Влез

View Full Version : Баща ми не ми дава пари

the_mystery_machine
12-05-2014, 17:28
Разбрал съм се с него и с майка ми той да ми дава джобните по 3 лева на ден, а вече един месец не ми дава и ми дължи 60 лева. Постоянно ме кара да ходя до магазина, за да му купя 2 кутии цигари и бири на обща стойност 13-14 лева и като го попитам "защо не ми даваш", отговора е - защото нямам! И го попитах защо ми дава пари да ходя да му купя бири и цигари, при положение,че ми дължи пари, ми отговаря, че не ме разбира. А това го прави защото когато ми се обяснява, какво трябвало да правя му казвам,че не го разбирам, което е ТОЧНО ТАКА - НЕ ГО РАЗБИРАМ. Явно не се изразява достатъчно ясно.
Сега ще питате "майка ти защо не ти дава" - майка ми, ми издържа всичките излизаници събота и неделя и всичките дрехи и обувки, които имам. Баща ми поне джобните да ми издържа... Не знам, но добре че си инвестирам в разни работи и си изкарвам парите и сам си се издържам... Но той това не го знае. А като му кажа,че ми дължи вече 60 лева, ми казва да не съм бил гледал назад...
Моля, споделете мнение, какво да направя или как да поговоря с него, какво да му кажа. Така не става.

an7raks
12-05-2014, 17:44
Дано си трол...

the_mystery_machine
12-05-2014, 17:56
Дано си трол...

Като ти гледам гнусния аватар, според мене ти си трола. Металистче жалко.

an7raks
12-05-2014, 17:57
Ясно...
Би ли казал на какъв адрес да подаря един колан и шише ракия на баща ти?

prosto_chovek
12-05-2014, 18:01
На мен ми е по - интересно авторът на колко е години, понеже май не е трол.

the_mystery_machine
12-05-2014, 18:05
Ясно...
Би ли казал на какъв адрес да подаря един колан и шише ракия на баща ти?
Еконт ако искаш, така като гледам си от Варна? Може и едно уиски за мене да добавиш. Ако може Джак да бъде.

prosto_chovek
12-05-2014, 18:08
Баце, на колко си години?

an7raks
12-05-2014, 18:11
Еконт ако искаш, така като гледам си от Варна? Може и едно уиски за мене да добавиш. Ако може Джак да бъде.

За теб може вазелин да добавя. :)

the_mystery_machine
12-05-2014, 18:28
За теб може вазелин да добавя. :)

Брат, ходи се прегледай някъде, психолози и психиатри има достатъчно. Просто им кажи да ти прегледат мненията във форума. Под нивото ще ми е да се занимавам, с утайки като теб.

an7raks
12-05-2014, 18:41
"Брат", погледни си първото мнение в темата!
Говориш като 13-годишно лайно... Надявах се да не си такова, а да си трол, но...

anonymous895156
12-05-2014, 18:53
и ми дължи 60 лева

:lol:

Auriss
12-05-2014, 18:56
митаче некст левъл тактики ли прилагаш вече ?

draid
12-05-2014, 21:02
Дължи ми пари вика хахахах.

the_mystery_machine
12-05-2014, 21:11
Ами за жалост у нас сме всеки с негово си. Мое и твое. Майка ми и баща ми си имат отделни пари, както и аз. Затова държа всичко да ми се изплати,което ми се полага. Ние нямаме общо протмоне.

an7raks
12-05-2014, 21:18
Смешен, ти ще имаш "твое", когато си го заработиш! Ваще са "длъжни" единствено да ти подсигуряват храна и подслон.

the_mystery_machine
12-05-2014, 21:47
Ти да не си някаква онлайн мутра? И аз си ИМАМ мое. Такова дето си го заработвам. Джобните за училище са нещо,което ВСЕКИ един ученик получава от родителите си. И поне да не си дава баща ми думата,че ше ми дава пари, а всъщност да не ми дава.

an7raks
12-05-2014, 22:11
Кво общо имат мутрите? :lol:
А, я кажи как си "заработваш"? Тревица или цигари без бандерол продаваш?
Ако е по честен начин, какъв ти е проблемът, всъщност? Нали имаш някакви пари в джоба?
И, не, не всеки ученик получава по 3лв/ден... Дори и от бившия ми клас имаше хора, които идваха без джобни, но никой от тях не е хленчил... Даже бяха доста свестни и весели момчета.
Явно си си въобразил, че ваще са ти длъжни и ей така, от проклетия...

anonymous708973
12-05-2014, 22:32
Аре ве.
Като изключим израза "дължи ми", авторът е напълно прав, баща му е леке.

an7raks
12-05-2014, 22:58
Аре ве.

И явно крушата не пада по-далеч то дървото...
Щом си изкарва пари по някакъв начин, за чии трябва да тормози и родителите си, че и да говори за "мое" и "дължи"?

HollyGolightly
12-05-2014, 23:21
Освен ако баща ти ти е бръкнал в касичката и изкарал от там 60 лева за бира и цигари, не ти дължи нищо.
Глупаво е да си изкарваш сам пари, за нещата, които искаш и същевременно да доиш майка си и баща си за излизания и джобни

anonymous708973
12-06-2014, 07:33
И явно крушата не пада по-далеч то дървото...
Щом си изкарва пари по някакъв начин, за чии трябва да тормози и родителите си, че и да говори за "мое" и "дължи"?

Ще го сбия в следното:
Не знам на колко години е авторът, но на него му се е НАЛОЖИЛО да си изкарва пари. Айде да не си обясняваме само как и без пари може. И тук идва въпросът - дали не е по-добре родителите да му дават НЯКАКВИ джобни, а той да се съсредоточи върху строенето на колоните, на които ще му опира бъдещето един ден? Сеш' се, да ходи на училище, да учи език, да спортува, да се възпитава в дисциплина вместо във въртене на дребни сделки, които да му покрият разходите.

Такива родители, които уж нямат пари, ама пушат като комини, познавам. Жалка картинка са и самият факт, че никой от вас не спомена такова нещо, ме кара доста да ви съчувствам по отношение на семейна среда и представи за "нормално".
Тва е като "нямам пари, ама всеки януари съм на Алпите на ски", което също съм го слушала и гледала милиони пъти.
Баща му очевидно е леке и човек, който не държи на думата си. Какъв личен пример дава на детето си, когато личният пример е най-мощното възпитателно средство? Вярно, отрицателният личен пример е огромна мотивация, но аз лично не бих се гордяла, ако мотивирам детето си по този начин.
Ако ще и трева да продава, нямат право да се сърдят. Не му дават пари, момчето си е намерило начин. Никой не му е обяснил как да вади пари по честен начин - майка му най-вероятно дори не знае за простотиите на баща му.

an7raks
12-06-2014, 08:19
Айде тая пак започна със семейната си среда...
Каквито ще да са родителите му, той не може да използва думи като "дължиш ми" срещу тях!
Има ли смисъл да обясняваме, че баща му е отрепка, след като той няма да прочете това и да си вземе поука?
Хайде, моля ти се, та той цоца от техните за излизане всяка събота и неделя, ако беше толкова загрижен за "колоните на бъдещето си", щеше тези пари да си ги държи за през седмицата и да не му се налага да работи.
Карал съм с 10лв на седмица до средата на 12-ти клас/тогава взех колата :D/... Не, че нямаше да ми дадат нашите, но не съм виждал смисъл да ги тормозя за още, при положение, че и това ми е стигало за храна в училище. 2/3 дни, ако си взимам храна от вкъщи и ето ми за едно кафе с приятели парите...
Не те знам в каква семейна среда са те гледали теб, но в моята децата сме длъжници на родителите си и вероятно ще е така цял живот. ;)

anonymous708973
12-06-2014, 09:06
Каквито ще да са родителите му, той не може да използва думи като "дължиш ми" срещу тях!

Аре ве.

Чети малко.

Това, че ти си карал с Х пари, не означава, че имаш право да натрапваш това на другите и да обвиняваш всеки, който не може. При положение, че баща му е казал, че ще му ги дава тия пари, за какво говорим?

Извинявай, ама всичко, което прави един родител, е да ми даде покрив над главата и да ме храни чат-пат, каква длъжница съм? Че са ме родили и са си изпълнили дълга към тоя свят? Аз за кучето си се грижа по-добре.
Родителите ми са положили изключително много грижи за мен, задоволявайки далеч не само първото ниво от пирамидата на Маслоу, за което съм безумно благодарна и не знам дали ще мога да им се отплатя някога.

И да, семейната среда е важна и може да го отрече само някой, която не я имал. Щото тоя баща отказва да му даде 3 лв и седи и пуши като комин по цял ден, как мислиш - дали се опитва да развие сина си като личност, да го научи на това-онова, да му обясни някой урок по физика? Надали. Наблюденията ми показват, че нещата са много тясно свързани.
И когато един човек е обладан от мисълта за пари, как да изкара повече и т.н., някои по-важни неща остават на заден план. Тоооолкова примери за това имам в обкръжението, че не е истина.

102
12-06-2014, 09:09
ахахахахаххахахаххахаха ясноо

an7raks
12-06-2014, 09:22
Що да не може да кара с 10лв/ седмица? Или трябва задължително да си купува цигари и той?
По тая логика, това че ти можеш да караш без цигари и алкохол, не значи че трябва да го натрапваш и на баща му.
Казах ти, баща му е безсмислено да бъде коментиран, едва ли влиза в тоя форум...
А и едва ли, като му дава повече пари, ще промени нещо във възпитанието му.
Ако някой ден лапето ти дойде и ти изцепи "дължиш ми 60лв", няма ли да го пратиш да си играе и да не те занимава? Аз лично, бих му спрял напълно джобните и за излизане...
Прочетох това с "като изключим бла-бла-бла", но това, дето ти го изключваш е основният проблем в темата, ако не си разбрала. На автора му е все тая за възпитание, учене и бъдеще. На него са му дерт тея 60лв, на които се чудя как така не е начислил лихви...

pandabear
12-06-2014, 09:23
как мислиш - дали се опитва да развие сина си като личност, да го научи на това-онова, да му обясни някой урок по физика? Надали. Наблюденията ми показват, че нещата са много тясно свързани.

може порсто да прочете някой друг анализ в нета.

anonymous708973
12-06-2014, 09:50
Що да не може да кара с 10лв/ седмица? Или трябва задължително да си купува цигари и той?

Всъщност, да, защо да не? Все пак очевидно цигарите са на почит в това семейство и са нещо особено важно, за което се отделя голяма част от семейния бюджет.
Винаги ми е било забавно родители-пушачи да се оплакват, че детето пуши. Ми... ти му издишвай един облак дим в лицето докато му обясняваш как е вредно, то ще те разбере. Хах.

На автора са му зор тия 60 лв, защото ги няма. Ако ги имаше, нямаше да са му зор. Когато обаче се чудиш как за пореден път да откажеш на съученици за просто кафе, щото нямаш пари в джоба, трудничко ще мислиш за учене и усъвършенстване. Това и се опитах да кажа - истинските родители осигуряват основите, дават личен пример, насочват и изграждат младия човек. Не такива, дето ти дават да ядеш и да спиш и с тва си изпълняват дълга към Вселената.

anonymous908491
12-06-2014, 10:04
Все пак очевидно цигарите са на почит в това семейство и са нещо особено важно, за което се отделя голяма част от семейния бюджет.
Винаги ми е било забавно родители-пушачи да се оплакват, че детето пуши. Ми... ти му издишвай един облак дим в лицето докато му обясняваш как е вредно, то ще те разбере. Хах.

Темата не е срещу пушенето, а родители пушачи, които се оплакват, че децата им пушат, са лицемери, аз такива не познавам, аз с такива не общувам, не знам къде си чела за такива, освен ти да познаваш, което е другия по-вероятен вариант.
Не съм и чувал за дете, което да е пропаднало, защото са му давани малко джобни, но за сметка на това познавам достатъчно боклуци, които се превърнаха в боклуци от задоволяване на всеки един техен каприз от смотаните им родители.

anonymous708973
12-06-2014, 10:07
С родители не съм общувала, само с деца, чиито родители пушат и им се карат... с впечатляващия аргумент "ти мен не ме гледай".

anonymous908491
12-06-2014, 10:10
Напълно нормално е, децата не са 30 годишни, все едно да им казват да не пият със същия аргумент и ти да се забавляваш от това.
Говорим за оплакване, а не за думи на родител към детето си.

an7raks
12-06-2014, 10:12
На автора са му зор тия 60 лв, защото ги няма. Ако ги имаше, нямаше да са му зор. Когато обаче се чудиш как за пореден път да откажеш на съученици за просто кафе, щото нямаш пари в джоба, трудничко ще мислиш за учене и усъвършенстване. Това и се опитах да кажа - истинските родители осигуряват основите, дават личен пример, насочват и изграждат младия човек. Не такива, дето ти дават да ядеш и да спиш и с тва си изпълняват дълга към Вселената.
хахах, ама той после ще реши, че иска 160 и те да са му зор, защото ги нямал...
Щом му дават за излизане всяка събота и неделя, значи излиза... Или е задължително да излиза по 10 пъти на седмица? Къде, викаш остана ученето? Ученето и възпитанието нямат нищо общо с малкото джобни.

Тук съм напълно съгласен с папагала!

anonymous708973
12-06-2014, 10:12
Чисто и просто не разбираш.
Тук парите са в тясна връзка с предаването на два важни урока - изпълнението на дадената честна дума и приоритизирането/търсенето на извинения. Това, ако не е жизнена част от възпитанието, здраве да е.

Утре като му кажат да направи нещо, той обещае, не го направи и родителите кажат "ама ти обеща", сами ще са си виновни, щото не са го научили ;) С техните камъни по тяхната глава.

an7raks
12-06-2014, 10:16
Чисто и просто не разбираш.
Тук парите са в тясна връзка с предаването на два важни урока - изпълнението на дадената честна дума и приоритизирането/търсенето на извинения. Това, ако не е жизнена част от възпитанието, здраве да е.

Ти започна като даскалица по литература... Какво е искал да каже автора... Ами, той си го е казал, бе! На него му е през оная работа за тези неща, дето ти ги говориш, той просто иска пари за глупости.

И, да, не разбирам... Не разбирам как може да има повече лекета с богати родители, които им дават всичко, отколкото такива, които търпят лишения в един или друг смисъл.

anonymous708973
12-06-2014, 10:20
Тва не го е казал авторът... очевадно. Това ти го казвам аз.
ЗНАМ, че му е през оная работа, обяснила съм и ЗАЩО. Честно, на родния си език не умеете да четете...

Баща му, ако беше родител на място, щеше да седне и да му обясни, че няма възможност да му дава пари и щяха да стигнат до някакъв извод как всички да са доволни.
Ама той, ако беше мъж на място, нямаше да си изпушва тия пари, ама айде.

"Лекета" е от субективна гледна точка. Можеш да си леке по много начини :)

draid
12-06-2014, 11:03
Ще го сбия в следното:
Не знам на колко години е авторът, но на него му се е НАЛОЖИЛО да си изкарва пари. Айде да не си обясняваме само как и без пари може. И тук идва въпросът - дали не е по-добре родителите да му дават НЯКАКВИ джобни, а той да се съсредоточи върху строенето на колоните, на които ще му опира бъдещето един ден? Сеш' се, да ходи на училище, да учи език, да спортува, да се възпитава в дисциплина вместо във въртене на дребни сделки, които да му покрият разходите.

Такива родители, които уж нямат пари, ама пушат като комини, познавам. Жалка картинка са и самият факт, че никой от вас не спомена такова нещо, ме кара доста да ви съчувствам по отношение на семейна среда и представи за "нормално".
Тва е като "нямам пари, ама всеки януари съм на Алпите на ски", което също съм го слушала и гледала милиони пъти.
Баща му очевидно е леке и човек, който не държи на думата си. Какъв личен пример дава на детето си, когато личният пример е най-мощното възпитателно средство? Вярно, отрицателният личен пример е огромна мотивация, но аз лично не бих се гордяла, ако мотивирам детето си по този начин.
Ако ще и трева да продава, нямат право да се сърдят. Не му дават пари, момчето си е намерило начин. Никой не му е обяснил как да вади пари по честен начин - майка му най-вероятно дори не знае за простотиите на баща му.

Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена. Първо искам да попитам, без да защитавам баща му, ти от къде разбра, че той е леке ? Може би защото не му дава пари или пък защото пуши и пие бира ? Всеки човек който пуши и пие бира е леке или ? Отделно от къде ти разбра, че тоя автор си е заслужил да му бъдат давани странични пари ? От това което разбирам аз от него като човек, той грам не ебава да свърши нещо полезно, а си гледа само неговия задник. От къде ти разбра тогава, че баща му не му дава пари за да може да пуши и пие бира ? Друго смешно нещо е как казвате за какво родителите трябва да си харчат парите, след като те са си ги изкарали и очевидно на автора не му липсва нищо, освен някакви пари които са му обещани и които не се знае защо реално не получава. Може би не ги получава съвсем справедливо като го гледам. Джобните на времето ми бяха 500лв от старите пари, много от вас вероятно ги помнят само като антики, но това бяха 50ст. След това до 12 клас родителите са ми давали по 2лв на ден. Пари за излизания аз никога не съм искал от тях. Пари за купуване на разни неща които аз искам също съм си вземал с мои пари или такива които съм събрал я по празници я за рожден ден и съм си спестил. Родителите ми ме научиха от рано, че ако искаш нещо трябва да го заслужиш, научиха ме и как се харчат парите когато си ги изкарал със собствени усилия, а не си ги взел наготово. Това ще ти кажа е възпитателно. Не е възпитателно да угаждаш на хлапето, да му даваш много повече пари от колкото са му нужни и да задоволяваш всяка негова прищявка за да може да се съсредоточи върху изграждането си. Работата възпитава, независимо дали ще помагаш на баща ти да цепи дърва, дали ще режеш круши за компотите които прави майка ти и т.н. И това не пречи нито на ученето, нито на езиците. Днешните хлапета повечето знаят само кръчмите и кафетата.

Да не говорим, че обещанието си е обещание, но неговото изпълнение може да бъде прекратено с възпитателна цел. А аз съм на 90% сигурен, че точно тоя индивид изобщо не си е заслужил тия пари и определено вероятно силно изкривява истината.

anonymous708973
12-06-2014, 11:12
Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена. Първо искам да попитам, без да защитавам баща му, ти от къде разбра, че той е леке ?

А ти все повече спираш да умееш да четеш, честно, направо минава всякакви граници това ти неумение.
Авторът твърди, че купува често на баща си бира и цигари за сума, по-голяма от 3 лв. С други думи - детето ти кара без пари, за да пушиш и пиеш ти; и на всичкото отгоре да се дръвчиш по неподходящ за зрял човек начин - визирам това с неразбирането.

Сума за цигари > 3 лв.
Ти това по какъв друг начин го тълкуваш, различен от "Баща му не му дава пари, за да пуши и пие"?!

И от любопитство - рязането на круши за компоти заплаща ли се?

draid
12-06-2014, 11:22
Хахахха, какви са тия цигари за по 3лв бе. Ми нормално е да взема цигари за повече. Две кутии цигари и 2 бири са си 15лв ти какво очакваш че ми е много интересно. Отделно автора КАЗВА, че има пари за дрехи, излизания и т.н. той реве за конкретни допълнителни пари които не получава по съмнителни причини. Това, че баща му харчи по 15лв за цигари и бира изобщо не значи, че той няма пари да му даде и на него. Изобщо това което си купува баща му няма пряка връзка. Очевидно е че баща му не му дава пари, защото не е доволен от него. Както той сам каза, когато го помолели за нещо все не разбирал, ами като не разбира и баща му няма да разбира. Просто е смешно как изкарваш, че баща му пуши вместо да му дава пари. Аз мога да кажа, майка му си купува лакове вместо да му дава пари, тая е ебати лекето. Стандарти брат...

Рязането на круши не се заплаща, защото после ще ядеш компоти, цепенето на дърва не се заплаща защото после и ти ще се грееш. Ако ходиш да режеш круши на съседите или да им цепиш дърва, тогава може да очакваш заплащане. Когато помагаш на родителите си може и да получиш бонус. Когато исках сладолед като дете, отивах при нашите и питах какво има за помагане, а не "искам сладолед"

Auriss
12-06-2014, 11:23
на дрейд поста тл;др

хърр дърр дърр даваха ми 50 стотинки и аз ги пестях хърр дърр цепенето на дърва е възпитателно дърр хърр аз това аз онова дърр

draid
12-06-2014, 11:32
Малко се бъркаш, когато на мен ми даваха 50ст, една дъвка струваше между 2 и 5. Прави разлика.

an7raks
12-06-2014, 11:38
И от любопитство - рязането на круши за компоти заплаща ли се?

Хайде накарай някой от улицата да дойде да ти реже круши и ще видиш дали се заплаща. ;)

Или "сакън, дитето да не се повреди нещо, като свърши малко полезна работа"? Да, работата възпитава и е без значение дали ще вършиш такава, помагайки в семейството или извън него! Възпитава това, че за да получиш нещо, трябва да го заслужиш с труд, а не с мрънкане! Когато си счупи ръцете от цепене на дърва за 60лв, ще започне да познава парите и да показва съответното отношение към хората, които ги изкарват и му ги дават.
Ако е над 14, може да върши всичко, което върши и баща му или поне да му помага, както каза draid.

anonymous908491
12-06-2014, 11:39
и си изкарвам парите и сам си се издържам

хахахахаха

anonymous708973
12-06-2014, 12:50
Не ме разбрахте, аз съм тотално против да се дават пари за домакинска работа - точно по причината, която изтъкна Дрейд.
Помагала съм много вкъщи, никога не е ставало въпрос за пари. Много ми е поамериканчето това, в някакви тъпи възпитателни книги пише "накарайте детето да си заслужи джобните с домакинска работа", някакви тарифи от сорта на хвърляне на боклук - 2 долара.
Майката на една съученичка й даваше по 5 лв на шестица :D

an7raks
12-06-2014, 13:04
Идеята не е да има някакви тарифи, а да се вижда, че полага някакъв труд, независимо какъв точно. Винаги ми е ставало много неудобно, когато дядо ми изкара пари, щото сме свършили някаква работа с братото... Знам, че сме си ги изработили, но не сме го направили с идеята да получим пари после, а за да помогнем на близък.
Когато детето ми се държи по този начин, бих му дал дори повече от необходимото, но ако ми ревне, че съм му дължал нещо, в най-добрия случай ще му спра джобните до второ нареждане.
Колко неевропейско, а?

Майката на една съученичка й даваше по 5 лв на шестица :D

Такива ги имаше и при нас... Дори имаше един, дето за всичко от 3 до 6 имаше ценоразпис... Това е напълно грешно.

anonymous708973
12-06-2014, 13:06
За петица й взимаше по 5 лв :D

an7raks
12-06-2014, 13:13
А за двойка? Бъбрек?

draid
12-06-2014, 13:17
Нещо много бързо се отказа да защитаваш тезата с бащата леке, що така ?

Ewok
12-06-2014, 13:18
За мен е адски грешно да се възпитава детето чрез пари.
Трябва да се учи да ги цени, но не и всичко, което прави да е обвързано с "ще ти дам" или "няма да ти дам"
Бях сред такива хора, които всичко превръщаха в пари и винаги успяваха да ме изкарат неблагодарна. Спомням си какви преговори съм водила за увеличаване на джобните с 50 ст., защото иначе ми беше доста трудно да се съобразявам с тях и ми се броеше всичко, което си купувам. В един момент реших, че не ми се занимава с такива глупости и съобщих, че искам да работя, за да не ги занимавам с моите джобни (които всъщност майка ми пращаше, не си ги вадеха от собствения джоб) и тогава ми се каза, че ако работя, ще трябва да плащам и сметки наравно с тях, защото видиш ли, щом мога да си изкарвам парите сама като тях, значи мога да плащам и тока и водата, които ползвам (бях на 12-13 тогава). И това са хора, които цял живот са гърбили и са изкарвали парите си с труд (което е похвално), но за да не разглезят децата давайки им твърде много се смята всеки техен разход, по този начин "те оценяват парите" и не чакат всичко наготово. При мен този подход ме накара само още повече да не отдавам голямо значение на парите, с които разполагам. Колкото, толкова.

Съгласна съм с пантерата, че не трябва да си благодарен на родителите си, за това, че са ти осигурили покрив и храна, т.е. минимума нужди.
Но пък тук спора е с две страни и за мен и бащата, и сина са зле.

anonymous708973
12-06-2014, 13:22
Нещо много бързо се отказа да защитаваш тезата с бащата леке, що така ?

Безмислено е. Ти не умееш да четеш и даваш примери, които са меко казано, неадекватни (Лак за нокти за 5 лв си купувам всеки ден, ш' знаеш).

anonymous908491
12-06-2014, 13:22
Но пък тук спора е с две страни и за мен и бащата, и сина са зле.

И кое му е зле на бащата ?
Аз на негово място, щях ежедневно да му бия шамари на тоя пикльо, иначе резултата е, че ще му дължа пари.

an7raks
12-06-2014, 13:24
Съгласна съм с пантерата, че не трябва да си благодарен на родителите си, за това, че са ти осигурили покрив и храна, т.е. минимума нужди.

Аха, значи ще ти е същото, ако те оставят на улицата?
Евала, аз нямаше да мога да се справя, ако наще ме бяха хвърлили на улицата!

an7raks
12-06-2014, 13:26
Аз на негово място, щях ежедневно да му бия шамари на тоя пикльо

Тъкмо и гладен нямаше да стои... Щеше да има да си яде шамари, та и в буркани да затваря... :D

anonymous908491
12-06-2014, 13:27
Кво очакваш от Ewok, на нея само къщи и се въртят в главата, смята го за даденост, а и винаги има някой приятел, при който да преспи.

Ewok
12-06-2014, 13:27
Ами за мен е нагло бащата да е казал/обещал, че ще му дава пари, пък после да не му дава, просто щот' не му се дават или няма да му стигнат за дневната доза цигари, още повече да кара сина си да му ги купува. Щом толкова не може да му дава, да не се е разбирал с него, съответно сина му да не разчита на тези пари по някакъв начин.
//това го казвам на база прочетеното, може да има и други фактори

Ewok
12-06-2014, 13:28
Аха, значи ще ти е същото, ако те оставят на улицата?
Евала, аз нямаше да мога да се справя, ако наще ме бяха хвърлили на улицата!

Ми да не са ме правили, щом не могат да се справят. Детето е отговорност, която трябва да си готов да поемеш.

draid
12-06-2014, 13:28
Безмислено е. Ти не умееш да четеш и даваш примери, които са меко казано, неадекватни (Лак за нокти за 5 лв си купувам всеки ден, ш' знаеш).

Моите примери са като огледало. Погледни ги и може би евентуално (дори да не е сега) ще вденеш какви глупости пишеш. Баща ми пушеше Ротманс навремето по кутия, всяка вечер с майка ми си сядаха правеха салатка и пиеха по 1-2 ракии, майка ми още пуши по близо две кутии. По твоя интересен критерии баща ми е бил леке, защото е пушил и е пиел вместо тия пари да ми ги дава на мен. Мда, желязна логика просто. Пак те питам, ти от къде знаеш, че баща му харчи неговите евентуално обещани пари за цигари и бира ? Откъде знаеш какъв изобщо е семейният им бюджет и с какви пари разполага баща му ? Ако вади по 2-3-4хил на месец ? Не че и с 1000лв не може да си позволи да дава по 15 на ден.

Ами за мен е нагло бащата да е казал/обещал, че ще му дава пари, пък после да не му дава, просто щот' не му се дават или няма да му стигнат за дневната доза цигари, още повече да кара сина си да му ги купува. Щом толкова не може да му дава, да не се е разбирал с него, съответно сина му да не разчита на тези пари по някакъв начин.

Боже, боже, ако лапето се държи както тук, може пък и баща му да е решил че не ги заслужава. И наричаш това нагло. Абе вие сте тотално сбъркани. Не знам как ще си възпитавате децата.

anonymous908491
12-06-2014, 13:30

Баща му нищо не му е обещавал, тоя тъпак смята, че понеже майка му му дава пари за едно, значи баща му е Длъжен да му дава пари за друго.
Цигарите са необходимост, джобните пари са привилегия, която трябва да се заслужи.

an7raks
12-06-2014, 13:30
Ми да не са ме правили, щом не могат да се справят. Детето е отговорност, която трябва да си готов да поемеш.

Продължавам да се възхищавам на логиките ви с пантерката... :lol:
Да видим... По-добре нероден, отколкото гледан с малко пари?
Винаги можеш да си теглиш чертата, ако прецениш, че живота ти не струва...

Ewok
12-06-2014, 13:33
Боже, боже, ако лапето се държи както тук, може пък и баща му да е решил че не ги заслужава. И наричаш това нагло. Абе вие сте тотално сбъркани. Не знам как ще си възпитавате децата.

Не казвам, че сина му ги заслужава напълно. Затова казах, че и двамата са грешни за мен. Защото може баща му да го прави с възпитателна цел, а може и да не го. От прочетеното си мисля, че по-скоро не е, но това е пост от три изречения, затова казах, че може да има и други фактори.

draid
Продължавам да се възхищавам на логиките ви с пантерката... :lol:
Да видим... По-добре нероден, отколкото гледан с малко пари?
Винаги можеш да си теглиш чертата, ако прецениш, че живота ти не струва...

Потресаващо им е мисленето. Едната решава, че щом бащата пуши е леке и му е длъжен независимо как се държи детето, другата смята че всичко трябва да и е даденост, без да й хрумва, че можеше да са решили че не искат тая "отговорност" и да я заебат в някой дом. Абе логика от всякъде извира. Аз само ще ви кажа, трябва да им лазите в краката на родителите ви.

an7raks
Цигарите са необходимост, джобните пари са привилегия, която трябва да се заслужи.

Не са никаква необходимост цигарите, но вкрайна сметка, човека си изкарва пари и си решава за какво да ги харчи... Щом детето му има пари за храна и прилични дрехи, значи то е осигурено от финансова гледна точка.

anonymous908491
12-06-2014, 13:38
Необходимост са цигарите, защото заместват храната, повечето, не цялата, питай момиче над 100кг кога е спряла да пуши.

anonymous708973
12-06-2014, 13:41
Ако вади по 2-3-4хил на месец ?

Бащата казва, че няма пари (и не дава по 3 лв на ден на детето си).
Ти добре ли си с главата?

Да не говорим как никъде не съм казала, че трябва парите за цигари да отиват при детето. Казвам, че не можеш да даваш по 5 лв за цигари на ден, това са 150 лв на месец САМО ЗА ЦИГАРИ и да казваш, че нямаш пари, защото е лъжа.

anonymous908491
12-06-2014, 13:43
Казва, че "няма пари" и не дава по 3 лв на ден на детето си.

Пинкууу, всеки родител казва, че няма пари, когато детето почне да иска за глупости, но ти сигурно си принцеса израснала със златна лъжичка.

Да не говорим как никъде не съм казала, че трябва парите за цигари да отиват при детето. Казвам, че не можеш да даваш по 5 лв за цигари на ден, това са 180 лв на месец САМО ЗА ЦИГАРИ и да казваш, че нямаш пари, защото е лъжа.

Горките родители, които раждат деца, които им броят залците.
Това е ебати наглостта, да държиш сметка на родителите си.

Ewok
12-06-2014, 13:47
едно е "нямам пари" друго е "няма да ти дам, защото..."

an7raks
12-06-2014, 13:49
Необходимост са цигарите, защото заместват храната, повечето, не цялата, питай момиче над 100кг кога е спряла да пуши.

Заеби ти тези глупости... Оправдания на някои индивиди за слабата им воля...
Има много дебели момичета, които пушат, както и слаби, които не пушат.
Много добре знаеш, че цигарите не ти дават нищо хранително на организма, а единствено притъпяват усещането за глад в известна степен. Това, че някои започват да се тъпчат със сладко след спирането на цигарите е просто заместване на един ненужен и вреден навик с друг такъв...

Както и да е, ако ще и терористична организация да финансира, прави го със собствените си средства...

anonymous908491
12-06-2014, 13:50
едно е "нямам пари" друго е "няма да ти дам, защото..."

А това го прави защото когато ми се обяснява, какво трябвало да правя му казвам,че не го разбирам, което е ТОЧНО ТАКА - НЕ ГО РАЗБИРАМ. Явно не се изразява достатъчно ясно.

Понеже жените не схващате, че се говори, когато някой те слуша.

anonymous908491
12-06-2014, 13:52
Много добре знаеш, че цигарите не ти дават нищо хранително на организма, а единствено притъпяват усещането за глад в известна степен.

Не притъпяват нищо, знам го от опит, но спрялите да пушат си запълват времето с храна, не защото са гладни, а понеже нямат друго за правене.

draid
12-06-2014, 13:53
Бащата казва, че няма пари (и не дава по 3 лв на ден на детето си).

Да не говорим как никъде не съм казала, че трябва парите за цигари да отиват при детето. Казвам, че не можеш да даваш по 5 лв за цигари на ден, това са 150 лв на месец САМО ЗА ЦИГАРИ и да казваш, че нямаш пари, защото е лъжа.

Ако всеки път когато родител казваше на детето си "Нямам пари" беше истина, повечето сигурно щяха да ровят по кофите за комат хляб...

an7raks
12-06-2014, 13:53
Пинкууу, всеки родител казва, че няма пари, когато детето почне да иска за глупости, но ти сигурно си принцеса израснала със златна лъжичка.

Ти за нейната среда лошо няма да говориш!
/Тук е мястото да благодарим на мамата, татито, бабата, лелята, дядото, стринката, вуйната и цялата германска интелигенция за чудесната среда в която живее Пинку! БЛАГОДАРИМ ВИ!/

Ewok
12-06-2014, 13:55
Еми хубаво, ако действително това е обяснявал бащата, то значи в случая само сина е разглезено тъпанарче.

Но не можете да ме убедите, че трябва да съм благодарна цял живот на хората, които са ме създали, че след това са си свършили задължението и не са ме оставили да умра от глад или от студ.

an7raks
12-06-2014, 13:57
Но не можете да ме убедите, че трябва да съм благодарна цял живот на хората, които са ме създали, че след това са си свършили задължението и не са ме оставили да умра от глад или от студ.

То сама трябва да стигнеш до това убеждение...

pandabear
12-06-2014, 14:00
всеки път, когато прочета по-дълъг пост на пан7ерата съм изумена от разсъжденията ѝ, казвам си, че няма шанс да достигнат по-висок lvl на елементарност, и всеки път греша.

Andjyy
12-06-2014, 14:47
Имам чувството, че с годините вместо да ти идва акъла в главата, ставаш все по-ограничена.

аха
аха
хубаво го каза
аха

diksi
12-06-2014, 14:56
Еми хубаво, ако действително това е обяснявал бащата, то значи в случая само сина е разглезено тъпанарче.

Точно така, хайде да приемем покрива над главата и храната за дадености - щото всички си имат. Сигурна съм, че ако имаш деца и един ден ти кажат: "Не ми трябваха твоето жилище и твоята кърма, можех и аз да се оправя, без твоята помощ", няма да си съгласна. И още нещо, honey, на тоя свят никой за нищо не ти е длъжен.

draid
12-06-2014, 15:13
Изгонихте я сега и ме лишихте от забавлението ми преди да отида да пия. Сега ще трябва да изляза по-рано, ще изпия повече и ще изхарча повече пари които някой ден детето ми ще ме обвинява, че не съм трупал за да може да му осигуря нормални условия на живот (компютър, пари за кафета, пари за дискотечки и най-важното за последен модел хай-фон щото не може децата да му се подиграват на 3310-та)

therichbitch
12-06-2014, 15:36
Горките родители, които раждат деца, които им броят залците.
по- добре не може да се каже

Аре, моля ви се, спрете се с тия пушачи. Майка ми по две кутии пуши от край време, пък все с мен се е занимавала, че и ченгелите ми пишеше в 1ви клас, когато бях болна; ограмотила ме е достатъчно много през съзнателния ми живот. И да, казвала ми е безброй пъти, че не е хубаво да пуша, но за да ми рече: "ти мен не ме гледай", аз трябва да съм мега тъпото парче, че да съм и рекла: "ама ти пушиш". Еми нерви, скука, навик, пристрастеност.. кой както си намери. Ако не можеш сам самичък да осъзнаеш, че са вредни, то те са ти най- малкия проблем. "Мен не ме гледай" не е аргумент, съвет е, защото всеки родител иска детето му да е по- добро, по-умно, по- красиво от него, да не повтаря неговите грешки. Всичко зависи от самосъзнанието на детето и адекватността му да разсъждава, които също не са пренебрежително малка част от възпитателния процес.

Ewok, финансовото състояние на едно семейство не е константа, особено пък за голям период от време и в рамките на нашата икономика. Като са те направили, може да са имали или да са си мислели, че имат възможност, после вече не. Ще неглижираш ли съществуването им?

anonymous708973
12-06-2014, 15:58

Не, не го прави всеки родител. Прави го родителят, който не може да се обоснове. Прави го родител, на който не му се занимава. А на моите родители, слава Богу, им се занимаваше.
На мен от малка ми обясняваха защо няма да получа това и онова. Чувала съм "няма да получиш този пуловер, защото за тази цена мога да ти оплета 4 пуловера с каквито ти искаш мъниста", чувала съм "съобрази се, че на теб ти купихме достатъчно голям коледен подарък, на сестра ми беше по-малък, затова за рождените дни нещата трябва да се уравновесят". Винаги ми е било обяснявано :)

Съвсем грешно ми разбрахте постовете, имах един кратък, в който обясних какво съм имала предвид, вижте го пак, моля.
Допълвам с пример от обкръжението си: Не намирам за нормално двама родители да пафят като ненормални, по кутия-кутия и половина на ден (сигурни данни), а детето да си пише домашните, легнало на пода, защото няма пари за едно елементарно бюро - не за изгъзици с по 10 000 чекмеджета, а за една прилично висока маса (щото масата, на която се яде, по необяснима причина е на нивото на коленете и човек трябва да се изгърби на две, за да свърши нещо). Детето трябва да е благодарно, че има под, на който да може да лежи ли...?
Eми, сори, нека съм глезена, ама мисля за такива неща като гръбначни изкривявания. На мен не ми е удобно да лежа по корем на килима 5-6 часа и да уча. Една най-нормална маса на 4 крака с нормална височина + един стон с облегалка, толкова ли е трудно да се отделят пари за това? Наистина ли това е по-малък приоритет от сумарно две-три кутии цигари на ден?
Тъжно е, съжалявам.

anonymous908491
12-06-2014, 16:25
Не, не го прави всеки родител. Прави го родителят, който не може да се обоснове. Прави го родител, на който не му се занимава. А на моите родители, слава Богу, им се занимаваше.
На мен от малка ми обясняваха защо няма да получа това и онова. Чувала съм "няма да получиш този пуловер, защото за тази цена мога да ти оплета 4 пуловера с каквито ти искаш мъниста", чувала съм "съобрази се, че на теб ти купихме достатъчно голям коледен подарък, на сестра ми беше по-малък, затова за рождените дни нещата трябва да се уравновесят". Винаги ми е било обяснявано :)

На мен пък никой не ми е обяснявал, защото не съм си позволявал да искам. Тия на около 20 години сте такива материалисти, че очаквате похвала, ако не сте поискали от родителите си да ви купят нещо, което не им е по възможностите.

anonymous708973
12-06-2014, 16:30
Това не е сега, това е било, когато съм била на 5-10-15, сега вече е леко късно тепърва да захващат да ми обясняват, ако един родител за 20 години не си е свършил работата или ако аз още не съм го загряла... след дъжд качулка.

an7raks
12-06-2014, 16:50
Имаше предвид този набор, който сега са на около 20... :D
Тъпо е да се обобщава по този начин, но е факт, че повечето от 92' нагоре са са страхотни материалисти... Не всички, но повечето...

Auriss
12-06-2014, 16:54
Вас са ви гледали нацисти, бе. Направо не мога да повярвам к'во чета. Научил съм се вече тук да не захващам дискусия насериозно, ама айде ...

Така като ви чета тия деца вие ги имате за някакви подивели изчадия, които трябва да вкарвате в строя. Вие ако сте били такива или смятате, че вашите ще са такива ... ми ... чия е отговорността оставям на вашето въображение.
А т'ва, че родителите ви не са имали финансите да ви глезят, може единствено да ви послужи за пример как да НЕ разполагате с парите си.
Следващия път като плюете по тая държава си спомнете, че вие на собствените си деца не желаете да се лишите от нещо, че да осигурите нормални условия. Един изпит за сертификат струва половин СРЗ, бе, да му се не види.
Колко ме издразни тая тема само аз си знам.

// впрочем и мен не са ме рязали никога с 'нямам'. Като съм искал по-големи ме питаха за какво са ми и ако ги убедя, че ми трябва въпросното нещо, просто ми ги даваха. Като се замисля аз и сега не харча пари за простотии - ей го Дрейд отива да пийва, пък аз си мисля как ще плаща за разреден спирт с 500% надценка. Жив и здрав да е, де. Сам си изкарва парите ;]

an7raks
12-06-2014, 17:51
Ами, да, когато оставиш детето си да върши, каквото си знае, че му и даваш повече пари, отколкото са му необходими, то става "подивяло изчадие".
Родителите ми почти винаги са имали възможността да ме глезят, но не са го правили, за да може да излезе човек от мен, а не лигаве, свикнало всичко да му идва на готово. Вече в по-зряла възраст ми е било дори неудобно да им искам пари за разни глупости, та камоли да им говоря, че ми дължат нещо. Също не са ме "рязали с нямам", но това го отдавам на факта, че не съм им искал.
Айде, че и аз взех да говоря като пантерата за обкръжението си...

prosto_chovek
12-06-2014, 18:05
Абе, от една нищо и никаква тема ебахти разправията стана.

therichbitch
12-06-2014, 19:27
double post

anonymous708973
12-06-2014, 19:29
Имаше предвид този набор, който сега са на около 20... :D

E, ти кой набор мислиш, че съм :D :D

Всички крайници в подкрепа на поста на Аурис.

therichbitch, същата работа и при мен. Никога не съм била от тия, дето на по 4-5 се затръшкваха на улицата, лягаха и отказваха да станат. :Д

an7raks
12-06-2014, 19:35
E, ти кой набор мислиш, че съм :D :D

Ми, да, де...

therichbitch
12-06-2014, 19:43
Да споделя и аз тогава :Д. Майка ми все ми повтаря и до ден днешен как, като съм била малка, дори на 4-5, когато се предполага, че не разбираш толкова от нещата, никога не съм се тръшнала да кажа, че искам еди- си коя играчка, както мног други 'дечица' правят. (слагам го в кавички, защото ми минават картини в главата какви разглезени изроди съм виждала, дето огласяват цялото превозно средство с претенциите си). Даже ме беше срам понякога да кажа, че съм си харесала по- скъпата кукла от тази, която те ми предлагат : ))) За по- едри неща, които нямат общо с усъвършенстването ми или с екскурзия, никога не съм искала наготово пари. Събирала съм си от празници и джобни, не съм казвала: "мамо, дай 200 кинта за парфюм".
Мисля, че нямате достатъчо точна оценка за жертва.
Смятам, че нашите винаги са се лишавали адски много, за да ми дадат все повече и повече и говоря дори за по ежедневни неща от сорта:
- има 3 кексчета купени, за всекиго по едно, заявявам, че са много вкусни и днес цял ден не съм яла, примерно, (просто констатирам) и ми се предлага аз да ги изям
- имало е периоди,в които майка ми се е лишавала от сън, за да мога аз да почина (това са специфични ситуации, не става дума, когато съм болна и се е грижила за мен, няма да описвам подробно) и още много други, на пръв поглед дребни неща, които, обаче, са свързани с първостепенни нужди на даден индивид (храна, сън), а вие се перчите, че вашите са скипнали няколко стека, за да ви купят компютър, това не са жертви, това е адекватно разпределение на ресурсите и сте мега гнусно меркантилни щом свързвате жертвите само с паричния измерител.
Ползотворна и оборотна вечер!

anonymous708973
12-06-2014, 20:27
вие се перчите, че вашите са скипнали няколко стека, за да ви купят компютър, това не са жертви, това е адекватно разпределение на ресурсите

Eй, ще те разцелувам, бе!

Auriss
12-06-2014, 21:14
Аха, значи компютърът е адекватно разпределение на ресурси според теб, ама джобните за сметка на алкохола не са ?

Един билярд, кино, кънки или просто да си вземе нещо за хапване/пиене из центъра/парка/ндк/борисовата етц...ми на мен това ми се струват съвсем елементарни неща и не виждам как едни 50 лева за събота и неделя и по 5 лева през седмицата са глезене. Точно обратното - липсата на тези е нещо тъжно и опитите на някои от писалите да го изкарат възпитателно са ми просто непонятни.
По-добре ли е да се 'забавляват' на някоя пейка с половин грам за 10 кинта 3-ма души... примерно. 'Щото и такива ги има.

Антракс, колко разлигавени 20-годишни познаваш, чиито семейства са сред по-заможната част от населението ? Аз нито 1. Дори напротив - забелязал съм, че са социално адекватни, държат се уважително и си тежат на мястото като личности. И за форумния /изживяващ се като/ дон жуан важи това и се усеща дори от постовете му.

Някой по-назад спомена, че родителските задължения се изчерпват с това да те облекат и нахранят. Ами ... браво. Какво мога да добавя.

therichbitch
12-06-2014, 21:33
Аха, значи компютърът е адекватно разпределение на ресурси според теб, ама джобните за сметка на алкохола не са ?

Никъде не съм казала, че не са. Казах, че не е жертва, защото за мен тя не опира до материални бонуси, get it?

NomNomNom
12-06-2014, 21:59
И го попитах защо ми дава пари да ходя да му купя бири и цигари, при положение,че ми дължи пари, ми отговаря, че не ме разбира. А това го прави защото когато ми се обяснява, какво трябвало да правя му казвам,че не го разбирам, което е ТОЧНО ТАКА - НЕ ГО РАЗБИРАМ.

Моля, споделете мнение, какво да направя или как да поговоря с него, какво да му кажа. Така не става.

Темата, според мен, се разглежда в грешна насока и съвсем не става дума за пари.
Никъде всъщност изобщо става дума за това, че на момчето му трябват пари, даже то изрично е казало, че получава такива от майката и че сам изкарва ( тук дали наистина и как, не се знае )

Не плаче за пари. Плаче за себе-доказване и надделяване над бащата. Бащата явно го кара да прави някакви неща, момчето си мисли, че е победило като е казало " не разбирам" и сега изведнъж баща му започва да го преебава със собствените му думи " не разбирам ".
Даже се усеща леко самоизтъкване на фона на бащата ( бащата пие, пуши, дава пари за това - а авторът казал ли е за какво си дава парите ? )

"майка ти защо не ти дава" - майка ми, ми издържа всичките излизаници събота и неделя и всичките дрехи и обувки, които имам.

Добрата, даваща майка. Всичко му дава на момчето. Само дето тя не е изцяло негова, защото съществува бащата.
Или някога е съществувал ( ако са разведени ) и сега трябва да бъде отмъстено.

Парите са просто повод.

.

therichbitch
12-06-2014, 22:05
Брей, на психология го удари :cool:

Auriss
12-06-2014, 22:07
тц, в режим подиграване е :cool: забавно е да гледаш отстрани, ама ако ти вдигне мерника сигурно е доста неприятно :cool:

Lilanda
12-06-2014, 22:58
Олееееее, не мога да повярвам на какви простотии се начетох...

draid
12-07-2014, 00:44
Вас са ви гледали нацисти, бе. Направо не мога да повярвам к'во чета. Научил съм се вече тук да не захващам дискусия насериозно, ама айде ...

Така като ви чета тия деца вие ги имате за някакви подивели изчадия, които трябва да вкарвате в строя. Вие ако сте били такива или смятате, че вашите ще са такива ... ми ... чия е отговорността оставям на вашето въображение.
А т'ва, че родителите ви не са имали финансите да ви глезят, може единствено да ви послужи за пример как да НЕ разполагате с парите си.
Следващия път като плюете по тая държава си спомнете, че вие на собствените си деца не желаете да се лишите от нещо, че да осигурите нормални условия. Един изпит за сертификат струва половин СРЗ, бе, да му се не види.

// впрочем и мен не са ме рязали никога с 'нямам'. Като съм искал по-големи ме питаха за какво са ми и ако ги убедя, че ми трябва въпросното нещо, просто ми ги даваха. Като се замисля аз и сега не харча пари за простотии - ей го Дрейд отива да пийва, пък аз си мисля как ще плаща за разреден спирт с 500% надценка. Жив и здрав да е, де. Сам си изкарва парите ;]

Предполагам, че си чул поговорката, че всеки се постила според чергата си ? Аз съм казвал няколко пъти (даже бях обвинен в изтъкване на материално положение) че съм израснал в семейство което беше над средното ниво, а по време на инфлацията вероятно смятано от много хора за богато. Въпреки това никога не съм получавал нищо на готово.

Вие изместихте темата, тук не говорим за осигуряване на нуждите на децата. Нещо което е напълно нормално да бъде осигурено като компютър, учебници, бюро, кино и театър и т.н. В случая на автора тези неща не му липсват видно от поста му. Подхода които той използва и разбирането му че родителите са му длъжни е потресаващ. Дете което казва "Баща ми/майка ми ми дължи е меко казано смешен и говори страшно лошо за човека. Както много пъти повторих случая очевидно е много далече от даване на пари за сметка на комфорта на детето. Когато тоя комфорт обаче е изроден и представата за него е силно изкривена става смешно.

Всеки родител се е лишавал и вероятно продължава да се лишава за да даде нещо на детето си. В днешно време най-често силни лишения настъпват когато някое семейство изпрати дете да учи в чужбина. Много често в семейства с две деца, просто нямат възможност да изпратят и двете деца. Тук обаче става въпрос за автора и неговото държание, а спрямо него аз мога да предположа, че той не заслужава и това което получава. Да вероятно родителите са допуснали грешка във възпитанието му, та в днешно време това е страшно често срещано, това обаче не е никакво оправдание за един зрял млад човек.

Пантерата просто за пореден път ме потресе с лепене на етикети, обяснения за нейната среда, за нейното учене и за великата чужбина.

anonymous708973
12-07-2014, 07:10
Дадох пример с моето семейство, както и ти. Ама не ти отърва нещо?
А къде говорих тук за чужбина? Или пак говориш наизуст?

NomNomNom
12-07-2014, 09:27
Да се набутам между шамарите, родителите ми до преди 2г. нямаха много възможности и никога не исках нищо, също дори и да успявах да спестя нещо, не беше редно да си купувам неща с него - гледаха ме малко странно ако го направя - ами да ми остане за храна през седмицата. Същото и с парите по празници, за храна трябваше да ги пазя. Не, че не съм ди купувала дрешки за по 5-15лв в студентски, ама не беше удобно. Това беше докат бях в гимназията, не живеех в родния ми град. Даваха ми по 30-40лв на седмица. Понякога четвъртък и петък си седях гладна за да си купя някаква простотия, пък само и само да неискам пари от нашите, че достатъчно тъжни бяха. И бал не исках да имам, но те ме натиснаха, та исках евтина рокля от интернет + никакво излишно харчене на пари. И на дискотеката не ходих. Просто сърцето ми се къса като ги видя че са тъжни, че нямат пари.
А то майка ми се преквалифицира няколко пъти и вече се чудят на каква екскурзия да ходят, та вече хич не ги грижа, разполагат много добре.
Майка ми винаги е работела на 1000000 процента за да даде на цялото семейство, като бях 7-8ми клас, една зима работеше на 3 места.

Та, нищо не съм искала от тях, просто на 28ми май след бала ми беше първия работен ден.
В момента си плащам сама тристаен до бизнес парка, консумация на двама човека в него ( не искам братовчедка ми да мухлясва в общежитията), пътувам до друга държава и обратно средно веднъж в месеца, храня се навън, защото няма за кого да готвя за нечеря или през уикенда, и ми остава половината заплата.
И при текущите ми доходи разбирам, че нагласата и правилното планиране, както говорите нагоре, са важни.

Ако не бях израстнала в тази среда, да не ми се купува и вечно да нямаме възможност, надали щях да имам стимул да работя за по-висок стандарт. Виждам братовчедка ми, всичко й е купувано винаги, въпреки че майкя й е по-зле в момента от колкото нашите бяха преди ... и защо й е да работи. Няма никаква мотивация, и на интервюто го виждат. И не знам дали това е по-добрия вариант.

Пък съчувствие към автора грам нямам.

Като заключение искам да кажа, че ако планирах да ставам родител, детето ми иска - не иска, летата от 18г. нататък ще работи. Само летата, когато не е в университета. Ако ще милиони да имам. Или ще му дам 2-5к да прави малък бизнес, ако фейлне, но видя усилия, ще му дам пак, пък ако не става за тази работа, да става корпоративен плъх като майка си, или пък наука да прави, все ми е тая, само да не бездейства много много у нас :Д

Едит - грешки имам, но съм от телефона

anonymous708973
12-07-2014, 09:34
Та, нищо не съм искала от тях, просто на 28ми май след бала ми беше първия работен ден.

Аз май си спомням, че ти и по-рано работеше (поне в името на натрупване на опит :) )
Респект. От едно време си те харесвам.

anonymous908491
12-07-2014, 09:52
Аз май си спомням, че ти и по-рано работеше (поне в името на натрупване на опит :) )
Респект. От едно време си те харесвам.

Колко ли пари и дължат родителите ?
Някои сме почнали да работим на 15, без причина, просто да не се налага да искаме от родителите, защото не сме били научени да искаме от родителите, а сме искали да си купим много неща.

draid
12-07-2014, 10:15
Колко ли пари и дължат родителите ?
Някои сме почнали да работим на 15, без причина, просто да не се налага да искаме от родителите, защото не сме били научени да искаме от родителите, а сме искали да си купим много неща.

Това го подкрепям.

Дадох пример с моето семейство, както и ти. Ама не ти отърва нещо?
А къде говорих тук за чужбина? Или пак говориш наизуст?

Не че не ми отърва, все едно ми е. Просто всеки твои втори коментар е свързан със златната ти среда, със обкръжението ти от членове на МЕНСА и натоварената ти програма като студент. Като чета тоя форум вече имам чувството, че в него единствено ти си студентка, а другите са отишли някъде ей така за спорта. Конкретно в тази тема може да не си говорила за чужбината, просто давам пример как отново се изказваш със засилка още в първият си коментар.

Lilanda
12-07-2014, 10:23
Това го подкрепям.

Не че не ми отърва, все едно ми е. Просто всеки твои втори коментар е свързан със златната ти среда, със обкръжението ти от членове на МЕНСА и натоварената ти програма като студент. Като чета тоя форум вече имам чувството, че в него единствено ти си студентка, а другите са отишли някъде ей така за спорта. Конкретно в тази тема може да не си говорила за чужбината, просто давам пример как отново се изказваш със засилка още в първият си коментар.
Ееее, ти пък, недей да го превръщаш в личен спор.

therichbitch
12-07-2014, 11:17
да, спри се, като не ти харесва как изразява становището си, просто спри да се интересуваш от него

s0b1esk1
12-07-2014, 12:03
ебаси путките сте всички. ако искаш да си купиш нещо - отиваш в офиса (улицата) и си правиш оборота (парите). знаете защо на вълка врата му е дебел.

draid
12-07-2014, 14:06
да, спри се, като не ти харесва как изразява становището си, просто спри да се интересуваш от него

Че аз отдавна съм спрял да се интересувам от него. Това обаче не ми пречи да го коментирам като цяло. Как може да влезеш тук и на база на 3 неща нахвърляни от някакъв незнаен източник да изскачаш с епитети като Леке ? Жалкото е че съм се сблъсквал с прекалено много хора като нея. Надявах се, че ще и дойде малко акъл в главата, ама тя май само литна по-високо.

per-dead
12-07-2014, 14:06
Като ти гледам гнусния аватар, според мене ти си трола. Металистче жалко.

Педал.

anonymous708973
12-07-2014, 14:10
Че аз отдавна съм спрял да се интересувам от него. Това обаче не ми пречи да го коментирам като цяло. Как може да влезеш тук и на база на 3 неща нахвърляни от някакъв незнаен източник да изскачаш с епитети като Леке ? Жалкото е че съм се сблъсквал с прекалено много хора като нея. Надявах се, че ще и дойде малко акъл в главата, ама тя май само литна по-високо.

Как може да ми вменяваш думи във всяка тема, независимо дали съм ги казала или не?
И аз се надявах да се научиш да четеш, ама... нъцки.

Тия три неща ги свързах с тоооооолкова примери на (не ми хрумва по-описателна дума, съжалявам наистина) "неебателни" родители, че веднага ми светна. Примери дадох бол. Какъв е авторът, на всички ни е ясно.

draid
12-07-2014, 14:17
Наблюдавам те от както си дошла в тоя форум и все едно и също. Само ще ти цитирам първият ти пост в тая тема. Не знам аз колко мога да чета, но ето това го прочетох добре.

Аре ве.

prosto_chovek
12-07-2014, 20:53
Айде и аз да се включа по същество. Първо - какво означава "нормално" в случая колко е нормално да се дава на едно дете? Защо има деца, които един лев не са видели, цепили са дърва, ринали са на овцете лятото, когато са били на село при баба и дядо и не се оплакват, даже твърдят, че имат много щастливо детство, а има деца, които са получавали от детската градина било то "марков" волтрон, поне по 3 пъти седмично на макдоналдс (защото си спомням, че едно време това беше нещо като лукс), после по 10 лева на ден джобни и пак са недоволни и пак искат, и пак обвиняват и нищо не вършат? Защото критерият за нормалност в случая е много субективен и много често неадекватно се прилага спрямо реалните нужди на детето във възрастта, в която то е. Не е нормално дете на 12 да носи айфон 5 и да реве защо няма айфон 6. Не е нормално и човек в първи курс да има два ката дрехи в гардероба си. Не е нормално бащата и майката да изкарват заедно 800 лева, от които 300 да се дават за цигари, 200 за сметки и минимум по една двулитровка бира на вечер. И не е нормално някой, на когото са осигурени подслон, храна, грижа и все пак джобни, било то 2, 3 или 5 пъти в седмицата, да е недоволен и да брои чашите на баща си. Само че тези неща не са нормални според мен. В много семейства те се считат за редни. Наскоро слушах в метрото разговор между две хлапета на видима възраст трети клас. Едното се подиграваше на другото, че има плейстейшън 3 (как може такъв морално остарял кютук да не бъде изхвърлен), а той има "четворката" и лео меси се вижда като на хипер екстра гига квази септа ейч ди. 100% въпросното дете получава добри джобни, защото говореше със самочувствието на богаташко чедо, глезено от малко от мама и тати и най - вероятно на 20 години ще продължава да очаква да бъде дундуркано по всички направления. Обаче има и деца, на които като им дадеш пари, те ги оползотворяват за неща като спорт, хобита, пътувания насам натам (нали, говорим над 15 16 годишни индивиди примерно) и прочее. Ако детето очаква да получи пари, за да отиде на пейка парти, на което да се напие с кварталните лекета, то тогава баща му, който не инвестира в потенциално лечение на черен дроб на сина си, не е леке, а синът е такова. Много зависи за какво иска въпросните джобни. Ако човекът не е читав, той не трябва да получава много, защото в резултат освен не-читав ще стане и разглезен, което е ужасно грозна комбинация, която се наблюдава доста често (сиреч - прост, ама с пари). Така че дайте да не генерализираме - едно дете трябва да има пари за "излизания", защото "излизания" в различните случаи означава различни неща и "джобните" в различните случаи се използват за различни неща. А това каква домашна работа ще върши детето е глупаво да се коментира, защото отново зависи от състоянието в семейството, защото ако в една къща то живее с майка си, с баба си, с баща си и с по - голямата си кака, едва ли то ще готви и чисти, ако живее с баща си и брат си, който е по - малък, обаче, може и да му се наложи. А ако живее само с майка си, която е безработна и трудоустроена, може да му се наложи освен това и да работи от 15 годишен. Едното ходене до магазина за цигари не е трудност, дори не мисля, че може да се брои като услуга даже. Бащата не е банкомат, а също е човек и ако за него цигарите и бирата са малките ежедневни удоволствия, които има, то е малоумно да се смята, че трябва да се откаже от тях, тогава какво ще му остане - да бачка, за да издържа всички, а за него нищо, при което ще бъде един нещастен човек. Освен това не може да ти дължат нещо, което не е твое. То може да ти се дава или отпуска по желание, но това не е задължение, а по - скоро добра воля, за която трябва да се благодари. Аз съм имал по 50 стотинки, после левче, накрая по 2, докато завърших училище и не съм си позволил да кажа, че нашите ми дължат 365*(5+2*3+2.50*4) лева, понеже винаги е имало хора с по 3 лева на ден от 1 до 12 клас. А някои и това нямат, но са благодарни. Много искам да се върне казармата.

draid
12-07-2014, 22:12
Почти със всичко съм съгласен. Особено много подкрепям връщането на казармата, поне за 3-6 месеца.

tireheb
12-08-2014, 00:09
ей, мамка му
кат бех манечък ме пращаха на магазина и ми викаха, че мога да си задържа рестото
ама много често майка ми после ми го взимаше, да имала дребни за кафе на работа на другия ден
ПОБЕСНЕХ
ОТИВАМ ДА СИ ГИ ИСКАМ
за 10-15 години.... ПЕТ ХИИ ДОЙЧЕ МАРКИ МИНИМУМ МИ ДЪЛЖАТ

LadyDi
12-08-2014, 11:05
Сблъсъкът на титаните.

Темата беше голямо удоволствие за четене.

Благодаря ви :cool:

kalpazanka
12-08-2014, 11:11

Напълни ми душата с това мнение, поклон!

anonymous895156
12-08-2014, 11:22
...

аз кво да направя, като има такива деца? да се задоволявам със санитарния минимум в тяхна чест ли?

prosto_chovek
12-08-2014, 13:01
Ти ако си заслужил с поведението и интересите си повече, би следвало и да получиш повече. Ако интересите ти се свеждат в това да се надрусаш, санитарният минимум би бил повече от достатъчен. Затова съм казал, че е относително понятие "нормални пари за джобни за дете". Защото нормалността се базира на някакви критерии и не е константа точно заради различието в критериите на различните хора. С две думи, ако детето ми е нормално според моите разбирания, не ходи да повръща зад храстите след интоксикация с уиски црън коч в училищната тоалетна, има някакви интереси, ще получава достатъчни джобни за всичкото това в рамките на финансите, с които разполагам. Ако си има гадже, ще получава повече. Ако се държи като идиот и знам, че парите, които му давам, ще отидат за глупости и за натравяния от всякакво естество, съвсем логично е джобните му да се сведат до една баничка на ден, когато ходи на училище и много евентуално някакви къси за събота и неделя с уговорки. В точен човек се инвестира и той заслужава да получава. Лекетата не само, че не заслужават, но и трябва да ядат бой всеки път, когато си отворят устата да се оплакват.

anonymous908491
12-10-2014, 13:46
Напълни ми душата с това мнение, поклон!

хахахах, вие и двамцата сте някви кухи лейки, сякаш една майка ви е раждала, сякаш в една гора сте живели, сякаш от една пещера сте изпълзели.
Глезенето не зависи от финансите, а от това, колко тъпи са родителите и колко прости чавета са направили.

an7raks
12-10-2014, 16:40
Защо има деца, които един лев не са видели, цепили са дърва, ринали са на овцете лятото, когато са били на село при баба и дядо и не се оплакват, даже твърдят, че имат много щастливо детство
+
Дори не е нужно да нямаш един лев, за да те научат на труд от по-рано. Не може до 18 години да си "малкото детенце", което не бива да хваща инструменти от рода на брадви, мотики, лопати и тесли, после до 25 да си студент, който не бива да работи, защото това пречи на учението/а пиенето - не/ и накрая да започнеш изведнъж да ходиш на работа мотивиран и с желание.
Не може да никога да не си се хващал на работа и да цениш труда.
Не може да не си изкарал 2лв и да познаваш парите...

Противно на натрапваното от разни организации, труда в детството е свързан със спомени и задоволството от това да си заслужиш нещо... Било то, заработвайки пари или вършейки нещо полезно в семейството. :)

tireheb
12-10-2014, 16:46
+
Не може до 18 години да си "малкото детенце", което не бива да хваща инструменти от рода на брадви, мотики, лопати и тесли, после до 25 да си студент, който не бива да работи, защото това пречи на учението/а пиенето - не/ и накрая да започнеш изведнъж да ходиш на работа мотивиран и с желание.

какво ?
наистина ли изводът е, че ако си цепил дърва на 16, то после на 25 ходиш на работа "мотивиран и с желание" ?
хд

prosto_chovek
12-10-2014, 17:01
Не, но това учи на работни навици, тоест ако си свикнал да работиш от малък, след това ще си по - организиран в работа и ще ти е по - лек труда от гледна точка, че няма да ти е като ново и ще се приспособиш по - лесно към работната дейност. Освен това ще знаеш, ако така са те възпитавали, че след работата следва заслужена награда/печалба, което ще те мотивира и е ходиш на работа с желанието да заслужиш повече.

anonymous708973
12-10-2014, 17:26
Ще ми обясни ли някой, моля, как човек, отраснал в голям град, ще е цепил дърва, ще е държал мотики, търнокопи и прочие инструменти? Да помага в домакинството очевидно не се брои.

Идеята ми е ясна, де - напълно вярно е - няма как да си пълен търтей и изведнъж да се трансформираш в нещо коренно различно. Чудя се как някои съученички, които не знаеха от кой край се хваща прахосмукачката, се оправят сами в друга държава, ама то... неволята учи :д

an7raks
12-10-2014, 17:36
Пинко, то заради това отрасналите в градски саксийки са по-предразположени към снимки с обърнати джуки в огледалото на разни съмнителни заведения... Доста погрешно такива ги наричат селяни... ;)
Казвам предразположени, не че е задължително.

какво ?
наистина ли изводът е, че ако си цепил дърва на 16, то после на 25 ходиш на работа "мотивиран и с желание" ?
хд

Да, по причините, които каза Човекът.

tori
12-10-2014, 19:13
Доста погрешно такива ги наричат селяни... ;)
Аз лично съм повече за „селяндури“, щото селянина е учен да бачка на къра, селяндурите въртят далаверки и се мислят за яки.
Темата няма да я коментирам, щото не ми е кеф.

Auriss
12-10-2014, 19:53
Интересното е, че държавите, в които хората си гледат децата като писани яйца, са с най-висок жизнен стандарт и доход на глава от населението.

Звучите като раждани преди 80-та =Д

therichbitch
12-10-2014, 20:36
Пинко, то заради това отрасналите в градски саксийки са по-предразположени към снимки с обърнати джуки в огледалото на разни съмнителни заведения...

брей, каква причинно- следствена връзка, ум да ти зайде
винаги съм казвала- на когото не му харесва големият град, е свободен да отива да си копае доматите

an7raks
12-10-2014, 20:49
винаги съм казвала- на когото не му харесва големият град, е свободен да отива да си копае доматите

Брей, каква си гражданка, направо ми се одърви селския...

draid
12-10-2014, 21:17

Гражданката, гледай да не се окаже само, че уикенда си ходиш на "вилата". Че такива като теб най-много ги обичам. Не му понасял големият град. Кое да ми понася ? Ти имаш ли идея, че в София софиянци са не повече от 10-20%. Направо като чуя такива плоски изказвания и ми иде да му тегля едно на автора. Живея от камара години в София и никога не съм си позволил да обяснявам че съм от София, защото корените ми не са от там, вероятността твоите също да не са е около 95%.

Ина, думата търнокоп не я бях чувал/чел от сума години, направо ми оправи вечерта.

Auriss
12-10-2014, 21:36
дрейд май скакалци са му налазили доматите

интересно как вероятността да си софиянец по принцип е '10-20%', а вероятността ричибичи да е софиянка е около 5% ;д

an7raks
12-10-2014, 22:01
интересно как вероятността да си софиянец по принцип е '10-20%', а вероятността ричибичи да е софиянка е около 5% ;д
То си личи кога някой е столичанин в повече...

draid
12-10-2014, 22:05
дрейд май скакалци са му налазили доматите

Лесно е. Има фактори които драстично намаляват шансовете й. Почти всички пришълци или децата на пришълци говорят по тоя начин. Ама щом съм видял една девойка от Нови Искър да ми обяснява "вие от провинцията" значи всичко съм видял. Може като нищо да се окаже и тая девойка толкова софиянка.

anonymous708973
12-10-2014, 22:16
Ина, думата търнокоп не я бях чувал/чел от сума години, направо ми оправи вечерта.

8-)

П.С.
Като чуя "провинция" и съблюдавайки малоразмерността на държавицата ни, ме избива на неконтрулируем смях.

Auriss
12-10-2014, 22:19
8-)

П.С.
Като чуя "провинция" и съблюдавайки малоразмерността на държавицата ни, ме избива на неконтрулируем смях.

тва щото си от провинцията ;д

// не се сдържах, съжалявам ;д

anonymous708973
12-11-2014, 06:57
тва щото си от провинцията ;д

// не се сдържах, съжалявам ;д

И аз така реших. Ем, шанс. Отивам да си поливам градината.
8-)

prosto_chovek
12-11-2014, 08:12
Е, сега на селяни и граждани ли го обърнахте? По конституция "всеки, роден на територията на Република България е неин гражданин". Селянията е състояние на духа и не зависи от мястото на раждане и местожителството. А за децата, които живеят в градовете, има предостатъчно работа, освен къщната, стига да проявяват (родителите им) интерес да ги запознават с нея - малко ли занаятчийски школи има, доброволни дейности, боядисване на пейки и садене дръвчета в парковете? Само че децата проявяват повече интерес в трошенето на съответните. А децата на село не го правят.

kalpazanka
12-11-2014, 13:11
хахахах, вие и двамцата сте някви кухи лейки, сякаш една майка ви е раждала, сякаш в една гора сте живели, сякаш от една пещера сте изпълзели.

Поклон пред майка ти за възпитанието, което ти е дала! Евала!

anonymous908491
12-11-2014, 13:35
Това гатанка ли е, нужно ли е да заместя думата 'поклон' с нещо нецензорно, за да получа точния ти отговор ?

kalpazanka
12-11-2014, 13:43
Все пак съм *куха лейка* и най-малко мен трябва да питаш какво да правиш в случая.

anonymous908491
12-11-2014, 14:10
Няма невъзможни неща
http://pik.bg/%D1%82%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D 0%BD-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7-news250565.html

ако се постараеш достатъчно, ще успееш да ми отговориш.

kalpazanka
12-11-2014, 15:24
Не е въпроса дали ще успея да ти отговоря, а дали изобщо искам. Прави разлика.

therichbitch
12-11-2014, 17:03
бла бла бла
не си ходя,
от тези 10% съм
не го изтъквам,
отговарям на малоумно обобщаване на "хората в градски саксийки"
схвана ли?
колкото "като не ти харесва да ядеш картофи, не яж" важи с пълна сила, със същата важи и "като не ти изнася гадната, мръсна София, недей да живееш тук" аз виждам единствено хладна рационалност в подобен съвет, а на вас, ако не ви изнася формулировката по едни или други причини, е ваш проблем

Сами го превръщате в отрицателно изкаване. Лошо ли е да си копаеш доматите и градината и да береш ягодки? Да, в големия град никой не го прави, всички са забързани и гледат да направят денонощието 30 часа.

По този повод една статия, която ме вкара в размисли:
http://webstage.bg/socialni-temi/1167-umorenite-ot-zhivota-hora-koito-zaryazvat-vsichko.html

anonymous908491
12-11-2014, 17:25
Не е въпроса дали ще успея да ти отговоря, а дали изобщо искам. Прави разлика.

Не ми се прави на умна, и ти не знаеш защо тюлените изнасилват пингвини.

draid
12-11-2014, 18:36
не си ходя,
от тези 10% съм
не го изтъквам,
отговарям на малоумно обобщаване на "хората в градски саксийки"
схвана ли?
колкото "като не ти харесва да ядеш картофи, не яж" важи с пълна сила, със същата важи и "като не ти изнася гадната, мръсна София, недей да живееш тук" аз виждам единствено хладна рационалност в подобен съвет, а на вас, ако не ви изнася формулировката по едни или други причини, е ваш проблем

Сами го превръщате в отрицателно изкаване. Лошо ли е да си копаеш доматите и градината и да береш ягодки? Да, в големия град никой не го прави, всички са забързани и гледат да направят денонощието 30 часа.

По този повод една статия, която ме вкара в размисли: http://webstage.bg/socialni-temi/1167-umorenite-ot-zhivota-hora-koito-zaryazvat-vsichko.html

Я ми кажи в кой квартал живееш и от къде са баба ти и дядо ти, респективно техните родители ?

prosto_chovek
12-11-2014, 19:29
Един интересен факт само. Когато е построена Борисовата градина на центъра на София, е било наложително да се построи около нея стена, за да не си пасат софиянци овцете в нея. Стигнало се е до протест, при който главатарят е казал - на мене парк ми не требе, я ми требе поляна да си пАса Овците. София се е разполагала между Орлов и Лъвов мост, сиреч идеалния център. Люлин, Надежда (тогава със старото си име, което не знам), Младост, Лозенец и прочее, са били села в покрайнините на София. Просто тогавашната буржоа е била ситуирана на жълтите павета, царския дворец и тогавашните административни сгради, а обикновените хора са живеели също като хората по селата, тъй като София практически е била едно село, което е било опасано с кални улици навсякъде, където не са били жълтите павета. Става въпрос за времето на Стефан Стамболов и преди Втората Световна война. В това време в Русе са построени сградите, носещи славата на града като "малката Виена". Ямбол е бил преуспяващ от търговска гледна точка град, богат и със заможни хора. И още много примери.
А когато попиташ някого в Берлин - а вие защо не живеете на село, отговорът е - нямам толкова пари, за да си го позволя (чувал съм го като разказ от сигурен източник).
Погледнато към ден днешен, това, което София предлага в повече от Русе и Ямбол, това са повечето работни места, няколкото мола в повече, мръсният въздух (с който може да се конкурира само Перник, близо до София), блъсканицата в метрото, рейсовете, тролеите и трамваите (сега някой ще каже - ама то трамваи и метро има само в София, а има ли нужда в други градове от такива реално), паметника пред НДК и високите цени. Практиката показва, че в малките градове и села хората са по - задружни, а ако погледнем значимите хора в българската история, повечето от тях са от т.нар "провинция". Тогава с какво ви кара да се чувствате повече факта, че сте кореняк софиянци или текущи такива, вместо граждани на град Елхово, Карнобат, Белоградчик, Бяла Слатина, Вълчедръм или което и да било населено място и каква е причината гражданите на село Мрамор или Балша, например, да се наричат софиянци с гордост?

Ivaaaaa
12-11-2014, 19:44
Белоградчик, Бяла Слатина, Вълчедръм

абе не е много яко според мен да си гражданин от северозапада с изключение на Враца, разбира се <3. положението тамА е много зле, хората са много зле. добре че са куку бенд и краси радков, за да се сещат от време на време за нас :Д

иначе и ас сам софианка. от неколко годин живея тука.

prosto_chovek
12-11-2014, 19:57
абе не е много яко според мен да си гражданин от северозапада с изключение на Враца, разбира се <3. положението тамА е много зле, хората са много зле. добре че са куку бенд и краси радков, за да се сещат от време на време за нас :Д

иначе и ас сам софианка. от неколко годин живея тука.

Тама а бедно, ама ората са задушевни и има яко яденье и пиенье :D И също има много хора, преуспели, идващи от тази част на България, която има и солидна история зад себе си. Което беше и част от идеята.

Ivaaaaa
12-11-2014, 20:04
да, да, разбрах те. то тва ясно. богата история, големи личности, ма като е беден район, виж всеки се бута да се нарече софЯнец. заради бедността, хората изпростяват. общо взето наистина си е северозападнал край. а този мит за задушевните хора е само мит :Д. всеки е сърдит и войнствено настроен.
единственото ни хубаво е пословичната ни интелигентност ;д
/оф, сори за тавтологията, не съм мно адекватна в момента ;д

therichbitch
12-11-2014, 20:15
Погледнато към ден днешен, това, което София предлага в повече от Русе и Ямбол, това са повечето работни места, няколкото мола в повече, мръсният въздух (с който може да се конкурира само Перник, близо до София), блъсканицата в метрото, рейсовете, тролеите и трамваите (сега някой ще каже - ама то трамваи и метро има само в София, а има ли нужда в други градове от такива реално), паметника пред НДК и високите цени.

Преиначавате думите. Аз попитах: защо като не харесваш даден град/място, стоиш там?
Някъде да видя някой да каже: аз съм софиянец, леле колко съм голям? Така ви изнася да четете, някой като спомене София и се жегвате. Ако си мислиш, че да кибичиш в София/Берлин/Перник или Париж и в същото време да търсиш само кусури и да изреждаш кое не е наред, е приемливо и нормално, и несмешно,ок.

дрейд,
ако от целия ми коментар само за едно нещо се хващаш (отново) и това е да разнищиш корените ми на база на кварталите, на чиято територия са живяли кореняците, то смятам за повече от удачно да подмина присъствието ти в темата.

И се казва В центъра

prosto_chovek
12-11-2014, 20:15
Напоследък да, ама то глада кара хората да освирепяват. Понеже имам село точно до Бяла Слатина, на времето беше точно, както го описах, ама и работа имаше. А в Попица СофиянЕте е по - скоро подигравателно нарицателно. Може би по селата донякъде се е запазило въпреки бедността характерното. Конкретно от Враца нямам наблюдения.

prosto_chovek
12-11-2014, 20:25
Преиначавате думите. Аз попитах: защо като не харесваш даден град/място, стоиш там?

Две причини, свеждащи се към една - финансовото благополучие. А поотделно:
- В по - големия град към дадения момент има по - добър шанс да получиш качествено образование;
- В по - големия град към дадения момент има по - добър шанс да получиш по - добре платена работа;
А това, че на някои хора им е по - готино да живеят в блок, отколкото в къща с двор и смятат столичанин за похвална квалификация, вече си е личностен проблем. therichbitch, не беше насочено към теб по никакъв начин, понеже аз не съм видял в тази тема да парадираш с това, че си от София, поради което си нещо повече от останалите. Но има един социален феномен, така наречените "софиянци, които не са селяни", разбираш ме, които са особено дразнещи, понеже смятат себе си за повече по две направления:
- те идват от село и смятат, че са повече от съгражданите си, защото те още водят козите, а те работят в магазин "у софЕата", а в същото време селянията им, която уточних, че е състояние на характера, избива и те, понеже по презумпция се считат за по - малоценни, понеже са от село, та затова искат да изтъкнат, че са софиянци, за да се почувстват нещо повече;
- те са с корени във София и по същото разбиране, незнайно от къде набито, считат всички от провинцията за по - нисш клас хора;
Не казвам, че всички са такива.
Двата случая се свеждат към едно определение - тъпаци. Точно, за да не става объркване с тези тъпаци, се опитах да изравня понятията София и останалите населени места, всяко с предимствата и недостатъците си, но не съм те нападал по никакъв начин. :)

therichbitch
12-11-2014, 20:28
ами, браво за овладяния и спокоен отговор, рядко се среща във форум

bloodyF
12-12-2014, 08:02
Сашо, това с работата и образованието не е оправдание да седиш в един град (било то София или Ню Йорк, без значение) и да мърмориш постоянно.
Работа има и в малките градове, задочно обучение също. Имам една позната, живее с приятеля си. Еййй, това момиче не спира да мърмори как мрази София и пр. Има възможност за задочно, а дори и не работи в момента. И съм и казвала като не й изнася да си хваща гъза в ръка и да си ходи вкъщи, ама не можело, в града се ''просперирало'' . Ебати просперитета, да си мизерен, сдухан и да не понасяш нищо от обкръжението ти, квартирата да ти е сейф плейс и да чакаш гаджето да си дойде, защото нямаш други приятели. Доста изкривено мислене.

prosto_chovek
12-12-2014, 09:19
Това си е въпрос на приоритети и личен избор. Много хора не признават задочното обучение за качествено, а има и специалности, които няма как да учиш задочно. В един град като Чирпан, например, работа може би има, но не е толкова, колкото в по - големия град, много по - трудна е реализацията и също така зависи каква работа искаш да работиш. Един пример по принцип - искаш да станеш моряк, но не харесваш конкретно нито Варна, нито Бургас, само че моряк в Пазарджик не можеш да станеш, нито можеш да учиш за моряк задочно в Кърджали. Разбираш какво имам предвид. Да не говорим, че ако, понеже има работа в малкия град и ти останеш в него и работиш каквото дойде, ще си недоволна от това, че работиш гадна и нископлатена работа или работа, която никак не ти пасва, въпреки че си в града, което пак свежда към недоволство, сиреч се връщаме от начало. Не си съвсем права и че има и работа по принцип в малките градове, защото съм свидетел на това как в град Елхово е пълно с безработни и не само, че не откриват нови работни места, а и съкращават хора, с което безработицата се повишава, а в Елхово никой не инвестира в създаване на нови работни места, понеже всички гледат да инвестират в София и по морето. Освен това не съм съгласен и с това, че факта, че не живееш в любимия си град или родния си град би трябвало да те прави мизерен и сдухан, ако приемаш нещата нормално - да, може би София не ти е любимото място за живеене, но си щастлив в София заради обкръжението, работата, университета, училището си, като при всеки удобен момент можеш да си се върнеш на село. А мърморенето в много случаи не произлиза точно от това къде се намираш и колко ти харесва, а от проблемите, които имаш. Защото същите хора, които мърморят колко им е мръсна София, ако бяха останали в Крива бара, щяха да реват, че не са имали възможност да се развиват в София, тоест това са хората, които по принцип са недоволни от живота където и да ги сложиш. А и ти казваш сама, че в конкретния случай момичето няма други приятели, освен гаджето си. Това на мен ми говори доста за това защо тя се чувства така.

draid
12-12-2014, 15:40
Това задочното образование е малко като секса с презерватив - има го, ама не е същото.

102
12-12-2014, 20:37
ей селяни

tireheb
12-12-2014, 21:00
Сашо, това с работата и образованието не е оправдание да седиш в един град (било то София или Ню Йорк, без значение) и да мърмориш постоянно.
Работа има и в малките градове, задочно обучение също.

има, да
една и съща позиция е заплатена с едни 30% по-ниско
и то във варна, да не си помислиш
сметни в сливен кво е. или па у видин
и не е като цените и те да са 30% по ниски, да кажеш

bloodyF
12-12-2014, 21:41
Не е така с цените. Щото в по-малките градове и наемите са по-ниски, и цените на градски транспорт, и храните дори. Не ми се обяснява сега.
Идеята ми беше друга, ако имам време ще поясня.

102
12-12-2014, 21:44
да, за храните би било интересно