PDA

View Full Version : Столична библиотека

anonymous929647
08-22-2013, 09:26
Здравейте! Реших да започна да чета повече книги, но тези които ги имам, или не са ми интересни, или вече съм ги чела. Не ми се дават пари за нови, а тези които търся струват по 12 лева всяка. Единственият ми вариант е да посещавам библиотека. Научих за тази на пл. Славейков, но може ли да ми разясните малко по-подробно, защото съм ходила само в библиотеките в училищата ми? Колко е годишната такса? Колко книги на веднъж мога да вземам? Какъв е срокът за връщането им? Трябва ли да давам капаро за всяка книга, която вземам, а след като я върна, те ми дават парите? Знаете ли дали има някакви книги на Сара Шепърд в библиотеката? Малки сладки лъжкини, Игра на лъжи или някои други? В самата библиотека има ли места, където да седнеш и да четеш? На 14 съм, ако това има значение. Благодаря Ви! :)

xoxi
08-22-2013, 10:15
Отиваш в библиотеката и питаш.
В интернет на няколко места видях да казват, че годишната такса е към 10лв. (+/-)
Горе-долу се позволяват 4-7 книги да се вземат, а срокът за връщане най-често е 20 дни, като можеш да си ги презапишеш за още 20, ако не си ги прочела.
За капаро за книги за първи път чувам. :D
Не знам какви книги има в библиотеката, но ако се следи от мненията в интернет, тя е добре заредена и има много нови заглавия.
Попринцип всяка библиотека има читалня, за това не се притеснявай.

В библиотеката в моя град има и такса за еднократно ползване на библиотеката. Нещо от рода на 1лв е. Влизаш, вземаш си книга, след 20 дни я връщаш и приключваш. Разпитай дали няма нещо такова и в София. Така ще можеш да видиш какви книги има, как работи библиотеката и ако не си доволна, да си потърсиш друга. Ако пък си доволна, направо си вадиш едногодишна карта.

anonymous929647
08-22-2013, 11:44
Много ти благодаря. Тази седмица ще отида и ще разгледам. :)

DisappointedDreamer
08-22-2013, 11:48
В sтоличната библиотека такsата е 5 лв за ученици за цялата година. Има меsта, където да sеднеш и да четеш.

anonymous929647
08-22-2013, 13:45
Отново, благодаря! ... Интересно ми е дали има хора, които посещават библиотеката. За да не правя нова тема, споделете тук. :)

DisappointedDreamer
08-22-2013, 14:45
Аз ужким я поsещавам, когато sъм в България :Д

weenonas
08-22-2013, 20:24
Аз също я посещавам. Можеш да вземеш до 7 книги, срока за връщане е 20 дни, цената ти казаха. Този месец са отпуска, от 2ри септември отново ще е отворена.
Като тръгнеш да се записваш трябва да си носиш лична карта/бележник и снимка, тези които са за документи.
Относно заглавията не знам, не съм я проучила много добре. Отиди там, разгледай, попитай - има кой да те упъти в самата библиотека :)

pamito14
08-23-2013, 21:12
при мен е 3лв годишната такса това за ученик и за пенсионер също е 3 лв а иначе за възрастен е 5 лв срока за връщане е 30 дни да хода често може да се каже :Д

brutaLxxbunny
08-24-2013, 07:37
Аз обичам да ходя там заради аромата на стари книги. Неподправен кеф...
Друг вариант за теб са кафе-книжарниците като Orange, Papercake, Greenwitch (въх, така ли сe пише...) center и т.н. Там също можеш да четеш книгите безплатно, а обикновено има и нова литература.