Влез

View Full Version : За бъдещето!

Kirilow
12-17-2016, 19:47
Добър вечер/Добро утро/Добър ден , в зависимост от това кой по кое време чете тази статийка. Та аз съм 16 годишен младеж ( 10 клас в момента ) и вече като всеки нормален тийнейджър започвам да мисля за бъдещето и как искам да следвам в университет. В даскалото съм много добър , схващам бързо и нямам проблеми като цяло , но ето че тук настъпва завръзката на проблема. Може ли някой да ми разясни какво точно представлява кандидатстването в университет ( примерно в Оксфорд ) и как се взима пълна стипендия, тъй като не съм от много заможно семейство. Нашите са разведени и възможностите им не са големи , могат да покриват само най-важните разноски.

Та казвайте докато е време да знам какво да правя и какво да подготвям , че после да не стане пък късно, ще взема да се изям от яд...

RapExotic
12-18-2016, 11:47
Може ли някой да ми разясни какво точно представлява кандидатстването в университет ( примерно в Оксфорд ) и как се взима пълна стипендия,

Може би имаше предвид УНСС ?

Kirilow
12-18-2016, 17:28
Точно пък за УНСС няма какво да говорим. Аз през цялото време говоря за чужбина ти ми говориш за български ун-ти ... не знам просто какво да кажа :D :D :D

LadyTerrible
12-19-2016, 12:48
Обучението в университети като Oxford е платено и то високо.Относно платежоспособността имаш вариант да теглиш студентски кредит или да кандидатстваш за стипендия.Стипендии ,обаче получават ученици с много висок успех,медали от олимпиади и подобни,влиза се трудно,за някои специалности се полага специален изпит,който се провежда от самия университет,трябва ти сертификат за език и при успешно полагане на изпит,се ходи на интервю.Всичко това е в зависимост от университета,който си избрал.Отваряш страницата в интернет на съответния университет и четеш всичко за кандидатстване-срокове,изисквания,такси и тнт.Има си го подробно изписано.
В България нещата стоят по друг начин,естествено.
Зависи дали си се насочил към чужбина или ще оставаш тук.
Имаш време,не се знае догодина по това време какво ще ти щукне. :D

Kirilow
12-19-2016, 17:17
Не, аз това го планирам от 3-4 години на сам :D . Просто няма как да размисля , и ме интересуваха някои неща , и все пак благодаря за информацията :)

prosto_chovek
12-19-2016, 19:17
В Англия, доколкото съм косвено запознат, става по следния начин. Сваляш т сайта на университета формуляр за кандидатстване, попълваш го, като прилагаш преведени и легализирани диплома и прочее в срока, в който ти ги искат, трябва да имаш покрит съответния изпит по английски, най - често IELTS, TOEFL, не навсякъде приемат на Кеймбридж изпитите, доколкото аз знам. Всичко е направено - следвай стъпките.

В нашенските университети гледаш кога има по унитата дати за приемни изпити (кандидат-студентски), гледаш специалността ти какво изисква (на много места искат не само КСИ), гледат ти матурата и дипломата естествено, както и в чуждестранните (като обикновено се набляга на конкретни предмети). Сега тук отиваш на изпит или кандидатстваш по друг, какъвто приемат, начин, виждаш, че си приет, отиваш с дипломата за средно в канцеларията(учебен отдел) или където са записванията на съответния ВУЗ, внасяш семестриална такса и си студент.
В Оксфорд и прочее, доколкото знам, таксата на семестър е нещо от рода на малко над 9000 паунда, тук мисля, че няма ВУЗ, в който да надвишиш 2000, средно между 200 и 4-500на семестър. В ТУ - София са о325 и обикновено ако си толкова прилежен, а и да не си чак толкова, ще ги избиеш при първата евростипендия.
Лично аз съм на мнение, че ако имаш интерес, учиш и ти е интересно наистина това, дето го учиш, дали ще го следваш в Столипиново или на Луната, няма особено значение. Обратното също важи.

Kirilow
12-21-2016, 18:34
Добре де а примерно запълнени са всички места без 1 и аз и още 1 човек сме първи за него. И двамата сме с отлична диплома , следователно по какви критерии ще изберат кой да приемат ?

prosto_chovek
12-21-2016, 19:26
По това, което е релевантно за специалността и в което единият от двамата е по - добър при равни други условия. Дава се предимство на студенти с увреждания също така, както и с лош социален статус. Отново при равни други условия, ако с за чужбина примерно и се състезаваш за това място с другия, който си е местен, ще вземат него. Ако си тук - не го мисли, ще те вземат.