View Full Version : Висше образование в чужбина
josephinne
01-26-2013, 20:52
Здравейте пиша тук защото се нуждая от съвет. Искам да кандидатствам висше образование в чужбина и по точно архитектура. В момента съм десети клас и се колебая между Англия и Франция и трябва да реша бързо за да изучавам по-засилено съотвегно английския или френския. Английски изучавам от 1 клас, но лично на мен ми харесва много повече френския, който уча от 9 клас, но искарах ниво А1 което е почти нищо Английския го знам за B2, но съм го учила само в училище и нямам никакви сертификати за него. Чувала съм че французите били по-дръпнати с българите и ако кандитаства французин и българин на работа зимат французина дори и да не е толкова добър в работата колкото българина. Не знам дали това наистина е така и искам да ви питам ако знаете нещо от личен опит. Другото което е мисля че Франция има по-хубава природа (а аз често ходя по българските планини и ще ми е по-добре ако и там така се разстоварвам ). От друга страна пък съм чувала че в Англия образованието е на по-високо ниво и просто съм тотално объркана и не мога да реша. Бихте ли ми помогнали ?
scrooper
01-27-2013, 22:13
Замисли се за езика. Щом досега не си напреднала с Френския, не се надявай много. По-добре използвай базата си по английски. Но за Англия виж таксите на университетите, доста са високи. А за природата ти е рано да мислиш.
heartlesandfreaky
01-28-2013, 19:55
Аз лично съм се ориентирала към the University of Glasgow.
Хем е много добър университет, хем има много специалности, хем е безплатен. Само в края на обучението се прави "дарение", което е в зависимост от доходите на родителите ти. Демек няма да ти дадат нещо непосилно за плащане. :) Рагледай сайта им, ако искаш:
http://www.gla.ac.uk/ *не е реклама*
rihanna_shakira
01-31-2013, 09:23
Ами мисля ,че е по- добре да наблегнеш на английският щом той е по усвоеният от теб език . Иначе не харесвам нито Франциян нито Англия но на твое място бих избрала Англия според мен тя е по удачният вариант от двете държави . Една подната завърши Кебридж преди 3 години и доста добре се риализира . А пък Франция в момента е в яка криза :D
По-скоро си изясни точните мотиви за образование в чужбина.
s_E_x_Y_y_Y
02-01-2013, 10:29
Провери каква е системата на обучение и в двете страни и къде има по-големи възможности за развитие в последствие, а и къде университетите са по-добри за специалността, която искаш.Щом учиш английски от по-отдавна ще ти е по-лесно да вземеш сертификат, но ти сама реши, кое ти харесва повече. Имай в предвид, че в Шотландия образованието е безплатно и естествено наплива за там е по-голям, защото видях по-нагоре мнение за Glasgow (който между другото е реномиран университет).
Delvecchio
02-01-2013, 10:56
Здравейте пиша тук защото се нуждая от съвет. Искам да кандидатствам висше образование в чужбина и по точно архитектура. В момента съм десети клас и се колебая между Англия и Франция и трябва да реша бързо за да изучавам по-засилено съотвегно английския или френския. Английски изучавам от 1 клас, но лично на мен ми харесва много повече френския, който уча от 9 клас, но искарах ниво А1 което е почти нищо Английския го знам за B2, но съм го учила само в училище и нямам никакви сертификати за него. Чувала съм че французите били по-дръпнати с българите и ако кандитаства французин и българин на работа зимат французина дори и да не е толкова добър в работата колкото българина. Не знам дали това наистина е така и искам да ви питам ако знаете нещо от личен опит. Другото което е мисля че Франция има по-хубава природа (а аз често ходя по българските планини и ще ми е по-добре ако и там така се разстоварвам ). От друга страна пък съм чувала че в Англия образованието е на по-високо ниво и просто съм тотално объркана и не мога да реша. Бихте ли ми помогнали ?
Не знам с кой си говорила,но стига да знаеш сносен Френски,хората там могат да бъдат много мили.Вече две години съм във Франция и от личния си опит,(не от това,което някой приятел,чул от друг приятел,който пък чул от приятел на негов приятел и тн:D)мога да ти кажа,че един кадърен човек може да постигне много там.Не съм срещал трудности нито в намирането на работа в началото,нито в бизнес отношенията си с тях по нататък.Държавата е наложила някои ограничения към нас,но те отпадат през тази година,а и нито за момент не съм се чувствал дискриминиран.За тях просто е важно да са толерантни,а и няма как да е иначе,все пак в едно мултикултурно общество няма място за дискриминация.Аз заминах с ниво B1,което също не е много високо,но проблеми с езика имах първите няколко месеца,след което езиковата бариера се вдигна.Ако нямаш нужните сертификати за езика,някои университети ти предлагат езикови курсове,които ги компенсират.Просто една година ще учиш Френски.Ако искаш повече информация мога да попитам някой от приятелите ми,които са студенти.
Аз се ориентирам към Виена. В повечето специалности се влиза без изпит, което е много хубаво, но в случай като моя ще трябва да се потрудя, защото искам да уча медицина. Ако не се получи ще се ориентирам към нещо друго, което ме влече. Аз също имам много по-добър английски отколкото немски, но не ми прави особено голямо впечатление, все пак в Австрия ми харесва. А доколкото до това, че французите са дръпнати си е строго индивидуално според мен. Имам една приятелка която живее в Англия и тя ми каза, че българите, румънците и циганите ( хайде за циганите е разбираемо ) са отбягвани и понякога когато англичаните пускат обяви за работа най-отдоло пишат " Без българи, румънци и цигани " ,така че не знам къде са по-дръпнати хората, но като във всяка друга държава ти си оставаш чужденец, нормално е ;)
Да не те разочаровам, но за Франция ти е късно. Трябва ти поне ниво B2 да имаш. Французите всъщност много добре се отнасят с хора, които говорят езика им. Аз тази година съм си подала документите за там. Таксите са много по-ниски от тези в Англия.
За кандидастване с английски ти трябва поне ниво CAE, което е C1/C2.