View Full Version : Относно тези,които имат котки !
selenaa56
11-02-2012, 11:31
Здравейте!Имам котенце.Взех го лятото-породата му е ангорка .Веднага го отведох на село,защото лятото седя там,но сега застудя и си дойдох в апартамента а котето още е там.С родителите ми решихме да си го доведем в апартамента,но цели 3 месеца седя там и много свикна.Един ден го качихме в колата то се уплаши и почна да мяука.Та въпросът ми е ако го доведа в апартамента дали ще свикне или веднага ще почне да дере вратата и да почне да драска всичко, за да си се върне на село?Защото то си е свикнало на свобода от новородено е навънка и не знам как ще се заучи да стане домашно.Ще ни прави ли проблеми да дере вратите ,да се плаши,че е в друга обстановка и т.н.?Ще се радвам да ми отговорите! :* :)
misheli7a
11-02-2012, 11:34
Естествено, че няма да приеме новата обстановка добре отначало. Трябва му малко време докато свикне, докато опознае новата среда и т.н. :) Вземи го пък, каквото сабя покаже.
selenaa56
11-02-2012, 11:39
А знаете ли колко горе долу ще му отнеме ? И възможно ли е да ни намрази и да направи куп бели от драскане ? :))
П.С: Благодаря за предишният отговор :))
Едни приятели живееха в къща и имаха котка, но после се преместиха. На котката промяната не й се отрази добре много боледува, а съм чувала че котката може и да умре при такава драстична промяна. По-добре нека си стои на село, ако има кой да я храни добре, ако не веднъж в седмицата да й се слага храна пак е достатъчно.
selenaa56
11-02-2012, 11:41
Попринцип мислех,че независимо къде е котето когато е със стопаните си не прави проблеми,но явно съм грешила.Ами да се надяваме да не ми издере очите
всичко си зависи и от характера на котката и колко е дива
А знаете ли колко горе долу ще му отнеме ? И възможно ли е да ни намрази и да направи куп бели от драскане ? :))
Всяко животно се приспособява за различно време. можеш да улесниш котката, като си по- мила с нея. Говори й. Не я насилвай към нищо. Гали я. Това за нея е голям стрес и дори смятам, че има вероятност изобщо да не свикне с новата обстановка. Очаквай да прави пакости, да си маркира арзлични райони, както и да стане малко по- агресивна към вас. Все пак за нея това е нещо като инстинкт за самосъхранение и защита. Наблюдавай я известно време и ако започне да ти прави много бели, които са нетипични за нея, това ще е сигнал, че не й е хубаво и можеш да я върнеш на село. Ще се радвам да ни държиш в течение, selenaa56 :) И ти пожелавам котенцето по- бързо да свикне, за да се радвате на прекрасни моменти в новата среда :)
selenaa56
11-02-2012, 12:12
Всяко животно се приспособява за различно време. можеш да улесниш котката, като си по- мила с нея. Говори й. Не я насилвай към нищо. Гали я. Това за нея е голям стрес и дори смятам, че има вероятност изобщо да не свикне с новата обстановка. Очаквай да прави пакости, да си маркира арзлични райони, както и да стане малко по- агресивна към вас. Все пак за нея това е нещо като инстинкт за самосъхранение и защита. Наблюдавай я известно време и ако започне да ти прави много бели, които са нетипични за нея, това ще е сигнал, че не й е хубаво и можеш да я върнеш на село. Ще се радвам да ни държиш в течение, selenaa56 :) И ти пожелавам котенцето по- бързо да свикне, за да се радвате на прекрасни моменти в новата среда :)
Ужасно много ви благодаря за всичко! Писаната най-вероятно ще я преместим при нас след две седмици.Дано свикне.Четох в други форуми и казаха,че ще свикне.:))
JoLLiE92
11-02-2012, 12:13
Вземете го с клетка за пренасяне на домашни любимци и го пренесете. Отначало няма да му е много окей, но не може да го оставите на студа. Особено тея породистите са много изнежени. Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни. Но това сте го знаели преди да си вземете котенце. Не може да го изхвърлиш на студа, щото щяло да ти одраска мебелите. Живо същество е.
...Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни.
Значи, изтървеш ли една котка да не я възпиташ както трябва, тежко ти- направо може да те побърка!
@ селена, сигурна съм, че ако я обичаш, ще направиш всички най- добро за нея! ;)
JoLLiE92
11-02-2012, 12:20
Оооо да. В началото като са мънини правят белички, ама какво да ги направиш. Нашите правеха преди и сега като знаят, че така не се прави, не правят. : ) Възпитани котета :---)
selenaa56
11-02-2012, 13:20
[QUOTE=JoLLiE92;10472210]Вземете го с клетка за пренасяне на домашни любимци и го пренесете. Отначало няма да му е много окей, но не може да го оставите на студа. Особено тея породистите са много изнежени. Ако не го възпитате ще драска, ще ака, ще ви прави бели и подобни. Но това сте го знаели преди да си вземете котенце. Не може да го изхвърлиш на студа, щото щяло да ти одраска мебелите. Живо съществ
Междудругото си изключително прав, животинче е и само заради мебелите да го оставя на студа е наказуемо направо.А моето коте иначе не е малко 8 месеца е.Повечето спинка особено когато се наяде.:)
selenaa56
11-02-2012, 13:20
Разбира се ще направя всичко възможно.
selenaa56
11-02-2012, 13:23
И исках да попитам и друго ... Възможно ли е котето да се поболее заради обстановката.Четох в другите форуми,че ако стопаните са с него няма страшно и бързо ще свикне(поне повечето котки били така) четох че хората се местили в други жилища и котетата си били покрай тях и са свикнали за три дни.(само отначало малко се крили докато се адаптират и можели да получат запек).Та въпросът ми е възможно ли е да се поболее?
JoLLiE92
11-02-2012, 13:23
Аз съм правА, въпреки снимката ;д и изключително много се радвам, че се вижда че обичаш котачето. :)
Моето едното в момента тука се лигави и спи :cool:
Котките се адаптират. Умни са, доста по-умни от кучетата. Моят котак беше уличен като много малък и майка ми го прибра от улицата. Когато дойде вкъщи гледаше малко стреснато, но бързо свикна. Сега сам си отваря вратите и си влиза и излиза когато поиска :cool:
Може да му вземете от село ако има легълце, панички или нещо такова. Може и някоя играчка да му вземете у вас. Но котките обичат най-много да има какво да хапват и да им е топличко на дупенцата :)
selenaa56
11-02-2012, 13:25
[QUOTE=JoLLiE92;10472324]Аз съм правА, въпреки снимката ;д и изключително много се радвам, че се вижда че обичаш котачето. :)
Моето едното в момента тука се лигави и спи :cool:[/
Упс ,извини ме за грешката от бързина просто се ориентирах по снимката :Д
selenaa56
11-02-2012, 13:29
Знаете ли всъшност проблема е ,че майка ми и баща ми са гадежливи от косми.Много падало косми на масата се качвало и тем подобни.Аз направо плаках за това котенце цели 4 месеца бях с него.Много бързо се привързвам към животните и после страдам(недай си боже ако стане нещо).Също така драскало врати,а нашите врати били нежни.Та само баба и дядо позволяват при тях да го гледам(въпреки че и там е правено ремонт).Даже искаха при братовчетка ми на къщата да го оставят,аз се побърках.Не вярвам,че чак толкова много бели ще прави ,та то само спинка след като се наяде цели 5 6 часа :Д
selenaa56
11-02-2012, 13:32
Определено моето коте много яде и адски много обича топло.Това може да му е осигурено със сигурност-храна и топлина.От село единствено паничката мога да му взема и легълцето т.е това пухкавото където лежеше.
JoLLiE92
11-02-2012, 13:44
Ами то ангорското коте вероятно е доста космато. Има едни четки за обиране на косми, може да си вземеш. И повечко да се чисти. Пък ако го научиш да не прави белички и вашите няма да са толкова против. Трябва да се научи да разбира от "НЕ!" и като направи някоя беличка да го пляснеш леко и да му покажеш за какво го пляскаш. Примерно нашия като акаше из къщи майка ми му буташе муцунката до акото и го плясваше :D И спря да ака. По същата схема ако се качат на масата и крадат храна, ако дерат диваните и т.н.
Специално ВРАТИ нашите никога не са драскали. Това са по-скоро кучетата и то ако ги затвориш в някоя стая за наказание. За да не драска мебелите вземете му такова да си драска ноктите на него - scratching post не знам как е на български. Котето прави по-малко бели от кучето. Женско ли ти е или мъжко?
selenaa56
11-02-2012, 13:51
Ами то ангорското коте вероятно е доста космато. Има едни четки за обиране на косми, може да си вземеш. И повечко да се чисти. Пък ако го научиш да не прави белички и вашите няма да са толкова против. Трябва да се научи да разбира от "НЕ!" и като направи някоя беличка да го пляснеш леко и да му покажеш за какво го пляскаш. Примерно нашия като акаше из къщи майка ми му буташе муцунката до акото и го плясваше :D И спря да ака. По същата схема ако се качат на масата и крадат храна, ако дерат диваните и т.н.
Специално ВРАТИ нашите никога не са драскали. Това са по-скоро кучетата и то ако ги затвориш в някоя стая за наказание. За да не драска мебелите вземете му такова да си драска ноктите на него - scratching post не знам как е на български. Котето прави по-малко бели от кучето. Женско ли ти е или мъжко?
Котенцето е мъжко.Да бях навита да му взема драскалка,не им обръщали внимание.Няма шанс да убедя баща ми.Единствения вариант е при баба :))))
selenaa56
11-02-2012, 13:53
Понеже моето коте е свикнало на свобода и го затворихме в къщата оставихме му пясък(където да ака) и на другият ден си е акало и пикало в пясъка.В тази област засега е много дисциплинирано иска да пика и ака само в пясък.А проблема е ,че като го затворихме мяука доста време но се успокои после :D .
selenaa56
11-02-2012, 13:54
Майка му и баща му са много ама много дългокосмести .Но моето по-скоро е много пухкаво, а няма чак толкова дълги косми.Но сега много се мити.
JoLLiE92
11-02-2012, 13:55
Мъжките са доста по-бавни и мудни и не правят бели. Просто ги мързи ;д Моята женска котка постоянно краде храна и носи убити мишки и други животни с размер понякога малко по-голям от нейния собствен :cool: Трябва да му се караш като направи нещо лошо. Като не са го искали да не са ти го вземали бе. Амаха.
selenaa56
11-02-2012, 14:00
Мъжките са доста по-бавни и мудни и не правят бели. Просто ги мързи ;д Моята женска котка постоянно краде храна и носи убити мишки и други животни с размер понякога малко по-голям от нейния собствен :cool: Трябва да му се караш като направи нещо лошо. Като не са го искали да не са ти го вземали бе. Амаха.
И аз това му казвам ''тате,знаеш ,че ужасно много се привързвам към животните ,а ти сега какво донесе ми го ,за да го захвърлиме и аз да страдам'' и му стана мъчно ама като си е гадежлив :Д
JoLLiE92
11-02-2012, 14:01
Какъв бил? ;д
selenaa56
11-02-2012, 14:06
Значи тате винаги е бил против да имаме животинка вкъщи.През юни ми го донесе за да му се порадвам за два дена и да го върнем после.Така и стана порадвах му се го върнахме.Само за два дена адски много се привързах към това коте.Плаках седмици наред и на втората седмица(когато завършихме у-ще и си отивахме на село) тате каза щом ми е толкова мъчно да си го взема на село,защото и без това цяло лято ще бъда там.Но грешката ни беше чене помислихме за зимата и вече към края на август почнахме да се замисляме,но вече беше късно,защото адски много се привързах към него и нашите нямаха избор и казаха.''хайде завинаги да си остане така зимата ще ходим да го храниме'' обаче зиимата когато пътят не е отринат перспи и т.н става лощо за котето(няма храна).Още в началото,когато не бях толкова много свикнала с него,(когато ми го донесоха за два дена и после го взеха да го откарат при братовчетка ми) още от тогава трябваше да си остане при нея ама аз не издържах и на втората седмица вече умирах много ми липсваше и ми го върнаха.Та ето я историята :Д
selenaa56
11-02-2012, 14:07
Гадежлив .Гнус го е от косми и т.н :D
JoLLiE92
11-02-2012, 14:10
Нищо лично, ма баща ти тъп ли е? Как може да ти го дава и после айде обратно ... Или да си мисли, че то ще си стои на студа в заснежения двор? Няма как да стане. Тея породистите особено знайш ли колко са глезени. Ще настине там , ще се разболее ;/ Вземай го вкъщи и му чисти и го научи да си прави естествените нужди или в котешка тоалетна или най-добре навън, зависи къде живееш. Ако не си в голям град го пускай навън да пишка, но ако си в голям град е по-опасно и по-добре котешка тоалетна.
selenaa56
11-02-2012, 14:14
Нищо лично, ма баща ти тъп ли е? Как може да ти го дава и после айде обратно ... Или да си мисли, че то ще си стои на студа в заснежения двор? Няма как да стане. Тея породистите особено знайш ли колко са глезени. Ще настине там , ще се разболее ;/ Вземай го вкъщи и му чисти и го научи да си прави естествените нужди или в котешка тоалетна или най-добре навън, зависи къде живееш. Ако не си в голям град го пускай навън да пишка, но ако си в голям град е по-опасно и по-добре котешка тоалетна.
Живея в апартамент и предпочитам котешка тоалетна в банята :) И няма да позволя на снега аз това котенце толкова съм го разглезила никога не е яло бой или да съм го потбутвала аз да го оставя на кучешкия студ при положение ,че е ПОРОДИСТО !
JoLLiE92
11-02-2012, 14:16
Е моите като не са породисти да мрат ли? :) Всяка животинка заслужава да бъде обичана.
И трябва да го шляпкаш леко като направи беля, да разбира, че така не се прави ;п
selenaa56
11-02-2012, 14:18
Е моите като не са породисти да мрат ли? :) Всяка животинка заслужава да бъде обичана.
И трябва да го шляпкаш леко като направи беля, да разбира, че така не се прави ;п
Трябва му по-строго възпитание,ОПРЕДЕЛЕНО (на котето)
JoLLiE92
11-02-2012, 14:21
Мхм. забавното е, че той си доведе приятелката вкъщи да живее и тя не е правила такива мизерии вкъщи. Явно той и е казал "като акаш вкъщи мама пляска по дупето" :D
selenaa56
11-02-2012, 14:22
Мхм. забавното е, че той си доведе приятелката вкъщи да живее и тя не е правила такива мизерии вкъщи. Явно той и е казал "като акаш вкъщи мама пляска по дупето" :D
даа :D
JoLLiE92
11-02-2012, 14:32
Ахххххх ще я пребия !!!!! Тъкмо си намазах последната палачинка със шоколад и тъпата малоумна котка (женската разбира се) си я събори на килима да похапва ! Много краде палачинки, мама и котешка. Няма да вечеря сега, ще яде палачинка ;д
selenaa56
11-02-2012, 16:11
Ахххххх ще я пребия !!!!! Тъкмо си намазах последната палачинка със шоколад и тъпата малоумна котка (женската разбира се) си я събори на килима да похапва ! Много краде палачинки, мама и котешка. Няма да вечеря сега, ще яде палачинка ;д
ама че бели прави :D
JoLLiE92
11-02-2012, 16:22
Дааам, специално палачинки много краде.
Хахаа, преди имах сиамка и неведнъж съм я намирала опряна с предните лапи на масата да души за храна...Много лакома беше, ей! И своенравна... Крадеше всичко, което й попадне :) Дали това подлежи на промяна? Примерно, ако котката е на 3- 4 години и прави такива бели..Дали може да се превъзпита, според вас?
TheBobqk
11-14-2012, 14:52
Попринцип мислех,че независимо къде е котето когато е със стопаните си не прави проблеми,но явно съм грешила.Ами да се надяваме да не ми издере очите
Не знам дали са го писали по-надолу, но знам че котката се привързва към дома, а кучетата към стопаните си.
JoLLiE92
11-14-2012, 15:01
Не знам дали са го писали по-надолу, но знам че котката се привързва към дома, а кучетата към стопаните си.
Не е точно така. Котките се привързват само към един човек, докато кучето се лигави на цялото семейство.
И по-горния пост : с възпитание можеш да постигнеш нещо, но не същия ефект ако беше започнала като е било малко коте.
DennisCobain
11-14-2012, 15:22
1-2 дена ще мяуче повече. Гушкай го, гали го и не го пускай направо в целия апартамент а първо в едната стая, после като свикне в нея отвори вратата към другата и така :D
ludata_doide
12-13-2012, 20:39
постепенно ще свикне и мойто коте беше така
~sweeettt~
12-26-2012, 14:21
Здравейте!Имам котенце.Взех го лятото-породата му е ангорка .Веднага го отведох на село,защото лятото седя там,но сега застудя и си дойдох в апартамента а котето още е там.С родителите ми решихме да си го доведем в апартамента,но цели 3 месеца седя там и много свикна.Един ден го качихме в колата то се уплаши и почна да мяука.Та въпросът ми е ако го доведа в апартамента дали ще свикне или веднага ще почне да дере вратата и да почне да драска всичко, за да си се върне на село?Защото то си е свикнало на свобода от новородено е навънка и не знам как ще се заучи да стане домашно.Ще ни прави ли проблеми да дере вратите ,да се плаши,че е в друга обстановка и т.н.?Ще се радвам да ми отговорите! :* :)
свикнало е на пространство....ще тере мебелите..ще ходи по нужда на всякъде ще има косми навсякъде ще си разнася храната на всякъде (сещаш се) и ще подивее
JoLLiE92
12-26-2012, 14:35
свикнало е на пространство....ще тере мебелите..ще ходи по нужда на всякъде ще има косми навсякъде ще си разнася храната на всякъде (сещаш се) и ще подивее
е дай да го изхвърлим/убием за да спасим два парцала и да чистим по-малко косми??????