- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Форми на управление и идеологии
Комунизъм (здрав режим, управление чрез сила. Икономика - планов държавен социализъм)
Либерална демокрация (лек режим, свобода. Икономика - пазарен капитализъм)
Анархизъм (Анархия, всеки прави каквото си иска. Икономика - капитализъм)
Фашизъм и национал-социализъм (здрав режим, силово управление. Икономика - държавен капитализъм)
Теокрация (здрав режим, Бог е всичко. Икономика - смесена)
Авторитаризъм (среден режим. Икономика - смесена)
Социал-демокрация (Лек режим, свобода и грижа за бедните. Икономика - социален капитализъм)
Нещо друго
Да допълня само че при диктатурите има и голямо развитие.
1-ви пример: СССР наследява царска Русия, една свръх изостанала страна която са работили с инструменти от средновековието. Само за 50 години СССР се превръща в суперсила с ядрени оръжия и международно положение, имаща десетки държави под своята власт.
2-ри пример: До преди идването на Хитлер на власт, Ваймарска Германия е била в невиждана инфлация. По евтино е било да гориш пари отколкото да си купиш дърва. Само за 6 години Хитлер я превръща в икономическа сила и военен колос, който може да воюва с целия свят и за малко да спечели войната.
![]()
За да получиш - първо трябва да дадеш!
Имаш право. След втората световна в Западна Германия пак става икономическо чудо, макар и в условия на демокрация. Явно Германия си е силна държава при всички условияПървоначално написано от exploitedteen
![]()
За да получиш - първо трябва да дадеш!
вие посочихте примери че и в демокрация и в диктатура може да има бързо развитие. но демокрацията превъзхожда с липсата на насилие и смърт на невинни.
една от основните характеристики на демокрацията е законноста и зачитането на основни права. това трудно може да се каже за САЩ (външната им политика) или още по-малко за Израел.
Защо да размишляваме така. Ето някои факти:
Либерална демокрация - Япония и САЩ - най-могъщата страна в света, най-силна икономика и армия.
Комунизъм - Куба и Северна Корея, пълна изолация и глад.
Анархия - няма такъв пример, но все пак най-прилича: Сомалия -гражданска война, убийства, глад.
Фашизъм и национал-социализъм - Вече не съществуват, самоунищожили са се.
Теокрация - Ватикана и Иран. Средно положение.
Авторитаризъм - Китай, Русия - силни военни сили. Китай е силна и икономически (В Русия е имало комунизъм, а в Китай все още, макар и да е капиталистически)
Социал-демокрация - Западна Европа. Това са сполучливи държави.
Може и комунистическите държави да са в криза в момента, но това е заради международната им изолация, представи си ако комунизма победи в целия свят? Всяка страна ще помага на другата по братски.... \Първоначално написано от Данююю
/ Въпреки кризата в Куба и Северна Корея те имат това което ние нямаме - гордост и пълна независимост.
Ако не знаеш - ще те научим!
Ако не можеш – ще ти покажем!
Ако не искаш - ще те принудим!
Пролетарии от всички страни - обединявайте се!
Better dead than red!
Вий въобще знаете ли какво означават понятията, които сте изредили или сте просто увлечени по поредната вълна на простотия и неграмотност?
Ако е така ще ви мине до годинка две. И тежката част на пубертета се преживява...Е, поне от някои...
Хахаха, комунисти - уеб утописти!![]()
Това горе бях аз да се похваля...
хвала...
Какъв е тоя подпис и аватар подкрепящи насилието и Genocide бе?Първоначално написано от Genocide Lolita
![]()
![]()
Знаех си че ще ти харесаПървоначално написано от exploitedteen
![]()
А твоят пък към пацифизъм. Или може би скритият му зов е към "революция"?Първоначално написано от Communist
Какво да си сложа - розови пипирудки, путки, птички, пички? Явно открито сексуалните и подтикващите към разкрепостеност аватарчета и подписчета са приветствани. Такива целящи да имат дълбоко тийн-философско внушение също...Такива неща точно несъзнателно подтикват насилието у човека, защото го правят да изглежда розово. Не знам нормален човек да е бил подтикнат към такова нещо ако е било представено в "бруталната", нескрита светлина на нещата. Както и да е много има да се говори по темата за идейните внушения и методи на зомбиране...Не мисля че му е тук мястото или пък на някой би му била интересна тема, която не е свързана със секс, парцалки или чалга...
Може и да си прав за революцията...Първоначално написано от Genocide Lolita
![]()
И аз те приветствам във форума, чувствам че ще има с кого да споря в самотните вечери....![]()
Имаш крайно грешно разбиране за комунизмаПървоначално написано от Communist
![]()
Високо, високо, високо ... виско застани. Над завист и обида, над дребните сплетни.
hm temata e interesna i kakto vijdsam tuk ima posledovateli na vsqkakvi ideologii. 6te mi bade interesno ako vseki izloji s argumenti predimstvata na politi4eskata sistema na koqto e privarjenik. az nqmam to4no opredeleno mnenie, zatova nqma da komentiram, no kato 4e li sam pove4e za fa6izma...
Без свинщина няма купон бе, човече
за т'ва ще я правим с пълен замах,
какво от това, че купонът отече
та ние сега сме напушени в смях.
izvinqvam se-gre6ka na ezikave4e se popravih
hah da razbira seporosto se obarkah
principno kakto kaza nacizna e savsem neosa6testvim i prekaleno radikalen spored men (ne 4e fa6izam ili komunizam ne sa ve4e otjiveli...). ne iskam da obijdam nikogo no takova e moeto mnenie. ne sam 4ak tolkova kompetentna za tova o4akvam vie da mi izlojite argumentite si za da za6titite politi4eskata si orientaciq
![]()
Комунизъм![]()
Немаше да я има целата тая простотия,която е сега,ако навсякъде властваше този режим...
СМЪРТ ЗА КАПИТАЛИСТИТЕ,ВРАГОВЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО![]()
виж че и аз мога така![]()
Сега ще се обърна към всички вас, които се мислите за фашисти, комунисти и всякакви такива изцепки.
С какво помагате? Какво правите, като си играете на диктатори и темподобни работи? Ще отидете да превземете парламента? Ще превърнете България в СССР? За какви се мислите вие бе?!
Никой днес не е невинен
избрахме бъдеще сами
това, което ни очаква
мъчително-жестоки дни
ne 4e sam napravila az taq tema, ama naistina 6te e dobre da se argumentirate za6toto ina4e nqma smisal. vseki moje da proveri kakvo zna4i komunizam, nacizam,fa6izam i t.n. bi bilo hubavo ako vseki kazva za6to e privarjenik na dadena politi4eska sistema.
Аз лично не знам колко трябва да си тъп,некомпетентен,комплекс иран,писхически извратен за да си комунист.При положение,че заради тия чифути в момента се намираме на дъното на Европа,като преди нас по стандарт на живот са страни,като Македония(какво доживяхме) и Албания и ти да се наричаш комунист наистина трябва да си много извратен!
За демокрацията-такова чудо не съществува,стига ни само да погледнем "най-демократичната" страна САЩ-преди около месец ако не се лъжа на една позната и налепиха 500 долара глоба,че си е сменила цвета на пердетата в собственото си жилище...
Анархизъм-пхахахахаха,трудно ми е да не се засмея...
Аз лично съм за национализъм с "тънка" ксенофобия,но тъй като го няма в изброените се спирам на национал-социализъм!
2, 3 и 13 т. системно / неподходящ подпис/ !
Щото си мислят, че и по време на комунизма щяха да могат да обсъждат свободно кой начин на управление предпочитат, камо ли да мислят, че ще могат да го наложат. Не знаят какво е държавна цензура и какво е да те набедят за фашист.Първоначално написано от Sapphir