Влез

View Full Version : Причастия

heartlesandfreaky
09-26-2011, 16:08
Здравейте... Днес разбрах, че на входното по български език ще има въпроси за причастия... И как да кажа.. Никога не съм го разбирала това, научих ги уж, обаче вече нищо не помня.. Ако има някой по-запознат, който да има време и желание да поясни?! Какви видове са (имаше май някакво деятелно, бла бла) и как се определяха (там род,число, спрежение (??) ). Благодаря предварително.

Phonique
09-26-2011, 16:32
Причастието се определя от ВРЕМЕ,ЗАЛОГ,РОД и ЧИСЛО.В изр. изпълняват ролята на отглаголни прилагателни (предполагам знаеш какво е.... ) Има 5 вида причастия:Минало страдателно причастие,минало свършено деятелно причастие,минало несвършено деятелно причастие,сегашно деятелно причастие и деепричастие и съответно

1.Мин. страдателно пр.:игран,правен и т.н.
2.Мин. свършено деятелно причастие:играел,правил
3.Мин. несвър. деятелно причастие:правел,играел и т.н.
4.сегашно деятелно причастие:играещ ,правещ и т.н.
5.Деепричастие:играейки,пра вейки и т.н.

По-добре не мога да го обясня,ако съм помогнала...

:)

ZloboMiR
09-26-2011, 16:43
http://tcd.zapto.org/all/uch_mat/Pomowni_tablici_za_izuchavane_na_BG_ezik.zip

Виж страница 41, там има деепричастия. Ако ти се занимава да намалиш обема (отваряне на всеки файл с МС Пейнт например) мерси. Може и с Irfanview или някоя подобна да стане автоматично за всички. Ще е по-удобно за в бъдеще.

heartlesandfreaky
09-26-2011, 18:38
Благодаря Ви много! :)

vakanciqta
09-26-2011, 20:41
Аз го запомних по следния начин :
Страдателното причастие винаги завършва на Н , Т и го запомних с думата - прее*ан..
А деятелното на Л ..с думата -свършил
Аз си ги знам и винаги съм имала 6-тици на това . Не знам колко ме разбра в обясненията :Д