PDA

View Full Version : Вечните оправдания?

Hilary_
02-10-2014, 18:43
- Проблемът не е в теб, в мен е.
- Може да си останем приятели.
- Искам временно да се разделим. Трябва да остана сам/а.
- Не е това, което изглежда.
- Няма да се повтори. (за изневяра примерно)
- Имам си проблеми.
- Не те заслужавам. ...

Познати са ни. Всички сме ги изпитвали на гърба си, а някои от вас са ги и използвали.
Не мога да си обясня обаче, защо след като всички са наясно какво всъщност значат, все още има хора, които сляпо вярват на казаното и се самозаблуждават, че казани веднъж, стават истина? На какво се дължи?
Аз го отдавам на наивност, граничеща с глупост, но да видя какво ще кажете вие?

Нека подчертая, че има 1% вероятност да са истина, но сега обръщам внимание на всички останали 99% от случаите.

DisappointedDreamer
02-10-2014, 18:48
а някои от вас са ги и използвали.

хахаххахахахаахха

Ебати тъпата тема.
Сериозно. Отдавна не бях чела по-глупава и безмислена. Като те сърби дребното мозъче си пусни филмче.

Anonys
02-10-2014, 18:57
Лъжа. Не е 1%.

sramejlivkaa
02-10-2014, 19:05
Добър въпрос. Не виждам какво глупаво има в темата, но наистина и аз много пъти съм си задавала този въпрос.

Tsukuda_Hiroshi
02-10-2014, 19:27
Тия глупости винаги са ме дразнили!! Особено "Проблема е в мен, не в теб" или "не те заслужавам"... Кой определя дали някой заслужава някого и има ли такова нещо като човек А да заслужи човек Б... мАни!!!

DisappointedDreamer, май си малко ХейтингШитър днес... като пуснеш по-остра тема тогава зяпай!

xXxPETYAxXx
02-10-2014, 19:38
Не, че нещо, ама повечето изброени в крайна сметка са думи за раздяла. Дали са верни или не няма значение, просто хората се опитват да омекотят късането, за да не му е чак толкова гадно на другия. Едва ли в същия момент, в който гаджето ти те зарязва ще ти стане много яко да чуеш истинската причина за това.

DisappointedDreamer
02-10-2014, 19:49
DisappointedDreamer, май си малко ХейтингШитър днес... като пуснеш по-остра тема тогава зяпай!

Да, бе. Сама си се учудих, даже. Отдавна не съм реагирала толкова остро спрямо простотиите на потребител.

Ама тия просто надминават всякаква граница.

Shines
02-10-2014, 19:50
Не, че нещо, ама повечето изброени в крайна сметка са думи за раздяла. Дали са верни или не няма значение, просто хората се опитват да омекотят късането, за да не му е чак толкова гадно на другия. Едва ли в същия момент, в който гаджето ти те зарязва ще ти стане много яко да чуеш истинската причина за това.

Съгласен с казаното. Също така и аз смятам, че не е 1%.

midnight_escapade
02-10-2014, 19:55
Не съм ползвала нито едно от тези оправдания.
Освен - искам да остана сама. Ама то си беше истина. :D Не споделях чувствата му и щях по-добре да се чувствам сама и своббодна.

Tsukuda_Hiroshi
02-10-2014, 20:06
Да, бе. Сама си се учудих, даже. Отдавна не съм реагирала толкова остро спрямо простотиите на потребител.

Ама тия просто надминават всякаква граница.

Тука щях да кажа "Чия граница? Тази, която ти си начертала във форума ли?" , ама ще стане твърде лично вече...

xXxPETYAxXx
02-10-2014, 20:15
Съгласен с казаното. Също така и аз смятам, че не е 1%.

Да и аз си мисля, че е повече от 1%. Особено "Проблемът не е теб, а в мен" си е почти винаги така и в превод значи: "Ти си ок, просто не те харесвам достатъчно, че да искам да задълбочаваме връзката си".

Shines
02-10-2014, 20:25
Да и аз си мисля, че е повече от 1%. Особено "Проблемът не е теб, а в мен" си е почти винаги така и в превод значи: "Ти си ок, просто не те харесвам достатъчно, че да искам да задълбочаваме връзката си".

Именно, аз го тълкувам по същият начин. :)

DoubleDMG
02-10-2014, 20:27
...

DisappointedDreamer
02-10-2014, 20:29
Тука щях да кажа "Чия граница? Тази, която ти си начертала във форума ли?" , ама ще стане твърде лично вече...

Никакви граници не съм чертала във форума.
Дори много рядко изразявам мнение тук последните месеци.

Но:

1. Копирала е някакви фразички, които до преди онзи ден четох в една статия тук, писана от човек без време и умствени способности.

Може да и се прости, де. Скучно и е; търси тема, която да пусне. Само дето е допуснала още 3 съществени грешки:

а) подчертава как всички сме изпитвали фразичките на гърба си, включвайки и себе си в тази бройка. Същевременно обаче, подчертава как "някои от вас" са ги използвали. Ъм? Нас? А тя към коя групичка се причислява? Ох, забравих. Това е безграшната богиня Хилари! За нея няма истински мъже, но тя е истинска жена!

б) имало 1% вероятност фразичките да са истина. Хахаха, сериозно? Как го изчисли? Може пък да е 1.15%. 8-) или пък 1.75% Точно това показва тотална липса на каквито и да е ясни представи не само за обществото, но и за мотивите и мислите в главата му. Издига себе си на педиестал, като непорочна и истинска жена, а същевременно сама си набива някакви криви представи за мислите и чувствата на хората около нея.

в) като заключение - самия факт, че е избрала да дискутира тази тема. Задава реторичен въпрос. Дава отговор, въпреки че той не е нужен. Отговорът сам по себе си е меко казано глупав.

Е, нямаше как да не реагирам остро.

shmatarok
02-10-2014, 20:42
+1

Аз съм използвала няколко, други са ми ги казвали на мен, общо взето някакъв опит да смекчиш нещата, ако с другия не сте стигнали до фазата да се избивате.
Не виждам какво толкова може да се дискутира по темата. :?

xoxi
02-10-2014, 20:52
Глупави фрази за глупави хора! Ако говоря само за себе си, когато кажа, че проблемът е в мен, значи Е в мен. Ако искам да останем приятели с някого, ще го кажа и т.н. и т.н. Проблемът е, че повечето нямат смелостта да кажат какво точно им се върти в главите. И ползват точно тези фрази, които някак най-лесно се запомнят.
Много по-лесно би било, ако всеки има доблестта да каже - ей, в теб е проблема, това и това ме притеснява, не искам повече да се виждаме, очевидно е, че не можем да останем приятели, нека не се заблуждаваме, лек ден. Спестява главоболие.

Абе като цяло подкрепям киселото настроение на дриймърката, както и първото нейно мнение в темата.

xXxPETYAxXx
02-10-2014, 20:59
а) подчертава как всички сме изпитвали фразичките на гърба си, включвайки и себе си в тази бройка. Същевременно обаче, подчертава как "някои от вас" са ги използвали. Ъм? Нас? А тя към коя групичка се причислява?

Е, какво толкова, просто казва, че не ги е употребявала.

deadshadow13
02-10-2014, 23:16
Човешкият мозък е настроен така че да лъже.Това ни е природата.Ние сме двулични,прости и наивни същества.Ето какво според мен подсъзнателно значат същите фрази,обаче проблема е че така сме устроени,такава ни е природата.

- Проблемът не е в теб, в мен е.-Ти си скучен/на писна ми от теб, не ми трябваш вече.
- Може да си останем приятели.- Ще го/я блокна от фейса и скайпа.
- Искам временно да се разделим. Трябва да остана сам/а. Има друг/а няма да се видим повече.
- Не е това, което изглежда.Точно това е което изглежда просто ти си сляп/а и не виждаш.
- Няма да се повтори. (за изневяра примерно) Ще се постарая повече следващият път.
- Имам си проблеми. Остави ме намира надуваш ми главата.Късаме.
- Не те заслужавам. ... Не ме заслужаваш...

Tsukuda_Hiroshi
02-11-2014, 04:49

Но:

1. Копирала е някакви фразички, които до преди онзи ден четох в една статия тук, писана от човек без време и умствени способности.

Може да и се прости, де. Скучно и е; търси тема, която да пусне. Само дето е допуснала още 3 съществени грешки:

а) подчертава как всички сме изпитвали фразичките на гърба си, включвайки и себе си в тази бройка. Същевременно обаче, подчертава как "някои от вас" са ги използвали. Ъм? Нас? А тя към коя групичка се причислява? Ох, забравих. Това е безграшната богиня Хилари! За нея няма истински мъже, но тя е истинска жена!

б) имало 1% вероятност фразичките да са истина. Хахаха, сериозно? Как го изчисли? Може пък да е 1.15%. 8-) или пък 1.75% Точно това показва тотална липса на каквито и да е ясни представи не само за обществото, но и за мотивите и мислите в главата му. Издига себе си на педиестал, като непорочна и истинска жена, а същевременно сама си набива някакви криви представи за мислите и чувствата на хората около нея.

в) като заключение - самия факт, че е избрала да дискутира тази тема. Задава реторичен въпрос. Дава отговор, въпреки че той не е нужен. Отговорът сам по себе си е меко казано глупав.

Аз само не разбрах кое му е реторичното на въпроса... Тя даде собственото си мнение, ок. Това не е реторика. DoubleDMG изказа едно мнение, което (примерно) би могло да предизвика доста добра дискусия, аз изказах друго, Петя изказа трето...
Относно това дали всички сме изпитвали "тия фразички", да, смятам, че повечето сме. Дори аз съм в това число. Дали сме ги употребявали - всеки сам може да каже.
Що се отнася до точното изчисление на процента - не мислиш ли, че прекаляваш малко и се втилясваш. Това с процентите винаги е образно казано. Само идиот-счетоводител би се хванал за единиците и стотните. Ти дали си идиот-счетоводител?

А за Хилари-то и вниманието - дори и да приемем за момент тезата ти, че търси внимание:? теб това какво те бърка?

LadyDi
02-11-2014, 06:03
Човешкият мозък е настроен така че да лъже.Това ни е природата.Ние сме двулични,прости и наивни същества.
Да, обаче тия фрази точно най-често се ползват не защото изричащият ги е двуличник, а защото иска да спести на другия, че от него не става и чеп за зеле.

Hilary_
02-11-2014, 07:18
От тук идва неразбирането ми. Защо си мислят, че нещата се "омекотяват"?
Винаги съм била "за" истината дори в края на връзката. Да, би ме заболяло, но повече ме боли, когато човекът с когото съм била няма смелостта да ми каже истината в очите.

Колкото до останалите:

Ако нямате мнение по темата я напуснете, а обсъждането ми от непознати (изключвам Tsukuda) показва колко интересен живот имате. Много злоба, много нещо. :)

LadyDi
02-11-2014, 07:22
От тук идва неразбирането ми. Защо си мислят, че нещата се "омекотяват"?
Винаги съм била "за" истината дори в края на връзката. Да, би ме заболяло, но повече ме боли, когато човекът с когото съм била няма смелостта да ми каже истината в очите.

Да, ама това си ти. Не всеки би се кефел да разбере, че не става.
Аз никога не казвам истината в края на връзката. Какъв е смисъла да подкопавам самочувствие, да обиждам (макар и несъзнателно)? Човекът не е виновен, че е такъв какъвто е и че това ме дразни.
Но обикновено казвам "нещата не вървят и няма смисъл да се тормозим".

Hilary_
02-11-2014, 07:29
Лейди, а ако му го кажеш не мислиш ли, че би могъл да си вземе бележка и при следващата си връзка да се промени към по - добро?

xXxPETYAxXx
02-11-2014, 07:30
^Мисля, че разбирам какво имаш предвид донякъде. Дразни те, че дори при по-дълги връзки, когато приключват се използват понякога тези клишета, а теб те човърка каква е истинската причина. Дали е някой твой навик, дали е друго момиче...
Но, все пак не мисля, че ще си по-щастлива, ако знаеше цялата истина.
И това не е лъжа, просто спестяване на подробности.
Някога сблъсквала ли си се с цялата истина в самия момент на късане(не след това), че да знаеш, дали ще ти е по-малко тежко?

Edit: LadyDi ме изпревари.

П.П: Понякога хората са си достатъчно добри, просто не са достатъчно добри за нас. Друг/а обаче може би ще ги обича и такива, каквито са си.

LadyDi
02-11-2014, 07:31
Лейди, а ако му го кажеш не мислиш ли, че би могъл да си вземе бележка и при следващата си връзка да се промени към по - добро?

Да му кажа, например, че просто вече не го харесвам, влюбена съм в друг и нямам търпение да му се намъкна в гащите, затова гледам да го разкарам сегашния? Каква бележка точно ще си вземе?

LadyDi
02-11-2014, 07:35
П.П: Понякога хората са си достатъчно добри, просто не са достатъчно добри за нас. Друг/а обаче може би ще ги обича и такива, каквито са си.
Именно. Истината невинаги ти е в услуга. Понякога излишно подкопава самочувствието и после четем теми като онази на deepthroath.

xXxPETYAxXx
02-11-2014, 07:38
Да му кажа, например, че просто вече не го харесвам, влюбена съм в друг и нямам търпение да му се намъкна в гащите, затова гледам да го разкарам сегашния? Каква бележка точно ще си вземе?

Например.
Обаче, аз си мисля, че все пак, ако причината е в партньора наистина, то щом се е стигнало до късане, вече са провеждали разговор за същото нещо. В смисъл, ако си с някого, той прави нещо, което те дразни първо ще се опиташ да поговориш с него, за да оправите нещата. Ако не се получи, когато се разделяте е близко до акъла, каква може да е причината.
Не се изразих много добре, ще го систематизирам:

Връзка:

върви добре - проблем - проблем - разговор за проблема - върви добре - върви добре - проблемЪТ - късане

LadyDi
02-11-2014, 07:45
Например.
Обаче, аз си мисля, че все пак, ако причината е в партньора наистина, то щом се е стигнало до късане, вече са провеждали разговор за същото нещо. В смисъл, ако си с някого, той прави нещо, което те дразни първо ще се опиташ да поговориш с него, за да оправите нещата. Ако не се получи, когато се разделяте е близко до акъла, каква може да е причината.

Е, да. То ако от никъде дойде тази раздяла и му метнеш клишираното: не си ти, аз съм... значи и двамата не ставате ;)

Hilary_
02-11-2014, 07:52
Добре ми следиш мисълта, Петя. :)
Сблъсквала съм се малко преди да се разделим. Повечето пъти тяхната истина граничеше с обида и сериозни обвинения към мен и в следствие от тях, взимах крайното решение. Да, не ми е било леко, но сега, когато се обърна назад, знам какво точно се е случило, за да се стигне до раздяла. Като цяло човек не би бил щастлив и в двата случая, но аз предпочитам този, от който оставам с ясна причина, над която да размишлявам и недопускам повторно, ако е била в мен вината. Имах и единичен случай, приключил с клише и мога да ти кажа, че бях много по - разочарована от постъпката му и от самия него.

Лейди, до сега не ми се е случвало да скъсам с някой, защото искам друг и за този вариант не се бях замисляла. :D

LadyDi
02-11-2014, 08:00
Лейди, до сега не ми се е случвало да скъсам с някой, защото искам друг и за този вариант не се бях замисляла. :D
Честно казано, точно в тези случаи най-често се ползват описаните от теб оправдания - когато се страхуваш да признаеш, че си падаш по друг или когато не искаш да нараниш сегашния излишно.
Затова и не виждам нищо лошо в тях.
Краят по принцип е болезнен, не виждам защо трябва да се сипва още масло в огъня, когато не е чак толкова съществено. В крайна сметка, той ако е умен човек, ще се замисли кво се е случило, че да се разделим и сам ще поправи грешките си. Ненужно е аз да му ги соча с пръст и да ги набутвам в лицето му.
А дали ще бъде по-добър за следващата... мен това хич не ме касае, колкото и егоистично да звучи.

xXxPETYAxXx
02-11-2014, 08:03
По принцип повечето хора дори и реално да не е в тях проблема, търсят своите грешки във връзката. Дали ще ти ги кажат на момента или след анализиране на възможните причини, ти пак стигаш до неща у себе си, които смяташ за не съвсем правилни, и които се стараеш да поправиш в следващата си връзка.
Понеже звучат като обвинения, поне аз НЕ искам да ги слушам тогава, предполага се, че ще ми е достатъчно тежко.
Обаче, сама ще разнищя ситуацията и ще си разбера грешките. Тогава се чувствам по-доволна от себе си, че съм поправила нещо.

LadyDi пак ме изпреварила :D

LadyDi
02-11-2014, 08:04
LadyDi пак ме изпреварила :D
great minds think alike ;)

Hilary_
02-11-2014, 08:06
Добре момичета. Благодаря ви за отговорите. :)

3oPuTy
02-11-2014, 08:40
Не ми стана ясно по к'ва формула изчисли, че само в 1% от случаите е истина?!
И стига с това "всички" :? Аз никога не съм казвала подобни неща ако не съм ги мислела. Всъщност от изброените съм казвала само "Имам си проблеми" и то щот' наистина съм имала, а не за да се разделя с партньора си.
На мен също никога не са ми казвани ...
Винаги съм била с достатъчно отворени и умни момчета, с които в края на връзката ни сме сядали и говорили открито за проблемите и причините довели до това. Повечето хора в обкръжението ми се разделяха с половинките си по същия начин.
Все пак не сме в 8-ми клас, та да се чудим как да завъртим нещата :?

Tsukuda_Hiroshi
02-11-2014, 19:18
^Формулата се дава само на ЛС ;)

Аз пък след прочетените мнения си мисля, че ако не съм правил нещо както трябва и това е накарало отсрещния да ме разкара, бих искал да знам истината, а не да ми се изскача с клишенца. Ако човека ми се е издразнил на поведението, липсата на внимание, на изказванията - наистина ще е твърде късно да се поправя, но ще си взема бележка за следваща връзка. Нещо като урок, който да науча...

anonymous708973
02-11-2014, 20:17
Честно казано, точно в тези случаи най-често се ползват описаните от теб оправдания - когато се страхуваш да признаеш, че си падаш по друг или когато не искаш да нараниш сегашния излишно.
Затова и не виждам нищо лошо в тях.
Краят по принцип е болезнен, не виждам защо трябва да се сипва още масло в огъня, когато не е чак толкова съществено. В крайна сметка, той ако е умен човек, ще се замисли кво се е случило, че да се разделим и сам ще поправи грешките си. Ненужно е аз да му ги соча с пръст и да ги набутвам в лицето му.
А дали ще бъде по-добър за следващата... мен това хич не ме касае, колкото и егоистично да звучи.

Едно към едно е и моето мнение.

Когато се разделих с бившия си, му казах точно и ясно причината. Много ми беше трудно, но и да бях опитала да излъжа, щеше да ме разбере, защото беше усетил накъде отиват нещата.
Отделно от това, смятам, че думи като "Искаме различни неща и имаме различни очаквания" биха свършили работа при всяка раздяла. Звучат по-меко от "Искам нещо, което ти не ми даваш", защото това има някак... обременителен и обвиняващ характер, а не мисля, че има нужда от това.

sramejlivkaa
02-11-2014, 20:26
Човешкият мозък е настроен така че да лъже.Това ни е природата.Ние сме двулични,прости и наивни същества.Ето какво според мен подсъзнателно значат същите фрази,обаче проблема е че така сме устроени,такава ни е природата.

- Проблемът не е в теб, в мен е.-Ти си скучен/на писна ми от теб, не ми трябваш вече.
- Може да си останем приятели.- Ще го/я блокна от фейса и скайпа.
- Искам временно да се разделим. Трябва да остана сам/а. Има друг/а няма да се видим повече.
- Не е това, което изглежда.Точно това е което изглежда просто ти си сляп/а и не виждаш.
- Няма да се повтори. (за изневяра примерно) Ще се постарая повече следващият път.
- Имам си проблеми. Остави ме намира надуваш ми главата.Късаме.
- Не те заслужавам. ... Не ме заслужаваш...

Така си е. Но реално погледнато няма смисъл от лъжи, защото всеки би се досетил за тия неща.

granger
02-11-2014, 20:27

death note :lol:
Банална тема, не съм ги използвала, или поне нямам спомен, а аз помня много, не обичам да увъртам. Казвам нещата,както са си. Тия "ама вината е моя,а не твоя". само идиот би се вързал на тях...
Не знам.

sramejlivkaa
02-11-2014, 20:34
death note :lol:
Банална тема, не съм ги използвала, или поне нямам спомен, а аз помня много, не обичам да увъртам. Казвам нещата,както са си. Тия "ама вината е моя,а не твоя". само идиот би се вързал на тях...
Не знам.
+

TheNormalGuy
02-11-2014, 21:30

Но:

#НиМоа, звяр си М.....
Btw, Хилари, портата между краката ти все още ли все така затворена, не се ли намери някой принц, бог, полу-бог да я разбие ?

RapExotic
02-11-2014, 21:50
Не мога да си обясня обаче, защо след като всички са наясно какво всъщност значат, все още има хора, които сляпо вярват на казаното и се самозаблуждават, че казани веднъж, стават истина? На какво се дължи?
Аз го отдавам на наивност, граничеща с глупост, но да видя какво ще кажете вие?

Дължи се единствено на страх. Това е основната причина за всяка една лъжа. Изричащия тези изрази го е страх от реакцията на другият, а вярващият го е страх от последствията. За това хората са склонни да живеят в заблуда и лъжа с години, правейки компромис със собственото си достойнство. Това е патова ситуация, от която никой няма полза. Изходът е просто по-смелият от двамата да свали картите и да кажи истината на глас. Защото лъжата боли повече от колкото истината казана директни в очите.

anonymous708973
02-11-2014, 22:02
Защото лъжата боли повече от колкото истината казана директни в очите.

Мен пък от клишета ме боли.

Hilary_
02-11-2014, 22:03
Дължи се единствено на страх. Това е основната причина за всяка една лъжа. Изричащия тези изрази го е страх от реакцията на другият, а вярващият го е страх от последствията. За това хората са склонни да живеят в заблуда и лъжа с години, правейки компромис със собственото си достойнство. Това е патова ситуация, от която никой няма полза. Изходът е просто по-смелият от двамата да свали картите и да кажи истината на глас. Защото лъжата боли повече от колкото истината казана директни в очите.
Одобрявам.

xXxPETYAxXx
02-12-2014, 07:36
Не знам как изкарахте прикриването на истината, че е равно на лъжа, но както и да е. Ако е еднократно казано истината боли повече, а ако е многократно повтаряща се лъжа, когато стане ясно, че е лъжа боли повече. Ама като цяло истината не боли по-малко от лъжата. Това няма обаче общо с темата, ама ми се наби в очите.

Не мога да ви разбера защо си мислите, че хората НЕ знаят значението на тези "оправдания" и живеят в наивност и заблуда. deadshadow13 е посочил кое какво значи в повечето случаи. В тези клишета се крие истина, много истина, просто върху нея има покривало - силуетът обаче си личи какъв е. Е, сори, ама ако има хора, които не знаят какво има под покривалото, вината си е тяхна.

LadyDi
02-12-2014, 07:45
Истината е, че да си болезнено откровен, не винаги е най-доброто решение.