View Full Version : "Проверката е висша форма на доверие"
Violenza
02-09-2013, 14:07
Един от любимите ми цитати на една не толкова любима историческа личност.
Темата ми е насочена и към двата пола. Доколко сте готови да се поровите в личната кореспонденция на партньора си? Ще ви помоля да бъдете максимално искрени и наистина да помислите малко преди да отговорите. Първоначално всеки казва "неее, аз му/й имам доверие, не бих никога, това е ужасно!", обаче все пак отвътре не ви ли човърка нещо да прочетете тук-там какво точно пише? (тук разбирайте смс-и, скайп, фейсбук и подобни) Дори причината в повечето случаи да не е "недоверие", а просто любопитство.
Смятате ли, че е по-добре да знаете абсолютно всичко или по-скоро някои неща не бива да бъдат разкрити?
Съществува ли понятие "безрезервно доверие"? Можете ли наистина да се доверите на някого дотолкова, че да му вярвате на 100% без капчица съмнение дори? (тук може да се разгледа и не само в аспекта любовна връзка)
И, не е ли наистина проверката висшата форма на доверието?
Позволявам му на него да ми рови в нещата,той не пожела, не ги прочете. Аз също не искам да ги чета. Смятам,че не е здравословно да знам всяка една малка подробност за него. Знам,че не е девствен,знам че е харесван от много жени и е бил с достатъчно, но не ми пука за такива подробности. Не искам да се тормозя с излишни неща,стига ми ,че е с мен,показва и всеки ден ,че ме обича. Признавам си минавало ми е през главата в началото да му човъркам из нещата,но след това осъзнах ,че е мега глупаво спрямо мен самата.
xXxPETYAxXx
02-09-2013, 14:33
Никога не съм я разбирала тази сентенция.
Та, оставала съм "насаме" с лаптопа му(свързан с ФБ в един от подпрозорците), обаче се сдържах да не ровичкам там. Дори и не съм го погледнала, просто си отворих другия браузър и се вписах в моя фб. :D
Не отричам обаче, че имаше нотка любопитство да надникна, но като си помисля, че на мен би ми било неприятно да ми се рови из нещата, когато ме няма(т.е. скришо) и се овладях.
На бившия ми съм ги правила тези номера, резултатите не бяха добри.
Такова понятие "пълно доверие" според мен няма. Просто не мога и не мога да се доверя на 100% на когото и да било.
Но пък чак да ровя... правила съм го, де, не отричам, но в последствие разбрах, че е напълно безсмислено, всеки си има право на лично пространство, в което аз нямам място.
Нито съм искала паролите на някой от приятелите ми, нито нищо. Ако сме имали разногласия - показвали са ми нещата така, както са, но да ровичкам без те да знаят и да чета чатовете им с други хора - не.
Смятам, че всеки си има местенце, в което не мога да присъствам и не се натрапвам.
Не се доверявам лесно, но и не мисля, че това е начинът, по който да се увериш, че нещо е окей.
Все пак имаме усти, можем да си обясним нещата, не е правилно да нарушаваме личното пространство на който и да било.
sexa_na_kompleksa
02-09-2013, 14:55
Не смятам, че проверката е висша форма на доверие. Както каза lion, не е това начинът.
Иначе съм му чела смс-и, но пред него, и то не от липса на доверие, а от любопитство. И двамата знаем страшно много за миналото на другия, но не само за бивши, а и за всичко останало. Като ми разказва някакви неща от детството си, ми става толкова миличко и сладичко. : )) ;д И си имаме пълно доверие един на друг, много пъти сме си говорили на тема изневяра, и двамата сме съгласни, че ако един от нас си намери друг партньор, първо, ще се разделим и после ще правим каквото и да е било.
Ако има доверие, не виждам защо ще е проверката. Ако има проверка, няма достатъчно доверие. Ако си напълно сигурен в даден човек, няма да изпитваш нужда да се ровиш в личните му неща, без негово знание. Ако само си внушаваш, че изпитваш огромно доверие в него, но тайничко вътре в себе си (без да го признаваш) изпитваш нуждата да видиш с очите си, че човека до теб е прототип на Дева Мария, то това за мен а абсолютен антоним на думата "доверие".
Никога не съм се ровила в профилите на приятеля ми в онлайн пространството, не съм му ровичкала в телефона и не съм изпитвала нуждата да го проверявам. Той мен също. Ако някога го направи, би ми станало много обидно.
Няма 100% доверие, има 99%. (като цяло в човешките отношения)
Не бих ровила в ничий профил, скайп, телефон. Защото не е етично, защото е грозно, защото не искам. Както не бих чела смс-ите примерно на приятелка, така и Неговите не бих.
Ако имам някакво съмнение относно нещо или искам да знам- ще питам него, а няма да тръгна да му ровя из компютъра или телефона. И е взаимно.
включвам се към общия глас.
ще добавя за себе си само малък нюанс - вярвам, че трябва да има недоизказани/недоизяснени неща, да остане място и за илюзията/въображението, за да бъде едно нещо красиво. всичко прозаично е плътско, ниско и т.н. в тази смислова редица;
в телефони, профили и прочее не ровя! но не се доверявам никому. никога. от време на време свалям гарда, но обикновено бързо го връщам обратно. хората генерално не заслужават доверие. твърде театрално е всичко и е редно да се пазя/им. т'ва е.
Wednesday666
02-09-2013, 16:27
Не съм ровичкала, нямам желанието, никога не съм го имала.
Може би, защото съм донякъде сигурна в него.
Сигурна в отношенията, които има с мен.
А и ако някой ден реши да направи нещо, аз не бих могла да го спра.
Едното четене на някаква кореспонденция би могло да загатне за нещо, задаващо се, но ако веднъж е тръгнало, значи е имало сериозна причина и аз вече не мога да го спра.
Иначе, лаптопа ми е оставал в него за един цял ден, без аз да съм там и със вписани скайп, фейсбук и т.н.
Той казва, че не е чел и направо е излязъл, но и да е чел, за мен не е проблем.
Защото аз всичко му казвам, нямам какво да крия и искам да е наясно, че аз съм само с него.
anonymous708973
02-09-2013, 16:30
Очаквано темата се напълни със заблуждаващи себе си отговори...
По-късно ще пиша, че уча... уж.
Как пък всички сте толкова морални.
Аз пък съм ровила в скайп, в телефона, даже и в регистрацията на покера. И кво - тва не значи, че не го обичам или че мисля, че върши нещо. Той също ми има паролите почти навсякъде. Понякога е хубаво да видиш какво мисли човека до теб, отстрани, не от неговата уста, а да видиш един вид през неговите очи. Не виждам нищо лошо.
Свободата и личното пространство не се изразяват в паролите и не съответстват на интернет пространството, според мен.
SisiStrange
02-09-2013, 16:44
Не знам доколко това е свързано с доверието въобще. Аз не виждам така нещата. Но не ми харесва като цяло да чета чужди неща. Преди време ми се случи да ми четат чатовете и да ми вдигат скандали за разни глупости. В интернет всичко изглежда различно. Случвало ми се е да си пращам мечки с момиче, което има аватар с момчешка снимка (чисто приятелски, за направена услуга) и едва след месеци имаше драматично разкритие пред мен, че знаел какви ги върша и да не съм се правила, че знам какво е обич и вярност. Е, няма такава идиотщина. Мазохистично е да гледаш с кого, какво и как си пише. Никога няма да знам дали аз не влагам лъжливи представи в нещо простичко.
Има и нещо друго. Някак ми харесва идеята, че си седя пред компютъра му с всички отворени сайтове с предполагаема свръх лична информация и не се ровя за нищо. Харесва ми да бъда човек, на когото може да се има доверие. Дава ми душевен мир, какъвто "разкриването" на папките и чатовете му никога няма да ми даде.
Може би единствения случай, в който бих разбрала подобни проверки е, ако има сигурни индикатори, че има друга, а ме лъже (ама наистина сигурни, така да съм на 99% сигурна и да ми остава един едничък мизерен процент съмнение). И тогава пак вероятно не бих прибегнала до точно този тип проверка.
Аз съм му "ровила" в личната кореспонденция, но изобщо не е било с цел да хвана когото и да било в крачка. Имам му паролата както за скайп и фейсбук, така и за пощата. Той също има моята. Много пъти ми се е налагало когато не мога да проверя нещо да помоля някой друг близък човек. Когато ми е било скучно и ме е оставял сама с неговия лаптоп почвам да разглеждам папки със снимки и т.н. Не ме е набил още. Но пък той беше изровил едни стихотворения от моя лаптоп, които въобще не исках да вижда, ама голяма работа станала. Не е като да ги е видял непознат човек. Впрочем, мисля че приятелят ми е достатъчно умен и че дори и да е решил да кръшка едва ли ще вземе да си кореспондира през същия телефон, фейсбук и т.н.
Естествено, че съм му давала телефона си, както и той ми е дал моя. Не го разбирам това с личното пространство, особено пък като става въпрос за връзка продължила повече от няколко месеца.
Да не говорим, че нито той, нито аз разбираме езика, с които си комуникираме с приятелите. Хвърляла съм някой поглед на разни разговори, но защото той ме е оставял. Той също го е правил и нямам против. В интерес на истината, досега не ми беше хрумнало да му влизам в каквито и да било профили ей така само да проверя, че всичко е наред.
Пълно доверие, не мисля че може да имаш у някой. Въпреки че аз съм убудена, че той никога не би си позволил да ходи с две момичета едновременно, за много други неща му нямам чак такова доверие.
Едит: Бях погледнала един разговор с най-добрия му приятел където си говореха за мен и ми стана много мило. Аз съм ужасен човек!
Из чужди мейл-и, профили, телефони не ровя.
Не защото вярвам на някого толкова, защото са ми го правили на мене. Знам колко смотано ми беше след това. Това са лични неща. Никой няма право да знае всичко за някого, дори и да му е дадено това право, не значи, че е нужно.
Имам пароли за социални мрежи и мейли, вземала съм ги, защото е имало нещо, което ми трябва. Имам постоянен достъп до личен комп, само телефона не мога да ровя. Не съм и поглеждала - все тая е...
Аз ако тръгна да правя нещо нередно, няма да ме разберат, няма да ми намерят съобщенията/ чатовете/ снимките. Повечето хора около мене разбират достатъчно от компютри, за да правят всичко, което мога и аз, като са решили да крият нещо...
Той сам ми е пращал СМС-и и хронологии с други хора. Повече не желая да се ровя, а каквото искаме си го показваме или се питаме ако има съмнения, но никой не е тръгнал да чете без знанието на другия.
Не смятам, че трябва да се знае абсолютно всичко, а и понякога единия остава с разбити представи за човека до себе си.
Безрезервно доверие за мен няма, поне някакво съмнение трябва да има, не можеш да сляпо да вярваш на всичко. А проверката е висша форма на мазохизъм.
Мислех, че мога да ѝ имам пълно доверие на бишвата. Тя си беше оставила facebook вписан в друг browser у нас и не бях пипал месеци наред, нищо че смятах, че криеше нещо от мен през това време. Една вечер просто не издържах и реших да ѝ "преслушам" личните съобщения във fb, надявайки се, че няма да прочета нищо ново и всичко ще е така, както ми казваше че е било (за един точно определен период от време, в който бяха ставали неприятности). Останах разочарован (не става на въпрос за изневяра, ама за тъпи постъпки, които не отиват на едно момиче, което е обвързано и то сериозно), повдигнах ѝ въпроса, защо е крила от мен и накрая излезнах аз виновен - че съм чел, и че аз съм бил тоя, който скапал доверието на другия - facepalm.
Май и тя ми беше чела личните съобщения във фб (което мен не ме бъркаше, по простата причина, че не криех абсолютно нищо от нея), защото бях ходил да се изкъпя, а тя беше у нас, и като се върнах, видях, че browser-ът беше отворен на страницата с личните ми съобщения във фб (а аз нямам навика да отварям тази страница - пиша си с хората направо през чата). Не ме бъркаше, вече казах причината ;)
Както може да се разбере от първия абзац - да, аз съм съгласен с тази Сталинова мисъл. Ако всичко беше така, както тя ми беше разказала, щях да съм убеден, че не крие нищо (или нищо важно, което би имало значение за мен) от мен и повече нямаше да подлагам някои нейни думи на съмнение. Но тя доказа, че аз не мога да ѝ вярвам на 100% (интуицията ми, за съжаление, беше права)
Deadlock
02-09-2013, 19:51
Постоянно си ползваме един на друг лаптопите и ни се струва естествено да си проверяваме фейсбука, скайпа и мейлите взаимно. Често се чува "Еди-кой-си ти пише еди-какво-си"; "Ок, кажи му блабла". Чела съм му чатове много пъти. В миналото се е случвало да злоупотребявам, търсейки нещо гнило и четейки цялата хронология с някое момиче примерно. На този етап съм напълно убедена, че няма да намеря нищо, с което да се самонаранявам. Но пак чета чатовете му от време на време, любопитно ми е, интересен ми е. Приели сме го за нормално и не ни пречи.
Позволявам му на него да ми рови в нещата,той не пожела, не ги прочете. Аз също не искам да ги чета. Смятам,че не е здравословно да знам всяка една малка подробност за него. Знам,че не е девствен,знам че е харесван от много жени и е бил с достатъчно, но не ми пука за такива подробности. Не искам да се тормозя с излишни неща,стига ми ,че е с мен,показва и всеки ден ,че ме обича. Признавам си минавало ми е през главата в началото да му човъркам из нещата,но след това осъзнах ,че е мега глупаво спрямо мен самата.
"знам, че не е девствен" означава, че все още стискаш краката?
:lol:
Не , не си ми чел много мненията.
Казах го във връзка с това,че не очаквам да не е имал партньорки. Знам,че много и в момента му се точат ,нищо че е с мен.Но и съм се убедила,че няма друга/и и не смятам,че е редно да му човъркам наляво надясно,както аз съм искрена с него, така и той с мен.
shmatarok
02-09-2013, 20:53
Ако кажа, че не съм ровила в чужди телефони и фейсбуци, ще излъжа. Само че в случая не става въпрос за гадже, а за сестра ми, която започна да откача, като я удариха хормоните и почна да прави мизерии. Та, в тоя случай смятам постъпката си за напълно оправдана.
Като бях с първия си приятел честно казано много исках да му прочета чатовете и съобщенията, защото му се носеше известна слава, а и бях любопитна дали и с останалите общува така, както общуваше с мен. Още повече, че и бяхме далеч един от друг през повечето време и нямах представа какви ги върши, можех само да предполагам. За добро или за лошо, останах си само с искането и няколко неуспешни опита да изкопча пароли 8-). Няколко години след това друго мое гадже прочете всичките ми съобщения и чатове и започна да си прави грешни изводи, които в крайна сметка доведоха до много проблеми и раздяла. От тогава разбрах, че е по-добре да не си бутаме носа в някои работи, защото нещата не винаги са такива, каквито ни изглеждат на нас. Освен това най-вероятно би ме хванало срам, ако някой ми прочете съобщенията някъде, такива дебилщини има просто, че.... :Д Не е до доверие или липсата на такова, просто за мен това си е лично и искам да си го ползвам сама. Аз уважавам правото на гаджето ми да си има свое собствено лично пространство и време, които да разпределя както той си намери за добре, и искам същото и за себе си. Не искам някой да ми седне на компютъра и да започне да рови из снимки и съобщения и след това да ми държи сметка какво и що и да се опитва да ми казва по какъв начин да общувам с приятелите си или какви снимки да пазя. И както казах, това не означава, че съм длъжна непременно да му имам 100% доверие или той на мен, просто лично за мен не си заслужава да хабя толкова време, ресурси и нерви да дълбая на място, на което много-много работа нямам и очаквам същото отношение в отговор.
ForzaFelipe
02-09-2013, 21:00
Ако имаме проблем или ако имам чувството че крие нещо от мен и получа възможност,ще проверя,няма да лъжа.Случвало ми се е,една бивша беше си забравила фейса включен в нас,проверих и така разбрах,че нямаме бъдеще с нея и тя самата криеше от мен,че чувствата й не са вече същите,ако не бях погледнал,щяхме сигурно със седмици още да се залъгваме че всичко е наред...Не съм от хората който са недоверчиви,принципно никога не бих го направил ако нямам сериозен повод и това ми беше единственото такова изпълнение за което честно казано не се гордея..
TheBeliever
02-09-2013, 21:09
Случвало се е да прочета някое фейсбук/скайп съобщение когато ползвахме един компютър. Не защото съм ровила целенасочено, а защото прозорецът със съобщението е бил отворен. Вероятно и на него му се е случвало.
Влизала съм му в пощата по негови инструкции, за да му продиктувам еди-си-какво. Ползваме една и съща (малоумна) парола за почти навсякъде. Влизала съм му във фейсбука, за да му сменям relationship статута защото той в момента играеше игра, а искахме да извъртим номер за първи април. Има ужасният навик да не си взима телефона като слиза до магазина. Минавало ми е през ума, че в такива моменти имам иделната възможност да ровя на воля, но просто не ме привлича идеята.
Знам за поне един случай, в който съм сигурна, че ми е чел съобщенията във фейсбук. Стана ми смешно като разбрах. Винаги съм си мислела, че ще бъда адски обидена в подобна ситуация, но всъщност се развеселих. Може би защото наистина не е в негов стил и само представата за това ме разсмива.
В заключение - при пълен достъп до личната му кореспонденция не намирам смисъл в това да се ровя. Може би ако очеизвадно се опитваше да я скрие от мен, бих била по-любопитна.
И не, проверката не е форма на доверие. Проверката е признак за несигурност. Ако някога почувствам несигурност в отношенията си с него, може и да го "проверя". Но като се познавам, това би била доста крайна мярка.
:lol:
Не , не си ми чел много мненията.
Казах го във връзка с това,че не очаквам да не е имал партньорки. Знам,че много и в момента му се точат ,нищо че е с мен.Но и съм се убедила,че няма друга/и и не смятам,че е редно да му човъркам наляво надясно,както аз съм искрена с него, така и той с мен.
Точно щото съм ги чел, се учудих и се замислих дали спомените от твоите коментари са ми правилни, или съм се объркал.
Кофти интерпретация в тоя случай.
Кофти интерпретация в тоя случай.
И от моя и от твоя страна. Квит, др. Лектър?
Е тва имах предвид! Квит,г-н в заплашителна бойна стойка!
anonymous708973
02-09-2013, 22:13
Ползваме една и съща (малоумна) парола за почти навсякъде.
ЕБАСИ, колко е миличко! <33
Първо, "Проверката е висша форма на доверие" е малоумен цитат, мислила съм, въртяла съм го, е, не мога да загрея логиката. Може и в мен да е грешката.
Не съм нездравословно ревнива, но пък съм страшно любопитна. Обуздавам си поривите обаче. Нямам му парола за където и да е. Случвало се е да чета нещо, но са били ситуации, в които той е в другата стая, някой му изписка по скайп, отворя да видя и предавам после. Забавно ми е да чета хронологията с тия от курса му - за половин ден - 1000 съобщения :ДД
Влизала съм му в профила във форума преди да се запознаем. Малко ми беше виновно, де, ама много интересно :д
Имаше бъг по форума и .. да :д
Но
не от липса на доверие, а от любопитство.
Любопитно ми беше дали е такъв за какъвто се представя и каква информация за него мога да получа от тия съобщения, щото на практика нищо не знаех. Виждаше ми се нечестно и исках да изравня резултата :д
Би ми било... оф, супербеден речник вадя, но... интересно да чета за някви минали неща, просто защото знам ужасно малко. (което отново е меееганечестно)
Смятам, че и той би се зачел. Аз нямам проблем с показването на имейли (за Бога, кой използва имейли за лична кореспонденция), скайп, фейсбук, смс-и. Ако иска, бих дала и бих отговорила на въпроси, стига да не търси под вола теле.
вярвам, че трябва да има недоизказани/недоизяснени неща, да остане място и за илюзията/въображението, за да бъде едно нещо красиво. всичко прозаично е плътско, ниско и т.н. в тази смислова редица;
Много добре казано!
Ама ако може да ми бъде премълчано по елегантен начин, а не аз да питам нещо и насреща да ми се мълчи или сучат локуми.
^Аре, бе. Ти най-много знаеш.
Е тва имах предвид! Квит,г-н в заплашителна бойна стойка!
b-b-b-b--b-b-bb-b-b-b-badr hari
HollyGolightly
02-10-2013, 03:17
Имала съм много възможности да му прегледам пощата, фейса или съобщенията,особено сега ,когато телефона му е у нас, но това ще ме накара да се чувствам виновна. Правя го по-скоро от добро възпитание, отколкото заради доверието , което му имам. Facebook е бил отворен много пъти на моя компютър , но никога не съм го отваряла. За скайп няма смисъл дори да говоря, там има 4ри абоната , два от които съм аз 8-) Не твърдя, че знам всичко за него, но това което ме интересува го знам.
Иначе ако той поиска, нищо не бих скрила, бих му дала с удоволствие да ми разгледа акаунтите където и да било.
^Аре, бе. Ти най-много знаеш.
b-b-b-b--b-b-bb-b-b-b-badr hari
Ще го знам вече.
Иначе тая тема е малко , един вид, Любопитството уби котката.
Violenza
02-10-2013, 07:44
Любопитството уби котката.
Като цяло се разви в доста различна насока, както и предполагах. :)
Не ставаше дума за ревнивци, които искат да четат всичко възможно на половинката си, защото винаги се съмняват.
Доверието беше разгледано много претупано, основно там бих наблегнала. Ще пиша и аз по някое време.
Мисля, че Сталин има предвид различен вид "проверка".
Както и да е - подобни комунистически маниери възпитават воайорски тип мислене.
Проверката не е форма на доверие. Камо ли висша.
"Доверието е висша форма на проверка" - това е нещо друго вече.
Като цяло се разви в доста различна насока, както и предполагах. :)
Не ставаше дума за ревнивци, които искат да четат всичко възможно на половинката си, защото винаги се съмняват.
Доверието беше разгледано много претупано, основно там бих наблегнала. Ще пиша и аз по някое време.
По-скоро го казах в смисъл , че липсата на доверия,желанието за човъркане , убива връзката.Особено,ако "наблюдавания обект" разбере и загуби пълно доверие в теб.
Все едно ФБР се изказа :lol:
Знаем си всички пароли и така нататък. Препрочитам единствено нашите чатове и смс-и, защото аз не пазя всичкизаради технически причини. Няколко пъти съм чела някакви лигавщини с най-добрия му приятел и с братовчедите ми. Против съм, защото е грозно и изглежда сякаш му нямам доверие. Нямам против да ми гледа нещата, както и той е съгласен ама не си ровим.
Niakoitam
02-10-2013, 09:11
Ами някак би ми станало неудобно да го правя.Не би ми станало особено готино и ако на мен ми го правят особено пък ако нямат повод за това.Човек трябва да си има и малко абсолютно лично пространство.Не би ми станало особено конфортно да знам,че някоя ревнивка може да ми извърти думите на 180 градуса и да започне да ми прави сценки.Пък и не е като всички тези неща да не могат да се трият.За това съм да си споделяме всичко,но не и насила.Виж тоя вариант на проверка като от една картинка ми харесва.Заставаш в някое завдение на десетина метра зад гаджето.Звъниш и и я питаш къде е.И ако като в картинката ти отговори: "Тамън си легнах",значи може да съм сигурен,че въобще не заслужава доверието ми.Много мразя да ме лъжат. А доколко ми има доверие.Всъщност може би добра идея за изпробване е да си оставя включен фейсбук и да отида на някъде наблюдавайки я без да ме вижда.Тръгне ли да ми ровичка из нещата работата е ясна :)
Доколко сте готови да се поровите в личната кореспонденция на партньора си? -доста, и то не от недоверие, ами от пусто женско любопитство (това ще ме убие някой ден)
обаче все пак отвътре не ви ли човърка нещо да прочетете тук-там какво точно пише? (тук разбирайте смс-и, скайп, фейсбук и подобни) -скайп няма той, фейсбук много-много не ползва, но бих се изкушила да погледна съобщенията, на телефона му гледах наскоро (без негово знание и разрешение)-беше изтрил всички смс-и освен 3, разбирайте че аз съм му пращала поне 20-тина откакто сме заедно-и тях също.
Дори причината в повечето случаи да не е "недоверие", а просто любопитство.-второто в повечето случаи!
Смятате ли, че е по-добре да знаете абсолютно всичко или по-скоро някои неща не бива да бъдат разкрити?-не е хубаво да знам всичко, но винаги има едно дяволче ,което ме ръчка:абе, айде питай това, айде виж онова и т.н.
Съществува ли понятие "безрезервно доверие"? Можете ли наистина да се доверите на някого дотолкова, че да му вярвате на 100% без капчица съмнение дори? (тук може да се разгледа и не само в аспекта любовна връзка) - не!
В днешно време за мен на никого не можеш да вярваш; всеки ми е предавал доверието в даден етап от приятелството/връзката ни. Включително родната ми майка.
И, не е ли наистина проверката висшата форма на доверието?-май,май има нещо такова, иначе ако му кажа "дай да проверя" и не даде-ще крие нещо, ако проверя ще съм спокойна и ще ми мине гложденето отвътре
за да не двойно-стандартствувам: аз съм му разрешавала да ми гледа смс-и, хронология, снимки на телефона и той си е разглеждал с голям интерес, същевременно съм го питала да ми даде-не ми е давал, затова когато ми се отдаде възможност проверих. Е, нищо не намерих, но се успокоих душевно.
DisappointedDreamer
02-10-2013, 10:48
за да не двойно-стандартствувам: аз съм му разрешавала да ми гледа смс-и, хронология, снимки на телефона и той си е разглеждал с голям интерес, същевременно съм го питала да ми даде-не ми е давал
Добре, и ти си заедно с този човек, защото.....?
Маги,don't start it, we had THE conversation :lol:
Добре бе, би било грозно да им четете нещата, обаче сто процента половина писали така, държат да знаят постоянно или през повечето време къде е гаджето им, какво прави и с кого. Айде после претенциите за свобода, доверие и тнт..... 8-)
Аз съм пример за това,че никога не съм му държала сметка къде е. Той ми казва после - бях еди къде си, с еди кой си,не щото държа да ми води отчет,а защото обичам да си говоря с него и си разказваме как ни е минал деня.
DisappointedDreamer
02-10-2013, 10:59
Маги,don't start it, we had THE conversation :lol:
Какво Маги? Питам просто.
xXxPETYAxXx
02-10-2013, 11:01
Добре бе, би било грозно да им четете нещата, обаче сто процента половина писали така, държат да знаят постоянно или през повечето време къде е гаджето им, какво прави и с кого. Айде после претенциите за свобода, доверие и тнт..... 8-)
Въобще не "държа" да зная!
Едно е да си споделяш ежеднението, съвсем друго е да държиш сметка на някого и да изискваш от него да ти разказва всичко дословно!
През повечето време не го знам къде е, с и с кого е. Той мен също.
Какво Маги? Питам просто.
Споко ,бе, майтап си правя. :D мЪного е обширна тая тема
TheBeliever
02-10-2013, 11:09
Ама, да бе, 1000%.
Аз на майка си не давам да ми държи сметка за това къде и с кой съм, какво остава да позволя такова нещо във връзката си.
Violenza
02-10-2013, 11:25
На мен ми е трудно да отговоря в собствената си тема.
Крайно, крайно недоверчив човек съм. Обичам да се бъркам, факт. Не ми пречи той да се бърка също. Доверието без проверка, за мен, е само една хипотеза.
Може би единствените хора, за които бих казала, че имам въпросното 'безрезервно' доверие са родителите ми. Колкото и жестоко да съм се карала с тях за много неща, наистина знам, че каквото и да стане, те ще са зад мен.
Не мисля, че мога да имам чак такова доверие на мъж някога. Това въобще не означава обаче, че винаги бих се съмнявала или че постоянно ще ровя наляво и надясно. Не.
Аз лично съм проверявала фейсбук и скайп, нищо не съм намирала и не съм ги гледала с тази цел, защото съм се съмнявала в нещо, беше баш чисто любопитство. Имам му паролите навсякъде, сам ми ги е давал по разни причини, без аз да съм ги искала. Лесен достъп до телефона му също имам. Той има същите неща, но съм убедена, че не би седнал да гледа каквото и да било. Просто си е такъв.
Не го разбирам това обаче "държането на сметка кой къде е". За мен е абсолютно нормално да знам къде и с кого е. И знам. Общо взето като се чуем в края на деня, без грам "задължение", просто си разказваме как е минал денят ни. Моят в университета, неговият на работа. Точно обратното не ми се вижда нормално, да не го знам къде е, с кого е и какво прави или пък той мен да не ме знае. Бих го приела за държане на сметка, ако тръгне да ми ограничава свободата или аз неговата, което няма да стане.
Като цяло правилата в една връзка ги определят само двамата съставящи я.
Също мисля, че наистина има неща, които по-добре да останат скрити. Грешната интерпретация на нещо незначимо може да доведе до много сериозни разногласия в една връзка. Не подкрепям лъжата обаче. То като цяло тук е мноооого тънка границата между двете и без конкретна ситуация ми е трудно да говоря.
x7aZzy, темата и цитата нямат нищо общо със Сталин и социализма.
Wednesday666
02-10-2013, 11:48
Глупости.
Нищо такова няма.
Това, че си говорим за това кой къде е и какви ги върши/или е вършил през деня, не означава, че искам постоянно да знам къде е, нито е същото като да му държа сметка.
Ако иска, ще ми каже. Ако не иска - значи има защо и аз нямам правото да човъркам там, защото това си е неговото лично пространство.
TheBeliever
02-10-2013, 12:06
Не го разбирам това обаче "държането на сметка кой къде е". За мен е абсолютно нормално да знам къде и с кого е. И знам. Общо взето като се чуем в края на деня, без грам "задължение", просто си разказваме как е минал денят ни. Моят в университета, неговият на работа. Точно обратното не ми се вижда нормално, да не го знам къде е, с кого е и какво прави или пък той мен да не ме знае. Бих го приела за държане на сметка, ако тръгне да ми ограничава свободата или аз неговата, което няма да стане.
Едно е вечерта да си разкажете на кой какво му се е случило през деня, и съвсем друго да държиш да знаеш във всеки един момент къде и с кой е, и какво прави. Едното е споделяне, другото е вманиачаване.
Rosiita98
02-10-2013, 12:13
Нека и аз да си призная.. чела съм му смс-ите не веднъж, докато не е бил в стаята, а дори и когато е бил, просто от чисто любопитство не защото му нямам доверие и в крайна сметка разбрах, че от това смисъл няма... Ако наистина е искрен с теб той ще ти каже, дори и ако има друго момиче.. Не си натоварвайте главиците.. повечето пъти няма за какво..
pandabear
02-10-2013, 12:14
Безрезервното ми доверие получават единствено родителите ми и от части брат ми. Другите- колкото и да съм мила и добра с тях повече от 50% не им давам. Дори най-добрият ми приятел получава около 98%.
При бившия ми нещата бяха малко по-различни обаче. Етапът "любопитство" премина в ровене из профила му във ФБ. само. Но това беше месец, преди да тръгнем. За по-малко от година той успя да спечели пълното ми доверие. Мислех, че това е почти невъзможно да се случи, но се справи. Не е имало никакви изцепки като ровене из телефона, компа, скайп, поща и тн. Ако нещо ни вълнува силно, просто сме си задавали доста директни въпроси относно животите ни и никога не сме си премълчавали за нищо. Общо взето единственото "правило", което си бяхме наложили е да не си говорим за бившите. Но дойде един период, в който започна да става доста ревнив. Не го правеше натрапчиво и дразнещо, но определено си личеше, че в някои ситуации се напрягаше доста. Когато го питах какво не е наред, той ми каза, цитирам: "Ами, излъгах те за едно. Всъщност съм безкрайно териториален. Обикновено не го показвам, но имам голямо чувство за притежание и дори тривиални неща могат да ме накрат да искам да убивам хора. Не знам дали е някаква неувереност у мен или просто страх да не те загубя, но ако излизаш някъде с John, да знаеш – John must die. Това разбира се не значи че ще те ограничавам по какъвто и да е начин, ни най-малко, просто обичам да знам, че моето си е само мое." В началото ми прозвуча адски страшно и ми стана доста тъпо, защото имах чувството, че ми няма доверие, пък не съм му дала поводи да е така. Но с времето започнах да го разбирам. Аз като цяло не съм особено ревнива, бих казала умерено. Единственото, което исках да знам е къде ще ходи и към колко горе долу мисли да се прибере. Информацията за мен е изключително важно нещо. Чувствам се по-сигурна и спокойна, когато я притежавам. Такава съм си, какво да направя... Не го приемам като да съм му държала сметка за нещо и тн. Пък и той също нямаше нищо против това.
Абе, като цяло съм на мнение, че има ли любов и доверие, придружавани от уважение и баланс то една връзка има по-голям шанс да просъществува по-дълго.
Доколко сте готови да се поровите в личната кореспонденция на партньора си?
Доколкото ми е любопитно и доколкото ми позволи. Въпреки че не мисля,че не би ми позволил.
Смятате ли, че е по-добре да знаете абсолютно всичко или по-скоро някои неща не бива да бъдат разкрити?
Смятам, че докато сме заедно не трябва да има спестени неща. Споделянето дори на малките незначителни случки ме сближава доста с хората, което във връзката си е голям плюс.
Съществува ли понятие "безрезервно доверие"? Можете ли наистина да се доверите на някого дотолкова, че да му вярвате на 100% без капчица съмнение дори? (тук може да се разгледа и не само в аспекта любовна връзка)
Човек дори на себе си не може за всичко да има 100% вяра , да не говорим за друг. Мога да имам доверие и да разчитам на някого, но винаги си имам едно на ум.
И, не е ли наистина проверката висшата форма на доверието?
Всъщност 100-те процента понякога идват именно след въпросната проверка.
С чиста съвест си чета. Интересно е, пък е и полезно. Аз нямам какво да крия. В крайна сметка май идеята на връзките е до теб да има човек, който напълно да те познава и все пак да те понася. Ако в това си разбиране се разминаваме, пас - поживо-поздраво и кой откъде е.
DisappointedDreamer
02-10-2013, 14:16
С чиста съвест си чета. Интересно е, пък е и полезно. Аз нямам какво да крия. В крайна сметка май идеята на връзките е до теб да има човек, който напълно да те познава и все пак да те понася. Ако в това си разбиране се разминаваме, пас - поживо-поздраво и кой откъде е.
Не можеш да опознаеш човек напълно. Красиво е като идея.
PainMonopoly
02-10-2013, 14:19
Абсолютно съм сигурен, че и да ровя, нищо няма да открия. Имам безрезервно доверие на гаджетата си не толкова защото така смятам, че трябва да е, или защото съм наивен и заслепен. Просто винаги се случва така, че съм ги преценил, че ако случайно правят нещо задкулисно, аз ще забележа, защото им знам навиците и графика много добре. Просто гаджетата ми са такива, че такива неща могат да се предвидят. Също така разчитам, че няма изобщо да се стига до там и че каквото и да направят или да искат да направят, ще ми го кажат в очите.
Ъ? Колко гаджета имаш ? :shock:
^май е в минало време / обобщено/ в случая :D Иначе би било доста забавно
Violenza
02-10-2013, 14:32
С чиста съвест си чета.
Най-после! :D
Иначе съм съгласна с ДД, че не можеш да опознаеш човек напълно, най-малкото защото няма как да го видиш във всички аспекти.
Точно затова и казах, че е интересно. Пък хората не съм никак съгласен, че са толкова сложни. По-скоро често си променят образеца за поведение, нагласата към света и околните, както и целите си. Изглежда сякаш виждаш множество пластове, а всъщност е просто наклепаното от някой друг върху оригинала.
Олеле, не. Никога не съм го правила и въобще не ми е минавало и през ума. Редовно си оставя фейсбук страницата отворена и пак не съм се сещала да се ровичкам. Знаем си паролите на мейлите, защото се е налагало по работа да си влизаме в мейлите, за да си помагаме. Телефонът също не съм го разглеждала.
Добре, и ти си заедно с този човек, защото.....?
че имаме проблеми-имаме, обаче точно пък това ми е 1/100000000000000000000000000000000000000 от всичко останало
имам му доверие, не мисля, че би ме предал
ако някой трябва да търси сметка за смс-и,хронологии, скайпове-майпове, това е той. И с право.
PainMonopoly
02-10-2013, 15:29
Ъ? Колко гаджета имаш ? :shock:
Изгубих им бройката, по 5-6 на всяко място където се подвизавам. :Д
И представи си да трябва да чета хронологии на всичките. :Д
anonymous708973
02-10-2013, 21:23
Най-после! :D
Айде разпиши се и ти деее :д
Лоша кака.
Аурис, а въпросната знае ли, че е четена?
Ааа това с общата парола на нас толкова много ни хареса, че и ние си ги направихме едни и същи. Явно и той ми има същото доверие, което и аз.
Ровя аз и тя рови аз се дъня постоянно смисъл пиша си с много други. Тя дори не отговаря на другите момчета,а аз не мога да не отговоря защото така.
pandabear
02-11-2013, 10:41
^ Well, винаги може да изтрие само отговорите.
Violenza
02-11-2013, 12:48
Айде разпиши се и ти деее :д
Лоша кака.
Писала съм на предната страница. ;)
TheBeliever
02-11-2013, 14:48
Ааа това с общата парола на нас толкова много ни хареса, че и ние си ги направихме едни и същи. Явно и той ми има същото доверие, което и аз.
Не очаквах такива реакции. :lol:
Ние не сме го правили нарочно. Просто веднъж се лигавехме за някакви глупости и някой от двамата подхвърли "А, това ще е ебаси яката парола", след което аз започнах да я ползвам при регистрации. По-късно разбрах, че и той я ползва и голям смях му ударихме. Сега е нещо като inside joke някой от нас като каже "Влез ми в еди-кой-си профил/поща, знаеш коя е паролата".
Даже не го възприемам като някакъв показател за доверие.
anonymous708973
02-11-2013, 16:46
А, пропуснала съм.
Съгласна съм напълно.
Не мисля,че има чак "безрезервно доверие".. При нас няма проблеми с четене на смс,фейсбук и т.н.. като го интересува - чете,като ме интересува - чета,макар че нито той намира нещо,нито аз :D
О, аз съм към клуба на любопитните. Даже направо съм си го основала. Ровя навсякъде, чета, преравям, без никакви задръжки и угризения :) Туй то. И да се мъча да си сдържам поривите на любопитство, все тая. Винаги ме е побеждавало :lol:
anonymous708973
02-14-2013, 09:17
О, аз съм към клуба на любопитните. Даже направо съм си го основала. Ровя навсякъде, чета, преравям, без никакви задръжки и угризения :) Туй то. И да се мъча да си сдържам поривите на любопитство, все тая. Винаги ме е побеждавало :lol:
:D :D
Как си признава милата...
Любимият как приема набезите ти?
:D :D
Как си признава милата...
Любимият как приема набезите ти?
Свикна, кво да прави :)
Като се замисля, никога не ми е правил забележки. Просто ме прие с цялото ми любопитство. А и той не е от тия натури дето умеят да крият тайни. И без да ровя, пак го хващам като ме лъже, за това спря да ме лъже и спря да крие туй онуй и ме е оставил да си ровя като къртица на воля :lol:
Хем аз съм кротка, хем на него му е мирна главата.
anonymous708973
02-14-2013, 09:27
Сладури! :)
ledenakrasota
02-14-2013, 09:56
На мъж нямам доверие. Поне първоначално. Трябва да го спечели. Освен това съм много ревнива, но не го показвам. Контролирано е. За моя изненада момчето се оказа свястно. На искрени намеци и покани не отвръща, а какви нахални момичета има. Разбрах го случайно и не от него. Приятна изненада. Подозирам ли нещо, нищо не казвам, защото той сам усеща и вижда, че нещо не е наред и си казва. Друг е варианта да ме излъже, но поне знам кога го прави. :D
И като сте проверили един профил и скайп сте сигурни,че няма друг ? :D Ако някой реши да те лъже/маме винаги би намерил начиин да го направи(евентуално и е без да разбереш).
И като сте проверили един профил и скайп сте сигурни,че няма друг ? :D Ако някой реши да те лъже/маме винаги би намерил начиин да го направи(евентуално и е без да разбереш).
Аз, примерно, не го правя, за да го проверявам дали ме мами. А просто щото съм ужасно любопитна.
Stan4o123
02-14-2013, 13:26
Точно затова и казах, че е интересно. Пък хората не съм никак съгласен, че са толкова сложни. По-скоро често си променят образеца за поведение, нагласата към света и околните, както и целите си. Изглежда сякаш виждаш множество пластове, а всъщност е просто наклепаното от някой друг върху оригинала.
+1 :)
ShtrudeL
02-14-2013, 13:41
Можете ли наистина да се доверите на някого дотолкова, че да му вярвате на 100% без капчица съмнение дори?
Не. Мога на 99%.
ТОва няма да означава, че си имам едно на ум. Не понасям понятието 'едно на ум' щом става въпрос за връзка. Обидно е. Става въпрос, че дори да имам съмнения, ще имам доверие.
Иначе как стоят нещата: Аз съм ужасно, ужасно ревнива, мнителна, абе голяма драма. Не правя скандали и не бих, но ми става тъжно, много тъжно и то за някакви дребни неща. Повечето пъти всячески се опитвам да не го показвам, но понякога е по-силно от мен. И все пак не правя драмите, които би направило момиченце, което ревнува силно.
Била съм пред отворен скайп, имала съм пароли за фейсбук/пощи/абсолютно всичко, което се сетите, любопитството ми е било на макс, ама мнооооооого на макс, гризяща вече нокти, НО никога не съм си позволявала да чета такива неща.. Не за друго, ами знам, че 10000000% ще ми стане тъпо, дори да няма защо. Наистина. И просто това би ме отвратило и карало да се съмнявам тройно повече. Подсъзнателно ли е, не знам какво е, но съм болезнено ревнива за най-елементарни неща, като повечето наистина не ги показвам, защото би ми навредило ужасно много.
А ако се е случвало да виждам някои работи, то е било в присъствието на човека до мен.
Преди време много се дразнех, когато бившото ми човече искаше да ми рови в компютъра. Ама адски много и ставаха големи скандали. Не че е имало какво да види, което не трябва, просто ме дразнеше факта, че на шега или не, искаше да ми се рови в компютъра..
ShtrudeL
02-14-2013, 13:46
слаааадко
Nam3less3
02-14-2013, 15:44
По принцип бих и изкопирал и събирал цялата лична кореспонденция(не само на приятелките, но и на всеки човек до чиито данни се добера), но тъй като самият аз не позволявам на никой да има достъп до техниката и разговорите ми(а и технологично ги пазя добре), за да не предизвиквам съдбата и аз никога не съм чел лични данни с някакви специални цели(само ако случайно съм имал достъп).
Това е все едно да се ровят в мислите ти и е незаконно.
Хората, стремящи се да знаят всичко за другия, много често водят скучен начин на живот и в повечето случаи си го усложняват по междудругото (от скука/любопитство). Пълно доверие? Абсурд. Аз на себе си нямам, какво остава за някой си .. преминаващ или застоял се (до мен). Не държа да знам всичко, а само онова, което ме касае пряко. Ценя си времето и нервите, а загубата им за такива "проверки" е излишна (в повечето случаи).
ShtrudeL
02-14-2013, 22:08
^^
http://data.whicdn.com/images/50731757/tumblr_mhbklhQzSv1s3s16ro1_500_large.png
Хората, стремящи се да знаят всичко за другия, много често водят скучен начин на живот и в повечето случаи си го усложняват по междудругото (от скука/любопитство).
Хайде бе... Стремежът да опознаеш всеки аспект от партньора няма нищо общо със скучния живот.
Или смяташ, че ти, понеже водиш особено интересен и изпълнен с приключения живот, си прекалено възвишена, за да влагаш сили и време в това да опознаеш човека до себе си?
А, ще прощаваш, но аз ИСКАМ да знам всичко за него. До последната запетайка и точка.
anonymous708973
02-15-2013, 18:11
А, ще прощаваш, но аз ИСКАМ да знам всичко за него. До последната запетайка и точка.
Мда, ама ако човекът до теб не допуска да му навлезеш толкова дълбоко в личното пространство? Не говоря за единия кирлив фейсбук.
Мда, ама ако човекът до теб не допуска да му навлезеш толкова дълбоко в личното пространство? Не говоря за единия кирлив фейсбук.
Докъдето ме допусне. Аз не мога да го задължа нито да бъде откровен с мен, нито да ми позволи да ровичкам навсякъде (не че това, принципно, би ме спряло да опитвам, но тва е друга тема). Смисълът е, че аз имам нужда да знам всичко и от своя страна, ще направя опит да узная всичко. Ако той не иска да ме допусне, това е негов проблем, не мой.
Но за мен, истинска връзка и истинско партньорство има тогава, когато двойката се познава напълно.
Стремежът да опознаеш всеки аспект от партньора няма нищо общо със скучния живот.
Или смяташ, че ти, понеже водиш особено интересен и изпълнен с приключения живот, си прекалено възвишена, за да влагаш сили и време в това да опознаеш човека до себе си?
Не е нужно да имам "изпълнен с приключения живот", че да се занимавам с най - малките подробности от нечий друг.
Винаги мога да намеря по - интересни неща за вършене и ако това ме прави "прекалено възвишена" значи да, смятам се за такава.
smile_for_you
02-17-2013, 10:48
Признавам си, влизала съм му, но след това си му признах всичко. Там прочетох, както и много хубави неща, така и малко неприятни, но след това му казах всичко, което ме притесняваше и сега сме много по-добре. Доверието се гради с много години, за да видиш и станеш свидетел на много неща, в които този човек да ти покаже, че наистина държи на теб,