PDA

View Full Version : За хората с шоф. книжки

runway27
05-01-2013, 15:56
А бе трудно ли ви беше в началото ? Аз не знам, направо ми идва да се откажа, а съм и момче.. Първите 2 часа извънградско добре, после като почнаха часовете в града пълен шок, не знам къде се намирам. Има чувството, че никога няма да свикна, та затова и обмислям да се откажа, а още съм на 5-я час :D Като знам какви хора стават шофьори започвам да се мисля за ебати некадърника. Инструктора ми е точен, спокоен и добре обяснява, но така и не мога да свикна. След всеки час ми казва, че вървим добре, но няма кво да се лъжа пред себе си - нещата куцат, а имах такова желание..

lamer4e7o
05-01-2013, 15:59
Не се отказвай просто. В момента и аз карам курс и долу-горе се справям. Вярвам и при теб е така. Просто слушай него (инструктора), и докато караш се концентрирай. Не мисли за другите шофьори, когато караш.

pifiella
05-01-2013, 16:03
Ооооо при всички е така.
Цял живот сме се возили на задната седалка и като отидеш на мястото на шофьора всичко е различно.Аз не можех да свикна как виждам пътя,тоест нивото, на което виждам другите коли.Все едно се качвах на трактор,толкова високо ми се виждаше,но след 4-5 час се свиква.

anonymous708973
05-01-2013, 16:03
Спокойно. На моменти ще се чувстваш като пълен малоумник, но ще премине. Важно е да решиш дали инстукторът е добър или просто иска да ти вземе парите, затова не му е изгодно да се отказваш. Виждам, че си от Пловдив, мога да ти препоръчам прекрасен инструктор, ако решиш, че това е проблемът :)
Правих пълни олигофрении - на десен завой с ляв мигач, влизане в насрещното, пресичане на пътя на други коли по завои и кръгови... Вечно ме поправяше, подсещаше, страхотен е просто. Е, взех си всичко от първия път и след по-малко от седмица тичкам до КАТ за книжка :)

runway27
05-01-2013, 16:07
не ми е проблем инструктора, аз се чувствам некадърен :D

xXxAngerfisTxXx
05-01-2013, 16:07
да ти кажа в учебната е едно, после като я вземеш и като караш твойта кола тогава е стресиращо... от другата страна няма педали и такива неща. На мен учебната ми беше лесно, спокойно каране, ако стане нещо набиват спирачки. После в мойта кола по-стара, по тежка и мощна от учебната се видях в чудо, но се свиква. Сега е лесно като ходенето.

vladyman
05-01-2013, 17:29
Влизам ти в положението, човече. И на мен в началото ми беше много зор - най-вече маневрирането на задна неговата кожа мръсна :D След това свикнах и в момента мога да карам сравнително добре, макар и чак след повече от две години шофьорстване.

Най-важното е да не се разсейваш, повечето грешки от това стават. А опита ще си дойде с времето, не се шашкай.

nosferatu23
05-01-2013, 17:42
А бе трудно ли ви беше в началото ? Аз не знам, направо ми идва да се откажа, а съм и момче.. Първите 2 часа извънградско добре, после като почнаха часовете в града пълен шок, не знам къде се намирам. Има чувството, че никога няма да свикна, та затова и обмислям да се откажа, а още съм на 5-я час :D Като знам какви хора стават шофьори започвам да се мисля за ебати некадърника. Инструктора ми е точен, спокоен и добре обяснява, но така и не мога да свикна. След всеки час ми казва, че вървим добре, но няма кво да се лъжа пред себе си - нещата куцат, а имах такова желание..

мен ме скъсаха в другата крайност че имах прекомерна агресия , направих предпоставки за птп , не пуснах една пожарна кола с лампи да мине и напсувах един друг през прозореца :smt077 на втория път се падна същия шибек който ме помнеше много добре и ме измъчи карах точно час и 5 минути против правилата и паркирах 5 пъти успоредно и паралелно , но не ми беше некомфортно нито за 1 секунда дори от първия ден. не се обвинявай ,
не на всеки се отдава всичко и няма как да искаме да сме добри във всяка една дейност , то ако беше така щяхме да сме гении ;) на мен например спорта не ми се отдава много но пък съм добър в едни други неща ......приеми го че не ти е отвътре и просто го свърши като работа която трябва да бъде свършена , не винаги ще се кефим в живота на това което трябва да направим , ама затова сме мъже не путки ;)

xXxAngerfisTxXx
05-01-2013, 18:04
мен ме скъсаха в другата крайност че имах прекомерна агресия , направих предпоставки за птп , не пуснах една пожарна кола с лампи да мине и напсувах един друг през прозореца :smt077 на втория път се падна същия шибек който ме помнеше много добре и ме измъчи карах точно час и 5 минути против правилата и паркирах 5 пъти успоредно и паралелно , но не ми беше некомфортно нито за 1 секунда дори от първия ден. не се обвинявай ,
не на всеки се отдава всичко и няма как да искаме да сме добри във всяка една дейност , то ако беше така щяхме да сме гении ;) на мен например спорта не ми се отдава много но пък съм добър в едни други неща ......приеми го че не ти е отвътре и просто го свърши като работа която трябва да бъде свършена , не винаги ще се кефим в живота на това което трябва да направим , ама затова сме мъже не путки ;)
абе има и доста путки шофьорки... една руса в една киа едновременно се гримираше като гледаше в огледалото и правеше ляв завой... тва и аз не го мога :O :lol:

shmatarok
05-01-2013, 18:08
Авторе, успокой се, никой не се е родил научен. Отпусни се малко, ще свикнеш скоро. Ако имат възможност вашите, може да те водят да караш малко извънградско по някой по-черен и неизползван път, за да посвикнеш малко.

anonymous708973
05-01-2013, 18:36
абе има и доста путки шофьорки... една руса в една киа едновременно се гримираше като гледаше в огледалото и правеше ляв завой... тва и аз не го мога :O :lol:

Eдна правеше десен завой по тясна уличка, тръгна прекалено рано и се заклещи на 45 градуса спрямо завоя. Опитай се да си го представиш.

POLLINA
05-01-2013, 18:39
простое трабвало да го вземе по-вътрешно :cool:
by the way , големи некадърници има в нашия град

anonymous708973
05-01-2013, 18:59
Точно обратното - по-външно трябваше :д

granger
05-01-2013, 19:00
Ооооо при всички е така.
Цял живот сме се возили на задната седалка и като отидеш на мястото на шофьора всичко е различно.

Mмхм,но с времето свикваш. Ако си повярваш прекалено ще изгориш,бъди реалист,знай си възможностите,шом ти казва,че вървиш добре,значи е така!Ако не спичаш всичко ще е ок. Всички сме бозили и сме правили грешки!

Плюс : спираха ме оня ден за първи път самичинка от КАТ...побърка ме, кво ли не ми провери,добре че имах всичко!

POLLINA
05-01-2013, 19:01
о боже,току що си представих ситуацията каква е била..
о.О

а по темата - не се притеснявай,при всички е така.
аз на моя курс преди 3 години , не се бях качвала никога на кола.Е.. в началото ми беше кофти,но после свикнах.
Само да ти кажа,че шофьор от курсовете не се става:Д
Аз почнах да си карам сама навсякъде като взех книжката и така се научих.

xXxAngerfisTxXx
05-01-2013, 19:18
о боже,току що си представих ситуацията каква е била..
о.О

а по темата - не се притеснявай,при всички е така.
аз на моя курс преди 3 години , не се бях качвала никога на кола.Е.. в началото ми беше кофти,но после свикнах.
Само да ти кажа,че шофьор от курсовете не се става:Д
Аз почнах да си карам сама навсякъде като взех книжката и така се научих.
Точно... шофьор се става след като вземеш книжка и изхабиш 1000 лева за бензин както казваше инструктора. Като научиш перфектно правилата на шаха не си шахматист нали ?

POLLINA
05-01-2013, 19:22
именно:)
практика му е майката

draid
05-01-2013, 19:25
Няма да се плашиш само. Всичко е практика и много голяма доза спокойствие ;) Човек не излиза научен да кара като вземе там някакви часове 30-40-50, учи се в продължение на години след това ;)

nosferatu23
05-01-2013, 20:32

тва е уникално , наистина , трудно ще успея и аз да се справя :smt077

аз пък съм виждал жена таксиметров шофьор , караше със 90-100 в града и някой като я забавеше в лявата лента псуваше яко през прозореца :smt077 искаше ми се да сляза щото насрах , ама каза че няяя ми взима за престоя :smt077

s40t4
05-02-2013, 09:52
С търпение всичко се свиква, но ако се впрягаш тежко...

SurfSky
05-02-2013, 09:58
Брат няма смисъл да се отказваш ( На частно ли караш курса ? ) . В началото винаги е трудно. Мен 1вия час ме накара само да потеглям на едно игрище , и аз хич не се справих.Колата само ми гаснеше , и господина вика по добре да приключм за днеска,че само грешки правиш. 2рия час директно ме вкара в града ... В началото докато свикнеш е кофти, после към края е по лесно ...
Никой не се е родил научен...

Positive_SouL
05-02-2013, 10:04
Аз се притеснявах пък от други неща. Например често чувствах някакво задължение че трябва да приказвам, а през цялото време беше гробна тишина.
Иначе като се притесняваш толкова защо не ходиш на полигона с някой близък да се отпуснеш. Тези часове за които си плащаш никога не са достатъчни. Аз като си взех книжката и не можех да паркирам назад.

prosto_chovek
05-02-2013, 10:42
Нормално да ти е по - трудно в началото, защото още мислиш върху самото управление на колата - кой педал да натиснеш, коя предавка да вкараш, накъде мигача, пък като спираш на светофар да не забравиш съединителя със спирачката и прочее - нормално е. Стреми се да направиш управлението автоматично и без да се замисляш, като следиш пътната обстановка ще ти е по - лесно. И имай предвид, че инструкторът до теб има педали и няма да те остави да се убиеш, така че карай спокойно, уверено, следи за правилата и ще се справиш.

Supermassive____
05-02-2013, 10:58
Няма да се предаваш ей ;) Да знаеш от мен, че първите часова винаги са най-стресиращи. Все пак нямаш изградени рефлекси на шофьор а и в това натоварено движение напълно те разбирам :д Както се казва с времето човек се учи.

prosto_chovek
05-02-2013, 11:18
Между другото, сега ще ти споделя малко личен опит, когато карах курсовете - казах на инструктора тогава да не бара педалите или волана освен ако няма пряка опасност за движението. Ама аз бях карал преди това. Както и да е. По този начин, като карах известно време кажи речи самостоятелно в града, накрая си карах и на изпита самостоятелно, но по - уверено и не се притеснявах, че този, дето ми седи отдясно, може да ме спре изведнъж, защото си бях изградил минимална съобразителност за самостоятелно каране и всичко без проблем. Но аз лично така се уча най - добре - когато сам си направя нещо и видя, че става. Включително си спомням ходих по цариградско учебна кола с над допустимата скорост накрая, което не се прави. Друго нещо, което беше добре, че инструкторът не ми казваше завий наляво - завий надясно, а ми казваше - тръгваме оттук, трябва да стигнем до еди къде си - и ако не знам пътя - питам, ако го знам - карам. Ако ти е било полезно като акъл това - добре. Приемай колата като тенекия с 4 колелета, с която стигаш от т.А до т.Б, не е нищо страшно, даже е супер готиното като свикнеш.

No5
05-02-2013, 15:15
На всички ни е било трудно в началото, спокойно. Мене инструктура ме пусна през града на 1вия час, при положение, че не се бях качвал на шофьорското място през живота си, но всичко мина добре.
Един съвет - научи правилника и ще знаеш какво да правиш.

... казах на инструктора тогава да не бара педалите или волана освен ако няма пряка опасност за движението..
това не го прави

prosto_chovek
05-02-2013, 15:18
Казах от личен опит - аз направих така и за мен беше добре. Ама аз и бях карал преди това.

Amore-Mio*
05-03-2013, 18:59
Нямам все още книжка.
Но месеци преди курсовете започвам/започнах да се уча с баща ми. Притеснено ми беше, въпреки че си карах на полигона и опасност реално нямаше, но когато си седнах на шофьорското място, си включих хладнокръвието и си запазих спокойствието, което е нужно при карането.
Та, мисълта ми е, че не бива да се отказваш. Трудно е, но само в началото - баща ми ми каза, че когато съм убедена в себе си, всичко ще бъде наред. Което наистина си е така. А и вярвай на инструктора си - щом ти казва, че караш добре значи е така. Никой не би те излъгал за нещо, толкова важно, защото в крайна сметка са те излъгали и по някаква си случайност, да кажем, си взел книжката и ти рискуват живота. Ако ме разбираш.

xXxAngerfisTxXx
05-03-2013, 19:42
Нямам все още книжка.
Но месеци преди курсовете започвам/започнах да се уча с баща ми. Притеснено ми беше, въпреки че си карах на полигона и опасност реално нямаше, но когато си седнах на шофьорското място, си включих хладнокръвието и си запазих спокойствието, което е нужно при карането.
Та, мисълта ми е, че не бива да се отказваш. Трудно е, но само в началото - баща ми ми каза, че когато съм убедена в себе си, всичко ще бъде наред. Което наистина си е така. А и вярвай на инструктора си - щом ти казва, че караш добре значи е така. Никой не би те излъгал за нещо, толкова важно, защото в крайна сметка са те излъгали и по някаква си случайност, да кажем, си взел книжката и ти рискуват живота. Ако ме разбираш.

само да уточня... едно е да тръгваш и спираш на полигона, да завиваш, да правиш маневри на задна, друго е на пътя, сам. Щото аз като ги почнах си викам хах лесна работа, нали тръгвам без проблем, завивам... ама като спреш на кръстовище, за ляв завой и се чудиш как се минава... да научих се горе долу, и на изпита на кормуване ме скъсаха. Щото треперих целия. От 2рия път го взех, и 4 месеца си карам. И да ти кажа, като вземеш тъпия розов документ и талона, си нищо повече от келеш който що годе знае правилника... Знаеш ли кво ми беше първия път като карах мойта кола като взех книжка ? То не беше треперене не беше стрес. Що ли ? Щото до мен няма 3 педала... всичко зависи само и единствено от мен! Сега си карам спокойно, и мойта философия (нека хората с по-голям стаж от мен да се изкажат) е - път с предимство - минаваш като се оглеждаш навсякъде, път без предимство - минаваш като се оглеждаш от всякъде, прав път - feel the raw power of car, пешеходна - минаваш ако няма никой стъпал на нея... :)

draid
05-03-2013, 20:15
Малка поправка. Не е необходимо да е стъпил някой на пешаходната за да спреш, достатъчно е да има хора на тротоара на кръстовището. Хубаво е човек да се научи малко на култура на шофиране, да не натиска клаксона за щяло и нещяло, да не се възползва винаги от предимството си (както се казва днес ти правиш добро на някой с ляв завой, утре на теб ти правят ;))

xXxAngerfisTxXx
05-03-2013, 20:23
Малка поправка. Не е необходимо да е стъпил някой на пешаходната за да спреш, достатъчно е да има хора на тротоара на кръстовището. Хубаво е човек да се научи малко на култура на шофиране, да не натиска клаксона за щяло и нещяло, да не се възползва винаги от предимството си (както се казва днес ти правиш добро на някой с ляв завой, утре на теб ти правят ;))

след като 2 пъти 2 жени стоящи на тротоара пред пешеходна ме гледат - :( спирам, махам с ръка да минат те пак - :( вече не си хабя спирачните дискове. Има пешеходци дето не знаят откъде как се минава... смятай

pifiella
05-03-2013, 20:36
На изпита ми изскочи един старец пред колата,ама той буквално изскочи от един храст(карах между блокове и градинки).Така яко набих спирачките, :D но добре,че карах с 30-35 сигурно.Те бяха едни еднопосочни,със спрели коли отвсякъде,това ме спаси...
После инструктора излезе да му се кара,ама той беше някъв ненормален човечец.
А на вътрепния един ме удари отзад.Валеше дъжд,аз спрях на пешеходната,че имаше дечица и тоя зад мене бам,тогава вече се уплаших.Излезе едно момче,започна да се извинява,това на всеки се случвало,там уредиха нещата с инструктора,но много се стреснах.

anonymous708973
05-04-2013, 10:52
и мойта философия (нека хората с по-голям стаж от мен да се изкажат) е - път с предимство - минаваш като се оглеждаш навсякъде, път без предимство - минаваш като се оглеждаш от всякъде, прав път - feel the raw power of car, пешеходна - минаваш ако няма никой стъпал на нея... :)

Бих добавила: Внимателно през кръговите, първо за пешеходци гледайте, за коли - чак като навлезете навътре. И да не пресечете нечий път, че става страшно...
Давам си сама съвети :д

runway27
05-04-2013, 11:10
значи, взех още 2 часа и опр. е маааалко по-добре, ама през кръстовищата е голяма обърквация, особено, като трябва да завивам наляво. Другото, което ми е още трудно е, като минавам през някакви супер тесни улички на повечето завои се налага да ми докосва волана :D

draid
05-04-2013, 11:33
Левият завой на всички начинаещи е труден, с времето ще свикнеш. Другото е от габарита на колата и с него се свиква, като се научиш трябва да можеш да се справяш без проблем и с кола в която си от 5 мин.

runway27
05-04-2013, 11:40
дано, ся другата седмица се разбрахме да карам всеки ден да видим как ще е

nosferatu23
05-07-2013, 01:42
Левият завой на всички начинаещи е труден, с времето ще свикнеш. Другото е от габарита на колата и с него се свиква, като се научиш трябва да можеш да се справяш без проблем и с кола в която си от 5 мин.
От личен опит ли , или пак НАИЗУСТ :?: Ще се справи без проблем ама друг път , щи дам една кола която няма да може да я свикнеш през целия си живот , дори да си най големия про компютърен рейсър някога живял , и после въртял геврек на тир да кара банани от Танзания до Китай :?: не е тъй лесно както викаш , не всяка кола е всяка , сещаш ли се маняк :?:

sToyAncHo
05-07-2013, 07:35
Аз карам само в село, защото нямам книжка и въпреки това за много малък стаж (около 100тина километра) се научих да тръгвам като хората, да паркирам, да опъвам ръчна ;д ама свикнах и сега се чувствам много спокоен и съм почти сигурен, че като започна курсовете само трябва да прочета правилника, за да понауча някои правила и съм так-так ;д

GeGaSa
05-07-2013, 07:57

Предполагам на всички им е било малко или много трудно, смисъл когато за първи път се качват на кола, когато са се записали на обучението, друго е да караш от малък, и съвсем друго за първи път на 18...
На мен не ми беше трудно, баща ми ме учеше от 9-10 годишен, сега септември месец мисля да се записвам за Ц, пожелавам успех на всички които сега започват и смело (y) няма да се отказвате.
Всеки се учи, няма научени хора

AzTheUser
05-07-2013, 15:58
В началото е трудно.Никой не се ражда научен,а това да караш(по правилник)е доста по-трудно,отколкото изглеждаше,като сме гледали като малки бащите си примерно 8-) Има доста голямо количество фактори,които трябва да се наблюдават и да се съобразяваш с тях,а ти още си на 5 час-нормално да се чувстваш като в небрано лозе.Имаш още 25 часа(с други думи 5 пъти повече от това,което си минал досега) после изпити,евентуално някакви допълнителни часове,после еди си колко време сам в колата,и тогава вече ще си спокоен,че можеш да караш.Няма как да искаш след 5 учебни часа,които даже не са пълни астрономически часове,да се справяш зад волана.

cunt
05-07-2013, 16:10
важното е инструктора ти да е печен и да те научи. Нормално е в началото да се чувстваш така ,всички сме били на твоето място ,никой не се ражда научен. Дори и след като си вземеш книжката пак ще имаш проблеми в началото ,защото 30-35 часа са супер малко ,за да се научиш да караш особено ако живееш в София.

melany94
05-08-2013, 21:08
Въобще не се отказвай, така е в началото. Изтърпи си часовете, голям кеф е да не се съобразяваш с градския транспорт, да не ти смърди на кисело и да ходиш където си искаш, когато си искаш. Истината е , чче и след курсовете няма да можеш да караш, но после вземеш ли си твоя кола се научаваш за нула време.

dimitar_ak
05-08-2013, 21:16
Шофирането е просто една база от двигателни навици. Те се заучават с тренировки. Сигурно вече не помниш колко трудно си подкарал велосипед, но нещата са напълно аналогични. Тренираш докато добиеш увереност. После дори няма да се замисляш като си зад волана.

nosferatu23
05-08-2013, 23:20
след като 2 пъти 2 жени стоящи на тротоара пред пешеходна ме гледат - :( спирам, махам с ръка да минат те пак - :( вече не си хабя спирачните дискове. Има пешеходци дето не знаят откъде как се минава... смятай

Аз ги блъскам ;) ама гледам да е леко че ще ги смажа иначе

granger
05-09-2013, 14:31
Аз ги блъскам ;) ама гледам да е леко че ще ги смажа иначе

Вярвай си.

Иначе - усет ,бе,момче. Няма как да нямаш усет за колата. То няма начин как по малка улица да караш бързо, да правиш завои с невъобразима скорост. Ако не ги усещаш нещата,няма как да си те получи,освен с много практика,която не се равнява на някакви си 30 часа.

nosferatu23
05-09-2013, 14:37
Вярвай си.

Иначе - усет ,бе,момче. Няма как да нямаш усет за колата. То няма начин как по малка улица да караш бързо, да правиш завои с невъобразима скорост. Ако не ги усещаш нещата,няма как да си те получи,освен с много практика,която не се равнява на някакви си 30 часа.

а ти вярваш ли на усета си ? не спирам защото винаги искам да си свърша работата бързо ;)

granger
05-09-2013, 14:41
Да,вярвам на усета си, имам опит,не е особено голям,но го имам. Много ми е интересно като насвяткаха камери по кръстовищата пак ли не спираш?

nosferatu23
05-09-2013, 15:08
Да,вярвам на усета си, имам опит,не е особено голям,но го имам. Много ми е интересно като насвяткаха камери по кръстовищата пак ли не спираш?

камерите ги има от няколко години , все още не съм получил фотографска снимка.дали е заради моят късмет,дали е заради колата ми нямам идея , няма и да разбера ;) честно казано не спирам защото пешеходците са неадекватни,те са в правото си да преминат но ги е страх да минават пред мен.последният път когато реших да пропусна пешеходец , той изчака , аз продължих и мина след мен ;)в смисъл спрях напразно и чаках като шматка , след това се ядосах и го напсувах ;)

granger
05-09-2013, 15:49
Има хора всякакви, аз винаги спирам на пътека и пропускам. Ако не ме отбележат - махвам с ръка или в краен случай удрям клаксона!

nosferatu23
05-09-2013, 15:51
Има хора всякакви, аз винаги спирам на пътека и пропускам. Ако не ме отбележат - махвам с ръка или в краен случай удрям клаксона!

като удариш клаксона може да се ядосат , или да се стреснат , другото като ше говорим за забранени неща , знаеш ли за използването на клаксон в населено място ;)

granger
05-09-2013, 15:54
знам,ама моя е прецакан и не вика :lol: издава дразнещ несериозно нисък звук :D което също е кофти,щото е неизправност,ама майната му засега.

nosferatu23
05-09-2013, 15:59
знам,ама моя е прецакан и не вика :lol: издава дразнещ несериозно нисък звук :D което също е кофти,щото е неизправност,ама майната му засега.

ако бибипката ти издава звук като на симфония , примерно като от котка заседнала и мяукаща във отводна тръба- маняшки УЛУК :smt077 така ще получиш обратния ефект , вместо респект ще получиш стръмна напатка от пешеходец :smt077

granger
05-09-2013, 16:15
Получавам само кимания засега .

nosferatu23
05-09-2013, 16:23
Получавам само кимания засега .

това е защото може да са те харесали и да искат да чуят този звук и от теб , тоест звукът на коте заклещено в тръба , или тръба заклещена в коте :smt077 зависи от гледната точка :smt077

runway27
05-27-2013, 19:42
Бе свиквало се :lol: остават ми 10 часа, а се справям доста добре. Паркирането назад също ми се получава прилично :D Още не съм учил успоредно, ама предполагам, че и това ще стане, иначе инструктора няма грешка, улучил съм човек :D

Вас учиха ли ви да тръгвате по нагорнище, такова по-стръмно ? И как по-точно - с ръчна или със спирачкта ? Каза, че следващите часове ще учим точно това

POLLINA
05-27-2013, 20:02
дам, странно,че още не са те учили на това.

GeGaSa
05-27-2013, 20:11
Ще се научите бе няма страшно, важно е само след това да внимавате как карате :)

@POLLI а ти някой път, трябва да ме повозишшшшш .. http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/car-driving/smileys-car-driving-410647.gif

draid
05-27-2013, 21:51
Бе свиквало се :lol: остават ми 10 часа, а се справям доста добре. Паркирането назад също ми се получава прилично :D Още не съм учил успоредно, ама предполагам, че и това ще стане, иначе инструктора няма грешка, улучил съм човек :D

Вас учиха ли ви да тръгвате по нагорнище, такова по-стръмно ? И как по-точно - с ръчна или със спирачкта ? Каза, че следващите часове ще учим точно това

По принцип се учи с ръчна, по натам ще си тръгваш само на спирачка.

Addicted__
05-27-2013, 21:58
Досега трябваше да си се научил.
Мен са ме учили само със спирачка.. :)
И е много лесно на курсовете,искам пак :D

granger
05-28-2013, 06:27
И мен само със спирачка са ме учили и по тия проклети улици ми се налага доста често :D

meganet
05-28-2013, 09:25
Абе няма страшно ще го вземеш, то карането се научава, да се внимава трябва.Аз уж се мисля за внимателен шофьор, пък си позлволявам да карам бързо и се нервя и съм потенционално опасен на пътя, а пък в същото време се дразня някой като кара бързо.Трябва много да се внимава!

POLLINA
05-28-2013, 10:09
и мен с ръчна на курсовете не са ме учили, сама се научих в процеса на движение. Даже още си спомням.. беше супер голям нагорнище и имаше светофар,който ми светеше червено,вместо да си държа спирачката дръпнах ръчната и после си потеглих

SurfSky
05-28-2013, 12:26
Тръгването по нагорнище е лесно .... При спирането даваш спирачка ( изключил си от скорост) , и като потегляш пускаш 1ва ,даваш газ и отпускаш леко съединителя ...

П.С Мен не са ме учили да паркирам успоредно,само назад :D

mariam123
05-28-2013, 16:04
И мен не са ме учили да паркирам. В началото ми беше голям проблем, особено успоредното на 5-6 път ми се получаваше :D но се свиква

SurfSky
05-28-2013, 20:19
Свиква се, да :D Мен като ме учеше господина да паркирак,все ми викаше че съм правил грешки а/у ... А й не паркирахме много,и кат дойде деня на изпита си викам ся ще се угелпя :D Ама то винаги дават да се паркира на място,където има за 2 коли място , та се оправих :D

Wwwooow
06-06-2013, 05:00
Колко добри хорица има тук : )) всички му давате кураж и съвети ,а това е адска сила, които са полезни и за всички други.

mlakniwe
06-06-2013, 06:31

И аз бях мноо шашнат като карах курса във Варна, прекарваше ме по най-гадните улички и тнт, но ся като имам книжка почти не карам кола на месеца 1-2 пъти, щото не мога и ме е страх да не напрая нещо, ама аз не исках да взимам книжка, наще ме накараха да съм имал за всеки случай, дори карам само извънградско в града не мисля да карам някога, щото къвто съм си знам, че ще стане нещо, предпочитам да се возя 100 пъти по-спокойно ми е, ще видиш на изпита аз напрао много се спеках и ме скъсаха естествено, щото минах на жълто, просто не обичам да карам и това е-много се натоварвам така и ми е нервно

anonymous708973
06-06-2013, 06:49
И мен не са ме учили на номера с ръчната. На нагорнище просто си държа крака на спирачката...

SurfSky
06-06-2013, 07:44
mlakniwe , и аз съм така.Някак си ми е притеснително като знам че до мен го няма инструктора , и няма кой да натисне вместо мен спирачките , да ми побутне волана ,да ми каже спри тука а/у :D Но трябва практика ...

dimitar_ak
06-06-2013, 08:17
И мен не са ме учили на номера с ръчната. На нагорнище просто си държа крака на спирачката...

Скоро ще отпадне необходимостта това потегляне да се тренира. Новите коли си имат система Hill Hold. Тръгва си като от равно.

Hayashi
06-06-2013, 09:08
И мен са ме учили само със спирачка. И аз изобщо не знаех как да карам и все още съм доста зле и отреагирвам бавно. Мен ако чакаш да тръгна от стоп може да си откарам и 10-15 минути докако не видя, че има 100 метра да мина. :D Иначе досега не съм имала проблеми, карам си спокойно и бавно. Осъзнах, че катастрофите в града не ставали чак толкова лесно. Преди, едва ли не си мислех по тесните улици как минават тези коли и как не си прибират огледалата. xD

anonymous708973
06-06-2013, 10:25
Скоро ще отпадне необходимостта това потегляне да се тренира. Новите коли си имат система Hill Hold. Тръгва си като от равно.

Баща ми е с нова кола и пак си тръгва назад.

SurfSky
06-06-2013, 10:35
А аз ся както карах курса на кола 2011та година ,и баща ми ся ме кара да карам първо наща кола (един опел астра комби 1993та година) първо,че да съм свикенл и после да си зимам моя ... А аз искам на нещо мое ,по малко от тва комби да си свиквам :D

anonymous708973
06-06-2013, 11:28
Да имах и аз възможност да си свиквам на нещо мое, ехе...

SurfSky
06-06-2013, 15:28
И ти ли с колата на баща си ? :D

xXxAngerfisTxXx
06-07-2013, 18:54
А аз ся както карах курса на кола 2011та година ,и баща ми ся ме кара да карам първо наща кола (един опел астра комби 1993та година) първо,че да съм свикенл и после да си зимам моя ... А аз искам на нещо мое ,по малко от тва комби да си свиквам :D

ми мойта е същата и как и свикнах ? :D

anonymous708973
06-07-2013, 19:50
Хах, с никаква кола не съм. Баща ми дава да карам понякога, но само с него.

Nakadah
06-08-2013, 00:06

хм... Сигурно го има в Европа, но не и на този континент. Все пак потеглянето на баир не е по-трудно от нормално потегляне.

xXxAngerfisTxXx
06-08-2013, 07:29
хм... Сигурно го има в Европа, но не и на този континент. Все пак потеглянето на баир не е по-трудно от нормално потегляне.

+... Стига да са ти бързи краката

Nakadah
06-10-2013, 06:45
+... Стига да са ти бързи краката

Не точно... Целия проблем е, че хората се шашкат като колата тръгне назаде. Ако просто игнорираха този момент нямаше да има никаква разлика между потегляне на равно и на нагорнище. След малко опит дори няма да им прави впечатление това, че колата тръгва малко назаде при потегляне на нагорнище

delusion911
06-10-2013, 09:28

След 15-16 час се свиква, какво си тръгнал тук да ми се обясняваш, както каза, още си на 5-тия час? Не виждам проблем, инструктура ти казва, че се спряваш за момента. Вече ако след 20-тия час все още не се ориентираш, тогава може да се каже, че имаш проблем. Просто докато караш мислиш единствено за знаци, маркировка, пешеходци (най-важното). Успех :)

runway27
06-22-2013, 14:08
само да кажа, че вече взех книжка и дори имам няколко карания сам в колата. Честно казано предпочитам да съм сам в колата, отколкото баща ми да е до мен, щото ми надува главата и все ще се хване за нещо. Изнервя ме и се разсейвам. Взех си всичко от 1-вия път. Единствения ми проблем е успоредното паркиране, но и при него се вижда прогрес и предполагам ще свикна в най-скоро време :D

xXxAngerfisTxXx
06-22-2013, 21:19
само да кажа, че вече взех книжка и дори имам няколко карания сам в колата. Честно казано предпочитам да съм сам в колата, отколкото баща ми да е до мен, щото ми надува главата и все ще се хване за нещо. Изнервя ме и се разсейвам. Взех си всичко от 1-вия път. Единствения ми проблем е успоредното паркиране, но и при него се вижда прогрес и предполагам ще свикна в най-скоро време :D
успоредното и на мен не ми се отдава :lol: знам как се прави ама мамка му и 5 метрово комби не става...

anonymous708973
06-22-2013, 21:56
Успоредното е тва, при което се влиза назад, нали?
Още не съм го пробвала откакто имам книжка. Лошото е, че и френския нещо ми бяга :д
Чувствам се генетично прецакана.

xXxAngerfisTxXx
06-23-2013, 14:07
успоредното е когато колите са една зад друга :D

draid
06-23-2013, 20:27
Жените по принцип имат проблеми с пространственото възприятие за това и им е по-трудно да се научат да паркират и да свикнат с габаритите на колата. Успоредното паркиране се нарича така, защото захода е при успоредно спиране до предната кола, другото му име е софийски гараж :D Назад е лесно паркирането и не се учете да се въртите назад като в каруца, колата си има огледала за тая цел. Ако свикнете да се въртите ще ви стане навик.

Nakadah
06-24-2013, 08:53
Успоредното е тва, при което се влиза назад, нали?

Освен ако не си в Северна Америка..(Не очаквам много да схванат този майтап хаха)

Назад е лесно паркирането, колата си има огледала за тая цел.

Те ТОВА!!!

anonymous708973
06-24-2013, 10:11
Френски гараж е https://www.google.bg/search?gs_rn=17&gs_ri=psy-ab&tok=9QfZBQgt19p8kNYVM0SfDg&suggest=p&cp=10&gs_id=12&xhr=t&q=%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B 3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B6&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.Yms&biw=1920&bih=955&um=1&ie=UTF-8&hl=bg&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=7hrIUbS2G4iHswbayIGQAg#um=1&hl=bg&tbm=isch&sa=1&q=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD %D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8&oq=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B D%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8&gs_l=img.3..0i24.5349.6893.0.7027.14.11.0.2.2.0.13 2.1099.5j6.11.0...0.0.0..1c.1.17.img.8n4f2UY-s60&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.Yms&fp=e36cd4948252782c&biw=1920&bih=955&facrc=_&imgdii=_&imgrc=UzRQ9A4PPbwxcM%3A%3BsyJW89Ak7iHa1M%3Bhttp%25 3A%252F%252Finteresen.net%252Fmedia%252Fk2%252Fite ms%252Fcache%252Feb6c7c01c4e98e1f2578f9959463b973_ XL.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Finteresen.net%252Finde x.php%252F2013-04-18-09-49-45%252F2013-04-18-11-04-13%252Fitem%252F51-urok-po-parkirane-kato-za-rekord%3B900%3B672.

Доколкото разбирам, това наричате вие успоредно.
Хубу, а това как се нарича? - https://www.google.bg/search?gs_rn=17&gs_ri=psy-ab&tok=9QfZBQgt19p8kNYVM0SfDg&suggest=p&cp=10&gs_id=12&xhr=t&q=%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B 3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B6&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.Yms&biw=1920&bih=955&um=1&ie=UTF-8&hl=bg&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=7hrIUbS2G4iHswbayIGQAg#um=1&hl=bg&tbm=isch&sa=1&q=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD %D0%B5&oq=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B D%D0%B5&gs_l=img.3..0l3j0i24l7.24338.24338.5.24501.1.1.0.0 .0.0.91.91.1.1.0...0.0.0..1c.1.17.img.XhOnvqdkBIE&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.48293060,d.Yms&fp=d925916250d71115&biw=1920&bih=955&facrc=_&imgdii=_&imgrc=yWfW5rzMd9jVlM%3A%3BQMXT_hESMomxoM%3Bhttp%25 3A%252F%252Fwww.standartnews.com%252Ffiles%252Fart icles2%252F159%252F159073%252Ff1c5bdfc23aed3b213f9 ef985d611849_400x300.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww. standartnews.com%252Fregionalni%252F____-159073.html%3B400%3B300

draid
06-26-2013, 14:34
Това не е достатъчно сложно за да заслужава име :D Въпреки, че от гледна точка на математиката това също е успоредно.

anonymous708973
06-27-2013, 07:40
Именно :д

xXxAngerfisTxXx
06-27-2013, 18:01
http://scandalplus.com/Zhena-shofyor-ubi-sebe-si-i-sapruga-si-dokato-parkira-na-zaden

granger
06-27-2013, 18:10
и кво ?^

draid
06-27-2013, 20:13
Ми нищо това може да го постигне само и единствено жена :D

granger
06-27-2013, 21:27
Дооре.

draid
06-27-2013, 21:37
Нищо лично жените шофьори, но са ненадминати в произшествията при паркиране.

granger
06-27-2013, 21:40
Възможно е :D