Така само искам на бързо да внеса малко ясното

Първо, в мозъка има рецептори за канабиноли , а не специално за делта9ТХЦ, тези рецептори CB1 и CB2 по принцип се активират от вещество естествено до мозъка - анандамид - естествения канабинол, когато това е нужно и в нужните количества.

Алкохола, също се закача за рецептори, но от друг тип, ако не се лъжа бяха GABA или NMDA или и двата вида рецептори (който се интересува да провери в уикипедия фармакокинетиката на алкохола).

Сега. При алкохола умират мозъчни клетки поради верижна реакция от процеси които са последствие от свръх активирането на тези рецептори, (пак за подробна справка -> уикипедия, или гугъл).

Но е факт , че дори 1 (Една) Бира убива мозъчни клетки. Алкохола води, до редица физически и психични проблеми а също така и до шизофрения след продължителна (години) злоупотреба.

Факт: Единствената абстиненция която може да бъде смъртоностна е тази от алкохола , (за подробна справка, и пак защо това е така -> уикипедия или гугъл)

------------------

А колкото за тревата: Последни проучвания от октомрви мисля че беше 2005та показват че активирането на CB1 и CB2 рецепторите, не само не убиват мозъчни клетки, но и СТИМУЛИРАТ НЕВРОГЕНЕЗАТА в хипоталамуса. (справка, уикипедия-> THC , Research, или гугъл Marijuana Neurogenesis - отбележете че статията е само в реномирани сайтове а не разни измислени). Последен рисърч от преди 2 месеца на 2006 та , показва също така че марихуаната може да бъде невропротективна и предпазва мозъка от дегенерация. Също така може да потърсите и в гугъл (Marijuana Brain Injury) и да прочете колко ефикасна се оказва при Рисърчи върху прилагането и на хора прекарали травма на главата от някакъв вид.

Така. Важно е да се зане също така че в марихуаната освен ТХЦ има още десетки различни в-ва, които модулират ефекта на ТХЦ, който е основната активна съставка НО НЕ ЕДИНСТВЕНАТА, това значи че различните сортове трева, имат различно действие.

Мисля че с това сложих край на спорът. Ако много ви мързи сами да намерите нещата в интернет за които споменах, може да пусна и линкове когато не ме мързи толкова.

Алкохолът убива.

Имам около 8 години опит с трева, и алкохол, и краткотрайни опити с пъстра палитра от психоактивни в-ва. Интересувал съм се много от фаркмакокинетиката на всяко едно от тях, изчел съм и много биохимична литература, направил съм и удивително много наблюдения върху себе си , под влиянието и на алкохол и на трева,
и съвсем спокойно мога да ТВЪРДЯ че алкохола, макар и легален НАРКОТИК си остава един ОТ НАЙ ОПАСНИТЕ такива който убива хиляди хора годишно. Лично съм запознат с много случай на смърт поради алкохол.

Алкохола е невидим убиец, и хората го подценяват твърде много. Алкохола предизвиква агресия, затъпяване, цялостен демидж. Това е истината.

Успех.