View Full Version : Уроци по немски език в град Сливен
Здравейте
Живея в град Сливен, завършила съм университет в Германия и по професия съм преподавател по немски език за чужденци.
Реших да пише тук, защото простигайки в град Сливен ми направи впечатление факта, че в този град не се предлага достатъчно и качествено чуждоезиково обучение, освен в Езиковата гимназия. Самата аз, като човек завършил западно европейски университет, съзнавам необходимостта от познания по чужди езици. Аз лично говоря няколко езика. На ясно съм с факта, че образованието в България е на няколко стъпала по-долу от образованието в Западна Европа и поради този факт все повече млади хора решават да продължат след-гимназиалното си образование в чужбина. Както вече споменах, бях силно изненадана от факта, че в град Слиен немският език е тотално пренебрегнат. Имайки предвид, че немските и австрийските университети са изключително гостоприемни към чужденци, а и това, че Австия и Германия са прекрасни места за живот и реализация не мога да спра да си задавам въпроса защо в Сливен не се обръща внимание на немския език. Не е за подценяваване и фактът, че в Германия таксите за обучение в университет са едни от най- ниските в Европа, като всеки студент, било то чуждестранен или не има и възможност да работи легално и да покрива издръжката си абсолютно сам.
Пиша тук с цел да предложа услугите си при изучаване не немски език на всеки заинтересован. Работила съм като преподавател по немски език в Германи, водила съм доста курсове и имам значителен опит.
надявам се, че ще има заинтересовани. Можете да ми пишете тук, а също така можете да ми пращате и лични съобщения.
Поздрави!
здр
и ЧНГ
аз не съм точно тинейджър
обаче проблема е общ
само дето сме от двете му страни
искам да уча германски
ама просто няма къде в тоя град
весела и здрава нова година
Съпругът ми иска да изучава немски език писмено и говоримо като начинаещ. Как може да се свържем с вас?
Fiction7577
01-09-2012, 19:24
Езикът не е пренебрегнат, просто навсякъде вече английският е на преден план. И тъй като Сливен е малък град, има една езикова гимназия и това е. В другите училища вторият западен език се преподава по 2-3 часа седмично.
Аз уча в ПМГ, но работя и върху немския, изучавам го както в гимназията, така и на частни уроци, доста е полезно. Затова няма да се възползвам от предложението Ви, но дано на някой друг сте му от полза.
За много години на всички!
Искам да споделя, че не съм сигласна, че това че Сливен е малък град по някакъв начин би могло да оправдае факта, че на езиковото обучение тук се гледа доста несериозно. В случая нямам предвид езиковата гимназия, а и понеже нито съм учила, нито съм работила там, нямам право да давам мнение за това училище.
Говоря за следното: Нито една езикова школа в Сливен не успява да събере група за изучаване на немски език. Тази тенденция се запазва такава каквато е вече трета година. Какво имам предвид ли? Децата учат английски в училище и после тези, които ходят по школи и т.н. пак ходят на английски. Обясненията за мен са две: или в училищата езиковото обучение е толкова не на ничо, че децата имат нужда да повтарят материала по частни школи или е някакъв вид мога да се ходи на английски.
Лошо няма, просто съм доста на ясно, че с един гол английски човек вече е за никъде, защото той отдавна не е никакво предимство, а задължение. Никой работодател днес дори не допуска, че при него може да се яви кандидат за работа, който не владее английски. Това имам предвид като казвам, че английският не е предимство, той е задължителен. Предимство вече са други, допълнителни западни езици, затова и не разбирам ако щете и родителите, които са успокояват с факта, че детето учи само английски и искрено вярват, че това е напълно достатъчно като езикови познания.
Не искам да бъда разбрана погрешно. Не искам с това си мнение да оставям впечатление, че се опитвам да направя някакви агитации от сорта на : Хайде сега, всички при мен на немски!!! :-)
Напротив. Надявам се, че поне един от хората, които прочетат това ми писание ще се замисли над идеята да изучава друг език допълнително към задължителния английски. Избор има- френски, испански, руски, ....
Аз лично вече наизвадих учебниците по испански и започвам опреснителен курс.
princo90
01-23-2012, 15:41
Английският си е напълно достатъчен. Няма смисъл да се учи чуждия език само заради самото учене. Като учиш език, различен от английския, трябва да знаеш точно за какво ще ти послужи точно той и защо инвестираш толкова усилия (и пари), за да постигнеш високо ниво. Иначе няма абсолютно никакъв смисъл. Аз също уча немски (освен английски) в частна школа, защото знам, че искам да следвам в Германия. Ако нямах такова намерение, въобще нямаше да го уча и да си губя времето...
Извинете ме, но изобщо не мога да се съглася, че ученето на какъвто и да било език е губене на време. Силно се надявам да успеете да влезете в немски ВУЗ за да разберете колко далеч сте от истината. Специално в Германия никой няма да Ви каже Браво за това, че говорите немски, той си е езикът на държавата, наглийски говори всеки в Западна Германия и за да си намерите сносна работа (тук изключвам сервитьорство и други студентски занимания в обслужващата сфера) Ви трябва вече трети (западен) език.
И ако се поогледате малко на пазара на труда, ще забележите в повечето обяви следните условия:
1. Изисквания: английски език, компютърна грамотсност и т.н.
2. Предимства: друг западен език, определени компютърни програми и т.н.
Хайде сега поразсудете малко кой би бил с предимство за едно работно място: Да кажем икономист владеещ английски или такъв владеещ английски и френски примерно.
И кой по точно ще започнеш да учиш в това село? Сливен не беше ли известен че има много мангали? Ако хората в Сливен искаха да учат немски то щеше да има место, но тъй като те не искат за това няма. Ти не можеш да промениш този факт.
Ще ти отговора на въпроса с работното място и икономиста. Човека който ще вземе местото ще бъде този който се вписва с работната култура по-добре.
Вече наистина започвам да съжалява, че изобщо изразих някакво мнение и становище. Явно понеже Сливен бил малък град трябва хората да се седят необразовани, не говорещи никакви езици, незаинтересовани и мрънкащи и оплакващи се от положението си. Да, наистина, явно на хората им е по- удачно да седят, да чакат някой с магическа пръчка да промени ситуацията и т.н. Тъжно, но истина. В крайна сметка, всеки решава за себе си. Аз просто изразих мнение.
Много силна воля имаш! 5 мнения и вече се отказваш! Ако толкова си убедена че няма къде да се учи немски в Сливен и че ти си човека който може да промени това защото не откриеш частно училище по немски? Току виш си го хванала за шлифера.
Човек има мнение и си го казва, не можеш да му отнемеш това право.
Нещо май не се разбрахме. Аз се отказвам от безсмисления спор просто. Училище не откривам по няколко причини, който са си чисто администратиwни. И още нещо, аз не твърдя, че аз съм човекът и че други добри и квалифицирани преподаватели няма, аз се чудя и се възмущавам по- скоро на родители, които не желаят да занимаят децата си с какъвто и допълнителен език да е.Знаете ли кое е най-интересното? Докато децата са във възраст в която възприемат по- лесно и учат по- бързо, никой явно не използва това за да ги занимае с допълнителен език. Случва се така, че доста по- голям интерес към езикови занимания по какъвто и да е западен език има от възрастни, работещи хора, който по някакъв начин са осъзнали, че нeумението да комуникират на чужд език им носи доста негативи, най-малко в служебен план. Неоспорим факт е, че частните школи не могат да съберат група за какъвто и да било друг език, освен английски, а той се учи в училищата. Моята теза не е, че няма къде да се учи немски, френски, испански и т.н. Явно обаче за хората в Сливен има доста по- важни неща от образованието на децата им. Просто имам известна база за сравнение, затова опитах да изразя някакво мнение.
И кой по точно ще започнеш да учиш в това село? Сливен не беше ли известен че има много мангали? Ако хората в Сливен искаха да учат немски то щеше да има место, но тъй като те не искат за това няма. Ти не можеш да промениш този факт.
Ще ти отговора на въпроса с работното място и икономиста. Човека който ще вземе местото ще бъде този който се вписва с работната култура по-добре.
Сливен е един прекрасен малък град в който живеят много образовани и интелигентни хора, толерантни към тези които са различни от тях и отворени към света. Такива повърхностни изказвания като вашето говорят за некомпетентност и незрялост. Без да зная от къде сте, като съдя по изказването ви мога да направя заключение че и вашият град, според вас , е едно забутано село, и сигурно е така щом гледате на света с такова черногледство. Що се отнася за чуждоезиковото обучение в Сливен, то е на доста добро ниво и който може да плати може да учи когато си поиска и каквито езици иска. Ако се интересувате от квалифицирани преподаватели по чужди езици, пишете ми да ви насоча. За тези извън Сливен - има и скайп уроци в удобно за вас време на разумни цени. Сърдечни поздрави от слънчев и зелен Сливен!!!!!!
dimitar88
03-21-2016, 06:32
Zdraveite,
Iskam da se chuq s vas za da obsudim uroci po nemski sus vas. Izprashtam vi i lichno suobshtenie s telefona si. Blagodarq vi predvaritelno.