View Full Version : ''Шестото клеймо'' - Дан Браун
antoniyaatanasova
08-26-2013, 15:14
Наскоро я прочетох и изгарям от любопитство да разбера тези неща случили ли са се наистина или всичко е измислица? Някой има ли представа ? :Д
FuCKkK13
08-26-2013, 15:40
еее как ме е яд за тая книга 8-) цяло лято не намерих време да я прочета.. даже още книгите за лятото не съм свършила.. иначе е у нас де,като я прочета ще пиша ако се сетя 8-)
socareless
08-26-2013, 18:10
естествено........че не,книгата е по-скоро метафора на определени събития и явления
antoniyaatanasova
08-26-2013, 21:50
Прочети я! Страхотна е!
Интересно ми стана защото всичко е толкова добре замислено и изпипано, че започвам да мисля Дан Браун за някъкъв гений :Д
AnarchyBoy
08-27-2013, 16:51
Нормално всичката тази информация е събирана в продължение на години..
"Шестото клеймо", е само първата от 3-те книги за Робърт Лангдън, щом ти е харесала задължително ти препоръчвам 2-ра част "Шифърът на Леонардо" и 3-тата "Изгубеният Символ". Книгите са страхотни, а авторът пише прекрасно, за мен това са от онзи тип книги в, които няма и една излишна думичка..
По първите 2 книги има филми, по третата в момента се снима.. Робърт го играе Том Ханкс и филмите са доста успешни.
Шестото клеймо -> Ангели и Демони
Шифърът на Леонардо -> Шифърът на Леонардо
Относно въпросът ти дали това е истинско, не не е истинско, но фактите в книгата са истински, препратките също, цитатите от книгите описани в книгата също са истински.. Ватиканската библиотека е огромна, вътре има всичко, но достъпът до нея за жалост е ограничен.. :?
Няма първа, втора и трета част.. сега новата четвърта ли е...? Няма части, напълно отделни книги са си.. Главен герой в тях е Робърт Лангдън.. така по-става. Прочети първо Шестото клеймо, тогава гледай Ангели и демони. Краят на Шестото клеймо ми хареса, който е чел и гледал ще знае разликата. Ватиканската библиотека.. по-скоро невъзможен, отколкото ограничен. А кво ще кажем за най-новата.. Ад..?
В една друга тема вече дадох мнение за Ад:D
Четох книгата на английски, наблюдава се деградация в качеството на книгите му с всяка нова. Поне не е нарушил традицията с плагиатстването, този път на мушка е Джефри Дийвър.
Не бих го нарекла "най-великия писател, съществувал някога". Нито мисля, че идеите му са кой знае колко оригинални. Не знам дали плагиатства.
Но Дан Браун има едно качество, което е особено важно, за да бъде добре продаван - пише увлекателно.
Дори да се наблюдава деградация в книгите му, всички, с които съм говорила и които са прочели "Ад", твърдят, че не е лесна за оставяне, щом веднъж я почнеш.
Колкото до това, дето питате дали описаното в книгите е истина - почти във всяка книга в началото, авторът казва, че описва съществуващи организации, предмети на изкуството и "теории". Но събитията са плод на художествена измислица.
И накрая - филмите. Не съм им фен. Хич.
AnarchyBoy
08-28-2013, 10:52
Няма първа, втора и трета част.. сега новата четвърта ли е...? Няма части, напълно отделни книги са си.. Главен герой в тях е Робърт Лангдън.. така по-става. Прочети първо Шестото клеймо, тогава гледай Ангели и демони. Краят на Шестото клеймо ми хареса, който е чел и гледал ще знае разликата. Ватиканската библиотека.. по-скоро невъзможен, отколкото ограничен. А кво ще кажем за най-новата.. Ад..?
Знам, че любимото нещо ти е да ме ядеш, ма айде пък да не си прав..
Да наистина книгите не са в строго определен ред, но ако ги четеш така..
Шестото клеймо -> Шифърът -> Символът - са съвсем леко и тънко навързани нещата, има препратки и т.н. :)
Има препратки, но книгите като цяло са си самостоятелни. Т.е. и отзад напред да почнеш, не бърка :)
AnarchyBoy
08-28-2013, 11:20
Да, но цялостно е по-добре да се четат в този ред.. :)
Инак, кака е права.. :)
То е добре, ама в България първо издадоха Шифъра. Чак като видяха, че се харчи, пуснаха Шестото клеймо :) Както и другите 2 книги, дето нямат общо с Лангдън.
Естествено, че не е лесна за оставяне.. знаейки че си дал 20 кинта.... плюс това се чете за 5-6 часа, кво толкова.
Сещам се за 2-3 автора на секундата, които пишат по-увлекателно от тоя бастун. Ако сте забелязали всичките са от поредица Кралете на трилъра.. има още 50 автора в тая поредица.
Като казахме другите две книги.. Цифрова крепост на мен ми хареса.
@AnarchyBoy, що спориш ?
Аз не съм казала, че е най-увлекателния.
И аз не я изчетох щото съм дала 20 кинта за нея...
Здравейте и от мен.Първата книга ,която прочетох на Дан Браун беше Ад,буквално я прочетх за 4 дни,толкова интересна беше.И от тогава се запали интересът по книгите му.Сега чета Шестото клеймо,вече прочетох и Шифърът на Леонардо,наскоро си купих и Изгубеният символ.Определено Робърт Лангдън се превърна в любимия ми герой.Научих доста нови неща покрай тези книги.
Във всяка една от книгите има голяма доза истина. За "Шестото клеймо" точно не съм проверявала, но се бях запалила по "Изгубения символ" и от там доста неща си ги записвах и после проверявах и търсих информация, наистина съществуваха. Естествено историята в която за "замесени" е авторова измислица, но организации и други, са истина. Иначе всички книги на Дан Браун са много интересни. Независимо кой като какъв автор го определя - добър или лош, факт е че книгите му са много популярни и когато започнеш да ги четеш се потапяш в света на героите. А какво е по - хубаво от това да избягаш от ежедневието си чрез един добре написан роман, било то пълна измислица или не? :)
Ми че той човекът във всяка книга в началото казва, че описаните предмети на изкуството, сгради и организации са реално съществуващи.
Някои, които са по - известни и съм ги чувала ок, но такива които не съм и са ми непознати си ги проверих и ми беше интересно. А и проверката е висша форма на доверие :)
Така е.Аз също докато четях Ад,Шифърът на Леонардо и Шестото клеймо проверявах нещата ,които се споменават в книгата и наистина се оказаха верни.Не вярвам Дан Браун да тръгне да си измисля.Освен това съм била в Рим и Париж и местата ,които описва в двете книги са истински и реални и това още повече засилва тръпката при четенето.Сега започнах да чета Изгубеният символ,но мога да кажа ,че най-добрата му книга е Шестото клеймо.Прочетох я за 5 дни,просто не ми се искаше да я оставям и накрая финала беше зашеметяващ.Филмът също не е лош,но доста са се отклонили от ключови моменти в книгата и това не ми хареса
А някаква информация дали ще има филм по Изгубения символ? Гледах някакъв трейлър в ютуб,обаче по скоро ми се стори направен от фенове,отколкото истински.Дано да има.Ад ще го чакаме през 2015 та чак
urlittlelady
08-30-2013, 21:25
някой би ли споделил мнение за "Метеоритът" ? :D
Някой мои познати казват,че е хубав ,други не.Чудя се и аз дали да си го вземам изобщо
Ще ви кажа само, че е различен от серията за Лангдън.
На мен ми хареса.
Значи може да си го поръчам.Пак ли е в същия стил - мистеии и загадки?
Намерих тук някакъв постер на филма Изгубения символ,обаче пак ми се струва нереален
http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2012/246/3/5/the_lost_symbol_movie_poster_by_kriftonucci-d5dhry5.jpg
Според imdb, филмът е в предпродукция -т.е. още избират кой ще го режисира, кой ще пише сценарий и така нататък.
Според Уикипедия, обаче, продуцентите са се отказали от него и вместо това ще филмират Ад. Първоначално обявена дата за "Ад" - 18 декември 2015.
Да и аз така четох,че са се отказали от Изгубеният символ и направо ще заснемат Ад,да видим
Не съм сигурна, че ще ходя да го гледам.
След първите две големи разочарования.
На мен ще ми е интересно да видя как ще пресъздадат всичко.Вярно Ангели и демони не е толкова хубав като книгата.Доста важни моменти са пропуснали,ако бяха ги включили щеше да е много по- добре и щеше да има по-голям интерес към филма.Нямаше никакви наченки на любовната история между Лангдън и Витория ,пък на мен това ми беше любимата част,особено накрая :D
urlittlelady
09-01-2013, 10:18
аз лично не съм по филмите правени по книги. Предпочитам да си го представя сама, защото понякога актьорите не ми се вписват в образа на всичко. А и в книгата е много по-интересно обяснено, докато във филмите изпускат важни ключови моменти или добавят неща, които дефакто ги няма в оригиналната история. Общо взето, друго си е книгата, особено за хората с по-голямо въображение :D
Съгласна съм,макар че Том Ханкс мн добре се справя с образа на професора и режисьорите до голяма степен допринасят за развитието на героя.Аз вече доста напреднах с Изгубеният символ и все още не мога да разбера какъв е смисълът на тия загадки.Въртят ми се някой идеи,но сигурно като стигна до края чак тогава ще разбера.За мен най-интересни си остават Шестото клеймо и Ад
Том Ханкс е една от основните причини, поради които не харесвам филмите.
Аз пък много го харесвам,даже ми е един от любимите актьори.Но определено не ми харесва режисьорската работа,пропуснали са мн важни моменти и в двата филма
Режисьор е различно от сценарист.
Но и режисурата не ми допада. Като цяло, въпреки пропуснатото, сюжетът върви тежко, мудно, за разлика от книгите. Прескачат от действие на действие, без реално обяснение защо и можеш да схванеш правилно, само ако си чел преди това.
Да ,добре че ги бях прочела книгите преди да гледам филмите
urlittlelady
09-01-2013, 18:24
Изобщо книгите на Дан Браун са много интересни. Той пише увлекателно и просто сърце не ти дава да я оставиш. Като си помисля как съм чела до никое време, че после съм го и сънувала :lol: Като цяло пише много увлекателно и никога не знаеш какво да очакваш, което понякога е трудно да се постигне.
Оооо и аз ги сънувах по едно време,толкова бях запалена,че просто не откъсвах поглед от тях,особено с Шестото клеймо,стоях до късно и четях и изобщо не ми се искаше да оставям книгата