View Full Version : Брак с предбрачен договор - За или Против?
fUcKsMiLe
01-19-2014, 09:28
Значи, стигна се до един разговор, където имаше 2 абсолютно различни мнения.
Та, вие какво мислите? За или против сте? Защо смятате, че така ще е по-добре? (ако може обяснете подробно)
Също така колко време бихте живели на семейни начала без сключен брак?
Колко голяма би била сватбата ви? Какви традиции бихте изпълнили, а кои не?
Надявам се да не е имало други такива теми и да ви е интересно.
/Изключвам едната тема във раздел "Пълнолетник", но тя е на по-различна тема от моята.
MarkKnight
01-19-2014, 09:30
Мен ми става жално да гледам хора дето си мислят,че един подпис ще им крепи любовта.
RapExotic
01-19-2014, 10:42
Против. По-добре съжителство без брак. Предбрачния договор създава една психологическа бариера между двамата, още преди да сте сключили брака. С една дума сте на 50% разведени още преди да се ожените.
paradosou
01-19-2014, 11:14
Аз не бих подписала предбрачен договор. Буквално гнусно ще ми е. Бакалска сметка. Предпочитам да си разбия света (въпреки че вярвам, че не би се случило// мн самоуверено и отчасти наивно звучи, факт ;d) отколкото едва ли не през цялото време да допускам грозни развития.
Не държа с моя човек да имаме сключен брак. Забавно е как някои бягат като дявол от тамян щом им се подхвърли идеята; дори да си страничен наблюдател, определено изникват съмнения. Да се върна на казуса - готино би било все пак да си организираме церемония - така, просто като допълнителен повод за страхотно изкарване с роднини и приятели. Не съм обмисляла евентуалните подробности; може би ще се спрем на нещо супер нестандартно. И аз като PinkPan7her никак не харесвам традиционното българско схващане за сключване на брак, съответно не си представям да се доближа до установените тук 'правила' и 'обичаи' :).
Предбрачен договор?! Никога. Какво, ще ме накара да го подпиша, за да е сигурен, че няма да му взема колата или апартамента?! Не съм от тези, съжалявам. Няма сила, която да ме накара да го направя.
Относно сватбата - имам си свои страхове, но в последно време ми се ще да се видя в бяло, както и май ми се сменя фамилия. Не вярвам, че брака е „естествено продължение на отношенията“, щото тва си е чисто и просто подпис и изхарчени пари по храненето на роднини, които не мога да гледам дори на снимка. Един вид мога и по двата начина, но бих била щастлива от малка сватба с най-важните ми хора.
Все тая. Така или иначе гледам на бъдещия ми съпруг като на някой, с който ще си поделя грижите за детето. Като иска - да подписваме. Ама 50/50 и детето, майна. На друго няма да склоня.
Освен, ако не се женя по сметка. Което е идеалния вариант и зат'ва го изключвам, 'щото няма да стане. 8-)
Иначе, мога да си живея на семейни начала докато не почнем да наливаме общи пари в нещо. Ако си мисли, че след битова свада ще си 'дигна куфарите и ще живее бейски в апартамент, за който съм дала половината пари... значи просто не сме се опознали достатъчно преди да заживеем заедно. :D Мно'о съм долна! И ако глътна козунака, пак сватба. Тря'а да си гледа челядта момъка, ня'а как. Зак'во ми е иначе?
За традициите... ще се спазят бе. Културно, с всичките им обреди и ала-бала. Макар че нещо не ми се иска да имам църковен брак, ама знам че ще ме натиснат. Само голяма тортенска рокля не ща.
Имаше такава тема с доста странички, ама сигурно е мноо назад.
На много малко от тука им предстои или ше им се случи некой/некоя да се прежали за тех, така че ше е забавно като се разпишат. Очаквам с нетърпение тъпите питки да се включат.
AnarchyBoy
01-19-2014, 12:04
Имаше такава тема с доста странички, ама сигурно е мноо назад.
На много малко от тука им предстои или ше им се случи некой/некоя да се прежали за тех, така че ше е забавно като се разпишат. Очаквам с нетърпение тъпите питки да се включат.
Взе ми думите от клавиатурата.. :D
По принцип не съм твърдо против брака за всички, но за себе си съм преценила, че ще мина без него.
Причините са много. Като за начало имам доста лични примери на разведени семейства, а крепящите се - са единици. Друга причина е, че не смятам, че един подпис би гарантирал вечна любов и здраво семейство, напротив - в днешно време може само разходи да доведе, при евентуален развод. Трета причина е, че повечето мъже смятат, че щом имат хартийката с подпис на нея, това автоматично значи, че притежават жена си и не е нужно да полагат толкова грижи, колкото до сега са полагали, а и след време решават, че "се задушават" от брака си и търсят нещо странично, което да ги разнообрази. Да, преди време са се случвали така нещата, но в днешно - хората не знаят дори значението на "обичам те", какво остава за брак и компромисите, които той налага в даден момент от живота. А колкото до предбрачните договори - ако се стигне до там, то нещата се обезмислят, след като няма доверие по между си.
Харесвам темата ти. Нещо различно.
AnarchyBoy
01-19-2014, 12:28
Ние сме на по 19-20 какъв брак ви гони не знам..
Ако си мислите, че като ви дойде времето да се жените, ще мислите така както сега, жестоко се лъжете... :?
DisappointedDreamer
01-19-2014, 12:34
Трета причина е, че повечето мъже смятат, че щом имат хартийката с подпис на нея, това автоматично значи, че притежават жена си и не е нужно да полагат толкова грижи, колкото до сега са полагали, а и след време решават, че "се задушават" от брака си и търсят нещо странично, което да ги разнообрази.
Не би се омъжила, но пък 100% ще живееш заедно с половинката си. Защо мъж в брак би смятал, че "притежава" жена си, а такъв с който само живееш не би смятал същото нещо? Защо фактът, че не е подписал "хартийката" автоматично означава, че ще полага също толкова грижи за теб, колкото и преди? Защо си мислиш, че бракът, като феномен, ги задушава, а не просто човекът с който живеят?
Дъх. Никаква логика не виждам в изказванията ти.
anonymous708973
01-19-2014, 12:37
Не би се омъжила, но пък 100% ще живееш заедно с половинката си. Защо мъж в брак би смятал, че "притежава" жена си, а такъв с който само живееш не би смятал същото нещо? Защо фактът, че не е подписал "хартийката" автоматично означава, че ще полага също толкова грижи за теб, колкото и преди? Защо си мислиш, че бракът, като феномен, ги задушава, а не просто човекът с който живеят?
Дъх. Никаква логика не виждам в изказванията ти.
my thoughts exactly.
fUcKsMiLe
01-19-2014, 13:34
Ние сме на по 19-20 какъв брак ви гони не знам..
Ако си мислите, че като ви дойде времето да се жените, ще мислите така както сега, жестоко се лъжете... :?
Никой не е казал, че мнението ни не би се променило след 5-10-20 години, интересува ме мнението на хората от тази възраст конкретно. Ако исках да питам някой по-голям, щях да се обърна към определени хора във форума, които вече са сключили брак или към хора, които познавам irl.
След 18 всеки има правото да сключи брак (за преди това не съм сигурна, май имаше нещо със съгласие на родителите, но може и да се бъркам, затова няма да говоря), дали ще си на 18 или 28, ако не се случи нещо, което да те накара да мислиш, ще си все със същите разсъждения. Годините нямат връзка в случая. Поне не и според мен. Не е като да ви карам да се жените и т.н. сега- само искам мнение. Не знаех, че е толкова сложно.
Мерси на тези, които са писали и очаквам да видя и други отгвори.
Харесвам темата ти. Нещо различно.
Мерси. И аз си я харесвам, хаха. ;д
AnarchyBoy
01-19-2014, 13:42
Айде и от мен едно адекватно мнение..
АКО ще се женя, определено ще искам договор и хич не ми пука, как ще ме изгледа мацката и колко повърхностен изглеждам..
Защото според плана ми, до 2 години ще имам мой апартамент и с помощ от нашите ще го изплащам.. извинявай ма да ми се намести някоя лисичка в нас, да я гледам някоя и друга година и после като се разведем да ми вземе половината/целия апартамент, без да е дала една стотинка (аз няма и да искам пари, сам мога да се грижа за себе си, че и за нея) няма да стане.. просто няма... :)
Но като цяло аз няма да се женя и без друго, поне не и скоро.. още ми е рано.
DisappointedDreamer
01-19-2014, 13:45
^Моля те кажи, че се шегуваш.
AnarchyBoy
01-19-2014, 13:48
:lol:
TheBeliever
01-19-2014, 13:50
Бракът е договор за съжителство, изготвен от държавата. Предбрачният договор ви позволява да добавите/измените клаузи от брачният договор, по ваше усмотрение.
Ако някога сключа брак, ще искам предбрачен договор. Като ще е гарга, да е рошава.
Checksum
01-19-2014, 14:03
Предбрачен договор?! Никога. Какво, ще ме накара да го подпиша, за да е сигурен, че няма да му взема колата или апартамента?! Не съм от тези, съжалявам. Няма сила, която да ме накара да го направя.
Може пък той да ти ги вземе?
Все си мисля, че все пак зависи какво пише в договора.
shmatarok
01-19-2014, 14:03
Предупреждавам от сега, че това мнение най-вероятно ще звучи и изглежда мега наивно и тъпо, ама в момента съм афектирана и така. 8-)
Аз пък искам сватба. Вярно, мога да си живея с мъжо и на семейни начала, че и без тях, ама като човек, който практически не е израстнал в семейство, по-скоро бих предпочела да създам такова, както си е по традиция. Едно, че бракът дава няколко положителни точки сигурност, че децата може би ще получават някакво внимание и от двамата си родителя. Не че няма индивиди, които не се чувстват задължени от нищо, де, ама все пак да се надяваме, че аз няма да попадам на такива. 8-) Самата концепция за брак ми е малко объркана честно казано, така че спирам до тук по тая точка.
И брачен договор не само бих подписала, ами бих настояла за такъв. Едно, че държа всеки да си изкарва парите сам и да си ги харчи за каквото реши, като все пак има няколко общи сметки, примерно, където и двамата влагаме едни и същи суми, второ, че при евентуален развод (току виж съм попаднала все пак на един от горноизброените индивиди) държа да си запазя моята си част от нещата и той да си държи неговата, не после да слушам коментари зад гърба си как съм го била ограбила едва ли не или в другия случай - да вложа неимоверни ресурси и усилия в нещо, и накрая да остана едва ли не без нищо.
Както казах обаче, не са ми особено ясни такива неща и отношения, та ще видим все пак какво ще покаже времето.
The Cheetah
01-19-2014, 14:11
Мен ми става жално да гледам хора дето си мислят,че един подпис ще им крепи любовта.
аха
Colouring
01-19-2014, 14:14
Без предбрачен договор. Сватба искам задъжлително. Никакви "Ще живеем на семейни начела" и подобни щуротии. Държа на брака и не мисля, че е отживелица. Няма да раждам копелета.
Защо мъж в брак би смятал, че "притежава" жена си, а такъв с който само живееш не би смятал същото нещо? Защо фактът, че не е подписал "хартийката" автоматично означава, че ще полага също толкова грижи за теб, колкото и преди? Защо си мислиш, че бракът, като феномен, ги задушава, а не просто човекът с който живеят?
На всичките ти въпроси, отговорът е един: зависи от мъжа. Аз пиша това, което съм видяла.
DisappointedDreamer
01-19-2014, 14:19
На всичките ти въпроси, отговорът е един: зависи от мъжа. Аз пиша това, което съм видяла.
Щом зависи от мъжа, защо обвиняваш брака като явление?
И не съм съгласна. Зависи и от двамата в една връзка.
AnarchyBoy
01-19-2014, 14:27
Очаква се дебилското мнение, на някой потребители.. 8-)
Ти кога ли си била съгласна.
И за недоразбралите ще се потретя - пиша това, което съм видяла в следствие от него.
Никой не обвинявам. Още в първия си пост написах, че не съм против него - за всички. Изключвам само себе си.
shmatarok
01-19-2014, 14:29
Очаква се дебилското мнение, на някой потребители.. 8-)
Цецо Запетайката ще ти викам вече :P 8-)
AnarchyBoy
01-19-2014, 14:30
;p 8-) Ти си 3тия човек, който се хваща.. найс.. :D
Все още си чакам..
DisappointedDreamer
01-19-2014, 14:30
Ти пък кога ли някога ще изкажеш мнение, което наистина си струва?
AnarchyBoy
01-19-2014, 14:31
Ти пък кога ли някога ще изкажеш мнение, което наистина си струва?
Аз ли Маги? Не мерси.. предпочитам да се подигравам на 70 % от форума, а на останалите 30 да се възхищавам колко са тъпи. 8-)
Никога няма да бъдеш критерий за мненията ми. :)
AnarchyBoy
01-19-2014, 14:32
А ясно, ще се биете *getting popcorn*
DisappointedDreamer
01-19-2014, 14:32
Никога няма да бъдеш критерий за мненията ми. :)
А толкова много исках да бъда :(
:lol:
ПТ: С какво променя връзката ви един предбрачен договор? Слагал окови. Нааааааайс. Значи като живееш с даден човек и имаш връзка с него това не слага окови, но един предбрачен договор променя цялата картинка. Логиката кърти.
И още нещо-по времето на нашите родители /демек комунизма/ такива работи като предбрачен договор не е имало. И какво? Щастливи ли са? Щастливи са. Пък ако мислите за развод още в началото на брака, да ви имам и доверието към половинката ви. Тъй де, нали за да вдигнеш сватба трябва да имаш доверие към човека до теб?
В този ред на мисли по-скоро съм против.
DisappointedDreamer
01-19-2014, 14:53
^Разбира се, че ще имаш доверие в човека до теб. Но човекът до теб в този момент няма да е същия след 10, че дори и 5 години. Ти няма да си същия. Обстоятелствата също.
Аз нямам установено мнение по въпроса все още.
fUcKsMiLe
01-19-2014, 14:54
Само не се сбивайте в темата ми, толкова хубаво започна.
AnarchyBoy
01-19-2014, 15:01
^Разбира се, че ще имаш доверие в човека до теб. Но човекът до теб в този момент няма да е същия след 10, че дори и 5 години. Ти няма да си същия. Обстоятелствата също.
Аз нямам установено мнение по въпроса все още.
И аз като цяло, за това казах онова, много сме млади да мислим такива неща.. Мозъците ни не са готови
Това не пречи да имаш няк'во мнение. Както и по който и да било друг въпрос. С'а може да обожаваш царевица, но утре кат' си болен да повръщаш царевица и никога повече да не вкусиш в живота си. Т'ва значи ли, че ако те питам сега дали обичаш царевица, ще ми кажеш "незнам"?
Това не пречи да имаш няк'во мнение. Както и по който и да било друг въпрос. С'а може да обожаваш царевица, но утре кат' си болен да повръщаш царевица и никога повече да не вкусиш в живота си. Т'ва значи ли, че ако те питам сега дали обичаш царевица, ще ми кажеш "незнам"?
Невъзможно е да каже "незнам"...Виж сега "не знам" е друго нещо.
Смислово си права де.
AnarchyBoy
01-19-2014, 15:16
When you don't have what else to say - Grammar Nazzi kicks in..
^Дъа.
Смислово си права де.
-_-
AnarchyBoy
01-19-2014, 15:25
^ You must be fun at parties.
Бабиту - Ще кажа, че за момента я обичам тая царевица, след 5 години може да я мразя, може и да я обичам. Не съм станал врачка да знам какво ще става в бъдеще, за това просто казвам, че в момента я обичам без да вярвам сляпо и наивно, че цял живот само царевица ще ям.
^ You must be fun at parties.
Where is that party you talk about?
Ама то във всяка тема във форума е така. Подразбира се. Освен ако не си част от онези съфорумци, които наистина вярват, че никога и при никакви обстоятелства не биха променили мнението си. Което всъщност не искам да обсъждам сега. :)
AnarchyBoy
01-19-2014, 15:30
Where is that party you talk about?
голямо смешно..
The one you aren't invited to.
Бабу.. за това ти казвам, че няма как да знаем, какво ще се случи в бъдеще и как ще мислим след 5-10 години.
голямо смешно..
The one you aren't invited to.
Ахааааааааааа...Искаш да се веселя на парти, на което не съм поканена. Добра логика. :lol:
AnarchyBoy
01-19-2014, 15:46
http://www.midnightreview.co.uk/wp-content/uploads/2013/07/facepalm.gif
Цвяко и Лилето, много зле, майна. Едната говори за комунизъм на 15, а другата само повтаря едно и също, което даже е тъпо.
къв договор бе, сиромаси
кво ше договаряте
по едно краче и по една ръчичка ш има от детето ама другата раота
Може пък той да ти ги вземе?
Все си мисля, че все пак зависи какво пише в договора.
Добре де, все тая кой какво ще вземе и кой в какво иска да е сигурен. Все е глупост.
За на Анархито примера няма да говоря, толкова е неадекватен, че няма накъде.
AnarchyBoy
01-19-2014, 17:30
Добре де, все тая кой какво ще вземе и кой в какво иска да е сигурен. Все е глупост.
За на Анархито примера няма да говоря, толкова е неадекватен, че няма накъде.
Беше ебавка.. :/ Тъпа жаба, умиргай.
anonymous708973
01-19-2014, 18:46
Като ви казваха на вас двамата, че дразните и се излагате, не слушахте. А сега, като целият форум се оказа прав, вземете да млъкнете най-накрая и да спрете да занимавате всички с личните си драми. Като петгодишни лапета сте - скъсахте и аре дай да се нареждаме. Никой не ви е виновен, че се заобичахте по интернет и не сте се познавали. Излъганите ви очаквания са ВАШ проблем, не ни правете неволни свидетели.
Повече няма да кажа нищо.
Бракът е договор за съжителство, изготвен от държавата. Предбрачният договор ви позволява да добавите/измените клаузи от брачният договор, по ваше усмотрение.
Именно. Замислете се върху това.
Ако някога тръгна да се женя за по-богат от мен мъж, задължително ще искам предбрачен договор, който му гарантира запазване на цялото (или почти цялото) имущество, с което е влязъл в брака.
Ако пък аз съм по-добре финансово, най-вероятно ще счета, че е обидно да искам такова нещо поради разни мои вътрешни убедености.
За сватба ми е далеч да мисля, но винаги съм ненавиждала повечето родни обичаи и цялата селяние. Бих го направила стилно, тип "коктейл" плюс вечеря... малко като по американските филми. И ако може да няма една камара 70-годишни роднини, които не съм виждала откакто съм родена, ще е добре.
AnarchyBoy
01-19-2014, 18:47
Като ви казваха на вас двамата, че дразните и се излагате, не слушахте. А сега, като целият форум се оказа прав, вземете да млъкнете най-накрая и да спрете да занимавате всички с личните си драми. Като петгодишни лапета сте - скъсахте и аре дай да се нареждаме. Никой не ви е виновен, че се заобичахте по интернет и не сте се познавали. Излъганите ви очаквания са ВАШ проблем, не ни правете неволни свидетели.
Повече няма да кажа нищо.
Първо ебавахме се, второ теб некой питал ли те е?
Ти сериозно се мислиш за кралицата на форума.
С твоето "Аз няма да се заяждам" 5 реда по надолу *ОГЪН И ЖУПЕЛ ОТ ЗМИЙСКИЯ ЕЗИК*
anonymous708973
01-19-2014, 18:54
А на вас кой ви каза да се заяждате по темите, логико?
Глей ся, мога да ти докладвам мнението и ЛейдиДи да ти каже същото, дългата процедура ли държиш да минем?
AnarchyBoy
01-19-2014, 18:57
Айде докладвай ме, даже ще си го преместя в другия крачол специално в твоя чест..
Не се заяждаме, а се ебаваме.. ма то злобата само злоба вижда.. go figure.
Първо ебавахме се, второ теб некой питал ли те е?
Ти сериозно се мислиш за кралицата на форума.
С твоето "Аз няма да се заяждам" 5 реда по надолу *ОГЪН И ЖУПЕЛ ОТ ЗМИЙСКИЯ ЕЗИК*
Ама не е като да не е права.
Инке, на мен ми е интересно каква ще е разликата, ако ти си по-добре финансово? Просто питам, не се заяждам.
anonymous708973
01-19-2014, 19:22
Ето, казаха ти, че не е само ебавка, доволен ли си? Знаем ги твоите "ама ние тука се плюем, иначе много се уважаваме".
Лин, лично убеждение (сега ще бъда оплюта от форумните защитнички на женските права) ми е, че мъжът трябва да печели повече. Убий ме с камъни, не мога да го обясня. С това далеч нямам предвид, че ако, дай Боже, взема, че се развия, захвана да печеля добре, ще си търся мъж, който на всяка цена да е по-богат от мен, но самата аз бих се чувствала по-добре, ако разликата е в негова полза.
Наясно съм, че всеки попада в различни етапи от живота си по различно време и че примерно... на мен някой може да ми е помогнал и да съм по-добре финансово по-рано от него, затова не бих искала да се чувстваме и двамата неудобно, като си правя устата да си пазя имотите в случай на развод. Вярвам, че такъв ще си го избера, че няма да иска да ме остави на улицата с едно-две-три чавета. Пък и ако не греша, това, което се дели 50/50, са само неща, придобити по време на брака. Тоест... той не може да ми гепи завещани имоти, дялове от фирми от преди брака и т.н. Не съм наясно, изхождам от личната си представа за етика, а не за бракоразводен етикет. Евентуално това, което бих пазила със зъби и нокти, е собствен бизнес. Била съм непряк свидетел на този случай, в който, разбира се, може да се докаже, че половинката има некосвена роля в развитието на този бизнес, защото е осигурявала времето за това и дрън-дрън.
Обясних го като идиот, ама ми е същата каша и в главата, дано да разбра нещо.
Разбрах те..Благодаря ти, че си отдели част от времето да ми обясниш. 8-)
Мили момичета и момчета, минавам само да ви кажа, че ми е мъчно, че на тази възраст подхождате по този начин към брака. Не знам защо ви е толкова осакатено мисленето, нито смятам да ви го променям, но в един момент от живота си ще се огледате и ще си кажете: е*и му майката, не съм щастлив/а... и защо?
И другото - Анархи и Лиланда, най-учтиво ги моля личната им любовно/разделна драма да си остане лична. В този случай съм на страната на Пантерата и 90% от форума.
Мили момичета и момчета, минавам само да ви кажа, че ми е мъчно, че на тази възраст подхождате по този начин към брака. Не знам защо ви е толкова осакатено мисленето, нито смятам да ви го променям, но в един момент от живота си ще се огледате и ще си кажете: е*и му майката, не съм щастлив/а... и защо?
Със сигурност! Но кое точно те смущава теб?
Смущава ме точно това, което каза Анархи - вие сте на по 18-20 години. Нормално е да мислите за дълги и смислени връзки, нормално е да мислите за брак, но би трябвало да виждате само хубавите му страни - вричане на двама души да изградят общ живот, обещание да отгледат деца и да си помагат. Не е нормално да сте натрупали толкова негативизъм на тези години, че да обсъждате предбрачни договори и защита на имущество, което дори не притежавате още, а и не се знае дали ще притежавате някога.
Не казвам, че е глупаво да мислите за това. Казвам само, че е прекалено рано и се лишавате от много неща като се стараете да мислите като възрастни, каквито още не сте.
Дае, аз съм поне с 10 години по-голяма от повечето от вас, имам брак от 5 и все още не мисля по този начин...
Смущава ме точно това, което каза Анархи - вие сте на по 18-20 години. Нормално е да мислите за дълги и смислени връзки, нормално е да мислите за брак, но би трябвало да виждате само хубавите му страни - вричане на двама души да изградят общ живот, обещание да отгледат деца и да си помагат. Не е нормално да сте натрупали толкова негативизъм на тези години, че да обсъждате предбрачни договори и защита на имущество, което дори не притежавате още, а и не се знае дали ще притежавате някога.
Точно затова казах, че ако още преди да се е случило цялото нещо мислиш за развод, смятай колко доверие имаш към половинката си. А някои и към себе си май нямат доверие.
Относно предупреждението-спираме, кака, спираме. 8-)
Да бе, ама всеки изхожда от личният си опит, така ни е устроено съзнанието. Късмет!
AnarchyBoy
01-19-2014, 21:32
Не казвам, че е глупаво да мислите за това. Казвам само, че е прекалено рано и се лишавате от много неща като се стараете да мислите като възрастни, каквито още не сте.
Дае, аз съм поне с 10 години по-голяма от повечето от вас, имам брак от 5 и все още не мисля по този начин...
Иди им го набий в главата.. те тука всички са някво олицетворение на зрялост, особено 14-18 годишните..
Да бе, ама всеки изхожда от личният си опит, така ни е устроено съзнанието. Късмет!
не знам, и аз съм имала my fair share от болезнени раздели, и съм била и от двете страни на барикадата - и по-добре финансово, и по-зле, и са ме използвали... виждала съм редица примери около себе си, но в крайна сметка вярвам, че когато тръгнеш да избираш онзи, с когото да сключиш брак, то той трябва да е човекът, с когото планираш да прекараш остатъка от живота си
решението за брак не трябва да се взима с лека ръка или с празна глава, напротив, нужно е много мислене и много вяра - както в другия, така и в себе си, така и в двамата като единица
на вас оставям да решите от къде ви идва мисленето
AnarchyBoy
01-19-2014, 21:37
не знам, и аз съм имала my fair share от болезнени раздели, и съм била и от двете страни на барикадата - и по-добре финансово, и по-зле, и са ме използвали... виждала съм редица примери около себе си, но в крайна сметка вярвам, че когато тръгнеш да избираш онзи, с когото да сключиш брак, то той трябва да е човекът, с когото планираш да прекараш остатъка от живота си
решението за брак не трябва да се взима с лека ръка или с празна глава, напротив, нужно е много мислене и много вяра - както в другия, така и в себе си, така и в двамата като единица
на вас оставям да решите от къде ви идва мисленето
Това преди малко си го говорехме със съквартиранта, хабсолютно същото! евала кака! :)
Не, всъщност, предбрачният договор има смисъл в определени ситуации, аз не съм против него, не ме разбирайте погрешно.
И още нещо-по времето на нашите родители /демек комунизма/ такива работи като предбрачен договор не е имало. И какво? Щастливи ли са? Щастливи са. Пък ако мислите за развод още в началото на брака, да ви имам и доверието към половинката ви. Тъй де, нали за да вдигнеш сватба трябва да имаш доверие към човека до теб?
[/I][/B]
Колко си глупава и ограничена всъщност.
За разлика от теб, някои имаме поглед над нещата, който се простира малко по-далеч от носа ни.
Когато нашите са се оженили /след комунизма/ е нямало предбрачен договор, когато се разведоха майка ми , вложила пари в апартамент, мебели, обзавеждане, остана на улицата, с дете, без пари и с едни парцалки на гърба си, дето се вика.
Аз съм за брака, за предбрачния договор, за децата.
Искам да има сигурност и за мен, и за него, и за децата ни.
Искам, ако нещата не вървят, да се разделим мирно и всеки да има къде да живее и да му е комфортно.
А за сватбата-тиха,скромна,максимум 50 души на средна възраст, близка до моята и неговата. На брега на морето или в тиха гора..скромно някво.
anonymous708973
01-19-2014, 21:59
Иди им го набий в главата.. те тука всички са някво олицетворение на зрялост, особено 14-18 годишните..
Бе, пак ще излезе, че се заяждам, ама ти не стана ли на 19 преди 5-10 дни, кажи-речи?
С БлъдиФ съм съгласна, макар че малко рязко го каза. По една или друга причина някои от нас сме ставали свидетели на грозни ситуации и малко или много сме се замислили. Аз лично за себе си категорично мнение не съм изказала, всичко е по-скоро условно и моментна нагласа.
AnarchyBoy
01-19-2014, 22:03
Бе, пак ще излезе, че се заяждам, ама ти не стана ли на 19 преди 5-10 дни, кажи-речи?
С БлъдиФ съм съгласна, макар че малко рязко го каза. По една или друга причина някои от нас сме ставали свидетели на грозни ситуации и малко или много сме се замислили. Аз лично за себе си категорично мнение не съм изказала, всичко е по-скоро условно и моментна нагласа.
Аз да претендирам, че съм зрял? 8-)
Вие се правите на философи из целия форум и обяснявате колко много сте видели от живота..
И ги мъдрите едни смешни и наивни простотии, след време ако форума е жив ще гледате и ще се смеете на глупостите дето сте писали, в това число и аз ще си се смея на простотията. :D
Пийс брах ;3
на пантерата и на анархи трябва да им взема пасовете на акаунтите и да ги блокирам един друг
anonymous708973
01-19-2014, 22:12
Че ние не си пишем лични, защо да ни блокираш един друг?
:D
AnarchyBoy
01-19-2014, 22:15
8-)
така няма да си виждате и мненията във форума... мисля :cool:
AnarchyBoy
01-19-2014, 22:19
Бъркаш се.. :D
fUcKsMiLe
01-19-2014, 22:20
Интересно.
Да това за предбрачния договор, ако е в полза на децата, съм съгласна. Иначе за мен е голямо недоверие. Все едно ми казват "Днес сме заедно, ама утре като си купим къща и кола, ще ги разделим на две, защото вече няма да сме заедно. Ти вземаш втория етаж - не знам как ще стигнеш до него, тъй като ще минаваш през моя вход, ама аз няма и да те пусна, щото не сме заедно вече. Също и задните седалки са твои, ама няма да съм ти личен шофьор.". Това прозвуча странно като го прочетох отново, но си е така. Ако е за такива неща, по-добре изобщо да не се сключва брак. Аз лично съм някак разделена между двете крайности, поради събития случили се отдавна в живота ми, събития, които очевидно ще ми го напомнят още доста години напред. Интересно ми беше да видя и чужди мнения относно тези неща.
Реших да говоря и с възрастен човек (тук визирам своята баба) и тя ми обясни, че от нейна гледна точка е доста грешно да се прави такъв договор. Донякъде мисленето и съвпада с моето, като изключим частта, че аз съм малко и ЗА него.
Пък нали съм тръгнала да говоря, ще си кажа и самичка за сватбата. Искам да е просто подпис, малко хора(максимум 50-60 човека; изключвам роднини, които едва познавам и съм говорила с тях само на бебешки език/един път в живота си), събирането после да е нещо изискано, не тип "завърти кючека, пей ми на плейбека". М, да. До тук съм с мисленето докато ми се спи хипер много.
Само минавам
01-19-2014, 22:23
Брак с предбрачен договор - За или Против?
Твърдо "за"! Даже смятам, че трябва да стане задължителен и всяка слива да се подписва, че при евентуален развод няма да има никакви претенции към финансите и имуществото на мъжа. Не може цял живот да бачкаш като вол (или родителите ти, в този ред на мисли) и изведнъж да дойде няк'ва фръцла, дето като не ѝ е нещо на кеф да подаде молба за развод и всичко спечелено с труд и пот да отиде в ръцете на същата тази кифла, която през живота си не е докосвала друго, освен хуй.
За предбрачния договор искам да кажа нещо.
Сега, казвам първо, че не съм съвсем наясно от правна гледна точка, но такъв договор би имал смисъл в едно право, където при развод се дели всичко. Тогава да, защитаваш имуществото, с което си встъпил в брака. Също има логика и при собствен бизнес, когато името ти е някакъв "бранд", така да се каже.
Но когато сме голи като мишки и нямаме и един квадратен сантиметър имот на наше име, за чий чеп ни предбрачния договор? Така или иначе, при развод обикновено се гледа доброто на детето - семейното жилище се приписва на този родител, който е получил правата и той има право да живее там, докато детето навърши 18 години. Под семейно жилище може да се има предвид и жилище, което е на името на другия съпруг, било то и наследствено. Ако не се лъжа.
fUcKsMiLe
01-19-2014, 22:28
Преди да си легна ще кажа, че не само жени ламтят за пари и имоти. ^^
Така или иначе, при развод обикновено се гледа доброто на детето - семейното жилище се приписва на този родител, който е получил правата и той има право да живее там, докато детето навърши 18 години. Под семейно жилище може да се има предвид и жилище, което е на името на другия съпруг, било то и наследствено. Ако не се лъжа.
Не е точно така това. Поне не и в моят случай. И двамата ми родители притежават 1/2 от къщата, но уловката е, че единия може да си живее и той там, в неговата си половина. Принципно, но би било много грешно и грозно(лично мое мнение// и това може да е само при мен, затова няма да прибързвам със заключенията). Мисълта ми е, че имота се притежава от двамата човека, докато не решат да ги оставят на децата си или външно лице преди смъртта си, или докато не умрат. Тогава, мисля че автоматично се преписват на децата като преки наследници. Ако се бъркам за последното, поправете ме.
Само минавам
01-19-2014, 22:35
Преди да си легна ще кажа, че не само жени ламтят за пари и имоти. ^^
Сигурно. Ама мъжете, които се женят по сметка и/или заради скъпата кола на половинката, са малко. Я питай жените колко от тях са зарязани заради по-богата мацка и питай мъжете колко от тях са били зарязани заради някой дърт чичко с дълбоки джобове или някое мамино синче с парите на мама и тати.
fUcKsMiLe
01-19-2014, 22:41
Сигурно. Ама мъжете, които се женят по сметка и/или заради скъпата кола на половинката, са малко. Я питай жените колко от тях са зарязани заради по-богата мацка и питай мъжете колко от тях са били зарязани заради някой дърт чичко с дълбоки джобове или някое мамино синче с парите на мама и тати.
Доста от жените биват зарязани, или им е изневерено, само защото са малко по-възрастни и вие мъжките имате нужда от "прясно месце", за да си задоволите нуждите. В това число визирам и "богатите чичковци", които не могат да си държат панталоните закопчани, когато има хубаво/младо момиче около тях. И не казвам, че само мъжките са грешни, напротив. Но вече утре ще отговарям, защото си лягам. Лека :)
Еми то се взимат предвид много неща когато се дели имущество.
Ето ти го Семейния кодекс:
Дялове на съпрузите
Чл. 28. При прекратяване на имуществената общност дяловете на съпрузите са равни.
Определяне на по-голям дял на съпруга
Чл. 29. (1) При прекратяване на съпружеската имуществена общност поради развод съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на съпруга, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, ако това създава за него особени затруднения.
(2) Съпругът, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, получава извън дела си движимите вещи, предназначени за тяхното отглеждане и възпитание.
(3) При прекратяване на общността поради развод или по чл. 27, ал. 2 съдът може да определи по-голям дял от общото имущество на единия съпруг, ако приносът му в придобиването значително надхвърля приноса на другия съпруг.
Явно във вашия случай съдът е преценил, че не е необходимо да припише цялата къща на майка ти, дори за временно ползване.
LadyDi, просто си признай, че планираш развод.
DisappointedDreamer
01-20-2014, 05:11
LadyDi е права. Бившата ми класна беше така. Развела се, получила права над сина им и апартамента на мъжа и автоматично отишъл при нея до навършване на 18 годишна възраст.
LadyDi, просто си признай, че планираш развод.
Ако знам устройството на атомната бомба, значи ли това, че планирам да ти пратя една по пощата?
anonymous708973
01-20-2014, 05:45
Но когато сме голи като мишки и нямаме и един квадратен сантиметър имот на наше име, за чий чеп ни предбрачния договор? Така или иначе, при развод обикновено се гледа доброто на детето - семейното жилище се приписва на този родител, който е получил правата и той има право да живее там, докато детето навърши 18 години. Под семейно жилище може да се има предвид и жилище, което е на името на другия съпруг, било то и наследствено. Ако не се лъжа.
Оттук трябваше да започнем.
Ако знам устройството на атомната бомба, значи ли това, че планирам да ти пратя една по пощата?
И атомната бомба е идейно, ама предпочитам шот шипс.
И атомната бомба е идейно, ама предпочитам шот шипс.
Някой ден ще те размажа на тая игра. Много съм добра. Само че не е шот шипс ами е батъл шотс.
Нормално, все пак ти си алкохоличка, а аз пия само по поводи.
много си загубен
за да победиш на тази игра, не се иска да си алкохолик
тва не е мерене на кой носи повече
Смущава ме точно това, което каза Анархи - вие сте на по 18-20 години. Нормално е да мислите за дълги и смислени връзки, нормално е да мислите за брак, но би трябвало да виждате само хубавите му страни - вричане на двама души да изградят общ живот, обещание да отгледат деца и да си помагат.
Получава се така, сякаш вадя изказването от контекст, но да си кажа, че да не ме мислят наще.
Негативизма, който сме натрупали, не сме го натрупали от хубаво. Като малко пораснали дечица, ние виждаме проблемите вкъщи, както и тези на семейни приятели/родители на приятели/роднини/etc. Имам предвид, че ние не живеем под похлупак, някак си. И след като ги виждаме тези грешки, се стараем да не ги повтаряме. Едва ли не си „връзваме гащите“.
С останалата част от поста съм съгласна - твърде сме малки, за да говорим за такива неща като имоти.
girlwithblueeyes
01-20-2014, 12:12
Смятам да съм достатъчно самостоятелно материално подсигурена за да искам подобно нещо . Освен това смятам че любовта не се крепи на договори между двамата а на едната гола любов .
Отделно може да ми послужи евентуално да го изнудвам ако се наложи . Това последното беше шега или може би не съвсем .
Като малко пораснали дечица, ние виждаме проблемите вкъщи, както и тези на семейни приятели/родители на приятели/роднини/etc. Имам предвид, че ние не живеем под похлупак, някак си.
Ти не си тях. Бъди изключението.
Ти не си тях. Бъди изключението.
Изключение от похлупака или изключение от проблемните семейства на този и онзи? Не питам за порасналите дечица, щото не съм такова. Аз съм си чисто и просто дете, не се виждам като голяма.
AnarchyBoy
01-20-2014, 12:50
Изключение от похлупака или изключение от проблемните семейства на този и онзи? Не питам за порасналите дечица, щото не съм такова. Аз съм си чисто и просто дете, не се виждам като голяма.
Е как да се виждаш като си 1.40 висока ве.
1.60, бъркаш ме с някоя друга.
AnarchyBoy
01-20-2014, 12:52
Хобит
Е как да се виждаш като си 1.40 висока ве.
:D
Получава се така, сякаш вадя изказването от контекст, но да си кажа, че да не ме мислят наще.
Негативизма, който сме натрупали, не сме го натрупали от хубаво. Като малко пораснали дечица, ние виждаме проблемите вкъщи, както и тези на семейни приятели/родители на приятели/роднини/etc. Имам предвид, че ние не живеем под похлупак, някак си. И след като ги виждаме тези грешки, се стараем да не ги повтаряме. Едва ли не си „връзваме гащите“.
С останалата част от поста съм съгласна - твърде сме малки, за да говорим за такива неща като имоти.
Там е работата, че виждате негативното и подхождате с подозрение. Трябва да е обратното, да си кажете - това не ми харесва и аз няма да го допусна. Няма лошо да си връзвате гащите, ама така ги стягате понякога, че направо ви се впиват в трибуквията :cool:
fUcKsMiLe
01-20-2014, 18:54
Явно във вашия случай съдът е преценил, че не е необходимо да припише цялата къща на майка ти, дори за временно ползване.
Поправка -на баща ми. ;д И да, отнети са всички права над всичко(тя се е отказала от всичко, освен тази частица), просто майка ми притежава една половина от къщата, която в скоро време, надявам се, ще бъде прехвърлена на мен, а аз ще я прехвърля на баща ми, защото така или иначе няма да живея тук, поне да нямам нещо, което и без това не ми трябва.
Тори, може да сме малки(не всички от тук са, tho), да говорим за тези неща, но е интересно да си имаме едно хубаво обмислено мнение на базата на нещо, което може да ни послужи за бъдещето на нашите бъдещи деца, на нас самите или на човека срещу нас.
Ама аз не протестирам, че говорим по темата. Доколкото помня си имах даже и мнение. о.о Тва, че виждаме негативното в брака (защото с Лейди явно не се доразбрахме коя за какво говори), е защото такова сме видели до момента. Аз това се опитах да кажа. Говорех за брака като цяло.
xXxPETYAxXx
01-20-2014, 19:13
За брак вероятно ще се чувствам готова, когато започна и да искам деца. Засега обаче не бих се впуснала в подобно нещо и като цяло според мен сватбите на по 20 години не са най-правилното нещо, а са прекалено прибързани. Но това е друга тема. Едва ли бих имала нещо против да подпиша предбрачен договор. Нали се предполага, че ще се омъжвам по любов, а не по сметка. Ако обичам някой, който има какво да брани, то нормално при самото обсъждане на договора да ми стане малко куцо, че едва ли не се съмнява в мен, но пък бих го подписала, най-малкото за да му покажа и докажа, че парите/имотите му не са ми цел, а вдигаме сватба, защото наистина се обичаме. Не за да му взема половината имане.
Deadlock
01-21-2014, 14:09
НЕ на предбрачните договори.
НЕ ЗНАМ на брака.
Брак бих сключила (евентуално и несигурно) заради красотата на обета. Предбрачен договор защо? Заради красотата на чистите сметки? :Д Ако някой ден стигнем до там, да не можем да си поделим жълтиците, ще си сърбаме попарата. Не изпитвам желание да съм подготвена.
Брак бих сключила (евентуално и несигурно) заради красотата на обета. Предбрачен договор защо? Заради красотата на чистите сметки? :Д Ако някой ден стигнем до там, да не можем да си поделим жълтиците, ще си сърбаме попарата. Не изпитвам желание да съм подготвена.
Ооо, това е толкова... Аз не мога така. Опитвам се да го компенсирам с няк'ви моментни импулсивни решения, ама те напоследък се свеждат до т'ва дали кафето да е чисто или с мляко. 8-) Как е възможно да имаш смелост да се оставиш така в ръцете на някого. Толкова е смело! (и безотговорно към теб самата)
Deadlock
01-22-2014, 11:11
Изобщо не съм предпазлива в любовта. Бракът е едно от хубавите неща, които може да направите, когато се обичате, и...толкова. Всички други съображения от рода на имущество и обществено мнение ("живеете като женени, пъ' не сте?!", учудва се дядо :Д) само цапат картинката. Ако обичайки, не се отдавам напълно и не съм най-прекрасното и добро себе си, тогава то би си останало скрито.
А иначе не съм никак импулсивна, даже напротив, прекалено много мисля и анализирам. Някакси това е друга тема.
Margarita_Andreevaa
01-23-2014, 22:42
В днешно време всеки гледа да се застрахова и как да го виниш. Ако той/тя иска такъв договор не те обича, ако ти не искаш, значи той с право иска. Объркано е :D Те затова хората живеят на семейни начала, май така си е най-добре :) А пък това за децата, че били "копелета" е адска тъпотия. Важното е детето да е обичано, все тая ако се ожените, имате дете, не се разбирате, разведете се, изпокарате се и прецакате детето от малко
Та, вие какво мислите? За или против сте? Защо смятате, че така ще е по-добре? (ако може обяснете подробно)
Аз съм "ЗА" предбрачния договор. Не искам да ощетя, нито искам да ме ощетят при евентуална раздяла. И не, това не означава, че преди брака ще мисля за раздяла, просто съм реалист и не смятам, че 100% брака ни ще продължи до края на живота на единия ... :?
Също така колко време бихте живели на семейни начала без сключен брак?
Много. Като цяло съм по-склонна да живея на семейни начала, вместо да встъпвам в брак. Не ми е нужен един подпис за да се чувствам обичана, нито този подпис може да ми гарантира вечно разбирателство и любов :? А и приключването на една връзка без брак е много по-лесно от правна гледна точка.
Колко голяма би била сватбата ви? Какви традиции бихте изпълнили, а кои не?
Ако реша да се омъжа след години, то определено няма да има сватба, бяла рокля, 200 почти непознати души и прочие :?
Ако наистина има любов между двамата - да се обичат и ако искат да си "изиграят" брака, в крайна сметка това е една от мечтите на момичетата - да бъдат булки, но брачен договор и подобни - не.
Какво значи, да станеш по-готина?! :lol:
Ми явно си клюкарка, което води до интригантсво, а на хората това не им харесва и аз не бих желал да имам контакти с теб ирл.
Какво значи, да станеш по-готина?! :lol:
Ми явно си клюкарка, което води до интригантсво, а на хората това не им харесва и аз не бих желал да имам контакти с теб ирл.
да не обърка темата, мило?
да не обърка темата, мило?
na men nikoga ne mi vikash taka respekt li mi imash ili te boli fara za men i da pisha na latinka za da vidish che sym razlichen i interesen
SpiritInBlack
01-24-2014, 18:59
Няма особен смисъл. Законодателството в България далеч не е сбъркано като това в САЩ. Ако има съмнения в половинката , бракът е извън въпрос
na men nikoga ne mi vikash taka respekt li mi imash ili te boli fara za men i da pisha na latinka za da vidish che sym razlichen i interesen
той гласува с ДА в анкетата
ти как гласува?
и спри да пишеш на латиница извън Кофата, щото наистина ще те банна
Включвам се и аз. Уточнявам, че не съм чела мненията преди мен.
Принципно не съм фен на брака. Аз мога да си обичам приятеля и без подпис, няма как да ни скрепи връзката.
На въпроса колко време бих живяла с него на семейни начала? Цял живот, но обстоятелствата сигурно няма да го позволят, което означава докато някой от нас не вземе виза и не емигрираме. Млада съм, не ми се иска да вдигаме сватба сега, но ако се наложи, няма да отлагаме.
Предбрачен договор? Не. Все пак след евентуален развод се дели имуществото, придобито по време на брака. Наследственото имущество си остава за наследника. Няма какво да подписваме предбрачен договор, ако имаме общо имущество ще си го делим както трябва, все пак и двамата ще сме работили за закупуването.