Влез

View Full Version : Как да реша какво да уча ?

N1K17Y123
02-23-2016, 19:09
Направо се чудя на хората, как от 10ти клас, вече са решили къде и какво да учат. Най-много ми харесват компютрите, но съм скаран с математиката. Другите предмети, които харесвам са История и Психология, но и двата нямат никаква реализация. И след като набързо ги отсях, пак се върнах в началото, тоест в едно нищо. Накрая май ще отида в някой голям град, ще запиша каквото ще да е и ще си живея живота 4 години. Успехът ми също не е висок, мога да завърша с около 4,30-40 предполагам, не знам. Защо тогава искам да следвам ли ? И аз не съм на 100% сигурен. Нашите ще са щастливи, аз ще се запозная с нови хора. (в момента съм в едно малко скапано градче) От 1 година се опитвам да избера къде да уча, не стигам до никъде и се отказвам. Знам, че няма как да ми кажете какво да следвам и готово, но някаква насока или и аз не знам. Явно съм отчаян.

Животно
02-23-2016, 19:39
Накрая май ще отида в някой голям град, ще запиша каквото ще да е и ще си живея живота 4 години... Защо тогава искам да следвам ли ? И аз не съм на 100% сигурен

бахти якото, да се примириш с това да бачкаш неква миризлива работа цял живот, life goals

Животно
02-23-2016, 19:52
Накрая май ще отида в някой голям град, ще запиша каквото ще да е и ще си живея живота 4 години.

"искам да си живея студентския живот" - любимо ми е, когато някой от малък град го каже тва и си представя как идва в София и почва всяка вечер да се разбива по дискотеките, а всъщност на всички им омръзва след първия месец и нямат търпение до уикенда да си ходят в родния град. А и предполагам е супер яко да си изпукаш парите за 2-3 дни в дискотеки и после да ядеш филии с лютеница цял месец

an7raks
02-23-2016, 20:55
Спокойно, с този успех няма ти да избереш призванието си, а то теб... :lol:

divergent
02-23-2016, 21:47
В ПУ 90% от специалностите са само с матури за балообразуване, имаше даже и оценки от дипломата. Все ще намериш нещо, а и нашия набор е малоброен, още повече, че половината отиват към чужбина. Не че трябва да те успокоява и да се разпуснеш де, но все пак мен лично ситуацията ме кара да си мисля, че влизането няма да е чак толкова сложно. Те хората си казват, че лесно се влиза, но трудно се излиза. :D Намери някоя специалност, която те привлича поне малко, пък после винаги може да смениш ако не ти допадне. Ще го измислиш, и аз още не съм 100% сигурна, но все ще го нагласим.

tori
02-24-2016, 03:30
Айде, айде. Колко по-големи кретени влязоха по унитата и завършиха?! :д

mincheto
02-24-2016, 08:26
3амисли се какво искаш да работиш и така ще намериш какво ти се учи :)

MeMyself94
02-27-2016, 15:09
На мен ми трябваха няколко години за да разбера какво НАИСТИНА искам. Съветвам те да не бързаш с избирането на ''каквато и да е'' специалност, защото после ще съжаляваш,че си си пропилял годините. Много мои съученици в момента записват нови специалности, защото са сгрешили с избора на първата. Вади си изводите.

divergent
02-27-2016, 15:33
Помисли и за варианта да работиш една година и да учиш от следващата. Така ще имаш време да избереш със сигурност.

golemiq_korab_minava
02-27-2016, 19:49

4 е добър и достатъчен успех. останалото изпит и матура.

an7raks
02-27-2016, 21:11
4 е добър и достатъчен успех. останалото изпит и матура.
Да, пише "добър", ама предвид смешното ниво си е доста зле. И без това човек, който не може да докара среден успех 5, трудно ще изкара 6.00 на матура или изпит, че да може да компенсира кофти дипломата за по-търсените специалности.

golemiq_korab_minava
02-27-2016, 21:50
Да, пише "добър", ама предвид смешното ниво си е доста зле. И без това човек, който не може да докара среден успех 5, трудно ще изкара 6.00 на матура или изпит, че да може да компенсира кофти дипломата за по-търсените специалности.
Това, че не изкарваш отличен успех, не означава, че не можеш. По-голям глупак ще си, ако учиш всичко, в което дори не виждаш полза (смисъл), само заради оценката. Много зависи и от училището. Защото в някои техникуми 6 се равнява на 3.

У нас търсени специалности няма. Всеки който има възможности и малко повече мозък учи навън. Това, че си въобразяваш в колко елитно висше си се записал, е лично твой проблем.

an7raks
02-27-2016, 23:34
:lol:
Смешка.
Никой няма да те пита за прием "Ти какво можеш?". За да те приемат ги интересува какво знаеш, не им пука, че можеш да си преинсталираш компютъра сам.
У нас търсени специалности на европейско ниво на обучение има.
Всеки, който има повече пари отива навън - факт. Мозъка няма много общо, щото всъщност и там има достатъчно посредствени учебни заведения и специалности със смешен прием.
Аз нищо не си въобразявам, щото уча, каквото искам и поне до момента смея да твърдя, че преподаването е на добро ниво. Вярно, че има пропуски в оценяването, защото все някой измисля как да препише, но като цяло и то е на добро ниво и отразява знанията. Може в училищата за горски и дървари да е зле положението, не знам, но за някои от техническите специалности мога да твърдя, че са търсени и с основание. За медицинските във Варна и Плевен също чувам доста добри неща.
Фактът, че голяма част от българските вишисти/най-вече инженери и медици/ са добре приети в чужбина и, че тук идват хора от най-различни страни да се обучават и после заминават за западна Европа би трябвало да е достатъчно красноречив.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 06:57
Интересуват ги какво знаеш и дали имаш качества. Затова имат вътрешни изпити, а някъде и на интервю ходиш. Няма смисъл да доказвам какво означава средния успех от училищата.

У нас идват да учат хора от Третия свят и Турция, защото е най-евтино. Да не забравяме, че голям процент търсят и посредственото, лесното. Достатъчно чужденци съм виждал на какво приличат.

Не казвам, че у нас при желание не можеш да се обучиш. В чужбина за хора с ЖЕЛАНИЕ има развитие. Да не си мислиш, че ги приемат на вискоквалифицирана работа след 4 години обучение, като от тях първите 2 -обща подготовка.

В чужбина ги приемат, защото тук няма условия, не защото чужденците много ни се възхищават.

LoveInfect
02-28-2016, 07:50
В такъв случай избери студентския живот, който иссаш да живееш. Предлагам ти да отидеш на изложението на Университети от Интеграл, където ще има 3 български университета включени. Учи нещо, което ти харесва и с лекота ще се справиш. Като почнеш с обочението според мен набързо ще се ориантираш дали е за теб. Сигуна съм, че няма да си единстения объркан. Другото, което може да те ориантиа е, ако сериозно се разровиш да видиш какви са професиите в тази сфера с математиката и компютрите... но ще е по лесно ако някой вече запознат те насочи. Нямаш ли някой учител, я директор, който да разбира ? В моето училище си имаме специален човек, който разбира от професии и образование.

tori
02-28-2016, 08:20
Убочение?! Ориантираш?!

an7raks
02-28-2016, 09:12
В чужбина ги приемат, защото тук няма условия, не защото чужденците много ни се възхищават.
Я си разкрий неведомите логики корабни?!
Да, идват тук, защото е най-евтино образованието, НО е признато в Европа и заминават за там после.
Нашите инженери и медици СА добре приети като такива. Навсякъде можеш да завършиш и нищо да не става от теб. Навсякъде има начин за преписване, навсякъде има начин да назубриш материала наизуст, а нищо да не разбираш, за това хората те интервюират преди да те вземат на работа. Или тези, които са завършили на запад не ги викат на интервю, ами директно по диплома ги приемат?

Dwyd96
02-28-2016, 09:45
Да, идват тук, защото е най-евтино образованието, НО е признато в Европа и заминават за там после.
Нашите инженери и медици СА добре приети като такива. Навсякъде можеш да завършиш и нищо да не става от теб. Навсякъде има начин за преписване, навсякъде има начин да назубриш материала наизуст, а нищо да не разбираш, за това хората те интервюират преди да те вземат на работа. Или тези, които са завършили на запад не ги викат на интервю, ами директно по диплома ги приемат?

Абсолютно вярно... А факта че на чуждестранните устуденти им дават изпитите току-така е пълна глупост... В българските вузове няма корупция.. Това е престъпление, българските професори са морални хора, които никога не биха взели подкуп...

an7raks
02-28-2016, 10:44
Още не сте ми отговорили, драги формуни професори, защо в цял свят ПРИЗНАВАТ дипломите от нашите университети и наемат хора, които са ги завършили?
Само не ми излизайте с номера, че е, защото сме по-евтина работна ръка. Никой няма да рискува проекти за хиляди и милиони, наемайки неук човек, който да го ръководи.
В моята катедра не съм чул някой да е искал или приел подкуп.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 12:56
Нашите инженери и медици СА добре приети като такива.

Корабните ми логики са, че нахъсаните млади български таланти, които заливат чужбина и се реализират там, пресъздават илюзията, че видиш ли, българското им образование е уникално. А в същото време не могат у нас да се реализират като хората. Никой не бяга от хубавото, от безкрайните възможности.

Българското образование е прието, защото сме член на ЕС, а не защото турското е по-лошо. Въпреки това и Китайски студенти ги приемат в Европа, ако покажат възможности.

Тая култура, да се гледа дипломата, отдавна е заминала.
Ако направим една статистика да не излезе, че нашите медици работят на минимални позиции в чужбина? Много се говори иначе, че едва ли не, шапки им свалят. ГЛУПОСТИ.

Мога ти кажа, че и на чистатичите, миячите и бояджиите гледаха добре, защото им вършеха черната работа.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 13:05
.

Сигурен съм, че вие изпрахте парите от европейските практики, без да отидете никъде. Не ги говоря за корупция, нито пък от професорите зависи системата.

Дори СУ не влиза в списъка на световните най -добри университети.. На кое място беше - на предпоследно. Базите ви са остарели, на по 20 години. И не всички професори струват. Титли, без покритие колкото щеш. Професори, на които задачата им е да си изплюят материала и да се махнат, колкото щеш.

Какво споря въобще, на светлинни години е разликата между елитните Западни университети и нашите. И не само Западните, Руските също са по-добри.

Ivaaaaa
02-28-2016, 13:59
Чужденци учат тук главно защото е по-евтино и за НЯКОИ специалности приемът е по-лесен. Не знам защо правите такива кардинални заключения при положение, че АДЕКВАТНОСТТА, на това което ще се учи не зависи от континентално, регионално, държавно или дори университетско ниво /донякъде последното/ а от самата специалност. Право в су и унсс не е едно и също, нали? Има и аналогични примери с обратна посока. Една трета примерно от класа ми учат в чужбина /германия и англия всъщност/, знам им възможностите и се намери място както за дебилите, така и за малко по-нормалните. Тъй че, да...

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 14:09
Ива, някои специалности не минават само с теоретична подготовка, а са нужни значителни средства за лаборатории и др. Освен това дисциплината трябва да е на ниво, преподавателите също.

И от моите 50% заминаха. Не всички от тях струват повече от 5 лв. Не казвам, че навсякъде е трудно, но не съм съгласен както антракса казваше, че навсякъде се намират схеми за бързо завършване.

an7raks
02-28-2016, 16:28
Абсолютно навсякъде има начини за минеш и за нищо да не ставаш. Казах ти, или ще имаш достатъчно пари, за да подкупиш някого/почти навсякъде има някой с цена/, или ще препишеш по някой тарикатски начин, или ще назубриш някакви неща без да ги разбираш...
Голяма част от младите българи бягат навън не за друго, а заради това, че гъзолизци като теб са им набивали в главите, че в България нищо не става. Факт е, че след завършването реализацията ти тук ще е по-трудна и ще си по-нископлатен. Ама това ще е така и на Марс да си завършил. Нали се сещаш, че няма да стане да получаваш евро и да харчиш левове? Тук наемите и транспорта е смешно евтин в сравнение с Германия и Англия. Отделно, че голямата част от хората имат някакви наследствени имоти, на които наем няма да плащат.
Никой не може да каже, че тук не е кочина в сравнение с уредените западни държави, обаче няма да повярваш - на тях никой не е отишъл да им подреди кочината.
Понеже си женски полов орган, предпочиташ да се оправдаеш, че нямаш богати родители и за това тънеш в мизерия, вместо да идеш да изучаваш гледането на зарзават на практика в Англия, където ще бъдеш всепризнат градинар, когато завършиш.
Прав си, че за сериозните длъжности ти гледат реалните знания и умения и се интересуват от дипломата ти до толкова, до колкото дали я имаш. Това автоматично означава, че и в Пакистан да си завършил, ако знаеш и можеш, ще те вземат. Българи инженери има в цял свят, пак ти казвам. Това говори, че явно тук завършват И добри професионалисти, както навсякъде другаде. Кажи ми един лекар как може да е на "най-ниско ниво"? Сигурно се делят на хирурзи, по-хирурзи и най-хирурзи или как?

tori
02-28-2016, 17:13
Сигурно се делят на хирурзи, по-хирурзи и най-хирурзи или как?
:lol:

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 17:59
Абсолютно навсякъде има начини за минеш и за нищо да не ставаш. Казах ти, или ще имаш достатъчно пари, за да подкупиш някого/почти навсякъде има някой с цена/, или ще препишеш по някой тарикатски начин, или ще назубриш някакви неща без да ги разбираш...
Голяма част от младите българи бягат навън не за друго, а заради това, че гъзолизци като теб са им набивали в главите, че в България нищо не става. Факт е, че след завършването реализацията ти тук ще е по-трудна и ще си по-нископлатен. Ама това ще е така и на Марс да си завършил. Нали се сещаш, че няма да стане да получаваш евро и да харчиш левове? Тук наемите и транспорта е смешно евтин в сравнение с Германия и Англия. Отделно, че голямата част от хората имат някакви наследствени имоти, на които наем няма да плащат.
Никой не може да каже, че тук не е кочина в сравнение с уредените западни държави, обаче няма да повярваш - на тях никой не е отишъл да им подреди кочината.
Понеже си женски полов орган, предпочиташ да се оправдаеш, че нямаш богати родители и за това тънеш в мизерия, вместо да идеш да изучаваш гледането на зарзават на практика в Англия, където ще бъдеш всепризнат градинар, когато завършиш.
Прав си, че за сериозните длъжности ти гледат реалните знания и умения и се интересуват от дипломата ти до толкова, до колкото дали я имаш. Това автоматично означава, че и в Пакистан да си завършил, ако знаеш и можеш, ще те вземат. Българи инженери има в цял свят, пак ти казвам. Това говори, че явно тук завършват И добри професионалисти, както навсякъде другаде. Кажи ми един лекар как може да е на "най-ниско ниво"? Сигурно се делят на хирурзи, по-хирурзи и най-хирурзи или как?

Абе ти правиш ли разлики между единични случаи и нещо утвърдено? Мислиш, че булшита, който завършва в някакви селски университетчета (които у нас скоро ще бъдат непризнати) може да мине по същата си схема Оксфорд, Кеймбридж? И,че тук изкласяват, защото са страшно богати да подкупват, а не защото НИВОТО и системата им позволява да записват с успех 3 и да завършват със същия успех?
Мислиш, че е нормално, че и кучето ти може да изкара висше в над половината университети и специалности у нас?

Твърдиш, че младите специалисти бягали заради приказки, а не заради лични убеждения? Никой не му причи след завършването си в чужбина да се върне, да работи за България. Всеки сам решава. Демокрация. Добре е да имаш лично мнение и да го изразяваш, още повече, когато е изразено с факти.

Повтарям, дипломите ни са признат в ЕС, но европесйките не са признати в Турция, както и образованието в Русия не е добре признато в Европа.. Набийте си в главата , че това е ПОЛИТИКА. А не, че медицината в Турция е по-зле.

И тук може да завървшаме добри студенти, няма да използвам думата професионалист. Просто е смешно за 2 години обучение, но на други места може и още по-добри да завършват.

От лекар до лекар има огромна разлика. Младите лекари само се учат. Други цял живот не могат да станат добри доктори. Калпави колкото си искаш. С калпавите не винаги се развиват успешно.

an7raks
02-28-2016, 18:20
А ти не схвана ли, че ти говоря, че имаме ОТДЕЛНИ УНИВЕРСИТЕТИ И ОТДЕЛНИ СПЕЦИАЛНОСТИ, които са на добро ниво, както е НАВСЯКЪДЕ?!? Да не мислиш, че всеки университет в Англия и по-добър от всеки университет в България?
Мисля, че не ми дреме за кучешките университети и техните обитатели, такива университети има НАВСЯКЪДЕ и не говорят по никакъв начин за обучението в други университети.
Никой не е специалист преди да завърши. От тук бягат сульо и пульо, а не най-добрите. Ако това да бягаш, където ти дават повече пари се брои за убеждение, значи бягат и по собствени "убеждения". Малко хора се връщат след образование в чужбина, защото вече така или иначе са свикнали да са далеч от близките си, създали са някакви връзки там, а и трябва да си избият парите за скъпото обучение.
Можеш да си напишеш цяло руло тоалетна хартия с твоите "факти" и да ми го подариш. Обещавам да бъда изненадан.
Не ти говоря за "признати" в смисъл, че важат по закон, а за това, че в западна Европа наемат инженери, завършили в България. РЕАЛНО те ги приемат, а не само по разни закони. Какво ще накара една частна компания да се интересува от човек с лошо образование и качества за позиция от ранга на инженер или лекар? Политиката ли?
То и тук може да завършват по-добри от теб, убеден съм.
Кадърни и некадърни има от и във всяка държава и професия.
Знам, че не ти се вярва, че някой може да не се чувства изтривалка и възгледите му да се свеждат до това на кого ще се наведе, но се намират и такива.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 18:50
Не, не схващам. Имаме отделни университети, които са с доста по-високо ниво, заразлика от повечето, но и при тях положението не е цветущо..

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjLxO69mpvLAhXBiywKHepJD4wQFggvMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.mediapool.bg%2Fsu-izpadna-sled-700-to-myasto-v-klasatsiyata-na-nai-prestizhnite-universiteti-news239374.html&usg=AFQjCNE3nKUn5XRc4kjLfldUskalkL77EQ&sig2=YtjciGlW_OOATtxRgAyMxw

От дипломи, отново се прехвърлихме на лични качества, които проевяват някои български инженери в чужбина. И отново трябва да се повторя, че българи с достатъчно качества, възможности - се приемат в чуждестранните компании и се развиват, не толкова заради българските дипломи, колкото заради себе си. А, че сульо и пульо също се се приема на много нисши позиции, е също повториение.

Не само алчните за пари бягат. Всеки, които търси развитие, а у нас не го намира, защото е шуробажанащина и мафия в много сфери.

an7raks
02-28-2016, 20:11
Ама то така или иначе развитието ти е повече въпрос на лични качества, отколкото на това къде си завършил. Не отричам, че има университети в чужбина, които директно ти отварят много врати за развитие, но не покажеш ли качества, ще изхвърчиш толкова бързо, колкото бързо са те и взели на работа.
Тук критериите за прием са сравнително ниски и това позволява да влизат повече заблудени, дето не знаят къде се намират. Тези хора подкопават авторитета на учебното заведение, защото обикновено едвам избутват с ниски оценки и след това не се реализират по никакъв начин. Доколкото знам, за разните му там класации се гледа основно това колко завършили студенти се реализират по специалността си. Това, че има много некадърници, които са допуснати до висшите учебни заведения, не означава, че няма една доста голяма група, които знаят какво правят или, че преподаването е лошо. Това вече е политиката, от която толкова много ревеш... При сегашната система ръководствата на университетите имат интерес да си запълват отпуснатите места държавна поръчка с кой да е, за да приберат парите. Проблемът е в ръководствата, а не в самите преподаватели или техническа база. Трябва просто да намалят броя на хората държавна поръчка и ще се отсеят хората с по-сериозен потенциал.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 21:46
Ти може и да твърдиш, че няма значение матералната база, или че имаме достатъчно, но според мойте наблюдения- има огромно значение. Именно, че ние не разполагаме с достатъчно нова апаратура, която струва много скъпо за държавата. От друга страна имаме недостиг на преподаватели, особено на млади.

Съгласен съм с държавните поръчки, но имай предвид, че парите, които ние плащаме за държавно образование са една десета от това, което държавата финансира. Много повече пари държавата влага, отколкото ние плащаме. Разгледайте паричните такси в частните университети или за чужденците. Тоест за всеки 2ма студенти, ако сметнем примерно, че плащат по 200лв, държавата инвестира по 1000. Ако съкратим един, ще се прибави към втория сума от 1200 лв. Общо - 2400лв. Държавата реално губи само 200лв, за сметка на по-доброто качество.
Може и да греша. Проблемът е, че ако се приложи по-висок стандарт на затегнати колани, не една, ами цели аули ще се стопят. Дузина специалности ще се съкратят. Започва да ми лъха, че едва ли не действително унивеверситета разчита на нищожните ни такси, за да не фалира. Но всичко може и точно умишлено да се прави. Народ без образование. На управляващите не им трябват научни кадри, специалисти за разбитата индустрия, говорил съм го вече. Целта е умишлен геноцид и циганизация.

an7raks
02-28-2016, 22:19
Къде видя да твърдя, че материалната база няма значение? Има значение и то голямо. До сега, където съм имал лабораторни, всичко е било на нова и скъпа техника. За МУ Варна и Плевен също чувам, че са добре оборудвани.

Точно, че държавата отпуска едни реално излишно много пари за обучението на хора без потенциал за развитие. Ръководствата на университетите гледат да се гушат с пари, но студентите, които могат да си позволят по 3+ бона на семестър са малко, така че ще влизат почти само хора, които са се преборили в класиране с високи балове заради малкото места.
Да, ще се съкратят много специалности. Ще ми кажеш ли защо в 3 града в рамките на една България трябва да има университети с еднакви специалности, след като към половината специалности интересът е минимален и влизат хора с 3-ки? Точно тези специалности смъкват реномето на цели университети, що се отнася до реализация и успех на завършилите там студенти.
Това, обаче, НЕ значи, че в тези университети няма и специалности, където има наплив и реални класирания и където преподаването е на ниво.

golemiq_korab_minava
02-28-2016, 22:42
Остави медицинските. И там върви на зле, така чувам. Сложи пример с 3трите града. И в трите града специалността не се учи на ниво. Всеобщо е положението. И трите унита ще пропаднат. Положението е повече от зле, поради липса на кадри.. Но има и други варианти, трябва да се направи нещо, ако искаме да има след 10 години нещо живо останало..

an7raks
02-29-2016, 07:17
Говоря, че трябва да се закрият места и специалности, ако искаме университетите ни да са напред по тея класации.
За 100-тен път ще ти кажа, че това, че през един университет минават И некадърници не означава, че преподаването и базата са лоши. Просто политиката на РЪКОВОДСТВАТА е такава, че искат да държат колкото се може повече хора, за да не си закриват специалности и да не губят пари.

Dwyd96
02-29-2016, 07:26
Още не сте ми отговорили, драги формуни професори, защо в цял свят ПРИЗНАВАТ дипломите от нашите университети и наемат хора, които са ги завършили?
Само не ми излизайте с номера, че е, защото сме по-евтина работна ръка. Никой няма да рискува проекти за хиляди и милиони, наемайки неук човек, който да го ръководи.

Правят го щото имат дефицит на работни кадри... Да не мислиш че само в България се търсят иженери и лекари...

golemiq_korab_minava
02-29-2016, 07:50
Говоря, че трябва да се закрият места и специалности, ако искаме университетите ни да са напред по тея класации.
За 100-тен път ще ти кажа, че това, че през един университет минават И некадърници не означава, че преподаването и базата са лоши. Просто политиката на РЪКОВОДСТВАТА е такава, че искат да държат колкото се може повече хора, за да не си закриват специалности и да не губят пари.

Аз пък за стотен път ще ти кажа, че тази схема е в 99% от университетите ни!

an7raks
02-29-2016, 08:04
Е, аз какво казах? Не 99, а 100% от университетите ни са така и за това са назад във въпросните класации, а не щото преподаването и базата са лоши.

golemiq_korab_minava
02-29-2016, 08:45
Е, аз какво казах? Не 99, а 100% от университетите ни са така и за това са назад във въпросните класации, а не щото преподаването и базата са лоши.

Не, ти казваш, че има някои университети, при които същите специалности ще се запазят, защото искали и сега по-висок бал? Ей с това не бях съгласен. Аз не съм за затриване на всички специалности, или пък да останат най-търсените.. Пример с икономическите университети давам.. Най-голям бал искат за МИО. Аграрната икономика е по-назад, но това не означава, че трябва да отпадне. Въпросът е, че като се приложи това изискване, няма да има точно определен качествен университет, който да предлага алтернатива за подбор на повече кадри в това положение.

Базата също е кенеф, не ми обеснявай какво е било в София.

an7raks
02-29-2016, 12:49
Да, примерно специалност Електроника ще има само в София, за да има реална конкуренция за местата и да се отсее плявата. По този начин може парите предвидени за повече места държавна поръчка да отиват за обновяване на базата и намаляване на таксите на тези, които са се класирали.

А за къде да ти обяснявам, след като ти казах, че НЯКОИ университети и НЯКОИ специалности са на ниво? Мога да говоря за това, което съм видял и знам, че СЪЩЕСТВУВА, а ти ми казваш "Виждал съм извънземни, но няма".

soner1997
02-29-2016, 13:32
Някои ще може ли да ми помогне за някоя задача по математика ?

baby_baby
02-29-2016, 15:42
Каквото ти е интересно това учи

golemiq_korab_minava
02-29-2016, 16:35
Да, примерно специалност Електроника ще има само в София, за да има реална конкуренция за местата и да се отсее плявата. По този начин може парите предвидени за повече места държавна поръчка да отиват за обновяване на базата и намаляване на таксите на тези, които са се класирали.

Аз предлагам да се затворят всички научни университети и да се остави само един в центъра на България - Велико Търново, Узана. :Д хахаха

Отиваш в другата крайност. Оставяш съвсем много хора без право на образование, макар и слабо. Тук следва една огромна маса среднисти, които ще ти скочат на главата, защото няма да имат никакви професии, тъй като среднот също е разбито. Тоест, не ти дава занаят. Твърде комплексно и затова се казва, че образнованието е огледало на държавата. Когато няма държава, ето какво и става.. Не може преди 20 години нивото във всички Вузове да е било високо, а сега да трябват да се затврорят университетите що няма качествено.

an7raks
02-29-2016, 17:33
Не, аз не предлагам да се затворят университетите, а значително да се намалят местата държавна поръчка. Така няма да има хора, които са записали заради "студентския живот", щото 3+ бона на семестър не се вадят току така.

golemiq_korab_minava
02-29-2016, 17:51
А намалянето на местата автоматично означава и до закриване при непопълване на достатъчно бройка.

Повечето разлигавени хора които познавам не са от бедни семейства и могат да си позволят 3 бона.

Много хора записват с идеята, че ще имат по-добре платена работа. В много богати държави го няма този проблем, защото работниците са добре социално подпомагани.