Влез

View Full Version : Защо "егото" винаги е на 1-во място ?

KyMaJluCa
06-19-2013, 07:13
Хайде да сме малко откровени и да размишляваме защо се получава така ?

LadyDi
06-19-2013, 07:45
Рефлекс, инстинкт, заложен по рождение. Винаги Аз-ът е в центъра на собствената ти Вселена. Инстинктът за самосъхранение е най-силен от всичко.

AnzaRe
06-19-2013, 08:25
Защитен механизъм.

102
06-19-2013, 12:02
Чувал съм, че има хора, които поставят егото си на заден план....

sToyAncHo
06-19-2013, 12:16
Първото нещо, което ни идва на главата е его, а не компромис..

Ivaaaaa
06-19-2013, 12:58
Първото нещо, което ни идва на главата е его, а не компромис..

мдааа

Chacho
06-19-2013, 13:00
Психическото развитие е свързано с отделянето от егото, което ни кара да действаме, иначе щяхме да сме почти пасивни.

sunshine :**
06-20-2013, 21:08
идея нямам , но при повечето наистина е на първо място , а това хич не е добре .....такива хора чак противни ми стават .

102
06-20-2013, 21:10
@sunshine :**, можеш ли да ми кажеш какво е "его" ? =)

psychopath
06-21-2013, 05:23
Слушайте чича ви Фройд, он е прав.

LadyDi
06-21-2013, 05:47
@sunshine :**, можеш ли да ми кажеш какво е "его" ? =)

Не може. Думата егоизъм е придобила твърде негативен смисъл.

lyuba991
06-22-2013, 12:02
Почти всеки мисли най-вече за собствения си задник, но не усеща, че и някой друг страда. Повечето егоцентрици са самовлюбени говеда :)

Chacho
06-22-2013, 16:42
Почти всеки мисли най-вече за собствения си задник, но не усеща, че и някой друг страда. Повечето егоцентрици са самовлюбени говеда :)

А защо трябва да се съобразява с чуждото страдание? Зад това съображение не стои ли също егоцентризъм?

lyuba991
06-22-2013, 16:49
А защо трябва да се съобразява с чуждото страдание? Зад това съображение не стои ли също егоцентризъм?
Казах повечето - не всички. Говорех за тези, на които не им пука за никого и нищо.

ge6aaaa3
06-22-2013, 17:12
Егото и аз-ът са различни неща! Егото е аз-ът, който са ти наложили околните. Егото се формира от социалната ти среда-то зависи от одобрението на околните. Нали знаеш онова чувство, което се появява, като ти пишат 6 в училище или те повишат в работата-е това е "чесането" на егото ти. По същия начин, когато ти пишат 2 или те уволнят, егото ти се смачква и ако си лежал на него-потъваш и ти. Истинският ти, вътрешен аз е това, което ти си изградил като мнение за себеси. Той е онова, което нито двойката, нито шестицата ще променят. Той не се влияе от мнението и одобрението на околните и ако е по-силен от егото, никой и нищо не може да те накара да "пропаднеш" психически.
А що се отнася до състраданието и егоизма- Ницше го е казал: "нужда на нещастните“, защото чрез състраданието в края на краищата се показва единствено собственото превъзходство над нуждаещия се от състрадание. Състраданието поражда желанието да си винаги по-слаб и да имаш възможност да показваш своята болка. То е по-скоро егоистично, отколкото алтруистично чувство."
;)

LadyDi
06-22-2013, 21:33
Егото и аз-ът са различни неща!
Грешиш.
"Его" е латинската дума за Аз.
Отвори тълковен речник. Виж какво пише там под "его" - аз, собствената ми личност.
Егоизъм, еготизъм и егоцентризъм са вече други неща.
Голяма грешка е да се поставя знак за равенство между его и горните три понятия.

ge6aaaa3
06-23-2013, 07:25
^Много добре знам какво е его. Както казах, то пак е нещо като Аз, но е наложено от социалната ти среда, а не от теб самия.
ПП Ето една статия по темата: http://ego.newage.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE.html ;)

LadyDi
06-23-2013, 07:56
^Много добре знам какво е его. Както казах, то пак е нещо като Аз, но е наложено от социалната ти среда, а не от теб самия.
ПП Ето една статия по темата: http://ego.newage.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE.html ;)

Много добре знаеш, но ти се изплъзва.
Повтарям - его не е същото като егоизъм. Не е "нещо като Аз". То Е Аз.

ge6aaaa3
06-23-2013, 09:58
^Линка не го отвори въобще, нали? Или, може би, го прочете по диагонал? И къде съм говорил за егоизъм?

shusha
06-23-2013, 10:24
Егото е това, което ме прави по-велик от другите или ме кара да мисля така. То е като плаващи пясъци, които ме карат да мисля , че съм над другите, но в следващия момент пропадам и се сблъсквам със смирението. Докато не се смиря и приема истината, ще пропадам заедно с моето его. Егото е спасително въже за онези, които нямат дург изход и заради това е на 1-во място.
Има разлика между самочуствие и его ... една много тънка граница ги разделя....

ge6aaaa3
06-23-2013, 11:17
^Точно!

102
06-23-2013, 17:47
Има разлика между самочуствие и его ... една много тънка граница ги разделя....

А теб само една буква те разделя от грамотността.

sneering
06-23-2013, 18:29
Когато обичаш истински его-то изчезва,когато имаш истински приятел от детство също.
Има хора на които всичко да си дам,лежейки болен под мост с куче-водач пак ще се усмихвам,докато си мисля за тях колко са добре в момента.И това ще ме крепи и даже ще съм много по-щастлив отколкото ако не съм направил нещо,което е трябвало да направя за тях.
Защото света е пълен с боклуци,но има хора които заслужават всичко,всичко на тоя нелогичен свят и няма място за его

BlueFace
06-24-2013, 00:29
Защото така трябва да бъде. Човек е станал твърде социален и зависим от връзките, които създава в обществото. Потискаме желанията си и се съобразяваме един с друг, за това вече се приема за неморално, когато някой "мисли най-вече за собствения си задник". В края на деня всички ние сме животни и имаме своите инстинкти за самосъхранение. Ако сам не се грижиш за себе си никой няма да го стори (освен може би родителите ти, но и това не е 100% гарантирано). Хората ги е грижа за доброто на другите само докато на тях самите им е добре. Дойте ли момента, в който почувстват някакво неудобство веднага ще те захвърлят настрани. Дори и в днешното "цивилизовано" общество законът на джунглата си важи в една или друга степен - силните оцеляват , слабите биват потъпквани и остават на дъното.