Влез

View Full Version : Огретен! Помощ!

ShtrudeL
05-20-2014, 12:54
Вече за пети път правя огретен по класическа рецепта и никога не ми се е получавал като този, който правят в Била или ПроМаркет (а там е божествен! <3)..

Правя го с яйца и мляко, картофите са предварително сварени и пак не ми се получава така, както искам. ((( Пробвах и със сметана, но пак не ми хареса..

Предложете ми някакъв сос, с който да си залея картофките така, че после да се получи.. онази плътност и онзи вкус.. ох.. <3

Ако пробвам с бешамел (никога не съм правила такъв..) дали ще стане? Очаквам всякакви предложения.

igaydarov
05-26-2014, 22:09
а по каква рецепта го правиш?

draid
05-27-2014, 21:00
Бешамела е отвратителен сос, много го мразя. Аз лично най-много харесвам простичката рецепта
Варени картофи на колелца и после ред картофи ред сирене и кашкавал, подправки (чубрица), нарязан чесън,. После пак ред картофи и така няколко етажа, важно е да не забравяш и някое хубаво масълце. От горе кашкавал и толкова.Това е за мен най-лесната и една от най-вкусните рецепти но пък всеки с вкуса си. На картофите подхожда сметана, копър.

npp
05-27-2014, 21:46
ето кои са важните неща за по-добър вкус:

- 100% натурални млечни продукти: краве масло, кашкавал, сирене, и пр.

- леко препържване/препичане

- ароматните сосове да се смесват със съставките - например кравето масло в кашкавала се стича при запичане, затова трябва да се слага отгоре върху пластовете за да може да ги напоява

- възможно най-подходящи подправки - определени подправки могат да развалят вкуса, било то защото не са подходящи за съответното ястие, или защото са стари, развалени, гранясали, некачествени и пр. - например за огретен е подходящо малко черен пипер

- леко запичане на подправките в тиган за няколко секунди прави вкуса им по-наситен

при приготвянето на огретен е добре картофите да не бъдат жилави, но (поне) леко рохкави