View Full Version : Има ли съзнание?
SomeRandomDude
07-21-2011, 12:46
Почти всеки човек вярва във съществуването на някаква сила... нещо, което е по-голямо и могъщо от нас. Нещо недостижимо и невъобразимо.
Някой я наричат съдба, други я наричат бог, трети я наричат хаос, четвърти - силата.
За мен няма значение как я наричате. То си е за вас.
Питам ви само едно - "Тази сила има ли съзнание?"
Ако вярвате че "висшата сила" е нещо като феномен, облак, въздух, природно явление, светлина и подобни, тогава значи вашият отговор е "не".
Ако смятате че е хаос, тогава също отговорете с "не".
Ако смятате че е предопределена съдба, или бог, тогава отговорете с "да". Ако смятате че е нещо друго, което също може да мине за нещо съзнателно, тогава пак отговорете с "да", но добавете и пост в който да обясните какво е то.
Приятно писане.
(:
SomeRandomDude
07-21-2011, 12:50
Аз самия отговарям с "не".
Вярвам че има сили които не можем да обясним с науката си и най-вероятно никога няма да можем, но не вярвам че те са съзнателни.
Няма да обяснявам в какво точно вярвам. То си е за мен.
Кажи в какво точно вярваш .... Сподели с нас....
SomeRandomDude
07-21-2011, 13:26
Защо?
SomeRandomDude
07-21-2011, 13:41
Е и?
Пука ли ми?
Е и?
Пука ли ми?На мене може да ми пука бе пич. Но както си прецениш. ако не ти се лафи за тва остави....
SomeRandomDude
07-21-2011, 13:45
Това е нещо лично. Не го казвам на всеки.
Това е.
А лично вярвам в съществуването на висш разум и бих го нарекъл Бог и въобще вярвам че има нещо духовно,защото не мисля че всичко е една физика и химия.Сега не мога да приема идеята,че ако не спазваш определени морални канони и заповеди,не слушаш Бог и не се молиш,нито пееш на Бог ще отидеш в Ада,защото все пак ние сме негово творение-WTF?Кои родители,биха пратили децата си в подобно място,ако не ги слушат?Аз самият стигнах до такова заключение след прочитането на някои книги и доста мислене от моя страна и това ме удовлетворява. :) Все пак ние сме свободни същества и имаме правото да вярваме в каквото пожелаем,нали...?
SomeRandomDude
07-21-2011, 13:56
С други думи вярваш в бога, но не и в църквата.
Правилно ли те разбрах?
Вярвам в Бог,но не точно този образ който е описан в Библията,нито Корана,нито която и да било свещена книга.
SomeRandomDude
07-21-2011, 14:26
Значи си като повечето хора които познавам.
(:
ScarlettS
07-21-2011, 14:56
Аз не вярвам в някакъв разум или нещо съзнателно, не мога да си обясня как то се е появило, защо е по - висшо от нас, дали може да контролира живота ни, и просто възникват прекалено много въпроси, ако изобщо има нещо. В съдба също не вярвам, пък и би било прекалено депресиращо, всичко да е предначертано и да не можеш да промениш живота си. Освен, че няма доказателства, не виждам и смисъл и нямам нужда да вярвам в бог, съдба или някакъв разум.
loveca777
07-21-2011, 17:03
Aз вярвам, че аннунак и неговата империя от висши извънземни аннунаци съзнателно и подсъзнателна управляват човечеството! Ние сме роби! :D
vpowerrr
07-21-2011, 20:40
Ама наистина, авторе, в какво вярваш? Изгарям от интерес да разбера. :?
по темата: не.
TheMightyNadenica
07-21-2011, 22:04
Еми примерно, има много раси...които са много по-висши от нас...следователно - по-висш разум...и е съзнателен!
А както се спомена за природни явления, физични закони и от този род....мм ние си мислим, че нямат съзнание...но това не е съвсем сигурно...така че тука не може да се каже и отсече!
SomeRandomDude
07-21-2011, 22:12
Еми примерно, има много раси...които са много по-висши от нас...следователно - по-висш разум...и е съзнателен!
А както се спомена за природни явления, физични закони и от този род....мм ние си мислим, че нямат съзнание...но това не е съвсем сигурно...така че тука не може да се каже и отсече!
Това ми хареса.
Мисленето ти е доста разчупено.
Не само приемаш че може би има висша сила, но и приемаш че надали е само една.
Също така приемаш че има неща които не знаеш, вместо да се опитваш да знаеш всичко.
+10 респект.
vpowerrr
Ммм...
.........
...не.
Наистина не е важно.
Просто приеми че не вярвам в нито една от познатите религии, но не съм и атеист.
TheMightyNadenica
07-21-2011, 22:25
Това ми хареса.
Мисленето ти е доста разчупено.
Не само приемаш че може би има висша сила, но и приемаш че надали е само една.
Също така приемаш че има неща които не знаеш, вместо да се опитваш да знаеш всичко.
+10 респект.
Е естествено, че не знам всичко! Дори и посветените в тайното познание не знаят всичко!
А и както (не помня кой беше казал...някой от ранга на Сократ(ако не е той)) е казал - Колкото повече знам, толкова повече осъзнавам, че нищо не знам!
SomeRandomDude
07-21-2011, 22:28
Да...
Аз съм го чувал в друг вариант.
Познанието е като сфера в пространството. Колкото по-голяма е тя по обем, толкова повече допирни точки има с неизвестното.
TheMightyNadenica
07-21-2011, 23:12
Да...
Аз съм го чувал в друг вариант.
Познанието е като сфера в пространството. Колкото по-голяма е тя по обем, толкова повече допирни точки има с неизвестното.
Точно! И аз така щях да го обясня, ако някой беше се заял...само, че с окръжност...но е все едно! Дори мисля, че като бях много малък и на мен на подобен принцип ми го обясняваха...
GunSnSteelflowers
07-24-2011, 21:25
Значи си като повечето хора които познавам.
(:
А на теб ти харесва да бъдеш различен?
SomeRandomDude
07-25-2011, 05:16
Харесва ми да бъда себе си.
От някои хора съм различен, от някои не... зависи по какво и как се сравнявам.
Добре само,че това отначало леко расистко прозвуча.Няма висша раса. ;)
commando1
07-27-2011, 21:16
Разбира се че има висш разум и той се нарича Бог. Бог е добрият разум.
luda4et0o
07-27-2011, 21:21
Човека е най-висшото същество няма по-висши същества от човека
Наистина не е важно.
Просто приеми че не вярвам в нито една от познатите религии, но не съм и атеист.
Агностик?
Иначе: "не". Дори на теория да се приеме, че има висше съзнание, то именно защото е висше не би трябвало да е възможно да бъде подложено на класификация като такова от страна на нашите "низши". Просто смисълът, който залагаме в думата "съзнание" няма как да отговаря на истината, по мое мнение.
TheMightyNadenica
07-27-2011, 23:33
Добре само,че това отначало леко расистко прозвуча.Няма висша раса. ;)
Не става на въпрос за негри, бели, мулати, дръпнати, ескимоси и тн!!! А за сиви, рептили и тн!
TheMightyNadenica
07-27-2011, 23:34
Ти някакъв егоцентричен първолак ли си...?
Ти някакъв духовен баща и съдник ли си?
Няма доказателства(твърди/материални имам предвид, теории на конспирацията и подобни не се броят), че човекът не е най-висшата форма на разум, така че със същия успех може и да е прав.
Това, че теб не те кефи не значи задължително, че не е вярно.
Наистина не е важно.
Агностик?
Иначе: "не". Дори на теория да се приеме, че има висше съзнание, то именно защото е висше не би трябвало да е възможно да бъде подложено на класификация като такова от страна на нашите "низши". Просто смисълът, който залагаме в думата "съзнание" няма как да отговаря на истината, по мое мнение.
Бръсначът на Окам.
За мен най-логичното обяснение е ,че има нещо извън човешките разбирания ,макар и да не бих си позволил да го класифицирам , камо ли да го наричам "Бог". Религиите са тъпи и им се радват тъпи хора. уатева.
Всичко е прекалено сложно ,че да е просто случайност ,а дори да беше - това не обяснява откъде са се пръкнали 'нещото' и 'нищото' и дали въобще това са категории ,с които се изчерпва Вселената.
Пф..няма да ви занимавам повече
8-)
Наистина не е важно.
Агностик?
Бръсначът на Окам.
За мен най-логичното обяснение е ,че има нещо извън човешките разбирания ,макар и да не бих си позволил да го класифицирам , камо ли да го наричам "Бог". Религиите са тъпи и им се радват тъпи хора. уатева.
Всичко е прекалено сложно ,че да е просто случайност ,а дори да беше - това не обяснява откъде са се пръкнали 'нещото' и 'нищото' и дали въобще това са категории ,с които се изчерпва Вселената.
Пф..няма да ви занимавам повече
8-)
Бръсначът на кого?
Сериозно, не ми казвай, че има такава книга. Или филм. Или каквото и да е.
Всъщност какво се изненадвам, никога не съм мислел, че първи достигам до такива заключения.
Заби ми надеждите в земята
Тук (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%87_%D0%BD% D0%B0_%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC)
gandalfepi4
07-28-2011, 05:06
значи си иррелигиозен откъм религия
откъм теизъм може да си апатеист или пантеист който евентуално да е агностик (само да ти е по-лесно да казваш като те питат)
Заби ми надеждите в земята
Тук (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%87_%D0%BD% D0%B0_%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC)
Чатнах.
Принципът ми е ясен и обичам да действам по него, да, обаче терминът го виждам за пръв път. Pretty cool.
SomeRandomDude
07-28-2011, 07:22
Наистина не е важно.
Агностик?
Досега не знаех тази дума. Проверих я.
Не, не съм агностик.
Аз лично вярвам че независимо колко висше е едно съзнание, то трябва да стъпва върху няколко опорни точки за да може да бъде наречено съзнание. Върху същите опори стъпват и нисшите.
Не мисля че съм точния човек който да обясни това както трябва, но ще опитам.
Ако мисъл означава нещо което е формирано вътре, а не възприето отвън, то едно съзнание трябва да има мисъл.
Ако желанието и стремежът са неща които се формират в мисълта, а не са възприето отвън, тогава едно съзнание трябва да има желания и стремежи... Да иска. Трудно ми е да си представя съзнание без нито едно желание, било то разбираемо за човека, или не.
Незадължителни неща са:
-Емоциите
-Методите на възприемане и обработка на информация
-Гледните точки
-Съобразителността (Едно съзнание пак е съзнание, дори и да не де сеща че 3+3 и 2+4 е едно и също.)
-Други
За съзнание ни трябват сами мисъл и желания.
Е?
"Силата/Силите" имат ли съзнания според вас?
Не говоря за извънземни.
Говоря за напълно земни неща.
Неща които още не разбираме.
TheMightyNadenica
07-28-2011, 11:35
Ти някакъв духовен баща и съдник ли си?
Няма доказателства(твърди/материални имам предвид, теории на конспирацията и подобни не се броят), че човекът не е най-висшата форма на разум, така че със същия успех може и да е прав.
Това, че теб не те кефи не значи задължително, че не е вярно.
Еми дори и глупавите за вас животни са по-висши и интелигентни от нас! А за друга раса да не говоря!
Еми дори и глупавите за вас животни са по-висши и интелигентни от нас! А за друга раса да не говоря!
Ти някакъв превъзбуден първолак ли си?
Това само като демонстрация колко ти е куца логиката и изказването ѝ. Това, което казваш, е в пъти по-малко вероятно от това, което другото момче мисли.
И ако единствения аргумент, който можеш да извадиш е "аз съм прав, пък ти грешиш, понеже си тъп" значи просто можеш да спреш да пишеш. Аз лично ще съм ти много благодарен. Прекомерните удивителни пък са отделен въпрос, в който дори не искам да задълбавам.
Аз лично вярвам че независимо колко висше е едно съзнание, то трябва да стъпва върху няколко опорни точки за да може да бъде наречено съзнание.
Вярата е крайно субективна. На такава база не мога да водя спор, в случай, че не споделям вярванията ти.
=> съм дотук.
SomeRandomDude
07-28-2011, 15:12
^
Говорим за прекалено неясни неща за да стъпваме върху друго, освен собствената си вяра, или тази на други хора.
Ако искаш да водиш спор, можеш да го започнеш със, или без да намесваш това кой в какво вярва.
Радвам се че не искаш.
TheMightyNadenica
07-29-2011, 11:42
Ти някакъв превъзбуден първолак ли си?
Това само като демонстрация колко ти е куца логиката и изказването ѝ. Това, което казваш, е в пъти по-малко вероятно от това, което другото момче мисли.
И ако единствения аргумент, който можеш да извадиш е "аз съм прав, пък ти грешиш, понеже си тъп" значи просто можеш да спреш да пишеш. Аз лично ще съм ти много благодарен. Прекомерните удивителни пък са отделен въпрос, в който дори не искам да задълбавам.
Аз лично вярвам че независимо колко висше е едно съзнание, то трябва да стъпва върху няколко опорни точки за да може да бъде наречено съзнание.
Вярата е крайно субективна. На такава база не мога да водя спор, в случай, че не споделям вярванията ти.
=> съм дотук.
Еми мога да ти кажа колко са по-умни животните от нас, или друга раса! Но най-вероятно ще си загубя времето! Както съм го и правил! Обяснявал съм поне 3 пъти! Но ти навярно няма да си направиш труда да потърсиш...така че кажи какво искаш да ти докажа....?
gandalfepi4
07-29-2011, 12:00
^ кажи защо твърдиш че животните са по-умни от нас и най-вече какви критерий използваш
TheMightyNadenica
07-29-2011, 13:46
^ кажи защо твърдиш че животните са по-умни от нас и най-вече какви критерий използваш
Еми дори и факта, че те не се самоунищожават...ги прави в пъти по-добри от нас!
Това май ти единствения довод, а ?
gandalfepi4
07-29-2011, 15:39
някои животински видове се самоунищожават кренвирш, сори
TheMightyNadenica
07-29-2011, 15:52
Това май ти единствения довод, а ?
Ами всъщност не!
Гандалф...дори и да има...това е изключение!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ами всъщност не!
Well now, понеже явно си твърде бавен, за да схванеш какво е значението на думата "аргумент", направо ще ти дам пример:
Човекът е съществото с най-голямо териториално влияние на планетата Земя.
Човекът е съществото, в чиято власт са и запазването, и унищожението на всеки останал животински или растителен вид на планетата Земя.
Човекът е единственият вид на планетата Земя, който създава произведения, чиято единствена цел е да бъдат красиви, вдъхновяващи и пр., без реално практическо приложение.(Изкуство)
От тези три набързо скалъпени аргумента, наденичке, следва всичко друго, но не и че човекът е низш вид(при сравнение с който и да било друг от същата планета).
С нетърпение очаквам да ме опровергаеш, нищо, че не е точно за това темата. :Д
gandalfepi4
07-31-2011, 19:17
Човекът е единственият вид на планетата Земя, който създава произведения, чиято единствена цел е да бъдат красиви, вдъхновяващи и пр., без реално практическо приложение.(Изкуство)
сори пич ама това го правят и някои животни
antifashionshit
07-31-2011, 20:16
животните в известен смисъл са по рационални от хората.
TheMightyNadenica
07-31-2011, 21:24
Ами всъщност не!
Well now, понеже явно си твърде бавен, за да схванеш какво е значението на думата "аргумент", направо ще ти дам пример:
Човекът е съществото с най-голямо териториално влияние на планетата Земя.
Човекът е съществото, в чиято власт са и запазването, и унищожението на всеки останал животински или растителен вид на планетата Земя.
От тези три набързо скалъпени аргумента, наденичке, следва всичко друго, но не и че човекът е низш вид(при сравнение с който и да било друг от същата планета).
С нетърпение очаквам да ме опровергаеш, нищо, че не е точно за това темата. :Д
Най-голямо териториално влияние...? Бхах...това е смешно! Бих казал примерно първото нещо хрумнало ми - бактериите!
Запазването? Я кажи какво сме запазили? А унищожението е присъщо на всеки организъм почти, но поне в някакви граници, за разлика от нисшия човек!
Еми не е така за изкуството! А и да беше така...какво като създава изкуство? То не служи за нищо! Няма реална(повтарям - реална) стойност!
И от тези твой жалки нестойности аргументи излиза, че човека е един боклук!
^Пак успя да ме провокираш - "Толкова си прост ,Саше"....
TheMightyNadenica
08-01-2011, 13:22
^Пак успя да ме провокираш - "Толкова си прост ,Саше"....
Ъъъъъъъъъъъъъъъъъъ.....?
trappedinmymind1
08-02-2011, 07:12
Тия които се занимават с медитация знаят ;)
gandalfepi4
08-02-2011, 07:31
aз се занимавам от доста време и не знам. същото е и с приятелката ми, но тя е от скоро.
може би просто ти си тъп?
trappedinmymind1
08-02-2011, 15:00
Е щом медитираш от доста време, и не си го осъзнал не би трябвало аз да съм тъпия ахаха
gandalfepi4
08-02-2011, 18:01
^
^
добре сладур. обясни тогава ти какво правиш - лазери ли стреляш от очите, плазма ли пърдиш, светкавици ли излизат като се празниш, блокове ли можеш да караш да хвъркат, с някакви извънземни ли си лафиш, с мъртвите ли хортуваш, с бог ли си чатиш докато медитираш що?
и всъщност каква конкретно като тип медитация упражняваш?
trappedinmymind1
08-02-2011, 19:42
За колективно съзнание чувал ли си ?
За твоята Висша Същност ?- всеки човек има такава
И пак зависи с каква цел медитираш, но според мене на определено ниво ще имаш достъп:)
gandalfepi4
08-03-2011, 05:54
аха, ясно. значи хората имат shared drive и ако стоиш със затворени очи и не мислиш за него системата ти дава access dо него а?
напълно логично. искам да кажа - аз неслучайно те питах каква медитация упражняваш, просто исках да разбера дали си поредния тъп, олигофренясал, безбожно глупав, тотално малоумен, жалък, достоен да бъде проснат на селския площад да бъде замерян със стари слипове мърльо
вече всичко си идва на мястото. (само за твоя информация когато реших да се заема с това нямах кой да ме учи тъй че просто използвах една-две книжки и форуми посветени на медитация - там също не споменаваха нищо за това, явно всички сме гадни, прости, низши животни в сравнение с теб, о велики пубере)
trappedinmymind1
08-03-2011, 19:56
Тартини сънувал, че дава цигулката си на дявола, за да види как умее да свири. “Чух го как свири с неизразимо умение една прекрасна соната... Бях омагьосан.” Тартини се събужда, грабва цигулката и се опитва да изсвири звуците, които е чул в съня си. Пиесата, която композира, не е толкова хубава като чутата насън, но все пак е неговото върховно постижение.
Прочети книгите на Монро за АИНГА братле стига си спорил. Точно с медитацията на хората им се е спускало знание.
gandalfepi4
08-04-2011, 01:59
брато разбира се. и спайдърмен е истински, и буш е мъдър и интелигентен, и можеш да летиш ако много силно го поискаш...
вярваме ти бе мой! мани ги ти книгите на тоя пич твоя, аз в книгите на толкин, на роулинг какви неща съм чел, ехеее! шапката ш'ти падне
trappedinmymind1
08-04-2011, 14:30
Не ми се спори брато ! Пожелавам ти да се свържеш с ВИСШАТА ТИ СЪЩНОСТ ,и да запееш друга песен .А за Аинга да не говориме=аре жив и здрав.
TheMightyNadenica
08-04-2011, 15:52
Не ми се спори брато ! Пожелавам ти да се свържеш с ВИСШАТА ТИ СЪЩНОСТ ,и да запееш друга песен .А за Аинга да не говориме=аре жив и здрав.
Тука ми се струва, че навлизаш в непознати за теб води...
commando1
08-08-2011, 08:02
Отговорът на този въпрос е толкова лесен че дори и децата знаят че висшият разум това е Бог. Бог е създал и дал разум на хората да го използват за добри и градивни цели,за съжаление хората не го използват точно по предназначението си. А правят неща които не са угодни на Бог.
motorangel92
08-08-2011, 10:53
Доста сложен въпрос.Аз съм човек с отворено съзнание и мога да приема всичко,което се излага като теза колкото и налудничаво да звучи. По принцип вярвам в Бог,но не вярвам,че той управлява съдбата ни,че той ни наказва за грешките и че той избира пътя,по който да ходим.Вярвам,че той по някакъв начин ни дава насоки,но не и че ни контролира.Хората,които нямат смелост да поемат отговорността за действията си,предпочитат да обвиняват някой друг за грешките си - Бог,а може би и Сатаната. :lol:
TheMightyNadenica
08-08-2011, 11:44
Отговорът на този въпрос е толкова лесен че дори и децата знаят че висшият разум това е Бог. Бог е създал и дал разум на хората да го използват за добри и градивни цели,за съжаление хората не го използват точно по предназначението си. А правят неща които не са угодни на Бог.
Еми те децата не знаят нищо друго освен пари, грим, дрехи...говорил съм на подобни теми...върла небрежност и незаинтересованост!
Я ми кажи какви градивни действия прави човека..........?
А кои неща не са угодни на бог...?
И къде пише, че не са угодни...?
gandalfepi4
08-08-2011, 12:51
както и е дал на пуйковия лешояд способността да си дриска върху краката за да се охлажда и да повръща при самозащита нали?
сигурно и този гений е дал на hagfish способността да произвежда гнусна слуз от която ти иде да се издрайфаш, когато я пипне някой
дал е на някои листни въшки невероятната способност да си строят "къщи" от лайната си
вдъхновил е кораловата змия да пърди за да отблъсква хищници
дал е остра пишка на мъжката дървеница и липса на вагина на женската
дал е на бизоните ум да се въргалят в прясната пикня на водача си
сигурно най-големият белег за могъщото гениалничество на боспод е това че е дал на зайци и други гризачи шибана храносмилателна система, ефективно карайки ги да си ядът лайната за да не умрат от глад?
ех този бог, гоуем пичага равен няма
commando1
08-08-2011, 14:55
gandalfepi4 Ако си мислиш че с просташкото и арогантно поведение ще ме засегнеш нещо или ще ме изкараш извън релси си дълбоко заблуден,никой не е в състояние да ме пречупи поне психически. Много време ще има да учиш докато го направиш. :-P :D
TheMightyNadenica
08-08-2011, 23:37
gandalfepi4 Ако си мислиш че с просташкото и арогантно поведение ще ме засегнеш нещо или ще ме изкараш извън релси си дълбоко заблуден,никой не е в състояние да ме пречупи поне психически. Много време ще има да учиш докато го направиш. :-P :D
Нали никой не може...а пък може, само дето трябва да се научи...ти дори не знаеш какво пишеш...жалък!
gandalfepi4
08-09-2011, 07:25
не бих се опитал да "пречупя" нещо което е потрошено, разбито и тотално унищожено
защо ми е?
освен това просто излагам факти, ако използването на думички като "лайно" вместо "ако" те принуждават да използваш воля за да не се разплачеш сори, не беше това идеята