Влез

View Full Version : кое мнение е по-важно?

kristal4ee
01-06-2012, 16:52
Здравейте първо ви моля да не ме упреквате за новата тема, но искам да знам какво мислите по въпроса > Съвпада ли това, което ние мислим за себе си с това, което другите мислят за нас - кое от двата вида мнение е по-важно за нас? Много ще съм ви благодарна ако чуя компетентните ви мнения

fluffy_^
01-06-2012, 18:18
ммм (think) При мене е така че знам какъв човек съм и затова предполагам моето мнение за мене си е по важно от това на другите. :)

TheBeliever
01-06-2012, 18:42
Имаш есе за домашно и нямаш собствено мнение по зададената тема?

kristal4ee
01-06-2012, 18:47
не знам как да започна :(

scrooper
01-06-2012, 21:48
http://www.narkotiki.ru/pict/2003_03/aizenk.gif
Има 4 обособени типа- започни с това. Можеш да разгледаш всеки 1.

scrooper
01-06-2012, 21:49
и изображението не ти върши работа, разрови се по темата
и ще видиш описано кой какъв е според самооценката му и тази на другите.

granger
01-06-2012, 21:59
Мисля,че ти отговорих вече в другата тема , в другия раздел!

Lucho
01-06-2012, 22:03
Когато това, което мислиш за себе си, съвпада с това, което другите мислят за теб е много добре за теб като личност. В такива случаи другите те виждат в светлината, в която ти искаш да бъдеш видян, т.е. това е добро за теб (в повечето случаи).

В много случаи обаче са налице точно граничните ситуации - когато ти мислиш за себе си нещо и се имаш за някакъв, но реално другите не го виждат и те възприемат по съвсем друг начин, което за теб би било твърде неприятно, освен ако не играеш роля. Обратното на твърдението също е общовалидно.

Не се задълбавам кое и доколко е добре, защото всичко е условно и навсякъде има едно "или-или". Обикновено с даден кръг хора един човек се държи по един начин, с друг кръг хора - по друг начин и т.н.

Audiophile
01-07-2012, 13:59
Всеки човек се нуждае от себеуважение, все пак то е причина да се стремим към положително отношение към себе си и към това, което правим.

Трябва да се познаваш достатъчно добре, тоест да знаеш физическите и психическите си възможности, поведението си, качествата ти като личност. Така ще изградиш представа за себе си. Рядко се случва да бъде приеман човек така, както той иска. Все пак, ако другите хора го одобряват само заради някои чувства и емоции, които съвпадат с техните, то даденият индивид, ще започне да крие истинските си чувства и емоции, само и само да се чувства одобряван.

За да се чувстваш добре със себе си, е хубаво да имаш ясна представа какво точно представляваш и какво точно искаш да бъдеш. Имаше една формула: самооценка = успех върху претенции. Ако искаш да имаш успех, то трябва да увеличиш постиженията си или да си намалиш претенциите.

Нещо много се залисах в обясненията. Лично моето мнение е, че е хубаво да си в хармония със себе си, да се чувстваш удовлетворение от нещата, които правиш. Тоест собственото мнение е по-важно, все пак животът си е твой, не можеш да се съобразяваш вечно с другите, защото всеки ще иска да си различен и да се нагаждаш по неговия характер. С едни хора ще се държиш по един начин, а с други по друг, все пак е важното е да се нагаждате и да не вървиш срещу принципите си.

xNirvanAx
01-07-2012, 14:15
При мен ситуацията е противоположна ;д аз мисля едно, другите за мен напълно обратното... :D