View Full Version : Работа за 15 годишни
Роден съм през 1996,10,22 . Чудя се през 2012 ще мога ли да работя някъде. Четох това но нищо не ми говори :-o http://otgovori.info/razreshitelno-za-rabota-na-lica-do-18-godini/ когато свърши учебната година няма да съм навършил 16 а искам да работя. МОЛЯ помогнете ми ! :) (Извинете ме за правописните грешки ако сте открили такива.)
Под 16-години законно нямаш право да работиш. Мисля че изключение бяха само цирковите артисти.
Ти първо работа си намери, закона недей го мисли. Защото в работата е проблема...
ForzaFelipe
11-16-2011, 20:52
Абе намери работа,пък после го мисли.
marin4itu
11-17-2011, 11:15
За да работиш трябва да имаш навършени 16 години. Трябва ти и разрешение от родителите и от там и от бюрото по труда. Работа за непълнолетни по курортите лятото има много, но не почвай работа без трудов договор.
teddybearMV
11-17-2011, 12:38
Под 16 нямаш законово право да работиш. Изчакай да станеш на 16 и тогава с разрешение от родителя- можеш. Може и да те вземат някъде, но работодателят ти ще търпи високи санкции.
Стига сте говорили глупости ! В закона пишеше някъде, че могат да се правят и изключения м/у (14) 15-16г.. Надявам се да си намериш, но за целта трябва да сключиш договор с хилядите му пълномощни, трябва ти и разрешение от комисията по труда, мисля .. Таа, много е сложно и работодателите избягват да наемат непълнолетни. Е, не всички(работодатели), защото е ясно че тях(тинейджърите) винаги можеш да ги прецакаш, а и по - лесно ще се навият на по - малка заплата, ако въобще накрая им изплатят такава.
Стига сте говорили глупости ! В закона пишеше някъде, че могат да се правят и изключения м/у (14) 15-16г.. Надявам се да си намериш, но за целта трябва да сключиш договор с хилядите му пълномощни, трябва ти и разрешение от комисията по труда, мисля .. Таа, много е сложно и работодателите избягват да наемат непълнолетни. Е, не всички(работодатели), защото е ясно че тях(тинейджърите) винаги можеш да ги прецакаш, а и по - лесно ще се навият на по - малка заплата, ако въобще накрая им изплатят такава.
И тези изключения, най-вероятно не са току -така за всеки тинейджър на който му е щукнало да работи. Да не говорим, колко работодатели ще се съгласят предвид положението в момента. Дано успее да си намери нещо, но наистина много трябва да внимава, защото е много лесен да не му дадат парите.
И тези изключения, най-вероятно не са току -така за всеки тинейджър на който му е щукнало да работи. Да не говорим, колко работодатели ще се съгласят предвид положението в момента. Дано успее да си намери нещо, но наистина много трябва да внимава, защото е много лесен да не му дадат парите.
Както ти трябва разрешение на 16, така ти трябва и на 15. Всичко зависи от комисията. Тя може да ти откаже и във 2та случая.
VaMpiRKaTaaa
11-19-2011, 13:23
Под 16 нямаш законово право да работиш. Изчакай да станеш на 16 и тогава с разрешение от родителя- можеш. Може и да те вземат някъде, но работодателят ти ще търпи високи санкции.
^^Напротив.Най-добрият готвач у нас е почнал на 13години работа и на 20 е бил главен готвач в един от най-скъпите ресторанти в София.
teddybearMV
11-19-2011, 18:08
^^Напротив.Най-добрият готвач у нас е почнал на 13години работа и на 20 е бил главен готвач в един от най-скъпите ресторанти в София.
Напротив, напротив..той може да е работил, ама не и легално, защото според законите на Р България- не може. Освен ако не е бил сирак, примерно, това е изключението, за което говорят малко по-нагоре. Другият вариант е да има живи, но нетрудоспособни родители. Зависи от комисията, но не може да отиде и да каже, че понеже иска повече джобни за кафета и цигари, затова ще работи на 13 примерно.
Аз на твойте години работих нелегално в едно магазинче на един познат. Нямах договор , защото на тази възраст не можеш да работиш или както се казва се водиш нетрудоспособен. Затова ако имаш желание работи при някой познат. На мен примерно ми беше казано ако минат на проверка да казвам , че продавачът е излязъл за малко и го замествам, за да не затваря. Но така или иначе на проверка не се мина.
CBETO3APA
11-21-2011, 18:20
За да работиш трябва да имаш навършени 16 години.
И след като навършиш 16 пак никой няма да си сложи главата в торбата, ти си по-специфична категория работник, трябва да ти бъдат предвидени облекчения, намелено работно време и още куп подробности за които следят проверяващите. Обикновенно сезонната работа не е много тежка, но работния ти ден е 10-11 часа, при разрешени 7.