PDA

View Full Version : Любов и образование ... как да постъпя?

alex25
07-22-2011, 21:25
Здравейте :)
Ами проблемът ми е следният. Тази година завърших и кандидатствах медицина в Плевен,София и Варна.
С приятелят ми сме заедно от година и 5 месеца. Всичко е супер, разбираме се много добре. Той кандидатства дентална медицина в София и Варна. Винаги сме си говорили колко ще е яко като отидем да учим в София двамата, даже той се размечтаваше повече от мен. Минаха ни изпитите и резултатите излязоха .. оказа се обаче ,че балът ще ми стигне за Плевен и за Варна, но за София не, а на него му стига и за двете места. Много кофти му стана като разбра, за първи път го видях с насълзени очи и побърза да се прибере, а вечерта не посмя да ми пише. В никакъв случай нямам намерение да го моля да ходим във Варна при условие ,че денталната е по –добра в София, макар че май му минават такива мисли през главата.
Чудя се обаче къде да запиша. И Плевен и Варна са далеч от моя град- Плевен на 300 км ,а Варна на 500. Имам по-големи симпатии къ Варна, но в Плевен ще съм по-близо до него . Той мн добре знае ,че ще предпочета Варна и ще ме подкрепи да отида там, но каква перспектива би имала връзката ни … а съм толкова щастлива с него.
Как мислите, кое е по-правилно да запиша Плевен- по-близо до него или Варна.
П.С. Ако някой е запознаат и с нивото на обучение в двата университета, моля да сподели :)
Благодаря предварително за мненията =]

van1
07-22-2011, 21:32
Варна!
Ще може да се виждате - да, по-рядко, но все пак ще се видждате и чувате. Ако скъсате ще съжеляваш, че си 'провалила' бъдещето си, избирайки по-ниско квалифициран ВУЗ.

monika8
07-22-2011, 21:33
избери Варна

densii
07-22-2011, 21:38
Дали ще си в Плевен или във Варна е едно и също (все няма да сте в един град).Избери това,което ТИ искаш. Иначе ако дойдеш в Плевен ще сме колежки :D

bleskawotokotencce
07-22-2011, 21:38
както смятъш за правилнууу :-)

therichbitch
07-22-2011, 21:43
след като ти си готова да избереш по- "лошото" заради него и той, предполагам, ще е готов на това, трябва да поговорите по въпроса
П.П. Не казвам, че той трябва да не идва в София, но просто говорете и обсъди това с него, не с нас, във форума :))

mrazqkindergarten
07-22-2011, 22:54
И двамата отидете във Варна, иначе се получава ... доста кофти. :-o

cunt
07-22-2011, 22:56
Що пича трябва да си прецаква бъдещето заради нея? :-o

sexa_na_kompleksa
07-23-2011, 06:48
Ако сте в различни градове, връзката ви много трудно ще се просперира. Но ако отидете и двамата в един и същи град, а после се разделите, пак много ще съжалявате.
Не може ли да изчакаш за 2-ро и 3-то класиране, може и да те приемат?

marin4itu
07-23-2011, 06:52
Абе какво прецакване бе.. Вие нормални ли сте? В България няма нито свестни гимназии, нито ВУЗ-ове.. Че и на бъдещето.. Може пък бъдещето им да е да са заедно.. То е ясно, че ще има компромис от едната страна. Седнете и решете заедно какво да правите. Ти на второ класиране за София не можеш ли да отидеш?

BrainDamage
07-23-2011, 07:11
Ти избери Варна.. Така му даваш възможността той сам да избере заедно ли да сте. При теб положението дали Плевен, дали Варна е все тая.. пак няма да се виждате толкова често.. но ако той реши може да бъдете постоянно заедно. Не го притискай. Остави го сам да реши какво да прави. Пък и не вярвам образованието в Плевен и във Варна да е на едно ниво, така че и това гледай малко или много. Айде успех.

mrazqkindergarten
07-23-2011, 07:38

Ако толкова я обича, надали ще му се стори прецакано, че вместо в голяяямата София, учи във Варна при нея.Ако той е в София, тя във Варна, нали разбираш, че са дотук с отношенията им? :)

marin4itu
07-23-2011, 08:40
Ако учат в различни градове, дали ще прекратят отношенията си зависи от тях двамата. Не сме хората, които да правят заключения дали връзката им ще приключи. ;)

gummybear
07-23-2011, 08:44
ВАРНА!Ако той реши да се обучава в София ,ти отиди във Варна .. мисля ,че във Варна е по-добро обучението .. :P

Hilary_
07-23-2011, 08:50
Избери Варна .. а колкото до него хубаво (желателно) ще е да дойде при теб, но дори и да е в София, ако запише задочно ще можете да се виждате .. (:

mrazqkindergarten
07-23-2011, 08:54
Ако учат в различни градове, дали ще прекратят отношенията си зависи от тях двамата. Не сме хората, които да правят заключения дали връзката им ще приключи. ;)

Ами виж така е, но разстоянието между София и Варна е 400 км, те ще се виждат супер рядко, а по някакъв начин трябва да се поддържа тази любов.Особено ако няма шанс и по-натам да живеят заедно например, някакси ми се губи смисъла.Иначе съм имала връзка от разстояние (което е по-приемливо от горепосоченото) и не е невъзможно, но смятам, че тук става дума за наистина голямо разстояние и не знам как биха издържали честно казано.. Аз не бих, дето съм имала такава връзка, пък на тях ако им е за първи път не знам ...

sh3_1s_7h3_0n3
07-23-2011, 08:58
Всичките ми познати, които по неволя записаха в Плевен, след това до един се върнаха във Варна. ;)
Това е изпитание за връзката ви. Ще видите дали си е струвало. Ако не издържите - по-дорбе, че сте го разбрали от рано.
Може пък и да успеете с взаимни усилия.
Но най-важното според мен е да наблегнете на ученето, където е по-добре за всеки един. Защото днес сте заедно, ама утре ако се разделите, да не съжалява нито единият, че е направил компромис с образованието си заради другия. А и ако се скарате без да иска единият ще каже "аз заради теб записах еди-къде-си"... и тогава ще стане грозно. А когато човек си изтърве нервите е много възможно да изтърси подобна глупост, за която да съжалява.
Тъй чееее... 1во изберете независимо един от друг къде ще учите... и след това се разберете как ще действате. Ако той е в София, а ти във Варна - ще ходите лятото на плаж, а зимата на ски. Екстра е, ако питаш мен. 8)

marin4itu
07-23-2011, 09:59

Ами виж така е, но разстоянието между София и Варна е 400 км, те ще се виждат супер рядко, а по някакъв начин трябва да се поддържа тази любов.Особено ако няма шанс и по-натам да живеят заедно например, някакси ми се губи смисъла.Иначе съм имала връзка от разстояние (което е по-приемливо от горепосоченото) и не е невъзможно, но смятам, че тук става дума за наистина голямо разстояние и не знам как биха издържали честно казано.. Аз не бих, дето съм имала такава връзка, пък на тях ако им е за първи път не знам ...

И в други теми съм споменавала, че и аз имам връзка от разстояние, но съвсем скоро ще заживея с приятеля ми. Но те вече имат връзка, познават се един друг и това е един вид изпитание породено от много важни избори и за двамата. Ако наистина се обичат ще намерят начин да се виждат.Има връзки на хиляди километри, които оцеляват. Има двойки при които един от двамата е на кораб, връща се и пак са си заедно. Всичко е до нагласата и желанието. Е, разбира се, че е най-добре да заживеят заедно, да минат едно ниво нагоре във връзката си, но това пак зависи от двамата.

Пак питам авторката, няма ли как да отидеш на второ класиране във София? Какви са ти сроковете за записване във Варна и Плевен? Пресметни си..

anonymous708973
07-23-2011, 10:02
Всеки да отиде там, където е най-добре за самия него.

jghgh
07-23-2011, 10:07
Темата хем е много сложна, хем не съвсем.
Появява се въпросът "Любовта или бъдещето", а вие като опция искате "И двете". А то не става току-така - няма пълно щастие. Има голяма вероятност да нямате и двете, а да трябва да избирате.

По-добре не говорете много по тая тема, за да не се получи манипулиране или нещо такова. Може би просто трябва да обсъдите всеки ЧЕСТНО и ИСКРЕНО какво би избрал на този етап - любов или бъдеще. Тъкмо да сте си наясно - защото напр. ти може да разсъждаваш в полза на любовта и да направиш избора си въз основа на възможността да се виждате, а той да е по-склонен да гледа просперитета си и да направи избора си за ВУЗ съгласно "елитността" на ВУЗ-а и обстоятелства, които нямат нищо общо с връзката ви.

За теб конкретно... Варна или Плевен? Аз мисля, че Варна е по-добре : ) Живея във Варна и виждам че доста подобриха Медицинския, базата му и т.н. А съм родом от Плевен и това е един прекрасен и много красив град, но досега не съм чула кой знае какво за университета там. :?

NoMore
07-23-2011, 10:45
И в двата случая няма да сте заедно така че Варна или всъщност, което по ти харесва. Относно другите коментари той да дойде с теб за да ти покаже колко много те обича не съм съгласна! Образованието е много много важно нещо и ако случайно се разделите просто ще съжалява! Не го карай ако той реши супер,но в никакъв случай не му го поставяй като въпрос. Ако се обичате наистина много ще издържите няколко години в различни градове :) Успех

kalpazanka
07-23-2011, 10:48
Можеш да се прехвърлиш, така че сега ще си в Плевен или Варна, накрая може да се окажеш в София. ;)

SeXyMaCka
07-23-2011, 10:56
Можеш да се прехвърлиш, така че сега ще си в Плевен или Варна, накрая може да се окажеш в София. ;)

Много удачен вариант! Караш една година в един от тези два града, и после се прехвърляш при приятелят ти в София. Все някакъв ще издържите 1 година да я карате от разстояние ;)

therichbitch
07-23-2011, 10:59
ами разбира се, нали вече куцо, кьораво и сакато се мъкне тук, като не си изкарала подобаващо изпитите- стой си или в Плевен, или във Варна, пък той ако държи на теб, ще се съобрази с теб, защото ти си в неизгодната позиция, а той все пак има право на избор:)

peace95
07-23-2011, 11:11
ами разбира се, нали вече куцо, кьораво и сакато се мъкне тук, като не си изкарала подобаващо изпитите- стой си или в Плевен, или във Варна, пък той ако държи на теб, ще се съобрази с теб, защото ти си в неизгодната позиция, а той все пак има право на избор:)
Ха , грубо .. София е града с най - много ВУЗове и все пак е столица и по - добре развит град от другите , много хора мислят , че там ще получат по - добро образование .. Не разбирам защо това е проблем за теб , всеки има право на избор все пак :)

По темата - трябва да говориш с него , най - удачно е да отидете и двамата във Варна , но само при взаимно съгласие.И не пиши Плевен само , защото ще сте със 200км по - близо , отколкото , ако си във Варна - пак няма да се виждате често.Пробвай 2ро класиране , но и двамата трябва да внимавате к`во правите , защото от това зависи бъдещето ви , трябва да го съчетаете и с бъдещето на другия , за да може да се развива и връзката ви .Няма да ви е лесно.

therichbitch
07-23-2011, 11:22
[b]Ха , грубо .. София е града с най - много ВУЗове и все пак е столица и по - добре развит град от другите , много хора мислят , че там ще получат по - добро образование .. Не разбирам защо това е проблем за теб , всеки има право на избор все пак :)
че няма място за софиянците, това ми пречи, аз ако бях от друг град, щях там да си кандидатствам, а не да заемам излишно място по другите :)
нищо лично към никого от провинцията

peace95
07-23-2011, 11:27
[b]Ха , грубо .. София е града с най - много ВУЗове и все пак е столица и по - добре развит град от другите , много хора мислят , че там ще получат по - добро образование .. Не разбирам защо това е проблем за теб , всеки има право на избор все пак :)
че няма място за софиянците, това ми пречи, аз ако бях от друг град, щях там да си кандидатствам, а не да заемам излишно място по другите :)
Ами , ако някой е изкарал по - висока оценка от софиянец , що пък да не си влезе човека ? И така , както го казваш хората в селата , където няма университети , въобще не трябва да учат висше ли ? И не всичко , което не е София е провинция ..

therichbitch
07-23-2011, 11:30
ами университетите си имат имена СОФИЙСКИ, ВАРНЕНСКИ, РУСЕНСКИ, КАСПИЧАНСКИ и т.н. , що пък тези от Русе да не си ходят в Русенския, тези от Варна да си ходят във варненския и всичко ще е по- добре разпределено ;) аз пък тук не виждам нищо лошо..;\

kalpazanka
07-23-2011, 12:30
В Русенския няма медицина, така че пак стигаме до там хората от Русе, желаещи да станат лекари, да учат в Стара Загора/Пловдив/София- СУ и МУ/Плевен/Варна. Не можеш да задължиш населението в Русе /и където и да е другаде! Свикни с тази мисъл ;)/ да са все инженери или икономисти.

NoMore
07-23-2011, 12:30
Защото в Русенския са добри инженерните специалности, в Свищовския икономическите, в Софийския стопанските, във Варненския медицината и така и сега какво като съм от Русе трябва да си стоя тук и да уча за инженер много глупаво разсъждавате. А що се отнася до момчето ако завърши в София ще може да се реализира по-лесно след това защо да се мести във Варна след като са го приели във възможно най-добрия университет в България (ако въобще има такъв).
therichbitch да не си мислиш, че Софийския университет е създаден само за Софиянци и освен това хората от провинцията?????? Аз съм от Русе да не съм от провинцията? Ти като не можеш да влезеш в Софийския си е лично твой проблем! Не са виновни хората от другите градове може би са по-умни от такива като тебе! Аман от софиянците с голямото самочувствие. А до авторката всеки има право на избор София е най-добрия избор според мен! Измислете друго решение не го карай да се мести при теб (не че си искала де то въпроса ти беше дали във Варна или в Плевен) :)) Успех и дано намерите правилното решение :)

aks13v
07-23-2011, 12:35
Вие луди ли сте? Просто е. Скъсайте и всеки да отиде там, където може да се развие най-добре. Да всички ВУЗ-ве в България не става, но едни стават малко повече от други. Скъсайте и всеки да се развива по своя път. Така е най-добре.

autumn666
07-23-2011, 12:52
Вие луди ли сте? Просто е. Скъсайте и всеки да отиде там, където може да се развие най-добре. Да всички ВУЗ-ве в България не става, но едни стават малко повече от други. Скъсайте и всеки да се развива по своя път. Така е най-добре.

Мноо ти е лесно да им кажеш да скъсат, ми те като имат сериозни намерения за бъдещето си и наистина държат да са заедно?
Към авторката: Можеш ли да отидеш на второ класиране във София?
Иначе ти си решаваш. Аз това бих направила...
Ако не стане, отиди във Варна.

anonymous708973
07-23-2011, 12:59
че няма място за софиянците, това ми пречи, аз ако бях от друг град, щях там да си кандидатствам, а не да заемам излишно място по другите

Да бе да. Абе, драга, кво значи "няма място"? Ако ще някой от Мелник да дойде, ще влезе преди Софиянеца (пиша го с главна буква, защото явно за теб това е особена прослойка от обществото), ако е изкарал повече. Нямало място... то да не става с билети.

Но евала. Няква пикла от София измисли по-добра система от тази, която съществува от десетилетия. *поклон*

katericArofl
07-23-2011, 13:29
Ела в Плевен :-P

BrokenInnocence
07-23-2011, 17:37

Девойко, осъзнай се малко. Държавата ни е една, градовете не са частна собственост, всеки може да си ходи където си поиска, ама то ние българите сме си така, само гледаме да се настройваме едни срещу други и вместо да сме обединени и да се подкрепяме си търсим причини да се делим. Представи си ти да решиш след време да ходиш в чужбина и някой от там ти каже "А бе, ти нали си българка, я си ходи и си стой там, само ни заемаш място в държавата." Няма да е мн яко, а?

Иначе към авторката... не прави компромис с бъдещето си, нито карай приятеля си да прави такъв. Ти си иди във Варна (ако не те приемат на 2ро или 3то класиране в София), нека той да е в София... Както казаха и преди мен, след една година кой знае, може и да успееш да се прехвърлиш, а тази година през, която сте раздели ще е като проверка на връзката ви - ще разберете дали наистина се обичате и можете да останете заедно и в трудните моменти.

peace94
07-23-2011, 18:01
ами университетите си имат имена СОФИЙСКИ, ВАРНЕНСКИ, РУСЕНСКИ, КАСПИЧАНСКИ и т.н. , що пък тези от Русе да не си ходят в Русенския, тези от Варна да си ходят във варненския и всичко ще е по- добре разпределено ;) аз пък тук не виждам нищо лошо..;\

Епично! Да живее социализма от преди 20 години! Много зле разсъждаваш, нищо лично...

По темата - гледайте къде ще е най-добре за всеки от двамата от гледна точка на качеството на образованието и възможностите за по-нататъшно развитие и реализация. Ако наистина се обичате толкова силно, любовта ви ще издържи. Ако обаче единият направи компромис и после стане така, че се разделите (в никакъв случай не ви го пожелавам!), ще стане много грозно... Да, сега ви е трудно да си го представите, но мислете в перспектива. А както казах, истинската и силна любов би устояла на разстоянието. Успех! :)

marin4itu
07-23-2011, 18:21
therichbitch, забеляза ли как издразни всички? Ако беше от някое забутано село, нямаше да разсъждаваш така. Нас ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ ни остави да се оправяме както си искаме, става ли?

Съжалявам, но не се сдържах. Иначе по темата казах достатъчно.

sh3_1s_7h3_0n3
07-23-2011, 21:47

...и ако живееш в Долен Крайник, а там няма университет, си лишен от възможността да учиш, така ли?
Няма място в СОФИИИИИЙЙЙСКИЯ за софиянци, защото това, че си роден там не те прави по-качествен от някой роден в Габрово.
Ама то да беше х/й да ти го набият, пък то акъл. ](*,)

magita
07-23-2011, 22:13
той нали е писал София и Варна (или пак нещо не съм разбрала)
Защо и двамата не пишете Варна??

sh3_1s_7h3_0n3
07-23-2011, 22:34

Защо той да си претакова образованието само за да бъде с гаджето си, с което може и да не бъде след 2 години, а той много да е искал да учи именно в София, защото смята, че е по-доброто място за него?

Ако са женени, вече семейство, тогава ок. Да си жертва мястото в София заради това във Варна. Ама тия гаджески истории... докато не мине на по-високо ниво в обвързването нямат кой знае каква тежест. Днес сте заедно, утре не се знае.

Трябва просто да си преценят приоритетите... Това са супер субективни решения. Ако смятат, че да са заедно е по-важно от това къде учат - 'начи отговорът е ясен. Въпросът обаче е дали е така.

elizabethg
07-23-2011, 22:37
Единствено той е човекът,който решава дали да сте заедно или не.Ако те обича толкова ще дойде при теб във Варна!А ако откаже не унивай!Ще срещнеш друг. :)

xBadxApple
07-23-2011, 23:24
Леле, баси безумията сте изписали.

Няк'ва набор 94 говори за социализма преди 20 години, като сигурно и кур не знае за него.

Някакви други хора приобщават принадлежността на даден гражданин само към университети, които са в родния му град.

И някакви други хорица вкарват ПЪЛНИЯ ШИТСТОРМ е така от нищото. Лол.

1) Пренатрупването на София е крайно кофти и нежелателно, но няма добре изградена инфраструктура в смисъл на това, че да има НЯКОЛКО, а не един центрове на държавата, които да са от културно, социално и икономическо естество. София просто е един неизказан метропол едва ли не и побира в рамките си всичко, което трябва да е разпределено между ПОНЕ два-три града, за да има баланс.

2) По темата : Образованието ти е по-важно от любовта, защото любовта е променливо понятие. Ти си избираш как да си процедираш и ще е оправдано да действаш в полза на любовта, защото емоциите са нещо прекалено силно, но в общия случай важи първото.

ЧиърЗ.

therichbitch
07-24-2011, 14:12
Ти като не можеш да влезеш в Софийския си е лично твой проблем! Не са виновни хората от другите градове може би са по-умни от такива като тебе! Аман от софиянците с голямото самочувствие.

Влезнала съм си от раз и то не с тройки и четворки като повечето ;) Именно затова го изказвам мнението, че веднъж като дойдете в София, започвате да се имате за голямото нещо (което противоречи на мнението ви от др страна, че София си е град каро град, което е така), започвате да имате много претенции и карате всички да се съобразяват с вас ;) "Хайде днес да нямаме еди каква си лекция, пък после ще я наваксаме", защото едната щяла да си ходи в Каспичан, другат в Петрич, третата не знам си къде... И после аз ще трябва примерно по Коледа да ходя да наваксвам еди кво си заради претенциите на някого си, който е решил, че трябва да дойде "на Софията", за да станел нещо повече и да имал по- големи възможности в бъдеще. Това беше само един пример за факта, признат от тоолкова много хора, че другите като дойдат в София, започват да вършеят с нахалството и наглостта си.

П.П. Под няма място нямах предвид университетите ;) В тях има място вече за всякакви отрепки (включвам и Сф, и другите градове, спокойно)
А оная в телефонната кабина, по- полека с епитетите, мисля, че съм доста по- наясно от теб със системата и както каза xBadxApple, ако тази система, в частност инфраструктурата, беше различна, нямаше София да е 2 милиона и да продължава да расте.

И не знам защо всички толкова много се издразниха, нали са важни резултатите (за което съм напълно съгласна) Подчертах, че като не е изкарала добре изпитите, не трябва да идва в София, където според вас "е най- добрият университет за специалността" Нали такава е и вашата гледна точка : кофти резултати- кофти университет

jghgh
07-24-2011, 14:27
^Ама е факт, че злобееш по особено неприятен начин. Едва ли не се чувстваш нещо повече.

Да, и аз съм от голям град, в който идват хора от по-малки градове, но никога не съм се изказвала за тези хора все едно са нещо по-малко от мен, едва ли не с презрение, "че са напълнили" града ми - в свободно общество сме, миграциите са свободни, никой не може да ги ограничи. Хората искат да просперират и да изковат едно стабилно бъдеще, защо се смееш на това им желание и подхождаш презрително.. Ти нямаш ли същата амбиция?

А и не е казано, че щом ти си влязла с 6тици, значи хората от по-малки градове не са влезли и те. За справка на повечето олимпиади печелят 1вите места хора от селата. Дулово чувала ли си го? А знаеш ли къде е? Защото не помня коя година, ама дете от гимназията там беше спечелило 1во място на олимпиада по руски. Много често хората от градове, различни от София, са 1000 пъти по-амбициозни и си постигат целите, влизат с пълни отличия във ВУЗовете и т.н. Обикновено се посрещат презрително от сноби като теб. Имам такъв съученик, варненец, и той такъв сноб. На истинното твърдение че "селяните" мн. често са в пъти по-амбициозни и способни, той с презрение отвърна, че там нямали кво да правят и затва учели толкова много. А това е просто една завист към по-способния пришълец от самия теб.

Да, говоря положителни неща и съзнавам, че не всички провинциалисти са толкова добри и пр., но все пак арогантното ти отношение е дразнещо.

А това за резултатите - виждам, че си редактирала - всеки има право на шанс. Тя може да е изкарала по-слаби резултати, което не значи "кофти", иначе нямаше да влезе във Варна, но на 2ро може да успее да влезе в МУ-София и да се бори наравно с всички други. Тя има право на този шанс. Извинявай, но не всичко опира до резултатите, особено когато не са супер слаби. Аз напр. едва-едва влязох в гимназията, в която съм - бях пред-пред-последна по бал от всички в класа ми. Сега съм една от най-добрите ученички в класа ми, и станах такава още от 8 клас, а другите с по-високия бал ги видях колко умеят и какво що... Стига си оправдавала дискриминационното си мислене!

therichbitch
07-24-2011, 14:46
Мм съгласна съм, като изкарали, да влязат, ама това дава ли им правото да нахалстват и да са нагли? И мога да ти кажа, че тази наглост произтича именно от факта, че се чувстват нещо повече от съгражданите си, защото са успяли да се доберат до София.. (това е арогантността, не моето)

NoMore
07-24-2011, 17:06
Общо взето пак ми казваш същото! А това,че те дразни как хора от други градове идват в София и се мислят за нещо велико направо не мога да си го обясня? София е град като град! С кое да се гордея? Мразя града, не харесвам и хората в него дори се моля да минат годините, които ще уча там да се преместя! Варна и Русе ми харесват повече от София никога няма да тръгна да се хваля, че уча в СОФИЯ! Както и да е не ми се спори не искам да развалям темата на момичето. Тя има проблем и определено не й помагаме! До авторката аз си поддържам мнението, че образованието е по-важно от любовта поне на този етап от живота ви :)

Vondrel
07-24-2011, 20:03
Хахаха как говорите за София все едно е нещо много голямо.Село като село :D .Нито е уредено , нито нищо.Мръсно,претъпкано.А и относно тази richbitch ли каква е,ти говориш за арогантно поведение от хората от другите части на страната , а не осъзнаваш , че точно ти се държиш по този начин.Както и да е, вървете в чужбина и се осъзнайте.Всеки човек с амбиции и възможности не отива да учи в София , а в чужбина където образованието е сто пъти по-добро от тук.

peace95
07-24-2011, 20:09
Хахаха как говорите за София все едно е нещо много голямо.Село като село :D .Нито е уредено , нито нищо.Мръсно,претъпкано.А и относно тази richbitch ли каква е,ти говориш за арогантно поведение от хората от другите части на страната , а не осъзнаваш , че точно ти се държиш по този начин.Както и да е, вървете в чужбина и се осъзнайте.Всеки човек с амбиции и възможности не отива да учи в София , а в чужбина където образованието е сто пъти по-добро от тук.
Не всеки може да си позволи медицина в чужбина , пък и авторката не е кандидатствала там , така че този отговор не помогна.И няма никаква гаранция , че като завършиш в чужбина ще те вземат на работа по специалността ти :)

therichbitch
07-24-2011, 20:36
имам доста добър поглед в/у образованието в чужбина, мога да ти кажа, че в някои области изобщо не си струва да учиш там, а относно медицината там, ако мама и тате могат да дават по 2000евро такса, да дават...

magita
07-24-2011, 21:16

Защо той да си претакова образованието само за да бъде с гаджето си, с което може и да не бъде след 2 години, а той много да е искал да учи именно в София, защото смята, че е по-доброто място за него?

Ако са женени, вече семейство, тогава ок. Да си жертва мястото в София заради това във Варна. Ама тия гаджески истории... докато не мине на по-високо ниво в обвързването нямат кой знае каква тежест. Днес сте заедно, утре не се знае.

Трябва просто да си преценят приоритетите... Това са супер субективни решения. Ако смятат, че да са заедно е по-важно от това къде учат - 'начи отговорът е ясен. Въпросът обаче е дали е така.

Е, нали и двамцата са ги приели във Варна... и двамцата отиват там

Priceless
07-25-2011, 07:06

И кой е варненския бе, кифло ? :lol:
Ей такива като тебе най-обичам. И коя си ти, че да казваш кой къде да учи ? И какво му е нахалното да се бориш за образованието си, било то и на нищожно ниво ?

защото са успяли да се доберат до София
:lol: То е много трудно, нали ?
Селска пикла.

therichbitch
07-25-2011, 08:32
Нахално е таква селянка като теб да дойде и да се опитва да се разпорежда, давайки акъл, не да учи. Само по обидите си личи каква селяндурка си (селяндур =/= селянин). Ми да съм казала, че е трудно да се добереш??! Ама научете се- София не е разтегателна, няма как да стане 5 милиона.. Не се напъвайте повече.

Priceless
07-25-2011, 08:39
Както в София, така и в един малък град си има и селяни и културни хора и изобщо всякакви. Сега се постави на мястото на човек от провинцията, който по нищо не прилича на селянин, но друг ТИПИЧЕН селяндур се има за нещо много повече от него, само защото географски живее на територията на София.
Спокойно, не съм тръгнала да идвам в София, нямам такива амбиции, не мисля, че е за гордост ;)
Едит: "Всичко, което е далеч от морето, е провинция." Хемингуей.

therichbitch
07-25-2011, 09:07
Като ми цитираш Хемингуей, се съмнявам да си имаш и най- малка представа кой е, какво е написал и с кое произведение е свързан този цитат, така че по- полека с интерпретациите и буквализма в думите, не си дорасла до Хемингуей ;)

Priceless
07-25-2011, 09:10
АЗ ли не съм дорасла ? :lol:
Хайде, ако обичаш, като не ме познаваш да не ми говориш за порастване, става ли ?

therichbitch
07-25-2011, 09:13
Тя още запетаи не знае къде се слагат, за Хемингуей ще ми говори. Изхвърляте се, дечурлига- в устрема си да се направите на интересни. ;)

Priceless
07-25-2011, 09:35
Миличка, на 20 години съм. Не мисля, че ти си човекът, който ще ме слага в графата "дечурлига" . :)

NoMore
07-25-2011, 13:12
therichbitch не виждаш ли как дразниш всички? Никой не мисли като теб! Затова спрете да разваляте на момичето темата, а ти спри да дразниш хората!

therichbitch
07-25-2011, 19:03
Нормално, хората се дразнят, когато не им изнася..
Никой не мисли као мен, защото не се настъпва по улиците всекидневно с придошли от всички краища на Бг и не попада всеки ден в задръствания, защото градът му е претъпкан..

alex25
07-25-2011, 21:44
Доста се очудих като видях 5 страници ... но половината не са по темата... Нямам намерение да се включвам в спора ,който сте заформили,не е тук мястото. Благодаря отново за съветите ви:)
Малко след като писах, приятелят ми ми се обади да отидем двамата във вилата им извън града. Явно най-после предстоеше да говорим. Целият ден не обели дума, сякаш нищо не е станало, но и аз не го притисках и вечерта като легнахме сме говорили с часове. Каза ми ,че ако съм съгласна е готов да се запише във Варна. Обяснх му ,че не мога да го лиша от мечтата му за дентална медицина в София, макар и да съм част от нея ... все пак именно амбицията и борбеността му бяха едни от качествата, които ме привлякоха в него. Беше готов да спори, но ме разбра, защото и той не иска да ме спира за Варна. Ще помислим за варианта с преместването, макар че там са нужни така наречените дарения за университета. Може би сме доста наивни да мислим ,че връзката ни може да оцелее ... но времето ще покаже.
Днес се записах и той също дойде с мен, а утре отиваме към София ,за да се запише и той :)
Няколко човека ме попитахте за второ класиране в МУ-София ... имам някакъв мн малък шанс, но обикновено там балът на следващите класирания пада незначително и най-вероятно няма да стане.

NoMore
07-25-2011, 21:45
Чакай малко... ти говореше за университетите сега стана за града е моля те говори само за едно нещо! Освен това дразниш хората, не защото не им изнася, а защото мисленето ти е елементарно!

NoMore
07-25-2011, 21:48
Браво! Надявам се връзката ви да продължи. Щом се е замислил за Варна значи наистина те обича. И браво на теб затова, че си му позволила да следва мечтата си! \:D/

therichbitch
07-25-2011, 22:37
Чакай малко... ти говореше за университетите сега стана за града е моля те говори само за едно нещо! Освен това дразниш хората, не защото не им изнася, а защото мисленето ти е елементарно!
Елементарнта си ти, защото съдиш по себе си и веднага заключи, че аз съм прецакана (като например, че не съм успяла да вляза някъде си), за да имам това мнение, а още в началото говорех по принцип, не за университет !!! Че няма място в Сф- да, не ми е приятно, още малко Витоша ще се насели..
Има една много хубава поговорка: Не е важно какво ти казват, а кой ти го казва, която перифразирана, ще е: не е важно как действаш на хората, а кои са те, в този случаи никои. Ако самата ти имаше достатъчно самочувствие, нямаше да обръщаш внимание на коментарите ми.

П.П. Към авторката: ако балът ти е не повече от половин единица далеч от минималния, имаш реален шанс за влизане, а преместването не мисля, че става по начина, по който ти си описала, става с определен успех за годината, който в медицината, предполагам, ще е доста висок.

alex25
07-26-2011, 18:37
Браво! Надявам се връзката ви да продължи. Щом се е замислил за Варна значи наистина те обича. И браво на теб затова, че си му позволила да следва мечтата си! \:D/
Благодаря ти за насърчителния коментар:) Надявам се да постъпваме правилно...
therichbitch балът в София миналата година е паднал само 14 стотни и затоване се надявам много. Колкото до прехвърлянето, интересувала съм се за вариантите. Да, необходим е много висок успех, но се прави и парично дарение на университета, четирицифрена сума ... Друг вариант е да намеря човек, който иска да учи в МУ Варна, а е приет в МУ София, но това става много рядко.

therichbitch
07-26-2011, 19:12
Това с паричното дарение си е гавра, само това мога да кажа

HeavenSent
07-26-2011, 19:32
alex25
Здравей, колежке.. Аз уча във Варна медицина (въпреки че бях приета и в София ), сега ще бъда втори курс. Мога да те успокоя, че ти си направила добър избор. Малко са хората, които избират университета, а не града. А и честно казано, не знам защо приятелят ти мисли, че в Сф ДМ е по-добра? Преди има-няма 3 години във Варна изградиха изключително добър факултет по ДМ. Това, че балът в София е толкова висок, е израз само на стремежа към столицата, а не на качеството на образование. Имам колежка, която успя да се премести в София и сега адски много съжалява... Както и да е. И въпреки че не съм от София от части съм съгласна с момичето, което издразни всички. Не е приемливо всички да се набутват там, само защото е София. Естествено всеки си има право на избор, всеки може да отиде, където иска. Просто лично на мен ми е много чудно как толкова много народ придава повече внимание на най-маловажното - града и забравя за какво отива там - образованието.

sh3_1s_7h3_0n3
07-26-2011, 19:54
Не може ли да изчакаш за 2-ро и 3-то класиране, може и да те приемат?

+++ :) :)

Иска се акъл и опит да знаеш, че не можеш да чакаш до 10то класиране на сигурно... и после да запишеш, където по-рано са те приели.

Имаш -------чета за тва включване.

Иначе поздравявам двама ви, че сте се разбрали 'мъжката' и сте направили добър рационален избор. Много ми хареса това, което каза:

... все пак именно амбицията и борбеността му бяха едни от качествата, които ме привлякоха в него.
Малко момичета биха натъпили егоизма си, за да могат да погледнат по-реално ситуацията! Хареса ми последният ти коментар.

jghgh
07-26-2011, 20:05
Бтв тва с дарението за университета наистина е супер гадно, един приятел от Виена искаше да се премести в УАСГ (във Виена беше само 1вата година, специалност архитектура) и каза, че му искали 25 000лв за преместването му. Затова човекът си избра Свободния във Варна и не съжалява, че не е кихнал толкова много пари за едното преместване. В Свободния му искали по-малко, но забравих колко .. за всеки случай не беше толкова много.

А отделно, доколкото аз научих (и то съвсем наскоро) Дентална медицина е по-добра като качество във Варна, а по-зле в София, а Обща медицина обратното - по-зле във Варна, по-добра в София.

alex25
08-03-2011, 15:05
Нямаше как да не ви се похваля ... приеха ме медицина в София :grin: :grin: :grin:
Съвсем бях отписала тази възможност, а сега ще уча това, което искам, при това с любимите ми хора и не толкова далеч от семейството ми ...просто сбъдната мечта :---) :---)

marin4itu
08-03-2011, 15:27
Айде честито! Пожелавам ти много щастие, успехи и любов!

NoMore
08-03-2011, 15:49
Браво радвам се за теб наистина! :)

SmilezZz
08-03-2011, 16:05
Е,браво. Честито. Точно затова никога не трябва да се отказваш от мечтите си. За София не знам,но си мисля,че МУ Варна е по-елитния. Да не кажа най-елитния в Северна България. :D
Но все пак Браво. Много се радвам за тебе.

marilyn
08-03-2011, 18:14
Мацка, гледай си образованието и избери там, където е по-добро. Не се влияй толкова от гаджето ти- гаджетата са до време, а с тая диплома ще си изкарваш хляба цял живот. ;)

anonymous708973
08-03-2011, 18:53
Тя още запетаи не знае къде се слагат, за Хемингуей ще ми говори. Изхвърляте се, дечурлига- в устрема си да се направите на интересни. ;)

Ооо, миличка, нямаш идея колко ме зарадва с тоя пост, за да мога да ти натрия нослето.
Виж сега, когато ТИ самата не знаеш къде се слагат запетаи, затваряш устата и не съдиш другите за същото. За какво говоря ли?
Ами, вмъкната част (каквато е "дечурлига") може да се обособи с две запетаи, с две тирета, да се отвори с тире и да се затвори със запетая, но НИКОГА (повтарям НИКОГА) не се отваря със запетая и затваря с тире, както си направила ти.

Опа. Някой май е в университет и не знае къде се слагат запетайки.

Сериозно, вече съм щастлива. :-)

alex25
08-03-2011, 21:13
SmilezZz, напоследък чувам много негативни отзиви за МУ София, но ми е мечта от 2 години да уча там и в момента имам възможността да я осъществя :)
SmilezZz, marin4itu, NoMore, благодаря ви много! :-) :)

therichbitch
08-03-2011, 23:48
Ами, вмъкната част (каквато е "дечурлига") може да се обособи с две запетаи, с две тирета, да се отвори с тире и да се затвори със запетая, но НИКОГА (повтарям НИКОГА) не се отваря със запетая и затваря с тире, както си направила ти.

Това е обръщение, патко, а тирето- пояснение за "как се изхвърляте". Не можеш да ме учиш на български език ;) И btw вмъкнати части в него НЯМА, има вметнати или обособени, като вметнатите са: може би, естествено, вероятно, за съжаление, очевидно и т.н. Не съм виждала обръщение да се отваря с тире, няма и да видя от грамотен човек.
Пробвай пак, този път само стана за смях :razz:
П.П. Кажи ми името на учителката си по български, да й се изплюя в лицето, а може би трябва в твоето? Защото нищо не си зацепила от тия часове...

lipsvashh_mi
08-04-2011, 06:27
ЯЯЯ,имало колеги тука :)
лично аз съм за София-особено щом става въпрос за денталната медицина...аз също кандидатствах и тук и във Варна и ме приеха, обаче в София е потока от лекари....съвсем различно е да се развиваш със 120 човека и с 36 места във Варна.....нз аз лично си предпочитам тук,а съм си от София така,че за мен дилеми няма...
Смятам,че ако искате може да си запазите връзката...а ако не-значи не е било писано.....както и да го погледна може да ме смятат мн хора за смахната,но ще избера бъдещето си в такава ситуация ...колкото и да обичам човека не искам да съжалявам ако не съм си реализирала мечтите :)

anonymous708973
08-04-2011, 09:12

Това е обръщение, патко, а тирето- пояснение за "как се изхвърляте". Не можеш да ме учиш на български език ;) И btw вмъкнати части в него НЯМА, има вметнати или обособени, като вметнатите са: може би, естествено, вероятно, за съжаление, очевидно и т.н. Не съм виждала обръщение да се отваря с тире, няма и да видя от грамотен човек.
Пробвай пак, този път само стана за смях :razz:
П.П. Кажи ми името на учителката си по български, да й се изплюя в лицето, а може би трябва в твоето? Защото нищо не си зацепила от тия часове...

Хахахаха. Добре... Обръщението функционира като всяка вметната или обособена част. НЯМА вариант, в който се отваря със запетая и се затваря с тире. НЯМА. Провери в граматика, можеш да започнеш с тази на Петър Пашов, която съм чела за лека нощ. Исках да ти снимам точно тази страница от нея, но не мога да я открия вкъщи. Когато я намеря, очаквай включване.

Накара ме да попитам майка си. Тя е с две висши образования - българска филология и журналистика и познава материята като дланта си. Естествено, тя потвърди и това няма нищо общо с факта, че съм й дете. Дипломната й работа е издадена на книга, което, както можеш сама да се сетиш, е завидно постижение. Та да, каза същото, което и аз. При това - едно към едно.

Както тя казва... Ти си доста кофти комбинация като човек - глупава и упорита. За съжаление, ти страдаш не само от липса на езикова култура, но и от липса на възпитание. Не мога да ти помогна за нито едно от двете.

Не знам дали аз станах за смях - не мен плюят в последните 2 страници заради завидното ми тесногръдие и неоправдано самочувствие.

BrainlessROCKBABY
08-04-2011, 13:52
с пича да поговорят и да решат какво да правят, според мен

BrainlessROCKBABY
08-04-2011, 13:53
offtopic: спрете със споровете по БГ, помогнете на момичето!

therichbitch
08-04-2011, 14:01
Нали беше вмъкната?!
Нали можеше да се отвори с тире?!
Ако майка ти ти е казала, че се казва вмъкната и може да се отвори с тире обръщение, значи и за нея е подходящо изказването на професор от един университет: "Като гледам какви инженери изкарваме, ме е страх да отида на лекар". Това, че си чела граматиката за лека нощ, май не ти е помогнало да осъзнаеш, че "кой" във винителен падеж става "кого". Виждала съм го в твои постове и определено не те прави "грамотна с подплатено самочувствие". Прави те човека, когото майка ти е описала- самозван, нахален и глупав.

П.П. След като според теб винаги фунцкионира като вметната част, намери ми пример, където обръщението е отворено с тире и затворено със запетая. Понеже така твърдеше в миналия си пост..

sasha_90
08-04-2011, 14:20
Трудно решение.От една страна-ако сте в различни градове,връзката ви може и да се разпадне,но от друга ако един от двамата направи компромис и един ден се разделите,ще съжалява за избора си.Според мен,по-редно ще е да обсъдите въпроса заедно.

anonymous708973
08-05-2011, 06:21
Нали беше вмъкната?!
Нали можеше да се отвори с тире?!
Ако майка ти ти е казала, че се казва вмъкната и може да се отвори с тире обръщение, значи и за нея е подходящо изказването на професор от един университет: "Като гледам какви инженери изкарваме, ме е страх да отида на лекар". Това, че си чела граматиката за лека нощ, май не ти е помогнало да осъзнаеш, че "кой" във винителен падеж става "кого". Виждала съм го в твои постове и определено не те прави "грамотна с подплатено самочувствие". Прави те човека, когото майка ти е описала- самозван, нахален и глупав.

П.П. След като според теб винаги фунцкионира като вметната част, намери ми пример, където обръщението е отворено с тире и затворено със запетая. Понеже така твърдеше в миналия си пост..

Прочети ми пак поста, защото очевидно не можеш и да четеш.

Думичка да не съм чула относно майка ми. Неслучайно споменах, че дипломната й работа е издадена на книга, а ти само можеш да мечтаеш за нейната обща КУЛТУРА, съобразителност и умереност.
Просто... нито си й на годините, нито на опита, за да си отваряш устата и да я критикуваш.

Аз приключих тук, но определено ще ти изпратя пример на ЛС. Само да си намеря граматиката, да видим тогава дали ще кажеш, че професор Петър Пашов знае по-малко от теб. (Впрочем, той също казва, че вметната част може да се каже и вмъкната част :wink: )

bubblef93
08-05-2011, 06:47
Избери Варна. А и така наистина ще разбереш колко държи на теб.Ако разбере,че си записала Варна и той ще запише ако наистина иска да е с теб.Поне това е моето мнение

kalpazanka
08-05-2011, 06:50
Избери Варна. А и така наистина ще разбереш колко държи на теб.Ако разбере,че си записала Варна и той ще запише ако наистина иска да е с теб.Поне това е моето мнение
Момичето е прието в София! Не пишете след прочит само на първа страница. ;)

За споровете на тема граматика- радвам се, че блесна здрав разум и се вмъкна идеята за ЛС. Предвид опропастяването на темата авторката да ми пише дали иска ключ, след като проблемът вече е решен.

Hukuu
08-05-2011, 08:38
Това с паричното дарение си е гавра, само това мога да кажа

Господи боже помогни на момичето... Ти къде си видяла да не дават пари за такива "схеми" в нашето образование?

И КВО като си от София? И КВО като учиш там ? LOL големия град с по-ГОЛЕМИТЕ хора.. а боклука не могат да си съберат..

Айде моля ви се София ... кажете ми едно хубаво нещо за този град? 8)

Едно просто Хасково има 20тъпи по-хубави пътища от София ( за Варна няма да говоря, че там избягваш една дупка влизаш в нови 3)
Или пък София има по-добро образование от Пловдив или Варна? :razz:

Или е с много добрата инфраструктура ? :razz: :razz:

София та София :?

И therichbitch ти като си родена в София сигурна ли си, че рода ти е родом от София, че ни се хвалиш тука каква СОФИЯНКА СИ?
:razz: :razz: :razz: :razz:

А пък ако си снимаш личната карта да ти видя ЕГН-то ..
май има 2 варианта да си умра от смях, че си примерно по-голяма от мен а мислиш с акъла на 14годишно момиче .. или просто си си на толкова :razz: :razz:

П.П. Съжелявам авторке просто момичето никога не е живяло някъде другаде и си няма на идея сигурно от кой край се държи лопатата ...

П.Т. Иди във Варна, нека той да си реши къде да иде, но ако е решил да ходи в София не му позволявай да си променя решението заради теб и да идва във Варна. Да трудно ще ви е да поддържате връзка от разстояние, но няма невъзможни неща :)

mrfrzne
08-05-2011, 13:27
след като ти си готова да избереш по- "лошото" заради него и той, предполагам, ще е готов на това, трябва да поговорите по въпроса
П.П. Не казвам, че той трябва да не идва в София, но просто говорете и обсъди това с него, не с нас, във форума :))

therichbitch
08-05-2011, 14:04
Както и ми е обидно аз да издържам мъж, затова искам някой, който е финансово независим. [/i]
Бях трогната, защото попринцип не е човек, който се впечатлява лесно.
Ако на някой му е толкова интересно, бих се видяла с вас и на живо.
Ти ли ще ме учиш на български? С тази езикова култура? Чети още граматики за лека нощ. Дано до 12и клас усвоиш материала.

П.П. На ЛС съм ти пратила цял ферман с грешките ти. Дано осъзнаеш, че изобщо не си толкова грамотна, за колкото се мислиш. Повече не се впускай в такъв тип спорове с мен.

Аз приключих тук
И аз.

kalpazanka
08-05-2011, 14:55
Джавканията- на ЛС.