View Full Version : Отнасно "приятелите" и парите ...
Няма човек, който да не е давал пари на приятел ( поне ако го мисли за такъв ). Обаче забелязвам, че все повече хора започват да се правят на тарикати и да "забравят", че са взели пари. Отварям тази тема, за да се посъветвам с вас, как точно процедирате в такива случаи. Тука не говоря за 2-3 лева, а да речем към 30-40. Надявам се темата да провърви на добре и да помогнем на измамените от такива далавери.
Такива случаи не съм имала.
Ако ще давам пари, ще ги дам на човек, в който съм на 100% сигурна.
Не давам пари на никого както и не искам пари от никого. Ако тези твой познати са с тебе само защото им даваш по някой и друг лев просто си намери нови познати. Не мога да понасям хора които се правят за дребни неща...
PwNeDboy
04-28-2012, 07:35
Ако ти дължат пари искай им ги ако не дават .. бой казвай на вашите на тяхните и тн. кажи им го в лицето пред мн хора и ще ги направиш на 2ст :Д хаха
На мен една ме завлече с над 100лв и все още не съм и казала нищо. Аз съм си виновна, че съм и ги дала. Знам, че е хубаво да си ги поискам, но няма смисъл. Тя ще се направи на луда. :д
MojoJojo88
04-28-2012, 08:53
Като ученичка ми се е случвало често с няколко определени човека. Естествено, били са малки суми, ама те като се натрупат и стават големи. И след завършване на училище, въпросните хора случайно забравиха, че някога ми се е случвало да им давам пари, или излизат с репликата "е, хайде сега-два-три пъти си ме черпила/давала на заем, голям праз, като се наложи и аз ще го направя за теб", но не се е случвало. Майната му, пари се изкарват, ще преживея и без техните дългове към мен. Но, тези хора вече не са част от обркъжението ми.
След това ми се е случвало да давам на много близки хора и винаги са ми ги връщали.
Такова чудо не ми се е случвало. Само веднъж съм искала по-голяма сума, защото ми се наложи да платя една поръчка, а момичето, което трябваше да я плати тази седмиця просто не беше на даскало. Поисках от близка приятелка, която имаше възможност да ми ги даде, ясно казах кога ще и ги върна и още на следващия понедлник, когато момичето ми ги даде и ги върнах. Внимавам на кой давам пари и давам само на близки хора, на които имам доверие. Не ми се е налагало да мрънкам да ми ги връщат, в момента, в който човека е имал възможност ми ги е върнал.
Няма да давам на човек, за който имам дори най-малкото съмнение, че ще ме завлече, особено ако става въпрос за някаква по-голяма сума. Ако ми се случи да не ми върнат пари ще напомням и ще си ги искам.
Естествено говоря само за големи суми. Иначе редовно се случва в компанията ми някой да няма пари (включително и аз) и да се почерпим без да се връщат пари. Просто са ни такива отношенията, че знаем, че никой няма да прецака останалите.
Пари не съм давала, по-често се е случвало да купя нещо за някой. Но говорим все за суми до 20 лв.
Приятели не са ми искали пари никога.
nIkEnCeTy_bE
04-28-2012, 10:22
Не ми се е случвало. Но все пак си знам приятелите, и ако ще давам знам на кого, за какво и съм сигурна, че ще ми ги върне.
Colouring
04-28-2012, 11:25
Никога не съм давала много пари,затова и не съм попадала в подобни ситуации.Естествено,поняко га ми се случва да услужа на приятел/ка с лев-два,но после парите ми се връщат.И аз съм искала малко,ако съм си забравяла парите в училище или нещо подобно-винаги си се издължавам.Въпросът не е до левчето,а до това дали човекът,на когото си направил услугата,ще се сети да ти го върне или просто 'ще забрави.'
ch0c0late44
04-28-2012, 18:55
Аз точно за това не давам пари на никого...Нито пък искам от някого.Мразя после да ми излизат с номера че са ''забравили''
Големи суми, само на много доверени хора, иначе никакъв шанс.
ronyrony
04-29-2012, 21:05
приятели, приятели ..ама и сиренето е с пари ..
Аз съм искала и съм давала само малки суми, когато някой си забрави парите и винаги са ми ги връщали, нищо, че парите са малко :)
1. Напомняш периодично на лицето.
2. Преди да дадеш каквото и да е на някого, вземи някаква гаранция докато ти се издължи - може да е някаква вещ.
3. За да не се налага да използваш горните две и да се кахъриш - просто недей да даваш заеми.
SmilezZz
05-04-2012, 12:48
Случвало ми се е да не ми върнат , но е ставало въпрос за някакви си стотинки или максимум два лева. Големи суми не давам, освен ако не са ми супер близки и съм сигурна, че ще ми ги върнат.
Обаче в случая , щом става въпрос за такива суми, бих им ги искала или направо бих казала на родителите им. Все пак няма смисъл да се правят на луди и да "забравят". Макар, че след това ще изчезнат от обкръжението ми, де.
crossfire69
05-07-2012, 12:58
Толкова пъти съм давал пари на приятели, че вече и изгубих бройката, но НИКОГА не ми правили такива проблеми.Това, което можеш да направиш за себе си поне,е, когато даваш пари независимо колко са и да си сигурен в него. Когато си прави такива оглушки просто му кажи директно може наистина да е забравил, а може и нарочно да не повдига такива теми. Взимал съм пари от приятели и най-късно на другия ден съм и ги връщал така съм научен и просто ме гризе от вътре ако не го направя. Късмет.
Поздрави.