View Full Version : Малка група хора.
antifashionshit
06-22-2011, 20:01
Според вас може ли малка група да промени света? много ще е добре да се аргументирате.
п.с. пиша тук, защото във философия и религия ще получа около 5 поста на кръст
А тук ще получиш висококачествени отговори?
Теорията и практиката показват, че е възможно.
Въпреки това е малко вероятно особено в днешно време, където всичко се поглъща от големите компании.
Зависи и какво имаш предвид под "да променят света".
Колко мащабна промяна търсиш?
antifashionshit
06-22-2011, 20:12
световен мащаб, нещо като промяна на световния ред.
чудя се дали малката група хора не е просто преходен момент, а не двигател на действието. тъй като за да се стигне до голяма група хора, обединени от тази промяна, се минава и през малка.
това е една теза, която ме човърка
ами такива събития в световен мащаб са изключителна рядкост.
Ако вземем за примери - френската революция, световните войни и т.н., то групите не генерират настроенията, които са в основата на промяната, а по-скоро ги направляват в определена посока.
antifashionshit
06-22-2011, 20:28
да кажем, че промяната се състои в това, че множество хора да живеят според и се идентифицират с философиите, ценностите, разбиранията на групата, етц
не е ли по-скоро един човекът, който предизвиква промянта? а другите просто да се обединяват около тези негови разбирания?
Ами тя тази промяна в идеологиите е породена от моментното състояние на групата и може да се случи на няколко места едновременно.
DiabolicalSoul
06-22-2011, 20:47
като по-голям мога да ти кажа, че света се променя доста по-лесно, отколкото си мислиш - и ДА, могат!
като по-голям мога да ти кажа, че света се променя доста по-лесно, отколкото си мислиш - и ДА, могат!
и основаваш твърдението си на това, че си "по-голям"
ок....
antifashionshit
06-22-2011, 20:56
подозирам, че желая да чувам повече мненията против.. защото всеки може да каже 'всичко е възможно'.
мненията против май ще изискват повече аргументация.
DiabolicalSoul
06-22-2011, 21:12
и основаваш твърдението си на това, че си "по-голям"
ок....еми, не само на това, но когато си по-голям си пробвал да свършиш някой неща в тоя живот - къде успешно, кде неуспешно, попътувал си по света, променя ти се малко мисленето, виждаш доста работи, попрочиташ това-онова.... и ДА могат 8)
мога да ти кажа, че едно от нещата, които трудно проумях (че и още ми е трудно понякога) е това, че света хич не е толкова перфектен, структуриран и сложно работещ, както изглежда като си малък. Като си на 18 и всичко ти изглежда много далеч и че много трудно се постига и че само някакви суперхора имат милиони или пък стават световни шампиони по нещо, после разбираш, че е въпрос главно на инат и постоянство и че даже и супер-хората всъщност са имали някакво "disfunctional family" или са наркомани, или изневеряват на жената си с асистента им, или си говорят сами (абе примерите ми са много тъпи, ама разбра идеята, че си имат точно толкова нормални проблеми и странности като всеки друг човек, това което ги отличава от другите хора е успеха, които са постигнали) в училище и като порастваме ни учат, че заобикалящия ни свят е някав супер идеализиран и има добро и зло, правилно и неправилно и т.н, и границите са ясни и едните хора отиват в затвора, а на другите им се случват хубави работи, ама след време виждаш, че всъщност не е така и разбираш. че с хъс и здрава работа можеш да постигнеш повече отколкото някога си си мечтал.
дано си разбрал кво исках да кажа, че аз като го прочетох не разбрах съвсем :)
Единственото, което разбрах, че се опитваш да обясниш е, че ти си видял колко е пропукан света И, разбираш ли, защото не е такъв, какъвто си мисля аз, значи е възможно 5 човека да обърнат световния ред...
Или не си прочел темата и си метнал утопичното си мнение на сляпо, или продължаваш да си мислиш, че по-голям значи и по-рационален и аз ще приема позицията ти за чиста монета.
WesCraven
06-22-2011, 21:28
Всеки може да промени света (:
xBadxApple
06-22-2011, 21:32
^ Абсолютно грешно твърдение.
Но всеки може да промени себе си спрямо другите, след което да промени света, такъв е процеса.
На онтопик:
може, даже това най-често се организира от много тесен кръг хора (в повечето случаи исторически - творчески/философски кръгове), за да се попие от масите.
СЕГАШНИЯТ проблем с промяната на света е прекаления информационен поток, който дава прекалено много и прекалено различна информация, която чисто времево не може да се осмисли напълно. и се сменя постоянно от нова, и нова, и нова, т.е. няма фокус върху значимата такава.
така мисля аз, инак хубава дискусия може да се спретне.
WesCraven
06-22-2011, 21:36
Авторе,учи се от хората във форума.Всичките са философи и са завършили всички възможни специалности.Знаят тайната на живота и света се върти около тях:)
xBadxApple
06-22-2011, 21:44
ами ако се включиш реално и по-обстойно в дискусията, можеш и ти да му отговориш на човека, но не виждам да го правиш. (:
ако живеехме в модернистично настроено общество, щях да отговоря положително.
разпадането на индивида и фрагментарността на света/живота/знанието, обаче, водят до кризата(не ми харесва тази дума, но се намести без да пита), в която се намираме. в някакъв смисъл примирението и намирането утеха в нонсенса, освен да забавляват и запълват време-пространството, изхабяват до пълно изтощение.
//спи ми се, личи си, зная;Д
badsector
06-23-2011, 11:28
Разбира се, че може. Само ти трябва да премахнат около 200-300 човека...
antifashionshit
06-23-2011, 15:03
А тук ще получиш висококачествени отговори?
Теорията и практиката показват, че е възможно.
Въпреки това е малко вероятно особено в днешно време, където всичко се поглъща от големите компании.
Зависи и какво имаш предвид под "да променят света".
Колко мащабна промяна търсиш?
искам да развия този ред.
сама по-себе си би ли успяла една малка група да формира и влияе така, както една голяма? не изяждат ли големите малките? дали малката група ще успее да 'вреди' влиянието си, когато наоколо има толкова големи риби?
не е ли процеса на промяна, предизвикан тази малка група просто развитието и в по-голяма, за да бъде и по влиятелна?
Съжалявам за оф-топика ,но донякъде ще е показателен за това ,което ми се иска да ти кажа.
Те не ме разбират:
аз не съм уста за тия уши.
По принцип не харесвам въпросния автор ,но отчасти е прав в някои отношения.
Та по темата - не. w0sh и Blab ти казаха всичко ,така че освен да преразкажа лаконичните им постове ,май друго няма да свърша.
Хората си живеят що-годе доволно ,особено тези в развитите страни ,и опит да промениш статуквото ще ти докара не последователи ,а опоненти ,или поне така си мисля. Разбира се ,както и тук ,има такива ,живеещи на ръба ,но докато въпросните не са болшинство не мисля ,че каквато и да било група хора ще може да променя нещо. Поне не и с помощта на масите.
Аз впрочем затова ти пльоснах този цитат от Ницше - ако няма стимул да търсиш промяна ,тя така и няма да дойде. Виж България в какво положение е - политиците гафят ден след ден ,но докато не се осерат много здраво просто нищо няма да мръдне. И не само тук е така. Ако знаеш в Белгия ,Франция ,Германия и Великобритания какво е положението с религиозната 'търпимост' (като там под търпимост се разбира мюсюлманите да ти го навират в лицето) направо ще ти се сторят смешни нашите 'националисти' ,лаещи за нищо.
От друга гледна точка - можеш да промениш света към по-лошо ,което не изисква особена подкрепа от мнозинството. Виж Ал-Кайда какво постигнаха 8-)
дали малката група ще успее да 'вреди' влиянието си, когато наоколо има толкова големи риби?
Имам и аз един въпрос. За какво влияние говорим в случая ? Социално , политическо , икономическо или комбинация от всичките ? Аз под 'промяна на света' разбирам съвкупността от тези. Ако ще говорим за това дадена група хора може ли да промени възгледите на една нация или въобще на целия свят - справка Холивуд.