View Full Version : Последната спирка на метрото?
BlackEyedPeas
04-23-2014, 17:42
Нямам представа сега как да го обясня това. С една приятелка случайно се зачудихме при влаковете в метрото къде по-точно ги разглобяват, сменят линиите? Да, по-голяма глупост от това няма, ама взе да ни гложди леко :D Та имам предвид не къде е последната спирка за хората, а самият влак, къде се събират всички влакове и как се сменят самите вагони, за да сменят линията си. Не ми се вярва едни и същи влакове да са по една и съща линия, все пак и отпред и отзад си имат... амм пултове май се наричаше. Абе където управлява пилота. Всички линии работят до 11 вечерта, а след това къде отиват? :D
~LadyCrawley~
04-23-2014, 17:45
все пак и отпред и отзад си имат...
мислителчето ми то :Р Иска да каже къде отиват влаковете, за да не се наблъскат един в друг в края на релсите о.О
BlackEyedPeas
04-23-2014, 17:48
Еми след 8 почвам да мисля ей такива неща, не ме вини :D Защо натискаме копчето на дистанционното постоянно когато няма батерии, при положение, че просто трябва да го "изхакаш" в масата и ще се оправи? :D
~LadyCrawley~
04-23-2014, 17:49
С какъв гений общувам о.о
BlackEyedPeas
04-23-2014, 17:57
Е де. Всички имаме някакви ей такива глупави мисли, за които не сме се замисляли и изведнъж случайно от скуката започваш да мислиш и можеш да си мислиш най-големите простотии, но после започва да ти става адски любопитно. Отделно, че този въпрос сега няма да ме остави да спя. Примерно все някой се е замислял защо започваме да хълцукаме, защо ухото ни понякога пищи, защо се прозяваме. Има си за всичко обяснения, просто не сме се интересували, така че общуваш с нормален човек :D Издай и ти твоя мисъл! Та сериозно сега ако някой има отговор.
RapExotic
04-24-2014, 16:44
...Та имам предвид не къде е последната спирка за хората, а самият влак, къде се събират всички влакове и как се сменят самите вагони, за да сменят линията си. Не ми се вярва едни и същи влакове да са по една и съща линия, все пак и отпред и отзад си имат... амм пултове май се наричаше. Абе където управлява пилота. Всички линии работят до 11 вечерта, а след това къде отиват? :D
Така, първо да уточня: Това, което наричаш пултове се казва кабина, а този който я управлява - машинист, а не пилот. :D Целият влак, който има 2 кабини в двата края се казва мотриса.
Както при всички останали видове железопътен транспорт, така и при метрото има депо, в което нощуват мотрисите. То също служи и за ремонта и поддръжката им. При Софийското метро за момента има само едно такова депо и то се намира в кв. Обеля. Отбивката за него е между станциите Сливница и Обеля. Когато минаваш от там се заслушай и ще чуеш звукът от тракането на стрелките. Колкото и странно да ти звучи, това депо е надземно, а не е под земята. Намира се в едно поле между кварталите Обеля и Люлин. Също така преди и след всяка метростанция има стрелки, чрез които влаковете могат да преминават от дясната релса в лявата и обратното. Освен това, там където е депото има железопътна връзка с Даржавните Железници, което значи, че теоритично мотрисите биха могли да се движат и по влаковите релси. Депото е разделето на терминали и всяка мотриса може да влиза в него самостоятелно и независимо от останалите.
На тази схема с червено е отбелязано къде точно се намира депото:
http://stroitelstvo.info/shimg/zx500_520266.jpg
Това е снимка от там:
http://media.snimka.bg/s1/1253/028749795-big.jpg
А това са терминалите:
http://media.snimka.bg/images/003901022.jpg
Dagichka
04-24-2014, 17:58
:О ихаа, това не го знаех за депото, изглежда толкова яко
иначе и аз тва с метрото не го разбирам много хаха макар че като се возя примерно и съм забелязвала тунелите, които водят към отклонения там за различния метродиаметър и тн.
BlackEyedPeas
04-24-2014, 18:52
Оле, благодаря много за обяснението, не мислех, че някой ще му се занимава толкова да обяснява и наистина го оценявам и отново благодаря :) Знам, че изглеждаше глупав въпроса, но просто ми беше наистина интересно как стоят нещата при метрото :D А доколкото разбирам ще отварят и трета линия скоро?
RapExotic
04-24-2014, 19:30
Да, в началото на 2015г. ще започне изграждането на третата линия на метрото от кв. Княжево до Левски Г (зелената линия на снимка 1). За нея ще бъде построено още едно такова депо в кв. Левски Г. Също така до няколко месеца ще бъде готово и разклонението на линия 1 до летище София и до Младост 4.
BlackEyedPeas
04-24-2014, 20:36
Нека правят, че с тези рейсове... ;д
За това депо между обеля и сливница знам, живея в обеля и даже като се возя в метрото съм виждал разклонението и знам какк се стига.Но при други спирки,не се сещам точно кои, съм виждал също разклонения с почиващи влакове.. о.о
При нас на крайните станции има удължения и просто се събират там една след друга мотрисите. Следователно когато трябва да минава мотриса на всяка минута пускат повече, а в почивните дни са на 6-7 минути и има повечето си остават там където са си паркирани.
А такъв терминал си имаме на едната крайна линия на трамвая.
ехе, и аз съм се чудил т'ва, мерси :cool:
При нас на крайните станции има удължения и просто се събират там една след друга мотрисите. Следователно когато трябва да минава мотриса на всяка минута пускат повече, а в почивните дни са на 6-7 минути и има повечето си остават там където са си паркирани.
А такъв терминал си имаме на едната крайна линия на трамвая.
Къде живееш?