View Full Version : Не мога да реша какъв език да уча... мнения?
Здравейте, имам възможност да се запиша на уроци да уча чужд език, но колкото и тъпо да звучи не не мога да избера кой да уча!!! Всички, или поне повечето, ми харесват, намирам по нещо привлекателно във всеки език... все пак се спрях на европейски, а не "екзотичен", защото ще мога по-добре да го науча, от колкото корейски или арабски да речем...
Спряла съм се на следните и какво мисля за тях:
Руски - близък е до българския, на мен лично ми харесва като звучене и мога да го тренирам с руснаци
Италиански - най-добрата ми приятелка живее в Италия и може да ми помага с произношение и всичко, харесва ми произношението, макар че романските езици не са ми точно най-любимите! Проблемът е, че не знам за какво мога да го ползвам, освен просто да го уча, защото в Италия няма да живея. Освен това, тя ми каза, че разбира едно 60% на испанците, т.е. ще знам език и половина : D
Испански - говори го половината свят, но лично на мен не ми допада звученето, но съм чувала, че има лесна граматика, а и имат общо с италианския.
Френски - отново не ми допада произношението, чувала съм, че има трудна граматика, но за ЕС е много полезен; Франция е много развита страна!
Немски - харесва ми, учила съм го, но проблемът произтича оттам, че го учих първо 5-7 клас, после от 9 клас отначало и сега пак да го почвам наново... струва ми се загуба на време... в училище не беше добра подготовката и толкова години учене и пак не го знам на повече от B1 ниво..
Латински - едва ли ще ми послужи някъде, го просто е страхотен!
Според вас кой език има предимство и мислите, че ще е по-полезен в бъдеще (като изключим идеята, че всеки един ще е в плюс - това е ясно) ?
Ами от тези бих избрала немски или испански и двата много ми харесват и аз също ще ги уча,паралелно с английския.
А защо да почваш несмия от самото начало, щом ходиш на уроци,не се ли започва от нивото,на което си? :-o
мисля, че руския ще ти е по-лесен и ще ти е приятен поне на мен :)
SmilezZz
07-13-2011, 18:41
Италиански и испански.. :-)
mArMaLaDkA
07-13-2011, 18:45
Който и език да научиш, все си е предимство. Цаката е да ти е приятно, докато се занимаваш с него, а не 'щото еди-коя-си държава била много развита. Щом толкова се чудиш какво да избереш, значи не ти се ходи толкова на тия езикови курсове и е по-добре да си инвестираш парите другаде(въпреки, че по-добро от това няма накъде). Другият вариант е да се замислиш какво ще учиш в бъдеще и кой език най би ти помогнал в съответната сфера, в която искаш да се развиваш. Третият вариант е пък да се запишеш на езиков курс по езика, който учиш в момента, за да доизшлайфаш.
Аз няма да плащам за него - университета ми предлага тази възможност. За това, което ще уча, не ми трябва никакъв втори или чужд език - ще се местя в Шотландия и там ще си усъвършенствам английския и единствено той ще ми е от полза. :)
А за нивото - не знам дали мога да почна от средата, в сайта не пишеше нищо такова. :-o
Значи как си мисля аз по въпроса,
записвам руски - но ще знам само 1 западен и два славянски езика, като единия ми е майчин? :-о малко тъпо
записвам немски - харесвам го, но вече взе да ми омръзва да го дъвча 10 години и да си стоя на едно ниво :-o
записвам испански/италиански - даже и на екскурзия няма да стигна до там, а самоцелно да ги уча, колкото да кажа, че съм ги учила - ще стане същата като с немския
латинския няма приложение
френския - не вярвам да го науча из основи, по-скоро само разговорно до ниво B2 (или не знам как им ги водят нивата с френския)
мерака ми беше за арабски, но даже и азбуката сигурно няма да мога да му науча.. :D има хора, дето учат арабска филология с години и пак не го знаят, а камо ли аз с няколко часа седмично :-o
Моето мнение е да пишеш немски. Старай се да си вдигнеш нивото и ще можеш да четеш в неща в оригинал. Немците могат да предложат качествена литература на всякаква тема.
Моето мнение е да пишеш немски. Старай се да си вдигнеш нивото и ще можеш да четеш в неща в оригинал. Немците могат да предложат качествена литература на всякаква тема.
++ или руски
kamen971
07-13-2011, 20:09
Немски :)
sweetlemon
07-13-2011, 20:33
Немски :)
+1
minionka
07-13-2011, 20:56
Испански или руски..И езиците са приятни, а и хората в тези държави са много печени! :D
BaffaLsc
07-14-2011, 08:56
Според мен немски или испански..
Според мен немски или испански..
и аз съм на това мнение ;)
DieselBlood
07-14-2011, 09:00
Аз залагам на руски.Понеже съм в руска гимназия ти казвам,че руския ще ти е много по-лесен от немския и френския. :)
Greennight
07-14-2011, 09:14
Руски или Немски.Руския ще ти е много полезен за България и особено по Черноморието е пълно с руснаци.Немският пък за Германия,ти си решавай :) Аз лично уча руски и съм много доволен и вече даже ми се е случвало да ми помогне :)
Fiction7577
07-14-2011, 09:48
Испански - говори го половината свят, но лично на мен не ми допада звученето, но съм чувала, че има лесна граматика, а и имат общо с италианския.
Ти пък, да не мислиш, че произношението на италианският и испанският е много различно. Глупости, почти еднакво е. А приятелката ти разбира испанците, защото "пропорцията" между двата езика, е като Български-Сръбски.
Италианският въобще не се захващай, може да е лесен, но го говорят само в Италия, а щом не искаш да ходиш там, ще е загуба на време.
Немски - харесва ми, учила съм го, но проблемът произтича оттам, че го учих първо 5-7 клас, после от 9 клас отначало и сега пак да го почвам наново... струва ми се загуба на време... в училище не беше добра подготовката и толкова години учене и пак не го знам на повече от B1 ниво.. - ИМЕННО! ЗАПИСВАЙ НЕМСКИ. Първо, че не го знаеш така и така, и сега ще го научиш, и второ, че ако почнеш от нулата, ще си наясно с повечето неща и ще ти е по-лесно нагоре.
Как пък реши да го отпишеш немския така и не го разбрах....
^ Защото ще го почвам отначало/наново за трети път. :/
Иначе най-много се колебая м/у руски, немски и италиански, но италианския най-вече заради приятелката ми, която ще ми помага да го науча по-добре.
Немският ми харесва много и затова го записах и в началното, и в гимназията,но взе да ми омръзва да го уча вече и до никъде не стигам - а и няма с кого да го упражнявам.
Руският ми харесва, произношението също и има с кого да го тренирам, само дето имам тези опасения, че се забивам само в славянските езици, които се говорят в малко страни и то само тук на изток и няма да ми е от ползва толкова, също и нашите са против да уча руски, защото според тях мога да го науча за два месеца. :/
Страшна дилема ;д ;/ Искам да уча език, но какъвто съм инат, ни така, ни иначе.
ver4eto007
07-14-2011, 13:03
Италиански :-)
руския ще ти е полезен (Русия държи петрола)
Аз залагам на руски.Понеже съм в руска гимназия ти казвам,че руския ще ти е много по-лесен от немския и френския. :) ++
ИСПАНСКИ УЧИ ! Kъв немски тва е ебати отвратителния език с мъки го уча, защото просто ми се налага, ако можех да избирам далеч нямаше да избера НЕМСКИ :@:@:@:@:@
що за аргумент само :razz: :razz:
(когато си наливаш бензин, ако им кажеш на руски ще ти направят намаление)
По темата - Защо немския трябва да го почваш от начало, почни от нивото на което си.. Иначе немския ще ти е най-полезен особено в Европа - в много страни се говори + датски, финландски, шведски..... са тясно свързани с него.
(btw.. ФРЕНСКИЯТ Е МНОГО СЕКСИ :smt007 :smt007 :grin: )
ИСПАНСКИ УЧИ ! Kъв немски тва е ебати отвратителния език с мъки го уча, защото просто ми се налага, ако можех да избирам далеч нямаше да избера НЕМСКИ :@:@:@:@:@
Въпрос на избор, но Германия е с много силна икономика.
що за аргумент само :razz: :razz:
(когато си наливаш бензин, ако им кажеш на руски ще ти направят намаление)
По темата - Защо немския трябва да го почваш от начало, почни от нивото на което си.. Иначе немския ще ти е най-полезен особено в Европа - в много страни се говори + датски, финландски, шведски..... са тясно свързани с него.
(btw.. ФРЕНСКИЯТ Е МНОГО СЕКСИ :smt007 :smt007 :grin: )
освен че френския е секси език е и много благозвучен,както повечето езици ;дд
Въпрос на избор, но Германия е с много силна икономика.
Много силна икономика и негостоприемни немци. Ходил съм в Германия имат хубава държава и природа, но с хората изобщо не може да се говори нормално. Докато в Испания нещата стоят по много по-различен начин. Става въпрос за това, че са много по-близки с останалите хора общуват разбират от майтап излизат и се забавляват дори и да не го познаваш винаги се разменя едно "здравей-здрасти" ! В Англия намирам много голяма прилика с Германия хората са също така студени и задръстени. Не харесват чужденци и изобщо не можеш да завържеш нормален разговор с тях. Още повече, че в Англия, когато видиш някой в кафене да пие кафе примерно .. задължително е чужденец ! Не говоря празни приказки, а обяснявам на хората на какво съм бил свидетел. Абсолютно не искам да се правя на професор и много знайко .
Айде със здраве ! :)
Тъй, де, но авторът/ката каза, че няма да слиза към Испания. Аз съм ходил доста отдавна в Германия - преди 6-7 години, както и в Австрия, и нямам много осъзнати спомени, но от немците, които са ни идвали на гости имам приятни впечатления. Познавам двама испанци, които също са много готини хора.
Въпросът е там, че според мен за излизане и туризъм английския върши добра работа. Но на мен често ми се случва да попадам на литература на немски, която ми е малко трудно смилаема и затова ми трябва по-добро ниво на езика.
Moderatorius
07-14-2011, 15:04
Аз съм за руския. Много ще ти помогне. Специално аз винаги филмите си ги тегля от руски сайтове, на руски. Руснаците не знаят що е тва субтитри. Филмите им винаги са преведени. Може да са с един глас, но са преведени. С книги, материали и т.н. е същото. Руския винаги спасява положението. Отделно, че хората са стабиляги :D На кратко руския ще си ти помогне за теб самия, НО ако не го знаех, бих избрала немския, който и уча сега. В Русия стандарта на живот не е такъв, като в Австрия, Германия и Швейцария, тоест ако искаш да ходиш някъде, извън България, е добре немския да се знае. Пък и за работа търсят предимно английски и немски, френски и испански горе-долу. Бе не знам, решавай си, но за мен най-добре е немски и испански :D (и руски, де ;д)
malkasladka
07-14-2011, 16:30
Какъвто и език да избереш, все ще ти е от полза! Всеки един език е красив и интересен сам по себе си, но всеки си има и неговите трудности! Пожелавам ти късмет, който и да избереш, няма да сбъркаш!
Аз съм за руския. Много ще ти помогне. Специално аз винаги филмите си ги тегля от руски сайтове, на руски. Руснаците не знаят що е тва субтитри. Филмите им винаги са преведени. Може да са с един глас, но са преведени. С книги, материали и т.н. е същото. Руския винаги спасява положението. Отделно, че хората са стабиляги :D На кратко руския ще си ти помогне за теб самия, НО ако не го знаех, бих избрала немския, който и уча сега. В Русия стандарта на живот не е такъв, като в Австрия, Германия и Швейцария, тоест ако искаш да ходиш някъде, извън България, е добре немския да се знае. Пък и за работа търсят предимно английски и немски, френски и испански горе-долу. Бе не знам, решавай си, но за мен най-добре е немски и испански :D (и руски, де ;д)
Има желязна логика :]
LoupGarrou
07-14-2011, 22:41
Обяснението ме разби, ако авторката досега е имала някаква идея, то вече е раздвоена-разтроена ... Тц, иначе аз един стабилен руснак не съм срещнал, вие не знам къде ги намирате, не че съм ходил в Русия де ... (изключвам руснаците, които живеят във България и си говорят чист български)
Така, какъвто и език да запишеш няма да ти е лесно да го практикуваш, изключвам руския, защото руснаци през лятото специално има доста. За другите езици ще има да си чакаш ... Руският е адски полезен, обаче не мисля, че е езикът на нашето поколение, ако бях аз щях да запиша френски или немски, в моят случай немски, защото съм по-предразположен към него.
(Забавното е, че немски не знам, обаче френският ми е първи език в училище, иначе познай колко го харесвам ... Ама какво да се прави, така си подредих приоритетите и се оказа, че съм бил прав)
gummybear
07-19-2011, 15:42
френски ама както си решиш 8-)
Има желязна логика :] Руските пичаги 8) 8) 8) 8)
IWannaBeSedated
07-20-2011, 06:47
Немски!
Според мен руски.Не е труден и в България има много туристи руснаци.Копуват имоти тук,правят бизнес..според мен е доста приложим език.А и реално погледнато най-изучаваните езици са английски и немски,а като дойде един руснак тука и се чуди как да се оправи,защото малко млади хора го знаят езика...
аз знам сръбски и испански :D
chemist9009
07-22-2011, 02:26
знам английски,френски,руски и турски
От всички езици най-лесен е английският.Във френския произношенията са кофти...а в руския - падежите :lol: :lol:
На мен лично ми направи впечатление италианския и мисля,че е лесен език 8)
RaisedOnRock
07-22-2011, 06:32
Не мога да разбера защо винаги гледате сложността на езика...Ако ви мързи и нямате желание,защо въобще се захващате?
Авторе,немски.Въпреки,че който и език да избереш,все ще има полза.
испанскилл супер лесен и симпатичен е .. аз с английския ще уча испански и руски :) :)
Uncontrollable
07-31-2011, 06:42
Английски и Руски много ясно 8) :wink:
TVDQueen
07-31-2011, 08:24
Ами аз от езиците, които изброи съм учила английски, френски и руски.Френският език е красив, но е доста труден.Все пак ако имаш желание всичко е възможно.От тази година ще уча испански и доколкото чувам е лесен и приятен език.Роднини отидоха на живеят в Мадрид и за има-няма два месеца го научиха.За руския...ами за руския какво да кажа..много двойки изядох заради него.Не знам, аз падежите така и не можах да ги разбера. :?
RainbowLady
07-31-2011, 10:33
Ами аз лично съм за френси и руски! Френският наистина има много трудна граматика, но ако го учиш с желание, няма да имаш проблеми. Франция е много развита страна, езикът й се говори и в Брюксел, затова аз от тази година ( 8 клас), ще почвам да го уча. Аргументите ми за руския са, че има много малко руски кадри и това е причината хората, които знаят руски и още някакъв западен език, да бъдат много по-търсени. Аз го учих от 5-7 клас, падежите са му трудни, но ако си редовна, мисля, че няма да ти е толко трудно. Аз лично имам желание да знам 3 езика- английси, руски, френски, въпреки, че ще уча и мъртви, защото съм в НГДЕК. Испанският също не е лошо да го научиш, но аз не бих го започвала, тъй като не искам да живея в Испания, а и испански се говори и в държавите от Третия свят, не мисля, че ще ми е полезен, но това е мое мнение, и този език си има предимства. Успех с избора!
lemonademouth123
07-31-2011, 12:48
Според мен руски, за да ти е по-лесно, но аз бих учила испански :)
pressiana
07-31-2011, 14:39
Аз бих учила френски.
martin97
08-01-2011, 10:41
Испански и Немски :)
немския език ако тръгнеш сериозно на уроци за една година може да го научиш, особено ако си на ниво В1 - казвам ти, защото съм учила 7 години :)
испанският доколкото знам е доста лесен език като граматика, а и се говори в много страни, пък и е много близък с португалския, който също се говори в доста страни.
италианският също бил лесен, но не мисля, че ще ти е особено полезен - друга страна, освен Италия, в която да се говори този език, не се сещам.
френският ми е доста противен като цяло такаче ще си запазя коментара просто :D
иии руският е най - най - най - ужасният език, но е мнооого полезен, много се търси и е голям плюс примерно ако искаш работа. все пак руският е бившия английски. но това е най - сложният език, който съм учила. имаш да учиш седем падежа за съществителни и прилагателни, родове и т.н., просто адски трудно и изисква много старание и постоянност. но ако го избереш наистина ще ти е полезен, а и Русия е световна сила все пак.
ии да добавя, не се подлъгвайте, че руския звучи като българския, той е с пъти по - труден за научаване от испанския примерно, дори от немския, защото има адски много и то сложни падежи.
^ така деее, 6-7, пак са МНОГО
muhtesemfan
08-02-2011, 08:41
ВСИЧКИ ТИ КАЗВАТ РУСКИ,НО НЕ ГИ СЛУШАЙ!КЪДЕ ЩЕ ТИ ТРЯБВА РУСКИЯ?ИЗБЕРИ ИЛИ ИСПАНСКИ ИЛИ НЕМСКИ,ЗАЩОТО КАКТО КАЗА ИСПАНСКИЯ СЕ ГОВОРИ ОТ ПОЛОВИНАТА СВЯТ,А НЕМСКИЯ В ОКОЛО 9 ДЪРЖАВИ(не е малко),ПОНЕ АЗ ТАКА МИСЛЯ,НО ИЗБОРА Е ТВОЙ. :) :)
Испански или Френски !
Испанския се говори и в Северна и в Южна Америка , както и в Европа.
Френския ще ти помогне , защото също се говори и в Канада и още други.
Мисля , да избереш испански :)
Аз в момента уча френски , труден е , а тази година ще съм 9 клас и ще уча английски , искам да уча в САЩ. :grin:
JustAngel
08-02-2011, 13:27
Аз лично съм влюбена в испанския,а и също така го уча.Френският,колкото и да ми е омразен,е много разпространен в цял свят и ще ти бъде полезен.Руски вече все по-малко се учи,но преди е бил най-говоримият.Все пак е лесен,защото е близък до българския.Аз ще уча руски след 10 клас :) Италианския - не мисля,че ще ти бъде полезен,особено ако нямаш общо с Италия и учиш в друга държава.Да,прилича си с испанския,но е много груб,а испанският е по-нежен.Немски - знам,че е ужасно труден,защото две мои приятелки учат в първа немска и се съсипват да учат граматика :?
Runaway11
08-02-2011, 21:15
ВСИЧКИ ТИ КАЗВАТ РУСКИ,НО НЕ ГИ СЛУШАЙ!КЪДЕ ЩЕ ТИ ТРЯБВА РУСКИЯ?ИЗБЕРИ ИЛИ ИСПАНСКИ ИЛИ НЕМСКИ,ЗАЩОТО КАКТО КАЗА ИСПАНСКИЯ СЕ ГОВОРИ ОТ ПОЛОВИНАТА СВЯТ,А НЕМСКИЯ В ОКОЛО 9 ДЪРЖАВИ(не е малко),ПОНЕ АЗ ТАКА МИСЛЯ,НО ИЗБОРА Е ТВОЙ. :) :)
И в Южна Америка ли ще отиде?! Тук в Европа са по-малко...Немския се вижда, че не ти се учи. А НАСИЛА НЕ СТАВА! Според мен русия е най-добрия вариант! Убеждавам те, че много хора знаят руски, защото във Европа три езика се борят за основни и това са руски,немски и английски! Не се притеснявай, че знаеш повече славянски езици..щом знаеш английски руски/немски всичко ти е ок...според мен избирай м/у руски и немски...В твоето положение бих избрала руски, но си е твое решението :)
Френски според мен, в много страни се говори, във Франция се печелят мангизи ако това ти е целта ;)
princo90
08-08-2011, 16:51
Задължително английски, а другият език спорд мен е добре да е западен (немски, френски, испански...), тъй като в обединена Европа който и да е европейски език все ще може да ти послужи. :wink:
Не знам за какво в последно време налагат руския. Руският единствено може да помогне при намиране на работа по черноморието и то временна, за през лятото, когато има туристи. В Русия нито можеш да работиш, нито да учиш, а какво остава да пребиваваш по-дълго време, там положението е по-зле от тук.
buXti4Ka
08-08-2011, 17:16
Френски или испански.
Аз уча френски,но като се замисля как го мразех преди да започна да го уча... :D сега обаче съм влюбена в него 8-)
И аз като теб се чудех какъв език да уча.Повечето хора които питах ме насочваха към френския затова избрах него...и повярвай ми не съжалявам.Във Европа след английски най-много се говори френски.По принцип и на други места е доста разпространен...
И испанският не е лош вариант макар,че нямаш намерение да ходиш там какво ти пречи да го разбираш,не се знае за какво ще ти потрябава.
Все пак изборът си е твой,какъвто и език да избереш все ще ти е в плюс :-)
MuRocLaW
08-08-2011, 17:21
аз мисля че най- полезен ще ти бъде да научиш български :)
какъв език да уча руски или немски?
кой е по - лесен?
Щом ти харесва латинският по-добре учи гръцки. Не е от най-популярните за учене за разлика от испански, руски и т.н
От изброените- немски.
Италиански :-)
+1 .........
не се подвеждай по това че на руски някои неща са подобни, езикът има много трудна граматика
френски се говори и в Канада, но по-добре не взимай език който после ще учиш с нежелание, защото произношението не ти харесва
Доколкото разбрах харесваш италянския и немския, а и това че ще почнеш с немския пак от начало не е загуба на време, те докато другите са в началото и на тебе ти е лесно, можеш да учиш сама по-трудните неща и да си една крачка преди тях. Ако харесваш италянския повече го вземи него. Всеки един език може да ти е от полза, вземи този който ще ти прави удоволствие да го учиш. Иначе немският и италянският са г-д еднакви по трудност.
DownloadVirus
04-18-2012, 14:15
Дай английския и немския па и руският ти е предимство,тия гръцки глупости ги остави най-добре :D
испанският се говори в много страни, пък и е много близък с португалския, който също се говори в доста страни.
Защо говорите глупости? Португалски се говори от Португалия, Бразилия и голяма част от африканските колонии. К`во като испански говори половината свят, то и китайски говори 1/4 от населението ама не сме тръгнали да го учим, а не мисля, че авторката ще тръгне да ходи в Аржентина, Боливия, Уругвай или африканските страни, за да си говори с "половината свят". В Европа най-полезни ще са й немски или френски.