PDA

View Full Version : Храни, влияещи на половите хормони

titkos
07-25-2012, 04:14
Не знам дали формулирам правилно заглавието.
Четох някъде, че хмелът например повишава нивата на женски хормони и затова при мъжете, които прекалявали с бирата, се намалява окосмението, мускалната маса и пр. Също така при акне не се препоръчва консумирането на млечни продукти, вероятно по същата причина - повишават се нивата на андрогените.

Моля по-компетентните по въпроса да ми обяснят накратко кои храни как влияят на мъжките и женските полови хормони в организма.

FuckingFreak
07-25-2012, 05:28
Ядките доколкото знам.

kalpazanka
07-25-2012, 08:16
Всички, съдържащи фитоестрогени. Фитоестрогените протектират мъжете, но при жените докарват дисбаланс с нарастване риска от рак на гърдата, неоплазия на ендометриум и бял дроб и т. н.
Самите естрогени пък /да речем от растителен произход/ протектират мъжете от развитие на рак на простатата.

При мъжете обмяната на половите хормони се уврежда от мастната тъкан /нали са шкембелии повечето/- тестостеронът се метаболизира от ароматазата до естрогени и оттам се започва нарастването на млечните жлези, появяват се съдови звезди, еритем, намаляват окосмяването и либидото... Отделно от алкохолно увредения черен дроб се бърка обмяната пък на самите естрогени и се удължава действието им в организма и ето ти порочен кръг.

titkos
07-25-2012, 11:45
Ъъм... но аз навсякъде чета, че фитоестрогените са женски полови хормони, пък и то се съдържа в самото име?

jghgh
07-25-2012, 12:28
Соята знам, че била вредна както за мъже, така и за жени, ама но това са неща, които знам без някакво реално потвърждение от лекар/биолог.
Така че.. по-добре се информирай от здравни сайтове, не от тук.

FuckingFreak
07-25-2012, 13:05
Естествено, че соята е вредна, защото над 90% от плантациите по света са плод на генното инженерство.

babity
07-25-2012, 13:20
И какъв е проблема с генното инженерство, ако може да попитам?

FuckingFreak
07-25-2012, 13:36
Ами по принцип хората напоследък избягват ГМО продуктите...

Rebirthing
07-25-2012, 15:37
Ксеноестрогените, мисля са по-голям проблем от фитоестрогените. Все пак фитоестрогените са растителни хормони съдържащи се в лененото семе в най-големи количества, както и в соята, сусама, лука, чесъна, люцерната, ядките, бадемите, броколито, целината, дори в зелето и още много, много други растителни храни.
Ксеноестрогените ми изглеждат далеч по-опасни и са почти навсякъде. Възможни източници са месото, млякото, дори и яйцата. Храни които съдържат BHA (butylated hydroxyanisole), това е консервант който е и ксеноестроген. Ксеноестрогени е възможно дори да има в боите, като PCBs (polychlorinated biphenyls), в слънцезащитния крем /4-MBC/. В пластмасите също се съдържат, затова не ползвай многократно едно и също шише за вода. Повечето пестициди, хербициди и инсектициди също имат такова действие. Изобщо ксено хормоните са навсякъде и са адски трудни за избягване...

KumchoValcho
07-25-2012, 15:41
леле 8-)