PDA

View Full Version : Фотография?

you're.never.walk.alone
06-21-2013, 15:26
Здравейте!
Момиче/14г./
От съвсем малка,мечта ми е да бъда фотограф.Разбира се,всеки има своето начало.Не съм се заемала сериозно,но е време.Искам фотографията да ми е просто хоби.Няма да го правя за да печеля пари или слава,просто това ме влече и ще го правя без да печеля нищо.
Видя ли нещо красиво,веднага грабвам фотоапарата.Имам много очарователни приятели и когато сме в парка им правя снимки.
Просто съм 'арт' човек.Обичам да рисувам и казват ,че ми се отдава.Това също и е хоби.
by the way не мога да обработвам снимките.Не знам с каква програма.Нищо не знам,именно затова се обръщам към вас.

Фотоапарата ми е 14мегапиксела и засега предполагам още не ми трябва професионален.Моят си прави прекрасни снимки.Но след няколко години (ако сега се заема сериозно) ще си купя и професионален.И не ,няма да чакам родителите ми да го купят.Искам сама да постигна всичко.Въпреки че те ми казват ,че ако се заема сериозно с фотографията те ще ми го купят ,но аз отказвам.

Та пиша,защото имам няколко въпроса.
1.Фотоапарата ми добър ли е за начинаещи?
2.С какво да започна?Какво да започна да снимам за начало?
3.С каква програма да си обработвам снимките?

Ех,имах още безброй въпроси ,но ми излязоха от ума.Така де,като се сетя ще питам.
Ако някой иска снимки да пише.Може и да се осмеля да пусна някоя ;д
Това е засега ,надявам се някой да ми помогне. :)

Naasko
06-21-2013, 15:44
Фотоапарата ми е 14мегапиксела То и 30 да е важно е тялото обектив, но по написаното съдя че е сапунерка. Какво да снимаш това ти ще прецениш, природа, хора, згради, улици. С каква програма да ги обработваш http://stefanovaart.com/page/edit/processing-of-images-for-one-minute

vladyman
06-21-2013, 15:47
1). Не си казала какъв ти е фотоапарата. Принципно, ако е изцяло дигитален - не. Ако е под 2-3 хиляви лева - също. Тъй като не си професионален фотограф обаче това няма никакво значение за теб.
2). Намери си учебник по фотография (по торент сайтовете е пълно). Там има обяснени различните видове снимки (пейзажи, портрети, близки карди, теле кадри и т.н.) с напътствия как точно да се снимат.
3). Фотошоп - даже и професионалистите си вършат мнозинството от обработката с него.

you're.never.walk.alone
06-21-2013, 15:54
^ Може ли да ми дадеш линк към примерно един учебник ?

xoxi
06-21-2013, 16:16
И телефон е добър за начинаещи.
Снимай всичко, което те вдъхновява. Първо намери вдъхновение, идеи, а пък после останалите неща. Остави ги учебниците, книгите и т.н. в началото. Няма фотограф, който да може еднакво добре да снима всичко. Едни снимат портрети, други пейзажи, трети нещо друго... Намери твоята страст в какво е и тогава започвай да четеш от А до Я каквото намериш.
С фотошоп обработвай. Иска се известно време, докато се научиш, но това е най-добрата програма за всякакъв вид обработка.

you're.never.walk.alone
06-21-2013, 17:34
xoxi изключително ти благодаря!

Ето една снимка ..

http://prikachi.com/images/211/6247211F.jpg Ъъъ ?! Критики ?

Cооkie
06-21-2013, 17:50
Аз не разбирам много-много, но относно обработването - наскоро си дръпнах фотошоп и намерих жесток tutorial в youtube ( https://www.youtube.com/watch?v=hnGZf_9UDNw ). Близо 13 часа са 2те части общо и всичко е много добре обяснено :)

you're.never.walk.alone
06-21-2013, 19:14
xoxi изключително ти благодаря!

Ето една снимка ..

http://prikachi.com/images/211/6247211F.jpg Ъъъ ?! Критики ?

Ъппп искам мнения ? :)

In*The*Face
06-21-2013, 21:02
Препоръчвам ти да започнеш да си купуваш списанието Фото мания. Там има и месечни задачки, дават идеи какво да снимаш, а също така и обяснения за различен тип обработка. За мен, ако така или иначе те първа ще се учиш да използваш програма, най-добре е да си изтеглиш директно фотошоп.

Снимката ти е хубава. Аз бих направила друг тип експозиция и кадриране, но тогава и тя ще изглежда различно.

Така и не разбрах какъв е апаратът ти, но не смятам, че има някакво значение на този етап.

Успех с начинанието. Фотографията е магия и си заслужава да й отделиш време.

you're.never.walk.alone
06-21-2013, 21:54
Във всеки павильон ли го има това списание и на каква цена е ?
Благодаря ти за мнението.
Ето ми го фотоапарата - Olympus vg 130
http://www.320-8080.ru/pic/big/153330/olympus_vg_130_black_03.jpg

prettymonster
06-22-2013, 07:32
Аз също се интересувам от фотография , скоро даже съм запланувала да си купя нов фотоапарат . Според мен основното е да научиш повече неща за фотоапаратите като цяло за да можеш да работиш с тях по-лесно , все пак те са нещото , чрез което ти снимаш . Аз лично много такива неща чета . А и важното е кой седи зад апарата , не какъв е . Честно да ти кажа почти всички любителски апарати са хубави :)
До снимките - няма правила във фотографията . Всеки си има лични предпочитания , аз лично харесвам макро фотография :)
Снимай каквото те вдъхновява и най-вече , гледай снимката да предава някаква емоция :)
Надявам се да съм помогнала :D

In*The*Face
06-22-2013, 08:16
Това е една сапунерка, която би могла да ти свърши работа като за начало на любителската ти фотография. Списанието го има в повечето павилиони, излиза един път месечно и струва 5лв. Ето някои теми, които има в броевете, които съм си купувала:

"Жажда за живот" (събиждането на природата, животните), "Портрети по здрач" или пък много рано сутрин, "Снимайте пейзажи в покой", "Открийте "лица" на необичайни места" (тук се има предвид например в чинията ти с храна ако яйцата са очи, краставицата нос, а бекона усмивка. или сянката, която пада в някоя локва....такъв тип идеи), "Дим в кадъра" (поиграй си с дима от ароматни пръчици, но снимай дима със светкавица), "Плодовете в интериора" (поиграй си с различни видове плодове, снимай ги цели и нарязани, комбинирай), "Ръждата не спи" (поредица от снимки на ръжда, повялила се на различни места, в различни форми и нюанси), "Спрете часовника" (тук идеята е малко по-сложна, но в общи линии - да снимаш оживено място с много хора, които вършат различни места, но фокусът ти да е върху човек, който сякаш е замръзнал и е отделен от останалите. това може да стане в междучасието в училище, на гарата, на протестите), "Снимайте черно-бяло", "Течна свежест" (снимай вода, навсякъде, в различни форми и състояния), "Измама в кадър" (това също е много интересна задача. идеята е да направиш заблуждаваща снимка. примерът, който е даден в списанието е мъж, който разкрачен тегли пари от банкомат, а между краката му има разлято кафе. снимката изглежда точно така, сякаш той пишка върху банкомата. ще ти бъде забавно да си търсиш такива моменти), "Птичи ята", "Силуети", "Паяжини" и последно "Безцветно" (идеята е да сливаш цветове и да избираш акцент. например на черен фон да направиш снимка на човек облечен в чисто черно, чието лице е избелено с грим и държи червена роза пред тялото си).

Успех и показвай най-сполучливото :)

shusha
06-22-2013, 09:41
Здравей, много ссе радвам, че магията на фотографията те е грабнала!
1.Фотоапарата ми добър ли е за начинаещи? Няма значение толкова фороапарата. Стига да го познаваш като най-добър приятел. Щом си със сапунерка се концетрирай върху композицията и използвай нещата, които знаеш от рисуването.
2.С какво да започна?Какво да започна да снимам за начало?
С каквото искаш. Ако търсиш идеи, хвани и разгледай чужди снимки на професоналисти из сайтовете и ако харесваш някоя идея, хващай апарата и знаеш. А за фотоманията също е добра идея, но една част няма да ти е толкова полезно, понеже е за професионален фотоапарат, но не вреди да си имаш информацията за бъдеще.
3.С каква програма да си обработвам снимките? Всички го правят с фотошоп и във Фотомания има уроци как да ги отработваш.
Успех :)

ПП:Снимката ти много ми харесва :)

s40t4
07-02-2013, 11:31
Стига с тези сапунерки... че правят снимки - правят, но това нисък клас фотоапарати, който стават само за любителски снимки и т.н. Верно правят не лоши снимки, но ако толкова искате да снимате и да ви се получават снимките помислете за нещо по-добро. От цифров до полупрофесионален има доста разлика, а да не говорим за професионален, но от там идва и въпроса дали ви трябва фотоапарат за всеки ден или не? Помислете и си вземете полу-професионален и ще усетите разликата... не се мъчете с сапунерките ;) Е ся.. яко сте яко зарибени то с времето и професионален ще си вземете, но това зависи от самите вас.

vladyman
07-02-2013, 13:16
Въпроса е, че на повечето тийнейджъри интересите им се менят буквално ден за ден. В този смисъл, да дадеш 2-3 хиляди за апарат и периферия и след един месец да се окаже, че ти е писнало е... нецелесъобразно, най-малкото.

s40t4
07-02-2013, 23:07
Въпроса е, че на повечето тийнейджъри интересите им се менят буквално ден за ден. В този смисъл, да дадеш 2-3 хиляди за апарат и периферия и след един месец да се окаже, че ти е писнало е... нецелесъобразно, най-малкото.
Така е... но друго е да дадеш 5-600лв за фото и ако не ти мине манията за нещо по сериозно. Но вече, ако натам отидат нещата то така ще станат,че ще си изкарваш хляба с фотоапарата след време.