.
Отговор в тема
Страница 4 от 5 ПървиПърви 12345 ПоследнаПърви
Резултати от 76 до 100 от общо 113
    Супер фен Аватара на rosskata
    Град
    Варна, Морето, Сините Вълни...
    Цитирай Първоначално написано от ABSOLUT`me
    Цитирай Първоначално написано от rosskata
    Първо :Тези хора имат не по- малко право да живеят в този град , колкото и ти. Никъде не пише че не може да се местиш в друг град, или че трябва да стоиш в родното си място. Не си мисли, че защото си родена там едва ли не имаш по- голямо право да бъдеш недоволна.
    Второ: Емигрирането в друга държава няма нищо общо. София не е друга държава, никак дори.
    Не,че да започвам нов спор,ама ти като отидеш на гости у някои,чувстваш ли се и ти равноправен собственик на апартамента му?
    Не е същото,разбира се,но не си правя - всеки се ползва с привилегия в родния си град.Това не означава,че другя няма право да живее там,съвсем не искам да кажа това.Ще ти дам пример-аз живея в Страсбург.За да ме наемат някъде на работа(говорим за някоя институция,а не за квартално кафене),трябва - да няма желаещ французин за този пост;ако има такъв,институцията или фирмата,или предприятието,трябва да плати неустойка на държавата в размер на 3000Е,ако предпочетат мен,дори и квалификацията ми да е 1000 пъти по-добра от неговата,защото той е местен!.Има го същото разделение и на по-долни нива - между французи!Така ще стане някой ден и в България,ще видиш.Нали сме в ИвропатЪ....ииииихаааа
    Tака... Апартаментът е купен от собственика си и е негова лична собственост, така че примерът ти не е удачен.
    Всеки се ползва с привилегия в родната си ДЪРЖАВА...
    Доколкото знам, софиянци не са отделна държава..
    Всички сме българи.
    В моя университет има хора едва ли не от цяла България и никой никога няма да стане жертва на подигравки относно диалекта си , и никой досега не е имал проблем с намирането на работа.

И как става така, че не съм чула някой да казва , че за кофти градския транспорт и задръстванията в рада ми, са виновни тези, които идват да живеят в града ни от другаде...

Ти си чужденка в Страсбург, и затова може да имаш проблеми с намирането на работа и прочие...
    Но където и да отида, аз няма как да бъда чужденка в собствената си държава. Абсурдно е...

И е смешно да сравняваш един БЪЛГАРИН, отишъл да живее в ДРУГ БЪЛГАРСКИ ГРАД, със ЕМИГРАНТ, отишъл да живее в чужда държава...
    Това ако не е надуване пък на!
    Скоро ще напишеш сигурно, че софиянци са друга раса... Може да въведете визи...
    1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
    2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
    3. Работата е свещена. Не я докосвай!
    4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.

Град
    Цитирай Първоначално написано от p4elata_brumze
    Цитирай Първоначално написано от Just_One_Girl
    И кво като живеете в София да не би да държите Господ за шлифера?! А сиктир бе, аман от граждани!!!
    Чист пример за безмислената омраза...
    ПО- скоро изказването и беше предизвикано от този пост...

и ако можеха всички селяни да си идат в провинцията(извън софия) щеше да е чудно ... то тук вече не се живее !
    Ей това е чист пример за безмислена омраза...

Супер фен Аватара на ABSOLUTme
    Град
    вввдотайемапигдотком
    Аз не твърдя,че провинциалистите са ми виновни за задръстванията в градския транспорт,това е тъпо.Дадох ти примера,защото това ми се случва,като и добавих,че това разделение съществува и между самите французи - 98% от случаите си избират местен,а не пришелец.
    Явно не ме разбра,но няма значение,не ми се спори,още повече,че ти не слушаш,а само гледаш да се закачиш за някоя дума.Разделението..че го има - има го,независимо дали е редно или не,дали си съгласна или не си.Като го отричаш,няма да го премахнеш за 1 ден.точка
    p.s.плюс това вече не се водя чужденка,а гражданка на страна-член на европейския съюз,т.е. имам същите права като тях,защото пазарът е отворен!
    Feel my sin..Feel my sound..So baby,come on in...

Град
    Разделението..че го има - има го,независимо дали е редно или не,дали си съгласна или не си.Като го отричаш,няма да го премахнеш за 1 ден.точка
    Разделението го правят хора като теб...
    Прочети малко темата и ще видиш, че голямата част от хората тук отричат това разделение и са против него...
    С много малки изкл'чения.
    Аз твърдя, че реално разделение между хората населяващи една толкова малка държава, ние сме де факто едно голямо село, няма и няма как да има.
    То съществува само в главите на шепа надути софиянци и озлобени "провинциалисти".
    Не се опитвам да ти докажа, че го няма-факт е, че го няма.
    Опитвам се да ти докажа, че е тъпо да вярваш в него...
    И между другото, нито един от познатите ми , които отидоха да учат в София, нямат проблеми с намирането на работа...
    Никой не ги пита къде са родени, а какво знаят и могат,къде и какво са работили преди и прочие...

Град
    вввдотайемапигдотком
    Това,че шепа тийнове се опитват да се впишат в 'новия свят без граници',не означава,че повечето софиянци обичат провинциалистите.Да,казвам ти го,не ги обичат.Сама казваш 'надутите софиянци','простите софиянци' и т.н.,ами като са/сме такива,защо приятелите ти идват тук?? Защо не си останат във великолепната,невероятна,н еповторима Варна или които и да е там друг град,все едно?На мен лично ми е все едно,навсякъде има миграция,хората си търсят работа и възможност за по-добър живот и образование.Само че да се отправят обиди,нарицателни и определения към жителите на град,в които сам/a доброволно отиваш,не означава,че няма да получиш съответен отговор от там.На мен ми е смешна цялата тази история,но не ми беше смешно,като отидох на морето мин.или по-миналата година,търсехме си квартира и на зададения въпрос:"Откъдие иде стие бе деца?" и получения отговор "От София сме" + последвалото(любимо) "Въиии,тъи ли?Ами тя квартирката от дниеска е с 10 лева по-скъпа" и промяна на физиономията от гостоприемно-ухилена на пропъждащо-караконджулска...и как пък се сети си променя цените,като чу,че сме от София...ето това е селска история!
    Цялата история идва от такива като теб,които сами си набиват комплекси и после ги избиват през други хора,кой колко ги мразел,как в столицата или другаде правели разделение,колко били недооценени заради предрасъдъци и т.н.Ако не се отнасяха гадно с мен(и не само с мен,с повечето ми познати така става) почти навсякъде в провинцията,нямаше да имам нищо против никoй,само че не може към мен да има едно отношение,а аз да отвръщам по друг начин.Монетата си има 2 страни.

Мега фен Аватара на malka_sladuranka
    Град
    София
    ABSOLUT`me е напълно права. Всички провинциалисти незнам защо са решили, за софиянци темата "провинциализъм" трябва да е табу. Както тя каза по морето и останалите градове могат да се държат враждебно и очакват да се отвръща с гостоприемство. Все пак мисля, че е нормално да има някакъв баланс.

Град
    Сама казваш 'надутите софиянци','простите софиянци' и т.н.,ами като са/сме такива,защо приятелите ти идват тук??
    Искам цитата, в който казвам "надутите софиянци", и "простите софиянци", моля. Доколкото си спомням , казах "шепа надути софиянци " и "шепа озлобени "провинциалисти" . За разлика от някои хора, които наричат сънародниците си "НАЛЕПИ" аз не деля хората на такива и онакива заради града в който живеят. И не бих си позволила да обобщавам и лепя етикети на милион и повече хора.
    Да не говорим колко много близки и познати имам от София. Майка ми също е софиянка.

Факт е и никой не го отрича, че хора отиват в София заради по-добрите възможности за реализация. Не виждам къде съм писала, че моят град е по- добър? И не знам защо ми поставяш думи в устата , които не съм казала. А между другото, защо ти не си в София след като толкова се гордееш с нея?

Не знам защо си се озлобила толкова. Бабите с квартирите не са показателни за още 3-4 милиона души, живеещи извън София.
    Обобщения от този сорт са глупави и нереални.
    Ти самата каза, че има софиянци, които не харесват останалите. (забележи, не можеш да твърдиш, че "софиянци като цяло не харесват останалите българи", защото нямаш подобни статистически данни). Аз самата познавам страшно много софиянци, които са много печени и никога няма да чуеш от тях подобни приказки и подобни разделения... Както и варненци, както и бургазлии , и какви ли не.
    Естествено, има ги и хората като теб и сладуранката, както и онази баба, които си мислят, че светът се врти околко техния град. Но моля те, недей да твърдиш, че това е нормално.

Тези твои обобщения те показват в много негативна светлина- никой не ти пречи да не харесваш хората извън твоя град.
    Но да твърдиш, че това е валидно за всички, е глупаво.

И не виждам по какъв начин избивам комплекси.. Или си казвам, че съм недооценена. Бих отишла навсякъде, където имам шансове за реализация. В случая това е родния ми град.

Просто казвам, че "градския патриотизъм" е изкл'чително безсмислено и остаряло нещо.
    Както и разделението София- Провинция...
    И е много хубаво, че повечето тийнове разбират това. Защото все пак ние сме бъдещето на България...

п.с Светът наистина се стреми към премахване на границите... Просто е нужно време хората да ги изтрият от главите си...

Супер фен Аватара на air_J
    Град
    Свищов Town
    Роске, ама ти наистина ли си вярваш, че няма разделение на софиянци и провинциалисти? И, че софиянците не мразят провинциалистите? Ако е така да те питам, колко пъти си ходила в София? Колко софиянци познаваш? Ако си стоиш в града никой софиянец няма да те мрази, но ако отидеш да живееш в София, гаранция ще се срещнеш с това явление. Та самият аз, дето не съм от София, не мога да понасям провинциалисти, които без да имат дори къде да живеят, без ясна представа за това какво искат и как да го постигнат, идват в София, само и само да са в столицата, пък какво остава за самите столичани? Омраза не само, че има, но и ще става все по-осезаема, точно заради нас, хората от провинцията. Само дето, аз като се преместя в мечтата на провинциалиста (София), първо ще имам собствено жилище и второ ще имам ясна цел и идея защо се местя в София. За да онагледя кой вид провинциалисти аз мразя, веднага давам пример - миналият брой на "Море от любов" имаше двойка от Варна, като момичето канеше приятелят й да дойде с нея да живее в София (макар още да не я бяха приели студентка), като каза, че нейната мечта била да учи в София. Наглед нищо нередно. Да, ама не! Не може мечтата ти да не е да учиш философия, финанси, икономика и т.н., а да учиш в София, пък каквото сабя покаже, може и Аграрна икономика! Ето такива хора аз ненавиждам! Серем на такива путки! Заради точно ей такива, които не знаят защо, но искат да са в столицата го има това разделение на София и провинция! Това е положението, а дали на някой му харесва, или не - никого не го засяга.
    Левски шампион але але!

Град
    ПОловината си детство съм прекарала в София. Както вече казах няколкократно, имам роднини у приятели там.
    Тази т.нар "омраза" е остатъчно от комунистическо време явление, и е характерна най- вече за хорта, които си нямат друга работа. И за тези, които са достатъчно ограничени, за да си мислят, че имат някакви изконни права над територията на която са родени.
    Дали ти ще отидеш да живееш там, или баба ти е отишла да живее там преди 50 години, каква е шибаната разлика?
    Нормален човешки стремеж е да се ходи там, където стандарта е по- висок.
    И не е вярно, че всички са се 'рнали натам. Увеличават се откъм население всички големи градове.

Можеш да сереш и на мен, защото и аз исках да уча в София- идея си нямах какво... Поради една -единствена причина. Не исках да живея при наште. Като ме приеха по- добра специалност тук ми мина мерака.

Град
    вввдотайемапигдотком
    rosskata,ти намираш възможност за реализация във Варна.Твои познати виждат възможност в София.Аз пък видях и улових възможността в чужбина.Не виждам за какво ти ми държиш сметка къде съм и защо съм.
    И ето,не само аз и малката ти го казваме.Това,че на теб не ти харесва истината(колкото и грозна да е тя) си е само твой проблем.В България е пълно с мечтатели и такива,които виждат само 'короните на дърветата'(by Momchence ).
    И не ти слагам 'думи в устата',вадя изводи от твоите постове.

Град
    Цитирай Първоначално написано от ABSOLUT`me
    rosskata,ти намираш възможност за реализация във Варна.Твои познати виждат възможност в София.Аз пък видях и улових възможността в чужбина.Не виждам за какво ти ми държиш сметка къде съм и защо съм.
    И ето,не само аз и малката ти го казваме.Това,че на теб не ти харесва истината(колкото и грозна да е тя) си е само твой проблем.В България е пълно с мечтатели и такива,които виждат само 'короните на дърветата'(by Momchence ).
    И не ти слагам 'думи в устата',вадя изводи от твоите постове.
    ПОнеже ти ми държа сметка къде съм и защо съм... И ми каза - след като смятам града си за най- добрия (което не е така) да си стоя в него... И реших да те попитам същото- аз не смятам,че всеки трябва да стои, където е роден... Щом ти смяташ така и отричаш правото на хората да ходят да живеят където ще имат по-добри възможности, защо си го направила...
    Сега изведнъж- там имало по- добра реализация...
    Не се връзва с теорията ти, че всеки трябва да си стои на родното място.

Няма как от моите постове да направиш изводи, че не харесвам софиянците, защото това не е така, сори... Грешни изводи...

И няма начин да докажеш, че всички софиянци мразят провинцията... Това си е лично твоя теория, която няма как да бъде доказана- ти познаваш хора, които мразят провинцията, а аз такива, които не я мразят...

За едно нещо мога да твърдя с абсол'тна сигурност- не можеш да говориш от името на всички. Ти си една.

Аз казвам, че война има в съзнанието на ограничените хора, които виждат града си като извор за фалшиво самочувствие.
    Никой разумен човек не може да мрази друг заради мястото, което е роден. НИкой разумен човк не смята града си за лична собственост на родените там...

Това е като музикалната война, баси... Ти слушаш чалга, значи си тъп.Тис лушаш метъл, значи вониш. Ти слушаш пънк, значи си пропаднал наркоман...

Явно просто съм приемала българите за по- разумни отколкото са.

Град
    qmbol
    кво им се дразните на софиянците беее тва че живеят в столицатаа не ги прави некжи тапанарии квито ги описвате аз съм от Ямбол ама имам супер много приятели от софияяя .

Мега фен Аватара на RoyTheReaper
    Цитирай Първоначално написано от malka_sladuranka
    Не мразя провинцията, не се и надувам, че съм родена в София или за това, че и родителите ми са родени тук. Дразня се за това, че градът ни е проектиран за жителство на двойно по-малко хора, от колкото го населяват в момента, което дава своите отражения. Пример. Бързам за изпит примерно, който е от 9 и 30, трябва да тръгна час и половина по-рано, за да стигна на 5км от домър ми. Попадам в нечовешко задръстване, в градския транспорт тъпканица(ОМГ тежко е), след което от всички страни чувам диалектна реч. Е по дяволите заради това, че цяла България се изнесе тук, ние сме в попадаме в подобни ситуации ежедневно. Е как да не се дразниме.
    Вярно е, че никой не иска да напусне радното си местенце и заради тея пусти пари всички идват тук, защото наистина в града има доста работни места....
    Всеки има право на движение: да пътува или да сменя местожителството си. Да се отрече това право на хората заради твоя комфорт? Как пък не...

Относно думата провиниция: съществува необходимост столицата да се обособи по някакъв начин от останалата част, няма да обяснявам защо. Затова се използва тази дума. Само не мога да разбера като ви кажат провинция, защо се обиждате, защо го приемате като нещо лошо?

В провинцията голяма част от хората са убедени, че софиянци са нагли и надути и мразят всички провинциалисти. Факт е, че такова убеждение съществува, но то е просто един мит, който се насажда още от най-ранна възраст (и на мен ми е насаждан също). Болшинството от софиянците са просто едни съвсем нормални хора като всички останали, които даже го осъзнават и изобщо не се мислят за господстваща раса. Има изключения, разбира се (днес в даскало даже четох един надпис от някакви Sofia Cartel ).

Guest
    Сега изведнъж- там имало по- добра реализация...
    Не се връзва с теорията ти, че всеки трябва да си стои на родното място.
    Да,аз харесвам града си,и ако не ме бяха приели в чужбина,не бих отишла в друг университет,който е в друг град в България,бих си останала в София.

И няма начин да докажеш, че всички софиянци мразят провинцията...
    Да ти кажа ли къде в София не мразят провинциалистите?На едно единствено място,пълно изцяло с чалготеки,кафенца и общежития - Студентски Град.И това е така,защото там почти няма софиянци(нямат право на квартира в родния си град).За останалата част от нашето 'село',явно не си наясно.

Това си е лично твоя теория, която няма как да бъде доказана- ти познаваш хора, които мразят провинцията, а аз такива, които не я мразят...
    Колко софиянци познавам аз,колко познаваш ти?
    замисли се,сведенията ти са грешни,представата - също.

Град
    вввдотайемапигдотком
    това горе бях аз

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Lake_bodom
    В провинцията голяма част от хората са убедени, че софиянци са нагли и надути и мразят всички провинциалисти. Факт е, че такова убеждение съществува, но то е просто един мит, който се насажда още от най-ранна възраст (и на мен ми е насаждан също). Болшинството от софиянците са просто едни съвсем нормални хора като всички останали, които даже го осъзнават и изобщо не се мислят за господстваща раса. Има изключения, разбира се (днес в даскало даже четох един надпис от някакви Sofia Cartel ).
    Не само, че са убедени, но определено има някаква непоносимост между София и провинция. Както вече се каза това не е едностранно. Мога да дам дори пример. Преди няколко години(1-2)бях на басейн в едно селце(не ми помня името до Банско беше) там имаше малки деца, около 1-2клас(местни) и едно нагло дете с баща си(не беше от тяхната групичка). Въпросното дете се държеше наистина нахално и едно момченце от групичката местни деца отиде и попита бащата от къде са. Той отвърна, че са от София. Момиченцето супер пренебрежително каза доста силно на приятелчетата си "Знаех си, че са от София" плюс един куп обидн думи за софиянците. И какво очакват, жителите на столицата да се правят, че не забелязват? Че не чуват? И да са гостоприемни? Е, не става. Хората са казали на злото отвързи с добро, но това никой почти не го прави. Аз дадох прост пример. Логично е, че децата не са си насадили сами тази омраза и непоносимост и най-вероятно е коментирано от родители пред тях. Те ще порастнат с тези предубеждения, ще ги предадът на децата си и се получава един порочен кръг. Сигурна съм, че този случай, който видях не е единствения, а има и още доста такива...
    Иначе съм съгласна с твърдението, че софиянци са едни съвсем нормални хора като всички останали. Сега ще подчертая, че и хората живеещи в останалите райони на България също са съвсем нормални(казах го специално, въпреки, че се подразбира, за да не рискувам да бъда нападната и разкъсана хаха) Но просто както обясних моята гледна точка, след като има непоносимост от едната страна, колкото и нормални да са хората, мисля че е нормално да се отвърне със същото.

Град
    Не ме карай сега да броя колко софиянци познавам. ПОловината ми рода са оттам, и съм живяла няколко години. ПОзнавам достатъчно хора...

Lake_bodom, който живее в София, и той ли никой не позава... Хайде да не се заяждаме на дребно.

Ако ми кажеш, че познаваш лично всеки софиянец, добре...
    Но да говориш гръмки думи без грам доказателства не е много убедително.
    Както казах, единствено ограничените хора мразят милиони само заради това, че са родени в друг град...
    Защото това не е признак, който да определя човек.

А,и да те питам... КОлко хора от извън София познаваш , и защо ги мразиш?
    За мен , и за всеки човек с поне 2 грама мозък, омразата е лично чувство към друг човек, въз основа на лични качества, предишни конфликти, различия във възгледите... А не към всички твои сънародници без един милион... Нелепо е.

не можеш да мразиш всички от Варна заради някво хлапе, което не обича софиянци.
    На мен са ми се подигравали в София, но това причина ли е да мразя един милион? Приемам че това сса хора с ниска култура, и продължавам нататък... Няма да се принизявам до тяхното ниво,я...

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Това си е лично твоя теория, която няма как да бъде доказана- ти познаваш хора, които мразят провинцията, а аз такива, които не я мразят...
    Това е така кака. И аз мога да доведа цяла колония да изкаже непоносимостта си към новодошлите.

Град
    Цитирай Първоначално написано от Анонимко
    Това е така кака. И аз мога да доведа цяла колония да изкаже непоносимостта си към новодошлите.
    Това говори доста зле за познатите ти...

Град
    София
    Не ме карай сега да броя колко софиянци познавам. ПОловината ми рода са оттам, и съм живяла няколко години. ПОзнавам достатъчно хора...
    Някой да не е разбрал, че невестата е живяла там?

Град
    Някой да не е разбрал, че невестата е живяла там?
    Явно не, след като с всеки пост ме питат колко хора познавам...
    КОлкото пъти ме питат, толкова пъти отговарям.
    И съм още млада за невеста

Град
    София
    Ами те всички са като ABSOLUT`me. Нещо да не я обиждаш?
    Не нищо им няма на понатите ми, нормални хора...

Мега фен Аватара на RoyTheReaper
    Но просто както обясних моята гледна точка, след като има непоносимост от едната страна, колкото и нормални да са хората, мисля че е нормално да се отвърне със същото.
    Бъркаш. Ако говорим за конкретния случай с хората от басейна, нормално е да им отвърнеш с непоносимост. Но как може да имаш непоносимост към някого, който виждаш за пръв път в рейса примерно и никога не си разговаряла с него? Или ако изобщо не си го виждала? Общия знаменател?

Град
    Ами те всички са като ABSOLUT`me. Нещо да не я обиждаш?
    Не нищо им няма на понатите ми, нормални хора...
    Човек, който мрази 6 милиона души, защото са родени в друг град, не се вписва в представите ми за "нормален човек" . Сори.

Град
    Цитирай Първоначално написано от Lake_bodom
    Но просто както обясних моята гледна точка, след като има непоносимост от едната страна, колкото и нормални да са хората, мисля че е нормално да се отвърне със същото.
    Бъркаш. Ако говорим за конкретния случай с хората от басейна, нормално е да им отвърнеш с непоносимост. Но как може да имаш непоносимост към някого, който виждаш за пръв път в рейса примерно и никога не си разговаряла с него? Или ако изобщо не си го виждала? Общия знаменател?

Тя изхожда от единицата към цялото. От 5-6 страници се опитвам да обясня, че това е грешна логика. КОгато някой те засегне, мразиш само него.
    А не родата ми, града му, и всички, които не са родени в твоя град, защото видиш ли , приемаш, че всички са същите...

И както тя каза "всички софиянци мразят провинцията"- същата логика... Смята, че щом тя и приятелите и мразят провинцията, това важи за всички софиянци...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си