Едно сравнение на две групи хора, живеещи при еднакви условия, но имащи напълно различни хранителни навици:
В Кения живеят две племена: масай и кикую. и двете живеят в една и съща страна, при еднакъв климат, същата политическа система и околна среда. Масайте са изцяло месоядни. пият само кръв и мляко от техния добитък. масайте са много високи, силни, имат малко подкожни мазнини и живеят дълго. Гледали сте ги пофилмите. Известни са като най-добрите африкански воини. Кикую са пълни вегетарианци. Те са дребни, болнави, шкембести и имат ниска продължителност на живота.
От 1960 до сега масайте са намалили чувствително месото в диетата си и са започнали да ядат царевица и боб. здравето и добрият им външен вид са само спомен.
От своя страна Кикую започват да консумират месо и от тогава здравето им се подобрява непрекъснато.

Повече четете в McCormick J., Elmore-Meegan M.. Maasai diet. Lancet 1992; 340: 1042-3.



За жени над 50 е доказано, че приемането на месо намалява риска от рак на гърдата. При жените неприемащи достатчно месо имаме 70% повече случай на рак на гърдата. Това се дължи на свързаната линолеумна киселина, която е силен антиоксидант и се среща само в животински мазнини. (1), (2), (3)

КОнтролирано изследване на над 5000 жени в Италия проведено между 1991 и 1994 наблюдава влиянието от високия прием на мазнини и въглехидрати върху риска от рак на гърдата. Резултата: Риска от рака на гърдата намалява с увеличеното поемане на манзини, но се увличава при висок прием на въглехидрати.
Храните от растителен произход са богати на въглехидрати. (4)

Витамин Д е жизненоважен за имунната система. Като се има предив, че той се набавя главно от месо можете да се сетите за последствията от една лишена от месо диета върху имунната система. (5)

1. Holmberg L., Ohlander E. M., Byers T., Zack M., Wolk A., Bergstrom R., et al . Diet and breast cancer risk. Arch Intern Med 1994; 154: 1805-11.

2. Shultz T. D., Chew B. P., Seaman W. R.. Differential stimulatory and inhibitory responses of human MCF-7 breast cancer cells to linoleic acid and conjugated linoleic acid in culture. Anticancer Res . 1992; 12: 2143-5

3. Ip C, Scimeca J. A., Thompson H. J.. Conjugated linoleic acid. A powerful anticarcinogen from animal fat sources. Cancer. 1994; 74(3 Suppl): 1050-4

4. Lutz W.J. The Colonisation of Europe and Our Western Diseases. Medical Hypotheses 1995; 45: 115-120

5. Strachan D. P., Powell K. J., Thaker A., Millard F. J. C., Maxwell J. D.. Vegetarian diet as a risk factor for tuberculosis in immigrant south London Asians. Thorax 1995; 50: 175-80