View Full Version : Бедни и Богати
nichilori
08-08-2012, 23:40
Вечната война между бедни и богати. Дали си облечен с някоя маркова тениска или с тениска за 5 лв. какво значение има за Бога?!? Мога смело да ви кажа, че гледам да си купувам евтини дрехи:1.Защото в моята възраст не мисля че е необходимо да си облечен с някви супер скъпи дрехи, защото растеж супер бързо и случайно все още си дете и не умееш да пазиш толкоша добре, дори и да става въпрос за дреха.
2.Защото често ми се случва да си купувам тениските специално с мои пари, защото с мама купуваме необходимия брой, тъй като не съм от най-богатитте поне не при мама, при тати сме малко по-богати но не много, мисля, че и от двете страни сме нормални и средни, и така де, а аз когато си харесам някоя и искам просто да я имам, тогава сия купувам сама.
Вярно е, че е хубаво да носиш по-специални и по-скъпи дрехи за по-специални случеи. Например аз съм присъствала на новогодишно тържество, което беше проведено със специална регистрацич за моето семейство и кръга ни от приятели, където трябваше да се облека по-специално,но не мисля че за училище например са подходящи дрехи, като за бал!!! Мнения?!?
SisiStrange
08-09-2012, 07:01
Мнението ми е, че вече не знам хора, които да ги гледат тези неща. Няма война между бедни и богати. Има известно съперничество между хора с вкус и такива без. По-голямата част от гардероба ми е дошла от магазини за дрехи втора ръка и различни намаления из моловете, по-евтините магазини и прочие. Мои приятелки с 5 пъти по-скъпи дрехи не ги съчетават като хората и на моменти изглеждат нелепо. Реално кой ти знае дали потникът ти е 3лв или 53лв?
Мнението ми е, че вече не знам хора, които да ги гледат тези неща. Няма война между бедни и богати. Има известно съперничество между хора с вкус и такива без. По-голямата част от гардероба ми е дошла от магазини за дрехи втора ръка и различни намаления из моловете, по-евтините магазини и прочие. Мои приятелки с 5 пъти по-скъпи дрехи не ги съчетават като хората и на моменти изглеждат нелепо. Реално кой ти знае дали потникът ти е 3лв или 53лв?
Естествено, че има такива хора и има известна доза съперничество. И това идва от простата причина, че в България почти няма (да не кажа въобще няма) хора, които са забогатели благодарение на труд и на собствените си ръце. В най-масовите случаи или се краде, и то много, или се правят пари на гърба на обикновения човек/работник/служител на когото се дават малко пари (330 лв. примерно) , а шефът му ("богатия") кара джип за +100 бона. Ето това е несправедливото. И от тук насетне започват въпроси, проблеми и неуредици - защото оня краде и кара джип за 100 бона, а обикновения човек с 330 лв. се чуди колко ГАЗ да налее в Lovato-то (за 10, 15 или 20 лв.) на 20-25 годишната си западна кола, най-често втора/трета употреба, така че да му стигнат пари и за семейството.
nichilori... тази тема какво е подходящо и какво не за училище е актуална, но пък има едно просто и елементарно решение и то се нарича униформи. Но ако се прилагат като хората - защото има много случаи, когато има някаква официално залегнала униформа, но я носят 30% от учениците по простата причина, че първо, няма никакъв контрол от страна на ръководството, въпреки че правят бледи напъни да следят, но дефакто на никого не му пука и второ, всеки от онези 70% желае да се прави на интересен, различен, а най-гадното - да минава между капките, между вратичките на наредбата за униформи и т.н. Но затова вина имат всички, главно ръководството на училището. Ако залегне текст в който се казва, че всеки ученик, дошъл на училище без униформа, се отстранява до края на деня (автоматично на момента получава отсъствия съгласно броя на учебните часове) плюс глоба от 50 лв. за родителите, която да се заплати в едноседмичен срок, аз гарантирам, че при добър контрол от страна на ръководството до 1 седмица в даденото училище няма да има НИТО ЕДИН човек без униформа. Защото в България това е начинът - бръкни му в джоба, вземи му пари, накажи го възможно най-тежко за да се оправи. Ако не - вратата и навън. При повторно нарушение - изключване и сумата в петорен размер. А не както е досега - пишат се едни глупави наредби и правилници, в които нещата са дадени общо и повърхностно, винаги има вратички в тях и съответно всеки е прав за себе си - и училището, че има наредба, и ученикът, понеже наредбата е писана некадърно.
Подобни примери в нашата държава има много. И няма какво да се чудим защо нещата не вървят - ами нямам как при условие, че тарикатлъкът, лъжата, кражбата (по възможност на държавно или служебно) са приведени в култ още от най-ранна детска възраст. И тук добавям: "За милиони няма закона, за кокошка няма прошка" - народна мъдрост (защото, все пак, законът си е за КОН, никъде не пише да е за ЛЪВ).
Amore-Mio*
08-09-2012, 09:44
Не съм попадала лично на такива хора, нито съм ставала свидетел да има война между бедни и богати. Не може да се нарече, че съм бедна или богата. В нормално положение, каквото може да се нарече в България, макар трудно. В много от случаите си спестявам парите и си купувам сама дрехите - да, не маркови, но съобразени с вкус. Някак е тъпо това. Да, вярно е, че ги няма тия интересните , които се правят, но реално погледнато не се знае дали тениската й струва 100 лв. Напълно възможно е да си я е намирали в магазин за втора употреба и после какво? Маркова, 1000 лева. Много често съм попадала на същите маркови дрехи в такива магазини.
^По-добре си удебелявай шрифта вместо да подчертаваш написаното, че някой ще окьоравее.
Лъчо, ти направо плесна комунистическата секира отгоре им.
Колкото до темата, решението не е в изравняването на класите. Решението е във възпитаването на ценности.
DisappointedDreamer
08-09-2012, 10:00
Не може да се нарече, че съм бедна или богата. В нормално положение, каквото може да се нарече в България, макар трудно.
А сега, мила моя, прочети този цитат и ми кажи какво разбра от горенаписаните глупости?
sladkish_14
08-09-2012, 10:17
Не разбирам за какво се ядосваш?
vladislavcheto
08-09-2012, 10:22
Неее,решението не е във възпитаването на ценности.Решението е ученето на езици и с 300 за летище София ;дд
Colouring
08-09-2012, 10:32
Ох, писна ми да слушам за тия дрехи. Не разбрахте ли, че можеш да се облечеш от горе до долу и с 20 лева, стига да си съобразителен и да имаш вкус? И аз не съм богата, далеч съм от това положение. Имаме финансови затруднения, но като ме видиш на улицата няма да можеш да познаеш, че нося тениска за пет лева, ПРИМЕРНО. 'Айде, моля ви се! Дали ще е дреха от мола или от прилично магазинче с хубави дрехи от задната улица НЯМА значение. Всичко е до вкус и въображение!
nichilori... тази тема какво е подходящо и какво не за училище е актуална, но пък има едно просто и елементарно решение и то се нарича униформи. Но ако се прилагат като хората - защото има много случаи, когато има някаква официално залегнала униформа, но я носят 30% от учениците по простата причина, че първо, няма никакъв контрол от страна на ръководството, въпреки че правят бледи напъни да следят, но дефакто на никого не му пука и второ, всеки от онези 70% желае да се прави на интересен, различен, а най-гадното - да минава между капките, между вратичките на наредбата за униформи и т.н. Но затова вина имат всички, главно ръководството на училището. Ако залегне текст в който се казва, че всеки ученик, дошъл на училище без униформа, се отстранява до края на деня (автоматично на момента получава отсъствия съгласно броя на учебните часове) плюс глоба от 50 лв. за родителите, която да се заплати в едноседмичен срок, аз гарантирам, че при добър контрол от страна на ръководството до 1 седмица в даденото училище няма да има НИТО ЕДИН човек без униформа. Защото в България това е начинът - бръкни му в джоба, вземи му пари, накажи го възможно най-тежко за да се оправи. Ако не - вратата и навън. При повторно нарушение - изключване и сумата в петорен размер. А не както е досега - пишат се едни глупави наредби и правилници, в които нещата са дадени общо и повърхностно, винаги има вратички в тях и съответно всеки е прав за себе си - и училището, че има наредба, и ученикът, понеже наредбата е писана некадърно.
И смяташ,че с една тъпа униформа всичко ще се оправи?! Дрехите не са всичко...Ако някой има възможности и иска да изтъкне това,повярвай ми ще намери начин ;) дали с телефон от 1000 лв. , часовник,бижу,скъпи обувки или чанта няма значение. Съгласна съм,че държавата ни е на това положение, защото всеки гледа да мине между капките, но униформата не е начина с който да оправим нещата.. И като се има на предвид,че и униформата не е безплатна за какво си говорим..ако някой няма възможности да купува на детето си скъпи дрехи от къде ще намери пари,за да плати униформата ,която хем е скъпа хем е задължителна? А и нали се сещаш,че с една риза (примерно) трудно се изкарва..трябва да се пере и глади всеки ден, което не става лесно,а това автоматично води до това ,че трябват поне 2 ризи,което отново струва пари.. На всичкото отгоре униформите (поне в нашето училище) са от ужасна изкуствена материя,ужасно грозни са, а да не говорим за кройката. Това е поредната простотия на държавата и училищата за да покажем, че сме уж европейци,както и директорите на училищата да се налапат с пари. Една тъпа униформа нито изравнява финансовите възможности на учениците,нито прави училището елитно.
BrainlessROCKBABY
08-09-2012, 12:52
И сега какво, към соц-а ли ще се връщаме с тея униформи? Проблемът е в главите на лапетата, за които тайничко или не толкова на първо място стоят паралиите.
SisiStrange
08-09-2012, 14:24
вчера гледах няква твоя снимка с няква червена рокля .. от километри си личеше че е 2ра употреба ..
Сериозно? И по кое точно познаваш дали е втора употреба? Има надпис отгоре? Или петна? Или дупки? XD Това дали ти харесва самата рокля няма нищо общо. Колко маркови дрехи съм си намирала в тези магазини не е истина. То там са половината H&M.
Обичам да нося хубави дрехи от хубава материя и винаги съм се обличала добре. И все пак никога нищо не съм казвала на някой, който е облечен с дрехи за по 5/6 лв. Това просто няма значение. Едни могат да си го позволят, други не могат, но това не значи, че това е нещо срамно. Това е нещо нормално. Като по-малка и аз си носех парцалките и не ме е било срам изобщо. Нито пък някой ми се е подигравал. Имах малко пари и си купувах каквото можех. Сега мога да си позволя по-хубави неща и не виждам защо не. Винаги гледам, ако някоя блуза или дънки вече не ми стоят добре от към размер и тн да ги подарявам на приятелки. Често и си разменяме дрехите. Така не е нужно да купуват нови, ако нямат подходящи дрехи за някое място.
Сериозно? И по кое точно познаваш дали е втора употреба? Има надпис отгоре? Или петна? Или дупки? XD Това дали ти харесва самата рокля няма нищо общо. Колко маркови дрехи съм си намирала в тези магазини не е истина. То там са половината H&M.
Не съм виждала снимката за която става въпрос и принципно нямам нищо против тези магазини,защото понякога наистина излизат интересни неща,но някой неща просто изглеждат евтино и си личи за какво става въпрос ;)
П.С. Не се заяждам :)
И смяташ,че с една тъпа униформа всичко ще се оправи?! Дрехите не са всичко...Ако някой има възможности и иска да изтъкне това,повярвай ми ще намери начин ;) дали с телефон от 1000 лв. , часовник,бижу,скъпи обувки или чанта няма значение. Съгласна съм,че държавата ни е на това положение, защото всеки гледа да мине между капките, но униформата не е начина с който да оправим нещата.. И като се има на предвид,че и униформата не е безплатна за какво си говорим..ако някой няма възможности да купува на детето си скъпи дрехи от къде ще намери пари,за да плати униформата ,която хем е скъпа хем е задължителна? А и нали се сещаш,че с една риза (примерно) трудно се изкарва..трябва да се пере и глади всеки ден, което не става лесно,а това автоматично води до това ,че трябват поне 2 ризи,което отново струва пари.. На всичкото отгоре униформите (поне в нашето училище) са от ужасна изкуствена материя,ужасно грозни са, а да не говорим за кройката. Това е поредната простотия на държавата и училищата за да покажем, че сме уж европейци,както и директорите на училищата да се налапат с пари. Една тъпа униформа нито изравнява финансовите възможности на учениците,нито прави училището елитно.
Нещата не опират до "тъпата униформа", тук говорим за училището като институция, която трябва да възпитава и да бъде за пример. Да бъде еталон за нещо добро, хубаво, а не образец за всичко възможно лошо, пошло, разхайтено, пияно и надрусано в една държава. Мисълта ми беше, че когато се налага нещо, то трябва да се спазва - ако ще са униформи, ДА СА! Но в пълния смисъл и за всички. С ефективни наказания при най-малкото нарушение - само по този начин се възпитава на някакъв ред и дисциплина още от най-ранна детска възраст.
А ти нали знаеш, че ако се прави униформа, то тя не е задължително да е само риза? В нормалните държави униформите на учениците не са в стил "министър" - само ризи, вратовръзки, поли, панталони и т.н. Да, има ги, но имат и много допълнения - например тениски, спортни екипи, блузи, суитчъри и т.н. (и тук ги има, но на малко места). Ако се пусне една гама от множество изделия всеки ще закупи каквото прецени за добре, но всичко ще е в една цветова гама, с лого на училището и т.н. Какво му е лошото? Да, за цените съм съгласен, то са следствие от много фактори, които виреят главно на наша "българска" почва - нагласени конкурси (печелят приближени фирми, които надуват цените изключително, а цената не отговаря на качеството, самите модели са лоши или пък недомислени) и т.н.
Но когато напиша горното в комбинация с първия ми пост от темата и го прочете един средностатистически ученик веднага ще каже (да не говорим за "богатите"):
Е, не, тоя говори пълни простотии. Нали за това са се борили хората, за свобода, за права и т.н. тоя ще ми налага пълни униформи. Абе я бегай от тука уе....
Наясно съм, че много хора ще си го помислят. Сравнете нормално училище в западна държава с едно нормално училище в нашата държава и ще видите разликата (визирам елитна гимназия или техникум, а не СПТУ). За да стане нещо трябва все от някъде да се започне. Но когато се предложат драстични мерки - никой не иска, а всички мрънкат. Е, ще има да си мрънкат...
Спирам с униформите, просто не му е мястото тук, няма смисъл да разводняваме. Ако има навит за дискусия да отвори нова тема или да даде линк към съществуваща, за да не разводняваме тази. Може и на ЛС - даже ще е по-удобно.
Не знам дали писах в предния пост, война в прекия смисъл на думата няма. По-скоро има парадиране от страна на богати лица с техни придобивки - в случая дрехи. А когато парадирането започне от ранна детска възраст, то тогава става страшно не толкова за израстващият индивид, колкото за хората около него, особено ако не са от неговата социална класа.
@Chacho ама кой да ги възпита тези ценности? Кой да бъде за пример? Малко са такива хора у нас.
alex_alexiewa
08-09-2012, 22:09
Еми аз не мисля че за 20 лева може да се облече цялата както някой каза. Дънки който да не се скъсат на 2рия ден под 50 лв не можеш да си намериш. Блуза поне 30 лв че другите след 2-рото пране стават на дупки . Обувки поне 100 лв защото на 4тия ден се късат незнам аз не съм на вашето мение казвате 20 отгоре до долу аа излиза поне 200 лева :)
Това, което си написала са пълни глупости. Както казаха хората не се делят на бедни или богати по дрехите ами на хора с вкус и хора без вкус. Моето семейство също не богато, в средно положение сме, но аз смея да твърдя, че се обличам много добре. Почти всичките ми дрехи са от моловете или някакви други магазинчета и нямам скъпи дрехи. Купувала съм си блузи за 5-10 лв и дънки за 20лв от 80 лв от намаленията, които правят в много магазини. Имам раница на Адидас, която беше 25 лв. И с всичко това искам да кажа, че ако имаш вкус може да се облечеш много хубаво с много малко пари и може да си купиш намалени неща, които преди това са били доста скъпи за теб, казвам ти го от личен опит !
И мисля, че ти просто завиждаш на заможните хора не че защото не можеш да си намериш хубави дрехи, ами защото просто изпитваш някаква завист, когато виждаш някой по-богат облечен с нещо по хубаво от теб.
Еми аз не мисля че за 20 лева може да се облече цялата както някой каза. Дънки който да не се скъсат на 2рия ден под 50 лв не можеш да си намериш. Блуза поне 30 лв че другите след 2-рото пране стават на дупки . Обувки поне 100 лв защото на 4тия ден се късат незнам аз не съм на вашето мение казвате 20 отгоре до долу аа излиза поне 200 лева :)
Аз имам 2 чифта дънки za 20 lw, които си бях взела от намаленията по моловете, едните дънки бяха 40 лв, а другите 80 лв. Виждала съм много хубави блузи за по 10 лв в един мол пак от намаление от един много хубав магазин. Имам страхотни кецове на Кенгуру за 40 лв и вече ги нося 3-та година и са си здрави. Имам и доста други оригинални кецове, които за около 60 лв и едни едни за 100 лв и пак са здрави. СПоред мен ти просто не търсиш достатъчно, защото разполагаш с доста пари и се хвърляш на скъпото, но мога да ти кажа, че може да си намерип неща на хубави марки на допустими цени
Your.Passion
08-10-2012, 05:24
Има обувки под 100 лв които няма да се скъсат след 4-тото носене.Ти го изкара,че обувките от 50лв и 35 примерно няма да са качествени.При мене се е случвало кецове от 35 лв да издържат повече отколкото на брат ми кецовете които са от 100 лв .. Тей ,че .. ;)
За дънките съм съгласна..За блузите също .
alex_alexiewa
08-10-2012, 11:53
Незнам аз каквото съм си купувала от намаления в мола след 2-рото пране стават на дупки а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа :)
Мнението ми е, че избиваш комплекси.
alex_alexiewa
08-10-2012, 12:14
Аз ли избивам комплекси :D Фотомодел съм, и не се комплексирам от нищо харесвам се такава каквато съм :) Много ми е смешно когато някой който не ме познава даже започва да говори срещу мен :)
Colouring
08-10-2012, 12:17
Окей, не съм използвала 20 лв като точна сума, а просто да кажа, че може и да не се дават луди пари за парцали. Никога не съм си купувала дънки за 50 лева и засега не съм имала проблем, нито са ми се късали на втория ден. 30 лв за обиквена блуза са прекалено много, има и евтини, които са качествени, трябва да си подбираш покупките просто. А 100 лв за обувки също никога не съм давала. Зимните ми ботуши, които тази зима носих за втора година, са по-малко и от половината на това, което ти каза. Щом си облечена от горе до долу с най-малко 200 лева - добре, радвам се за теб. Аз мисля, че нямам нужда от това.
alex_alexiewa
08-10-2012, 12:21
Не аз нямам нищо против хората които няма тази възможност но просто ми е странно как за толкова пари може да се облечете не искам никой да обидя.
Colouring
08-10-2012, 12:28
Спокойно, нито се обиждам, нито нищо. И кой е казал, че всички хора нямат тази възможност? Не мисля, че този, които може да си купи яке за 500 лв ТРЯБВА да си купи яке за 500 лв. Това не опира до финановите възможности, а до мисленето на човек.
Аз ли избивам комплекси :D Фотомодел съм, и не се комплексирам от нищо харесвам се такава каквато съм :) Много ми е смешно когато някой който не ме познава даже започва да говори срещу мен :)
Хаха, баси драката :D нямах предвид теб, а авторът/авторката на темата
alex_alexiewa
08-10-2012, 12:32
може и така да е
SisiStrange
08-10-2012, 12:57
Спокойно, нито се обиждам, нито нищо. И кой е казал, че всички хора нямат тази възможност? Не мисля, че този, които може да си купи яке за 500 лв ТРЯБВА да си купи яке за 500 лв. Това не опира до финановите възможности, а до мисленето на човек.
Общо взето. Преди години ми беше хрумнало да пробвам все пак да се оръся 1 път качествено, за да видя разликата. Ем, дънките ми за 65лв се разтегнаха и спряха да ми вършат работа след 2 месеца. Имам дънки за 22 лв от китайски магазин, който се скъсаха някъде след 3тата година носене. До магазин и до късмет е. Знам си местенцата.
ПП. Майка ми има едни китайски ботуши, които купи преди 5 години и все още ги носи в най-студените дни, защото са и единствените, които не пускат вода и не се хлъзгат прекалено много. Нито краката и миришат (лол?), нито са се разпаднали. В годината, в която ги купи, аз смених 3 чифта средно скъпи от обикновен магазин. Имам чувството, че просто не знаете къде да гледате. Сега над нас са отворили един голям магазин за китайски стоки. Почти цял етаж е. Цените са съвсем прилични, а много от нещата са същите, които срещате по големите магазини за 3 пъти повече пари. В това съм се убедила отдавна. В такъв магазин си взех веднъж рокля за 13лв. Абсолютно същата 1 към 1 я видях малко по-късно в търговския център за 45лв. Иии? Какъв е смисълът да купувам дрехи с 30 лева над реалната им стойност? В това има смисъл само, ако наистина имаш много пари и можеш да си позволиш да пазаруваш в най-скъпите магазини, където дрехите наистина са маркови.
Маймуната и с коприна да е , пак си остава маймуна . :) На такива хора не трябва да се обръща внимание.. :)
Незнам аз каквото съм си купувала от намаления в мола след 2-рото пране стават на дупки а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа :)
Ем, аз имам кецове от естествена кожа за 40 лв и ботуши за 60 лв пак от естествена кожа ! И може би просто си попадала на смотани магазини, че щом на второто пране ти се късат. ТЕ дрехите не ги намалят, защото са някакви дефектни и се късат по лесно, защото са по-стар модел. Имаш доста грешна представа ;)
Не аз нямам нищо против хората които няма тази възможност но просто ми е странно как за толкова пари може да се облечете не искам никой да обидя.
Странно ти е ???? ДА, за 20 лв не можеш да се облечеш целия, но поне за 70- 100 лв би успял. Мисля, че просто си разглезена и си мислиш, че всичко, което не е скъпо се къса и е грозно, еми не не е така !
Dagichka
08-10-2012, 15:54
това за мен не е разделение бедни-богати, а фукльовци-позьори, които чрез марковите си дрехи и натякването им на околните, се опитват да избиват комплекси или да насаждат такива на другите, които не се обличат като тях.
и аз си купувам повечето дрехи сама, с мижавите пари от стипендията ми за успех, дали пък си взимам блузки за 50 лева и обувки за 100? абсурд ;Д пък и е излишно, успешно кретам с блузи за по 10-15лв, обувки за 20-25лв (колкото и да харесвам марковите кецки, нямам нито едни, но за сметка на това за тия 150-200лв вместо само един чифт, имам около 10 чифта различни гуменки/кецки и съм си окей)
за униформите съм напълно съгласна с мнението на Лъчо, време е да се спре този абсурд в българските 'училища', които се превърнаха в сцена за дефиле на леопардови кифлета и адидас турбо гъзарчета.
това за мен не е разделение бедни-богати, а фукльовци-позьори, които чрез марковите си дрехи и натякването им на околните, се опитват да избиват комплекси или да насаждат такива на другите, които не се обличат като тях.
и аз си купувам повечето дрехи сама, с мижавите пари от стипендията ми за успех, дали пък си взимам блузки за 50 лева и обувки за 100? абсурд ;Д пък и е излишно, успешно кретам с блузи за по 10-15лв, обувки за 20-25лв (колкото и да харесвам марковите кецки, нямам нито едни, но за сметка на това за тия 150-200лв вместо само един чифт, имам около 10 чифта различни гуменки/кецки и съм си окей)
за униформите съм напълно съгласна с мнението на Лъчо, време е да се спре този абсурд в българските 'училища', които се превърнаха в сцена за дефиле на леопардови кифлета и адидас турбо гъзарчета.
Била съм в училище с униформи и всички пак си се фръцкаха. Сега ще бъда ново, в което пак има униформи, но на скоро бях питала една учителка, която работи в това у-ще и тя ми каза, че всички много се контели, все едно са на модно ревю и всяко междучасие били по тоалетните да си оправят прическите и лицата ;хх Така, че дори и да има униформи пак ще намерят начин да си облекат модерните дрешки и да се изфукат пред всички с тях ;) !
Крайно време е да разберете, че парите далеч не са всичко.
BrainlessROCKBABY
08-11-2012, 12:04
Крайно време е да разберете, че парите далеч не са всичко.
В Утопия ли живееш? Как ще стане това? :D
so frickin' dumb
08-11-2012, 16:11
Ох, писна ми да слушам за тия дрехи. Не разбрахте ли, че можеш да се облечеш от горе до долу и с 20 лева, стига да си съобразителен и да имаш вкус? И аз не съм богата, далеч съм от това положение. Имаме финансови затруднения, но като ме видиш на улицата няма да можеш да познаеш, че нося тениска за пет лева, ПРИМЕРНО. 'Айде, моля ви се! Дали ще е дреха от мола или от прилично магазинче с хубави дрехи от задната улица НЯМА значение. Всичко е до вкус и въображение!
споделям ти мнението. всичките ми приятели на пръв поглед са ме помислили за супер богатата и след като се опознаваме повече и повече разбират, че изобщо не е така. всичко е до вкус {{:
nymphadora
08-11-2012, 18:31
Никога,никога,никога не съм давала много пари за дрехи,просто защото го смятам за абсолютно ненужно.Честно казано съм на принципа "по-добре няколко блузи от обикновен магазин/втора употреба,отколкото една от мола".Не че и от мола нямам попадения,но просто не пазарувам често от там.Обичам да комбинирам дрехите си по всякакви начини,а молчетата не ми вършат работа.Затова просто обожавам вторите употреби. <3 Приятелите ми винаги са се чудили как намирам такива дрехи оттам и даже зарибих много от тях и вече се ровят с мен.Без да се изхвърлям мога да кажа,че ВСИЧКО в гардероба ми е марково,а пари за дрехи на нашите отдавна съм спряла да искам-купувам си ги със спестявания и стипендията.И никой не може да ми каже,че се обличам "евтино",защото никога не е проличавало :).И от форома съм забелязала,че няколко от стилните момичета пазаруват от вторите употреби,но единственото,което се вижда като ги погледнеш е стил :).Има и другата крайност-много мои познати кифлета си харчат бащините парички за безвкусни и кичозни дрешки,които действително изглеждат долнопробни,въпреки цената си.
Като заключение мога да кажа,че относно дрехите не се налага да имаш много пари-имаш ли развито въображение и чувство за стил,никой не би те нарекъл "беден",или "евтин".
В Утопия ли живееш? Как ще стане това? :D
Живея в настоящето, израстнал съм в семейство над средното ниво от към доходи и мога да Ви кажа, че парите не са всичко. Спрете да ламтите и да гледате кой за колко лева е облечен. Някой неща в тоя живот нямат цена... Започнете да обръщате внимание на това което имате, а не на това което нямате. Парите са важна част от живота, но далеч не са всичко.
PeaceOfMe
08-11-2012, 19:14
Пфф да бе. Имам дънки за 30 лева и не, не са се скъсали на втория ден. За 100 лева можеш да си купиш 3 чифта обувки. Родителите ми не са бедни, даже напротив, мога да си позволя по-скъпи дрехи, просто не виждам смисъл в тях. До преди 2 дена не бях влизала в магазин 2-ра употреба, но блязох и просто се изненадах от дрехите там. Да не говорим, че повечето бяха маркови. И чесно казано, за първи път влязох в толкова препълнен магазин. Стилът не е нещо което може да се купи с пари, или го имаш или не независимо за колко лева са дрехите ти.
Lucho,пределно ми е ясно какво имаш предвид. Определено в училище не може да се допускат къси роклички и леопрардови клинчета, както каза някой в темата,но не може да налагате униформа мислейки си,че това ще оправи нещата. В училище си има правилник,който трябва да се спазва,защото както ти каза това е институция. Далеч съм от мисълта,че учениците трябва да ходят както си искат облечени и на малките недоразвити курвички буквално да им висят путките,ноо униформата не е начина. За това,че фирмата която шие униформите би могла да предостави възможност за по-разчупена униформа съм съгласна. В нашето училище има риза,вратовръзка,пола/панталон,тениска и елек.Но който каквото и да ми говори униформата в България от повечето ученици се приема като опит на училището/държавата да отнеме индивидуалността и стила на даден ученик. Знам,че училището не е мястото да си показваме новите дрешки,но това ни е държавата..не може след идването на демокрацията управниците да позволят настъпването на пълна анархия не само с училищата но и като цяло,а сега да се опитват да оправят нещата...веднъж като е свикнал народа не може след 500 години турско робство и мачкане на хората да се опитвате да ги мачкате отново понеже трябва да сме европейци..и с какво ни помага тва,че сме в европа?! Втасахме ли я? Според мен не..хората нямат пари за хляб обаче дай да ги тъпчем понеже сме ГОРДИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!...Както и да е..доста се отклоних от темата,но все пак..униформата не е начина ;) с униформата няма да се наложи дисциплина. Може само да накарате учениците да се бунтуват още повече..особено когато им се налага да носят нещо от некачествени материали и несъобразено с вкуса на маса от учениците (ясно ми е че не може да се угоди на всички ). Принципно може да се постигне компромисен вариант от който всички да са доволни :) например контрол на учениците с какво са облечени + значка/някакав друг знак на училището :)..всеки си има мнение и никого не се опитвам да убедя в моето така,че и аз спирам с тази така банална тема,която се осъжда от години и ще се обсъжда още дълго.
Колкото до това,че децата от малки обичат са истъкват придобивките си..при класовите различия това си е проблем,защото едно презадоволено дете няма да завиди примерно,но дете на което родителите нямат финансови възможности за дрехи и прочие ..еми шанса да се появи завист е голям,а завистта е много лошо нещо..променя хората до неузнаваемост ,но това принципно си зависи от родителите. Не мога да кажа,че родителите ми са богати,но винаги са ми осигурявали това от което имам нужда. Дори прекалено ми угаждат на капризите,но са ме възпитали така,че и да имам и да нямам не трябва да завиждам на никого..и честно казано никога не съм го изпитвала това чувство :) дори ми е странно,че някой може да злобее за това,че някой има нещо,а той не..Ноо такъв е живота :) хората и ценностите са различни ;п
druzilla
08-11-2012, 22:30
В класа си имах момичета,които претендираха с това колко богати са и колко скъпи са дрехите им,ама колкото скъпи им бяха дрехите - толкова ниски им бяха и оценките.Мен лично това ужасно ме дразни.Няма нищо лошо да носиш скъпи дрехи,но да претендираш с тях е вече смешно.Когато умееш да съчетаваш добре дрехите си - няма значение дали са от 20 или от 200 лева.А и хората са казали "По дрехите посрещат,по ума изпращат" :)
druzilla
08-11-2012, 22:35
Относно униформите изобщо не съм съгласна.Как точно носенето на униформа "мачка" учениците?!Да до известна степен отнема индивидуалността,но поне така всички са еднакво облечени и нямат поводи да се подиграват на някой,защото е беден и не е имал възможността да си купи хубави дрехи.Тя индивидуалността може да си проличи и по обувките и по училищната чанта и по поведението на човека..
alex_alexiewa "а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа " e ме разби просто...не мога ..faceplam. 1-во ако искаш обувки не от сто лева,а от 100 хиляди лева си купи..няма да да станеш по умна моето момиче..аз съм потресена колко комплексирани хора има...самия факт,че истъкваш,че си фото модел (което за мен значи "правя свирки и бързо се събличам пред "фотограф" за без пари") е доста нарцистично,детско и глупаво ;) и 2-ро ако нямаш усет,стил и вкус и за 1 милион да се облечеш пак ще изглеждаш смешно.
П.П Отказвам се да обяснявам да подобни комплексирани,малоумни,дег радирали индивиди със синдом на даун как стоят нещата и колко смешно изглеждат отстрани ;)
alex_alexiewa
08-11-2012, 22:37
Ем, аз имам кецове от естествена кожа за 40 лв и ботуши за 60 лв пак от естествена кожа ! И може би просто си попадала на смотани магазини, че щом на второто пране ти се късат. ТЕ дрехите не ги намалят, защото са някакви дефектни и се късат по лесно, защото са по-стар модел. Имаш доста грешна представа ;)
само да ти кажа че естествена кожа обувки са минимум 500 лева всела си си ментета ;)
alex_alexiewa
08-11-2012, 22:43
[QUOTE=stelit0;10329653]alex_alexiewa "а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа " e ме разби просто...не мога ..faceplam. 1-во ако искаш обувки не от сто лева,а от 100 хиляди лева си купи..няма да да станеш по умна моето момиче..аз съм потресена колко комплексирани хора има...самия факт,че истъкваш,че си фото модел (което за мен значи "правя свирки и бързо се събличам пред "фотограф" за без пари") е доста нарцистично,детско и глупаво ;) и 2-ро ако нямаш усет,стил и вкус и за 1 милион да се облечеш пак ще изглеждаш смешно.
комлексарите са тези които са направили темата може ли да пазаруваш от втора употреба кой знае кой ги е носил тези дрехи стегнете се малко смешно е и мила не си ме виждала и не ме познаваш като не можеш да си позволиш не ме обиждай защото си личи че ти си комплексарката в случея и не можеш да кажеш дали добре се обличам като носиш дрехи от 2рата ръка айде моля ти се вземи се в ръце... бол от комплексари :D
Относно униформите изобщо не съм съгласна.Как точно носенето на униформа "мачка" учениците?!Да до известна степен отнема индивидуалността,но поне така всички са еднакво облечени и нямат поводи да се подиграват на някой,защото е беден и не е имал възможността да си купи хубави дрехи.Тя индивидуалността може да си проличи и по обувките и по училищната чанта и по поведението на човека..
Добре за кой път да обясня,че като се носят тея шибани униформи пак ще си личи кой има пари и кой няма пари...именно чрез чантата, обувките, телефона, часовника, бижутата и тн..АКо единия ходи с обувки "Dior" (тъпо сравнение :Д) а другия с гуменки от 10 лв. кво?! Ако някой е решил да се подиграва на някой друг,че няма пари той пак ще го направи..И да отнема се индивидуалността,защото да я носиш тая униформа пак се изисква да се съчетае долу-горе с другите ти дрехи..ако едно момиче 11-12 клас примерно се облича по-делово и стилно тая риза от униформата няма да и се върже и тн.пак си изизсква време и средства да си съчетаеш униформата с другите дрехи..особено ако не е пълна униформа. Оф не ми се спори ..край
druzilla
08-11-2012, 22:44
само да ти кажа че естествена кожа обувки са минимум 500 лева всела си си ментета ;) Минимум 500 лева?!Ти нормална ли си?Имам ботуши , които си взех за 120 лева и са естествена кожа и за 2 години не са мръднали.От Германия преди няколко години си взех ботуши на Replay за 100 евро - отново естествена кожа.
Имаш много объркана представа за нещата.. :D
alex_alexiewa
08-11-2012, 22:46
може зависи от качеството на кожата
[QUOTE=stelit0;10329653]alex_alexiewa "а от евтините обувки мама ми е казала че ще зашочнат да ми миришат краката ии за това за обувки специално гледам да са над 100 леваа " e ме разби просто...не мога ..faceplam. 1-во ако искаш обувки не от сто лева,а от 100 хиляди лева си купи..няма да да станеш по умна моето момиче..аз съм потресена колко комплексирани хора има...самия факт,че истъкваш,че си фото модел (което за мен значи "правя свирки и бързо се събличам пред "фотограф" за без пари") е доста нарцистично,детско и глупаво ;) и 2-ро ако нямаш усет,стил и вкус и за 1 милион да се облечеш пак ще изглеждаш смешно.
комлексарите са тези които са направили темата може ли да пазаруваш от втора употреба кой знае кой ги е носил тези дрехи стегнете се малко смешно е и мила не си ме виждала и не ме познаваш като не можеш да си позволиш не ме обиждай защото си личи че ти си комплексарката в случея и не можеш да кажеш дали добре се обличам като носиш дрехи от 2рата ръка айде моля ти се вземи се в ръце... бол от комплексари :D МОже ли да ми кажеш в кой момент съм казала,че нося дрехи от 2-ра употреба?!
П.П принципно нямам против тези магазини,защото приятелки имат добри попадения,но аз лично нямам дрехи от 2-ра употреба :)
druzilla
08-11-2012, 22:57
може зависи от качеството на кожата
Добре,защо мислиш,че колкото по-скъпа е една дреха или обувка,толкова по качествена е тя?Истината е,че някои неща са по-скъпи,просто защото пише някоя марка на тях.Например : Миналата година си купих дънки Miss60 и дънки от магазина с/у нас,които не са никаква марка.Едните струва 210 лева,а другите - 10.Едните в момента имат огромна дупка м/у краката,а другите - не са мръднали.Във магазините на New Yorker тениските са около 20-30 лева,тук в Пазарджик ги има абсолютно същите за 5 лева.И защо?-Защото на етикета има различен надпис..
alex_alexiewa
08-11-2012, 22:59
първо имаш адски бедна представа какво е фотомодел явно съдейки по глупавото ти изказване и 2ро защо мислиш че нямам стил за обличане определено имам вкус и съм в крак с модните тенденций чета доста списания за мода и така нататък но иначе нямам вкус на обличане моля те адски смешно е ама иначе после аз си избивам комплексите :D
druzilla
08-11-2012, 23:04
първо имаш адски бедна представа какво е фотомодел явно съдейки по глупавото ти изказване и 2ро защо мислиш че нямам стил за обличане определено имам вкус и съм в крак с модните тенденций чета доста списания за мода и така нататък но иначе нямам вкус на обличане моля те адски смешно е ама иначе после аз си избивам комплексите :D
1.То само по профилната ти снимка си личи,че момичето има ясна представа какъв "фотомодел" си.
2.Да имаш стил означава именно да не се водиш по модните тенденции,а сама да си създаваш такива.
първо имаш адски бедна представа какво е фотомодел явно съдейки по глупавото ти изказване и 2ро защо мислиш че нямам стил за обличане определено имам вкус и съм в крак с модните тенденций чета доста списания за мода и така нататък но иначе нямам вкус на обличане моля те адски смешно е ама иначе после аз си избивам комплексите :D Когато прочетох това ми се искаше да си тръшна лаптопа в земята преди да съм успяла да ти кажа колко тъпо парче си... както и да е радвам се че се сдържах :) Можеш ли да ми кажеш кой ти е казал че имаш вкус а? Това ,че четеш модни списания далеч не значи,че се обличаш добре ;) ох защо си губя времето да ти обяснявам колко малоумна изглеждаш..
П.П Много си тъпа (без извинение)
alex_alexiewa
08-11-2012, 23:08
Носа това което е на мода ии си ги съчетавам по мой си начин
alex_alexiewa
08-11-2012, 23:11
Когато прочетох това ми се искаше да си тръшна лаптопа в земята преди да съм успяла да ти кажа колко тъпо парче си... както и да е радвам се че се сдържах :) Можеш ли да ми кажеш кой ти е казал че имаш вкус а? Това ,че четеш модни списания далеч не значи,че се обличаш добре ;) ох защо си губя времето да ти обяснявам колко малоумна изглеждаш..
П.П Много си тъпа (без извинение)
комплеките ти стигат до много далече да ти дам малко пари да си накупиш дрехи и да спреш да завиждаш хаухахахахх :D:D:D:D:DD:D:D:D
Носа това което е на мода ии си ги съчетавам по мой си начин "Носа"?! Може ли да ти задам така интимния въпрос..ти от кое село си?! и 2-ро това,че нещо е "модно" не значи,че ще ти стой добре или ще е съчетано потходящо с фигурата,тена ти и тн.
комплеките ти стигат до много далече да ти дам малко пари да си накупиш дрехи и да спреш да завиждаш хаухахахахх :D:D:D:D:DD:D:D:D
Изскрено ме разсмя миличка :) Аз парички си имам..ти не се безпокой ,но все пак благодаря ти *поклон до земята в знак на уважение* Аз пари искарани от снимки (явно така викат вече на качественото фелацио не искам )
П.П От днес ти си моят моден идол ..щом по твойте думи имаш толкова добър вкус
П.П 2 Даааа..адски ти завиждам
П.П3 Извинявам се на druzilla,за леко грубото ми държание преди малко :)
alex_alexiewa
08-11-2012, 23:16
"Носа"?! Може ли да ти задам така интимния въпрос..ти от кое село си?! и 2-ро това,че нещо е "модно" не значи,че ще ти стой добре или ще е съчетано потходящо с фигурата,тена ти и тн.
От село си ти и представата ти за доста неща според теб фотомоделите са проститутки, хората с възможности не знаят как да се обличат и са глупави само защото не можеш да си позволиш да го имаш и пак повтарям аз съм комплексирана хуахаххахаха :D
druzilla
08-11-2012, 23:19
П.П3 Извинявам се на druzilla,за леко грубото ми държание преди малко :)
Няма проблем,даже честно казано след думите ти си промених мнението относно униформите.. :D
1-во На какъв език трябва да ти обясня,че аз възможности имам ;)
2-ро Не знаех,че Варна е село..благодаря ти,че ме светна ..искренно съм ти благодарна
3-то щом казваш,че съм компексирана..тва си е лично твое право да си изразиш тъпото мнение..не мога да ти го отнема
и 4-то повярвай ми имам маалко повече представа за нещата от живота от теб ;)
Няма проблем,даже честно казано след думите ти си промених мнението относно униформите.. :D
Хах радвам се :) това ми е една от любимите теми за спор :Д разбирасе след тва да обяснявам да тъпи,безмозъчни кифли,който си мислят,че имат свой собствен стил,а всъщност се обличат като всяка втора путка с татус на кръста и обичка на пъпчето (образно казано) как стоят нещата :Д
И отново се извинявам ако съм те обидила :п
druzilla
08-11-2012, 23:30
Хах радвам се :) това ми е една от любимите теми за спор :Д разбирасе след тва да обяснявам да тъпи,безмозъчни кифли,който си мислят,че имат свой собствен стил,а всъщност се обличат като всяка втора путка с татус на кръста и обичка на пъпчето (образно казано) как стоят нещата :Д
И отново се извинявам ако съм те обидила :п
Няма от какво да се обиждам.Нали за това е форума - за да изразяваме мненията си.Иначе на мен ми е любимо да чета такива спорове,имам чувството,че съм в някой сапунен сериал :D
Права си :) абе то сапунки ,сапунки ма то писва..как да обясниш на подобно невъзприемчиво същество че изглежда смешно.. :Д
druzilla
08-11-2012, 23:36
Права си :) абе то сапунки ,сапунки ма то писва..как да обясниш на подобно невъзприемчиво същество че изглежда смешно.. :Д
За съжаление не може да се погледне отстрани и да види колко жалко изглежда :/ Малко на спам го ударихме,ама.. :D
ем виж си ЛС ,че тука в чат го превърнахме :Д
Frankie Wildе
08-12-2012, 00:32
От село си ти и представата ти за доста неща според теб фотомоделите са проститутки, хората с възможности не знаят как да се обличат и са глупави само защото не можеш да си позволиш да го имаш и пак повтарям аз съм комплексирана хуахаххахаха :D
Като не си комплексирана, защо по дяволите не спираш да натякваш, че имаш пари. Тва, че ваще имат пари и си се родила така и никога не си била лишавана от нищо не те кара да се държиш все едно си хванала дедо боже за жезъла..
Colouring
08-12-2012, 08:16
Абсолютно вярно е, че "По дрехите посрещат, по ума изпращат." Алекс (или там каквато си) , ти си жив пример, че въпреки парите (които не е доказано, че имаш, но в случая няма значение, защото говорим за подобни хора, които срещаме всеки ден) си невъобразимо плиткоумна. :) Вместо да претендираш с фотомоделска кариера ( :D ) се научи да гледаш малко по-далече от носа си.
П.С - Щом имаш пари, моля те, вземи и си купи някакъв учебник по български, че положението е трагично. Ето един наистина добър начин да се охарчиш. Спокойно, в мола също има книжарници.
Thank you for your attention!
SisiStrange
08-12-2012, 08:50
О, форумна война. :)
Голяма гордост е мама и тати да харчат парички по теб. Мхм. Като започнете сами да си изкарвате парите, тогава говорете за финансовото си положение. Сегашното ви не е никакво без значение кой колко пари ви е дал да си вземет парцалки.
ПП. За изказването "кой знае кой ги е носил" за дрехите втора ръка: Като отидеш в такъв магазин, си купуваш най-запазените неща. Обикновено са били неподходящ подарък за някого или не си е паснал размера, или по някаква причина не са се харесали в тях. Има неща, които си личи, че ако са носени въобще, е било 3 пъти на кръст. Моя позната от Америка редовно си купува маркови дрехи в България и като иде там, заради гадния живот, качва бая килограми, та ми ги праща, защото не и стават. Носила ги е не повече от 4-5 пъти. Пък и в хубавите нормални семейства, съществуват понятия като пералня и химическо чистене. Изненада. Като започнете да дрънкате глупости за потните цигани и за свалените дрехи от трупове ми иде да се смея на глас. Направо прелива от логика твърдението, че някой е погребал мъртвец с розово потниче на H&M или карирана "ученическа" поличка.
muhtesemfan
08-12-2012, 09:05
Как така не издържат?Аз имам дънки,които струват 23 лв,и вече ги нося около година и им няма нищо като нови са.
По темата:С 100 лв в Димитровград на пазара ще се облека за цяла година.Не разбирам защо така се делят на бедни и богати,но и на днешното поколение никакво възпитание не им дават.
muhtesemfan
08-12-2012, 09:19
Алекс,здраво си се филмирала,мила ;) :D :D :D :D :D :D :D (rofl)
Как така не издържат?Аз имам дънки,които струват 23 лв,и вече ги нося около година и им няма нищо като нови са.
По темата:С 100 лв в Димитровград на пазара ще се облека за цяла година.Не разбирам защо така се делят на бедни и богати,но и на днешното поколение никакво възпитание не им дават. В случея дали дънките струват 23 лева или 123 лв. няма абсолютно никакво значение :) Важно е една дреха да е съобразена с фигурата ти, цвета ,материята и тн. Ако някой има възможност да се облича с по-скъпи дрехи си е негова работа :). Но изказването,че ако обувките са под 100 лева щели да и миришат краката ме уби :Д то е ясно че ботуши примерно не е хубаво да се копуват от искуствена кожа ,но това е съвсем различно от смешното изказване за цената. Изкуствената кожа пропуска вода не топли и ред др. Но принципно цената не е определяща. Аз имам и доста скъпи дрехи имам и блузи от по 10-20 лева от разни намаления. Еми пазя си нещата и нищо им няма и на евтините и на скъпите. Обаче ако човек няма вкус..какво значение има за какви пари е облечен?! Има момичета който са облечени от горе до долу с маркови дрехи но нито цветово са съчетани,нито като материи,нито нищо...
само да ти кажа че естествена кожа обувки са минимум 500 лева всела си си ментета ;)
Изключително си ограничена моето момиче. Това че ти не разпознаваш обувките от естествена кожа и т.н. си е лично твой проблем. Лично аз мога да ти кажа че поради проблеми с краката нося предимно обувки на лакоста, просто се случи те да ми пасват най-добре на крака. Та специално за тях ще ти кажа че те не правят обувки от изкуствена кожа, а аз за обувки повече от 100-150 лв не давам, сама си направи сметката и стигни до заключението какви глупости говориш. Има чудесни обувки и обикновено цената им варира в диапазона 50-80 лв ( естествена кожа, набук или велур ) Това до колко ще ти меришат краката няма никакво отношение към цената на обувката, а от това от какво е направена. Съвсем отделен е момента, че повечето парцалки които си купувате от тук за по 100+лв броя, са далеч от това да са оригинални, но понеже болшинството от вас изобщо не разбират от качествена стока и след като на етикета има да речем Ferre или Armani и струва X лв значи сте много вървежни и носите много качествени стоки.
И за какво материално положение ми говориш ти ? Може вашите да са заможни, ти си нищо друго освен лапе дето получава на готово пари и не знае как се изкарват. И не ми говори, че работиш като модел и си изкарваш пари, за да не се смея.
Реално кой ти знае дали потникът ти е 3лв или 53лв?
По принцип си личи - материя на плата, кройка, дали има и други такива със същите тениски и т.н.
Личи си. Високият стандарт на живот си личи.
Това НЕ определя хората. Има пълни селяни, червиви с пари, има и готини хора, обратното важи и за хората с не чак толкова големи финансови възможности и така.
Но никой не трябва да се чувства неудобно от това, което е. Всичко останало са комплекси и оправдания, неоснователно самочувствие (било ниско или високо).
За съжаление сме в такова общество, та е едва ли не важно да си красиво облечен и много хора изпитват притеснения от социалния си статус, от дрехите си и т.н. А това не е нормално.
edit: Мнението на Лъчо - напълно съгласна с него ;)
so frickin' dumb
08-12-2012, 18:51
Абсолютно вярно е, че "По дрехите посрещат, по ума изпращат." Алекс (или там каквато си) , ти си жив пример, че въпреки парите (които не е доказано, че имаш, но в случая няма значение, защото говорим за подобни хора, които срещаме всеки ден) си невъобразимо плиткоумна. :) Вместо да претендираш с фотомоделска кариера ( :D ) се научи да гледаш малко по-далече от носа си.
П.С - Щом имаш пари, моля те, вземи и си купи някакъв учебник по български, че положението е трагично. Ето един наистина добър начин да се охарчиш. Спокойно, в мола също има книжарници.
Thank you for your attention!
Да вземе и един тълковен речник да си купи, че ме дразни как се изразява, без да знае какво е значението на думата "комплексар"...
Всичко е във възпитанието.
DisappointedDreamer
08-13-2012, 07:59
ПП. За изказването "кой знае кой ги е носил" за дрехите втора ръка: Като отидеш в такъв магазин, си купуваш най-запазените неща. Обикновено са били неподходящ подарък за някого или не си е паснал размера, или по някаква причина не са се харесали в тях. Има неща, които си личи, че ако са носени въобще, е било 3 пъти на кръст. Моя позната от Америка редовно си купува маркови дрехи в България и като иде там, заради гадния живот, качва бая килограми, та ми ги праща, защото не и стават. Носила ги е не повече от 4-5 пъти. Пък и в хубавите нормални семейства, съществуват понятия като пералня и химическо чистене. Изненада. Като започнете да дрънкате глупости за потните цигани и за свалените дрехи от трупове ми иде да се смея на глас. Направо прелива от логика твърдението, че някой е погребал мъртвец с розово потниче на H&M или карирана "ученическа" поличка.
Напълно съм съгласна.
Да не говорим че в дрехите за втора употреба много често има и нови дрешки, неносени и необличани изобщо.
Може да си бъкан с пари, ама да не можеш да се облечеш изобщо добре. А може и да посещаваш магазините за втора ръка в квартала (както аз, изненада! правя често в Стокхолм,Швеция), но наистина да си облечен чисто и хубаво. Да не говорим че има страхотни попадения на страхотни и интересни дрешки в такива магазинчета. Не искам да нося едни и същи неща като всяка кифла на улицата в Стокхолм за 1000 крони примерно, при положение че мога да си намеря в пъти по-интересни дрехуляци за 200 крони.
SHPAIdURmeN
08-13-2012, 08:38
Не съм изчел цялата тема щото няма смисъл понеже съм запознат с тези небивалици. Хората който казват от рода на (се на дъхват един вид от тези теми)---оо да така е , за кво се всички такива , големи нещастници за какво правят от муха слон че едни те носят марково другите не.....-- е точно тези хора им пука другите с какво са облечени (дет и аз не мога да я проумея тая работа), обаче на мен НЕ МИ ПУКА и затова седя отстрани и се смея на този който им пука :D така че какво те засяга на другите мнението за облеклото не знам.... казваш F*ck off и това е тези хора им "пука (ама страшно много)" те такива ще си останат така че не ставай един/една от тях...... :D
По добре да имаш повече дрехи, дори и да са евтини, за да може да ги съчетаваш. Не винаги по скъпото е по хубаво. А какво ако имаш 5 дрехи от по 200 лева и всеки ден носиш само тях? Всеки трябва да носи такива дрехи, с каквито се чувства удобно, а и е добре да бъдат практични.
SHPAIdURmeN
08-13-2012, 19:57
Относно дрехите втора ръка в такива магазини има дрехи който въобще не са обличани (защото дадената маркова фирма направила някаква миниатюрна грешка :D).. Даже съм виждал богат човек(обаче от пет километра му личи на човека че наистина си има пари) да влиза да си изпробва и да си купува.
Нямам нито една блуза за 30лв. А дрехите ми почти всички са от мола от хубави магазини. Сега съм със тениска от ZARA за 13лв от намаление. Пък дънки нямам за повече от 25лв и не мисля че се обличам зле.
Всичко е във възпитанието.
Защото ако няма спорове между бедни и богати ще има между дебели и слаби, красиви и грозни и прочие. Невъзпитаните хора без никакви ценности винаги ще намерят начин да се подиграят и наранят даден човек. Дали ще е пари,расизъм,различия във външността или нещо друго няма значение, защото не там е проблема, а в това, че повечето хора нараняват другите най-вече чрез обиди, подигравки и по този начин смъкват самочувствието на потърпевшия до нула и последиците в повечето случаи са изолиране от света, плач и най-лошото в някои случаи - самонараняване (не пожелавам това никому). това е моето мнение и не го налагам на никой
nichilori
08-27-2012, 13:49
вчера гледах няква твоя снимка с няква червена рокля .. от километри си личеше че е 2ра употреба ..
(не става дума за мен)
Моляяяяяяяяяяяяяяя, кво като е от втора употреба?!? И да си личи какво??? Ето за това говорех!
nichilori
08-27-2012, 13:59
Родителите на най-добрата ми приятелка са доста богати, имат шивашка фирма, от която се изхвърлят дрехи с просто невидима грешчица. Мисля че понякога се дават в магазини втора употреба...А те шият дрехи за известни германски и английски марки и една блуза там се продава за...в български пари 200лв. примерно... Но някои кифли не знаят тия неща... Вярно че има много ама наистина много дрехи втора употреба, които са сиг. от 1 век, но има и наистина хубави и запазени...
Родителите на най-добрата ми приятелка са доста богати, имат шивашка фирма, от която се изхвърлят дрехи с просто невидима грешчица. Мисля че понякога се дават в магазини втора употреба...А те шият дрехи за известни германски и английски марки и една блуза там се продава за...в български пари 200лв. примерно... Но някои кифли не знаят тия неща... Вярно че има много ама наистина много дрехи втора употреба, които са сиг. от 1 век, но има и наистина хубави и запазени...
Цък. Бъгнатите дрехи не се изхвърлят - те се пробутват на българския пазар, а хубавото (без бъгове) е за износ. 2 подобни парцала, изработени от този (а и много други) цехове, продадени в чужбина осигуряват заплатата на работничката, която днес е направила... примерно 50 бройки. Но хич да не са 2 бройки, слагам ги 5 продадени и това е заплатата на работничката. А колко прави тя? А колко се продават? Кой трупа "пачки по стотачки" за сметка на "тия, где си копаят нивите и си пазят сливите"? Тъмна индия, батка...
Най-добре живеят тези, които не се фокусират върху чуждия живот. Аз живея на едно средно, за да бъда болезнено честен, малко под средното ниво. Позволявам си някои неща, но не мога да нарека живота си "охолен". Това съвсем не означава, че се чувствам излишен. Напротив, знам си стойността и мога да се похваля, че струвам в пъти повече от боклуци, навлечени във фалшиви Арманита, за които са пръснали много пари. Не ме интересува, че оня имал Samsung Galaxy S3, а аз си кретам пета година със Сонито. Не ми пука, че оня ходил до Хаити. Ако ще и на майка си в гъза да отиде, пак ще си остане нещастник. Аз работя, потя се, тренирам, радвам се на чуждото щастие и се стремя да постигна своето. Парите са важна част от живота, те ти помагат да бъдат щастлив, но това се постига косвено, а не пряко. Предпочитам да се трудя и с потта си да се наслаждавам на нещата, които ползвам. Не искам да съм безразличен към всичко и да се сдобивам с излишни простотии "ей така, щото имам". Искам да се чувствам пълноценен, а не като идиот, който въпреки милионите на баща си, яхтите, имотите и всичкото му, пак няма нищо. Аз си купувам дънки за 30 лева и ме държат по над година и нещо. Вземам си хубави тениски за 10-20 лева, качествена материя, от склад. Ходя отвреме-навреме по партита, или пък на кръчма. Понякога се ядосвам, че нямам повече, но мирясвам, когато се усетя, че това е подарък от съдбата - да осъзнавам и да се радвам на това, което имам. И не съжалявам на живота си, защото знам, че имам много - невероятно и сплотено семейство, приятели, на които мога да разчитам, акъл, който ми е даден от Господа, и опит, който трупам доста бързо. Съветът ми е: спрете да се ядосвате за това, което нямате. Радвайте се на това, което имате, амбицирайте се, за да постигнете целите си. Тогава щастието ще ви се усмихне. Не живейте в името на памука($), той няма да спечели усмивката ви.
kittyKat
08-28-2012, 13:12
Мнението ми е, че темата е безсмислена до някъде. Някои се обличат като за бар, втори парадират със скъпи джиджафки, трети могат да си позволят гуменки на Гучи, е ии?? Какво като? Тебе засяга ли те пряко това? Да, понякога става кофти,че ние не можем да си го позволим, а други могат, но това е живота. Винаги е било така и винаги ще бъде. Въпреки, че много хора мислят като теб надали нещо ще се промени.
TheBanzai369
08-28-2012, 14:17
Ах бедни мой деца, децааа. Не разбирате ли, че парите не означават щастие. Ако мислиш че 1 милион ще те направи щастлив значи не познаваш истински ценното в живота :)
Мнението ми е, че темата е безсмислена до някъде.
Ей това.
Ах бедни мой деца, децааа. Не разбирате ли, че парите не означават щастие. Ако мислиш че 1 милион ще те направи щастлив значи не познаваш истински ценното в живота :)
Отдалеч това мнение реве за нещо отрицателно. Направо ще те питам без да увъртам:
1. Парите не означават щастие - така е, ама е по-добре да ревеш в Бентли, отколкото в градския транспорт, нали така? (народен лаф)
2. 1 милион може и да не те направи щастлив, но ако имаш поне малко акъл, ще ти помогне да реализираш някакво твое желание, съответно в даден момент, може дори да е за кратко, но ще се почувстваш щастлив, нали така?
3. А като познаваш истински ценното в живота срещу 400 лв. да не би да ти е по-добре?
По едно време следния откъс от филм беше станал много популярен като има защо: Разговарят богати хора по между си. По едно време се започва разговор на тема пари и щастие и един от тях споделя: Нали казват, че щастието не се купува с пари? А друг му отговаря: Разбира се, че не е така. Това го казваме на бедните хора, за да не се бунтуват.
Тъп откъс от някакъв още по-тъп филм, ама донякъде май ще излезе верен.
lili_plum
08-29-2012, 14:40
хубаво, ама за това има училищни униформи - да се различаваме по ума, а не по дрехите :)
scrooper
08-29-2012, 17:04
спрете да се ядосвате за това, което нямате. Радвайте се на това, което имате, амбицирайте се, за да постигнете целите си. Тогава щастието ще ви се усмихне. Не живейте в името на памука($), той няма да спечели усмивката ви.
Много добро мнение!
irrationalDecision
08-30-2012, 06:09
хубаво, ама за това има училищни униформи - да се различаваме по ума, а не по дрехите :)
Това въобще не е вярно. ОК, ще сме облечени еднакво, но този факт няма да скрие по никакъв начин различията във финансовите ни възможности. Един ще бъде с маркова и скъпа раница, друг с китайска от пазара. Един ще е обут в кецове за 200 лева, а друг с обувки за 10-20 лева. Един ще бъде с най-нов модел телефон, друг с нещо доста по-семпло. Един ще разполага с 10 лева джобни дневно, друг ще има едва левче-два. Един ще ходи на зелено иле организирани от училището екскурзии в България и чужбина, а друг няма да има този шанс. И още хиляди неща винаги ще показват различията във финансовите възможности на двама души, въпреки наглед еднаквия им униформен вид. А различията в умствените способности си личат , независимо дали двама са с униформа или с други дрехи.
Замисълът на униформите не е толкова в това да прикрива различия.В ултра скъпите училища, колежи и университети в чужбина има униформи, а хората там като цяло са със завидно дебели портфейлчета (мама и татко, де) и няма какво да се уеднаквяват
Униформата е по-скоро с цел да покаже принадлежността ти към някое елитно училище, демек с гордост да демонстрираш, че си него възпитаник. А у нас какво?
Да не говорим, че това с униформите си е бизнес. В нашто даскало няма, ама имам познати, които се бръкнаха по над 200 лева за униформа.Не стига, че е грозна и няма да им е гот да я носят,ами и за тези пари щяха да си купят дрехи, в които да се чувстват себе си.Както и да е.Това си е мое мнение.
ПП А иначе за парите, Lucho , никой не отрича значимостта им. Без тях си за никъде, ако примерно си болен. Но пък не са и всичко. Можеш и с по-малко пак да си доволен от живота. Каква му е файдата на човек да има страшно много пари, но примерно да няма семейство, деца, близки приятели. Предпочитам да си плача в някоя таратайка, но да има с кого да споделя това, което ме мъчи. А друг нека си плаче в Бентлито съвсем сам. По средата си е най-гот.
TheBanzai369
08-30-2012, 08:19
Отдалеч това мнение реве за нещо отрицателно. Направо ще те питам без да увъртам:
1. Парите не означават щастие - така е, ама е по-добре да ревеш в Бентли, отколкото в градския транспорт, нали така? (народен лаф)
2. 1 милион може и да не те направи щастлив, но ако имаш поне малко акъл, ще ти помогне да реализираш някакво твое желание, съответно в даден момент, може дори да е за кратко, но ще се почувстваш щастлив, нали така?
3. А като познаваш истински ценното в живота срещу 400 лв. да не би да ти е по-добре?
По едно време следния откъс от филм беше станал много популярен като има защо: Разговарят богати хора по между си. По едно време се започва разговор на тема пари и щастие и един от тях споделя: Нали казват, че щастието не се купува с пари? А друг му отговаря: Разбира се, че не е така. Това го казваме на бедните хора, за да не се бунтуват.
Тъп откъс от някакъв още по-тъп филм, ама донякъде май ще излезе верен.
Ако тебе парите те правят щастлив, мене не ме правят щастлив. Виждам парите по- скоро като средство, а не като цел. С парите си купувам дрехи, храна, техника и такива неща. Но не разбирам как една кола например може да те направи щастлив и да промени светогледа чак. Просто звучи ограничено. Вероятно това може да се случи само, ако най- големия бедняк си купи Бентли и вече си е изпълнил life goals и може да умре спокойно.
Явно си по- материално настроен тип, а аз по философски. Ще ти цитирам откъс от един много хубав разказ на Йордан Йовков- Сали Яшар
*Тъмнината скриваше очите на Сали Яшар и не можеше да се види какво има в тях, но той гледаше в земята като изтръпнал и мислеше, че по-хубаво би било да беше беден, но да бяха живи двамата юнака, които и сега му се усмихваха със сините си очи, румени, широкоплещести."
*А това му спомняше времето, когато той беше беден, когато залъкът му беше корав, но беше млад и беше щастлив.*
*Сега си спомни за най- хубавите моменти в живота ти... Сигурен съм, че в тях няма Бентлита, злато, диаманти, яхти, а само семейството ти близките ти хора, приятели... Прав ли съм?
Хубави моменти ли? Близки, приятели... не мога да се съглася с теб. Не че съм нямал, но просто не мога да се съглася. Затова ще кажа, че си прав, но донякъде.
Ти извъртя нещата в друга посока, която сама по себе си е вярна, но не и за посоката, която аз целях с примерът с Бентлито. При него аз се съгласявам с твърдението, че парите сами по себе си не могат да ти донесат щастие, нито пък ще го купиш с тях. Щастието зависи от самия човек, т.е. ако ти не си направиш така, че да ти е хубаво и да си щастлив, никой, абсолютно никой няма да може да го направи за теб. Ако приемем, че лицето от примера (което ще наименовам с буквата Х) е нещастно и в двата случая - т.е. и когато е беден, и когато е богат, то с примерът целях да покажа, че да, действително щастие с пари не се купува, но от икономически погледнато е по-добре да ти е тъпо и тъжно в скъпа кола, отколкото да ти е тъпо и тъжно в градския транспорт/метрото и т.н. Това имах предвид. И тук не визирам само и единствено скъпата кола (защото ако си беден не можеш да си позволиш скъпа кола (от най-скъпите)), тук говорим като цяло за богат човек /лицето Х/, който е задоволен прилично от към финанси, но търси щастието.
Да, несъмнено си прав, че хората биват по-материално настроени и по-философски настроени такива. Няма две мнения по въпроса.
Ти гледаш от хубавата страна на нещата, но все пак знай, че щом има хубава страна дадено нещо, то същото (може да) има и лоша такава. Реално погледнах и представих току-що лошата страна, за да бъдем напълно обективни в нашият разговор. Хубаво е да се отбележи и че не всички богати хора са нещастни - може да го тръбят наляво-надясно единици, но... да си видял някой богаташ да се е отказал от богатството си? Да раздаде и/или подари всичко и да се хване на работа за 300 лв. заплата? Не си виждал? Е, няма и да видиш....
Гледам, че се говори за магазините тип second hand та викам да се отчета. Значи член на семейството ми държи такава и си има една тънкост. Не можеш да вземаш стока от където и да е, ако искаш клиентите ти да се върнат при теб. Във Варна имало някакъв склад, от там излизат най-добрите неща. Има някои неща, които са чистак нови. Тениски и блузи основно си вземам от магазина (на мен ми е безплатно), но имам и други неща като рокля, грейка, суитчер и дори хавлия. Без да гледаш и избираш обаче какво ще купуваш, не става. Смисъл, не всичко е в перфектно състояние, намирали сме неща с петънца или леко раздърпани. Естествено, повечето неща са чудесни, но пак трябва да гледаш.
fluffy_^
08-30-2012, 15:30
Ни ма кефи темата неа никаф смисъл.Които квото иска да носи и ни ма бърка колко струа.
О и според мене богати са тези които знаят как да си харчат парите правилно.А не тея които ги имат в излишък.
mrankoniiii
08-30-2012, 19:11
Ето един пример едно момиченце което е на 7 г. нейните родители са много богати , но са решили да я запишат в държавно училище . Това дете носи кецове супра и гучи якета за по 500 600 лв бутуши и балеринки на louis vuitton . Освем това има айфон и какво ли още не забога това дете е на 7 г. За мен това също не е нормално да глезиш едно дете да , но някой родители минават всички граници . Тези по-богати деца комплексират по бедните и от там се получава това богати и бедни .
Но за мен и родителите са виновни да много голяма степен