View Full Version : България
Страници :
1
2
3
[
4]
5
6
7
defender
01-18-2015, 17:51
http://www.snews.bg/bg/statiya/friz-orka-iznasilva-kradec-celi-3-dni:427
Дефенди, ето една незабравима статия за крадците и отношенията с тях. :D
олеле :D
духовен огън :lol:
мисля над действията и шанса да ми се случи нещо кофти е минимален, ако ако ми се случи го приемам и приемам разумното обяснение за него, а не че аллах ми праща изпитания
и това което ти "гори" най-вероятно е самия ти мозък, който ти казва, че нещо не е наред, а не Бог
DarkTemplar
01-18-2015, 17:54
олеле :D
Подобни случки май са доста по-респектиращи и от библейското "не кради", и от регламентираното по закон наказание за кражба. :D
В един идеален свят би съществувало наказание "определен период в затвора на противоположния пол", което ще намали доста престъпленията. И най-големият сексманиак би се скапал, ако го 'жасат денонощно. :wink:
:D :D :D
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 17:59
Религиите са били най-полезни в родово-общинния и феодалния строй, защото са служели за сплотяване на общностите и техен морален кодекс. Сегашното модерно общество едновременно е глобално (защото има общи глобални закони и ценности, които обединяват хората по света) и фрагментарно (защото всяка общност си има и свои такива). И когато ценностите на едните и другите се сблъскат (което е неизбежно), това води до сериозно конфликти и човешки жертви. Всяка една война или революция в последните десетилетия реално е причинена от това.
Ако ми допадне, ще се постарая. Ако не ми, ще извикам полиция. При всички случаи печеля. :D
от скоро войните са заради петрола и ресурсите, а религиите са само използвани като оръжие, така че и да ги нямаше, пак щях да измислят нещо .....................
defender
01-18-2015, 17:59
и това което ти "гори" най-вероятно е самия ти мозък, който ти казва, че нещо не е наред, а не Бог
т.е. ако убиеш човек, няма да почувстваш угризение, лекувай се, страхувам се от тебе.
ама иначе викаше, че който ударил човек трябвало да ходи в зоологическата, а,
ми що бе, какъв е тоя изблик на съвест.
DarkTemplar
01-18-2015, 18:01
от скоро войните са заради петрола и ресурсите, а религиите са само използвани като оръжие, така че и да ги нямаше, пак щях да измислят нещо .....................
Войните са главно заради интереси - икономически, (гео)политически, цивилизационни. Ресурсите се включват в изброените. Те са средство за постигане на власт/надмощие/господство.
т.е. ако убиеш човек, няма да почувстваш угризение, лекувай се, страхувам се от тебе.
ама иначе викаше, че който ударил човек трябвало да ходи в зоологическата, а,
ми що бе.
не ми звучат като мои думи
И ако е имало причина да го убия, за мен ще да е било правилно, защо да изпитвам угризения, за нещо което в моето съзнание е било правилно? От убийство, до убийство разликата е голяма. По същата причина не бих убил и човек без причина, защото АЗ смятам, че това не е правилно, а не защото ме е страх, че после ще отида в ада.
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 18:06
Войните са главно заради интереси - икономически, (гео)политически, цивилизационни. Ресурсите се включват в изброените. Те са средство за постигане на власт/надмощие/господство.
И Русия ще е победител. :Д
DarkTemplar
01-18-2015, 18:07
И Русия ще е победител. :Д
Да, защото вярва в каньоните и се ръководи от тях. 8-)
defender
01-18-2015, 18:08
И ако е имало причина да го убия, за мен ще да е било правилно, защо да изпитвам угризения, .
ами добре, защото и джихадистите като убиват и те го мислят за правилно и не изпитва угризение. Ами ти се насра да се подиграваш на религиите, пък ти май си същия, просто в друг вид.
ПП: извинявам се, ония думи за зоологическата май бяха на димитър
Разликата е, че те го правят под въздействие на религията им, а аз бих го направил при самозащита.
Явно не си схванал значението на думичката "аз", която умишлено подчертах...
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4544649
defender
01-18-2015, 18:21
Разликата е, че те го правят под въздействие на религията им, а аз бих го направил при самозащита..
А защо не го направиш и заради нещо друго (а само при самозащита), нали не си изпитвал угризения, какво те спира.
сега земи се осъзнай.
Чувството, че не е правилно, че със своите действия, нараняваш други хора без причина, както и техните близки? Толкова ли е трудно да се сетиш сам, за да ти го пиша? Ако ти не убиваш, защото така ти е казал Ицо, аз не убивам, защото не мисля, че е правилно да се убиват хора, които не са го заслужили с действията си.
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:08
Чувството, че не е правилно, че със своите действия, нараняваш други хора без причина, както и техните близки? Толкова ли е трудно да се сетиш сам, за да ти го пиша? Ако ти не убиваш, защото така ти е казал Ицо, аз не убивам, защото не мисля, че е правилно да се убиват хора, които не са го заслужили с действията си.
nishto ne sym mu kazval
обаче ти за да можеш да разгрананичиш правилното от неправилното трябва се оповаваш не само на науката.
да, нарича се философия
ти го заклейми като безполезно обаче :cool:
https://www.edx.org/course/justice-harvardx-er22-1x
отново те приканвам да се образоваш
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:11
оо, наистина ли си мислите, че ще разгадаете тайните на света с ваща философия?
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:12
дървена на всичко отгоре :Д
дае тя и математиката беше безполезна според теб
същинско комунистическо отроче си си. Свинарче по кръв.
И седнал да ни обяснява как да сме си оправили държавата. Такива като тебе преди ВСВ са ги провесвали на бесилката (и с право)
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:19
комунизма изключва религията
за да си философ, трябва да можеш да мислиш и да имаш знания
а не темите да ти се въртят само около ДОТА
В прочем 90% от населението не е еволюирало до такава степен да философства качествено
така че ВАШЕТО лично философстване не е вселенското.
прав си,
Ако ти не убиваш, защото така ти е казал Ицо, аз не убивам, защото не мисля, че е правилно да се убиват хора, които не са го заслужили с действията си.
на якузата примитивното мозъче само толкова си може :(
виж друго си е да обясняваш, че ни трябва гражданска война
я кажи кого ще убиваме ?
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:36
трябвало ни гражданска война, я пак?
ма ти наистина си шизофреник, а ?
да качвам ли скрийншота от другата тема където си развиваше теориите ?
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 19:42
чай малко.
тва, че съм разсъждавал над вероятностите за които обстоятелствата ще ни доведат скоро, означава ли че аз лично искам тези мизерии да стават??
Aeternal
01-18-2015, 19:49
Не, означава че ти трябва помощ.
defender
01-18-2015, 19:59
Чувството, че не е правилно, .
http://www.chudesa.net/wp-content/uploads/2012/07/images14.jpg
аз му викам чувство за духовен огън
golemiq_korab_minava
01-18-2015, 20:01
сериозно ли мислите, че положението до 10 години ще задържи така?
defender
01-18-2015, 20:01
не мога да повярвам, че велики я Аурис ми се обиди, мислех го за железен..
defender
01-20-2015, 14:47
Бомбата в енергетиката ще гръмне всеки момент
Енергетиката ни е колапс, обяви министърът
http://www.novini.bg/news/261233-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D 0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82.html
ПП: Щооо, ама нали сме вече енергийно независими, кво стаа
нали няма Южен поток, няма АЕЦ Белене, споко ес ше помогне.
а-а, нали шушитата
Това няма нищо общо с ЮП, Белене, а с дкевр.
DarkTemplar
01-21-2015, 18:05
http://www.webcafe.bg/id_811874806_Kampuchiya_na_tri_moreta
Да наречем нещата с истинските им имена.
SHPAIdURmeN
01-21-2015, 18:23
http://www.webcafe.bg/id_811874806_Kampuchiya_na_tri_moreta
Да наречем нещата с истинските им имена.
Слабо като цяло. Статията не струва. Не знам какво те е изкефило толкова. Може би факта, че си чул това което си искал да чуеш.
Ще цитирам един коментар под статията : "Този текст не се отличава по нищо от оплакванията на същия автор за моралната деградация на студентите по чалга-клубовете. И пак е изпълнен повече с общи приказки и лични мнения, отколкото с обективност. "
Aeternal
01-21-2015, 18:29
Те са леви, но за разлика от всеки друг социалист, искат да избият гейовете и евреите. Което ги приближава до "фашистите" повече, отколкото до Ленин.
Те са патриоти, но гледат към Русия с обожание и жалост, че не сме били 16-тата република на СССР. И в целия този тюрлюгювеч от взаимно изключващи се тези, те обожават Путин, който развива православен неоконсерватизъм, който, идеологически, е подобен на християндемократизма на така омразната им Западна Европа.
spot on.
DarkTemplar
01-21-2015, 18:33
Слабо като цяло. Статията не струва. Не знам какво те е изкефило толкова. Може би факта, че си чул това което си искал да чуеш.
Ще цитирам един коментар под статията : "Този текст не се отличава по нищо от оплакванията на същия автор за моралната деградация на студентите по чалга-клубовете. И пак е изпълнен повече с общи приказки и лични мнения, отколкото с обективност. "
Тогава кажи нещо по-силно и обективно.
Те са леви, но за разлика от всеки друг социалист, искат да избият гейовете и евреите. Което ги приближава до "фашистите" повече, отколкото до Ленин.
Те са патриоти, но гледат към Русия с обожание и жалост, че не сме били 16-тата република на СССР. И в целия този тюрлюгювеч от взаимно изключващи се тези, те обожават Путин, който развива православен неоконсерватизъм, който, идеологически, е подобен на християндемократизма на така омразната им Западна Европа.
spot on.
точно защото съм патриот ще постъпя както Генерал Колев е постъпил с руснаците през 1916г ако дойдат по същия начин както тогава
но даже и в тези времена двата ни народа са се уважавали
а сега сме в мирно време и собствените ни съюзници ни наричат втора ръка хора това ме дразни
това че съм русофил не значи че ако дойдат с лошо ще си събуя гащите напротив
Aeternal
01-21-2015, 19:16
Всеки може да си има предпочитания, важното е България да е над тях. Климатроника поне 20 пъти писа, че Русия трябва да дойде да ни освободи, а например, точно щото руснаците им е тъпо, че нашите са ги мачкали, българския герой Иван Колев все още няма паметник в България.
SHPAIdURmeN
01-21-2015, 20:15
Тогава кажи нещо по-силно и обективно.
Няма как.
Също така, не е дошло точното време за да ти кажа по-силното и обективното.
-
Всеки може да си има предпочитания, важното е България да е над тях.
точно защото съм патриот ще постъпя както Генерал Колев е постъпил с руснаците през 1916г ако дойдат по същия начин както тогава
но даже и в тези времена двата ни народа са се уважавали
а сега сме в мирно време и собствените ни съюзници ни наричат втора ръка хора това ме дразни
това че съм русофил не значи че ако дойдат с лошо ще си събуя гащите напротив
+
DarkTemplar
01-21-2015, 20:26
Няма как.
Също така, не е дошло точното време за да ти кажа по-силното и обективното.
Да видим ще дойде ли изобщо това време.
defender
01-21-2015, 20:56
"времето е наше", хахаххаххаха
ваше ли е времето, как е?
DarkTemplar
01-21-2015, 22:30
Не знам дали е наше, но със сигурност не е на представителите на пролетариата. Тяхното време отдавна мина.
defender
01-21-2015, 22:32
какъв пролетариат, сега е свобода, равенство, братство, виж точно така е, нали, потвърди ми, прати стрела, :D
DarkTemplar
01-21-2015, 22:34
Сега е много удобно за такива бедни и гладни спекулантчета като теб, които само се чудят на кого да се огъзят за един къшей хляб и буркан преоценена лютеница от Лидл. :>
Какъв лидл?! Той пазарува само от "Берьозка".
defender
01-22-2015, 20:36
Каква е великата полза от приемането на еврото, така е не разбрах? Разбирачите да кажат.
SHPAIdURmeN
01-22-2015, 21:18
Каква е великата полза от приемането на еврото, така е не разбрах? Разбирачите да кажат.
За сега никаква.
Това, от теб зависи.
defender
01-24-2015, 10:40
"Сорос сравни днешното разпределение на силите в Европа с това отпреди 25 години, преди разпада на Съветския съюз. Кризата на еврото, посочва Сорос, превърна ЕС "от свободно обединение на суверенни държави, готови да предадат част от своята независимост в името а общото дело в нещо съвсем друго. Днес отношенията в съюза са такива между кредитори и длъжници, като длъжниците не са в състояние да изпълняват задълженията си, а кредиторите налагат условия, които поставят длъжниците във все по-подчинено положение", казва той"
ПП: И това го казва Джордж Сорос, само на нашите форумни "демоНОкраСти" всичко винаги е наред, абсолютни хипнотизирани селяндуре, загубили чувството си за аналитичност или по-скоро то се е трансформирало в нещо подобно на аналЕтичност.
единствено което ми идва на акъла, е че тези хора защитават просто някакви лични интереси, дрее им за свобода, демокрация, суверенитет, ама само се правят на супер "демократи" или поне са такива догде им отърва (щото за тях тва е разбирането за демокрация).
Е сорри, ама личи ви, че сте дърти закоравели комуняги.
defender
01-24-2015, 11:09
Аурисе, виж горе кво казва Сорос, хубаво го прочети, цитирам:
"свободно обединение на суверенни държави, готови да предадат част от своята независимост в името на общото дело "
и ся кажи, а ти готов ли си да (цитирам) - да си свободен човек, готов да предаде част от своята независимост в името на общото дело на целия народ.
и Сорос май почва ми става по-симпатичен от тебе.
defender
01-24-2015, 11:16
харпун
DarkTemplar
01-24-2015, 11:52
А защо не цитира и заглавието на статията "Русия е мафиотска държава"? Или отново цитираш само това, което ти изнася?
"В Русия управляващите ползват ресурсите на страната за собствено обогатяване и за съхранение на властта си", цитира Сорос The Wall Street Journal.
Това се знае отдавна, ето че вече се каза в прав текст в публичното пространство.
"Владимир Путин действа от слабост: преди той беше достатъчно популярен, но смените между него и Медведев обърнаха народа срещу него", каза той в началото на 2014 г. Според Сорос "когато Путин почувства заплаха, пристъпи към по-големи репресии вътре в страната, а външната му политика стана по-агресивна".
Великият Путин, примерът за подражание на всички блядове, алкохолизирани мужици и съветски гъзолизци се оказа най-обикновен комплексиран страхливец. Нищо ново под слънцето.
в името на общото благо*, преводът е неточен. няма такова нещо като "общо дело".
defender
01-24-2015, 11:59
ми аз колко пъти да казвам, че защитавам Русия за това, което става в Украйна и защитавам хората в Източна Украйна като хора имащи право на самоопределение, а не одобрявам ес като организация на лъжлива демокрация и подмолни дела, както и двойни стандарти, на нехристиянски ценности и тяхната подмяна, както и все по-малкото социална насоченост в политиката и защита на корпоративни интереси и лобита.
а не че защитавам Русия за всичко - и там си има кусури.
DarkTemplar
01-24-2015, 12:15
ми аз колко пъти да казвам, че защитавам Русия за това, което става в Украйна и защитавам хората в Източна Украйна като хора имащи право на самоопределение, а не одобрявам ес като организация на лъжлива демокрация и подмолни дела, както и двойни стандарти, на нехристиянски ценности и тяхната подмяна, както и все по-малкото социална насоченост в политиката и защита на корпоративни интереси и лобита.
Хората в Източна Украйна избягаха от войната, която запали твоят комплексиран идол Путинката. Тези, които останаха, или са на издръжка от Кремъл, или са бъдещи невинни жертви. Това е гадната истина.
Кофти ми е за украинците, познавам такива и винаги съм ги уважавал много повече от руснаците. За съжаление твърде дълго бяха в желязната хватка на "Големия брат". От няколко месеца се борят да се освободят от нея и сами да определят съдбата и бъдещето си и съм сигурен, че няма да се откажат, докато не си извоюват истинска независимост от Русия.
defender
01-24-2015, 22:58
от нета:
"Ще строят НАТОвски бази по Черноморието, от които ще атакуват Исмямска Държава. Това значи, че с туристическия ни бизнес е свършено, тъй като Черноморието ни ще стане цел номер едно за джихадистите."
???
DarkTemplar
01-25-2015, 17:11
От Атия ще атакуваме Ислямска държава. Напред F-ки и Миражи. Амин!
:D :D :D
Aeternal
01-25-2015, 17:13
ЕС нямал ценности, а в Русия какви има?
Страх и унижение, подтисничество?
DarkTemplar
01-25-2015, 17:15
ЕС нямал ценности, а в Русия какви има?
Страх и унижение, подтисничество?
Е как какви, корупция, кражби тоталитаризъм в особено големи размери. А, да не забравя и православието, вчера сепаратистите и руските им дружки аталуваха Мариупол с православни артилерийски залпове. :wink:
Aeternal
01-25-2015, 17:18
http://img-9gag-ftw.9cache.com/photo/aM1P8Ax_700b.jpg
DarkTemplar
01-25-2015, 17:58
„Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?“
Казал го е Стефан Стамболов, но е актуално и днес.
SHPAIdURmeN
01-25-2015, 18:59
Казал го е Стефан Стамболов, но е актуално и днес.
Абсолютно ! Уви, прави се обратното на казаното.
golemiq_korab_minava
01-25-2015, 19:40
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4558282
а кога и ние?!
Aeternal
01-25-2015, 19:43
Кога какво, кога ще си кръстим децата на убиец ли?
golemiq_korab_minava
01-25-2015, 19:51
75 процента от доходите щели да си набавят гърците от олигарсите им :)
курсът на еврото падна след изборите в Гърция :)
golemiq_korab_minava
01-25-2015, 19:52
Знам, че гърците с тея кредити не могат нищо да направят, ако са сами, но поне хората се опитват, не са като нас, измекяри.
SHPAIdURmeN
01-25-2015, 21:01
Стегнаха им каишите на гърците. Ще им се наложи да се отресат от мързела.
defender
01-26-2015, 14:43
коментар от нета:
"знаете ли защо искам референдум, за членството ни в ЕС?
ще ви отговоря, така, или иначе wink emoticon
защото за по- малко от двадесет години, трябваше свършим неща и да предизвикаме процеси, които в Западна Европа са коствали векове, и когато очаквано не справихме, бяхме обявени за идиоти и поставени под наблюдение и особен надзор.
чувствате ли се индианци?"
коментар от нета:
"знаете ли защо искам референдум, за членството ни в ЕС?
ще ви отговоря, така, или иначе wink emoticon
защото за по- малко от двадесет години, трябваше свършим неща и да предизвикаме процеси, които в Западна Европа са коствали векове, и когато очаквано не справихме, бяхме обявени за идиоти и поставени под наблюдение и особен надзор.
чувствате ли се индианци?"
тоя който го е писал, защо не обясни как Полша и Чехия се оправиха за 20 години и си влязоха в ЕС и нямат проблеми? явно проблема е в нас, не в ЕС
Знам, че гърците с тея кредити не могат нищо да направят, ако са сами, но поне хората се опитват, не са като нас, измекяри.
Опитват :lol: Гласуваха за партия която им обеща:
-по-ниски данъци (те сякаш плащат някакви)
-по-високи заплати
-по-високи пенсии
Та те нямат пари, откъде ще им дойдат парите за увеличения? Нито едно от тия неща няма да изпълни това управление и най-вероятно ще се придържат към нещата на предишното. Другата партия, която е в коалицията със СИРИЗА, иска репарации от Германия за ВСВ, та ако Германия не им бе дала пари, да бяха фалирали още преди 2 години. Гърците са като тия петролните държави, където им дават помощи и надути заплати, докато не падне петрола (Венецуела е практически фалирала в момента), само че Гърците нямат петрол, а си харчеха парите от ЕС, вместо да ги ползват по предназначение и като дойде момента да се плаща - няма нищо в хазната. Един пример от преди години - в Гърция машинист взема повече отколкото в Германия. 30% от работещите (ако не и повече) са им в държавната администрация.
DarkTemplar
01-26-2015, 17:25
Гърците дълго се наслаждаваха на невиждан комфорт, харчейки на поразия публични средства. Политиците им ги надъхваха с обещания като "гласувайте за нас и ще ви дадем 15-та заплата" (не 13-та, а 15-та). И им я даваха. Както спомена якудза, машинист в Атинския метрополитен вземаше 8-9 хил. евро на месец (безумно висока сума, почти колкото заплатата на един евродепутат). Години наред южните ни съседи живяха доста нашироко, а сега имат наглостта да искат опрощаване на стотиците милиарди, които сами натрупаха като дългове и без които в момента държавата им нямаше да съществува.
Популистките обещания са хубаво нещо, но не те плащат сметките. А на този свят няма безплатен обяд.
golemiq_korab_minava
01-26-2015, 17:56
Сметките се правят със социална политика.
България беше превърната в погранично сметище от ЕС.
DarkTemplar
01-26-2015, 18:02
България беше превърната в погранично сметище от ЕС.
А Гърция е на път сама да се превърне в такова.
Aeternal
01-26-2015, 19:01
Визуално представяне на гръцките опити
https://www.facebook.com/video.php?v=10155156168110112
defender
01-29-2015, 20:29
Яне Янев бил станал съветник на Бойко, вече виждам как излизаме от кризата, не ли?
аааа?
DarkTemplar
01-30-2015, 07:38
Яне Янев е поредният гъзолизец, седнал на държавната трапеза в очакване на своята порция.
DarkTemplar
01-30-2015, 11:01
http://www.nenovinite.com/ne/kultura/6671/
Спокойно другари, ще спасим БДЖ-то.
DarkTemplar
01-30-2015, 14:41
Интервю за L`EUROPEO 34, "ПРЕХОД"
ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА Е НЕКУЛТУРНА
От Димитър Стоянович
Разговор с д-р Желю Желев – философ, дисидент, лидер на демократичните сили, първия демократично избран президент у нас, идеолог на българския преход.
„Народите ще бъдат щастливи, когато истинските философи станат царе или царете – истински философи.“ В контекста на тази среща мисълта на Платон никога не е изглеждала по-любопитна. В качеството си на президент д-р Желев се доближаваше до цар, със сигурност беше и продължава да е философ, но проблемът с народното щастие остава неразрешен. Платон ли бърка, народът ли е неощастливим или в години на преход дори философските категории не сработват?
- Д-р Желев, способни ли сме вече да правим обективни анализи на прехода в България? Питам ви не просто като човек и българин, а като символ на… Непреходния български преход.
Именно. Да започнем оттам: наскоро наши социолози и общественици категорично заявиха, че преходът у нас е свършил. На мен лично подобно изказване ми се струва прекалено смело, но по-важно е вие какво мислите?
+ Не само свърши, но и свърши отдавна. В някакъв смисъл разбирам и вашето смущение. Вижте, когато става дума за преход, някои си мислят съвсем абстрактно за този процес. Всъщност преход има постоянно. Преминава се от една система към друга, от една епоха към друга – нищо не стои на едно място, защото житейските и обществените процеси не могат да стоят на едно място. Ние говорим в случая за конкретен преход – прехода от комунизъм към демокрация и свободна пазарна икономика. За този преход става дума и той свърши отдавна. Доказателството за това е фактът, че България е интегрирана в Съвета на Европа, тя е пълноправен член още от 1992 г. След това стана пълноправен член на НАТО, евроатлантическата общност. Това е малко по-широк вид интеграция. А подобна интеграция е категоричното признание за извършени демократични реформи, то е невъзможно, ако не бъдат изпълнени строго определени условия. Влизането в Съвета на Европа е първата стъпка от един дълъг и много важен цивилизационен път, това е пропуск, който гарантира – разбира се, ако някаква дивотия не стане в държавата – влизането в НАТО и влизането в ЕС.
- Вие говорите за институционални правила, за процедури и стъпки в припознаването на страната като част от демократичната общност, но дори и вече изпълнени, тези процедури не променят общественото усещане, че преходът е далеч от края си. Усещане за прехода като постоянна величина.
+ Да, но преходът у нас е завършил и както казах, приемането в тези три континентални и интерконтинентални институции е категоричното признание за това, че страната е станала демократична, че е извършила икономическите си реформи и че нейните въоръжени сили са също така интегрирани в евроатлантическото пространство.
- Разбира се, че сте прав, но ми е трудно да приема, че преходът може да се разглежда единствено през институционалното, държавното припознаване. Както се казва в един популярен анекдот – лошото чувство остава…
+ Вътрешното усещане на неудовлетвореност за това, че нещо не е станало както трябва, идва от самия факт, че някои от реформите не бяха осъществени. Други бяха направени, но не както трябва и както изисква националният, народният интерес, вследствие на което и страната остана много назад в икономическо отношение. Не искам да кажа, че битът определя съзнанието, но ние се задържахме трайно като държава с нисък стандарт, това ни отличава по един неприятен начин от други европейски страни, които имат много по-високо качество на живот. Което дава своя отпечатък.
- Кои са специфичните особености на прехода от тоталитаризъм към демокрация?
Добър въпрос, наистина е важно да ги преговорим. Преходът от комунизъм към демокрация и свободна пазарна икономика има три етапа. Независимо от държавата, всички посткомунистически държави ги извървяха с някои специфични особености, някои по-бързо, други по-бавно, едни успешно, други не чак толкова успешно. Първият преход е политическият преход. Той предполага събарянето на тоталитарната система на комунизма. Подчертавам комунизма, защото, вие знаете, от двете системи – комунизъм и фашизъм, комунизмът е много по-страшният. Спор няма. Преди няколко години публикуваха една класификация на най-големите политически палачи на човечеството през ХХ век. Първото място е на Мао Дзъдун – 60 милиона избити, второто – Сталин – 40 млн., чак третото е за Хитлер – 20 млн. И това е само палаческият елемент. При комунизма фактически се одържавява икономическата база, на това се крепи цялата обществена система, която се сраства с партията. Тоталитарните фашистки режими имат много по-кратък живот, а комунистическите са по-завършени.
- Което може би обяснява и значително по-дълготрайното им историческо съществуване?
+ Точно така. Съветският съюз съществува 70 години без 3 месеца. Третият райх просъществува всичко на всичко 12 години, 3 месеца и 6 дни. Несравними неща са. Ние сега се борим комунистическият режим да бъде инкриминиран, обявен за престъпен, античовешки и всякаква пропаганда в негова полза да подлежи на съдебна отговорност. Защото все още има държави, в които той господства, а това е недопустимо.
- Да се върнем към етапите на нашия преход.
+ Да. Първият етап е чисто политическият. Той включва в себе си главно разбиването, демонтажа на тоталитарната система на комунизма от горе до долу, до основи, но с важното уточнение – по мирен път. Това ние успяхме да го направим чрез Кръглата маса и чрез уличния натиск, без да се допуска физическо насилие.
- Кръглата маса е ключов епизод от биографията на промените, но беше и продължава да е много критикувана.
+ Така е, защото много хора просто не разбират Кръглата маса, даже има хора, които и сега твърдят, че на Кръглата маса сме седнали от едната страна комунисти, от другата бивши комунисти. На някаква раздумка едва ли не. А ние там поставяхме въпроса за мирен преход – това е исторически компромис, но той е правилен и подхожда на държава, която се готви да стане демократична, с демократични институции и механизми, които да сменят властта. Ако беше друго, щяхме да заприличаме и на фашисти, и на комунисти едновременно. Нашата цел беше с исторически характер – демонтаж на системата. Първото нещо, което от Съюза на демократичните сили поставихме на Кръглата маса, беше да сложим нейния статут над Народното събрание. Решенията задължително да се приемат от парламента, който единствено да ги облича в юридическа форма. Второто важно решение беше да се премахнат от основните държавни национални институции първичните партийни организации на БКП – армия, полиция, съд, прокуратура, дипломатически корпус. Третото нещо беше премахване на първичните партийни организации на БКП във всички останали институции на страната. Такива имаше дори в училищата… С което приключи ликвидирането на тоталитарната политическа система на комунизма в България.
- Следващият етап беше и изработването на демократичната инфраструктура, политическите партии и парламент с реална опозиция, приемането на демократични устройствени закони...
+ Това е вторият етап – институционалната и политическа инфраструктура на демокрацията, която заработи що-годе успешно, но вече стигаме до третия етап – пазарната икономика, прехвърлянето на икономиката от тоталитарния държавен контрол в частни ръце. Което не стана както трябва. Приватизацията трябваше да се направи по съвсем друг начин, а в крайна сметка чрез грубиянски бакалски хитрости собствеността се озова в ръцете на предишната върхушка. Хората просто нямаше как да участват в процеса на приватизация, защото нямаха пари. Парите знаем къде бяха – и къде продължават да са.
DarkTemplar
01-30-2015, 14:42
Част 2:
- Това, което най-много ядосва хората според мен, е, че в крайна сметка никой не потърси и не понесе отговорност за случилото се. И усещането за безнаказаност се превърна в характеристика на българския преход.
+ Така се роди и икономическата мафия. По механизмите, с които беше осъществена приватизацията. Естествено, трябва да си дадем сметка, че при приватизациите винаги има несправедливост, леко разминаване, защото икономическата ефективност и справедливостта в доста голяма степен се разминават. Затова побеждават хитреците с опит в управлението, с натрупаните контакти в страната и чужбина. Честните хора нямаха шанс.
- Всеобщото убеждение е, че честните хора бяха изхвърлени не само от икономиката, но и от политиката. Оттук и огромното напрежение спрямо политиците в България, във всички тези години на прехода, до ден-днешен. Напрежение и недоверие към хора, които като че ли предпочетоха личния интерес пред обществения и не бяха адекватни на отговорността, която им се гласува.
+ Това е вярно. Хората са напълно прави и не може да им се каже, че това не е така. Точно така е. Политиците станаха собственици, участници в една група, която е собственик на държавното имущество, те го експлоатират, забогатяват за сметка на обикновените хора. Това е положението. Хората не са слепи и затова нямат доверие на т.нар. политическа класа. Вижте, поначало политиката е обществена работа, от най-обществените дейности, с най-обществен характер, с отговорности, изложени още от Аристотел в „Държавата“.
- Оттам идва и самото понятие „политика“, но нашите политици от прехода се отдалечиха от Аристотеловия принцип.
+ Да, и това е истината. Народът ги припозна не като политици, а като интересчии, мошеници, които използват общественото си положение, за да се обогатяват.
- Това ли е голямата вина на българската политика през прехода?
+ Да! Определено. Изкушението се оказа прекалено силно, а държавниците ни – слаби. Поне голяма част от тях. Но точно те направиха най-много за унищожаването на доверието към институциите, на всички нива.
- Ако не се лъжа, в един от предговорите на вашата книга „Фашизмът“ казвате, че цивилизованият преход от една обществена система към друга зависи от степента на политическа култура на съответния народ. В този ред на мисли какво говори българският преход за политическата ни култура?
+ Трябва да се прави разлика между политическа култура и политическа образованост. Политическата култура включва и нравствената страна – честен ли е политикът, действително ли работи според принципите и изискванията на демокрацията, спазва ли демократичните закони. Защото ние имаме не толкова лошо образовани политици, колкото зле оформени в морален план политици. Хора, лишени от чувство за отговорност към обществото. През Възраждането е въпрос на чест, лична и национална чест, да дадеш част от спечелените си пари за обществена кауза – училище, читалище, църква. Това са делата, които остават, а спечелените алтъни не ти вършат работа на оня свят.
- Личното развитие в синхрон с общественото. Защото е практически невъзможно да си истински щастлив в една нещастна среда.
+ Точно така. Но няма кой да го разбере. Сега политикът се хваща да печели от политиката, а не да има богатство и пари, които да дарява на различните звена в обществото, за разните инициативи, които могат да осмислят собствената му среда. Много е различен моралът и в този смисъл и политическата култура е некултурна.
- Което обяснява и натрупаната обществена умора. В емоционално отношение продължавам да смятам, че краят на прехода е далеч. И тази умора е започнала да се изражда в депресия, която бавно ни тласка към национално самоунищожение.
+Има нещо подобно, поне такова усещане има.
- Не просто усещане, а болест. Душевна болест. Когато тя бъде излекувана, тогава ми се струва, че ще завърши и нашият преход. Въпросът е как се лекува национална душевност.
+ Ще се излекува, когато се възстанови справедливостта. Когато започнем наистина да работим последователно в различните звена, в различните обществени структури, когато започнем да обръщаме внимание на факта честен ли е този човек. Вярвам, че в някакъв момент това ще се случи. Адам Михник навремето каза: „Единственото по-лошо от комунизма е посткомунизмът“. Фразата му не впечатлява с изисканост, но пък е вярна. Ние все още сме болни от комунизъм и особено от посткомунизъм. Живеем в епоха на цялостна несправедливост. Но и това ще свърши. Несправедливостта е като лъжата, с къси крака. И ще бъде надбягана.
DarkTemplar
01-30-2015, 14:43
Прочетете го, заслужава си. :wink:
golemiq_korab_minava
01-30-2015, 15:01
няма
defender
01-31-2015, 11:31
Експертът по храните д-р Сергей Иванов: Не яжте пилешко!
"Ние на практика не знаем какво е състоянието на месата у нас, защото
не се проверява както трябва. Под такива препарати аз визирам най-вече антибиотиците. Много често ние като независими експерти откриваме антибиотици в пилешкото месо. Това е опасно...
Продължава ли да се влага палмово масло в млечните продукти?
Това разбира се е скандално. Има масла, в които животинската мазнина е едва 15%, всичко друго са примеси и вода. Даже, ако се намери палмова мазнина не е толкова опасно, има и по-опасни мазнини.
Какви например?
Има съмнения, че в някои продукти се слагат индустриални мазнини. Но се надявам те да са малко, защото това би било вече наистина супер скандално."
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=31740
ПП: аурисе, какво мислиш за тая страна на капитализма, щото ти показваш само хубави неща и клипчета с развити технологии?
Aeternal
01-31-2015, 12:59
Та дядо ми, земеделски стопанин от тези, които допринасяли за благополучието на България, разказваше следното:
“Августовска жега, задух, никаква хладинка, пот отвсякъде се лее, а ние сме на нивата. Жътва е, „ден година храни“, работим до изнемога. Селото е опустяло, всички са на полето, мало и голямо работи. Тук-там се чува жътварска песен, но скоро стихва, силите не стигат, жътварите са превили гръб: душата се радва когато след теб лягат сноп след сноп. Само неколцина нехранимайковци от селото, най-големите калпазани, които никой не считаше за хора, са на хладина в кръчмата. Те самите се наричаха „комунисти“ понеже щели да „преобръщат“ света: дрънкаха там някакви глупости, на които никой здрав човек не обръщаше внимание; с една дума – болни хора, ако мързелът е болест! Отвреме-навреме започват да пеят „революционни песни“, и премалелите от труд жътвари чуват бодрата им песен, която те крещят от кръчмата. Запомнил съм само припева, а именно: „… да-а-а живей, живей труда!“. Като че ли днес го чувам: всичко живо работи и се трепе, а комунистите от кръчмата пеят за труда, майко мила! След време същите тези „герои“ се оттеглиха на хлад из горите, станаха партизани, а когато се връщаха, пак пееха (те се извъдиха големи певци!): „Ний идем бодри партизани (сиреч, както веднага хората го промениха на… калпазани!)… с нож и вилица в ръка!“ – така съм я запомнил, истинските думи не помня.
Тия същите станаха управници, тогава запяха друга „песен“: пребиваха хората за каквото им скимне, злобата си изливаха! Успяха за няколко години да разсипят китното ни село. Всичко опустя, стана невъзможно да се живее, тръгнахме на гурбет да си вадим залъка. Така стана – какво ли друго можеше да се очаква от тия хаймани и разбойници?!
https://angeligdb.wordpress.com/eseta/6%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D 0%B0/
defender
01-31-2015, 15:18
от нета:
"Как, кой, кога и защо си е позволил в държава, където има пенсии по 150 лева да съществува лечение на стойност 200 хиляди, за което се очаква частното лице да заплати от джоба си?!"
ефенди, тия лечения за по 100к евра май се извършват в чужди болници ;)
то и в нашите е соленко ако не си осигурен
golemiq_korab_minava
01-31-2015, 15:42
Глобализацията, на която е основана пазарната система - е също толкова голяма илюзия, колкото е бил и комунизма. Само че се използва за заличаване на нации, заразлика от комунизма.
anonymous908491
01-31-2015, 15:50
https://angeligdb.wordpress.com/eseta/6%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D 0%B0/
От 1992 г. завежда създадения от него Център за развитие на личността HUMANUS, в който група философи, психолози и социолози провеждат изследвания върху проблеми, свързани с човека. През 2009 г. с група ентусиасти създава философското списание ИДЕИ, на което е главен редактор. Работи предимно в областта на психологията и философията. От 2006 г. е един от най-активните български блогъри.
----------------
хахахахаха, приказката дървен философ е измислена за галфони като тоя.
DarkTemplar
01-31-2015, 19:16
Клишето "дървен философ" най-често се употребява от глупаците, които не могат да проумеят начина на мислене и идеите на по-образованите и интелигентните.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 19:43
Клишето "дървен философ" най-често се употребява от глупаците, които не могат да проумеят начина на мислене и идеите на по-образованите и интелигентните.
Ами ако ти кажа, че това клише, първо е било употребено точно от интелектуалец(по-образованите и интелигентните).
DarkTemplar
01-31-2015, 19:46
Възможно е, не съм проучвал произхода му. Говоря от лични впечатления. Дай повече инфо откъде произлиза.
Направило ми е впечатление, че в повечето цивилизовани държави философите са на почит. В нашата са обект на подигравки.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 19:50
Възможно е, не съм проучвал произхода му. Говоря от лични впечатления. Дай повече инфо откъде произлиза.
Направило ми е впечатление, че в повечето цивилизовани държави философите са на почит. В нашата са обект на подигравки.
Я, кажи, според теб, какво е философът ? Що за човек е ? Защо му се отдава почит ?
П.С. Не съм забравил. Ще ти отговоря откъде произлиза "дървен философ"
DarkTemplar
01-31-2015, 20:01
Според мен философът е теоретик, който се старае да обясни с помощта на логика и аргументи на пръв поглед необясними факти и тенденции, които засягат хората и съществуването им. Отдава му се почит, защото обикновено притежава силно аналитично и логическо мислене и помага на другите да стигнат до определени общовалидни истини.
Самата наука философия е в основата на много други науки.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 20:08
Според мен философът е теоретик, който се старае да обясни с помощта на логика и аргументи на пръв поглед необясними факти и тенденции, които засягат хората и съществуването им. Отдава му се почит, защото обикновено притежава силно аналитично и логическо мислене и помага на другите да стигнат до определени общовалидни истини.
Самата наука философия е в основата на много други науки.
Както знаеш, философите и те като хора са допускали грешки, и то съществени. Тогава се ражда фразата "Човек се учи от грешките си", разбира се че е така.
Как постъпваш, когато един философ не е прав, относно нещо ? Какво би му казал ?
DarkTemplar
01-31-2015, 20:51
Бих му посочил грешката и бих се опитал да го убедя аргументирано, че греши.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 20:52
Бих му посочил грешката и бих се опитал да го убедя аргументирано, че греши.
A когато продължи да си защитава аргумента... продължава и продължава ?*
DarkTemplar
01-31-2015, 20:57
Значи е твърде голям инат. 8-)
defender
01-31-2015, 21:10
80% от домакинствата живеят с доходи под необходимите. Това анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.
http://www.dnes.bg/business/2015/01/30/knsb-otchete-pyrvi-spad-v-izdryjkata-na-jivot-ot-25-godini.252974
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 21:47
Значи е твърде голям инат. 8-)
Toeст дървен философ ;D
defender
01-31-2015, 21:53
сигурно в началото всички са смятали гениите за дървени философи.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 21:58
сигурно в началото всички са смятали гениите за дървени философи.
Грешиш, ефенди.
defender
01-31-2015, 22:03
ми не съм "ефенеди" и ся не се прави на дървен философ, за да ме опровергаваш.
макара, че щом вече ме нарече "ефенди" то ти показваш, че си точно това.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 22:06
Надявам се, че знаеш, какво означава "ефенди"
defender
01-31-2015, 22:09
да знам, дървената ти философска проекция върху мен
но знам, какво не означава, не означава ника ми.
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 22:18
да знам, дървената ти философска проекция върху мен
но знам, какво не означава, не означава ника ми.
Нещо си ме разбрал погрешно.
DarkTemplar
01-31-2015, 22:22
добре другарю.
defender
01-31-2015, 22:23
Нещо си ме разбрал погрешно.
разбира се, може би, защото се гениален.
defender
01-31-2015, 22:25
добре другарю.
ае ся, и човека с комунистическия комплекс, дето на навсякъде му се привиждат демони от миналото. Кво става, тая нощ ми тръгна накриво.
DarkTemplar
01-31-2015, 22:28
Поради явните ти левичарски убеждения и факта, че се обиждаш на "господин", явно "другарю" е точното обръщение към теб.
defender
01-31-2015, 22:31
не, просто нагледно показвах на другия ефенди, че когато е гении и се изрази над нивото на другите, първоначално може да бъде сметнат за дървен философ (разбира се не винаги).
SHPAIdURmeN
01-31-2015, 22:34
разбира се, може би, защото се гениален.
Не ме занимавай с глупости.
DarkTemplar
01-31-2015, 22:35
не, просто нагледно показвах на другия ефенди, че когато е гении и се изрази над нивото на другите, първоначално може да бъде сметнат за дървен философ (разбира се не винаги).
Не е нужно да си гений за подобно нещо, достатъчно е аудиторията да е от по-прости и неуки от теб.
defender
01-31-2015, 22:40
ами за гения аудиторията е по-просто от него.
дарки, привидя ми се Ленин зад лявото ти рамо брат, обърни се бързо, ..................ооо, извинявай това ти било котката.
DarkTemplar
01-31-2015, 22:41
Добре, Шелдън.
Aeternal
01-31-2015, 22:47
дарки, привидя ми се Ленин зад лявото ти рамо брат, обърни се бързо, ..................ооо, извинявай това ти било котката.
Хахахахахаххахахаххаха, каква шега.
Браво Къци!
defender
01-31-2015, 22:48
дърва цепим тая нощ, така ми тръгнаА
anonymous895156
02-01-2015, 09:57
Как постъпваш, когато един философ не е прав, относно нещо ? Какво би му казал ?
няма грешни и правилни неща, само добре и зле изкривено битие
DarkTemplar
02-01-2015, 12:43
http://www.webcafe.bg/id_288902778_Cherveniyat_holokost
Днес се навършват 70 г. от едно от най-големите престъпления в националната ни история.
DarkTemplar
02-01-2015, 13:04
„Партията, разказва Мирчо Спасов, разпоредила преди Народния съд да се поизчистят, колкото се може повече врагове”. Защото „после с присъдите ставало бавно.” И всяка нощ през Дирекцията на полицията на „Лъвов мост”, докарвали хора от града и селата. Сетне ги откарвали ги към Радомирско – местността Червена могила, селата Върба, Темелково, Батановци. Там на нивята ги „опушквали” и набързо ги заривали в нивите. „Около сто нощи пращахме по пет камиона, по двайсет души на камион – признава убиецът комунист. И сам пресмята: „това ще е някъде десет хиляди”.
Късно вечер, след полунощ, Мирчо Спасов докладвал на Тодор Живков. „Досегът ми с другаря Живков беше много специален. Бяхме се разбрали да си съобщаваме с очи. Намигне ми и това значи да продължавам… Абе, мокра работа, другарите не искаха да се цапат, но нали някой трябваше да я свърши.”
ВСЯКО НАМИГВАНЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ в тъмните дни и нощи след 9 септември 1944 г. е струвало СТО ЖИВОТА. Някъде през декември той спрял да мига, с което разпоредил на Спасов да спре. Вече бил насрочен Народният съд, който предстои да унищожи още достойни българи и да издаде смъртни присъди на хора, които преди това вече са избити. За да могат „законно” да им отнемат имотите. За всеки случай Мирчо Спасов побързал да премахне последните останали в мазетата.
Още от "подвизите" на "народната власт".
anonymous908491
02-01-2015, 13:08
http://www.webcafe.bg/id_288902778_Cherveniyat_holokost
Днес се навършват 70 г. от едно от най-големите престъпления в националната ни история.
Престъпление за теб, за мен е повод за гордост, избили са най-големите пумияри, но не са си довършили работата, щом роднините ти са пропуснати.
DarkTemplar
02-01-2015, 13:11
С този начин на мислене цял живот ще си отрепка.
Aeternal
02-01-2015, 14:47
Престъпление за теб, за мен е повод за гордост, избили са най-големите пумияри, но не са си довършили работата, щом роднините ти са пропуснати.
Папагале, дай да ти намерим една жена бе.
са ще почне да ти се предлага
Aeternal
02-01-2015, 14:55
са ще почне да ти се предлага
Той ако знаеше как нямаше да е на тоя хал.
anonymous908491
02-01-2015, 15:58
Папагале, дай да ти намерим една жена бе.
Тъпкач ли си търсиш, накарай ауриса да си смените местата, няма само ти него да ебеш.
виж взе да подпитва А или П си
SHPAIdURmeN
02-01-2015, 16:59
Кога е починал Желю Желев ?
golemiq_korab_minava
02-01-2015, 17:04
Кога е починал Желю Желев ?
преди 2 дена
Aeternal
02-01-2015, 17:11
Тъпкач ли си търсиш, накарай ауриса да си смените местата, няма само ти него да ебеш.
Ти ако под жена разбираш мъж. Остави.
SHPAIdURmeN
02-01-2015, 18:44
преди 2 дена
Един колега ми каза, че е починал на 20 Януари, а тогава беше 25 Януари.
golemiq_korab_minava
02-01-2015, 18:48
Един колега ми каза, че е починал на 20 Януари, а тогава беше 25 Януари.
май разкри убийство
defender
02-01-2015, 18:49
няма грешни и правилни неща, само добре и зле изкривено битие
ей, тва сам ли го измисли бе?
само ми е интересно щом казваш, че нямало правилни неща, как тогава определяш кое е добре или зле, чакай да помисля, да не би по правилните неща.
anonymous895156
02-01-2015, 19:24
ей, тва сам ли го измисли бе?
само ми е интересно щом казваш, че нямало правилни неща, как тогава определяш кое е добре или зле, чакай да помисля, да не би по правилните неща.
не, по това как влияят на средностатистическия маймунски мозък и дали манипулират достатъчно ефективно
defender
02-01-2015, 20:36
демек искаш да си нещо подобно диктатор над "средностатистическите маймунски мозъци" ли, а те дори да не се усетят.
мислиш ли, че е здравословно желание.
anonymous895156
02-02-2015, 09:46
демек искаш да си нещо подобно диктатор над "средностатистическите маймунски мозъци" ли, а те дори да не се усетят.
не
golemiq_korab_minava
02-02-2015, 10:51
Ето ви демокрацията.
Капиталисти се правят на еколози. http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/eko-organizacija-poiska-stroitelstvo-v-planinite-zaradi-incidenta-v-rila.html
defender
02-02-2015, 11:26
Капиталисти се правят на еколози.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10968479_1606333276254640_384088282840000894_n.jpg ?oh=7520d05853f90536b1ffc0024ddd65bf&oe=55686E14&__gda__=1432458924_9b16e8d9ea112f7f4f1af412067b039 1
defender
02-03-2015, 13:15
"Командващия американските сухопътни войски в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис заяви, че през 2015 година Пентагона ще достави в Европа 220 танка и контингент от 3000 души. Планът вече се развива в България!!!"
Разгъването на подобни структури на НАТО в България, принуждава Русия да използва този регион, като цел за възможни удари в случай на военен конфликт между НАТО и Русия. Но кого ли вълнува това в София?!?"
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4565600
ПП: а ауриса в Норвегия ше бяга, кво му дреме.
defender
02-05-2015, 20:28
от нета:
"бл20 в Ямбол ,ще се санира ли"
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10422004_10203947680234930_2098248609634378311_n.j pg?oh=db175f1acea58c99eba0f53c79c970c7&oe=5566BEEB
defender
02-06-2015, 19:14
"Командният център на НАТО, който ще бъде открит в България, ще е на наша издръжка. Това стана ясно от думите на американския посланик в НАТО."
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/poemame-izdrazhkata-na-komandnija-centar-na-nato.html
ПП: само не ми стана ясно от здравния или от пенсионния ше е?
golemiq_korab_minava
02-06-2015, 19:27
http://i5.photobucket.com/albums/y174/wilcoxchar/USSR-Arma-July-1951.png
след утрешния ден ссср :Д
defender
02-06-2015, 19:29
а северна америка не ли?
defender
02-06-2015, 19:30
покажи на картата и ауриса как бега за норвегията
обозначи го със светлосин знак да се види по-добре
DarkTemplar
02-06-2015, 19:31
от нета:
"бл20 в Ямбол ,ще се санира ли"
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10422004_10203947680234930_2098248609634378311_n.j pg?oh=db175f1acea58c99eba0f53c79c970c7&oe=5566BEEB
Жалко, че тоя блок отдавна го бутнаха. С кораба би ви отивало да живеете там.
golemiq_korab_minava
02-06-2015, 19:32
http://st.rfclipart.com/image/big/b3-b3-53/ussr-flag-and-world-map-Download-Royalty-free-Vector-File-EPS-7599.jpg
defender
02-06-2015, 19:33
абе корабе къде е синята точка дето требва да мига на картата
golemiq_korab_minava
02-06-2015, 19:39
абе корабе къде е синята точка дето требва да мига на картата
tq e pod dolniq sloi na kartata, izqdoh q :D
golemiq_korab_minava
02-06-2015, 19:40
http://historyofwars.files.wordpress.com/2013/10/byz1.jpg
defender
02-06-2015, 19:40
tq e pod dolniq sloi na kartata, izqdoh q :D
да не си го пратил на къра да копа
golemiq_korab_minava
02-06-2015, 19:44
ужас http://nreporter.info/wp-content/uploads/2013/11/eurabia.gif
DarkTemplar
02-06-2015, 19:44
Въображението е хубаво нещо, а болните русофили го имате в излишък.
Aeternal
02-06-2015, 19:46
Въображението е хубаво нещо, а болните русофили го имате в излишък.
Да се чудиш, що ли?
In USSR, sex in general was viewed as "a wasteful consumer of energies better devoted to the building of Communism."
defender
02-06-2015, 21:29
ужас http://nreporter.info/wp-content/uploads/2013/11/eurabia.gif
оооо, туй мащаб 1:1 бре, не го очаквах, брао
defender
02-06-2015, 21:36
само, че тука още е в Германия, малко се отклонил по магистралата у лево, с няколко стотин километра, нищо работа, можИ да е ходил по проститутки, еййй голема работа бил тоз аурито ве.
defender
02-06-2015, 22:03
ШЕСТВИЕ: БЪЛГАРИЯ ЗА МИР!
https://www.facebook.com/events/935592059808758/?pnref=story
само, че тука още е в Германия, малко се отклонил по магистралата у лево, с няколко стотин километра, нищо работа, можИ да е ходил по проститутки, еййй голема работа бил тоз аурито ве.
ти си абсолютен педерас, само аурито ти е в устата
няма да те чукам, стига се закача, педал
anonymous895156
02-07-2015, 08:21
хомофобско
defender
02-07-2015, 11:13
„Тревожа се как ще прекарам старините си. Изпитвам ужас да бъда пенсионер в България, гледайки майка си сега. Възрастният човек няма закрила отникъде, трябва да разчита на децата си да го гледат. Но аз не желая да бъда бреме. Това е срам – да работиш цял живот и да живееш в пълна мизерия“, казва Камелия Тодорова“.
http://presa.bg/article/Imitirame-Zapada-i-zabravyame-nasheto/65262/11/34
defender
02-07-2015, 12:06
ти си абсолютен педерас, само аурито ти е в устата
няма да те чукам, стига се закача, педал
https://www.facebook.com/video.php?v=10152596679578525
defender
02-10-2015, 15:53
Велизар Енчев потвърди: Правя българската СИРИЗА
http://www.blitz.bg/news/article/319031
" Партията няма да приема никакво финансиране от икономическите групировки, а ще разчита на минимални суми от обикновени хора:"
кво ще е туй чудо :D
DarkTemplar
02-10-2015, 16:32
Усещам, че на следващите избори тази бъдеща Сириза партия ще вземе вот, равен на партийните си членове. А финансирането й едва ли ще е само от волни пожертвования на обикновени хора.
Aeternal
02-10-2015, 16:33
Измама се вика. Дай ся пет лева хонорар :д
golemiq_korab_minava
02-10-2015, 16:39
Със сигурност бъдещето е на левите формировации.
Aeternal
02-10-2015, 16:42
При капитализма човек експлоатира човека, при комунизма е обратното. На ти една лява идея.
defender
02-11-2015, 09:42
Изненадващо кабинетът реши да изтегли 16 млрд. лв. нов дълг
чИстито...
DarkTemplar
02-11-2015, 10:02
формировации
Това някаква смеска между формации и формирования ли е? ;]
golemiq_korab_minava
02-11-2015, 10:10
da
defender
02-11-2015, 10:11
Цитат: "Управляващите загробват България със заем от 16 млрд. лв. зад гърба на парламента. Става въпрос за 8 млрд. евро за период до 2016-2017 г. Това са колосални суми, които ще
трябва да плащат българите. Този заем означава дълг от 10 хил. лв. на всеки жив българин!"
"Дългът ни в момента е 30% от БВП. Скандалът е грандиозен”,
http://www.blitz.bg/news/article/319157
Aeternal
02-11-2015, 10:19
Те не могат да плятят последствията от КТБ, не могат да платят оня измислен заем дето орешарски го взе за да плати пенсии на комунистите и детските на гадните майки. И сега още ще взимат, кой ще го плаща?
defender
02-11-2015, 10:22
кой ще го плаща?
пра-внуците, демек сега живеем като паразити на гърба на тях.
defender
02-11-2015, 10:24
Гечев: "Така всеки може да управлява"
Гечев: "Те утре по тая логика могат да си изтеглят още 30 милиарда заеми да си подсигурят управлението за няколко години, а след тях потоп"
Гечев: "Целия дълг на България и толкова колкото сега искат да изтеглят и това се прави зад гърба на парламента и в последния момент. В коя нормална държава се подхвърлят ей така заеми за милиарди в последния момент, без обсъждане.
Никъде няма такова нещо, някой да гласува бюджет за следващи години. Това е грандиозен скандал."
Гечев: "Това е жалко за всички поколения след нас"
golemiq_korab_minava
02-11-2015, 10:41
ще го платят колкото и гърците ще си върнат парите.. нищо няма да се връща мн ясно
defender
02-11-2015, 10:42
Гечев иска да каже, че тоя заем се тегли в нарушение на много закони и то по фрапантен начин.
golemiq_korab_minava
02-11-2015, 10:43
ми ние още репарации си чакаме от Турското робство.. Турция не признава и за арменския геноцид, иначе всички я искат в ЕС.
golemiq_korab_minava
02-11-2015, 10:44
нека теглят и 100 милярда , аз съм за
defender
02-11-2015, 10:50
от нета:
"7 август 2013 - Плевнелиев обясни, че налага вето на текстовете, които предвиждат тегленето на дълг до 1 млрд. лв."
сега за 3 месеца 24 млрд
defender
02-11-2015, 10:52
искам и аз да управлявам и аз мога така да управлявам, честно, тегля си заемчета и берекет.
а 18 трилиона заем ще ги направя таман след около 100 години, ама си поживее народа добре.
обещавам.
DarkTemplar
02-11-2015, 11:18
както се пееше в една хубава стара песен на НЛО:
"Лято е, пристигай заем,
как да те изпием знаем.
Вторият ще вземем зиме,
първия да изплатиме.
Идвайте пари от Запад,
политиците ще лапат,
апък лихвите ще връща
внучето на мойта тъща."
https://www.youtube.com/watch?v=zINq42euXCs
defender
02-11-2015, 11:18
грешка, не 100 години а 1000, оказа се се 18 трилиона заем са били доста повечко отколкото си го представях.
1000 години берекет обещавам и сащ на балканите, гласувайте, на следващите избори аз ще съм тоя дето ще е най-готиния, лесно ще ме разпознаете.
Тогава ще ви поздравя по телевизора компанията от форума да ви дам сигнал, че я съм. :D
DarkTemplar
02-11-2015, 17:12
http://www.clubz.bg/14519-obyrkahte_li_se_pokraj_dylga_eto_za_kakvo_stava_du ma
Историята с "новия дълг" е политическо мошеничество на опозицията, съчетано с лоша комуникация от страна на МФ.
Не се вързвайте на опорни точки. Няма промяна в дълга за 2015, няма актуализация на бюджета, няма увеличение на дефицита.
Има договор за агентство на вече гласуван дълг за 2015 и очакван максимален дълг за 2016 и 2017. Над 6 милиарда евро е стар дълг за рефинансиране.
Очакваното общо увеличение на дълга за бъдещ период е максимум 2 милиарда за две години, което може да се случи само ако го гласуваме в закона за бюджета на 2016 и 2017.
Темата за дълга е важна, но тя се решава заедно с бюджета - октомври ще бъдат тежките дебати дали е нужен нов дълг и колко. А сега слушаме просто червени лъжи.
Чудя се колко ли скучно би било в публичното пространство без компроматите, политическите интриги и кьорфишеци.
DarkTemplar
02-11-2015, 17:32
Да обобщим:
- не са 8 милиарда "нов дълг", а основно рефинансиране/изплащане на стари дългове
- не е изненадващо, защото е част от бюджета от есента на миналата година
- не са 10% лихва и 30 години срок, а 2.3% пазарна лихва за 10-годишен дълг към вчерашна дата
- не е еднократен заем, а тригодишна програма за емисии
- не са секретни договори, а са публикувани на интернет страницата на парламента в понеделник (1 работен ден след подписването им)
- няма да се увеличи държавният дълг до 60% от БВП, а ще спадне до 27% през 2017 година
- няма да има свръхзадлъжняване, а облекчаване на обслужването на дълга заради по-ниските лихви и по-дългите срокове
За сравнение - емисията глобални облигации, които изплатихме тази година, беше с лихва 8.5%. Новата емисия от миналата година е с лихва от 3.055%, а тази година лихвите спаднаха до 2.2-2.3% (ако се намалят дефицитите може да падне и под 1.5%, както в Ирландия и балтийските страни). Което означава много по-ниски лихви и спестявания на лихвени разходи.
теШка драма брат...
defender
02-11-2015, 20:25
В Холандия масово отнемат български деца от родителите им
http://youtu.be/5jKgTbOjAeo
DarkTemplar
02-11-2015, 20:59
След като кьорфишека за заема не мина, веднага си намери нова "болна тема", по която да цивриш. ;]
Aeternal
02-11-2015, 21:05
След като кьорфишека за заема не мина, веднага си намери нова "болна тема", по която да цивриш. ;]
Абе тоя заем и на мен ми е малко съмнителен, избори идват най-малкото, а с тея нашите начело човек винаги трябва да има 1 наум.
Иначе напоследък съм се хванал да чета и нямам време да гледам толкова кво става, та не съм запознат, но като имам време ще че почета и ще пиша пак.
defender
02-11-2015, 21:06
Какъв кьор фишек, тва са 8 милиарда евро заем прието без спазване на елементарна законова процедура за него при решаването за неговото теглене, получаваш през нощта майл, теглим заем и това е.
а и те видях как реагира и просто нямаше смисъл се занимавам те убеждавам, то на тебе така ти харесва,
и бомба да падне в двора ти, тебе пак ще те унесат.
Aeternal
02-11-2015, 21:12
Абе дефенди, кво бучиш и ти. До колкото аз видя си разменят обвинения все още. Още е мътна
defender
02-11-2015, 21:12
Гечев: "Те сега разчитат на едно механично гласуване, за да узаконят нещо, което
вече са направили зад гърба на парламента, което е недопустимо. А по
същество такъв допълнителен заем от 8 млрд. евро е абсолютно скандален, тъй
като такава финансова мерзост не си е позволявало нито едно правителство от
1990г. досега. Те счупиха всички рекорди с 8.1 млрд. дълг тази година със
закона за бюджета, от които 6.9 млрд. е външен дълг и 1.2 млрд. – вътрешен
дълг. И сега отново ни сюрпризират с тези 8 млрд. евро дълг до 2017г.
Обърнете внимание – за бъдещ период, което също е абсолютен скандал!
Защото тук има нарушение не само във връзка с Конституцията на страната, но
и с международната практика. Никъде не се приема парламентът да гласува
дългове на една държава – дали е тя Белгия, дали е Франция, дали са САЩ – за
следващите 2-3 години. Дълговете се гласуват година по година в съответния
Закон за бюджета."
"Сега виждам смут, защото няма нормален човек, който
би приел просто така на коляно да му се подхвърля да подписва 8
милиарда евро. Това наистина е страшен скандал!"
Aeternal
02-11-2015, 21:15
Точно за това говоря. Генчев...
defender
02-11-2015, 21:19
Гечев "Скандалното е, че не са правени консултации
с парламента, каквато винаги е била парламентарната практика.
Научавам за това от дневния ред, който беше изпратен снощи на членовете на
бюджетната комисия, на която аз съм зам.-председател. И днес беше
насрочено извънредно заседание на бюджетната комисия, където да се обсъди
и да се гласува това предложение. Първият скандал е, че 8 млрд. евро външен
дълг се пробутват на депутатите в последния момент, без да имаме възможност
да изпълним задълженията си да анализираме, да консултираме, да направим разчети."
ПП: Какво че е Гечев, той е зам председател и ти казва какъв е закона и процедурата, баси.
абе ваша си работа.
нали парламента е органа на демокрацията
Aeternal
02-11-2015, 21:23
Точно преди избори. Аре малко критично мислене. И никаде в поста ти не става дума за закон, Генчев се оплаква от нарушена практика.
Aeternal
02-11-2015, 21:24
Пусни го тоя пост още пет пъти, сигурно ти плащат на дума.
defender
02-11-2015, 21:25
това ти го казва, зам.-председателя на бюджетната комисия бе
Aeternal
02-11-2015, 21:33
Да бе, и срещу неговите думи излезе официално опровержение.
defender
02-11-2015, 21:34
добре, твоя си работа, не ми се занимава се дразня
Aeternal
02-11-2015, 21:36
Явно плащат само за постване, не и за мислене.
defender
02-11-2015, 21:37
мутанти
Aeternal
02-11-2015, 21:39
Това не е много христянско дефенди.
DarkTemplar
02-11-2015, 21:39
Не знам какво са им пращали снощи, но инфото за въпросните облигации за 8 млрд евро го има на сайта на Парламента още от понеделник.
http://parliament.bg/bills/43/502-02-3.pdf
ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-1wa%20chast.PDF
ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-2ra%20chast.PDF
През 2015-2017 България ще емитира до 8 милиарда евро нови облигации, ще изплати 6 милиарда евро стари дългове и с остатъка ще покрие бюджетния дефицит. Като се има предвид спадът на лихвите, тежестта по обслужване на дълга вероятно ще намалее.
Казано с думи прости, въпросният заем се тегли, за да се изплати стария, а новият ще е с по-ниски лихви.
Има си и програма за какво ще се използват парите на сайта на Министерството на финансите.
defender
02-11-2015, 21:45
търнала сигурно е някъв пенсиониран агент на ДС
DarkTemplar
02-11-2015, 21:47
търнала сигурно е някъв пенсиониран агент на ДС
каза заплаткото от руското посолство.
Aeternal
02-11-2015, 21:47
Ххахахахахахаха, и ще се боря срещу партията? Не си много умен дефемди
и пак опитвашмда сменяш темата.
DarkTemplar
02-11-2015, 21:49
и пак опитваш да сменяш темата
той винаги действа така, когато разговорът тръгне в посока, която не му оттърва.
Aeternal
02-11-2015, 21:49
Заслужаваш да ти намалят заплатата дефенди
Aeternal
02-11-2015, 21:51
той винаги действа така, когато разговорът тръгне в посока, която не му оттърва.
Знам го аз, затова гледам максимално лаконично да се изразявам, че ако ми дадеш пръстче захапва ръката. Само си търси евтина пропаганда.
defender
02-11-2015, 21:51
каквото имах го казах, нали ви казах, че ваша си работа, какво съм сменял темата,
пенсионерииииии
DarkTemplar
02-11-2015, 21:54
пенсионерииииии
Пенсионерите са приоритет на такива като теб и Столетницата.
Aeternal
02-11-2015, 21:55
Тва е най-стария номер на комунетата, като някой вземе да ропотае срещу партията се пуска слух че е агент на Дс. Стари номера, не минават. И кво си казал, нещо дето излезе по всички медии, трябва да ти намалят заплатата.
defender
02-11-2015, 21:56
тигъра па се обиди на пенсионер
DarkTemplar
02-11-2015, 21:59
И кво си казал, нещо дето излезе по всички медии, трябва да ти намалят заплатата.
Сега сигурно ще се изкара доброволец, който изразява мнение и гласува "по съвест". Знаем я тая "съвест" на червените такикати с аграрно мислене и произход.
defender
02-11-2015, 22:00
Тва е най-стария номер на комунетата, като някой вземе да ропотае срещу партията се пуска слух че е агент на Дс. Стари номера, не минават. И кво си казал, нещо дето излезе по всички медии, трябва да ти намалят заплатата.
търнала па братче квото кажа и във всяка дума долавя конспирация
"цици" - ае та видим ся
Aeternal
02-11-2015, 22:00
Дефенди, ще пусна 1 писмо до руското посолство с оплакване от тебе, много си явен и не си вършиш работата както трябва. Да изпратят по-компетентен трол.
Aeternal
02-11-2015, 22:02
търнала па братче квото кажа и във всяка дума долавя конспирация
"цици" - ае та видим ся
На баща ти циците, на ти конспирация.
Просто обяснявах за по-младите откъде ти идват измишльотините за ДС.
defender
02-11-2015, 22:05
аз съм батман, писмата трябва се пускат до импресариото му
defender
02-11-2015, 22:08
На баща ти циците, на ти конспирация.
Просто обяснявах за по-младите откъде ти идват измишльотините за ДС.
на баща ми циците са много по-добри от ДС пищова ти
хаха
Aeternal
02-11-2015, 22:10
Притесни ли се,мишле? :д
DarkTemplar
02-11-2015, 22:10
ти си душевно болен и писмата трябва да се пускат до Карлуково.
defender
02-11-2015, 22:11
там ли живееш
Aeternal
02-11-2015, 22:13
ти си душевно болен и писмата трябва да се пускат до Карлуково.
Да не засегнем крехката психика на летящото мишле. :д
Shutter island :d
golemiq_korab_minava
02-11-2015, 22:15
търнала и дарктемплар както винаги избиват комплекси
Aeternal
02-11-2015, 22:16
Робин се появи :д
Aeternal
02-11-2015, 22:18
мутанти
Рейчъъъъъъъъъъъллл
defender
02-11-2015, 22:22
виж ги братче, явни нарушения на закона и демократичните практики на парламентарната република и пак ги подкрепят,
политически блондинки селфаджиики, квото и да им пееш на всичко ще подскачат
Aeternal
02-11-2015, 22:22
Кой закон е нарушен?
defender
02-11-2015, 22:25
горе е описано.
Aeternal
02-11-2015, 22:28
Практика откога е закон бе имбецил платен? Знаеш ли изобщо кво значи закон?
Aeternal
02-11-2015, 22:29
С климата ви обявявам за мишка и идиот, ша ви еба в dynamic douchebag duo-то :д
defender
02-11-2015, 22:31
Гечев: "Единият е, че се иска извънредно заседание на бюджетната комисия от вчера за днес - вчера по късни доби получаваме дневен ред, което само по себе си е съмнително. Кое налага в една държава екстремно да се разглежда нов дълг от 8 млрд. евро, това е умопомрачително. Ние за други решения имаме по две седмици, нали затова имаме сътрудници, нали парламентаристите се съветват съветват с експерти в съответната област, да се направят разчети.
Това е опит с натискане на копчетата да си прокарат тези 8 мрд. евро, които да им осигурят финансов комфорт в управлението, но за сметка на българските данъкоплатци.
Освен това аз съм заместник-председател на бюджетната комисия, даже не са вдигнали телефона да ме информират, да попитат. Това само по себе си е скандално. Не може държавата да се управлява с взимане на решения в последния момент за такива огромни суми заем."
Aeternal
02-11-2015, 22:32
Къде пише за нарушен закон?
defender
02-11-2015, 22:34
това е демократична процедура по утвърдени правила.
Aeternal
02-11-2015, 22:36
ЗАКОН нали беше?
defender
02-11-2015, 22:37
Гечев: "Досега заем от 16 млрд. лв. не е гласуван от българския парламент. Ние ще сезираме Конституционния съд, ако те си позволят това да влезе в пленарна зала. Ще пледирам въобще да си изтеглят предложението, тъй като комисията няма право да гласува тези 8 млрд. евро, тъй като те касаят бъдещи бюджетни периоди. Има международна практика, България има Конституция, ние в момента не можем да гласуваме държавен дълг за 2016 г. и за 2017 г. Няма такава практика. те искат да подпишем празен чек, тоест да предрешим бюджетите за 16-та и 17-та година."
Aeternal
02-11-2015, 22:38
То си е написано ПРАКТИКА.
defender
02-11-2015, 22:42
сорри, но не ми се занимава повече, квото искаш така си го приемай
просто не ми се разправя с нещо подобно на зациклили кафе машини
defender
02-11-2015, 22:47
Конституционна практика
"дълг за бъдещи бюджети" наистина ли ти звучи нормално.
бюджета за 2016 и 2017 още не е приет а дълг вече теглят за него.
DarkTemplar
02-11-2015, 23:04
Ефендито е дърт конституционалист. :wink:
defender
02-11-2015, 23:09
ми не съм дърт,
наричай го елегантност :D
Aeternal
02-12-2015, 09:53
Shut up, Meg.
DarkTemplar
02-12-2015, 13:25
Престъпленията на комунистическия режим в България влизат в учебниците
Миналата седмица НС прие на първо четене Закон за предучилищното и училищното образование. В края на вчерашния ден депутатът от РБ Борис Станимиров внесе в деловодството на НС проект за допълнение на въпросния закон, който предвижда изучаване на престъпленията на комунистическия режим в България. Проектът е подписан от всички депутати от РБ, както и от народни представители на ГЕРБ и ПФ.
Същата поправка Станимиров внесе към Закона за народната просвета минути след полагането на клетвата му като народен представител на 12 ноември 2014 г.
Поправката „Станимиров“ определя, че споменатите в закона принципи на демокрацията, правовата държава и човешките права и свободи, включват и информираност за престъпленията на тоталитарните режими в Европа, включително на комунистическия режим в България.
Последните социологически проучвания показват, че младите хора не знаят нищо за времето на комунистическия режим и за престъпленията на тоталитаризма. В същото време с български закон от 2000 г., както и с Резолюции на ПАСЕ от 2006 и на Европейския парламент от 2008, комунистическите режими са осъдени като престъпни, наравно с националсоциалистическите и фашистки режими. Днес, когато крайно леви и десни тоталитарни идеологии отново си проправят път в европейските общества е особено важно младите европейци да познават опасността на тоталитарните идеологии и страданията, които те са причинили на човечеството.
Нека се знае.
defender
02-12-2015, 13:54
нека се знае,
но добре ще е и да влезе в учебниците и изтреблението на индианците.
и западната колонизация, както и експлоатацията на роби до преди има няма 100 години.
defender
02-12-2015, 14:06
Човешки зоологически градини разпространени на Запад - началото на 20 в
http://worldtodaybg.files.wordpress.com/2014/01/1520729_413521352083838_723002012_n.jpg?w=300&h=240
DarkTemplar
02-12-2015, 14:14
Говорим за българска история. Едва ли някой да е експлоатирал индианци и негри в България.
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 14:40
Какво значение има? Те децата не знаят кога е създадена България официално, вие на конспирации ще ги учите. Ами умните деца отдавна знаят, че учебниците са боклук. Учителите също не преповядват масово по учебния план.
DarkTemplar
02-12-2015, 14:52
Няма никакви конспирации. Просто нещата трябва да се наричат с истинските им имена. Особено когато са платени с хиляди човешки животи.
Учителите също не преповядват масово по учебния план.
Забелязвам, че пак си словотворец.
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 14:53
Специално за теб. :)
DarkTemplar
02-12-2015, 14:54
Или по-скоро неграмотен и незнаещ значението на думите?
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 15:07
Ако се хващаш, че съм сгрешил някаква проста дума като преподават, а не гледаш смисъла и значението между думите, то аз не съм ти виновен.
DarkTemplar
02-12-2015, 15:19
Ти най-редовно грешиш думи. Което е резултат на това, че не си чел достатъчно. Очевидно е, че се опитваш да използваш терминология, която е доста над интелектуалното ти ниво. Освен това си небрежен и немарлив в начина ти на изразяване и 100% сам трудно си разбираш какво си искал да кажеш.
За да не съм голословен, ето няколко примера:
В твоя речник каноните стават каньони (което означава нещо съвсем различно), появяват се формировации (което явно е нещо между формации, овации и формирования), учителите започват да преповядват (да се чуди човек преподават ли, проповядват ли) и куп други бисери.
Доста си неграмотничък, нещо като циганите в забавните клипчета по нета. Направо си за Господари на ефира.
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 15:34
Ето, че за теб грамотност и интелигентност се измерват само в правописни и граматични правила. От време на време научаваш нещо на изуст, не правиш никакви съпоставки, сравнения. Не влагаш лични изводи, а само повтаряш като папагал. Мн. жалко. ;)
DarkTemplar
02-12-2015, 15:44
Не се измъквай. Грамотността е нещо базово - няма как да пишеш с грешки и да очакваш някой да те приеме насериозно.
Когато използваш някаква терминология е редно да употребяваш точните понятия на точното място. Иначе цялото начинание губи смисъл.
В селското стопанство, разсадниците и оранжериите вероятно не е нужно да си грамотен, но когато се изразяваш в писмен вид, особено по обществено значими теми, е задължително. :wink:
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 15:55
В селското стопанство, разсадниците и оранжериите вероятно не е нужно да си грамотен, но когато се изразяваш в писмен вид, особено по обществено значими теми, е задължително. :wink:
Напротив, нужно е да си грамотен. И още повече да мислиш. Само със сляпо следване на правила не става, момче . ;)
Не бъди толкова наивен.
Във форум като този, според определата среда (конкретно вас) , не е задължително никой да пише грамотно.
Aeternal
02-12-2015, 15:56
Какво значение има? Те децата не знаят кога е създадена България официално, вие на конспирации ще ги учите. Ами умните деца отдавна знаят, че учебниците са боклук. Учителите също не преповядват масово по учебния план.
Конспирации. хахахахаххахахх Ловеч и Скаверна са били неофициални, няма документи за тях. Даеба и флегматика.
DarkTemplar
02-12-2015, 15:57
Напротив, нужно е да си грамотен. И още повече да мислиш. Само със сляпо следване на правила не става, момче . ;)
Не бъди толкова наивен.
Тогава вземи да се ограмотиш, че е срамота.
golemiq_korab_minava
02-12-2015, 16:01
Тогава вземи да се ограмотиш, че е срамота.
Не ти се сърдя, че си глупав. Природата те е създала такъв.