View Full Version : a lot of and a lots of, both, either,neither
Слънцеее
06-02-2015, 19:00
Здравейте. Някой може ли да ми каже кога се използват? Благодаря предварително!
MsMiracle
06-04-2015, 19:07
Между lots of и a lot of разликата е общо взето, че "a lot of" се смята за малко по-официално.
I have been to lots of festivals.
I have been to a lot of festivals.
==> значението е едно и също, все "много".
both - "и двамата", "и двете".
I have talked to both Jonas and Nick.
I have explained both theories to my students.
neither - нито/нито едно(то)/никой от.
Примери:
- Would you prefer juice or coffee?
- Neither, thank you.
- Did you two have a good time yesterday?
- Neither of us went to the party.
Ако искаш пък да кажеш "нито ....., нито ....." се комбинира с nor.
Neither Italy nor France got to the quarter finals last year.
Either e по същата "схема" , но с положителен смисъл.
A lot of и lots of се използват както пред броими съществителни, така и пред неброими в множенствено число.
anonymous990763
06-06-2015, 20:08
Няма такъв израз като "a lots of"
prosto_chovek
06-06-2015, 22:06
Доколкото аз съм запознат, a lot of означава много като бройка - примерно there are a lot of chocolates in the box, а lots of по - скоро означава множество, както се казва there are lots of strikers on the street - сякаш звучи по - силно или както казва Вазов - идат на талази, талазите са lots of. Both означава ние или вие двамата. Both of us have future together или both of you are the suspects, aren't you, тоест И двамата. Either означава или нещо, ако не - друго. Тоест You would either give me your money or I'll beat the shit out of you (малко мутренско обяснение). Neither обикновено се използва като двоица с nor и означава нито - нито. Самостоятелно може да звучи така: You aren't coming with me, neither you are seeing me again (how sad). Като двоица с почти същия емоционален заряд и същия смисъл звучи така - You are neither coming with me, nor you are seeing me again. С българска реч ще да звучат двете така: 1.) Не идваш с мен, а и повече няма да ме видиш; 2.) Ти нито идваш с мен, нито ще ме видиш вече. Не знам защо точно тези примери избрах, но бях за Юве.