View Full Version : Били ли сте приятели с човек, който има перфектен живот?
pandorasbox
05-13-2015, 16:16
Йей, първата ми тема.
Задавам този въпрос главно за да се убедя, че не съм единствената с приятелка, която меко казано и да спечели Националната лотария, няма да се очудя изобщо.
На нея всичко й е на 6 (не завиждам, радвам се за нея щото тя ми е единствения близък човек от даскало)- оценки, външен вид, взаимотношения, държание. Всичко.
По всички предмети изкарва почти само 6 (само един път изкара 3 по биология щото й казах грешни отговори, не бяхме учили 8-)), а иначе според нея тя почти никога не учи. Винаги преди някакво контролно ми разказва как едвам учела по еди-какво си, а иначе получавала високи оценки.
Със спорта е същата работа. Тя е тренирала поне 3 различни спорта и е напреднала и в трите. А аз съм тренирала народни танци, модерен балет, бадминтон и у-шу и се отказах от всичките на третия месец само защото бях гола вода.
Взаимотношения- може би в тази сфера тя обира точките. На училище, а и извън него винаги се запознавам с някакви хора, които се държат толкова арогантно, злобно и самоуверено, че ми иде да потъна в земята от срам. Пък тя ги опитомява като малки лъвчета. Постоянно се опитва да ме убеди колко добри и срамежливи били, колко добре се държали с нея, колко били близки... Аз не мога да кажа същото. Е, т'ва беше. 8-)
Ако и вие имате такива приятели, пишете! Моля без злоба и оплаквания, тази тема не е за това.
А сигурна ли си, че не й завиждаш?
Иначе да, имала съм такава приятелка и емоциите ми варираха от завист, която като че ли тогава отричах (а сега си давам сметка, че съм завиждала), до това да я обожествявам и да искам да бъда като нея :)
Някои хора просто имат подход и им върви. Други, по някаква причина излъчват по-друга енергия и другите ги тъпчат. Казвам го, щото това със злобата и арогантността на различни хора ми звучи мноооого познато в моите ученически години.. И за това, че аз не можех да опитомявам злобарите. 'Ма както и да е.
Иначеее... Може би не си писала темата за съвет, но все пак аз ти давам един: не се отказвай лесно, това е вреден навик. Това че си слаба в някакъв спорт не значи да се отказваш веднага. Постоянство му е майката. Постоянството много дава :)
anonymous908491
05-13-2015, 16:36
Аз нямам такива приятели, но всичките ми приятели имат такъв.
pandorasbox
05-13-2015, 17:55
А сигурна ли си, че не й завиждаш?
Иначе да, имала съм такава приятелка и емоциите ми варираха от завист, която като че ли тогава отричах (а сега си давам сметка, че съм завиждала), до това да я обожествявам и да искам да бъда като нея :)
Някои хора просто имат подход и им върви. Други, по някаква причина излъчват по-друга енергия и другите ги тъпчат. Казвам го, щото това със злобата и арогантността на различни хора ми звучи мноооого познато в моите ученически години.. И за това, че аз не можех да опитомявам злобарите. 'Ма както и да е.
Иначеее... Може би не си писала темата за съвет, но все пак аз ти давам един: не се отказвай лесно, това е вреден навик. Това че си слаба в някакъв спорт не значи да се отказваш веднага. Постоянство му е майката. Постоянството много дава :)
Извинявам се много, ако писанията ми са прозвучали злобни или завистливи (от това най-много се страхувах), но аз никога не съм й завиждала, просто ме шашка как на някои им е толкова лесно, а други (такива като мен) трябва да полагат огромни усилия във всичко и въпреки това постигат толкова малко. Но няма да се предавам! :)
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/17/cd/cc/17cdcca465e02ae56d3a6849cfaea638.jpg
DEPRE$$ED OCEAN
05-13-2015, 17:59
Няма нито перфектен човек нито перфектен живот това са глупости.
++ :D
За да не ти върви в даскало, особено при днешните изисквания, трябва или да си пълен дебил, или да си бъркаш по разни отвори по време на час, вместо да слушаш...
В спорта се иска само постоянство, ако гониш някакво състезателно ниво, може би ще ти трябва И талант, и да си го започнала навреме.
Да не те мачкат се иска само да умееш да скръцнеш със зъби и да не ти пука особено.
Жалко, че тея работи не ти правят живота перфектен.
dreamwalker
05-13-2015, 18:42
просто ме шашка как на някои им е толкова лесно, а други (такива като мен) трябва да полагат огромни усилия във всичко и въпреки това постигат толкова малко.
Това, че ти не виждаш положените усилия, не значи, че ги няма.
Ти виждаш само успехите, защото това е избрала да показва тя.
weheartiit
05-13-2015, 19:00
В началното училище имах такава приятелка и да си призная доста и завиждах.
След това видях,че и тя не е перфектна.Сега също имам такива приятелки.
Доста често ми е тъпо защото получават някой неща без никакви усилия,а аз
за тези неща трябва да се правя на луда и така.Просто някой хора са големи късметлии.
Старая се да потискам тези емоции като цяло,завистта затормозява само нас.
sunrisee6
05-13-2015, 19:05
Защо трябва да се сравняваш с нея? Сигурна съм, че не и е перфектен живота, дори и така да изглежда отстрани. Имам приятелка, която също изглежда така на пръв поглед - пари, добро семейство, много приятели, красота, ум, успехи във всичко... мислиш си, че и е екстра, но малко хора знаят, че е на успокоителни и не може да спи сама и т.н...
Казвам ти това, за да видиш, че нещата винаги имат 2 страни и само човек си знае какво му е на душата и какво му е коствало да стигне до тук. Няма перфектни животи и перфектни хора.
Ако ти се стегнеш, спреш да гледаш нея/да се състезаваш с нея/ и си по-упорита, съм сигурна, че ще си и доволна от себе си и от живота си!
Не си ми прозвучала злобно и завистливо, просто предполагам че все пак... абе, не знам, нормално е хората да се сравняваме. ВСЕКИ го прави в някаква степен, това си е даже механизъм за оцеляване.
И да й завиждаш кво? Човек си, хората завиждат понякога. Не казвам, че завиждаш, въпреки че така ми се струва (защото иначе нямаше да се сравняваш), но дори и да го правиш, кво.. Човешко си е.
Иначе съм съгласна и с dreamwalker, хората показват едно, а се прибират вкъщи и си режат вените, примерно.. :D
Просто и ти бъди така, активна, усмихвай се и се запознавай с хора. Не показвай много-много слабости, за да не те удрят точно там (освен на близките, естествено) и ще бъдеш и ти така "готина" като нея.
weheartit написа по-горе, че някои хора просто били късметлии. Не мога да съм по НЕсъгласна. Не е въпрос на късмет. Нищо не е даденост. Ако полагаш усилия си успешен, ако не полагаш - не си. Малко неща са даденост, като напр. дали си расъл в хубаво семейство или не, което естествено влияе на самочувствието, осанката, а от там и на социалната среда. Да, стартът никога не е равен, ама тва не е причина да казваш че някви хора са късметлии, а ти не.
И пак казвам, същите въпроси съм си ги задавала и аз. Даже откровено си злобях и се самосъжлявах и тва не ме докара до никъде. Или си вземаш живота в ръце, или не, и тогава и на теб всичко ще ти бъде по вода.
weheartiit
05-13-2015, 20:37
Не си ми прозвучала злобно и завистливо, просто предполагам че все пак... абе, не знам, нормално е хората да се сравняваме. ВСЕКИ го прави в някаква степен, това си е даже механизъм за оцеляване.
И да й завиждаш кво? Човек си, хората завиждат понякога. Не казвам, че завиждаш, въпреки че така ми се струва (защото иначе нямаше да се сравняваш), но дори и да го правиш, кво.. Човешко си е.
Иначе съм съгласна и с dreamwalker, хората показват едно, а се прибират вкъщи и си режат вените, примерно.. :D
Просто и ти бъди така, активна, усмихвай се и се запознавай с хора. Не показвай много-много слабости, за да не те удрят точно там (освен на близките, естествено) и ще бъдеш и ти така "готина" като нея.
weheartit написа по-горе, че някои хора просто били късметлии. Не мога да съм по НЕсъгласна. Не е въпрос на късмет. Нищо не е даденост. Ако полагаш усилия си успешен, ако не полагаш - не си. Малко неща са даденост, като напр. дали си расъл в хубаво семейство или не, което естествено влияе на самочувствието, осанката, а от там и на социалната среда. Да, стартът никога не е равен, ама тва не е причина да казваш че някви хора са късметлии, а ти не.
И пак казвам, същите въпроси съм си ги задавала и аз. Даже откровено си злобях и се самосъжлявах и тва не ме докара до никъде. Или си вземаш живота в ръце, или не, и тогава и на теб всичко ще ти бъде по вода.
Ами аз говоря от моя гледна точка,от средата където съм аз.Сериозно,никога ли
не си виждала как хора,които не правят нищо,мързеливи,доста често са и супер нагли и
получават неща,които не заслужават?Имам много такива познати наистина,има и такива,които
дори не си поставят дадено нещо за цел,но направят ли и минимално усилие всичко им се получава.
Не знам как да го нарека,но според мен това си е чист късмет да получаваш нещо на гърба на нищо.
anonymous908491
05-13-2015, 20:53
не си виждала как хора,които не правят нищо,мързеливи,доста често са и супер нагли и
получават неща,които не заслужават?Имам много такива познати наистина,има и такива,които
дори не си поставят дадено нещо за цел,но направят ли и минимално усилие всичко им се получава.
Не знам как да го нарека,но според мен това си е чист късмет да получаваш нещо на гърба на нищо.
Мразиш умните, защото си тъпа.
аз съм виждала и го виждам.
има моменти, в които ми писва и ме хваща яд на живота/съдбата/кармата/кактоискашгонаречи, защото, Бога ми, знам, че аз цял живот си скъсвам задника за всяко едно малко нещо, докато някои си свиркат и минават между капките. убедила съм се, че има такова нещо като късмет (наричат го по различни начини хората - майка ми покрай нумерологията му казва "ангели хранители"), имам и примери покрай себе си, знам, че освен всичко останало, носи със себе си едно нездраво спокойствие, което нерядко води до инертност и мързел.
иначе, по темата: съгласявам се с изказването, че няма перфектни животи и хора.
такава като твоята приятелка (каквато я описваш) съм наблюдавала дълги години. бързо спря да ми бъде интересно:Д
ключовата дума в коментарите за мен (б)е "ИЗГЛЕЖДА", да, нещата рядко изглеждат такива, каквито са в действителност.
на въпроса в 1-вия пост - не, но съм срещала хора, които имат това, което на мен ми липсва в даден момент. кофти, 'ма такава е играта - ако имаш силни карти си чилваш, инак - блъфираш или пасуваш - въпрос на избор;
Много се кефя, когато някой започне да се оправдава с късмета... Особено в училище... Той човека половин час си рови в носа, другата половина се чуди къде да си залепи творението, после преди контролно започва да чете като изумен и казва, че си бил скъсал задника от учене, ама нямал късмет.
Както казах, дипломата ти от средното може да е под 5 дори и без да учиш, само ако си пълен глупак или не слушаш в час, което пак значи, че си глупак в някаква степен.
И изобщо, в повечето неща можеш да минеш без някакви неимоверни усилия, стига да имаш малко акъл как да си улесниш живота. Не знам какво толкова хейтите мързеливите, след като мързелът е движещата сила за прогреса. Ако хората не ги е мързяло да ходят пеш, никога е нямало да опитомят и използват животни за придвижване на дълги разстояния, ако после някой не го е домързяло да впряга коня всяка сутрин, автомобилите нямаше да съществуват, ако не ни мързеше да смятаме, нямаше да има и компютри и т.н...
NomNomNom
05-13-2015, 22:14
Имах една съученичка, както вие описахте + че всички винаги бяха на нейна страна, каквото и да се случи.
Не знаех никакви подробности за семейството й ( освен че е добро, добри професии, интелигентни хора, с възможности ) , почти не е споделяла за родителите си, но нещо, което си спомням -
- " Ами аз майка ми никога не съм я виждала без грим ( черен молив)"
По-надолу ще напиша защо се сещам от време на време за това.
Да изглеждаш добре е УМЕНИЕ + гени, щото почти с всякакви гени можеш да се докараш до як външен вид +, огромен + - трябва да си признаеш
1. Че не изглеждаш добре според стереотипите
2. Че всъщност искаш да изглеждаш добре, въпреки че се оправдаваш, че външният вид не е най важното
3. Ако искаш да си с адекватен външен вид, също трябва да определиш какви цели имаш, комуникация с какви хора включва и какво е общото в техния стил ( например искаш да дружиш с пънкари, пък като се обличаш като чалга звезда, няма да стане, или искаш да растеш в определена среда - в някои среди е достатъчно да спазваш бизнес дрес кода и да нямаш странна прическа, в други можеш да си ходиш като клошар и пак да растеш, защото хората не са толкова лесно манипулативни и гледат кво работиш :д ), и да спазваш това, не да си затваряш очите, че ще си приет такъв какъвто си.
То няма лошо, но като те отритнат, не трябва да се чудиш какво, ами е ясно - тр да се замислиш дали те кефи нещо в тази среда, за да си заслужава да правиш жертви да се нагаждаш, но е съвсем сигурно че ти си отговорен, че не си се пригодил сам.
2. Да си добър ( не на ниво балканиади, ама пак на аматьорско-високо ниво :д) в спорта - УМЕНИЯ = ДИСЦИПЛИНА, ПОСТОЯННОСТВО .... + гени. Върви й, щото има нужните умения, а не, щото е много надарена.
3. Да си добър в науките, или изкуствата, или езиците - за всяко от тях си има похвати и няма такива филми - върви ми математиката, но не и физиката...= решавам задачи, но ме мързи да уча.
Пак казвам, за всяка област преди да я хванеш, трябва да се замислиш какви похвати ти трябват, за да я пребориш.
Също как сам да се мотивираш.
Та, това момиче, 1во
- в българия нямаме problem solving и процесуална култура, никой не те учи КАК ДА УЧИШ и как да усвояваш материал, и как да го прилагаш
- 2ро - хората, които от ниска класа ( ниски доходи, нисък стандарт на живот ) дръпнат в средна, или висока средна - явно са налучкали някак си тези похвати, тип проба грешка или имитация на успешно поведение, но важното е, че те започват да ги прилагат и
3то - децата им прихващат.
Не казвам, че схватливи деца не се раждат в по-нормални семейства - раждат се, също всеки човек има набор от доста заучени похвати с цел адаптация към текущата среда, но тез, по-очевидните примери са по-често от по-добри семейства, защото като цялото ти семейство са такива, ти все ще прихванеш поне това, което ще ти е егоистично полезно :д
И, разбира се - чуждото винаги е по хубаво, всеки си мисли, че на другарчето му е много добре
но малко хора знаят, че е на успокоителни и не може да спи сама и т.н...
какви ли не нещастия при всеки човек, във всяко семейство.
И вместо да ги гледаш и да се чудиш - що те имат всичко - недей да го приемаш емоционално, ами се замисли - какви умения ми липсват, че да бъда и аз такава и как да ги развия?
Например аз бих казала, че на теб ти липсва постоянство и когато нещо не се случи с лекота, губиш мотивация, и се оправдаваш че просто на другите им върви.
Аз пък твърдя, че в пубертета особено всичко, което ти се случва, е резултат от възприятията и нагласата ти...повечето преживявания са чисто нови и с грешните представи /от хилядите изгледани сериали и филми примерно/ обикновено не остават важни щастливи спомени повечето събития, защото нали си очаквал да се обърне света, пък то разбираш ли не е нещо особено. Реално с усмивка и оптимистична настройка нещата в тея години стават най-лесно и така се запомнят като истински щастливи. Да, знам за разбърканите хормони, представи, идеали и страсти, и в депресийки съм изпадала, ама съм била позитивна, дори и насила понякога, и споменът ми за тези години е супер щастлив и слънчев. Но по-голямата част от хората изживяват пубертета си като вечно отритнатите хора - не изглеждали добре, нямали приятели, не излизали по интересни места, не ги пускали техните на море, нямали гадже, училището било трудно - но и никога не се сещат да променят нещо. Та - щастието трябва да се заслужи малко или много.
Такъв човек, дето всичко му се получава, не съм имала около себе си, но всички хора са умеели нещо много по-добре от другите - я партита, я запознанства, я личен живот, я учене, рисуване, спорт. И все пак си имаше равновесие, правиш усилие, получаваш подкрепа от околните и резултатът е отличен. Тъй или иначе това са годините, в които избираш дали ще работиш над собственото щастие, или само ще мрънкаш, че животът е несправедлив и ще си вечно нещастен, не защото е така, а защото не разпознаваш усещането от задоволството и успеха и ги задушаваш с драма.
per-dead
05-13-2015, 23:01
+++
Нищо не е такова, каквото изглежда. Особено перфектните неща. Винаги под тях се крият някви грозни истини. Но пък се замисли - на теб ти трябват усилия за да постигнеш нещо, а на нея не. Ще пораснеш и ще разбереш, че хората оценяват само нещата, за които са се борили и са преживяли трудности заради тях, а тези, за които не са положили усилия, ги приемат за даденост.
Ще пораснеш и ще разбереш, че хората оценяват само нещата, за които са се борили и са преживяли трудности заради тях, а тези, за които не са положили усилия, ги приемат за даденост.
за мен това е есенцията на темата!)
//а да си обясняваме, че всички умения, способности, похвати, дела в живота са универсални и достъпни за всеки е нещо като американската мечта. първо да станем киборги, после ще си програмираме всичко възможно... и пак ще има дефицити, защото в края на деня не сме машини, а сме над телесното, емоциите и жестовете са експресивни и видими, но чувствата и мислите не се демонстрират знаково, а символно, и в това е красотата на света.
И още нещо, за което прочетох нагоре - дори да допуснем, че всеки може да усвои всичко (става въпрос за умение, което извършва собственоръчно, не през машина; ) - той може да усвои единствено вече усвоени от друг неща (през наблюдение, след учене/преподаване, етц.), т.е. - едно вторично (по)знание/умение, което не развива света и човечеството по никакъв начин. Изобщо, страшно "смислено" е да догонваш други по отъпкани пътеки, вместо да се фокусираш върху развитието на собствения си потенциал, да...
anonymous708973
05-14-2015, 10:09
Не знам какво толкова хейтите мързеливите, след като мързелът е движещата сила за прогреса. Ако хората не ги е мързяло да ходят пеш, никога е нямало да опитомят и използват животни за придвижване на дълги разстояния, ако после някой не го е домързяло да впряга коня всяка сутрин, автомобилите нямаше да съществуват, ако не ни мързеше да смятаме, нямаше да има и компютри и т.н...
Това е толкова 'лабав аргумент, че няма накъде повече.
Постът на Номи е просто брилянтен! Евала.
Аз не бих съумяла да си изразя мислите така, но да кажем - причината да не получаваш това, което искаш, е, че мислиш, че на другите хора им пада от небето. Не си даваш сметка какви усилия са положени и не се опитваш да приложиш бенчмаркинг.
Друга мисъл, която ми хрумва в този контекст - само глупакът прави едно и също нещо по един и същи начин и се надява на различен резултат.
И пример: една приятелка напоследък се е разжалвала защо не може да си намери половинка, все е на едната крайност как за нищо не я бива, все е на другата как била хубавичка и умна, пък ето, не можела. И на мен как "все ми се получавало".
Опитах се деликатно да подхвърля няколко пъти къде е проблемът, ама тя ни приема, ни предава. Клатушка се постоянно между тъпчене от други хора и тъпчене на други хора - според това дали може да си го позволи. Отношението й просто е грешно. Казвала ми е в прав текст да й кажа какво да прави, един вид. Имаше ситуация, в която й казвам "гледай сега, не можеш да се отнасяш така с хората, независимо дали са ти близки или не. Всеки заслужава едно минимално добро отношение", при което тя ми казва "еми, като срещна правилния, ще се отнасям както трябва", при което аз се опитвам да обясня, че "правилният" не е явление, което просто така пада от небето, но тя не го разбира. Не полага усилия и се чуди защо не й се получава.
Не знам дали стана ясно какво имам предвид, надявам се.
102thedream
05-14-2015, 10:23
изкарала шестички без да учи ? голямата работа
била добра в спорта ? що да не е
виждам някакви пети клас завижданички
вглеждай се в себе си а не в другите
никой не обича завистници
atanasss_raykovvv
05-14-2015, 13:27
Ами перфектни хора няма. Всеки си е индивидуален , пък , ако чак толкова искаш да си като нея , просто я попитай :). Успех.
anonymous895156
05-14-2015, 13:51
Това е толкова 'лабав аргумент, че няма накъде повече.
при хората на творчески позиции (не само арт) мързелът е важен
работническата класа е друг въпрос, но хората от нея стоят по-долу от горните генетично, така че няма как да имат перфектен живот
weheartiit
05-14-2015, 20:31
Мразиш умните, защото си тъпа.
Жив и здрав да си. :)
Пинку, ако всички бяха трудолюбиви, щяхме още да гоним мамути с копия, вместо да си гледаме прасета и да си ги колим, когато ни е кеф.
Мисълта ми е, че няма лошо в мързела, стига в крайна сметка работата да е свършена.
DarkTemplar
05-14-2015, 21:35
Забелязвам масова тенденция при младите хора да гледат в чуждата паница, вместо да помислят какво биха могли да направят, за да подобрят собствения си живот. Това кой какъв е и колко има по никакъв начин не ме грее. По-важното е какво трябва да направя аз, за да получа това, от което се нуждая и да се чувствам окей.
Злоба, завист, апатия, демотивация, депресия за мен винаги са били излишни емоции, абсолютна загуба на време и нерви.
defender
05-14-2015, 23:38
Забелязвам масова тенденция при младите хора да гледат в чуждата паница, вместо да помислят какво биха могли да направят, за да подобрят собствения си живот. Това кой какъв е и колко има по никакъв начин не ме грее. По-важното е какво трябва да направя аз, за да получа това, от което се нуждая и да се чувствам окей.
Злоба, завист, апатия, демотивация, депресия за мен винаги са били излишни емоции, абсолютна загуба на време и нерви.
Ми нали митето няколко поста по-нагоре казва, че всичко била предопределено на генетично ниво, какво ще му помислиш тогава, то мисленето губи смисъл.
DarkTemplar
05-15-2015, 09:12
Митето може да казва каквото пожелае. Предвид житейския му опит, шансът да е далеч от истината е твърде голям.
dreamwalker
05-15-2015, 09:23
+
defender
05-15-2015, 10:06
да гледат в чуждата паница, вместо да помислят какво биха могли да направят, за да подобрят собствения си живот. Това кой какъв е и колко има по никакъв начин не ме грее.
А какъв е стимула, който те кара да го правиш.
А какъв е стимула, който те кара да го правиш.
За да подобриш начина си на живот. Или се трудиш или не. Няма как докато седиш и пишеш във форуми защо приятелката ти има "перфектен" живот, внезапно живота ти да се подобри.
defender
05-15-2015, 12:14
За да подобриш начина си на живот.
А кое точно те кара да си помислиш, че начина ти на живот е незадоволителен, някакъв дразнител ли?
Ако например видиш приятелчето ти с готини пуми, а ти си с Мат Стар, какво точно те кара да си помислиш, че трябва да подобряваш положението си и че си длъжен.
defender
05-15-2015, 12:32
Митето може да казва каквото пожелае. Предвид житейския му опит, шансът да е далеч от истината е твърде голям.
ами такива са му гените, кво да прави момчето, и тъй като гените му не му позволяват повече от това да се развива, остава му да завижда на тия с по-готините гени.
митеее, издаде ли си ниските чувства в основата на съществуването ти. :D
dreamwalker
05-15-2015, 17:54
Оставете Димитър. Момчето се забавлява, като пише глупости по форуми, вие го вземате насериозно.
anonymous895156
05-15-2015, 18:33
не виждам как субективният житейски опит може да е по-истинен от науката
Ми нали митето няколко поста по-нагоре казва, че всичко била предопределено на генетично ниво, какво ще му помислиш тогава, то мисленето губи смисъл.
има логика в това да се мисли, когато става въпрос за оцеляване
идеята ми е, че местата за свръхчовеците са ограничени и не можеш да си подскачаш по еволюционната стълбичка
А кое точно те кара да си помислиш, че начина ти на живот е незадоволителен, някакъв дразнител ли?
Ако например видиш приятелчето ти с готини пуми, а ти си с Мат Стар, какво точно те кара да си помислиш, че трябва да подобряваш положението си и че си длъжен.
Тогава вече преценяваш дали трябва или не трябва да си подобриш положението или не, ако те устройва и си доволен от това, че си с Мат Стар, не виждам причина за ъпгрейд, а ако не - знаеш отговора.
DarkTemplar
05-15-2015, 19:09
не виждам как субективният житейски опит може да е по-истинен от науката
Номерът е да има баланс между двете.
Ако живееш само с наука, ще си останеш вечно неразбран самотник, чиито познания имат предимно теоретична стойност. Няма да съумееш да изградиш близост с други хора, нито да намираш точните решения в най-елементарни житейски ситуации и ще си носиш последствията от това. Едва ли има човек, който да е удовлетворен от подобна съдба.
В действителност като българската житейският опит е много по-ценен от задълбочените научни познания в една или друга област. Лично съм се убедил в това.
Ясно ми е, че тролиш, но дискусията е интересна и дава храна за размисъл. Затова и ти отговарям.
anonymous895156
05-15-2015, 19:14
Ако живееш само с наука, ще си останеш вечно неразбран самотник, чиито познания имат предимно теоретична стойност.
още тук грешиш - 1) емоционалната интелигентност е генетично обусловена 2) със среднозадълбочени познания по психология можеш да я изшлайфваш до краен предел
само глупавите хора се учат от собствените си грешки
DarkTemplar
05-15-2015, 19:20
Всеки прави грешки, дори и "най-емоционално интелигентните". А несправянето в елементарни житейски ситуации може да ти донесе доста повече проблеми, отколкото предполагаш.
defender
05-16-2015, 08:59
кажи го на свръхчовеците, за които говориш, ако един човек е такъв свръхинтелигентен свръхчовек той ще попада в ситуации, разсъждения, изводи, избори и ще му се налага да взима решения, в които другите хора (несвръхчовеци) едва ли са попадали (защото нямат капацитет да достигнат на това умствено ниво на разсъждения), така, че му остава в такива случай да се учи от собствените си грешки. А ако казваш, че има човек без грешки, слабости и ограничения, то значи има и богове, но ти пък не вярваш в богове.
defender
05-16-2015, 09:15
Изобщо митее, вижда се живееш в някакъв вътрешен дисонанс с боговете, братче.
Ако например ти кажа, че Иисуската е свръхинтелигентен свръхчовек (с твоя жаргон), по-добре ли ще ти звучи.
митето, вярва в непогрешими свръхчовеци, ама не вярва в богове да го ева.
ПП: мисля, че дискриминацията ти към Иисуската е продукт на емоционалната ти омраза към Него, трябва се ошлайфаш. :D
ако искаш имам тука една едра шкурка.
anonymous708973
05-16-2015, 09:57
още тук грешиш - 1) емоционалната интелигентност е генетично обусловена
Абсолютно невярно. Точно тя е с неограчен потенциал и се развива, ако имаш желание.
dreamwalker
05-16-2015, 11:47
още тук грешиш - 1) емоционалната интелигентност е генетично обусловена 2) със среднозадълбочени познания по психология можеш да я изшлайфваш до краен предел
:lol:
defender
05-16-2015, 12:06
може митето с неговата философия на генна догматика, да е сектант.
също не мога да го разбера това как първо уж сме били генно предопределени по капацитет, а после пък емпирично сме можели да асимилираме всичко, а къде тогава минава границата на тая генна предопределеност на капацитета на мисленето ни, щом в същото време можем всичко да асимилираме.
мани, мани, като го чета митето и все едни такива странни въпроси ми възникват на противоречие,
мите шА мА побъркаш бе душа.
DarkTemplar
05-16-2015, 13:45
Митето е най-обикновен пубер, който се прави на интересен и си мисли, че знае отговорите на всички въпроси.
darkneesssss
05-16-2015, 19:22
Добре ,бе пичове и пички може ли и аз да попитам нещо ,тъй като стигнахме до заключение със свръхчовеци и перфектни животи смятате ли ,че наистина има хора с перфектен живот , отговора според мен е "НЕ" просто хората знаят как да се чувстват добре с това което имат , имам предвид ,че дори и да не си с "пуми" ,какво ? - това означава ли ,че си човек второ качество или ....
Реално ако погледнем ситуацията смислово конструирана "Ти си това, което мислиш"
Или в реда на мисли с това с завистта има марки ,които са далеч над пума в ценовия диапазон Testoni ; Nike (но не обикновения Nike имам предвид Air Jordan или So cal Air force версията ) ; Stuart ; Harry Winston и много други , мислите ли ,че хората от вашия кръгозор "приятелите ви" завиждат за обувките на някой крал или кралица или друга богата личност .
Не знам какво толкова хейтите мързеливите, след като мързелът е движещата сила за прогреса. Ако хората не ги е мързяло да ходят пеш, никога е нямало да опитомят и използват животни за придвижване на дълги разстояния, ако после някой не го е домързяло да впряга коня всяка сутрин, автомобилите нямаше да съществуват, ако не ни мързеше да смятаме, нямаше да има и компютри и т.н...
В много груба грешка си. Прогреса далеч не се движи от мързеливите и това е толкова безумен аргумент, че просто няма накъде. Няма как да си полезен ако си мързелив. Няма как да измислиш нещо смислено ако си мързелив и незаинтересован. Хората откриват неща които ги улесняват, но не защото са мързеливи, а защото са находчиви. Целят повишаване на ефективността при работа, собственото си съществуване и развитие. Жаждата за знание и развитие е това което движи света, любопитството в дадена сфера, желанието за постигане на по-добри резултати, а не мързела. Мързела е един тумор, който оставен да расте на воля обикновено погубва индивида. Има много хубав пример в автоматизацията на производството, а тя не е измислена за да не се мъчат хората и да могат да мързелуват.
@NomNomNom
Хубави неща си написала, но няма как да се съглася, че всичко е до правилен метод на учене и подход към дадена дисциплина или проблем. Това е основополагащо за ефективното научвана и разбиране на даден проблем, но далеч не е приложимо за всеки. Има хора на които им вървят дадени предмети много повече от други такива, това е факт и не знам защо се опитваш да го обориш. Да може с труд и правилен подход да научиш почти всичко, но ако не те влече, няма как да станеш физик или химик нали ? Влечението не се изгражда само с правилен подход, а хората са си казали, че от всяко дърво свирка не става. Ако всичко беше само правилен подход и методики за учене/работа и т.н. то щеше да има купища медалисти по математика, математиците щяха да пишат романи и да рисуват, а художниците щяха да се интересуват от ядрена физика. А най-големият пирон в ковчега на тая теория са може би хората на изкуството. Ако нямаш гласови данни, няма да станеш певец колкото и да се напъваш и да учиш. Ако нямаш заложби за художник, надали ще станеш и това е навсякъде. Дори да се опитваш винаги ще се оказваш догонващ тия които го правят с лекота и им отнема много по-малко време и усилия.
Относно възможностите за развитие, аз и преди съм казвал. От бачкаторски семейства трудно излизат "бизнесмени" както и от семейства с вид бизнес и различно мислене трудно излизат бачкатори на 8ч работен ден в някоя фирмичка.
NomNomNom
05-17-2015, 10:10
Относно възможностите за развитие, аз и преди съм казвал. От бачкаторски семейства трудно излизат "бизнесмени" както и от семейства с вид бизнес и различно мислене трудно излизат бачкатори на 8ч работен ден в някоя фирмичка.
Да, и да.
За другото - имах предвид, че все пак се получава - природните дадености не са чак толкова определящи, ако говорим за някакво средно ниво - е, сега, ако нещо в апарата ти ти пречи да имаш добра координация, примерно няма да станеш добър в двигателните дисциплини.
Но като ходещ пример за този недостатък ( сега се сетих :д ) - все пак се напъвах допълнително за народните танци, и почти не се налагаше да ме дърпат настрана да ми казват, че може би ще си стоя отзад (пък във вокалната група никога не ми даваха и да танцувам, а на елементарните движения ми беше също зор).
Не знам дали е някаква биологическа непредразположеност, но с времето като ходех на зумби, тае-бо, аеробика - заучих някои движения, и понеже ползват едни и същи навсякъде, в момента ми е по-лесно.
Та, рядко са хората, на които нещо съвсем да не им върви, та имах предвид, че с малко по-вече зор може да се случат нещата, но ако човек не вижда смисъл - това вече е друго.
По принцип work smart, not hard е по-любимото ми, макар, че не трябва да се забравя, че и hard-а си е нужен за да доведеш нещата докрай.
И work smart != ( не е равно ) на мързел
anonymous708973
05-17-2015, 11:33
Добре бе, майка му стара, защо аз като кажа такова нещо, всички ми скачат? :д
Напълно вярно си е, да!
dreamwalker
05-17-2015, 11:41
Добре бе, майка му стара, защо аз като кажа такова нещо, всички ми скачат? :д
Напълно вярно си е, да!
Странно. Всички бизнесмени, които аз познавам, са от "бачкаторски" семейства, даже не точно бачкаторски - малко по-ниско в социалната йерархия.
defender
05-17-2015, 11:49
Странно. Всички бизнесмени, които аз познавам, са от "бачкаторски" семейства, че даже не точно бачкаторски - малко по-ниско в социалната йерархия.
споко, ТПТИ ще превърне е тези оцелели бизнесмени от простолюдието в бачкатори.
dreamwalker
05-17-2015, 11:52
споко, ТПТИ ще превърне е тези оцелели бизнесмени от простолюдието в бачкатори.
Съмнявам се.
defender
05-17-2015, 11:57
ми не се съмнявай, ще има примерно 10 свръхбогати, 1000 техни слуги, които да се занимават с бачкаторите и 100 000 ще са бачкатори, между, които бачкатори ще бъде създадена изкуствена конкуренция от пазара да се колят, бесят и прецакват (образно казано), чиито правила се определят от 10-те генетични свръхчовеци, митета.
dreamwalker
05-17-2015, 12:12
ми не се съмнявай, ще има примерно 10 свръхбогати, 1000 техни слуги, които да се занимават с бачкаторите и 100 000 ще са бачкатори, между, които бачкатори ще бъде създадена изкуствена конкуренция от пазара да се колят, бесят и прецакват (образно казано), чиито правила се определят от 10-те генетични свръхчовеци, митета.
А сега как е?
anonymous708973
05-17-2015, 12:27
Странно. Всички бизнесмени, които аз познавам, са от "бачкаторски" семейства, даже не точно бачкаторски - малко по-ниско в социалната йерархия.
Какъв бизнес?
NomNomNom
05-17-2015, 12:37
DW, доста са от нормални семейства, но процентно колко според теб стават такива?
Също, има разлика от бизнес до бизнес, едно е lifestyle бизнес, друго е стартъп, където напускаш работа, влагаш всичкото време, пари и усилия, кандидатстваш за инвестиции, и общо взето почти 100% ти е отнето от това ( ако ще и 3-4ма да сте главните действащи лица ).
Трето пък е ако имаш по-сериозен капитал, или вече някакъв наследен бизнес, развит - да го доразвиваш - да имаш присъствие на различни пазари, да направиш някаква оптимизация тип - да не си с едно име и за нормалните потребители, и за корпоративните, и т.н.
Пък много хора са freelancer-и вече и е сравнително достъпно, стига професията или уменията ти да го позволяват, и даже може да го развиваш към бизнес, където да имаш 2-3 специалисти като теб да работят за теб, но това ще означава, че ти ще се занимаваш основно с организационната дейност, и се очаква да изкарваш достатъчно кинти че да плащаш заплати, осигуровки, данъци, наем, и ти да се издържаш.
Та от бизнес до бизнес има разлика.
therichbitch
05-17-2015, 15:57
Аз само не разбрах пренебрежителната нотка в поста на Дрейд, както и уточнението,че балъците бачкатори бачкат по "8 часа на ден в някоя фирмичка". За по- голям и успешен бизнес в началото ще бачкаш не по 8,а по 12 часа, докато успееш да си позволие нещата, които Номи е изброила в горния пост.
За другото съм съгласна, но аз знам, че по въпроса за заложбите и полаганите усилия сме на едно ммение.
Мързелът не е движеща сила, но далеч не изключва постижения, просперитет, стига да се съчетае с другите положителни качества, които си изброил, т.е. не са и взаимоизключващи се.
Аз лично познавам хора, на които им пада отгоре, не са.с перфектен живот, но в дадена сфера им пада,да.
anonymous708973
05-17-2015, 16:03
А аз не виждам защо едното непременно е по-добро от другото. Има си хора и хора, нито да си наемен служител има само минуси, нито да си "бизнесмен" има само плюсове.
dreamwalker
05-17-2015, 16:07
Какъв бизнес?
Писах ти.
defender
05-17-2015, 16:09
Аз лично познавам хора, на които им пада отгоре, не са.с перфектен живот, но в дадена сфера им пада,да.
какво им пада отгоре, хазарт ли играят.
therichbitch
05-17-2015, 16:26
Не, някои комарджии повече качества имат.
Не могат да се подпишат, работят еди- къде си и колегите им вършат работата, междувременно те получават заплата.
NomNomNom
05-17-2015, 16:32
А аз не виждам защо едното непременно е по-добро от другото. Има си хора и хора, нито да си наемен служител има само минуси, нито да си "бизнесмен" има само плюсове.
Това е много правилно.
Някои от минусите на бизнеса ( сигурна съм, че всеки тук го знае, ама да си правя вятър на устата :д ) :
- изцяло от теб зависи, и не можеш да си пуснеш болничен или да забавиш, защото утре клиентите отиват другаде
- в началото бачкаш мнооого както ричбич каза, даже в повечето време
- ако нямаш голям капитал, в началото ще ти се наложи да се лишаваш много, и даже с години да работиш, за да си позволиш стандарта, който си имал като наемен работник ( понякога )
- от ще започне да зависи живота и на други хора, и ще трябва постоянно да решаваш морални дилеми - персонала или аз, персонала или бизнеса, персонала или клиента - дори и персонала ти да е прав, защото клиентът и да е в грешка, трябва да му лижеш задника понякога ( с прости думи казано ), особено ако става дума за много пари
Плюсовете да си бачкаш:
- в повечето места на повечето позиции може спокойно да се отдадеш на отпуск или болничен, стига да не зависи от теб нещо, в твое отсъствие ( ако си на ръководна позиция, или ако отговаряш за нещо, от което никой не разбира - няма болничен и за теб . )
- работиш 8/12 часа и в края на деня изключваш и те боли фара
- взимаш си една и съща заплата, освен ако не се издъниш, или пък нямаш бонус/повишение
- ако взимаш 2 - 5к нето, и ти е спокойна работата, реално не внаги има смисъл да се хвърляш в нещо, което ще ти донесе повече стрес и по-нисък стандарт
- зависи от средата, но често имаш избор от работодатели - днес напускаш, утре си на ново място, ако не те кефи
- днес си в бг, утре си където си поискаш
- когато имаш собствен бизнес - правиш всичко, което можеш и трябва . Когато си на заплата - често правиш само това, което ти е по длъжностната характеристика.
- ако сте голям екип, винаги има скатавки и такива, които работят повече. Ако е положително да скатаваш, добавям го.
- понякога може да ви се случи да ви разцепват от работа, а понякога да нямате никакво натоварване
както каза един човек на 98г
''не знам какво искате младите,обути,облечени,нах анени,здрави сте,заедно сте и няма война
за какво ламтите какво не ви е в ред''
човек както и да живее винаги има какво да го тормози и в неговите очи живота му е ужасен
ако искате перфектен живот просто оценете това което имате и се радвайте на изборените неща
NomNomNom
05-17-2015, 16:56
както каза един човек на 98г
'не знам какво искате младите,обути,облечени, нахранени ,здрави сте,заедно сте и няма война за какво ламтите какво не ви е в ред'
човек както и да живее винаги има какво да го тормози и в неговите очи живота му е ужасен
ако искате перфектен живот просто оценете това което имате и се радвайте на изборените неща
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0_% D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D 0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BD%D0 %B0_%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%83
ебаси, не излиза целия пост
dreamwalker
05-17-2015, 17:01
Excelsior.
Аз само не разбрах пренебрежителната нотка в поста на Дрейд, както и уточнението,че балъците бачкатори бачкат по "8 часа на ден в някоя фирмичка". За по- голям и успешен бизнес в началото ще бачкаш не по 8,а по 12 часа, докато успееш да си позволие нещата, които Номи е изброила в горния пост.
За другото съм съгласна, но аз знам, че по въпроса за заложбите и полаганите усилия сме на едно ммение.
Мързелът не е движеща сила, но далеч не изключва постижения, просперитет, стига да се съчетае с другите положителни качества, които си изброил, т.е. не са и взаимоизключващи се.
Няма никаква нотка на пренебрежителност, нито пък смятам хората които работят на пълен работен ден за балъци. Аз самият в момента съм на 8ч. Мога да те уверя, че да седиш някъде на работа е далеч по-лесно от това да управляваш какъвто и да е бизнес. Като цяло на наемният персонал му е по-лесно в много отношения, някой от които е споменала ном. Тук обаче има момент в който говорим за мислене и среда в която си израснал. Аз лично не си се представям да работя 40г на някой друг, пък ти както искаш така го разбирай.
tonybadams
05-19-2015, 10:47
Най-вероятно стаа въпрос за индигово дете- тип диамантено ,което няма карма.
И затова всичко и се получава без усилие. Тези хора превъзхождат всички останали с една две класи без значение от възрастта им.
Аз те разбирам много добре какво искаш да кажеш, но хората нямат ни най-малка престава ,че децата които сега идват са и учителите на човечеството.
Много интересна тема :)
anonymous708973
05-19-2015, 12:57
Няма никаква нотка на пренебрежителност, нито пък смятам хората които работят на пълен работен ден за балъци. Аз самият в момента съм на 8ч. Мога да те уверя, че да седиш някъде на работа е далеч по-лесно от това да управляваш какъвто и да е бизнес. Като цяло на наемният персонал му е по-лесно в много отношения, някой от които е споменала ном. Тук обаче има момент в който говорим за мислене и среда в която си израснал. Аз лично не си се представям да работя 40г на някой друг, пък ти както искаш така го разбирай.
Мхм,като чуя "ееее, друго е сам да си си шеф" със завистлива нотка, казано след 3 ракии, леко ми става лошо.
Мхм,като чуя "ееее, друго е сам да си си шеф" със завистлива нотка, казано след 3 ракии, леко ми става лошо.
Обикновено от страни всеки бизнес изглежда много лесен, много доходоносен и постигнат без никакви усилия. Това в повечето случаи го заключават хора на които най-големият риск в живата им е влизането Октомври месец в морето да се изкъпят. Не понасям хора които гледат в паниците и парите на други и злобеят, при все че те не са постигнали нищо от страх или неспособност.
anonymous895156
05-19-2015, 18:27
Митето е най-обикновен пубер, който се прави на интересен и си мисли, че знае отговорите на всички въпроси.
не "мисля", че ги знам; ако го правех, щях да съм най-обикновен вярващ. уверен съм, че това е така
иначе винаги съм бил толкова над нещата, че чак ми е неудобно да живея
anonymous908491
05-19-2015, 18:38
Най-вероятно стаа въпрос за индигово дете- тип диамантено ,което няма карма.
И затова всичко и се получава без усилие. Тези хора превъзхождат всички останали с една две класи без значение от възрастта им.
Аз те разбирам много добре какво искаш да кажеш, но хората нямат ни най-малка престава ,че децата които сега идват са и учителите на човечеството.
Ти разбираш всички, само теб никой не може да те разбере.
BlauMeise
05-19-2015, 19:57
Няма нито перфектен човек нито перфектен живот това са глупости.
+1
Няма как да измислиш нещо смислено ако си мързелив и незаинтересован
Да съм споменал незаинтересованост? Находчивостта е начинът на мързеливите да си свършат работата с по-малко усилия.
пък то май баш обратното
моо и да се лъжем, ма онея "бизнесмени" от 94та не беха вишисти и синове на финансови магнати
се таа, де
therichbitch
05-21-2015, 19:54
Находчивостта е начинът на мързеливите да си свършат работата с по-малко усилия.
indeed, не само трудолюбивите душици, дето не си знаят гьола, просперират. :) В края на краищата работата е свършена, колкото по- бързо, толкова по- добре. (Не говорим за претупване, а за по-голяма производителност за единица време) А пък да усещам мазохисточно задоволство, че съм постигнала нещо с много усилия... ммм не, мерси. Усещам задоволство, че съм го схванала по- добре от останалите и съм свършила по- добре нещата.
Малко ми се струва, че трябва да си избистрите понятията. Особено това за мързел.