такам..направо не знам ако се реша да започна къде ще се свърши..
не че пропагандирам,но желая да спомена причината за преосмислянето на всичките тия уж-гей-истории с вегетарианството.естестве о това преосмисляне не беше само в една посока и съм доста объркана,защото не мога да обхвана всички гледни точки и играещи роля фактори и не знам до колко наивни и нереални са разсъжденията ми по въпроса.може би тук има няколко човека,които ако се осмелят да поразсъждават заедно с мен ще ни стане по-ясно на всичките;в спора се ражда истината,хехе.пускам темата във форума,само за да може,това което казвам да получи по-широка аудитория.
гледах един филм на име Земляни или Earthlings ..
потресаващ филм за това как използваме по всячески начини животните.знам че и преди се е обсъждало подобно нещо в темата за тюлените или там квото беше..но искам да дам друга насока за размисъл,ако успея.та..за какво използваме животните?храна,облекло,за авление и изследвания.четири неща.четири неща,които ние получаваме от тях,а те в замяна-болка.
знаете ли,много се страхувам да не звуча като някоя фанатизирана кака от грийнпийс с наивни и нереалистични разсъждения за света,защото не е така.та,първо ще ви представя филма,който желае и издържи да го изгледа-приветствам.
2003г. САЩ 95мин. документален
има го в zamunda.net;другото зависи от вас.
три етапа на истината
1.осмиване
2.жестока съпротива
3.приемане
отговорете си какво наистина означават тези
три точки от поведението ни..
няма да ви затрупвам с факти и документации,които всъщност съществуват в изобилие,просто ще спомена,че в 21в. се изяжда толкова месо ЗА ДЕН,колкото се е изяждало през 1930 ЗА ГОДИНА./за САЩ говорим../
аз не казвам всички да станем вегетарианци и да се тупаме по гърдите,че сме много висша прослойка осъзнали се и духовни извисени хора.но защо просто не се ограничим малко.да престанем да се тъпчем с ЧАК ТОЛКОВА месо.защото,ние,потребител те изискваме всяка една индустрия на света-била тя жестока или не..
убиване на животни за спорт?
месо от кит?
палто от тюлен/лисица?
има доста неща,които не са ни нужни.
ако всеки сам трябваше да убива,за да яде месо колко често и в какво количество щяхме да ядем месо?дали ако трябваше сама да убия прасето,което искам да изям нямаше да си копая градината и да си паса марули до края на живота ми?и дали бих имала възможността да гледам двайсет прасета или щях да гледам едно и десет кокошки и това да ми е месото за цялата година?..просто картинката поразява с огромните си мащаби и масовото безразличие..
казах си "да,така трябва да бъде,защото ние сме по-силни.по-силният оцелява и това е.." е,ние сме в състояние да овладеем всяко живо същество на планетата-да избием всички останали живи организми ли?..разбра се,че сме велики копелета и гениални,не можем ли поне да бъдем снизходителни и да не убиваме като луди? ..
защото НИЕ СМЕ на върха на пирамидата.
защото НИЕ СМЕ величието на земния живот..
и НИЕ СМЕ най-важното звено в хранителната верига.
НАШИТЕ щастие,удобство и неболка са НАЙ-ВАЖНИ..
или защото няма с какво друго да се храним?
защото така сме свикнали,какво ни пречи да си продължаваме така подмятайки остроумни забележки по адрес на природозащитниците..
а знаете ли,че месото,което ядете е наблъскано с антибиотици и стимуланти за наддаване на тегло.месо развивало се при изключително мизерни и гнусни условия?аз бих спряла да ям месо само защото се отвращавам от целия път,през който това месо е преминало,за да достигне до мен във вакуумирана опаковка..
повярвайте ми,хората можем да убиваме по много различни начини и всеки един е не по-малко жесток от другия.и животните имат рецептори за болка и те създават стада,имат нужда от храна,въздух,вода,слънце и компания.защо да нямат общи желания и потребности с нас?ами да,имат ги.и защото не могат да говорят ние си даваме правото да говорим от тяхно име..
и наистина,има начини да намалим нужните
и да спрем ненужните жестокости като ограничим потреблението си,като говорим с хората открито за тези неща.трябва всички да разберат..как например най-евтино се умъртвяват говедата-провесват ги за куки с главите надолу,един нож през гърлото и ги оставят да се гърчат докато им изтече кръвта,а после ги бутат в казани с вряща вода,някои са още в съзнание..и това не е изолиран случай,такава е широката практика.ама на кого му пука?
и сигурно създателите на тоя филм ядат такива крехки пържоли дет ние не сме и сънували,нали?и какво от това,имайте съвест поне пред себе си ако ви е срам пред другите.да,съпротивляванет о е почти безсмислено..какво като аз и ти и той ще намалим месото?има хиляди други..просто не знам..
така мога да си пиша до утре,но вероятно вече ви писна тъй че спирам.просто исках да покажа,че по този въпрос може да се разсъждава много и не толкова едностранчиво!защото изречението "ох колко са сладки ма как може да ги убиват тия майката ша им таковам" хич не провокира мисъл..