View Full Version : Ленено семе
babyliss0
11-09-2011, 14:34
Изчетох доста за лененото семе.Разбрах,че е много полезно за различни неща.Конкретно питам за отслабването или по точно да присъства в менюто ми за здравословно хранене.Искам да Ви попитам,какво е вашето мнение? Използвате ли го и как? Разбрах,че трябва да се разруши от обвивката(смели),но аз нямам такава възможност и не знам как да го консумирам.Ако го ползвате,каква е дневната доза и под каква форма?И като цяло доволни ли сте?
titinkaa
11-09-2011, 16:27
Ако искаш да отслабнеш яж на ден по една кафена лъжичка,но не повече,прибавяй го в яденето.Задължително трябва да е смелено,иначе не може да се усвои от организма ако е цяло.Една позната за 3-4 месеца без диети,просто само си слагаше от семето в яденето и свали 8кг.
Rebirthing
11-09-2011, 17:42
Аз ям по цяла супена лъжица, проблем съм нямала :D . Няма как да го смеля, дъвча го мноооого продължително. Има вкус на листа 8-) !
brutaLxxbunny
11-09-2011, 18:50
Аз съм невежа на тая тема.Може ли малко информация?
vampire_girl_
11-09-2011, 19:26
И на мен ми стана интересно.От къде го купувате,колко струва,как го консумирате?
Яде се с кисело мляко. Може и с вода, но е гадно. Аз лично не съм го яла, чувала съм, че от малко количество се засищаш, което е добре. Някой ако е пробвал, да казва.
NambyPamby
11-09-2011, 19:53
В мюслите ми има и е... вкусно, не се отличава с някакъв по-специфичен вкус.
Rebirthing
11-09-2011, 20:35
В мюслите ми има и е... вкусно, не се отличава с някакъв по-специфичен вкус.
Ако хапнеш цяла лъжица, ще усетиш вкус на листа 8-) . Аз лично го харесвам много. Богато е на фибри /за стомаха/ и омега 3-6- мастни киселини /за сърцето/ . Съдържа витамини Е и А което го прави добро за кожата. Има десетки приложения.
Повече инфо тук: http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/p7586.html
Моето ленено семе е от ДМ, цената не я помня...
badsector
11-09-2011, 20:42
Продава се и ленено брашно, а принципно много лесно се мели в електрическа мелничка за кафе, от ония комунистическите. Не е добре да се прекалява. Аз го слахам на хляб, или като брашно, или на семена (дори и да не се смилат, помагат за правилната работа на перисталтиката). Принципно по-добрият вариант е рибеното масло, или направо мазна риба.
Rebirthing
11-09-2011, 21:16
Принципно по-добрият вариант е рибеното масло, или направо мазна риба.
Защо ?!
titinkaa
11-10-2011, 08:59
Има го във всички магазини,без начение н акоя марка/фирма ще си купиш.
badsector
11-10-2011, 14:52
Принципно по-добрият вариант е рибеното масло, или направо мазна риба.
Защо ?!
Лененото масло съдържа Алфа-линоленова киселина, която първо трябва да се преработи на ейкозапентаенова и докозахексаенова, преди да върши работа на организма. А тия двете идват наготово от рибата, при това в правилното съотношение, което също е много важно. Отделно големите количества алфа-линоленова киселина блокират действието на ензима делта-6 дезатураза, който разгражда линоленовата киселина на гама-линоленова, която е основната структурна единица на айказаноидите. С други думи, ако се прекалява с лененото семе, се постига обратен ефект. За сметка на това високите нива на ейкозапентаенова к-на (ЕПА) възпрепятстват образуването на така наречените "лоши" айказаноиди, т.е. от много риба не можеш да предозираш и да получиш негативен ефект, както от лененото масло/семе/олио.