PDA

View Full Version : Ако той/тя има недъзи?

manisto
10-09-2011, 14:12
Интересно ми е да разбера ако някой ден се окаже,че сте силно привързани към някой,който има недъг какво бихте направили?Това ще ви попречи ли да бъдете с него/нея?

Вчера разбрах,че един човек към който имам доста големи симпатии всъщност е един вид сакат.Виждали сме се рядко,повече си пишем,защото сме от различни градове,но всяка ваканция се засичаме по малко.Тъй като станахме доста близки той реши да ми признае т.е. че се е родил с малоформация(или деформация де да знам) на лявата ръка т.е. има само 3 пръста .Чак тогава зацепих защо винаги и на снимки и навън си държи едната ръка в джоба.Бях доста шокирана и все още си мисля,че тва е една лоша шега,понеже самото момче ...на външен вид е доста добре изглеждащо и като човек е стабилен.Казах му,че според мен това не е най-важното,но наистина не е приятно и тн.Неговите приятели сякаш не обръщат внимание на това,а и знам,че е имал една доста дълга връзка,пък и доста други момичета...въпреки този проблем.А града,в който живее е малък и всеки знае всичко за всеки(мен не ме познават особено много) и сега като се замислям ми е малко неловко.Не ми се иска да оставя приятелството ни или...нашето средно положение между приятели и още нещо заради такова нещо,но ми е трудно да свикна с мисълта при положение,че разбирам чак след около 6 месеца. :-o

SisiStrange
10-09-2011, 14:15
Това точно не би ми попречило. С всяка гледка се свиква и в един момент би спряло да ти прави впечатление.
Но си признавам, че трудно бих се справила да бъда с някой, който има сериозен недъг. След малко ще ме напсува някой с фразата: "Любовта е сляпа" и бла бла и може би ще е прав, но има недъзи, които не засягат външния вид само, а и ти пречат да водиш нормален живот. С такъв човек би ми било трудно да бъда. Не невъзможно, но трудно.

NambyPamby
10-09-2011, 14:23
Е, щом съм се привързала към тоя човек, значи съм го приела С недъга му от самото начало.

Виж, първо се обърни към себе си, помисли си за кого това би било пречка - за теб или за другите, помисли си колко често ти се случва да срещнеш момче, което да те привлича и с което да имате толкова общо. Навярно отначало ще ти е фрапантно, да, ще ти е чуждо като идея, като мисъл, но си дай време да асимилираш нещата. Сетне поговори с момчето, кажи му страховете си, задай му въпросите си.

manisto
10-09-2011, 14:25
И аз така си мисля,но миналата вечер започнах да си мисля за него.Представях си ни и тн ии...в един момент си представих как ръцете му се плъзгат по тялото ми и тогава се сетих за проблема.После ми стана малко кофти,защото пък всъщност едно от първите неща,които гледам в едно момче на външен вид са ръцете.Той ми сподели,че когато е бил малък много хора са го пренебрегвали заради това,но сега вече не му пука.Въпреки това усетих,че беше притеснен как ще го приема.
А попринцип критериите ми за момче са високи и той доста ги покрива и в един момент разбирам,че има такъв проблем. :shock:

SisiStrange
10-09-2011, 14:30
Ами ще си смениш критериите относно външен вид малко. Според мен, ако иначе те привлича общо взето (не специално ръцете), много бързо ще спреш да им обръщаш внимание.

manisto
10-09-2011, 14:30
И друг въпрос: това,че реагирам така ... прави ли ме лош човек?В смисъл...ако се окаже,че не мога да го приема?Не съм се сблъсквала с такова нещо до сега и наистина както казаха SisiStrange и NambyPamby трябва да си изясня работите. :-o

anonymous708973
10-09-2011, 14:36
Не мисля, че е нужно да си изясняваш нещо.
Понякога приемаш неща, за които искрено се изненадваш от себе си.

Rebirthing
10-09-2011, 14:36
И аз така си мисля,но миналата вечер започнах да си мисля за него.Представях си ни и тн ии...в един момент си представих как ръцете му се плъзгат по тялото ми и тогава се сетих за проблема.

Само да отбележа, че точно това си представих и аз като четях темата. Сигурно си е доста странно усещане :shock: .

Малко е иронично, че обръщаш внимание точно на ръцете, а той е с три пръста. Приеми го като предизвикателство от съдбата. Харесала си неговата същност, а не неговите пръсти :-o .
Иначе лично за себе си смятам, че ако вече съм привързана/влюбена и ако той се окаже с недъг или пострада и изгуби някой друг пръст 8-) няма да е от особено значение. И не, не си лош човек просто на повечето хора явно ни е закодирано да реагираме така.

Mi6inka
10-09-2011, 14:57
И на мен ми се е случвало нещо подобно. С разликата , че чувствата към момчето бяха чисто приятелски. Честно казано, аз дори не забелязах, а излизахме доста често.Накрая просто ми го казаха ( или по-точно попитаха ) странични хора и аз чак тогава се усетих. Но... има разлика наистина, защото той ми е само приятел, а при вас има повече.

Първоначално наистина си е ..спичащо, някак си. Но, както казаха и преди мен приеми го като предизвикателство от съдбата. Ако човека наистина те е впечатлил, заради самия него, най-вероятно бързо ще свикнеш с тази мисъл и няма да ти прави впечатление. Просто си дай шанс, на теб самата :) Успех.

ledenakrasota
10-09-2011, 15:00
3 пръста не трябва да те спират. :)

Ако другото му е нормално какво? Не се и замислям, ако има такива проблеми. :) Ако са на психична основа. Това е проблем. :)

vilityyy979
10-09-2011, 15:01
Любовта е сляпа.

manisto
10-09-2011, 15:08
Любовта е сляпа. Не говорим за любов ...и двамата се разбрахме още преди да ми каже за този проблем,че е по-добре да не бъдем заедно като гаджета.Освен тва нали казах,че не сме от един и същи град(което пречи и на двама ни) освен това ...абе няма да изпадам в подробности.Не бих му казала,че го обичам.Нещо повече от приятели,но не и влюбени. 8-)

Благодаря за бързите отговори,помогнаха ми.Прави сте и ще послушам съветите ви.

Някой друг има ли да каже нещо по темата?

Goddess
10-09-2011, 15:14
Ако всичко останало в характерът и външният му вид е наред, не мисля, че този недъг е основателна причина да отхвърлиш някого.

sexa_na_kompleksa
10-09-2011, 16:24
Термини като недъгав, сакат, инвалид и т.н. са некоректни и не е редно да се използват. ; )

Какво по-точно те притеснява, защото не можах да разбера? Това е част от него. Представяш ли си той сега да пусне тема: "Има едно момиче, което харесвам... но косата й е кестенява/черна/руса, какво да правя?!?"

Явно за него все още е проблем, щом държи ръката си постоянно в джоба и се опитва да го прикрие. Вероятно е много комплексиран, а не виждам защо. Правите от мухата слон.

manisto
10-09-2011, 16:57
Първо:не всеки 2ри има такива проблеми.
Второ:въобще не е комплексиран,не знам защо го прави това нещо.
Трето:използвах този термин,защото така или иначе и той така го описа въпреки,че е бая способен човек.

И въобще не е все тая дали имаш 3 пръста на едната ръка или косата ти е руса вместо черна.Малко логика?

Както и да е,радвам се че мислите по този начин.

l0litta
10-09-2011, 17:05
Едва ли би ми попречило. ДА- определено ще ми е трудно, но ако чевствата са истинси, бих се примирила.

sexa_na_kompleksa
10-09-2011, 18:50
Първо:не всеки 2ри има такива проблеми.
Второ:въобще не е комплексиран,не знам защо го прави това нещо.
Трето:използвах този термин,защото така или иначе и той така го описа въпреки,че е бая способен човек.

И въобще не е все тая дали имаш 3 пръста на едната ръка или косата ти е руса вместо черна.Малко логика?

Както и да е,радвам се че мислите по този начин.

Първо: По официалната статистика на ООН 10% от хората са с увреждания. В някои държави процента е дори по-висок.
Второ: Ако не беше комплексиран, изобщо нямаше да го крие, щеше да говори за това и щеше да забележеш още при запознаването ви.
Трето: Това, че той използва тези термини, изобщо, ама ИЗОБЩО, не означава, че е правилно.

И е наистина все тая дали имаш 3, 6 или 20 пръста на ръката - това с нищо не те прави по-различен. Има доста логика, просто ти не можеш да я видиш. ; )

anonymous708973
10-09-2011, 18:54
И за кво написа първото? Доказа точно неговата теза.
Не всеки втори има този проблем - ами, да, иначе щяха да са 50%.

Limitless
10-09-2011, 18:54
И друг въпрос: това,че реагирам така ... прави ли ме лош човек?В смисъл...ако се окаже,че не мога да го приема?Не съм се сблъсквала с такова нещо до сега и наистина както казаха SisiStrange и NambyPamby трябва да си изясня работите. :-o

Не, глупости :) просто е до самият човек .. зависи от теб какво ще направиш .. но с извинение мисля, че това е малко ограничено.

sexa_na_kompleksa
10-09-2011, 19:02
Мисълта ми беше, че има много хора с увреждания, не е само нейния приятел. Просто хората не правят тема във форума за всеки човек с увреждане, когото видят.

SunT
10-09-2011, 21:19
Не, просто си объркана.Не трябва да те спира този дефект, защото не е чак такъв проблем, а и не той си го е избрал.Не го отсвирвай :)

Niakoitam
10-10-2011, 09:19
Второ: Ако не беше комплексиран, изобщо нямаше да го крие, щеше да говори за това и щеше да забележеш още при запознаването ви.

Тука обаче леко се поизхвърли, но карай.
Разбира се че ще го крие първоначално и не е нужно задължително да е комплексиран.Някои хора се стряскат от такива работи.Веднъж като бях по-малък видях един човек с един крак ходещ с патерици по улицата. Това предизвика някакво много гадно усещане в мен, което малко или много усещах в доста дълъг период от време. Веднъж видях и един човек, на който не знам какво му беше, но брадичката му беше силно удължена надолу.Тогава и това ме стресна. Да не говорим че има хора, на които може да станеш обект на подигравки заради такова нещо.Има много жестоки хора. Също и някои хора се отказват дори да опознаят даден човек след като видят такова нещо та защитната реакция е да кажеш след като са те опознали поне малко.
Та аз дори преди време се притеснявах да не ми види някои един зъб във задната част на устата, които ми беше пораснал отгоре отстрани върху небцето.Е, реши се този проблем-извадиха ми го.И за да не кажеш че и аз съм коплексар ще ти кажа аз за един мои проблем, който изобщо не се равнява на този. Аз имам проблем с очите и то се вижда-астигматизъм+нистагъм. Това обаче не го крия от никой. Обичам понякога да се самоиронизирам че съм голям недоскив,защото наистина понякога от два метра не мога да разпозная някои непознат и дори уж на бъзик понякога ми се сърдят хората или пък като бях ученик трябваше да се залепя на дъската да прочета нещо и само си правех разходки насам натам.Друго обаче, което попринцип избягвам да споменавам пред по непознати хора е че лявата ми зеница бяга леко вляво, но поринцип от това, което съм видял не се забелязва от хората и може да се оправи оперативно. А пък най-избягвам да споменавам едно друго нещо, което като се каже изглежда доста по-страшно отколкото е и трябва много да дообяснявам след това.Аз нямам стерео зрение т.е не мога да гледам с двете очи едновременно.Избирам си едно доминантно най-често дясното,защото по-добре виждам с него.Иначе операция може да се направи, но процентът да се оправи това е твърде малък.Шансът е по-голям при деца, на които психиката още не им е изградена, а аз след като вече съм научен на този начин психиката ми трудно ще възприеме стандартният даже и след операция.Така че ако искаш по-леко с определенията за хора, които НЕ познаваш.

А към авторката. Всичко е въпрос на възприятия.Малко е трудно да възприемеш нещо по различно макар че няма никаква гаранция че и другите сме нормални.Просто така сме свикнали да се гледаме и не ни прави никакво впечатление иначе не е никаква гаранция че не сме примерно мутанти на някакъв съвсем друг вид организми.Все пак еволюцията се получава точно чрез мутации.Още по-трудно е да възприемеш реакциите на хората около теб и мненията им по случая. След това вече е лесно. :)

NomNomNom
10-10-2011, 09:27
Хората с физически увреждания са увредени и ментално - частично .
Ако в живота в последствие се увреди - пак мозъка му се уврежда.
не искам да ходя с увредени глупави хора, не искам да се грижа за тях , лолз.
В природата увредените умират, защото не са нужни.
И е глупаво да се занимаваш с тях изобщо , само хабят ресурси.

Я да видим кой ще клъвне.

GunSnSteelflowers
10-10-2011, 09:43
Ако в живота в последствие се увреди - пак мозъка му се уврежда.
не искам да ходя с увредени глупави хора, не искам да се грижа за тях , лолз.

^:D

А до авторката - много хора покриват критериите две очи, две ръце, един нос, два крака, една уста и евентуално един чеп, но до там. Жалко е да изпуснеш хубав ЧОВЕК заради предразсъдъци.

Niakoitam
10-10-2011, 09:50
Ако в живота в последствие се увреди - пак мозъка му се уврежда.не искам да ходя с увредени глупави хора, не искам да се грижа за тях , лолз.

Това уголеменото изобщо не го разбрах, но мога да кажа че това е едно от най най най тъпите изказвания написано от някаква комплексирана лигла, което съм прочел. Само не забравяй че винаги може да претърпиш катастрофа примерно и да не можеш да си избършеш задника с години. Дано не ти се роди дете с някакъв недъг,защото с подобно кухо мислене ще вземеш да го изхвърлиш в кенефа. :-x :-x :-x

П.П. И това го споменах.Ето един жив пример...

NomNomNom
10-10-2011, 10:07
Ми разбира се, че ще го махна , като е увредено , няма смисъл от него и всички да се мъчим.
И да, когато тялото се уврежда и мозъка се уврежда.

Докато от другите увредени няма смисъл и вместо да харчат пари за домове за изоставени деца , увредени деца и бла бла да вземат да направят нещо смислено за здравите хора, които поне заслужават да живетя.

sexa_na_kompleksa
10-10-2011, 10:14
Niakoitam, изобщо не съм се изхвърлила. ; ) Ти през живота си си виждал 2 човека с увреждания, а аз познавам доста, работила съм съвместно с хора с увреждания, ходила съм на проекти, била съм на обучения... : )
Ако някой се стряска от хора с увреждания, значи родителите и общестовото не са си свършили работата. Хората с увреждания са като всички останали - могат да бъдат умни или глупави, красиви или грозни, работливи или мързеливи и т.н.
Определено смятам, че приятелят на авторката е комплексиран и изобщо не е превъзмогнал "проблема" си. Съжалявам, ако на някой не му изнася определението, но то е истинно.
Освен това само един пост по-надолу ти си използвал абсолютно същия термин. ; )
А че има хора, които се подиграват на хората с уреждания - това е така, съгласна съм. Но тези хора се подиграват и на по-пълните, по-бедните, по-изолираните, подиграват се на всички.
И пак казвам "недъг" е неподходящ термин. ; )

NomNomNom, искренно се надявам това, което написа, да е плод на черен хумор, а не в действителност да го вярваш.

NomNomNom
10-10-2011, 10:18
Ако се засичахме по кофата , щеше да знаеш истината за мен, но имаш добър усет.

Хубаво , нека някой там да ми обясни какъв е смисъла в увредените хора, понеже те само пречат . Имала съм около себе си и добре, че са измряли.

sexa_na_kompleksa
10-10-2011, 10:19
Ми разбира се, че ще го махна , като е увредено , няма смисъл от него и всички да се мъчим.
И да, когато тялото се уврежда и мозъка се уврежда.

Докато от другите увредени няма смисъл и вместо да харчат пари за домове за изоставени деца , увредени деца и бла бла да вземат да направят нещо смислено за здравите хора, които поне заслужават да живетя.

Няма такова нещо като "Щом тялото е увредено, значи и мозъка". Има много хора с физически увреждания, чийто мозък функционира съвсем норамлно.
Съгласна съм, че не трябва да се харчат пари в домове за деца. Парите трябва да се инвестират в намиране на приемни семесйтва (това се отнася за всички деца), изграждане на достъпна архитектурна среда и намиране на лични асистенти. С помощта на тези неща всяко дете може да израстне нормално, да се развива и един ден да работи и да плаща данъци.
Всички хора заслужават да живеят. Ами какво ще кажеш за младежите, които вече са завършили, но не работят, само ходят по купони и харчат паричките на мама и тати? Те заслужават ли да живеят?

NomNomNom
10-10-2011, 10:25
Те заслужават да живеят , защото са здрави и могат да имат здраво поколение, като така помогнат за оцеляването на човешкият род.

Niakoitam
10-10-2011, 10:28
Ама разбира се че ще го махна като е увредено вика.Чиста доза егоизъм и нищо друго.
Ами ако на 18-22 примерно го блъсне някои пиян шофьор и го остави с трайни увреждания или в будна кома пак ли ще бързаш да си измиеш ръцете.Може и даже директно да кажеш на лекарите да му бият инжекция за умъртвяване.
Стана ми доста интересна тази "научна теория" че щом тялото се увреждало и мозъкът се увреждал.Мозъкът си е съвсем отделен орган, просто командващ другите, но все пак съвсем отделен орган.Аз вярвам и в съществуването на душата,която е много по-висша от мозъка и ако мозъка колкото и да е сложен е хардуера тя е софтуера, който го управлява, но ще се радвам да ми дадеш линк към научно обосновани теории от този тип дето разправяш.
Домове за изоставени и/или увредени деца има благодарение на хора с подобно мислене на твоето,но как да ти го обясня това.Ти нали си здрава и хората трябва да мислят за нещо смислено за да ти угодят на капризите ала тип: "Бях нещастен,защото нямах обувки докато не видях човек без крака". Но какво пък толкова.Важното е ти да си имаш обувки пък човека без крака да мре в кофите,защото съдбата е решила той да е такъв.Какво ти пука толкова и без това не заслужава да живее.
Та ти като каква точно се определяш в правото си да определяш кой има право да живее и кой не? Като Бог или нещо още по висше?
Чудя се сам ли да си закупя пушка и да се застрелям или ти ще го направиш вместо мен.Какво ще кажеш?Заслушавам ли да живея,защото имам проблем с очите или това е прекалено малко за да ме изпрати в графата ти"ненужни хора"?

Lelouch
10-10-2011, 10:30
^Ей ,шаранчето ми :*

NomNomNom
10-10-2011, 10:40
Ама разбира се че ще го махна като е увредено вика.Чиста доза егоизъм и нищо друго.

Защо да е егоизъм, така нито то ще се мъчи , нито другите.

Ами ако на 18-22 примерно го блъсне някои пиян шофьор и го остави с трайни увреждания или в будна кома пак ли ще бързаш да си измиеш ръцете.Може и даже директно да кажеш на лекарите да му бият инжекция за умъртвяване.
Иначе , не ми дреме , щом не става човек от него да се оправя.
Ще го в пратя в приютите, в които така наливат пари , нали за това са те. Ако ги нямаше щях да си го оставя да умре. Не е живот да си недъгав - това е мъка за всички.

Стана ми доста интересна тази "научна теория" че щом тялото се увреждало и мозъкът се увреждал.Мозъкът си е съвсем отделен орган, просто командващ другите, но все пак съвсем отделен орган.
Мозъкът и системата от неврони се нагаждат по тялото, т.е. при изменения той ще се изгоди по увреденото тяло и ще има минимални отклонения, които са значителни. А и увредения човек почва да се чувства зле и това също много пречи за доброто развитие на мозъка.

Аз вярвам и в съществуването на душата,която е много по-висша от мозъка и ако мозъка колкото и да е сложен е хардуера тя е софтуера, който го управлява, но ще се радвам да ми дадеш линк към научно обосновани теории от този тип дето разправяш.
Не разбираш от електроника , софтуер и като цяло технологии, че да се опитваш да правиш асоциативни обяснения.
Ако си учил по биология, щеше да знаеш . Ти си този, който има conformation bias и е решил , че душата съществува , после ми говориш за наука . Знаеш, че на вярващите им смъкват присъдите , както и психично болните, защото двете състояния са много близки и се характеризират със частично или изцяло загубена връзка с т.нар. по-малко субективна реалност.

Домове за изоставени и/или увредени деца има благодарение на хора с подобно мислене на твоето,но как да ти го обясня това.Ти нали си здрава и хората трябва да мислят за нещо смислено за да ти угодят на капризите ала тип: "Бях нещастен,защото нямах обувки докато не видях човек без крака". Но какво пък толкова.Важното е ти да си имаш обувки пък човека без крака да мре в кофите,защото съдбата е решила той да е такъв.Какво ти пука толкова и без това не заслужава да живее.

Ъъ , съдба ? Научни доказателства за съдба да ми дадеш ? И да , човека без крака няма нужда от обувки, нито от живот.

Та ти като каква точно се определяш в правото си да определяш кой има право да живее и кой не? Като Бог или нещо още по висше?
Чудя се сам ли да си закупя пушка и да се застрелям или ти ще го направиш вместо мен.Какво ще кажеш?Заслушавам ли да живея,защото имам проблем с очите или това е прекалено малко за да ме изпрати в графата ти"ненужни хора"?
няма бог. И от тук цялата ти логика и морал пропадат.

И да, комплексиран си заради очите, не, че ти пречат толкова. Ако не беше такъв комплексар щеше да обърнеш внимание на нещо няколко поста отзад, но разбира се, ти няма как да го видиш , защото имаш натрупана агресия, защото се чувстваш недооценен и непълноценен , и заради това филтрираш всичко заобикалящо твоите нужди да се изкажеш колко са лоши другите.

Niakoitam
10-10-2011, 10:42
sexa_na_kompleksa това че съм споменал двама не значи автоматично че съм виждал двама.Ще кажа само едно. Ти може много работи да твърдиш, но не може на човек постоянно да му е все тая.Освен това доста хора гледат първо външността, а при такова нещо границите между познанство и приятелство, както и между приятелство и любов много много трудно се прескачат.

sexa_na_kompleksa
10-10-2011, 10:54
sexa_na_kompleksa това че съм споменал двама не значи автоматично че съм виждал двама.Ще кажа само едно. Ти може много работи да твърдиш, но не може на човек постоянно да му е все тая.Освен това доста хора гледат първо външността, а при такова нещо границите между познанство и приятелство, както и между приятелство и любов много много трудно се прескачат.

Явно си се сблъсквал само с повърхностни хора... или само те са ти правили впечатление. Ако някой не те харесва, замисли се дали увреждането ти е причината, или нещо друго. Защото и за "границите" между познанство - приятелство - любов мога много да приказвам... ; )

Niakoitam
10-10-2011, 10:55
NomNomNom, искренно се надявам това, което написа, да е плод на черен хумор, а не в действителност да го вярваш.

Ако се засичахме по кофата , щеше да знаеш истината за мен, но имаш добър усет.

За това ли говориш?

А на мнението ще ти отговоря като имам повече време че сега ще трябва да ставам, ако темата е още на първа страница.

А ако наистина както каза един човек не си ме хванала за шаранче и мнението ти е наистина такова се почешай по главата и хубаво си помисли кой е по комплексираният. :) Жокерче: Аз съм твърдо против и мнения като:"Смърт за циганите! Циганите на сапун, а турците под ножа! И познай изненадаааа...не съм нито циганин нито турчин, а чист 100% българин. Просто такива изказвания са ми адски отвратителни,също като твоите и много други. :)

Niakoitam
10-10-2011, 10:56
sexa_na_kompleksa чета...давай... :-D

NomNomNom
10-10-2011, 10:57
Никой не говори за циганите, просто си смотан 8-)

Niakoitam
10-10-2011, 10:59
Добре много умната и НЕкомплексирана... :D
Пък и не съм сигурен че точно никой не говори за циганите,но всъщност бях забравил че ти си всички.Искрено се извинявам за невежеството си. :-o

NomNomNom
10-10-2011, 11:04
С господ дружно ми смучете циците.

N1ksun
10-10-2011, 11:33
Добре много умната и НЕкомплексирана... :D
Пък и не съм сигурен че точно никой не говори за циганите,но всъщност бях забравил че ти си всички.Искрено се извинявам за невежеството си. :-o

Пич не се хаби да говориш с такива хора , то се вижда че е куха лейка , то и всеки във форума го знае де . Жива и здрава и пожелавам да е , и да не се налага да е в подобна ситуация .

FuCKkK13
10-10-2011, 12:03
ако наистина си привързана към това момче да не ти пука.. това ще ти прави впечеление първите 2-3 пъти като излезете, след това изобщо няма да го забелязваш,а и трябва да си повърхностен,за да те спре такова нещо,ако наистина го харесваш... да, не е приятно,не се среща често, но пък и не е толкова фрапиращо.. като се казва.. ''всеки си има някакъв бъг '' .. така,че смело и да не те притеснява това.. все пак за всеки влак си има пътници и това,че се е родил така не значи,че не е добър човек и т.н. :) айде успех :)

anonymous708973
10-10-2011, 13:51
До голяма степен съм съгласна с НомНомНом. В момента, в който остана инвалид под каквато и да е форма, ще искам евтаназия.

Въпреки че ако си бяхте направили труда да прочетете написаното с миниатюрен шрифт в първия й пост...

Хората с физически увреждания са увредени и ментално - частично . Ако в живота в последствие се увреди - пак мозъка му се уврежда.
не искам да ходя с увредени глупави хора, не искам да се грижа за тях , лолз. В природата увредените умират, защото не са нужни.

Niakoitam
10-10-2011, 16:50
NomNomNom мислех да ти отговоря с един по-дълъг пост утре, но май изобщо не си заслужава. Набързо определи че не разбирам нищо от електроника,биология,инфор мационни технологии и т.н.Че науката доказвала несъществуването на Бог и на съдбата. Само за мозъка ще кажа че си подочула/подочела нещо, но ако искаш да си по-добре информирана се поинтересувай малко относно уврежданията (например при отрязан крайник как се държи мозъка понякога и какво става впоследствие веднага или след определена терапия)за да не ти се смеят хората, които са наясно.За другите работи както казах не мисля да пиша сега, защото ще стане прекалено дълго, а май не си заслужава.А пък и с това смучене на циците направооо..Добре...може(ако ми харесваш)...ще ти ги смучам ама за отплата ще ми направиш един голям свирчок (да го карам напълно в твоя стил). :D
Всеки може да се измъкне лесно с фразата: "Я да видим кой ще клъвне" написана като някаква черта.Или най-малкото това е едно оригиналнече и повик в стил: 'Я някои да ме забележи тук"
А и между другото поздрав с една песен:
http://vbox7.com/play:4a99f210 :-D
А PinkPan7her това пък от теб най-малко го очаквах точно след големите спорове с valdesbg точно на подобна тематика. :)

Lelouch
10-10-2011, 17:07
Греда ,пич.

Niakoitam
10-10-2011, 17:13
Каква греда бе? И ако искаш може да ми попрегледаш пак постта. Малко го поразширих все пак. :)

anonymous708973
10-10-2011, 17:59
Кое си очаквал малко от мен?
Аз говоря за себе си. Едва ли бих лишила любим човек от живота му, но ако нещо стане с мен, ще изискам това си право. Искам да живея като пълноценен човек. Колко време... едва ли зависи от мен. Но като пълноценен.

sexa_na_kompleksa
10-10-2011, 18:08
Хората с увреждания също водят пълноценен живот. ; )

anonymous708973
10-10-2011, 18:23
Съжалявам, но не мисля така.

PainInTheAss
10-10-2011, 18:27
Има хора, който са в инвалидни колички и все пак имат някой до себе си, който ги обича.. Пък ти за некви 2 пръста ли си ..

sexa_na_kompleksa
10-10-2011, 18:57
Съжалявам, но не мисля така.

Не го пожелавам на никого... Но представи си, че сега претърпиш инцидент и вече не можеш да ходиш. Млада си, предстои ти абитуриентски бал, искаш да продължиш обучението си, да се развиваш, да работиш, имаш приятел, семейство и близки, които обичаш и те обичат. И какво ще направиш? Ще сложиш край на живота си, само и единствено защото не можеш да ходиш? И ще пропуснеш всички хубави неща, които те очакват?! За мен е нелепо...

anonymous708973
10-10-2011, 19:16
Да, бих, ако имам достатъчно смелост и подръчни материали.
Гледах филм, в който 17-годишно момиче се гмуркаше, една скала падна и й заклещи крака и единственият начин да излезе навреме, за да не й свърши кислородът, беше да й отрежат крака, което тя гледаше.
Няма такъв рев, такова чудо. За мен това няма да е живот.
Живея на третия етаж и всеки път, когато искам да изляза, да моля някой да ме свали? Майка ми да прекъсне работа, за да ме гледа? Да ме разкарва по центъра и всичко да ме съжаляват? Няма достатъчно съоръжение за инвалиди, нито достатъчно удобства.
За мен не е "единствено" само защото не можеш да ходиш, а е "именно" защото не можеш да ходиш.
Предпочитам да си отида, отколкото да прекарам живота си като инвалид.
Но това е лично мое мнение и не обвързвам никого с него.

sexa_na_kompleksa
10-11-2011, 05:58
Не е нужно някой да те "гледа". Всеки човек с увреждане може да се грижи сам за себе си. Както казах по-горе - хората с увреждания се нуждаят от 3 неща - достъпна архитектурна среда, личен асистент и помощни средства. И под личен асистент се разбира човек, на когото да му се плаща, за да ти помага с дейностите, които не можеш да извършваш сама, а не майка ти да те обгрижва. Съгласна съм, че много от сградите и тротоарите не са достъпни, но за това сме виновни всички ние. А съжалението към хората с увреждания се дължи на точно такова мислене - о, хората с увреждания са безполезни, не могат да водят пълноценен живот, не могат да се грижат сами за себе си, не заслужават да живеят и т.н.

И пак казвам - думи като инвалид, сакат, недъгав и т.н. са некоректни.

Niakoitam
10-11-2011, 07:34
PinkPan7her това емоционално погледнато е точно така както го казваш.И аз съм се замислял. Но пробвай да се поставиш в друга ситуация. Ако нещо такова недай си Боже се случи на твоята майка,баща,брат (ако имаш такъв), някой много близък роднина или пък след време на твое дете.Дали ще си толкова ЗА евтаназията им...

Echo
10-11-2011, 08:00
Мен лично ме е гнус, което е много тъпо от моя страна и го осъзнавам, но не мога да се променя, най-вече защото не искам. Лично на мен това би ми попречило, но бих останала в приятелски отношения с човека. В случая зависи само от теб. Значение има само и единствено ти как приемаш неговият недостатък. И освен това, не мислиш ли, че истинският недостатък тук е факта, че сте от различни градове? Повярвай ми, в началото може да си казваш, че това не ти пречи и че ще се справите добре, но замисли се за моментите, в които се нуждаеш от неговата прегръдка, а той е далече от теб.

NomNomNom
10-11-2011, 11:14
PinkPan7her това емоционално погледнато е точно така както го казваш.И аз съм се замислял. Но пробвай да се поставиш в друга ситуация. Ако нещо такова недай си Боже се случи на твоята майка,баща,брат (ако имаш такъв), някой много близък роднина или пък след време на твое дете.Дали ще си толкова ЗА евтаназията им...
Господ всеки божи ден убива милиони хора, замисли се над това.

bloodyF
10-11-2011, 12:07
зависи..
примерно аз се запознах с един пич наскоро, който се оказа че има луксация и почти не може да си ползва дясната ръка (което надали се води ''недъг'') ама кво ми пука...
ако се получи нещо няма да е защото го съжалявам, нито пък ако не се получи да е заради луксацията му..
просто се опитвам да приемам хората такива каквито са..
пълноценен живот не може да бъде воден от инвалид независимо какво казвате, просто защото обществото е ограничено и не всичко е достъпно за хората с увреждания..
подкрепям такива хора и се опитвам да помагам когато имат нужда..
както и децата с аутизъм или синдроми,.не са заразни, просто искат повече грижи и имат повече нужди..
и все пак на никой не пожелавам подобно нещо на детето му :(
а за авторката;ти сама си преценяваш..ако бях аз, бих го пренебрегнала..все пак не е болка за умиране..но ако ти винаги ще се гнусиш или ще се ''пазиш'' от ръката му един вид..по-хубаво нищо не почвай изобщо.
(сори за лиричните отклонения)

Niakoitam
10-11-2011, 12:18
Господ всеки божи ден убива милиони хора, замисли се над това.

Я ти нали не вярваше в Господ какво се промени от вчера до днес? :D

Спкойно не съм от хората, които постоянно ходят на църква, молят се всеки ден,правят всевъможни ритуали и т.н. Смятам че да вярваш и да бъдеш добър човек е напълно достатъчно. И все пак вярвам в неща като Господ или висша сила,душа,съдба и т.н. Просто трябва да се поинтересуваш колко лесно манипулируема машинка с или без външно влияние е мозъка и ще се замислиш дали аджеба колкото и да е сложен той управлява всеки.А Господ не убива никой...просто така си е писано.Хората по дефаут не сме безсмъртни.Хората винаги са умирали,умират и ще умират в бъдеще, но това не прави болката по-малка и не задължава да зарязваш човека на произвола както правят много животни.Нали уж се смятаме за най-интелигентните да не повярваш.Всъщност ако хората бяхме безсмъртни тъй като нямаме технологиите все още да колонизираме други планети щяхме след кратко време да се хванем за гушите, да се избием взаимно и най-силните да изядат по-слабите.След определ брой поколения пък същото. Не много готина картинка нали? За това е измислена смъртта? Вече лично мои разсъждения са си това, в които с всеки изминал ден все повече се убеждавам че съществуването ни на Земята са просто едни уроци и изпити както в училище само че понякога доста по жестоки и че случайности на този свят не съществуват. Относно моделите на манипулация на мозъка на всеки един от нас абсолютно нищо не пречи това, което виждаме да е всъщност една пълна илюзия.
Ключови думи:това дето ти дадох да се поинтересуваш,плацебо ефект,хипноза,осъзнати сънища и контрол над тях,наркотици,алкохол,псих тропни вещества и лекарства и т.н. Поинтересувай се.Всичко това са научно доказани факти :-)

Bozichko
10-11-2011, 12:31
Хората с увреждания не живеят пълноценно, това е факт, но не заради увреждането си, а заради простотията на другите хора ! Никой не е перфектен, за да има правото да съди останалите, никой не е безгрешен за да показва грешките на другите. Човек, който се е родил такъв, пострадал е и т.н., за да получи някакъв вид инвалидност ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ ГО Е ЖЕЛАЛ !!! Оставете това, че хората ще го съжаляват и някой трябва да се грижи за него, а някой помисли ли тоя човек как ще се чувства? Знаейки, че няма да може НИКОГА да ползва краката си, че няма да може да усети отново какво е да караш колело, кола, да ходиш, да тичаш? Някой помисли ли, колко всъщност е тежък живота на един инвалид ? Помисли ли, че те се борят много повече и по-силно за оцеляването си от всеки друг? Не, разбира се, че не, защото такъв е манталитета на хората, не ми е дошло до главата, не ме интересува... Има хора без крака/ръце, които живеят с пъти по-добър и интересен живот от повечето тука. Има хора с "недъзи", както ги наричате, които са далеч по-стойностни, кадърни и умни хора от останалите. Вместо да си помагаме, да се подкрепяме и поддържаме, хората сме ужасни. Този, който е по-слабия го тъпчем, който е различен - мачкаме го, защото не го разбираме, а е далеч по-трудно да се опиташ да разбереш някой, от колкото да го смачкаш. След като прочетох всичките коментари, хора, които ми харесваха как мислят, ми паднаха в очите сериозно. Не хората с увреждания имат проблем, а вие, които си мислите, че сте много повече от тях, че те са нещо РАЗЛИЧНО, а те са обикновени хора, които се борят за оцеляването си. Никой не е защитен от това да не се превърне в инвалид, НИКОЙ!!! Всеки заслужава правото си да живее, всеки заслужава шанса си да изживее живота си хубаво. Наистина много жалко, че повечето разсъждават по този така тъп начин!!!

sexa_na_kompleksa
10-11-2011, 12:58
Bozichko, първо казваш, че хората с увреждания не могат да живеят пълноценно, а после казваш, че има хора с увреждания, които водят по-добър и интересен живот от някои хора без увреждане...
Изобщо не е факт, че хората с увреждания не могат да живеят пълноценно! Не знам как ти хрумна това.
Ти също си от хората, които гледат с огромен фатализъм на увреждането - о, никога няма да тича, да кара колело... Еми голяма работа, може да прави още стотици хиляди неща без да е нужно да използва краката си примерно. А и вече стават много разпространени електрическите колички, които се управляват от самия човек с увреждане, та това се равнява на ходенето и тичането, стига, разбира се, архитектурната среда да е достъпна, а тя по закон трябва да е такава. Освен това автомобилите също могат да се пригодят за ползване от човек с увреждане.
И вече за четвърти или пети път казвам - инвалид, куц, кьорав, сакат, недъгав се некоректни термини! ; )

anonymous708973
10-11-2011, 13:25
Не гледа фаталистично, а реалистично.
Сега не бягам. Ама изобщо. Обаче айде питай ме, дали ако нямам крака, няма да искам да бягам повече от всичко..
И не, естествено, че няма да съм за евтаназия на близък, но мисля, че за своята собствена имам право да реша.

Bozichko
10-11-2011, 13:29
Аре да четеш преди да пишеш, а ? Написах, че не водят пълноценен живот не заради увреждането си, а заради ХОРАТА ПОКРАЙ ТЯХ. После написах, че ИМА ХОРА с увреждания, които живеят еди как си, а не всичките, нали така? Живеенето пълноценно се разбира по различен начин от всеки. Да според възможностите на инвалида, той живее пълноценно, но според възможностите на човек без увреждане не. Не можеш да сравниш пълноценния живот на инвалид и човек без увреждане, някак не е честно ! Гледам с фатализъм? Споделям неща, които съм видял от живота, а не ей така щото ми е кеф. Има автомобили, които са предвидени за хора без крака, вярно е, всичко е възможно, за това и изтъкнах за хората, които имат по-интересен живот, а са с увреждане. Аз съм изключително положително настроен особено, когато видя, че някой човек с увреждане не чака всичко на готово, а живее както му е кеф! И моля те, просветли ме как да се обръщам към човек, който има увреждане?

sexa_na_kompleksa
10-11-2011, 14:15
Bozichko, успокой се, казах го с най-добри намерения.
Защо да не може да сравниш живота на един човек с увреждане с този, на човек без увреждане? Не може да се слагат хора под общ знаменател. Има хора с увреждания, които са легнали да мрат, защото са с мнението на повечето хора тук, има и такива, които ходят на училище, на работа, развиват се, създават семейства. Има и хора без увреждания, които направо не знаят защо са на този свят - чакат всичко на готово, нямат желание да учат или работят, по цял ден харчат безцелно парите на родителите си и т.н. А и аз също споделям неща от живота, не си ги измислям.
Към човека с увреждане първо се обръщаш като човек, а след това като човек с увреждане, човек на количка, човек с нарушено зрение или слух, човек с умствени увреждания, човек с ментални затруднения и т.н. Забележи, че на първо място седи думата "човек". Неправилно е да се използват изрази като инвалид, сакат, кьорав, недъгав, жертва на..., малоумен, умствено изостанал, страдащ от..., изостанал, със специални нужди и т.н.

anonymous708973
10-11-2011, 14:30
Извинявай, ама умствено изостанал, човек със специални нужди, страдащ от... са супер нормални изрази, приети от цял свят.

sexa_na_kompleksa
10-11-2011, 14:39
Извинявай, ама умствено изостанал, човек със специални нужди, страдащ от... са супер нормални изрази, приети от цял свят.

Извинявай, но няма такова нещо. Това, че си ги чувала някъде по телевизията да речем, изобщо не означава, че са супер нормални, пък какво остава за приети от цял свят. Термините, които ги казах, се използват в Конвенцията за правата на хора с увреждания към ООН. Останалите изрази са некоректни.

Bozichko
10-11-2011, 16:57
Секса на комплекса, аз също говоря с най-добри намерения, нямам идеята да се карам и споря с този и онзи, това е една от темите, в които ще се въздържа :) Има хора и хора, това е. Така както едните приемат (говоря обобщено за хората с увреждания и за най-лесно и удобно ползвам инвалиди, не мога винаги да изреждам поотделно всеки) инвалидите в живота си, има такива, които просто не желаят да имат нещо общо с тях. Най-лошото е да отблъснеш някой заради такъв проблем, не само, че човека ще се чувства още по-гадно, а и ще намрази още повече своя проблем, а и хората.

sexa_na_kompleksa
10-11-2011, 17:18
Инвалид означава невалиден, негоден, ненужен. Ако аз се обръщам към теб така, ти как ще се почувстваш? Може да ти е по-лесно и удобно, но така всъщност обиждаш хората. Все едно да казваш на хората без родители копелета, защото ти е по-удобно.

Bozichko
10-11-2011, 17:29
Не мога да се съглася с теб. На английски думата си има такова значение, но на български има коренно различно значение. http://www.t-rechnik.info/search.php?search=%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D 0%B8%D0%B4
Ти го разбирай както искаш. Правя си труда да проверя неща, които не разбирам, за да не обидя някой!

PullMeCloser
10-11-2011, 19:28
Включвам се само да кажа, че съм на сто процента съгласна с Пантерката. Ако някога се случи нещо с мен, което да ме прави инвалид, не искам и няма да мога да го понеса. Не мога да живея с ограничени способности, без да съм абсолютно способна да върша всичко.

GabrielleShayk
10-11-2011, 20:15
Подобен ,малък физически проблем,не би ми попречил по никакъв начин...Но ако става въпрос за нещо на психическа основа сигурно бих се отказала...

sexa_na_kompleksa
10-12-2011, 06:47
Не мога да се съглася с теб. На английски думата си има такова значение, но на български има коренно различно значение. http://www.t-rechnik.info/search.php?search=%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D 0%B8%D0%B4
Ти го разбирай както искаш. Правя си труда да проверя неща, които не разбирам, за да не обидя някой!

Хем казваш, че не разбираш, хем спориш. Недей така. ; )
Думата "инвалид" е обидна на всички езици. Хайде да анализираме изречението "Лице, което е с намалена или напълно изгубена работоспособност в резултат от болест или нараняване." Хората с увреждане могат да работят. Това е остаряло схващане, останалото от комунизма - работата е само физически труд, т.е. копане, плевене, садене и т.н. Да, хората с увреждане не могат да копат сами, но могат да накарат асистентите си да го направят вместо тях, защото личните асистенти са продължение на краката и ръцете на човека с увреждане. Освен това хората с увреждания могат да извършват всякакъв умствен труд, който според мен е много по-важен от копането. ; )
Освен това увреждането не е болест, а заболяване, което е съвсем различно нещо. ; )
И дори израза "инвалидна количка" е неподходящ.

Niakoitam
10-12-2011, 08:51
И не, естествено, че няма да съм за евтаназия на близък, но мисля, че за своята собствена имам право да реша.

И аз съм си го мислел това.По-добре евтаназия отколкото да се мъча.Обаче се опитах да те пратя малко в по-друга посока на размишления.Всеки човек има и близки и роднини,които го обичат и не искат да го пуснат просто ей така.Ами представи си че някои твои роднина иска евтаназия.И ти какво ще направиш? Ще кажеш животът си е твои оправяй се.Същото важи и за теб.Ти може да искаш, но по този начин ще нараниш хората, които те обичат. Иначе да и аз искам ако е възможно и ми е писано да умра по-най бързият и безболезнен начин.Без да се налага да страдам и да карам хората около мен да страдат.

sexa_na_kompleksa инвалид е общовъзприетият израз.На английски може и да звучи лошо и да има хора,които не го приемат, но се използва за краткост. Не съм чувал този израз само по медиите.Казват инвалидна количка,място за инвалиди и т.н. Лично съм чувал и гледал как някои човек казва за себе си аз съм инвалид или аз имам инвалидност едикоя си степен.Зависи и с каква интонация е казано.Е, например в Америка ако кажеш на някои чернокож общовъзприетото тук "негър" вероятността да си изядеш боя е голяма въпреки че може да не си искал да убидиш даденият човек, но това е друг въпрос.Ето за хора като мен казват "хора с нарушено зрение" и аз няма какво да се убиждам от това, защото си е точно така.Асистентите не могат да направят нещо за даден човек без пари или най-малкото ако са му добри приятели или пък още по-малкото от чисточовешки подбуди.Само че да не забравяме че и тези асистенти трябва някакси да се прехранват и да прехранват семействата си.За това че копането било по-маловажен труд от умственият труд си малко в грешна посока.Вярно с това се занимават по необразовани хора, но се изисква бая физическа сила за бая по-малко пари.И не на последно място...ако го нямаше копането (най-общо казано като за физически труд) нямаше да ги има и компютрите и интернета,телефоните,парно то,водопровода,тока, голяма част от храната и т.н и т.н. и...умственият труд.Така че не бива толкова да подценяваш и копането като работа.А заболяването си е чиста болест,която не може да се излекува никога или в продължителен период от време.Болестта се лекува, а заболяването най-често е хронично. :)

sexa_na_kompleksa
10-12-2011, 09:14
Имам чувството, че говоря на стената... Инвалид е също толкова обидна дума колкото и копеле, негър, циганин. Това, че някой казва за себе си, че е инвалид, не означава, че думата е коректна, а че на самия човек толкова му е акъла. "Места за инвалиди" също е много погрешно. Още повече, че такива места не трябва да има. Все едно да направиме на един паркинг места за жени и места за мъже - чиста дискриминация. За инвалидната количка точно един пост по-нагоре съм обяснила, че също не е правилно да се използва. Изразът на английски звучи много хубаво - wheelchair. Но в България понеже сме аборигени ползваме думи като "инвалид". А и нищо не ти пречи да кажеш "човек с увреждане", вместо "инвалид" - ще ти отнеме половин секунда само. ; ) В нормалните държави, ако някой нарече човек с увреждане инвалид, сакат, къопав или нещо такова, може да го осъди, а пък ние тук си мислиме, че е много красива и величествена дума.
Личния асистент е право на всеки човек, а не привилегия, лукс или нещо подобно. Държавата трябва да ти осигурява асистент (в нормалните държави, разбира се, е така, тук имаме подобни неща, но не са много фукнционални) и да му заплаща. Така хем осигурява работно място на един човек като асистент, хем човекът с увреждане може да води живот като всички останали. Но какво предпочита да направи България с хората с увреждания - да ги затваря в домове, което е най-ужасното измислено нещо от човека. Ако се изгради достъпна архитектурна среда, и се подсигурят асистенти, държавата ще спести стотици милиони.
Не подценявам физическия труд, просто казвам, че умственият е много по-важен. Нали затова се образоваме, а не ходиме в гората. ; )
НякойТам, ти сам обясни каква е разликата между болест и заболяване.

Niakoitam
10-12-2011, 09:41
Изобщо не мога да се съглася с твърдението ти че думата инвалид казана с правилната интонация е синоним на сакат, кьопав или нещо такова. И защо да няма места за инвалиди.Нахалитети много, а в едно противоборство за място е ясно кой ще победи.За паркинги също.Добре е да има места, които са поставени така че да улеснят придвижването на даденият човек максимално.Не може всички места да са толкова удобни.Асансюри и рампи също.А думата циганин си е най-нормална.Ром е някакво измислено понятие.Циганите дето не ги е срам че са такива не се убиждат, а джуравците(цигани дето се срамуват) се обиждат даже и ако им кажеш роми.
И пак казвам умственият труд изобщо не е по важен.Ей сега ако спрът да работят тези дето "копат" независимо ръчно или с машини икономиката на света точно за няколко месеца до няколко години се срива.Ето една картинка по случая:
http://www.google.bg/imgres?q=%D0%91%D0%B0%D0%B9+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0% BD&um=1&hl=bg&rlz=1R2GGLL_enBG426&biw=1089&bih=718&tbm=isch&tbnid=X2FRCK5lVS30IM:&imgrefurl=http://www.funstruction.net/2010/09/a-eto-go-i-kultoviya-bay-ivan/&docid=8lp5YXsO6WEYVM&w=445&h=600&ei=OGCVTuvkKaPh4QTJleWZCA&zoom=1&iact=rc&dur=141&page=1&tbnh=172&tbnw=148&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=74&ty=90
Остналото по-късно на ЛС. :)

sexa_na_kompleksa
10-12-2011, 09:57
Не те карам да се съгласяваш с мен. Термините, които използвам, се използват в Конвенцията за правата на хората с увреждания към ООН. Ако смяташ, че си по-кадърен от хората, които са я писали - добре. : )
Не трябва да има места за хора с увреждания, защото те са хора като всички останали, с нищо не са по-различни и не трябва да има един вид "привилегии" за тях.
За асансьори и рампи съм съгласна, че трябва да има. : )
Някои роми се наричат цигани по същата логика, по която и някои хора с увреждания се наричат инвалиди - липса на образованост. Но това, че Петкан Дивака не се обижда, ако го наричаш инвалид, циганин, копеле, негър, това не означава, че останлите хора не се обиждат. : )

kichashki
10-12-2011, 10:17
Следя тази интересна и преинтересна тема от известно време. Просто не ме свърта да си кажа мнението. И нека започнем с презентацията. Ще ви кажа кой съм, а вие си преценете дали мога или не мога да говоря по темата.

Казвам се Петър Кичашки и съм на 22 години. Студент съм по "Право" 4-ти курс. Миналата година успешно спечелих дело за дискриминация срещу игумена на Троянския манастир, затова, че през 2008 чрез действията си изгони мен и мои приятели от манастира, защото сме с увреждания, което Комисията за защита от дискриминация нарече "тормоз". През 2010 станах носител на специалната награда на журито на "Човек на годината" - "Активист 2010". Занимавам се с хиляди неща - уча, работя в собствен бизнес, активист съм в защита на човешките права и в частност правата на хората с увреждания. За мен - толкоз.

Сега по ред на номерата. Първо - инвалид е обидна дума! Етимологията на думата "инвалид" сочи пренебрежително и съжалително отношение. Тя обозначава човекът наречен така като безпомощен, ненужен субект в гражданските отношения. Инвалид е дума с еднаква тежест както думите "копеле", "негър" и т.н., т.е. това са еднакво обидни обръщения. В речника на един образован човек думата "инвалид" не може да съществува. Ако се обърнете към мен така, рискувате да си навлечете дело.

Второ - относно евтаназията. Много моля да четете повече. Ограмотете се и след това използвайте думи и изрази, чието значение сега ви е непонятно. Да отбележа - евтаназията е забранена. Тя нарушава основно човешко право - правото на живот. Относно същината на казуса - да се самоубиеш понеже си с увреждане е като да си отрежеш пръстта, ако ти се счупи нокът.

Трето - дискриминацията е един сложен и многопластов процес. Държа да отбележа, че изказвания от рода "инвалидите това...", "аз бих умрял, ако съм инвалид...", "недъгавите еди-си-какво..." се третират като дискриминационни.

Държа много да се внимава като се дискутират такива теми. И ако обичате - ако не сте запознати, а просто изказвате мнение, което сте оформили "благодарение" на предразсъдъците и дезинформацията предоставяна ви от публичните канали - семейство, училище, телевизия, моля много внимавайте. Не се знае вашите думи кого обиждат.

И последно. Ще призова всички, които мислите, че "инвалид" е хубава дума, че хората с увреждания трябва да умрат и т.н. да четете повече и да се информирате много добре преди на накърните нечии права. Казвам го като експерт в сферата на правата на хората с увреждания и дългогодишен боец в това публичният образ на хората с увреждания да се промени. Ако имате въпроси, аз съм на разположение. Благодаря!

NomNomNom
10-12-2011, 10:20
Господ има пишка за всеки , не се притеснявайте .
И някойтам, срамота е , че си вярващ , а не спазваш всички ритуали и догми на религията си.

LadyDi
10-12-2011, 10:30
kichashki, моите уважения към мнението. Но нека не забравяме къде се намираме. Не можеш, и нямаш право да се чувстваш засегнат от хора, които пишат в първо тийнеджърски, второ форум.

kichashki
10-12-2011, 10:34
Не се чувствам засегнат по никакъв начин. Съжалявам, ако мнението ми звучи така. Мнението ми е с цел пробуждане на любопитство у тийнеджърите, които видимо проявяват интерес да коментират темата. Поради, което съм се регистрирал във форума с идеята да отговарям на техните въпроси, ако има такива, разбира се. Благодаря!

LadyDi
10-12-2011, 10:37
Моя грешка. Реших, че си се засегнал от нещо в темата :) Извинявам се.

kichashki
10-12-2011, 10:39
Няма проблем :). Изобщо няма лоши чувства, просто се надявам хората да проявят интерес да успеят да научат нещо полезно. Благодаря! :)

Niakoitam
10-12-2011, 11:12
Всичко си зависи от характера на даден човек за това как той възприема дадено нещо. Има хора, които ги е срам да кажат че са родени в село или малък град,Има дори "българи" ,които отивайки да живеят в чужбина забравят че са българи и даже страшно се убиждат ако някои им напомни това.Има и такива които приемат като кръвна убида някакъв най-невинен бъзик.Това си е лично техен проблем.Дали ще кажеш нещо със сумата и завъртулки или както си е все тая.Въпросът е просто ако видиш човек,които е в такова положение и не му харесва да си максимално деликатен, но не и да промениш всички съществуващи термини.Ако даденият човек е разбран няма да се убиди.Ето пак давам пример с мен.Ако някои човек има проблеми с очите и някои му каже че е голям недоскив може и страшно да се убиди.Аз съм приел вече това тъй като съм вече на 25, а от 2 годишен нося очила,овладял съм самоиронията и често съм се наричал голям недоскив пред хората.Положението е такова и хората или трябва да го променят ако е възможно или просто да го приемат без да го омекотяват с хиляди завързващи на осмица докато ги изговориш езика наименования.

kichashki чувал съм за това изгонване по новините, а след това и за делото.Поздравления че сте успели.Такива попове,не свещенници, а попове,защото според един свещенник поп значело провалил се такъв свещенник не заслужава да види църква изобщо. И той ми бил посланник на Бога-цицач на пари е ама карай.Ето такива попове+разни биещи се като някакви слеяндури+лякоми гъзове+такива дето попове ми станали но не могат да си го задържат в гащите и т.н развалят реномето на църквата и религията.Ето затова все повече се появяват модерните днес атеисти.
Аз например ако говоря с теб и видя че ти е обидно ще се постарая да го карам както искаш за да не те убидя, но попринцип даже да кажа нещо такова пред теб това не ти дава никакво право да ме съдиш.Нали трябва да сме равни.Аз ако тръгна да съдя всеки, който ме е убидил с нещо не знам къде ще му излезе края.В случая с попа,да прави сте били и ви подкрепям с две ръце, защото в Библията се казва че Бог обича всички без значение в какво положение се намират, но ако може да използваш парите си за по полезни за теб и удобството ти неща вместо да съдиш всеки, който те е нарекъл инвалид,защото рискуваш да заприличаш на една организация,защитаваща циганите наречена мисля че беше Български Хелзински Комитет, която за мен си е пълна пародия на разни лапачи.То бива бива, че има българи, които си заслужават да бъдат съдени има ама чак пък да не можеш да кажеш една думичка на някои крадящ от теб циганин,защото тези хора ще вземат да те съдят в България пък даже и в Страсбург си е чиста доза простотия.Не може само една група хора винаги да са онеправданите, а другите да патят,защото не са от тази група.

NomNomNom Срам ли те е много? :D Мен пък изобщо не ме е срам.И ооо чудо аз не възприемам Библията директно, а метафорично и даже не съм чел пълното издание.А затова че всеки си получава заслуженото си вече много права.Рано или късно, но все пак...Само не ни прави метафори с Господ и разни пишки че ще взема още малко да си снимам пишката и да ти я пратя на ЛС да се порадваш малко на пишка.А ти може да ми пратиш циците си. :D

NomNomNom
10-12-2011, 11:23
Да, много ме е срам, отивам да умра сама в кофата.
И да лапам пишката на господ.

Niakoitam
10-12-2011, 11:33
Прати някоя снимка за кастинг и може и да полапаш моята че не знам защо имам някакво странно усещане че там все още нямаш желание да ходиш само се силиш. :D

NomNomNom
10-12-2011, 11:52
Айм туу секси фор дис форумс.

Niakoitam
10-12-2011, 11:59
Ейййй ма колко си навита!!!
Но не става само с енглиш трябва си и снимка.... :grin:

NomNomNom
10-12-2011, 12:00
не ми ли вярваш уе

Niakoitam
10-12-2011, 12:03
Че какво основание имам? :-D

kichashki
10-12-2011, 13:31
@ Niakoitam - разбери ме правилно. Не се захващай за това, че съм казал, че мога да съдя заради употребата на думата "инвалид". Казвам го, защото е възможно, тъй като това е обида, не защото го правя постоянно. Бих, разбира се съдил и за това, но използвам ресурсите си основно за водене на стратегически и ключови дела. Това, обаче не значи, че някой някъде няма да заведе дело заради това.
Трябва много ясно да стане защо толкова държа да не се употребява термина "инвалид". То е ясно - защото е обиден, но вие ще си кажете, че какво толкова, то не е голям проблем. Напротив, казвам аз. Думата е това достижение на еволюцията, което придава определен смисъл на нещото. "Инвалид" изречено към човек с увреждане генерира негативен заряд и носи послание за съжаление, ненужност и т.н. Когато се говори за хора с увреждания, първо е необходимо да е ясно, че това са преди всичко хора, като всички останали. Конретизацията - човек, пък бил и той с увреждане, означава пълното осъзнаване на изричащия, че това срещу него е човек, а не ненужна вещ. Много е важно да се прави това разграничение. И повярвайте ми - това, че термина "инвалид" се среща честно, по никакъв начин не го прави по-малко грешен или обиден.

LadyDi
10-12-2011, 13:35
Niakoitam & NomNomNom да си пренесат зарибявката на ЛС или в Кофата.
Мерси за вниманието :)

Niakoitam
10-12-2011, 15:34
kichashki ами не знам.Мисля си че всичко е до възприятието на даден човек как ще приеме дадени думи.Не отричам че и аз използвам тази дума.Може да видиш от мненията ми какво ми е отношението по темата и че не говоря едвали не с пренебрежение.В тази тема за първи път чета че инвалид било много обидна дума, но честно казано не мога и да обещая че няма да я споменавам.Най-малкото е прекалено разпространена сред хората.Силно се надявам че и ти не бързаш да определяш набързо хората казващи инвалид на някой.Ако с нещо съм те убидил се извинявам, но както казах хората понякога не трябва да бързат да се убиждат и да си вадят изводи на нещо без да имат особено голямо основание за това.Както казах най-малкото виж в каква насока ми клонят мненията. :)

Priceless
10-12-2011, 16:27
Инвалид звучи доста по-добре от "сакат" ...

TrickyAngel
10-12-2011, 18:38
Имала съм приятел със сърдечен проблем, но това не ме спря да го обичам и да бъда до него, когато му е най-зле, тъй че не виждам нищо кой знае какво в 2 липсващи пръста. Не всеки е перфектен. Дадена деформация не би трябвало да го прави по-малко човек, затова не виждам причина да мислиш по-различно за него.

lekksy97
10-12-2011, 18:43
Няма от какво да се смущаваш.. ако наистина ти харесва ще го приемеш такъв какъвто е.. Това в никъкъв случай не го прави по различен от другите!! : ))

sexa_na_kompleksa
10-13-2011, 05:05

А пък "човек с увреждане" е доста по-добре от "инвалид"... ; )

Priceless
10-13-2011, 08:51

А пък "човек с увреждане" е доста по-добре от "инвалид... ; )

Така е, но авторката е използвала думичката "сакат".

sexa_na_kompleksa
10-13-2011, 10:05
Да, но вместо да я учим на по-малко обдината дума, да минем направо на правилната. : )

Bozichko
10-13-2011, 11:12
Човек се учи докато е жив. Никога не съм си давал сметка, че инвалид може да е обида за някой, особено, когато НИКОГА не съм чувал покрай мен да се ползва друг израз. Не мога да се съглася с това, че местата за хора с увреждане трябва да не съществуват. Особено в големи паркинги просто е задължително близо до входа/изхода да има поне няколко такива места. Жалко само, че в България ги ползват разни дебили с меки пишки и не веднъж съм виждал, че човек с увреждания (поне имаше такава карта на стъклото) обикаляше и търсеше възможно най-близкото място...
Относно копането. Ми извинявай ама, нефта, рудите, дървесината (макар и да е рязане, то пак си е тежка физическа работа), градинарството и прочие и прочие, се правят С КОПАНЕ. Но за да се копаят, трябва да се локализират, та едното без другото НЕ може, не можеш да подценяваш това или онова!
Ей за това говорех по-рано, за хора като kichashki, които не са готови да лягат да умират само щото имат проблеми! Не един човек с увреждания е бил край мен. И те са хора и те заслужават нормален живот. Както казах по-горе и ще се повторя - хората с увреждания водят по-лош живот не заради самото увреждане, А ЗАРАДИ ОСТАНАЛИТЕ ХОРА! Хората сме злобни, егоистични и лицемерни създания. Къде, къде по-лесно е да отминеш от колкото да помогнеш? Къде, къде по-лесно е да се присмееш, обидиш или унищожиш от колкото да се опиташ да разбереш? Най-лесното е да се предадеш и край, но борбата те прави това, което си! Аз самият имам увреждане и знам колко ужасни могат да бъдат хората, но никой не си дава сметка, че наранява другите!