View Full Version : ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА
Гледах едно видео с майката на Съни-момичето, което загина след като пиян шофьор блъсна 12 души на спирката на The Mall в София.
Обсъждаха инцидента в Стара Загора с 4-годишното момченце Паоло–в пешеходна зона след неправилна маневра на шофьор, момченцето е затиснато под гумите на джипа на шофьора.
Защо хората не си дават сметка ,че утре това може да е тяхното дете и както карат с 50 км над ограничението, така някой да кара по същият идиотски начин и да отнеме живота на техен близък?!
Защо се качват пили, недоспали, надрусани зад волана?!
Защо не мислят нито за своя, нито за животите на всички хора, които ще срещнат по пътя?!
Моля ви, призовавам всички хора, говорете с близките си за това- с вашите бащи, майки, по-големи братя и сестри-както и вие, които имате книжки-КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО, НЕКА СПРЕМ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА.
Преди няколко години едно момиче от този форум си отиде по адски нелеп начин. Мими, почивай в мир!
Искам да живеем в свят без загинали хора по безумни начини. Вярвам, че и всички вие го искате.
/супер афектирана съм и не знаех къде да пусна темата, но се надявам максимално много хора да прочетат написаното и да се замислят-защото, не дай си Боже, утре може да сте Вие, ваш близък, роднина, приятел, съученик, колега...мислете за това като за част от вашия живот.
В света има естествен подбор. Няма как да живеем в свят без загинали по глупав начин хора, защото вече сме прекалено много. Хората се качват пили по много причини най-основната от които е възпитание и липса на родители шофьори или поне достатъчно добър пример от тях. Качват се пияни, защото се отървават в повечето случай като дадат на полицая 50лв както преди години се случи с Максим Стависки който беше спрян от полицай и след 5км направи катастрофа. Много млади взели книжка наблюдавам и в 90% момчетата след като са карали няколко месеца се вземат за Шумахер и мислят, че перфектно владеят колата, а това е много далеч от реалността. Коли над 90 коня на лица под 22-23г не трябва да се позволяват.
За съжаление точно тези,които карат като идиоти едва ли ще се повлияят от каквито и да било разговори,точно защото са идиоти.За тях,да караш по правилата означава да си загубеняк,това са хора с комплекси,които избиват във високи скорости,въртене на гуми и т.н и т.н...Такива винаги ще има и това,което можем да направим ние е да се надяваме с нас и с близките ни да не се случи нищо,заради описаните по-горе.Естествено,такива изцепки биха могли да се предотвратят и от страна на по-висшестоящите,но явно никой няма интерес от това.
bilqnavod
06-06-2014, 08:48
Аз съм завършила училището, пред което стана инцидента с детето! В продължение на 5 години, непрекъснато съм виждала как правят обратен завой на същата пешеходна алея. Това е алея, не пътека има разлика. Това една отсечка от главна улица, прекъсната на няколко места, само и единствено за пешеходци и велосипедисти. Проблема е там, че има много фирмаджии, които офисите им са там на главната пешеходна алея и е практика да използват нагло пешеходната зона, за да паркират. Искам да кажа, че грубо се нарушава закона в течение на години. Аз даже се чудя как толкова години не е блъснато дете от училището, защото има и невръстни такива (от 1 ви до 12 ти клас). Трябва да подчертая, че такова премазване, по такъв начин все едно детето е животно до сега на съм чувала. До колкото знам, тоя слязъл от колата и рекъл: "Кво прави туй дете тука, бе? Що не го пазиш?" Взел за бута бащата на Паоло и да му вика....
Имам лошото чувство, че на тоя изрод ще му се размине леко. Сапунджиев е местен олигарх, предприемач в строителството. Дано да му сложат максимална присъда, но не се знае нашите съдии прокурори, как ще изтълкуват законите...
baby_baby
06-06-2014, 13:00
Ние няма как да ти отговориме на тези въпроси но дано хората се осъзнаят защото и нещо страшно просто
Биляна, максималното било от 2 до 6 години затвор. Ще му се размине с условна, почти мога да го гарантирам.
И после ново правителство–защо? За да е поредното , което гледа собствените си интереси.
Много, много неща са сбъркани с тая държава-от управляващите до всички хора, които живеят в нея и онези, които уж се правят , че раздават правосъдие.
Сега четох,че са решили да остане под домашен арест.Догади ми се като го разбрах
Коли над 90 коня на лица под 22-23г не трябва да се позволяват.
Хаха, що?
Най-тежките катастрофи са предизвикани от опитни шофьори... http://www.vesti.bg/novini/vsiaka-peta-zhertva-na-pytia-e-zaradi-mlad-shofior-2040751
Всяка пета жертва е по вина на млад шофьор... А останалите?! Това е същата простотия като това младите шофьори да сме нямали право да караме нощем, нито по магистрали...
Що да нямам право да карам мощна кола? Мен си ми е кеф да й връткам задника на полигона... Кого застрашавам?
За убийство на пътя, извършено от пиян шофьор, наказанието трябва да е като за предумишлено убийство! Всеки, който се качва пил, се качва с ясната представа, че може да убие някого!
bilqnavod
06-06-2014, 20:13
http://www.starozagorci.com/news-12304.html
Нееееее могааааа!
http://www.starozagorci.com/news-12304.html
Нееееее могааааа!
Защо просто не са оставили хората да го убият на мястото на катастрофата още?!
Боклук..
Това правосъдие е толкова криворазбрано, надявам се някой ден нещата там да се подобрят.
Тази операция ще се проточи с години, също както и делото и накрая виновни-няма, жертви-невинно слънчице, загинало по безумен начин..
Supermassive____
06-07-2014, 13:57
Пълно безумие и идиотизъм в тая държава. Имало опасност да загуби слуха си ... боже, боже. А какво да кажем за семейството загубило най милото си ?
Хаха, що?
Най-тежките катастрофи са предизвикани от опитни шофьори... http://www.vesti.bg/novini/vsiaka-peta-zhertva-na-pytia-e-zaradi-mlad-shofior-2040751
Всяка пета жертва е по вина на млад шофьор... А останалите?! Това е същата простотия като това младите шофьори да сме нямали право да караме нощем, нито по магистрали...
Що да нямам право да карам мощна кола? Мен си ми е кеф да й връткам задника на полигона... Кого застрашавам?
За убийство на пътя, извършено от пиян шофьор, наказанието трябва да е като за предумишлено убийство! Всеки, който се качва пил, се качва с ясната представа, че може да убие някого!
Ама ти май не си прочел цялата статия ?
"Шофьори със стаж до три години носят вина за 20% от тежките злополуки, за 22,4% от загиналите и за 21% от ранените."
Не трябва да се позволяват мощни коли по една много проста причина. Млад шофьор карал 2-3 месеца веднага решава, че владее колата до съвършенство, започва да кара бързо да се състезава с другите шофьори "щото видиш ли как тоя фиат ще го задминава като той кара 200 коня БМВ" Мощните коли ускоряват бързо, за кратко време се постига скорост при която неопитен шофьор няма как да прецени ситуацията, а недай боже да стане нещо е почти абсурдно да отреагира правилно, тъй като няма опит. Не казвам, че всички млади шофьори са такива, но една голяма част са. Аз лично съм против глупостите за забрана за каране през нощта и по магистрали, но твърдо подкрепям ограничение в мощността на колата която да имат право да карат. 2-3г ще издържат, пък после като се научат да карат каквото искат.
Бързате да съдите, но монетата винаги има две страни, което май пропускате. Ако тоя човек беше баща ви например и беше извършил престъплението което очевидно е без умисъл и е по невнимание ? Вярно при нарушаване на пешаходна зона но все пак. Стависки пиян уби един и на практика лиши втори от живота му. Този човек надали ще получи повече от 5г ефективно.
anonymous708973
06-07-2014, 14:53
В света има естествен подбор.
Виж си дефиницията за естествен подбор, защото това е пълна глупост.
Да те блъсне кола не е проявление на естествен подбор. Изобщо... ПОДБОР, ти ебаваш ли се?! Камо ли пък естествен.
Един изпитателен срок след изкарването на книжка доста би помогнал. Както и задължителен опреснителен шофьорски курс на всеки 5 години, да речем. Каквото и да се направи в тая насока, все ще е напредък.
Никаква глупост не е, ще трябва пак да ми прочетеш коментара и да си помислиш, защото очевидно не схващаш какво съм имал в предвид и тука изобщо не става въпрос за това да те блъсне кола.
Опреснителни курсове за хора които карат постоянно са пълна глупост. Опреснителни курсове за хора над 50-60г ок, ама ти да караш един човек да ходи на 5г да покаже, че може да кара е меко казано глупаво.
bilqnavod
06-09-2014, 07:20
Какъв естествен подбор, божеееее!
Ми дай да се мачкаме като мравки и кой над когото вземе надмощие и тъй....
тц тц тц....
Oldschool
06-09-2014, 07:50
Най-опасни са шофьорите с около година стаж, защото вече са натрупали самочувствие, но все още нямат много добре изградени навици. Но най-важното си остава да можеш да мислиш - нито ограничения, нито нищо няма да спре един идиот, който не може да осмисли, че кара тон и нагоре желязо. Като четем новините и редовно става въпрос за инциденти с водачи, които са употребили алкохол, за неправоспособни такива, които са карали с прекалено висока скорост и естествено - комбинация от всичко това - няма книжка, напил се и се качил на колата, настъпил я и прас... я в дърво, я в някой друг човек. А най-големият проблем е, че всеки си мисли, че това не може да му се случи на него.
Виж си дефиницията за естествен подбор, защото това е пълна глупост.
Да те блъсне кола не е проявление на естествен подбор. Изобщо... ПОДБОР, ти ебаваш ли се?! Камо ли пък естествен.
сериозно ли не схвана какво има предвид :lol:
anonymous708973
06-09-2014, 08:57
сериозно ли не схвана какво има предвид :lol:
Сериозно ли не схвана, че е нямал предвид колите, както и обясни.
Silly me, как не се сетих, че няма да говори по темата?
Продължаваш да не схващаш какво съм имал в предвид. Помъчи се още малко да вникнеш, пък ако не успееш ще ти го разтълкувам.
anonymous708973
06-09-2014, 09:07
Аз схванах, просто... нали ти казвам, някак очаквах да говориш по темата. И като написа "естествен подбор" реших, че имаш предвид блъскането от кола като негово проявление, което е пълна глупост, разбира се. Разбрах, че нямаш това предвид.
понякога е по-добре да се откажеш
sometimes_
06-09-2014, 09:48
Точно поради тая причина се отказах от шофирането. Преди няколко години пиян шофьор ме блъсна докато си карах... Оттогава реших, че няма да шофирам повече. Винаги съм спазвала правилата и знаците, ама въпреки това се оказах със смазана кола. И идиотът не беше млад шофьор, а възрастен и нахален!
Ама ти май не си прочел цялата статия ?
"Шофьори със стаж до три години носят вина за 20% от тежките злополуки, за 22,4% от загиналите и за 21% от ранените."
Не трябва да се позволяват мощни коли по една много проста причина. Млад шофьор карал 2-3 месеца веднага решава, че владее колата до съвършенство, започва да кара бързо да се състезава с другите шофьори "щото видиш ли как тоя фиат ще го задминава като той кара 200 коня БМВ" Мощните коли ускоряват бързо, за кратко време се постига скорост при която неопитен шофьор няма как да прецени ситуацията, а недай боже да стане нещо е почти абсурдно да отреагира правилно, тъй като няма опит. Не казвам, че всички млади шофьори са такива, но една голяма част са. Аз лично съм против глупостите за забрана за каране през нощта и по магистрали, но твърдо подкрепям ограничение в мощността на колата която да имат право да карат. 2-3г ще издържат, пък после като се научат да карат каквото искат.
Бързате да съдите, но монетата винаги има две страни, което май пропускате. Ако тоя човек беше баща ви например и беше извършил престъплението което очевидно е без умисъл и е по невнимание ? Вярно при нарушаване на пешаходна зона но все пак. Стависки пиян уби един и на практика лиши втори от живота му. Този човек надали ще получи повече от 5г ефективно.
е е? Останалите % извънземните ли са виновни или "опитните" шофьори? Щото мога да ти кажа, че "старите" шофьори много повече си вярват и се качват на чашка...
Да, мощните коли ускоряват бързо, ама до сега не съм чул някой да е умрял от бързото ускорение. Все умират разни, дето карат с несъобразена скорост. А тази несъобразена скорост може да я развие всяка количка 70 коня.
Ако си идиот, и с колело можеш да убиеш някого... Да не говорим, че по-маломощните коли обикновено са и по-несигурни при едно изсилване със 150. По-тесните гуми, по-слабата спирачна система, по-малкото и слабо шаси... Все неща, които допринасят за фатален изход при катастрофа.
Друго ми е интересно... Защо се позволява да се карат коли, развиващи далеч над 140км/ч в страна, където максималната разрешена скорост е 140? Спокойно могат да се ограничават по електронен път, а ускорението да си се запази.
Баща ми никога не е влизал в пешеходна зона с повече от 15км/ч и очи на 4...
Ако става на въпрос може да се разработи и система при която ограничението на колата да зависи от ограничението в зоната в която се движи, но това в България няма как да стане.
lovefootball
06-09-2014, 11:17
Бях на гости при родните ми в Стара Загора точно на 2-ри и бях излезнала да си купя обувки .. Точно тогава 4 годишното невинно момченце беше прегазено от този '' тежкар ''. Там наистина е забранено за коли и все пак ще се измъкне от затвора ??? Как може ???
Dagichka
06-09-2014, 11:46
само аз ли се чудя как може да го премаже буквално толкова жестоко, все едно няква котка е минала на пътя? смисъл не разбирам, ама с каква скорост/засилка и тн трябва да е било, че не просто да го удари, ами да се завърти под гумите.. ох ох повръща ми се само като го мисля, толкова жалко за детето.. а тоя ако беше свестен човек, дори и да е било по невнимание щеше да си понесе последствията, а не да се измъква.. шибани хора, аз все се надявам обаче, че един ден всичко се връща.. при това с лихвите
Oldschool
06-09-2014, 11:53
Не е нужно да си с висока скорост, за да не видиш, че дете попада под гумите ти - просто трябва да си идиот.
^ Това изобщо не е така. Детето не е сгазено при челен сблъсък или висока скорост. Случило се е при маневриране, човека е карал голяма кола (джип някакъв май беше), а в такъв случай особено на заден видимостта е ограничена. Сложи и размерите на едно дете и може просто да пресметнеш от какво разстояние трябва да е за да го види в огледалото, после влиза в мъртва зона, човека гледа назад и не вижда нищо, докато не става прекалено късно.
Преди да съдите винаги гледайте двете страни на монетата. Мислите ли, че тоя човек какъвто и да е той е искал да сгази дете ???
Dagichka
06-09-2014, 16:16
принципно си прав. обаче след като стане белята си проличава що за човек е. блъскала ме е 2 пъти кола, първият път оня нещастник само си отвори вратата и надникна колкото да види дали мърдам и си замина. е тва според теб нормално ли е? да го съжалявам, че е изживял това да удари момиче на пешеходна пътека ли?
Не бъркайте пешаходна пътека с пешаходна зона. При сблъсък от твоя тип, човека има прекрасна видимост от пред и те е блъснал по чисто негова грешка. Карал е бързо, видял е че е имало пътека но не е намали.
Днес бях до центъра на зъболекар, паркирах колата и понеже имаше време реших да отскоча в парка отсреща да поседя докато стане време. Става въпрос за Янко Сакъзов в София. Средна по големина улица с по едно платно във всяка посеока и по едно за паркиране от двете страни плюс двупосочен трамвай в средата. Та тръгваме да пресичаме, пред мен върви майка с дете, една кола спира майката се изравнява с нея и в тоя момент от там излита един глупак изпреварвайки го по трамвайното трасе с доста висока скорост. Ако майката и детето бяха тръгнали само секунда по рано или майката вървеше по бързо ако беше без детето си, сега щяха да ги дават по новините.
Тук обаче белята е при маневриране и не сте прави да говорите без да сте присъствали да знаете какво е станало. Точно при маневриране с джип/микробус/камион никой не е застрахован от такава случка. Точно с дете, защото както казах децата са ниски и няма как да ги видиш назад ако не са достатъчно далеч зад теб. Това, че човека е бил в пешаходна зона е съвсем друг въпрос.
Това, че човека е бил в пешаходна зона е съвсем друг въпрос.
Не, не, това е основният въпрос!
Да, маневрирането с голяма кола е трудно и видимостта е ограничена, но няма начин да блъснеш дете с 2-3км/ч /с колкото обикновено се маневрира/ и то да се озове под колата ти... То дори и конус да е, ще чуеш/усетиш, че удряш нещо и ще спреш, а няма да го сгазиш.
Даваха свидетели, които твърдят, че инцидентът не е станал при маневриране.
Каква друга страна на монетата, бе човек? Не го ли видя тоя изрод, че дори едно съжалявам не каза на родителите на това 4-годишно момченце, а се покри като мишка? Вярно, че това съжалявам няма да върне детето между живите, но все пак това би направил един свестен човек. Другото е излишно да се казва въобще, след като това го няма.
Каква друга страна на монетата, бе човек? Не го ли видя тоя изрод, че дори едно съжалявам не каза на родителите на това 4-годишно момченце, а се покри като мишка? Вярно, че това съжалявам няма да върне детето между живите, но все пак това би направил един свестен човек. Другото е излишно да се казва въобще, след като това го няма.
Той е обиден, че са го били... :/
Draid, в случая не става въпрос за това, че е затруднена видимостта когато даваш назад и караш джип. Става въпрос за отношението на този шофьор. Станалото-станало, детето го няма вече /лека му пръст/, дали е можело да се предотврати -един Бог знае. Идеята е че каквото е станало, всеки трябва да носи отговорност и да се стараем (и аз, и ти, и всички хора в тая скапана държава) да се случва все по-рядко и този човек да застане като мъж и да поеме отговорност. Не да се държи като путка и да се крие там зад болното си ухо, крак, гъз и пр.
преди 12 часа
Пиян шофьор почина в ареста след катастрофа
преди 14 часа
Тригодишно момиченце е с мозъчно сътресение след катастрофа
преди 22 часа
Поредна тежка катастрофа заради висока скорост на пътя Русе-Разград
ДОКОГА, БЕ, ДОКОГА?!???!?!?!??!?!?
Oldschool
06-10-2014, 06:09
draid,
не знам защо ме оборваш като сме на едно мнение. Аз до преди няколко месеца също карах джип и съм наясно с ограничението на видимостта. Лесно е нещо да попадне под гумите ти, ако не внимаваш и не гледаш. Аз обаче не си позволявам да блея, както и не си позволявам подобен род маневри на непозволени места. Колко пъти са ми изправяли косите пешеходи, които в последния момент решават да скочат на платното без да се огледат, но тук е въпрос на преценка от шофьора - като има пешеходец винаги трябва да си нащрек и да се движиш със скорост, която да ти позволи да реагираш. Наскоро ми се случи да спра на пешеходна пътека и в огледалото видях как един кретен тръгва да ме изпреварва отдясно и съответно щеше да отнесе хората, ама в случая директно аз подадох авариен сигнал и навих надясно, за да го накарам да спре, за да не ме удари мен, ако не го бях направил щеше да ми мине отдясно, да не види пешеходците и да стане сакатлък. А по принцип можеше да види знака, че има пешеходна пътека и да се сети защо аз аджеба спирам - не е защото съм си намерил 20 стотинки на земята, ама... мозък, нали.
Специално за случая в Стара Загора - шофьора е направил голяма глупост и малоумие, а отношението му е адски неадекватно, но без да искам да го оправдавам, това е шок и за него - затова може да се е държал тъпанарски - не искам да знам какво му е в тази ситуация.
Това, което е тъжно е, че българите просто не мислим, че действията ни могат да имат последствия - всеки прави каквото си е наумил, мисли си, че на него не може да се случи и съответно изобщо не внимава, не преценява ситуациите и после - пишем ужасяващи новини и си чешем езиците по форумите. Мен това ме дразни - просто не мислим и това води до подобни ужаси.
Така е, аз също карах джип известно време (дълга база). Най-опасното е да спреш на пешаходна и някой да реши да те изпреварва в тоя момент независимо от коя страна, по-опасно бих казал даже, че е от ляво. Точно така щяха да заминат вчера една майка с дете, а аз вървях малко зад тях. Който не е карал достатъчно само на него не се е случвало неприятното усещане от някъде да изскочи пешаходец или на някой път или докато даваш на заден обаче той незнайно защо блее и върви в другата посока. Усещането не е приятно, а може само да гадаем как се чувства човека след като е отнел живот и то на толкова малко дете. За това и аз не го съдя и не му лепя етикети, ако беше пиян, друса и т.н. ок. Ако бях там за да видя как дава с бясна скорост назад без да гледа сигурно щях да го храня. След като не съм свидетел на случката, а знаем бабите по улиците ще кажат, че си карал с 200 дори и да си бил с 40, то аз не мога да го обиждам особено след като никой не е застрахован от това.
До това как се държи, може да е пълния тъпанар и това да му е поведението, но представете си какъв стрес е това което му се случва ? Убил е дете, хората искат да го линчуват, постоянно медиите го пресират. Това няма как да не се отразява на психиката на тоя човек и на неговото държание. Не си мислете, че го оправдавам. Трябва да си понесе наказанието и ще го понесе, но не съм съгласен и с хората които са скочили да го бият. Същото стана и с "атентата" срещу Доган. Биячите не си пнесоха отговорността.
Ако бях там за да видя как дава с бясна скорост назад без да гледа сигурно щях да го храня. След като не съм свидетел на случката, а знаем бабите по улиците ще кажат, че си карал с 200 дори и да си бил с 40, то аз не мога да го обиждам особено след като никой не е застрахован от това.
Добре, де, аз джип не съм карал, но съм карал голям автомобил... Когато закачиш някоя клонка, дори, се чува и се усеща, че си закачил нещо. Когато усетиш, че си закачил нещо, не даваш газ, а спираш и виждаш какво е това нещо. Още повече, като знаеш, че си на място с много пешеходци е нормално да си още по-нащрек.
Oldschool
06-10-2014, 12:09
Става за части от секундата, а и вече си закачил/настъпил нещото, когато усетиш и после докато реагираш и вече е късно - не го ли видиш навреме - нямаш шансове.
Става за части от секундата, а и вече си закачил/настъпил нещото, когато усетиш и после докато реагираш и вече е късно - не го ли видиш навреме - нямаш шансове.
Добре, де, с каква скорост маневрираш? Аз маневрирам с 2-3км/ч назад. Времето ти за реакция, е 1 секунда. Това са около 80см. Не е влачене... Да не говорим, че инцидентът е станал при обратен завой на преден ход, а не назад.
Гледах едно видео с майката на Съни-момичето, което загина след като пиян шофьор блъсна 12 души на спирката на The Mall в София.
Обсъждаха инцидента в Стара Загора с 4-годишното момченце Паоло–в пешеходна зона след неправилна маневра на шофьор, момченцето е затиснато под гумите на джипа на шофьора.
Защо хората не си дават сметка ,че утре това може да е тяхното дете и както карат с 50 км над ограничението, така някой да кара по същият идиотски начин и да отнеме живота на техен близък?!
Защо се качват пили, недоспали, надрусани зад волана?!
Защо не мислят нито за своя, нито за животите на всички хора, които ще срещнат по пътя?!
Моля ви, призовавам всички хора, говорете с близките си за това- с вашите бащи, майки, по-големи братя и сестри-както и вие, които имате книжки-КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО, НЕКА СПРЕМ ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА.
Преди няколко години едно момиче от този форум си отиде по адски нелеп начин. Мими, почивай в мир!
Искам да живеем в свят без загинали хора по безумни начини. Вярвам, че и всички вие го искате.
/супер афектирана съм и не знаех къде да пусна темата, но се надявам максимално много хора да прочетат написаното и да се замислят-защото, не дай си Боже, утре може да сте Вие, ваш близък, роднина, приятел, съученик, колега...мислете за това като за част от вашия живот.
особено нелепо е млад човек да умре или осакатее - трябва да се внимава!, дори и да е стар, защо трябва да бъде убит или осакатен/обезобразен?!, Бог е казал чрез един от своите пророци, неправдата прави праведния да избезумява(Еклесиаст 7:7), понеже праведният не може да си представи Божието Царство със зло/погибел/смърт(Матей 6:9-10, Откровение 21:1-4, 21:27), в катастрофата миналата година загина не само 25г. момиче съни, но впоследствие и малкото момиченце елена, ако човек превишава скоростта едва ли ще спечели много повече така щото да може да го вземе със себе си в задгробния свят, нито ако кара пиян, но друго нещо са пилотите-състезатели, които освен че са професионални шофьори на всичкото отгоре се състезават само на аутобан - специална писта за състезания, която дори е обезопасена за евентуални удари в страничните прегради, и (въпреки всичко) пак са загивали състезатели, както беше случаят с айртон сена, който получи фатални вътрешни разкъсвания при страничен удар с болида
навремето по телевизията излъчваха повече предупредителни филми по въпроса, не само такива, в които се описва какво наказание може да получи шофьор ако нарушава правилата на пътя, блъсне човек и пр., но и такива, в които бяха представени безсмислието на безумното шофиране, страданието на близките на жертвите, възможните проблеми на самите оцелели жертви, и т.н., и то карайки зрителя да съжалява дори и за безразсъдните си постъпки, при които (дали поради случайност или късмет) не е наранил никой
Oldschool
06-10-2014, 13:42
Добре, де, с каква скорост маневрираш? Аз маневрирам с 2-3км/ч назад. Времето ти за реакция, е 1 секунда. Това са около 80см. Не е влачене... Да не говорим, че инцидентът е станал при обратен завой на преден ход, а не назад.
С каквато и скорост да маневрираш, ако не си видял, че някой ти влиза под гумите, когато усетиш, че го настъпваш/газиш - вече е прекалено късно.
Той е обиден, че са го били... :/
Охх гОркия...
anonymous895156
06-10-2014, 15:26
До това как се държи, може да е пълния тъпанар и това да му е поведението, но представете си какъв стрес е това което му се случва ? Убил е дете, хората искат да го линчуват, постоянно медиите го пресират. Това няма как да не се отразява на психиката на тоя човек и на неговото държание. Не си мислете, че го оправдавам. Трябва да си понесе наказанието и ще го понесе, но не съм съгласен и с хората които са скочили да го бият. Същото стана и с "атентата" срещу Доган. Биячите не си пнесоха отговорността.
именно
С каквато и скорост да маневрираш, ако не си видял, че някой ти влиза под гумите, когато усетиш, че го настъпваш/газиш - вече е прекалено късно.
То май първо усещаш, че буташ нещо с бронята си... Детето не си е играло на легнал полицай...
Добре, де, аз джип не съм карал, но съм карал голям автомобил... Когато закачиш някоя клонка, дори, се чува и се усеща, че си закачил нещо. Когато усетиш, че си закачил нещо, не даваш газ, а спираш и виждаш какво е това нещо. Още повече, като знаеш, че си на място с много пешеходци е нормално да си още по-нащрек.
Има огромна разлика между джип и кола. Колата има пластмасови брони които са ниско до земята. Джипа е доста вдигнат от земята и няма как да закачиш нещо с бронята особено ако е земята. Детето може да е паднало, може всичко да е станало, а в тоя случай следващото което ще усетиш е как го настъпваш с гумите. Разбира се може и да е маневрирал с малко по-висока скорост и тогава времето за реакция се увеличава.
Има огромна разлика между джип и кола. Колата има пластмасови брони които са ниско до земята. Джипа е доста вдигнат от земята и няма как да закачиш нещо с бронята особено ако е земята. Детето може да е паднало, може всичко да е станало, а в тоя случай следващото което ще усетиш е как го настъпваш с гумите. Разбира се може и да е маневрирал с малко по-висока скорост и тогава времето за реакция се увеличава.
Съгласен съм, че е по-ограничена видимостта на джипа и, че се гледа по-"от високо", но щом си се качил на такъв, ти трябва да имаш контрол във всяка една ситуация.
Ти ми говореше за младите шофьори, а този не е млад шофьор... Очевидно си е повярвал, че владее машината, за да влезе в пешеходна зона да маневрира...
Пак ти казвам, правил е обратен завой, когато е ударил детето, а детето не е било паднало, а е карало колело...
Казах, че не съм бил там за да знам какво точно е станало. Владеенето на автомобила няма много общо с инциденти от подобен характер, дори много подготвен и добър шофьор може да допусне грешка, а в случая да не види. Шофьорите на ТИР-ове и рейсове се смятат за едни от най-добрите, но това не променя факта, че при маневриране шанса да сгази някой който попадне в мъртва зона е огромен. Идеята беше, че с джип е много по-лесно да сгазиш някой докато даваш назад или маневрираш отколкото с кола. Пак казвам, че не съм добре запознат какъв точно е случая. Никъде не съм твърдял и че опитните шофьори са застраховани от грешки.
Ако е правил обратен завой и е ударил детето с предна лява част/гума не мога да дам друго обяснение освен че е блеел някъде и просто не е видял детето.
Казах, че не съм бил там за да знам какво точно е станало. Владеенето на автомобила няма много общо с инциденти от подобен характер, дори много подготвен и добър шофьор може да допусне грешка, а в случая да не види. Шофьорите на ТИР-ове и рейсове се смятат за едни от най-добрите, но това не променя факта, че при маневриране шанса да сгази някой който попадне в мъртва зона е огромен. Идеята беше, че с джип е много по-лесно да сгазиш някой докато даваш назад или маневрираш отколкото с кола. Пак казвам, че не съм добре запознат какъв точно е случая. Никъде не съм твърдял и че опитните шофьори са застраховани от грешки.
Ако е правил обратен завой и е ударил детето с предна лява част/гума не мога да дам друго обяснение освен че е блеел някъде и просто не е видял детето.
Шофьорите на ТИР-ове и рейсове избягват да влизат в пешеходни зони и да маневрират там...
Не съм сигурен дали е масова практика, но 3-4 пъти съм виждал ТИР-ове да маневрират и имаше човек, който беше на няколко метра и гледаше какво става зад камиона и в мъртвите зони... Същото е и с джипа, когато не си убеден, че виждаш всичко, а около теб щъкат хора.
Както и да е, спорът е излишен... Едно дете си отиде, а виновникът си спи у тях...
DarkTemplar
06-10-2014, 21:54
Най-тъпото е, че цялата тази трагедия пак ще мине и замине (като в онази поговорка - "всяко чудо за три дни"), а виновникът ще се отърве от затвора, заради обичайното - щом има пари и влияние, ще го пожалим. И тъпанарите с джипове и БМВ-та ще продължават да карат все едно са на писта от Ф1, да газят хора и да се чувстват безсмъртни.
В последните години в Бургас имаше редовна практика да се блъскат хора на пешеходни пътеки. Преди 2-3 г. 12-годишно момиче загина по този нелеп начин, а шофиращата аудито, с което буквално я размаза, се размина с условна присъда. На всеки от по-натоварените пътища и булеварди гледам некролози и паметници.
Главният проблем е, че нямаме правова държава и закони, които са пращат подобни wanna be Шумахеровци за дълго на топло.