.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 3 от общо 3
  1. #1
    Супер фен Аватара на aniezina
    Регистриран на
    Mar 2007
    Град
    Някъде там....
    Мнения
    1 113

    ХИМИЯ-СПЕШНО!!!

    Хора, адски спешно ми трябва тема, за ръзпространението на въглехизратите, по химия! Моля ви, ако някой знае да пише, защото иначе съм мъртва!!!!! [-o<
    Хвърлиха ме в Пирифлегетон а сега преплувам Ахерон. После ще се гмуркам в Мнемозина. Следва Кокит а след нея Стикс. Сетне ще се давя в Лета, докъто изтезаната ми душа се моли за водите на Еридан...
    http://bgpentagram.bulboard.com

  2. #2
    Escada`
    Guest
    намерих, но не е точно за разпространението им, надявам се да е от полза

    {1}
    Въглехидратите са най-достъпна съставка на храната. У нас съществува прехранването с въглехидрати - средно с 8-10% повече от приетите норми.

    Прехранването с въглехидрати е основна причина за наднормено телесно тегло. Понастоящем у нас от затлъстяване боледува 20-22% от възрастното население.

    Въглехидратите са главен енергиен източник, чрез който се осигурява около и над половината от дневната енергийност на храната. При разграждане на 1 грам въ глехидрати се освобождава 17 килоджаула /4 килокалории/ енергия. Въглехидратите, приети с храната, се използуват за синтез на гликоген в черния дроб и в мускулите и за поддържане на постоянно ниво на кръвната захар, което е от огромно значение за нормалните функ ции на мозъка и другите органи у човека.

    При недостатъчно количество въглехидрати се повишава разграждането на белтъци.Въглехидратите имат и градивна функция, тъй като влизат в състава на клетките и тъканите. Някои въглехидрати участвуват в синтеза на нуклеиновите киселини в клетъчното ядро, аминокиселините, редица коензими и други биологично-активни вещества. В организма въглехидратите се натрупват главно в черния дроб като гликоген.

    Част от въглехидратите притежават висока биологична специфична функция в организма. Към тях се отнасят:
    1. Аскорбинова киселина /витамин С/;
    2. Хиалуронова киселина, която препятствува проникването на бактерии през клетъчната мембрана;
    3. Лактоза - регулираща чревна бактериална флора;
    4. Хетерополизахариди на кръвта определящи специфичността на кръвните групи. Независимо от химичния им строеж, въглехидратите обикновено се всмукват чрез тънките черва и навлизат в кръвта под формата на монозахариди, глюкоза,фруктоза. Най-сложно е разграждането на нишестето, което се превръща в глюкоза след редица междинни етапи на преобразуване. Усвояването на въглехидратите зависи от хранителните продукти и се движи в границите на 85-90%, като се подобрява от правилната кулинарна обработка на продуктите.

    Основен източник на въглехидрати са растителните продукти, които се образуват в растенията по пътя на фотосинтеза. От животинските продукти източник на въглехидрати са гликогенът в черния дроб и мускулите и млечната захар на млякото. Потребностите от въглехидрати се определят от дневните енергетични загуби във връзка с физическата активност. Енергията от въглехидратите трябва да е 54-58% от енергийното съдържание на приетите храни

    Дневните потребности при деца и юноши варират от 185 до 413 грама. При лица в активна трудова възраст /18-60 години/ те са 288 до 538 грама в зависимост от пола и интензивността на физическия труд Потребностите на организма от въглехидрати се задоволяват главно от нишестето и захарта. Най-важни източници са хлябът, тестени изделия, варивата, картофите, сладкарски изделия, плодове и някои зеленчуци
    .


    {2} Въглехидрати

    Въглехидратите са биомолекули, изградени от елементите С, Н и О. Наименованито им идва от факта че съотношенето на водорода към кислорода в молекулите им е 2:1, също както при водата. Общата им формула е Cn(H2O)n. В тялото според броя мономери се срещат моно-, олиго- и полизахариди.
    Монозахаридите се състоят от 3 до 7 въглеродни атома. Според броя им съответно те се наричат триози, тетрози, пентози (НК), хексози (глюкоза) и хептози.
    Монозахаридите се използват за две основни цели – изграждане на полимерни въглехидратни молекули и за получаване на енергия в тялото. Например глюкозата изгражда цеулозата, гликогена и скорбялата, а рибозата и дезоксирибозата влизат в изграждането на НК. Монозахаридите се синтезират от някои бактерии и растенията чрез процеса фотосинтеза, а животните ги приемат с храната.
    Олигозахаридите (от гр. oligos – малко) се състоят от 2-10 мономера, свързани с ковалентни здрави връзки. От голямо биологично значение е лактозата (млечната захар), лактозата и захарозата (обикновената захар, дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза). Захарното цвекло и захарната тръстика са богати на тозо въглехидрат.
    Моно и олигозахаридите се разтварят във вода и имат сладък вкус, за това са наречени захари. Представляват 18% от масата на растителните клетки и 6% от масата на животинските. Функционалните групи ОН, СОО, СООН определят свойствата им.
    Полизахаридите (от гр. polys – много) са големи въглехидратни съединения, съставени от много мономери. Те нямат сладък вкус и не се разтварят във вода. В зависимост от вида мономери биват хомозахариди (еднакви мономери - цеулозата е изградена само от глюкоза) и хетерозахариди (различни мономери). Техните основни функции в тялото са структурообразуващи и резервни.

  3. #3
    Супер фен Аватара на aniezina
    Регистриран на
    Mar 2007
    Град
    Някъде там....
    Мнения
    1 113
    Много ти благодаря \/
    Хвърлиха ме в Пирифлегетон а сега преплувам Ахерон. После ще се гмуркам в Мнемозина. Следва Кокит а след нея Стикс. Сетне ще се давя в Лета, докъто изтезаната ми душа се моли за водите на Еридан...
    http://bgpentagram.bulboard.com

Правила за публикуване

  • Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си