Влез

View Full Version : Моля ви за мнения относно гимназиите след седми клас :)

prettymonster
09-01-2012, 16:46
Здравейте , тази година ще бъда 7-ми клас и се чудя къде да уча. Скоро започваме даскало и знам , че може да казвате ,,мислиш отрано '' , ,,има време'' , но за мен е важно , защото това ще определя може би част от бъдещето ми . Та .. искам да уча в езиковите гимназии като 164 ИЕГ , Немските ( защото не знам коя от двете е по-добра) 1 или 2 АЕГ , 9 ФЕГ . Честно казано ако не успея да вляза в някой от езиковите си мисля за НТБГ , СМГ , НПМГ и съшо тази по туризъм. Моля някого да сподели мнение относно тези гимназии .. как е там , на ниво ли е ученето , добри ли са учителите , какви хора влизат там и така . Само да кажа не ми е проблем ученето така , че коментари от сорта ,, скъсват ти задника от учене '' не си ги спестявайте ;д . Много ще съм ви благодарна ако ме посъветвате :)

vladislavcheto
09-01-2012, 19:10
Здравейте , тази година ще бъда 7-ми клас и се чудя къде да уча. Скоро започваме даскало и знам , че може да казвате ,,мислиш отрано '' , ,,има време'' , но за мен е важно , защото това ще определя може би част от бъдещето ми . Та .. искам да уча в езиковите гимназии като 164 ИЕГ , Немските ( защото не знам коя от двете е по-добра) 1 или 2 АЕГ , 9 ФЕГ . Честно казано ако не успея да вляза в някой от езиковите си мисля за НТБГ , СМГ , НПМГ и съшо тази по туризъм. Моля някого да сподели мнение относно тези гимназии .. как е там , на ниво ли е ученето , добри ли са учителите , какви хора влизат там и така . Само да кажа не ми е проблем ученето така , че коментари от сорта ,, скъсват ти задника от учене '' не си ги спестявайте ;д . Много ще съм ви благодарна ако ме посъветвате :)

Начи,аз тая година съм заек в 164...Отсега да знаеш,че ако не влезеш в тея елитните езикови,няма да влезеш и нито в НТБГ,още по-малко Смг ;) Какво е нивото на обучение ще мога да кажа едва октомври :) Иначе,коя от 2те немски е по-добра...ъъ нз,но може би 1ва,нямам познати там...но би трябвало да е 1ва..те май и 2те нямаха места за 3то класиране..не помна :Д За 9 ФЕГ,добра е,имам познати там,обаче в сравнение с 91 и 164,определено изостава :( Смисъл такъв,научаваш френски и т.н.,но е лекооо наркоманско(макар че то сиг на всякде е тка :Д) и е добро,но можеш да влезеш и с пари (нз за кви суми става въпрос,но със сиг са големи :( ) Иначе познавам човек в 1 ИЕГ и тя е супер доволна,от учителите и т.н. няма оплаквания,но мое мнение все още нямам :д И искам само да ти кажа,че ако не знаеш английски на доста прилично ниво,просто не са насочвай към другите езикови...просто секи или почти секи там има мн добър английски,че някои и още 1 език ;дд и някак е кофти :(
Такам да се върнем на немските гимназии..Баба ми страшно много държеше,ако ще е езикова да е 1ва немска..Сега не отричам нито предимствата на немската гимназия,нито ползите от немския :) Тя винаги е правила правилните избори,квото е казвала е ставало и т.н. и в момента тя смята,че съм направил грешка..И истината е,че и аз се съмнявам в правотата на решението си :( ноо вече няма връщане назад..това избрах,това направих..И се чувствам някак си,мн тъпо..исках да уча испански,ама немския е по-полезен :Д но да не задълбочавам,че тва е твойта тема ;дд .. Мисълта ми беше,много да внимаваш като избираш езиковите..за да не се озовеш в мойто положение... ии май е това ;дд

irrationalDecision
09-01-2012, 21:28
Начи,аз тая година съм заек в 164...Отсега да знаеш,че ако не влезеш в тея елитните езикови,няма да влезеш и нито в НТБГ,още по-малко Смг ;) Какво е нивото на обучение ще мога да кажа едва октомври :) Иначе,коя от 2те немски е по-добра...ъъ нз,но може би 1ва,нямам познати там...но би трябвало да е 1ва..те май и 2те нямаха места за 3то класиране..не помна :Д За 9 ФЕГ,добра е,имам познати там,обаче в сравнение с 91 и 164,определено изостава :( Смисъл такъв,научаваш френски и т.н.,но е лекооо наркоманско(макар че то сиг на всякде е тка :Д) и е добро,но можеш да влезеш и с пари (нз за кви суми става въпрос,но със сиг са големи :( ) Иначе познавам човек в 1 ИЕГ и тя е супер доволна,от учителите и т.н. няма оплаквания,но мое мнение все още нямам :д И искам само да ти кажа,че ако не знаеш английски на доста прилично ниво,просто не са насочвай към другите езикови...просто секи или почти секи там има мн добър английски,че някои и още 1 език ;дд и някак е кофти :(
Такам да се върнем на немските гимназии..Баба ми страшно много държеше,ако ще е езикова да е 1ва немска..Сега не отричам нито предимствата на немската гимназия,нито ползите от немския :) Тя винаги е правила правилните избори,квото е казвала е ставало и т.н. и в момента тя смята,че съм направил грешка..И истината е,че и аз се съмнявам в правотата на решението си :( ноо вече няма връщане назад..това избрах,това направих..И се чувствам някак си,мн тъпо..исках да уча испански,ама немския е по-полезен :Д но да не задълбочавам,че тва е твойта тема ;дд .. Мисълта ми беше,много да внимаваш като избираш езиковите..за да не се озовеш в мойто положение... ии май е това ;дд

Има доста подвеждаща информация тук, направо да си кажем невярна. Кой ти каза, че ако не се класираш за езиковите, автоматично балът не ти достига и за СМГ и НТБГ? Паралелката с немски в СМГ не коментирам, там балът е наистина твърде висок, но в това училище има още цели 4 паралелки с английски, в които влизат И ученици, на които балът за езикова не е стигнал. Причината е в различното балообразуване. СМГ утроява оценката по математика и взима еднократно оценката по БЕЛ. Това значи, че човек с висока оценка по математика на изпита и не толкова добра по БЕЛ може преспокойно да си влезе в СМГ, а в същото време същите тези оценки да го оставят извън част езиковите и то с много. А в НТБГ в някои от специалностите минималните балове са чувствително по-ниски от тези в езиковите. Не е лошо човек преди да се изкаже, особено в теми за съвет и информация, да види официални файлове, цифрите в които показват всичко. Например на 2 класиране в НТБГ, специалност "Оперативно счетоводство" са влезли момчета с бал 29,76 , който не стига за нито една от упоменатите езикови и на второ класиране. Най-ниският бал за момче в езикова на второ класиране е някъде към 31,85 във френската. Така стоят нещата и на първо класиране. така стоят нещата и с момичетата. А в СМГ пък е имало свободни места чак и на 4 класиране.

Това с парите за влизане в 9 ФЕГ важи за всичките езикови. Връзкари има във всяка от тях.

^Колкото до правотата на твоето решение, не виждам за какво съжаляваш. Първо 164 ГПИЕ е несъмнено готино училище, а второ с бала, който беше написал преди време във форума, макар и висок, не би влязъл така или иначе в 91 НЕГ, нито на 1, нито на 2 класиране. Балът там за момчета гледам е слязъл до 34, 03. Живей си живота и се радвай на предстоящите 5 готини години в 164-то. Това не е заяждане , а констатация. Хората са го казали мъдро: Всяко зло за добро. Имам много приятели в 164 ГПИЕ и до един са доволни от избора си.

Към авторката: разгледай форума, има теми за всяко от тези училища и много такива, които сравняват плюсовете и минусите на 2 или 3 от тях едновременно. Прочети ги и извлечи от тях полезното за самата теб. Иначе всеки ще ти каже различни неща, като най-често ще се сбърка да хвали своето си даскало като най-доброто. Отговори си ти самата какъв език искаш да учиш, имаш ли планове да следваш един ден в чужбина и ако да - къде точно. Съобрази избора си на гимназия с плановете ти за бъдещето и с нагласите ти към тези езици, след което си постави за цел най-желаното училище, седни сериозно в 7 клас над учебниците, подготви се и изкарай изпитите с хубави оценки. После е повече от лесно. : ) Успех!

Аз мога да се изкажа само за 91 НЕГ от първо лице. В едни отношения си струва, в други е пълна боза. По едни предмети се учи сериозно, по други се минава съвсем по допирателната. Едни учители са готини и наистина те научават на нещо, други само отбиват номера. И така.

prettymonster
09-02-2012, 06:16
Ами аз честно казано .. се бях насочила най-вече към испанската ... Между другото братовчедка ми влезе там и е доволна , но все пак аз си питам .. :D Английски знам на много добро ниво .. уча го частно и с английския нямам проблеми :) А иначе .. искам да знам и за другите гимназии , защото не се знае какво ще стане и ако не вляза в Испанската или в някоя друга просто да съм информирана за други добри възможности ;д А относно парите .. и връзките .. честно казано не бих влязла с пари :) Не е честно половината там да си късат задника от учене а аз давам некви пари и влизам ;х Ако ще уча в хубаво училище искам да знам , че съм си го заслужила и , че аз самата съм си го направила ако ме разбираш ;д

prettymonster
09-02-2012, 06:19
Има доста подвеждаща информация тук, направо да си кажем невярна. Кой ти каза, че ако не се класираш за езиковите, автоматично балът не ти достига и за СМГ и НТБГ? Паралелката с немски в СМГ не коментирам, там балът е наистина твърде висок, но в това училище има още цели 4 паралелки с английски, в които влизат И ученици, на които балът за езикова не е стигнал. Причината е в различното балообразуване. СМГ утроява оценката по математика и взима еднократно оценката по БЕЛ. Това значи, че човек с висока оценка по математика на изпита и не толкова добра по БЕЛ може преспокойно да си влезе в СМГ, а в същото време същите тези оценки да го оставят извън част езиковите и то с много. А в НТБГ в някои от специалностите минималните балове са чувствително по-ниски от тези в езиковите. Не е лошо човек преди да се изкаже, особено в теми за съвет и информация, да види официални файлове, цифрите в които показват всичко. Например на 2 класиране в НТБГ, специалност "Оперативно счетоводство" са влезли момчета с бал 29,76 , който не стига за нито една от упоменатите езикови и на второ класиране. Най-ниският бал за момче в езикова на второ класиране е някъде към 31,85 във френската. Така стоят нещата и на първо класиране. така стоят нещата и с момичетата. А в СМГ пък е имало свободни места чак и на 4 класиране.

Това с парите за влизане в 9 ФЕГ важи за всичките езикови. Връзкари има във всяка от тях.

^Колкото до правотата на твоето решение, не виждам за какво съжаляваш. Първо 164 ГПИЕ е несъмнено готино училище, а второ с бала, който беше написал преди време във форума, макар и висок, не би влязъл така или иначе в 91 НЕГ, нито на 1, нито на 2 класиране. Балът там за момчета гледам е слязъл до 34, 03. Живей си живота и се радвай на предстоящите 5 готини години в 164-то. Това не е заяждане , а констатация. Хората са го казали мъдро: Всяко зло за добро. Имам много приятели в 164 ГПИЕ и до един са доволни от избора си.

Към авторката: разгледай форума, има теми за всяко от тези училища и много такива, които сравняват плюсовете и минусите на 2 или 3 от тях едновременно. Прочети ги и извлечи от тях полезното за самата теб. Иначе всеки ще ти каже различни неща, като най-често ще се сбърка да хвали своето си даскало като най-доброто. Отговори си ти самата какъв език искаш да учиш, имаш ли планове да следваш един ден в чужбина и ако да - къде точно. Съобрази избора си на гимназия с плановете ти за бъдещето и с нагласите ти към тези езици, след което си постави за цел най-желаното училище, седни сериозно в 7 клас над учебниците, подготви се и изкарай изпитите с хубави оценки. После е повече от лесно. : ) Успех!

Аз мога да се изкажа само за 91 НЕГ от първо лице. В едни отношения си струва, в други е пълна боза. По едни предмети се учи сериозно, по други се минава съвсем по допирателната. Едни учители са готини и наистина те научават на нещо, други само отбиват номера. И така.

А немския не ти ли е много труден :( Смис мислила съм си за немски .. и честно казано ако започна ще си го науча , но не е ли много ,,натоварващ език '' :D

irrationalDecision
09-02-2012, 06:44
А немския не ти ли е много труден :( Смис мислила съм си за немски .. и честно казано ако започна ще си го науча , но не е ли много ,,натоварващ език '' :D

Ako учиш с желание един език, той не ти се струва нито труден, нито натоварващ.

victimofpain
09-02-2012, 07:04
Ами като гледам кои гимназии си написала...основното, което трябва да направиш е да си избереш какъв език ти се учи...Все пак това са най-елитните гимназии :) Моят съвет е, че ако си учила вече английски, не пиши 1 или 2 аег, а ходи малко на частни уроци и вземи някои сертификат и почвай някой нов език...дори и 2 :)
Аз мога да ти кажа от личен опит за немските гимназии, че и двете държат ниво...от другите нямам впечатление.
Иначе ако не си особено "на ти" с математиката според мен няма смисълд а избираш СМГ или НПМГ...но финансово-стопанската и търговско-банковата са супер вариант, ако искаш понатам да се занимаваш с икономика,финанси,счетовод ство и други подобни...в тях пак се учи език, но ще имаш и доста предмети, които после ако запишеш подобна специалност в университет вече ще си ги минала и ще ти е много по-лесно.
Но най-важното е да решиш какъв език ти се учи!Успех :))

Wednesday666
09-02-2012, 08:25
Аз имам наблюдения върху двете английски, 2-ра испанска, френската и НТБГ .. Навсякъде се влиза трудно, но както споменаха преди мен, по-добре запиши нов език. Аз лично завърших испанска гимназия, доволна съм. Немския, френския и испанския не са лесни, но всеки един от тях има своите предимства. За НТБГ - гимназията е страшно добра, но ще ти скъсат гъза от математика. Но ако обичаш математика и разните там счетоводства, всичко свързано с цифри -- там е мястото. Аз лично бих избрала някоя езикова, но имай предвид, че искат висок бал, така че реши от рано кой език искаш да учиш, след това мисли за гимназията.

zlatko98
09-02-2012, 12:06
Има доста подвеждаща информация тук, направо да си кажем невярна. Кой ти каза, че ако не се класираш за езиковите, автоматично балът не ти достига и за СМГ и НТБГ? Паралелката с немски в СМГ не коментирам, там балът е наистина твърде висок, но в това училище има още цели 4 паралелки с английски, в които влизат И ученици, на които балът за езикова не е стигнал. Причината е в различното балообразуване. СМГ утроява оценката по математика и взима еднократно оценката по БЕЛ. Това значи, че човек с висока оценка по математика на изпита и не толкова добра по БЕЛ....
Това е най-важното в общи линии (имам в предвид целия пост). До средата на годината най-вероятно ще чуеш толкова лъжи и фалшиви хвалби, че всяко едно училище ще ти го изкарат лошо. Наистина е добре сама да определиш какво искаш да учиш за напред, защото може някой да ти каже, че немската или английската са най-добри, но ти ако искаш да учиш във Франция например...

BlackMask
09-02-2012, 17:00
Ако обичаш математиката - НТБГ / СМГ / НПМГ - има допълнителни изпити виж ги.
Ако обичаш езиците - 164 - първа испанска е страшно добра, 2АЕГ - втора английска е много по-добра от първа, повярвай ми. Сградата е нова, имам приятели там и са ми казвали, че им харесва. Първа и втора немска няма да ги коментирам, никога не съм ги харесвала. За първа трябва да имаш и на двата изпита над 5,80 ( just saying ) за да те приемат. Френската не мисля, че е лоша. Също така езиковите училища като 18 СОУ, 31 СОУ, 32 СОУ, 7 СОУ също имам приятели там и са доволни. Въобще избора е твой, просто трябва да учиш и да си вземеш изпитите.
Ако обичаш компютрите - ТУЕС - с вътрешен изпит по математика, Ломоносов, Джон Атанасов.

prettymonster
09-02-2012, 17:41
Честно казано ... не знам какъв език ми се учи .. , но много ме интересува испанската :) Иначе бих учила и китайски :D Абе и немски бих учила .. стига да има перспектива :) Та .. математиката не ми проблем , а с цифри и такива неща обичам да се занимавам , но по важното ми е .. за самото бъдеще което ми предоставя :? А иначе какъвто и език да уча ще е той и английски , защото искам да си го затвърдя така да се каже :)
ПС: Забравих да кажа , че и 18-то ме интересува и тази по туризъм ( и може би по фотография :) ).. :Д Много са .. , но май НПМГ и СМГ отпада .. все пак вие казвайте ако имате информация де ;д Най - вече езиковите си ги уважавам аз ;д

BlackMask
09-02-2012, 20:47
18 е страхотно! И аз кандидатствах там с арабски..бях 7 клас тази година, но не ме приеха от 1 класиране и за това се записах в това в което съм. По туризъм в никакъв случей недей! Изглеждаш ми умничка, недей се набутва там после най-много да те вземат в някой ресторант. :D Това по фотография - и аз мислех да кандидатствам там, но се отказах. Имам познати там, не учат, казаха ми, че не им харесва.. Само специалостта си учат, другото няма значение.. А за фотографията има допълнителен изпит по рисуване и трябва да имаш по-хубав апарат от цифров. За полиграфията е по-лесно изпита е по български. Последните 2 години се пада редактиране на непознат текст, но и там имам познати, които казаха, че не им харесва.. Не знам, ти решаваш! :)

prettymonster
09-03-2012, 05:25
Ами .. аз много обичам да пътувам и нещо с екскурзовод в съчетание на език ми се стори добре , но щом казваш , че не е добре :? А по фотография .. мм рисковано .. има няма работа :D Ами благодаря .. сега мисля за 164 , 9 ФЕГ , 18-то , 1,2 НЕГ , НТБГ , но се чудя , защото испанската според мен е една от най-хубавите , но се чудя за бъдещето с испански ;(

victimofpain
09-03-2012, 05:55
Ами .. аз много обичам да пътувам и нещо с екскурзовод в съчетание на език ми се стори добре , но щом казваш , че не е добре :? А по фотография .. мм рисковано .. има няма работа :D Ами благодаря .. сега мисля за 164 , 9 ФЕГ , 18-то , 1,2 НЕГ , НТБГ , но се чудя , защото испанската според мен е една от най-хубавите , но се чудя за бъдещето с испански ;(

За ескурзовод пиши сега да учиш 2 нови езика и после туризъм и си супер за екзурзовод :Р

prettymonster
09-03-2012, 06:33
Да .. наистина .. тоест абе езици да науча в гимназията и после вече почвам за професия и съм готова :) Смис .. имам си и езици и специалност все нещо ще намеря като порасна , а и да замина мога :)

prettymonster
09-03-2012, 06:35
За ескурзовод пиши сега да учиш 2 нови езика :Р Обаче ако влизам в езикова ще запиша само 1 нов език а втория ще е английски за всеки случай :Д

sugarcube
09-03-2012, 16:31
Не харесваш особено немски, но би го учила, защото е перспективен. В китайския каква перспектива виждаш? Не се заяждам, просто питам.

А Л И С А
09-03-2012, 17:14
Тази година завърших НТБГ. Само едно ще ти кажа - не се прецаквай! Може да го водят като едно от най-елитните училища, но това е най-голямата лъжа на света. Директорите са отвратителни. Обучението по даден език е добро единствено ако учиш немски. Преподавателите като цяло са готини, но трябва много да им се доказваш. /Аз примерно спечелих госпожата си по БЕЛ, защото исках да кандидаствам Журналистика в СУ и й давах да ми чете част от статиите,които съм писала./
Ако се интересуваш повече за НТБГ, можеш да ми пишеш винаги.

prettymonster
09-03-2012, 17:43
Благодаря :) ( относно НТБГ) А за китайския .. ами има перспектива , защото китайците може да купят пазари тук и ето .. преводачи (примерно) .. това някой ми го каза и сериозно се замислих :D

zlatko98
09-03-2012, 18:15
Ако обичаш математиката - НТБГ / СМГ / НПМГ - има допълнителни изпити виж ги.
Ако обичаш езиците - 164 - първа испанска е страшно добра, 2АЕГ - втора английска е много по-добра от първа, повярвай ми. Сградата е нова, имам приятели там и са ми казвали, че им харесва. Първа и втора немска няма да ги коментирам, никога не съм ги харесвала. За първа трябва да имаш и на двата изпита над 5,80 ( just saying ) за да те приемат. Френската не мисля, че е лоша. Също така езиковите училища като 18 СОУ, 31 СОУ, 32 СОУ, 7 СОУ също имам приятели там и са доволни. Въобще избора е твой, просто трябва да учиш и да си вземеш изпитите.
Ако обичаш компютрите - ТУЕС - с вътрешен изпит по математика, Ломоносов, Джон Атанасов.

Колко лъжливи факти и глупости има в този пост - само объркваш бъдещите седмокласници. Първо в СМГ и НТБГ няма допълнителни изпити, а са само за НПМГ. Второ - това, че сградата на 2 АЕГ е нова, не прави обучението по-добро, а това, че някой ти е казал, че му харесва е такъв аргумент... на мен може някой да ми каже, че му харесва първа, но това дали ти харесва не е база за сравнение. И двете училища са хубави, но не можеш да говориш така убедено на база... нищо. Трето - това, че на теб лично не ти харесват немските не значи, че не са едни от най-добрите училища в София. А това, че трябва да имаш по 5.80 на двата изпита е върха на глупостта: в първа се е влизало тази година с 5.55 на двата, а във втора в някои паралелки с около 5.20 на двата(приблизителни, не са точни данни). *just saying *

TheSunShineGirl11
09-03-2012, 19:18
Аз тази година ще съм осми клас и съм в 73-то /втора немска/. Била съм там от 1-ви до 7-ми клас и познати, от горните класове, са ми казвали хубави неща. Разликата между 1-ва и 2-ра немска е, че в 1-ва немска има лайщунг, а във втора - няма /лично мое мнение/. И в двете гимназии ще научиш немския добре. Помисли си. Кой език те влече най-много. Доста познати са ми казвали да не се прецакваш, да влизаш в 9 ФЕГ или НТБГ, или в 35-то. А както казаха по горе, ако знаеш английския на добро ниво, по-добре не влизай в 1-ва или 2-ра АЕГ. Иначе за 164 съм чувала хубави неща. :)

irrationalDecision
09-03-2012, 20:09
Разликата между 1-ва и 2-ра немска е, че в 1-ва немска има лайщунг, а във втора - няма /лично мое мнение/.

Въпросните паралелки в 91 НЕГ се казват лайстунг, не лайщунг.

icanonlyimagine
09-03-2012, 21:59
Абе и немски бих учила .. стига да има перспектива

Германия е страната с най-добра и силна европейска икономика, отидеш ли там 100% ще ти е добре. ;д Аз мисля, че немски е по-добре от испански, но испанския като език е много по-лесен от немския. Когато аз бях 7ми клас всички ми казваха, че науча ли немски ще мога и всички други езици ;д Граматиката в немския е много трудна и самия език също не е лесен. В началото ми беше много трудно, защото когато правихме диктовки трябваше да слагаш големи букви посредата на изречението или в края ;д (съществителните се пишат с главна буква). Ако имаш желание да учиш запиши немски. :)

Благодаря :) ( относно НТБГ) А за китайския .. ами има перспектива , защото китайците може да купят пазари тук и ето .. преводачи (примерно) .. това някой ми го каза и сериозно се замислих :D

Глупости и какво ще го правиш тоя китайски, къде ще го говориш ? В Китай и преводач, а и при това не е сигурно колко ще успееш да го научиш, но ти си решаваш.

victimofpain
09-04-2012, 05:39
Не харесваш особено немски, но би го учила, защото е перспективен. В китайския каква перспектива виждаш? Не се заяждам, просто питам.

Ми предвид това колко хора говорят китайски...си е доста перспективен...вече има доста българи, които учат висше там...а и за преводи...дори и да отидеш там да живееш...заслужава си...
А за немския няма какво да коментирам...водеща икономическа сила, евтино и хубаво висше образование...повече нужно ли е да добавям?

А Л И С А
09-04-2012, 05:43
Всъщност граматиката в немския не е чак толкова трудна. Имаш 4 падежа - Nominativ, Akkusativ, Dativ и Genitiv. Вече по-неприятната част идва, когато се стигне до изучаването на Nebensatz, защото в зависимост от думата, с която ти започва подчиненото изречение, глаголът стои на различни позиции. До B1.1-B1.2 е лесно, според мен /от личен опит!/ нагоре идват трудностите,защото в по-горните нива се изисква да имаш и по-богат арсенал от думи, а думичките в немския са малко гадни и поне на мен сами трудни за запомняне.

irrationalDecision
09-04-2012, 06:35
Всъщност граматиката в немския не е чак толкова трудна. Имаш 4 падежа - Nominativ, Akkusativ, Dativ и Genitiv. Вече по-неприятната част идва, когато се стигне до изучаването на Nebensatz, защото в зависимост от думата, с която ти започва подчиненото изречение, глаголът стои на различни позиции. До B1.1-B1.2 е лесно, според мен /от личен опит!/ нагоре идват трудностите,защото в по-горните нива се изисква да имаш и по-богат арсенал от думи, а думичките в немския са малко гадни и поне на мен сами трудни за запомняне.

И аз съм твърдо за немския като език, даващ заедно с английския най-добри перспективи за обучение и реализация, както тук, така и навън. Но с другото от поста не съм особено съгласна. Основното в немския е именно усвояването на граматиката, така че точно достигането на ниво В2 е най-трудоемката работа. В2 и нагоре са свързани най-вече с трупане на речников запас, а това става сравнително лесно с четенето на неадаптирани книги, с гледането на филми на немски, с комуникирането с немскоговорящи. Механичното запомняне на думи на това ниво ми се струва малко безмислено. Най-добре се запомнят думи, след като ги срещнеш няколко пъти в различни текстове и схванеш значението им от контекста.Но хората сме различни, различно възприемаме нещата като трудност.

TheSunShineGirl11
09-04-2012, 12:48
Въпросните паралелки в 91 НЕГ се казват лайстунг, не лайщунг.
E, да, де. :D Пиша бързо и не гледам какво пиша. Моя грешка. :)

prettymonster
09-04-2012, 14:01
Пфф .. не знам и аз вече :о немския е труден ама е перспективен . Ще го мисля .. а някой нещо за френската да знае !? :)

BlackMask
09-04-2012, 19:21
Колко лъжливи факти и глупости има в този пост - само объркваш бъдещите седмокласници. Първо в СМГ и НТБГ няма допълнителни изпити, а са само за НПМГ. Второ - това, че сградата на 2 АЕГ е нова, не прави обучението по-добро, а това, че някой ти е казал, че му харесва е такъв аргумент... на мен може някой да ми каже, че му харесва първа, но това дали ти харесва не е база за сравнение. И двете училища са хубави, но не можеш да говориш така убедено на база... нищо. Трето - това, че на теб лично не ти харесват немските не значи, че не са едни от най-добрите училища в София. А това, че трябва да имаш по 5.80 на двата изпита е върха на глупостта: в първа се е влизало тази година с 5.55 на двата, а във втора в някои паралелки с около 5.20 на двата(приблизителни, не са точни данни). *just saying *

Първо казах, че има допълнителни изпити в НПМГ, а СМГ и НТБГ ги споменах, защото спадат към училищата за изучаване на математика. -.- Второ казах това за сградата, защото 1 АЕГ се разпада просто. Виждал ли си я въобще? И там обучението е на ниво, но в 2 АЕГ е по-добро СПОРЕД МЕН. А това за немската съм напълно права, защото тази година последно са приемали хора с 5,50 като 2 класиране, за 3 не е имало места. Тъй, че не смятам, че обърквам някой изказвам СВОЕТО мнение тъй като момичето и предстои да си избира училище и очаква мненията на хората.

BrainlessROCKBABY
09-04-2012, 21:27
FELS с 2 ръце
познавам много свестни хора от там
+ Интеракт София-Тангра е към 1АЕГ; Филип е страшно разбран, т.г. е дистриктен ИАК представител

Amore-Mio*
09-05-2012, 10:04
Имаш предостатъчно време да разучиш как стоят нещата. Да поразпиташ училищата и подобни. Но избери училище с това, което искаш да следваш след време.

prettymonster
09-05-2012, 15:08
Да права си , обаче честно казано не знам към какво да се ориентирам .. искам да имам поне 2 езика .. английския го имам и някой нов .. но не знам кой :) А и може би съм склонна към компромис какъв е езика ако гимназията е добра :?

RainbowGirl
09-05-2012, 22:43
Аз съм за немския с двете ръце и двата крака! :D Колкото и да е труден, факт е, че е един от най-търсените езици. Тази година бях зайка в 91НЕГ и съм доста доволна. Като цяло попадаш в напълно нова среда, която е наистина добра... учениците са на твоето ниво на интелигентност, не са безмозъчни простаци. Базата на обучение е много добра, 95% от учителите си знаят работата и наистина те учат на това, на което трябва. За въпросните две паралелки (Лайстунг) има изпит след 8 клас и дори да не влезеш там, пак си получаваш нужните дипломи. От друга страна, ако си абсолютно сигурна, че искаш да учиш в Германия след 12 клас, ти препоръчвам Лайстунг. Като цяло 91НЕГ е доста добра гимназия.
Иначе 73СОУ (втора немска) също е много добро училище. Имам приятели, които учат там и казват, че са много доволни.
Имаш много да мислиш къде да влезеш, така че спокойно. :)

dessy5555
09-06-2012, 10:06
И аз сега ще бъда в 7 клас, уча немски език, но ми се струва малко труден. Аз също мисля още от сега и мисля да канддидатствам в НПМГ със специалност математика и информатика с английски език, има я и с немски, но аз искам да си затвардя английския :)

BrainlessROCKBABY
09-06-2012, 14:43
И аз сега ще бъда в 7 клас, уча немски език, но ми се струва малко труден. Аз също мисля още от сега и мисля да канддидатствам в НПМГ със специалност математика и информатика с английски език, има я и с немски, но аз искам да си затвардя английския :)

и българския

irrationalDecision
09-10-2012, 06:16
Аз съм за немския с двете ръце и двата крака! :D Колкото и да е труден, факт е, че е един от най-търсените езици. Тази година бях зайка в 91НЕГ и съм доста доволна. Като цяло попадаш в напълно нова среда, която е наистина добра... учениците са на твоето ниво на интелигентност, не са безмозъчни простаци. Базата на обучение е много добра, 95% от учителите си знаят работата и наистина те учат на това, на което трябва. За въпросните две паралелки (Лайстунг) има изпит след 8 клас и дори да не влезеш там, пак си получаваш нужните дипломи. От друга страна, ако си абсолютно сигурна, че искаш да учиш в Германия след 12 клас, ти препоръчвам Лайстунг. Като цяло 91НЕГ е доста добра гимназия.
Иначе 73СОУ (втора немска) също е много добро училище. Имам приятели, които учат там и казват, че са много доволни.
Имаш много да мислиш къде да влезеш, така че спокойно. :)

Не се заяждам, държа да го подчертая. Но наистина ми е чудно как като заек, учил в 8 клас само БЕЛ, математика, немски, информационни, физическо, музика и рисуване, даваш количествена мярка ( 95 %) на добрите учители в НЕГ. Та ти дори още не си се срещала с огромна част от тях, камо ли да имаш преки впечатления от работата на учители по биология, химия, география, история, английски, руски, философия, психология и т.н.

RainbowGirl
09-10-2012, 14:27
Никъде не съм казала, че имам преки впечатления от учителите по гореспоменатите предмети. Имам познати и приятели от по-горните класове, които казват, че са много доволни. Да, може би се изказах пресилено, за което се извинявам. Но в крайна сметка момичето няма да сбърка, ако избере немската гимназия. (:

irrationalDecision
09-10-2012, 23:51
Никъде не съм казала, че имам преки впечатления от учителите по гореспоменатите предмети. Имам познати и приятели от по-горните класове, които казват, че са много доволни. Да, може би се изказах пресилено, за което се извинявам. Но в крайна сметка момичето няма да сбърка, ако избере немската гимназия. (:

Така е, сигурно няма да сгреши, ако избере НЕГ. Не защото всичко там е ОК, но защото все пак се поддържа някакво ниво, а и общо взето има умни хора. Нищо, че има и от другите, знаем как са влезли,като навсякъде другаде, където има наплив. Аз затова и написах, че не се заяждам, а просто питам. :) От споменатите от теб по-горни класове съм и ще ти кажа, че има и доста хора, които не са чак пък толкова доволни. Има учители, които наистина си вършат работата, научават те на нещо, интересува ги дали си разбрал или не. Но има и от другата порода, която ми е чудно за какво е там. Ден да мине, друг да дойде. Отегчение ли е, незаинтересованост ли е, незнание ли е това тяхното - не знам.Но го има.

За лайстунг и шпрах - също е спорно, въпрос на преценка и избор. Едно време да си ластик е било неоспоримо предимство, така казват. Все пак не сме били в ЕС, а дипломата им е давала правото да кандидатстват наравно с немците. Но дали днес е, дори и да си твърдо решен да учиш в Германия? Да, вероятно са по-запознати с немската система на преподаване и оценяване, свикнали са й, вероятно са и по-добре с говоримия немски. Но с взето DSD и с висока БГ диплома няма пречки пред един шпрах за немските университети. Докато на лайстунг дипломите им са по-ниски като цяло, а това си е проблем. А и колко повече матури държат в 12 клас, за какво това напрежение?
Някой ще каже, че едва ли не отричам предимствата на лайстунг, защото не съм влязла след 8 клас там. Влязох, но не се записах. Доказах си, че съм научила каквото трябва и толкова. Не съжалявам за взетото решение. Още повече, че с годините май все повече бг преподаватели работят и с лайстунг в различните випуски - Ченкова, Симеонова, Павлова, Юруков май, Варджийска също (преди да си тръгне, естествено).

Но споделям си аз разни мисли за и против, ама истината е, че ако сега кандидатствах, пак НЕГ щях да избера, с хубавите и лошите й страни, каквито си имат и другите училища. :)

prettymonster
09-11-2012, 04:55
Хора темата умира .. помагайте с гимназиите :?

pepochko
09-11-2012, 05:47
някакво мнение за мг-то със системно програмиране 8 клас ?

prettymonster
09-24-2012, 12:54
Пфф .. отдавна не съм писала обаче продължавам да си се побърквам :D Сега се чудя какъв език да уча :) Не ме интересува дали е труден :) Колебая се между немски , френски , руски и испански .. никой не съм учила освен руския ама .. не на добро ниво :? .. Чудя се между тях , защото ми е важно кой е най-говорим :) Иначе аз мога да запиша и два от тези езика .. , но въпроса е кои .. Само да кажа , че в Мексико не ми се ходи , а и Германия не ме влече :) Просто се питам в кои страни кой език ще ми помага и с кой мога да се реализирам :? Като цяло всичките езици ми харесват :)

phoeniX_boy_BG
09-24-2012, 14:52
Както е поговорката - "Не слагай тигана преди да уловиш рибата" - първо виж как вървиж по важните предмети (БЕЛ и Математика), защото те ти оформят бала за кандидатстване. Ок, искаш езици, но виж в коя ще те приемат, пък тогава решавай ;)

prettymonster
09-24-2012, 18:01
Да .. така е , обаче аз обичам да съм се ориентирала горе-долу пък каквото стане :) Искам да се насоча към няколко училища и после да зубря яко за да може да ме приемат :D

vavi13
09-24-2012, 21:14
НТБГ - Ученичка съм в тази така "престижна" гимназия. Всичко е само реноме което не отговаря на истината. Преподавателите по специалните предмети са на възраст между 40-70 има няколко изключение (4-5) които не могат да преподават или поне голямата част. Изучаването на език е на абсурдно ниво това ми е 5година в НТБГ и съм сменила около 10 учителки по ИЕ . Госпожата която ни преподаваше по АЕ не може да говори езика, има говорни дефекти и т.н. От 4ма учители по математика само един става другите са пълна боза. Едната не преподава само решава задчата на дъската и си сяда някой да излезне да решава, другата обяснява като за малоумнин а третата е на около 60години говори на диалект и нищо не и се разбира. Повечето учителки по БЕЛ стават но има и такива които не могат да преподават. Униформите - добра идея, лошо реализирана.
Зимната униформа: черен панталон/пола, черно сако, бели/лилави/розови ризи, пуловер без ръкав черен с ромбчета в бяло лилаво и розово и същият с дълъг ръкав. Гробарска униформа с две думи.
Лятна униформа: къси гащета, пола, и тениска, гащетата и полата са тъмно сини тениската светло синя с тъмно синя яка. '
"Лятната униформа" е ужасно спаряваща особено панталонките задника ти става мокър само след 5 минути. Униформите не се носят измислят се всякви неща за одбягването им черни дънки/черна пола с бяла риза върху твоята си блуза или тениската от лятната пак с твоята си блуза или полата/панталона върху светлите дънки

prettymonster
09-25-2012, 17:50
Благодаря много наистина ! :) Защото имах и тази гимназия в предвид , но след това .. :? Мерси много !!! :)

irrationalDecision
09-25-2012, 19:54
Благодаря много наистина ! :) Защото имах и тази гимназия в предвид , но след това .. :? Мерси много !!! :)

Добре де,ако сега някой ти каже ( всеки за своето си даскало от личен опит), че в 91 НЕГ, 2 АЕГ, 73 СОУ, 164 ГПИЕ,9 ФЕГ,1 АЕГ, СМГ е мега зле, това ще те накара и от тях да се откажеш автоматично, така ли? Не отричам нищо от написаното, понеже не уча в НТБГ, но никога не бих базирала преценката си само на мнението на един непознат човек в нета, дори и да е най-добронамерен. Едни виждат ситуацията по един начин, други по друг. Всеки гледа от собствената си камбанария. Ти учи, другото ще се нареди.

zlatko98
09-26-2012, 18:04
Добре де,ако сега някой ти каже ( всеки за своето си даскало от личен опит), че в 91 НЕГ, 2 АЕГ, 73 СОУ, 164 ГПИЕ,9 ФЕГ,1 АЕГ, СМГ е мега зле, това ще те накара и от тях да се откажеш автоматично, така ли? Не отричам нищо от написаното, понеже не уча в НТБГ, но никога не бих базирала преценката си само на мнението на един непознат човек в нета, дори и да е най-добронамерен. Едни виждат ситуацията по един начин, други по друг. Всеки гледа от собствената си камбанария. Ти учи, другото ще се нареди.
+1

prettymonster
09-27-2012, 13:05
Аз отдавна съм на кантар да пиша тази гимназия , защото имам и приятели , които не са доволни :) Нейното просто ми ,,до -помогна'' да се откажа от тази гимназия :) ! И много добре знам ,че има винаги и лоши мнения за всяка гимназия, но просто за това училище знам , че има много хора , които не са доволни и се отказах :)

zlatko98
09-27-2012, 17:00
Аз отдавна съм на кантар да пиша тази гимназия , защото имам и приятели , които не са доволни :) Нейното просто ми ,,до -помогна'' да се откажа от тази гимназия :) ! И много добре знам ,че има винаги и лоши мнения за всяка гимназия, но просто за това училище знам , че има много хора , които не са доволни и се отказах :)
Аз така и не разбрах какво точно целиш с тази тема. По написаното до тук стигнах до заключението, че реално ти нямаш никаква представа, какво искаш да учиш и просто ще пишеш "най-елитната" гимназия, не защото ТИ искаш нея, а защото другите така ти казват. По-добре реши какво искаш да учиш за напред - кои езици ти харесват и кои не, в кои държави след дадената езикова гимназия ще можеш да се реализираш (ако искаш езикова), дали историята ти е силна (НГДЕК) или искаш да учиш математика (СМГ,НПМГ). Разбери какво искаш да правиш и къде, с какво и как да се реализираш след като завършиш гимназията, защото няма смисъл да завършиш нещо, което не ти харесва и нямаш полза от него само защото другите ти казват да учиш там ;)

prettymonster
09-29-2012, 18:19
Знам , че искам да уча езици ! Както казах нямам претенции , защото аз харесвам езиците като цяло .. просто искам да питам според вас с кой ще се реализирам ;) Не ме интересува какви училища се смятат за елитни .. просто събирам мнения , които да ми помогнат ..за да продължа да обмислям за бъдещето ми ;) :) А и аз съм дете все още .. даже не знам накъде да се насоча , знам само , че искам да уча езици и да пътувам :) това е :) Искам да видя кой гимназии ще ми помогнат да направя това и да се реализирам !

pifiella
09-29-2012, 19:12
НТБГ и всякакви други подобни икономически само,ако си на "ти" с математиката,защото ще влезеш,ама как ще излезеш не се знае...От личен опит го казвам, то не са финанси,икономики(макро и микро),счетоводства,менидж ът,право,статистики ,стенография.........и всякакви други.Но ако искаш по-натам да учиш,примерно в УНСС или друг икономически,тогава е добър вариант...

irrationalDecision
09-29-2012, 19:34
А и аз съм дете все още .. даже не знам накъде да се насоча , знам само , че искам да уча езици и да пътувам :) това е :) Искам да видя кой гимназии ще ми помогнат да направя това и да се реализирам !

Всички кандидат-гимназисти, ориентирани или не какво искат, са си деца.Не си само ти. Това не е оправдание.
Никоя гимназия НЕ е сигурен трамплин за реализация в нещо си. Наученият език във всяка от тях е бонус, общообразователната подготовка е необходимост, но реализацията не зависи само от тях. Избор на специалност във ВУЗ, лични качества и умения, връзки и познанства, късмет и още куп други ще определят бъдещето ти и реализацията ти. Но поне яснота за това кой език предпочиташ пред останалите не може да нямаш. Това не е някаква професионална ориентация, за която ти е рано, ами въпрос на предпочитания и рационално обмисляне на ситуацията, в което могат да ти помогнат и родителите. Имам предвид при избора на училище да се вземат под внимание неща като изучаван до момента език и продължаването с друг, изгледите за поемане на разходите за следване в съответната страна един ден, нагласа да го учиш, наличие на човек, който да ти помага и още сто подобни неща.

prettymonster
09-30-2012, 17:46
Така е наистина :) Ами значи ще си мисля .. :)