- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Френски - кога imparfait, кога passe compose?
Здравейте.. може ли някой, който е наясно да ми разясни за какво или по-точно кога се използва imparfait и кога passe compose? Мисля, че е излишно да казвам, но става дума за френски.
Ами доколкото знам imparfait се исползва за деиствия,които са се случвали продължително в миналото. Като минало несвършено.
Например:
Слънцето блестеше.
le soleil brillait
Passe compose се използва за свършено действие. Като минало свършено на български.
Изгубих си химикала.
J`ai perdu mon stylo.
Ако направим изречението в imparfait превода ще бъде : Губех си химикала.
За да разбереш кое време да използваш трябва просто да си преведеш изречението и да разбереш дали има смисъл.
Надявам се да съм помогнала.
Hда.. + това мога да добавя, че в 99,99999999% от случеите глагола etre се използва в imparfait. Просто трябва да разбереш разликата между действие ,което се случва за кратък период от време и действие ,което е фон/продължително. Същото е както при мин.свършено и несвършено. Успех![]()
+ Тава Imparfait се използва и за описание на природа,времето,външен вид и т.н
Примирно - Il fait beau (Времето беше хубаво)
Elle etait belle (Тя беше хубава) ...
Ако спориш с идиот, то е вероятно и той да прави същото
Много благодаря на всички, г/д го схванах. Ама все пак уча френски от 3 месеца. Предполагам, че с времето няма да ми налага да го мисля толкова.. Благодаряя. : ))
Здравейте. Някой би ли ми обяснил кога в passe compose се използва etre и avoir на глаголите ?
А това ли са глаголите с etre
Devenir – to become – devenu
Revenir – to come back – revenu
Monter – to go up – monté
Rester – to stay – resté
Sortir– to exit – sorti
Venir – to come – venu
Aller – to go – allé
Naître – to be born – né
Descendre – to descend – descendu
Entrer – to enter – entré
Retourner – to return – retourné
Tomber – to fall – tombé
Rentrer- to re-enter- rentré
Arriver – to arrive – arrivé
Mourir – to die – mort
Partir – to leave – parti
^ Не съм учила никога френски, но много си прилича с италианския, така че предполагам, е същото.
Та, преходните глаголи (т.е. когато имаш пряко допълнение) са с avoir, непреходните с etre.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Нещо не ти разбирам въпроса, но ако питаш това, което си мисля е много лесно всъщност.
В passé composé глаголите в повечето случаи се спрягат с avoir. Пример: etudier, dire, lire...
Възвратните глаголи в passé composé се спрягат ВИНАГИ с être. Пример: se reposer, s'habiller.
В passé composé с être се спрягат още и 13 глагола изключения.
Тези глаголи са entrer - sortir, naître - mourir, arriver - partir, monter - descendre, aller - venir, tomber - rester, retourner.
Глаголи произлизащи от тези 13 също се спрягат с être. Пример: revenir, repartir, rentrer.
Трудното е, че в някои случай тези глаголи се спрягат и с avoir, но това са изключения на изключенията... (френска му работа!) Предполагам на този етап това няма да ти трябва, но ако те интересува мога и за това да ти дам примери.
Тази картинка ни я показваха когато учихме глаголите едно време. Важното е да ги запомниш както са по двойки.
![]()
Последно редактирано от Hayashi : 06-05-2013 на 11:51
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Hayashi благодаря ти, помогна ми много и за сега разбрах как трябва да се спрягат. Точно това ми беше въпроса,разбрала си правилно. Ако имам други питания ще пиша![]()