- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Има ли разлика между разум и интелект?
Възникна спор по този въпрос и лошото е, че нито аз нито някой друг може да се аргументира...Струва ми се, че има, но не мога да обясня защо.
Как мислите?
Ми тука се опитват да ме убедят, че пазум и интелект е същото, раждаш се с малко или много и после го развиваш![]()
![]()
![]()
естествено,че има.
интелектът е набор от знания,а разумът абстрактно понятие,което ни помага да съобразяваме ситуации и да взимаме решения.
Хм....ами, като се замислиш има прилагателно РАЗУМЕН, което се използва за човек, който умее да взима правилните решения, да действа трезво в конфузна ситуация. Интелекта, според мен, е нещо, което се развива от самите нас - чрез образоване. Т.е. книги, интернет... и др. източници на информация...
Т.е. мисля, че има разлика![]()
+1Първоначално написано от _donna_
"Отидох в горите, защото исках да живея смислено. Исках да живея задълбочено и да изсмуча целия костен мозък на живота..."
За мен интелектът е вроден. Разумът е друго и не е пряко свързан с интелекта.
Точно !Първоначално написано от `Death`Whore``
Много трудни въпроси на последък!![]()
Light The Universe
Между другото, спора остана незавършен.Можете ли да се аргументирате? Примерно, не е ли разумът природната надареност-това, с което се раждаш?А интелекта...може да се нарече с него общата култура, а от друга страна е може би точно някакво умение да разсъждаваш, което си го имаш по начало но го развиваш?Много съм благодарна за отговорите![]()
Прекалено сложно става. Зависи кой какво значение влага в тези думи и толкова.
Всъщност двете неща може донякъде да се припокриват, но от друга страна може да бъдеш разумен, без да имаш кой знае какъв интелект и обратното - в много ситуации, дори най-надарените интелектуално, постъпват неразумно и глупаво.
Мисля, че и двете неща са вродени до една степен, в която ти трябва да ги доразвиеш. Така е и с всичко, не само с разума и интелекта. Пък в крайна сметка може да развиеш разума, но не и интелекта, и обратното. Т.е двете неща не са неразделно свързани![]()
Взимаш "Тълковен речник на думите в Българския език" и проверяваш двете понятия. Там е обяснено! Очевидно ви липсват и двете понятия на вас, да ви имам проблемите...