- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- География - зверски спешно!
Имам чувството, че не оставих необърнато място в сайта като цяло, но не намерих това, което търсих. Обърнах и енциклопедиите, търсих и в нета, но не намирам нищо. Някой може ли да ми каже накратичко, не е нужно надълго и наширок, за същността и етапите на развитие на политическата карта? [-o< Трябва ми за този четвъртък, а съм сутрешна смяна. Моля ви, помощ!
Веси бих ти помогнала ако съм разбрала правилно.Трябва ти етапи за развитието на дадена държава или...
Искам да мога всичко да върна както тогава...с теб да бъдем пак
Същността и етапите на развитие на политическата карта като цяло, искат ми общо, без конкретизиране. Много щях да се радвам само на една държава...но ме е попрецакала госпожата. Много мерси, че ми обръщаш внимание върху проблема!![]()
Aaaa много кофти,добре ако намеря нещо до сряда вечерта ще ти помогна.Довечера ще се разровя,защото сега нямам много време.
За сега намерих ето това,но не съм сигурна,че е точно това което ти трябва.Всъщност това е за Европа и трябва да се преработи малко,но е нещо като модел.
Основни закономерности в организацията на политическото пространство.
Анатомия на глобалнотогеополитическо противопоставяне между Изтока и Запада.
Геополитически трансформации на хартланда. Евроазиатство. Геополитическата традиция и перспектива на Русия.
Атлантическа геополитическа традиция - мондиализъм. Геостратегията на НАТО.
Политическата география и глобалните проблеми за развитие на човечеството. Милитаризация на съвременното обществено-икономическо развитие на планетата. Глобални и регионални проблеми на прехода към устойчиво развитие.
Формиране на съвременната политическа карта на Европа - основни етапи. Типологична класификация на държавите в света. (Съвременни политически системи, международни отношения и международни организации.)
Държавната граница като обект на изследване в политическата география и геополитиката.
)География на етно-конфесионалните общности и специфика на политическата култура в отделните региони на Европа.
Както ти казах довечера няма какво да правя и ще се поразровя.
Много мерси!!! Ще съм ти много благодарна, ако успееш да намериш за политическата карта като цяло инфо, но много мерси дори и само за това, пак ще има какво да представя в у-ще!![]()
![]()
Значи ето глупостите които намерих,не знам дали ще ти помогнат тотално сигурно ще те объркат ама карай.Дано стане.
Население, икономика и политическа карта на света
Представя разнообразието на населението в света и неговото териториално разпределение.
Разбира необходимостта от толерантност към всички хора независимо от расовата, етническата и религиозната им принадлежност.
Демонстрира знания за стопанството и разграничава основните стопански отрасли.
Проследява промените в съвременната политическа карта насвета; познава основните форми на държавно устройство и управление.
Проявява интерес към съвременните икономически и политически събития в света.
Политическа и стопанска организация на обществото
Първо равнище
Представя съвременната политическа карта на света като резултат от глобалните политически процеси; коментира регионалните конфликти и причините за възникването им.
Разбира основните механизми на пазарната икономика; степенува по значимост факторите за развитие на световното стопанство.
Групира икономическите отрасли по сектори: първичен (добивен), вторичен (обработващ), третичен (обслужващ), и характеризира тяхната териториална структура.
Излага знания за глобалните проблеми на съвременността (суровинноенергиен, екологичен, продоволствен и др.) и аргументира пътищата за тяхното решаване.
Обяснява принципите на международното сътрудничество и дейността на някои международни организации; прави заключения относно ролята на „глобализацията" за нарастващата зависимост между страните.
Географски региони в света и страни в тях
Първо равнище
Обяснява ролята на историческите и географските фактори за различията в развитието на регионите.
Характеризира географските региони в света и прави изводи за техните специфични особености и проблеми.
Разкрива особеностите на стопанството на регионите на примера на избрани страни. Характеризира избрани страни в регионите на основата на проблемно-страноведския подход.
Очертава проблемите на регионите и дискутира решаването им съобразно концепцията за устойчивото развитие.
Второ равнище
Сравнява степента на стопанско развитие на отделни страни по основни социално-икономически показатели; извежда проблеми и тенденции.
Характеризира по региони големите градове и агломерации. Анализира географските и икономическите аспекти на регионалните конфликти.
Оценява ролята на международните организации за мира и стабилността в света.
ПП:Ако имаш двойка не ме убивай
Много ти благодаря!!! И да имам двойка няма да си ми ти виновна, а аз че не успях сама да си я намеря тази информация. Но няма да имам двойка при такава помощ!![]()
Е надявам се,да ми кажеш после резултатаПървоначално написано от vessy
![]()
Разбира се, че как иначе!![]()
Ок айде успех и утре ще стискам палци![]()
Всичко мина много добре и имам шестица. Много ти благодаря!![]()
Много се радвам и заа 6-тицата ти и за това,че съм ти помогнала.Ако има нещо по география казвай.Първоначално написано от vessy