View Full Version : Грижи за рибките
Sisito941
07-09-2011, 17:17
Здравейте!
По-скоро темата е към тези,които имат рибки.
Да кажете как се сменя водата,тъй като днес нашите са взели рибки,а продавачката нещо тръгнала да се заяжда и не смели да я попитат освен смяна на вода и хранене какво друго трябва да се прави..
Ако можете да ми помогнете ще съм ви благодарна.. :(
да им се осигури въздух и след смяна на водата се слага едно лекарство, но му забравих името, че отдавна не сме гледали рибки :) за украса може да се сложат водорасли изкуствени или естествени може да извариш пясък за дъното на аквариума също и водните охлювчета са полезни помагат като почистват мръсотиите
Sisito941
07-10-2011, 03:13
Благодаря ти!!
И ние сме замислили да вземем пясък и от онези красиви камъчета,големите.. :)
Нещо такова как е:
http://pomorie-nesebyr-2008.hit.bg/images/P1010739.jpg
ами стават само трябва да се измият и изварят :) като направиш аквариума може да качиш снимка
По принцип не изискват кой-знае каква грижа.. сменяш водата, като усетиш, че е прекалена мръсна..
на моите от 1 година и половина им няма нищо, а вече не ползвам и помпа дори..
FuCKkK13
07-10-2011, 11:26
сменяш им водата, когато видиш че е мръсна, лекарството за което споменаха по-горе не е задължително- аз не го слагам и са добре...помпичка за въздух трябва да им купиш.. за другото са ти казали .. а и когато някоя риба трябва да ражда я мести някъде другаде примерно в буркан, защото другите ще изядат малките като се родят.. след като роди си оставяш рибата при другите и храниш малките.. на малките рибки гледай да даваш по-ситно натрошена храна..само ако гледаш гупи - не им купувай чернодробна храна - от нея умират.. и там ако са хищни и такива които не са хищни ги отделяш в различни аквариуми :) дано съм ти помогнала :)
Yancheto
07-11-2011, 21:15
За смяната на водата... Всяка седмица с някаква чаша вади около 1/3 и слагай нова. Като знаеш, че е препоръчително водата, която слагаш в аквариума да е престояла известно време (в шишета например). Вземи си маркуч, с който да издърпваш мръсотията от дъното.
да правиш тези неща ще е най-добре... друг е въпросът, че аз въобще не спазвам тези съвети и на рибите нищо им няма. 8-)
какви са рибите? и какъв е аквариума?
Аз имах рибки и от някъде чух че не е хубаво да се слага директно чешмяна вода, а че е добре да се остави да преседи няколко часа.Лекарството което споменаха по-горе е задължително .Аз понеже не го слагах и уморих поне 10 рибки :( Като не го слагаш люспите на рибите почват да побеляват ии умират.За всички видове риби си има различни храни така че питай някой по-запознат.
FuCKkK13
07-11-2011, 22:56
Аз имах рибки и от някъде чух че не е хубаво да се слага директно чешмяна вода, а че е добре да се остави да преседи няколко часа.Лекарството което споменаха по-горе е задължително .Аз понеже не го слагах и уморих поне 10 рибки :( Като не го слагаш люспите на рибите почват да побеляват ии умират.За всички видове риби си има различни храни така че питай някой по-запознат. не е.. до сега никога не съм ползвала лекарство.. гледам риби от 8 години и не са ми умирали.. това твоето може да е от храната и от много други неща.. или ако има умряла риба и не си я изкарал на време водата да не е хубава и да са умрели.. ако скоро си слагал примерно водорасли може да не са били от хубава вода и да са заразили твоята.. има много неща от които могат да ти умрат рибите.. но все пак ако автора\авторката на темата го\я е страх да си купи за всеки случай лекарство :)
Sisito941
07-12-2011, 07:45
А как им се сменя водата?
Бащата каза,че ще извади рибките в един буркан докато сменя водата..така става ли? :-o
FuCKkK13
07-12-2011, 08:26
А как им се сменя водата?
Бащата каза,че ще извади рибките в един буркан докато сменя водата..така става ли? :-o става.. аз имам маркуч с който се изсмуква мръсотията от дъното и така е много по- лесно :) .. сега е лято и водата им бързо се изпарява, за това от време на време сипвай по някоя чаша нова водичка :)
Sisito941
07-12-2011, 08:33
Благодаря ви!
Айде като си направя там аквариума с пясък и камъни,като тези,които пууснах по-нагоре в темичката,ще ви снимам аквариума..
Ще пробвам да го направя скоро,ама.. :grin:
stigmata
07-12-2011, 08:37
Няма да вадиш рибките,просто с един маркуч изтегляш водата и оставяш съвсем мъничко вода,колкото да има рибите къде да останат.С една гъба триеш хубаво стените на аквариума,без никакви препарати,защото ще ги изтровиш!Миеш само с вода филтъра на помпата,за да може да събира мръсотията!След всичко това сипваш в аквариума престояла вода,поне 3 4 дена.Това се прави с цел да няма хлор,варовик и такива лайна.И пак повтарям в никакъв случай НЕ мий с препарати аквариума (сапун,веро,гел и т.н.).
marin4itu
07-12-2011, 09:07
По-добре вади рибките, за да можеш да измиеш и камъчетата, защото и те "зеленясват". Когато аквариумът стой на пряка слънчева светлина (до прозорец), водата "зеленясва" по-бързо, т.е. трябва да се сменя по-често.
stigmata
07-12-2011, 09:14
По-добре вади рибките, за да можеш да измиеш и камъчетата, защото и те "зеленясват". Когато аквариумът стой на пряка слънчева светлина (до прозорец), водата "зеленясва" по-бързо, т.е. трябва да се сменя по-често. Помпата не го позволява това нещо,стига да е комбинирана де,за въздух и пречистване.
авторке, попитах какви са ти рибите и какъв ти е аквариума, ще благоволиш ли да отговориш? м? :?
Sisito941
07-13-2011, 12:24
авторке, попитах какви са ти рибите и какъв ти е аквариума, ще благоволиш ли да отговориш? м? :?
Утре ще ги снимам тъй като отивам във Варна сега и нямам време..
^е то беше страшно трудно да кажеш малък кръгъл или голям правоъгълен аквариум и златни рибки или гупи или там каквито са ти..
все пак ще кажа за златните рибки
водата като се сменява (което е често защото акат много), се оставя една трета от предишната и се допълва с чешмяна вода, оставена да стане със стайна температура
храната си избираш в магазина
можеш да си вземеш калиев перманганат на капки, който се използва за дезинфекция
хранят се 1 път на ден (сутрин примерно) по малко се слага, така че за максимум 3 минути да изядат храната..
като изхвърлиш 2/3 от водата почистваш с гъба стените и тогава доливаш вода,
ползвай маркуч за почистването за да може да хванеш и дъното (там се утаява акото)
рапани,миди,пясъци да не си рекла да сложиш! те са водоразградими и се разпадат по малко във водата и рибите ти ще умрат от тях (най-вероятно).
продават се специални камъчета, водорасли, замъци за игра на рибите в зоомагазините и не са скъпи
аквариума да е на сянка, не на директна светлина, защото ще зеленяса водата за няколко дни и трябва да си играеш да я сменяваш често
за златни риби помпа не ти трябва ;)
те си имат достатъчно въздух и не им е необходима
виж гупите и хелерите са друга работа
а рибите ако те е страх да не ги засмучеш с маркуча извади ги в буркан (ама по голям де) и после ги върни обратно
златни риби ако имаш няма как да ги разплодиш ;)
те хвърлят хайвер в специално време на годината, трбва да го отделиш защото иначе го изяждат, при специални условия трябва да е и т.н.
иначе си има специални клетчици за рибки в които се слага майката като се родят малките (това е за другите видове риби) за да не ги изяде