View Full Version : СИП ИТ или СИП Информатика
martinfast
05-29-2014, 18:21
Догодина ще бъда 9 клас и избирам между Информатика или ИТ за СИП. Кое според вас е по-добре? По информатика се учи програмиране (това, с което искам да се занимавам), но ме притеснява, че задачите не се много ориентирани към практиката. От друга страна, ИТ не се учи програмиране, но ако е СИП, то може би ще се учи някакъв вид програмиране?
JoLLiE92
05-29-2014, 19:10
Имах и двете ЗИП в училище, по информатика учихме c++ и java стабилно, а по информационни имахме ексел, база данни, фотошоп, html :) като цяло различен софтуер, а по информатика са езици за програмиране. Имай предвид, че съм завършила преди 3 години ;) но и че в университета по информатика имаха по-назадничави технологии, отколкото в гимназията ми. :D
Дали ще са ориентирани към практиката задачите си зависи изцяло от училището и преподавателите, няма да ти покажат как се прави приложение за фейсбук вероятно :Д но ще те научат на доста неща, за да можеш сам да си направиш извода за други :)
martinfast
05-29-2014, 19:20
Мерси за бързия отговор! Аз попринцип тази година имам 1 СИП информатика, уча C++. Разбирам материала, програмките са ми ясни, но те са само с няколко алгоритмични операции и 1-2 цикъла for. Наскоро бях разгледал направленията за олимпиадата по ИТ, но само с тези знания не виждам как може да се направи сериозен проект.
JoLLiE92
05-31-2014, 04:08
Е, имате още да вземате освен цикъл for. Но те няма да ти предадат като задача огромен проект, нали знаеш? :) Ще те научат на основите, за да можеш сам да се справяш.
Аз лично ги мразя в червата и двете неща :Д но то е защото е трябвало да ги уча сериозно, а не са ми на сърце. Някой си е решил, че като ти върви математика, задължително трябва да се учи и информатика. :Д Както и да е. Мисля, че ако ти харесва, информатиката е доста по-полезна и че се предава кадърно на малко места. На повечето имат един общ предмет и "учат" информационни технологии, но всъщност учениците фейсбучат. :D тея ексел аксес и така нататък, винаги има как да ги научиш като ти затрябват :) ако си амбициозен, съветвам те информатика, но ако искаш да ти е лесничко - информационни :Д