.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 18 от общо 18
    Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив

Електролиза

Някой може ли да ми обясни как се прави електролиза. В Понеделник ще ни изпитват почти целия клас за 3-ки, много сме зле. Тя вика че без електролиза няма да пусне никой. Трябва ми просто някакво обяснение, в 10-ти клас съм. Ето например това: железен трихлорид
    FeCl3 ??
    Търсих в google и има само някакви глупости.
    За да получиш - първо трябва да дадеш!

Супер фен
    Ето ти определение:
    Окислително редукционен процес, който протича при пропускане на постоянен електричен ток в стопилка или разтвор на електролити. Електролизата включва всички процеси, които влизат в електрохимичната система и включват катод K-, анод A+ и разтвор или стопилка на електролит.
    На анода става окисление, анионите са редуктори
    На катода става редукция, катионите са окислители
    Запомняш го като КАРО -Катодна - Анодна - Редукция - Окисление...схващаш ли
    Оттам нататък във воден разтвор например:
    Даваш дисоциация на солта и водата. В разтвора има еди кви си иони. После под действие на пост. ел. ток. ионите се насочват към анода и катода.
    Дотук ясно ли е? Задай въпроси ако имаш.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Да добре, благодаря за помощта. Имаше някакви неща за като "ред на относителна активност" и т.н. ама ще видя ако има някой стар учебник по химия и да ги разгледам отново нещата.

Супер фен
    Момент, това са половината неща.
    Питам дотук имаш ли въпроси някакви? Я напиши електролиза на NaCl докъдето ти казах подробно, както би го написала на контролно.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Цитирай Първоначално написано от MiRaCuLiX.bb
    Момент, това са половината неща.
    Питам дотук имаш ли въпроси някакви? Я напиши електролиза на NaCl докъдето ти казах подробно, както би го написала на контролно.
    В стопилка ли е или в разтвор? Кое е Анода и кое катода? Можеш ли да ми ми го решиш това за да видя как става? Ами трябва ли да използвам таблица за разтворимост и ала бала?
    П.С. момче съм, дано това да не промени нищо.

Супер фен
    Че кво може да промени, най-много вместо свирка да врътнеш после ще черпиш една бира.
    Еми ок, почваш с определението...
    Окислително редукционен процес, който протича при пропускане на постоянен електричен ток в стопилка или разтвор на електролити. Електролизата включва всички процеси, които влизат в електрохимичната система и включват катод K-, анод A+ и разтвор или стопилка на електролит.
    На анода става окисление, анионите са редуктори
    На катода става редукция, катионите са окислители
    В воден разтвор NaCl се дисоциира:
    NaCl->Na+ + Cl-
    H2O-><-H+ + OH-
    В р-ра има: Na+, Cl-, H+, OH-
    Към K- се насочват: Na+ и H+
    На катода става редукция, тоест се редуцират по-добрите окислители. Гледаш в реда на относ. акт. и виждаш, че редоксидвойката H2/2H+ e след ред. дв. Na/Na+ и затова са по-добри окислители.
    На K- се отелекризират:
    Ox: Na+ +1e- -> Na /р-я

На анода е аналогично и обратното, само дето се отелектризират хлоридните иони като по-добри редуктори.
    A+
    Red: 2Cl- -2.1е- -> 2Cl -> Cl2^
    В р-ра остават: Na+ и OH- и се свързват до NaOH
    После, тази електролиза се нарича хлоралкална и се поставя полупропусклива мембрана в електролитната вана, която не пропуска цели молекули Cl2, а само хлоридни иони.
    Това е така, защото Cl2 реагира с NaOH:
    Cl2 + 2NaOH -> NaCl + NaOCl + H2O
    и йонно у-е :
    Cl2 + 2Na+ 2OH- -> Na+ + Cl- + Na+ OCl- +H2O
    Това е горе долу. Това си е за 6, по-пълно определение няма.
    **Ако те питат какво е ОРП--> процес, протичащ с промяна в степента на окисление на елементите с пренос на електрони. При него окислителят/ox/ -частица/атом, молекула или йон/ приема иони и понижава степента си на окисление в процеса редукция...това знаеш ли го?

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Ох благодаря ти човек. Ще се оправя значи. Значи по същия начин се правят и другите. Ако в понеделник всичко мине ОК незнам кво да направя да ти върна жестта. [-o<

Супер фен
    Споко, ако изкараш 6 ще ми е достатъчна награда. Просто седни и учи, химията e много лесна наука.
    В стопилка е същото, само дето нямаш вода, в която да се дисоциира солта. Кристала се стапя и тогава ионите се насочват към A и K. Много по-лесно е, защото не ти трябва РОА.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Човече благодаря ти. Изкарах тройката, даже иска да ме изпитва за 4 на йонно-обменни реакции, ама едва ли ще ставам. Благодарностти. =D> =D> =D>

Супер фен
    Еми стани, това пък е елементарно. Ако не те мързи, учи се точно за 5 мин... Ако решиш да те изпитват кажи.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Май трябва пак да помоля да ми помогнеш. Значи аз лично не бях с претенции за 4, ама тя ми вика: "Ти си добро момче, можеш за повече не се отказвай, ела в понеделник да те изпитам".... Предполагам че ще даде йонно-обменни ама не съм сигурен дали това включва и ОРП, по принцип е нещо такова: NaCl + NaCl (не точно такова, просто не се сетих за нещо по-различно от NaCl ) и трябва да гледаме от таблицата за разтворимост и т.н. Дано да разбираш за какво ти говоря

Супер фен
    Еми хубава, значи за йоннообменни реакции определението е:
    Процес между силно разредени разтвори на електролити без промяна в степента на осисление на елементите и без пренос на електрони. Условие за протичане на ЙОР е поне един от продуктите на взаимодействието да е утайка, газ или слаб електролит.
    Сиреч: BaCl2 + H2SO4 -> BaSO4/ут/ + HCl
    Пишеш пълно йонно: Ba 2+ + 2Cl- + 2H+ + SO4 2- -> BaSO4/бяла пихтиеста ут./ + H+ + Cl-
    И съкратено йонно: Ba 2+ + SO4 2- -> BaSO4
    Това е общо взето, примери има бол. Ако те интересува някой по-известен или някой дето сте го писали в клас го напиши. Но важното е след взаимодействието да се получи утайка газ или слаб електролит. Утайките ги гледаш от таблицата за разтворимост.
    ОРП е обратното на ЙОР, протича с промяна в степента на окисление и пренос на е-... Що направо не я питаш кво трябва научиш за 6, така и така си тръгнал.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    ОК, ами ако не се получи нищо накрая, така де, ако всичко се разтваря се пише: Невъзможно ли?

Супер фен
    Тогава процесът е обратим. Но такива реакции са рядкост и няма да ти даде подобен пример. Ако едно от изходните вещества е малко разтворимо вещество също процесът е обратим, дори да се получава утайка, газ или слаб електролит. То тия не са ти важни, можеш само да ги споменеш ако стане дума.
    Вие учили ли сте неутрализация и хидролиза? Те са също ЙОР...може и на тях да те мине.

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    Да и тях сме ги взимали и сигурно ще има такива. Да ти кажа само че няма да ме изпитват устно, а на лист, само трябва да реша 6-7 примера. А можеш ли да ми кажеш нещо за ОРП защото другите са ми малко по-ясни обаче това ме затруднява.
    П.С. тези постове се четат и от други мои съученици, така че помагаш не само на мен.

Супер фен
    ОРП е мн лесно. Окислително редукционен процес, който протича с промяна в степента на окисление на елементите и пренос на електрони. Частицата/атом, молекула или йон/, която отдава електрони се нарича редуктор/red./ и повишава степента си на окисление в процеса окисление/о-е/. Частицата/атом, молекула или йон/, която приема електрони се нарича окислител/ox./ и понижава степента си на окисление в процеса редукция/р-я/
    Пример:
    2Na + 2H2O -> 2NaOH + H2
    Пишеш степените на о-е над елементите. Даваш NaOH в случая дисоциирано, защото е силен електролит. ph>7, л-син...може и без туй.
    После изравняваш по метода на електронния баланс.
    Red: Na - 1e- -> Na+.................1.......2.....2
    Ox: 2H + 2.1e- -> 2H -> H2........2.......2.....1
    Над стрелките пишеш съответно о-е/за Red/ и р-я/за Ox/.
    2H->H2 Вторичен процес на свързване на водородните атоми до молекула водород.
    Знаеш ли как точно се пише изравняването, че на компа не мога го напиша кат хората...

Фен Аватара на empjori
    Град
    Пловдив
    ОК мерси за информацията.
    Ами тук
    Red: Na - 1e- -> Na+.................1.......2.....2
    Ox: 2H + 2.1e- -> 2H -> H2........2.......2.....1
    Какви са тия точки (........) какво пише над тях.

Супер фен
    Нищо, това е се едно празно пространство. Значи смяташ електроните на Red: Тоест при Na+ е един. На Ox: Тоест при 2H са два. Смяташ най-малко общо кратно! Тоест на 1 и 2 НОК е 2. Делиш НОК на Red и после на Ox и получените числа са коефициентите пред тях. Тоест 2:1=2 -> слагаш 2 пред Na. 2:2=1 -> няма коефициент пред водорода.
    И още нещо, за да покажеш преноса на електрони в уравнението слагаш стрелка от Red към Ох, тоест от Na към Н в NaOH и пишеш над стрелката 2е-. Това е.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си