Влез

View Full Version : Относно тези,които имат котки !

selenaa56
11-02-2012, 11:31
Здравейте!Имам котенце.Взех го лятото-породата му е ангорка .Веднага го отведох на село,защото лятото седя там,но сега застудя и си дойдох в апартамента а котето още е там.С родителите ми решихме да си го доведем в апартамента,но цели 3 месеца седя там и много свикна.Един ден го качихме в колата то се уплаши и почна да мяука.Та въпросът ми е ако го доведа в апартамента дали ще свикне или веднага ще почне да дере вратата и да почне да драска всичко, за да си се върне на село?Защото то си е свикнало на свобода от новородено е навънка и не знам как ще се заучи да стане домашно.Ще ни прави ли проблеми да дере вратите ,да се плаши,че е в друга обстановка и т.н.?Ще се радвам да ми отговорите! :* :)

misheli7a
11-02-2012, 11:34
Естествено, че няма да приеме новата обстановка добре отначало. Трябва му малко време докато свикне, докато опознае новата среда и т.н. :) Вземи го пък, каквото сабя покаже.

selenaa56
11-02-2012, 11:39
А знаете ли колко горе долу ще му отнеме ? И възможно ли е да ни намрази и да направи куп бели от драскане ? :))
П.С: Благодаря за предишният отговор :))

Maharel
11-02-2012, 11:39
Едни приятели живееха в къща и имаха котка, но после се преместиха. На котката промяната не й се отрази добре много боледува, а съм чувала че котката може и да умре при такава драстична промяна. По-добре нека си стои на село, ако има кой да я храни добре, ако не веднъж в седмицата да й се слага храна пак е достатъчно.

selenaa56
11-02-2012, 11:41
Попринцип мислех,че независимо къде е котето когато е със стопаните си не прави проблеми,но явно съм грешила.Ами да се надяваме да не ми издере очите

Maharel
11-02-2012, 11:58
всичко си зависи и от характера на котката и колко е дива

marsita
11-02-2012, 12:06
А знаете ли колко горе долу ще му отнеме ? И възможно ли е да ни намрази и да направи куп бели от драскане ? :))
Всяко животно се приспособява за различно време. можеш да улесниш котката, като си по- мила с нея. Говори й. Не я насилвай към нищо. Гали я. Това за нея е голям стрес и дори смятам, че има вероятност изобщо да не свикне с новата обстановка. Очаквай да прави пакости, да си маркира арзлични райони, както и да стане малко по- агресивна към вас. Все пак за нея това е нещо като инстинкт за самосъхранение и защита. Наблюдавай я известно време и ако започне да ти прави много бели, които са нетипични за нея, това ще е сигнал, че не й е хубаво и можеш да я върнеш на село. Ще се радвам да ни държиш в течение, selenaa56 :) И ти пожелавам котенцето по- бързо да свикне, за да се радвате на прекрасни моменти в новата среда :)

selenaa56
11-02-2012, 12:12
Всяко животно се приспособява за различно време. можеш да улесниш котката, като си по- мила с нея. Говори й. Не я насилвай към нищо. Гали я. Това за нея е голям стрес и дори смятам, че има вероятност изобщо да не свикне с новата обстановка. Очаквай да прави пакости, да си маркира арзлични райони, както и да стане малко по- агресивна към вас. Все пак за нея това е нещо като инстинкт за самосъхранение и защита. Наблюдавай я известно време и ако започне да ти прави много бели, които са нетипични за нея, това ще е сигнал, че не й е хубаво и можеш да я върнеш на село. Ще се радвам да ни държиш в течение, selenaa56 :) И ти пожелавам котенцето по- бързо да свикне, за да се радвате на прекрасни моменти в новата среда :)
Ужасно много ви благодаря за всичко! Писаната най-вероятно ще я преместим при нас след две седмици.Дано свикне.Четох в други форуми и казаха,че ще свикне.:))

JoLLiE92
11-02-2012, 12:13
Вземете го с клетка за пренасяне на домашни любимци и го пренесете. Отначало няма да му е много окей, но не може да го оставите на студа. Особено тея породистите са много изнежени. Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни. Но това сте го знаели преди да си вземете котенце. Не може да го изхвърлиш на студа, щото щяло да ти одраска мебелите. Живо същество е.

marsita
11-02-2012, 12:15
...Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни.
Значи, изтървеш ли една котка да не я възпиташ както трябва, тежко ти- направо може да те побърка!
@ селена, сигурна съм, че ако я обичаш, ще направиш всички най- добро за нея! ;)

JoLLiE92
11-02-2012, 12:20
Оооо да. В началото като са мънини правят белички, ама какво да ги направиш. Нашите правеха преди и сега като знаят, че така не се прави, не правят. : ) Възпитани котета :---)

selenaa56
11-02-2012, 13:20
[QUOTE=JoLLiE92;10472210]Вземете го с клетка за пренасяне на домашни любимци и го пренесете. Отначало няма да му е много окей, но не може да го оставите на студа. Особено тея породистите са много изнежени. Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни. Но това сте го знаели преди да си вземете котенце. Не може да го изхвърлиш на студа, щото щяло да ти одраска мебелите. Живо съществ
Междудругото си изключително прав, животинче е и само заради мебелите да го оставя на студа е наказуемо направо.А моето коте иначе не е малко 8 месеца е.Повечето спинка особено когато се наяде.:)

selenaa56
11-02-2012, 13:20
Разбира се ще направя всичко възможно.

selenaa56
11-02-2012, 13:23
И исках да попитам и друго ... Възможно ли е котето да се поболее заради обстановката.Четох в другите форуми,че ако стопаните са с него няма страшно и бързо ще свикне(поне повечето котки били така) четох че хората се местили в други жилища и котетата си били покрай тях и са свикнали за три дни.(само отначало малко се крили докато се адаптират и можели да получат запек).Та въпросът ми е възможно ли е да се поболее?

JoLLiE92
11-02-2012, 13:23
Аз съм правА, въпреки снимката ;д и изключително много се радвам, че се вижда че обичаш котачето. :)
Моето едното в момента тука се лигави и спи :cool:
Котките се адаптират. Умни са, доста по-умни от кучетата. Моят котак беше уличен като много малък и майка ми го прибра от улицата. Когато дойде вкъщи гледаше малко стреснато, но бързо свикна. Сега сам си отваря вратите и си влиза и излиза когато поиска :cool:
Може да му вземете от село ако има легълце, панички или нещо такова. Може и някоя играчка да му вземете у вас. Но котките обичат най-много да има какво да хапват и да им е топличко на дупенцата :)

selenaa56
11-02-2012, 13:25
[QUOTE=JoLLiE92;10472324]Аз съм правА, въпреки снимката ;д и изключително много се радвам, че се вижда че обичаш котачето. :)
Моето едното в момента тука се лигави и спи :cool:[/

Упс ,извини ме за грешката от бързина просто се ориентирах по снимката :Д

selenaa56
11-02-2012, 13:29
Знаете ли всъшност проблема е ,че майка ми и баща ми са гадежливи от косми.Много падало косми на масата се качвало и тем подобни.Аз направо плаках за това котенце цели 4 месеца бях с него.Много бързо се привързвам към животните и после страдам(недай си боже ако стане нещо).Също така драскало врати,а нашите врати били нежни.Та само баба и дядо позволяват при тях да го гледам(въпреки че и там е правено ремонт).Даже искаха при братовчетка ми на къщата да го оставят,аз се побърках.Не вярвам,че чак толкова много бели ще прави ,та то само спинка след като се наяде цели 5 6 часа :Д

selenaa56
11-02-2012, 13:32
Определено моето коте много яде и адски много обича топло.Това може да му е осигурено със сигурност-храна и топлина.От село единствено паничката мога да му взема и легълцето т.е това пухкавото където лежеше.

JoLLiE92
11-02-2012, 13:44
Ами то ангорското коте вероятно е доста космато. Има едни четки за обиране на косми, може да си вземеш. И повечко да се чисти. Пък ако го научиш да не прави белички и вашите няма да са толкова против. Трябва да се научи да разбира от "НЕ!" и като направи някоя беличка да го пляснеш леко и да му покажеш за какво го пляскаш. Примерно нашия като акаше из къщи майка ми му буташе муцунката до акото и го плясваше :D И спря да ака. По същата схема ако се качат на масата и крадат храна, ако дерат диваните и т.н.
Специално ВРАТИ нашите никога не са драскали. Това са по-скоро кучетата и то ако ги затвориш в някоя стая за наказание. За да не драска мебелите вземете му такова да си драска ноктите на него - scratching post не знам как е на български. Котето прави по-малко бели от кучето. Женско ли ти е или мъжко?

selenaa56
11-02-2012, 13:51
Ами то ангорското коте вероятно е доста космато. Има едни четки за обиране на косми, може да си вземеш. И повечко да се чисти. Пък ако го научиш да не прави белички и вашите няма да са толкова против. Трябва да се научи да разбира от "НЕ!" и като направи някоя беличка да го пляснеш леко и да му покажеш за какво го пляскаш. Примерно нашия като акаше из къщи майка ми му буташе муцунката до акото и го плясваше :D И спря да ака. По същата схема ако се качат на масата и крадат храна, ако дерат диваните и т.н.
Специално ВРАТИ нашите никога не са драскали. Това са по-скоро кучетата и то ако ги затвориш в някоя стая за наказание. За да не драска мебелите вземете му такова да си драска ноктите на него - scratching post не знам как е на български. Котето прави по-малко бели от кучето. Женско ли ти е или мъжко?

Котенцето е мъжко.Да бях навита да му взема драскалка,не им обръщали внимание.Няма шанс да убедя баща ми.Единствения вариант е при баба :))))

selenaa56
11-02-2012, 13:53
Понеже моето коте е свикнало на свобода и го затворихме в къщата оставихме му пясък(където да ака) и на другият ден си е акало и пикало в пясъка.В тази област засега е много дисциплинирано иска да пика и ака само в пясък.А проблема е ,че като го затворихме мяука доста време но се успокои после :D .

selenaa56
11-02-2012, 13:54
Майка му и баща му са много ама много дългокосмести .Но моето по-скоро е много пухкаво, а няма чак толкова дълги косми.Но сега много се мити.

JoLLiE92
11-02-2012, 13:55
Мъжките са доста по-бавни и мудни и не правят бели. Просто ги мързи ;д Моята женска котка постоянно краде храна и носи убити мишки и други животни с размер понякога малко по-голям от нейния собствен :cool: Трябва да му се караш като направи нещо лошо. Като не са го искали да не са ти го вземали бе. Амаха.

selenaa56
11-02-2012, 14:00
Мъжките са доста по-бавни и мудни и не правят бели. Просто ги мързи ;д Моята женска котка постоянно краде храна и носи убити мишки и други животни с размер понякога малко по-голям от нейния собствен :cool: Трябва да му се караш като направи нещо лошо. Като не са го искали да не са ти го вземали бе. Амаха.

И аз това му казвам ''тате,знаеш ,че ужасно много се привързвам към животните ,а ти сега какво донесе ми го ,за да го захвърлиме и аз да страдам'' и му стана мъчно ама като си е гадежлив :Д

JoLLiE92
11-02-2012, 14:01
Какъв бил? ;д

selenaa56
11-02-2012, 14:06
Значи тате винаги е бил против да имаме животинка вкъщи.През юни ми го донесе за да му се порадвам за два дена и да го върнем после.Така и стана порадвах му се го върнахме.Само за два дена адски много се привързах към това коте.Плаках седмици наред и на втората седмица(когато завършихме у-ще и си отивахме на село) тате каза щом ми е толкова мъчно да си го взема на село,защото и без това цяло лято ще бъда там.Но грешката ни беше чене помислихме за зимата и вече към края на август почнахме да се замисляме,но вече беше късно,защото адски много се привързах към него и нашите нямаха избор и казаха.''хайде завинаги да си остане така зимата ще ходим да го храниме'' обаче зиимата когато пътят не е отринат перспи и т.н става лощо за котето(няма храна).Още в началото,когато не бях толкова много свикнала с него,(когато ми го донесоха за два дена и после го взеха да го откарат при братовчетка ми) още от тогава трябваше да си остане при нея ама аз не издържах и на втората седмица вече умирах много ми липсваше и ми го върнаха.Та ето я историята :Д

selenaa56
11-02-2012, 14:07
Гадежлив .Гнус го е от косми и т.н :D

JoLLiE92
11-02-2012, 14:10
Нищо лично, ма баща ти тъп ли е? Как може да ти го дава и после айде обратно ... Или да си мисли, че то ще си стои на студа в заснежения двор? Няма как да стане. Тея породистите особено знайш ли колко са глезени. Ще настине там , ще се разболее ;/ Вземай го вкъщи и му чисти и го научи да си прави естествените нужди или в котешка тоалетна или най-добре навън, зависи къде живееш. Ако не си в голям град го пускай навън да пишка, но ако си в голям град е по-опасно и по-добре котешка тоалетна.

selenaa56
11-02-2012, 14:14
Нищо лично, ма баща ти тъп ли е? Как може да ти го дава и после айде обратно ... Или да си мисли, че то ще си стои на студа в заснежения двор? Няма как да стане. Тея породистите особено знайш ли колко са глезени. Ще настине там , ще се разболее ;/ Вземай го вкъщи и му чисти и го научи да си прави естествените нужди или в котешка тоалетна или най-добре навън, зависи къде живееш. Ако не си в голям град го пускай навън да пишка, но ако си в голям град е по-опасно и по-добре котешка тоалетна.

Живея в апартамент и предпочитам котешка тоалетна в банята :) И няма да позволя на снега аз това котенце толкова съм го разглезила никога не е яло бой или да съм го потбутвала аз да го оставя на кучешкия студ при положение ,че е ПОРОДИСТО !

JoLLiE92
11-02-2012, 14:16
Е моите като не са породисти да мрат ли? :) Всяка животинка заслужава да бъде обичана.
И трябва да го шляпкаш леко като направи беля, да разбира, че така не се прави ;п

selenaa56
11-02-2012, 14:18
Е моите като не са породисти да мрат ли? :) Всяка животинка заслужава да бъде обичана.
И трябва да го шляпкаш леко като направи беля, да разбира, че така не се прави ;п

Трябва му по-строго възпитание,ОПРЕДЕЛЕНО (на котето)

JoLLiE92
11-02-2012, 14:21
Мхм. забавното е, че той си доведе приятелката вкъщи да живее и тя не е правила такива мизерии вкъщи. Явно той и е казал "като акаш вкъщи мама пляска по дупето" :D

selenaa56
11-02-2012, 14:22
Мхм. забавното е, че той си доведе приятелката вкъщи да живее и тя не е правила такива мизерии вкъщи. Явно той и е казал "като акаш вкъщи мама пляска по дупето" :D

даа :D

JoLLiE92
11-02-2012, 14:32
Ахххххх ще я пребия !!!!! Тъкмо си намазах последната палачинка със шоколад и тъпата малоумна котка (женската разбира се) си я събори на килима да похапва ! Много краде палачинки, мама и котешка. Няма да вечеря сега, ще яде палачинка ;д

selenaa56
11-02-2012, 16:11
Ахххххх ще я пребия !!!!! Тъкмо си намазах последната палачинка със шоколад и тъпата малоумна котка (женската разбира се) си я събори на килима да похапва ! Много краде палачинки, мама и котешка. Няма да вечеря сега, ще яде палачинка ;д

ама че бели прави :D

JoLLiE92
11-02-2012, 16:22
Дааам, специално палачинки много краде.

marsita
11-14-2012, 14:34
Хахаа, преди имах сиамка и неведнъж съм я намирала опряна с предните лапи на масата да души за храна...Много лакома беше, ей! И своенравна... Крадеше всичко, което й попадне :) Дали това подлежи на промяна? Примерно, ако котката е на 3- 4 години и прави такива бели..Дали може да се превъзпита, според вас?

TheBobqk
11-14-2012, 14:52
Попринцип мислех,че независимо къде е котето когато е със стопаните си не прави проблеми,но явно съм грешила.Ами да се надяваме да не ми издере очите

Не знам дали са го писали по-надолу, но знам че котката се привързва към дома, а кучетата към стопаните си.

JoLLiE92
11-14-2012, 15:01
Не знам дали са го писали по-надолу, но знам че котката се привързва към дома, а кучетата към стопаните си.
Не е точно така. Котките се привързват само към един човек, докато кучето се лигави на цялото семейство.
И по-горния пост : с възпитание можеш да постигнеш нещо, но не същия ефект ако беше започнала като е било малко коте.

DennisCobain
11-14-2012, 15:22
1-2 дена ще мяуче повече. Гушкай го, гали го и не го пускай направо в целия апартамент а първо в едната стая, после като свикне в нея отвори вратата към другата и така :D

ludata_doide
12-13-2012, 20:39
постепенно ще свикне и мойто коте беше така

~sweeettt~
12-26-2012, 14:21
Здравейте!Имам котенце.Взех го лятото-породата му е ангорка .Веднага го отведох на село,защото лятото седя там,но сега застудя и си дойдох в апартамента а котето още е там.С родителите ми решихме да си го доведем в апартамента,но цели 3 месеца седя там и много свикна.Един ден го качихме в колата то се уплаши и почна да мяука.Та въпросът ми е ако го доведа в апартамента дали ще свикне или веднага ще почне да дере вратата и да почне да драска всичко, за да си се върне на село?Защото то си е свикнало на свобода от новородено е навънка и не знам как ще се заучи да стане домашно.Ще ни прави ли проблеми да дере вратите ,да се плаши,че е в друга обстановка и т.н.?Ще се радвам да ми отговорите! :* :)

свикнало е на пространство....ще тере мебелите..ще ходи по нужда на всякъде ще има косми навсякъде ще си разнася храната на всякъде (сещаш се) и ще подивее

JoLLiE92
12-26-2012, 14:35
свикнало е на пространство....ще тере мебелите..ще ходи по нужда на всякъде ще има косми навсякъде ще си разнася храната на всякъде (сещаш се) и ще подивее
е дай да го изхвърлим/убием за да спасим два парцала и да чистим по-малко косми??????