View Full Version : Френски - кога imparfait, кога passe compose?
Bonbbonche
01-07-2012, 16:57
Здравейте.. може ли някой, който е наясно да ми разясни за какво или по-точно кога се използва imparfait и кога passe compose? Мисля, че е излишно да казвам, но става дума за френски.
Ами доколкото знам imparfait се исползва за деиствия,които са се случвали продължително в миналото. Като минало несвършено.
Например:
Слънцето блестеше.
le soleil brillait
Passe compose се използва за свършено действие. Като минало свършено на български.
Изгубих си химикала.
J`ai perdu mon stylo.
Ако направим изречението в imparfait превода ще бъде : Губех си химикала.
За да разбереш кое време да използваш трябва просто да си преведеш изречението и да разбереш дали има смисъл.
Надявам се да съм помогнала.
Hда.. + това мога да добавя, че в 99,99999999% от случеите глагола etre се използва в imparfait. Просто трябва да разбереш разликата между действие ,което се случва за кратък период от време и действие ,което е фон/продължително. Същото е както при мин.свършено и несвършено. Успех :D
sunnnnnnnn
01-08-2012, 11:08
+ Тава Imparfait се използва и за описание на природа,времето,външен вид и т.н
Примирно - Il fait beau (Времето беше хубаво)
Elle etait belle (Тя беше хубава) ...
Bonbbonche
01-08-2012, 17:44
Много благодаря на всички, г/д го схванах. Ама все пак уча френски от 3 месеца. Предполагам, че с времето няма да ми налага да го мисля толкова.. Благодаряя. : ))
Ale4ka93
06-05-2013, 06:45
Здравейте. Някой би ли ми обяснил кога в passe compose се използва etre и avoir на глаголите ?
А това ли са глаголите с etre
Devenir – to become – devenu
Revenir – to come back – revenu
Monter – to go up – monté
Rester – to stay – resté
Sortir– to exit – sorti
Venir – to come – venu
Aller – to go – allé
Naître – to be born – né
Descendre – to descend – descendu
Entrer – to enter – entré
Retourner – to return – retourné
Tomber – to fall – tombé
Rentrer- to re-enter- rentré
Arriver – to arrive – arrivé
Mourir – to die – mort
Partir – to leave – parti
Violenza
06-05-2013, 07:03
^ Не съм учила никога френски, но много си прилича с италианския, така че предполагам, е същото.
Та, преходните глаголи (т.е. когато имаш пряко допълнение) са с avoir, непреходните с etre.
Нещо не ти разбирам въпроса, но ако питаш това, което си мисля е много лесно всъщност.
В passé composé глаголите в повечето случаи се спрягат с avoir. Пример: etudier, dire, lire...
Възвратните глаголи в passé composé се спрягат ВИНАГИ с être. Пример: se reposer, s'habiller.
В passé composé с être се спрягат още и 13 глагола изключения.
Тези глаголи са entrer - sortir, naître - mourir, arriver - partir, monter - descendre, aller - venir, tomber - rester, retourner.
Глаголи произлизащи от тези 13 също се спрягат с être. Пример: revenir, repartir, rentrer.
Трудното е, че в някои случай тези глаголи се спрягат и с avoir, но това са изключения на изключенията... (френска му работа!) Предполагам на този етап това няма да ти трябва, но ако те интересува мога и за това да ти дам примери.
Тази картинка ни я показваха когато учихме глаголите едно време. Важното е да ги запомниш както са по двойки.
http://www.laits.utexas.edu/tex/images/gr/tap3_alamo.gif
Ale4ka93
06-06-2013, 07:45
Hayashi благодаря ти, помогна ми много и за сега разбрах как трябва да се спрягат. Точно това ми беше въпроса,разбрала си правилно. Ако имам други питания ще пиша :)