- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- 170 години от рождението на Васил Левски
Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка. Той е популярен в народния и художествения епос като Апостол на свободата.
Васил Левски е най-малко известен с официалното си име, както и с духовното си име дякон Игнатий. Самият той се подписва в протоколите Дякон Левский, а неговите съратници го наричат Васил Дякона или само Дякона или Дякончето. Известен е с няколко турски псевдоними, например Аслан Дервишооглу Кърджалъ (В. Левски) (документ на БРЦК - Букурещ, 16 юни 1872 г.), Ефенди Аслан Дервишооглу, както и с български псевдоними: Главният книжар, Тропчо, Драгойчо и др., вкл. и един арменски - Ованес. След смъртта му, през 80-те и особено 90-те години, в широка употреба влиза прозвището Апостола на свободата или само Апостола, за което особена заслуга има Иван Вазов. Васил Левски е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).
През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград.Там заради ловкост и храброст,получава прозвището Левски,защото направил лъвски скок.Присъединява се към четата на дядо Ильо войвода.
Отказва се от монашеския сан през 1864 г.,до 1866г. е учител в село Войнягово,Карловско,а след това до 1867 г. в Еникьой.Като учител Левски развива революционна дейност сред народа.През 1867 г. става знаменосец в четата на Панайот Хитов.През 1867 г.-1868 г. участва във Втората българска легия на Раковски.В края на 1869 г. Левски участва в създаването на БРЦК в Букурещ заедно с Любен Каравелов.
През 1870 г. идва в България и изгражда мрежа от революционни комитети.На 26 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче.На 19 февруари 1873 г. /6 февруари стар стил/ е обесен край София.
Поклон пред светлата памет на един велик българин,Васил Иванов Кунчев-Левски
Един реторичен въпрос! Защо и ти както и многото наши тъпи български политици продължаваш да смятате и съответно чествате смъртта на Левски на 19 февруари, след като (знам че си го copy/paste) сам споменаваш, че датата му на раждане по стар стил е 6 юли, а по нов - на 18! ЗАЩО тогава след като е бил обесен на 6 февруари, изведнъж става 19 число по нов стил!
za smqna na kalendari da si 4uval?Първоначално написано от Octofunk
А ти от какво си мислиш , че е разликата в нов и стар стил, за което става дума бе? Като си тъп си мълчи, поне да не личи....![]()
Името на Левски веднага се свързва с положението в страната ни по една или друга причина...
Добър момент да си спомним , че Левски загина за една държава която се оправлява от националната идея и от обединения народ , не от отрепки като Ахмед Доган, Иван Костов , Румен Овчаров и прочие...Идеята му беше не да избие циганите и турците , а да съществува държава , където българите да са свободни и щастливи.Винаги ще има национални предатели и измет..Проблема на нашата държава е , че ние допуснахме изметта да ни управлява.
Днешния ден е бил щастлив за всички поробени българи , защото се е родил най-великия от нас.Просто трябва да се замислим , дали да подражаваме на Анджелина Джоли и Брад Пит или на Дякона.
Време е България да се роди и българите да излязат от кълбото от нерви и борба за живот която водят.
Защото всеки гледа в паницата на другия но не гледа корените си.
Их , обзе ме патриотична вълна , но ще запазя 100-те страници които мога да изпиша за упадъка на България за някой друг път..
Skullbreaker, хубави неща каза, но половината от тях са пълни глупости!
Вярно, Левски е велик човек! Но е идиотски да проповядваш подражаването на човек, живял преди 140 години. Идеалите са се променили коренно, да не говорим за целия ни народ.
"Братство всекиго,без да гледаме на вяра и народност." - това е казал Левски на Каравелов. Мислиш ли, че сега това е изпълнимо? Мислиш ли, че някога ще можем да бъдем така сплотени, както са били преди векове? Мислиш ли, че ще можеш да споделяш собствената си родина с турци, цигани, евреи, китайци и да се чувстваш добре, само защото си свободен, само защото можеш да дишаш въздуха без да те е страх от всичко и всички?!? Там е разликата, че хората са нямали свобода, а са искали само нея. Ние я имаме, но искаме друго...
И стига сте обвинявали политиците. Държавата сме НИЕ! Като не искаш да допускаш 'отрепки" в управление, когато станеш на 18 (ако още не си), върви и гласувай, но не за някой фанатик, а за млад, амбициозен и идеен човек. Дано все някога се появи такъв...![]()
А Левски е достоен за уважение! Преклон пред паметта му и нека наистина си спомняме своята история, защото без нея, не можем да градим бъдещето си.
Octofunk, какво е значението? Стар или нов стил, все едно. Важното е да знаеш датата и да си я спомняш. Аз лично съм била свидетелка как едно момиче не можа да отговори кога е избухнало Априлското въстание (18 годишно момиче), а какво остава за стар и нов стил...
Може ли такова нещо мама му стара![]()
Само няколко човека са се сетили за Апостола от няколко хиляди в този форум
Обзалагам се, че ако темата беше посветена на ония мангал АЗИС всички щяха да се включат и да пишат
![]()
![]()
!!! На къде е тръгнала тази държава ве, братя!? Как ще искаме да се оправяме като самия народ спи
![]()
Хукнал люде по концертите на оная циганска свиня, позволили сме на ония турски татарин Доган да управлява държавата. Левски ще се обърне в гроба си, ако знае какво става! За какво си е дал живота!? За да сме свободни, а не отново да робуваме на ориенталците
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Само небългари ни управляват! Ако продължава всичко така до няколко десетилетия България ще е турска република! Събудете се!
Това звучи някак странно, когато го казва човек, който си е сложил за местожителство Берлин и за аватар и подпис - германски нацисти...
Иначе не че не е вярно....
Вие кога ше разберете , че българите сме Т-Ъ-П-И? Чужденците идвали щот чалгата била уникална....Идват да ни се смеят на простотията..
Ние не сме тъпи, а по-скоро заспалиПървоначално написано от Skullbreaker
Трябва ни водач който да ни поведе към успех! Няма друг начин!
Сега ще кажеш,че този водач е Волен СидеровПървоначално написано от Guderian
Познах 100%![]()
Light The Universe
Левски говори за "чиста и свята Република", в една Европа, където по това време са само монархии. Човека просто е изпреварил ужасно много времето си и остава неразбран от голяма част от съвремениците си.
и да пусна нещо, което вече написах в друг форум:
"Празниците" ни са чисто и просто една отметка в календара, където цифричката е червена вместо сива...Никой никога не е ЧЕСТВАЛ смърта на Левски, Ботев и тн. Винаги ги ОТБЕЛЯЗВАМЕ!
Всъщност българина никога нищо не чества, той отбелязва. Отбелязва 1300 години България, отбелязва 125 години от Априлското възстание, отбелязва Националния празник 3-ти март, отбелязва годишнина от смърт, от рождение... Явно не ни достига чест, за да честваме празниците си, затова ги и отблязваме...
Много мога да пиша за Левски. Няма смисъл, едва ли някой ще го прочете. Човека е мечтаел за република, където всички ще са равни, а не затова, в което се е превърнала България.
Не става въпрос, че сме позволили на Ахмед Доган да управлява, така и трябва. Става въпрос, че не сме толерантни. Оценяваме хората по техния външен вид, религия и предпочитания. Апостола е искал хора с равни права, радващи се от факта, че са свободни.
Не можем да оценим това, защото ние не сме живяли в робство. Малко или много, днес гражданите не са безгласни букви и ако искаме да променим нещо в държавата си, трябва да се започне от най-ниското стъпало - да променим самите себе си, а после да критикуваме управниците.
"Така и трябва"!?Първоначално написано от aLL|aLoNe
Аве ти нормален ли си ве!? Как така трябва да ни управляват турци!?
Ти си болен човек и твоето лечение е само ефтаназия!
България винаги губи ,когато умират такива хора!
Поклон!
Това изказване ме уби от упор!!!Първоначално написано от aLL|aLoNe
Поклон пред Апостола!Жалко,че си е дал живота напразно...
2, 3 и 13 т. системно / неподходящ подпис/ !
ЛЕВСКИ Е ВЕЛИК!!!!!!!!!!!!!
Guerdian ти не отговори на въпроса който ти зададоха-като си ттакъв патриот защо местополужението ти е БЕРЛИН А АВАТАРА И ПОДПИСА ТИ СА ПОСВЕТЕНИ НА ХИТЛЕР?
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА!НЯМА НИЩО ПО ВЕЛИКО ОТ НЕЯ! МАНИПУЛАЦИЯТА ПО БТВ ЧЕ СМЕ В ПЪЛНА БЕЗОПАСНОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ СА ЛЪЖА!
НА ОРЪЖИЕ БРАТЯ! ДА ПОКАЖЕМ НА СВЕТА КАКВИ СМЕ!НИЕ СМЕ ИСТИНСКИ ХОРА НЕ КАТО АМЕРИКАНЦИТЕ КОИТО САМО Е ПРАВЯТ НАЛ ИБЕРАЛНИ И МРЪТ!САМО МРЪТ!А НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ БРАТЯ!!!
На оръжие...
Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!!!Първоначално написано от Анонимко
![]()
Е заради такива хора Воленчо е в парламентаПървоначално написано от Анонимко
.
България не била в безопастност...Добре. Се едно на Америка/Русия им дреме на ония работи , за България.
Ние нямаме армия ве...България била велика...По-правилно е България Е била велика...По време на соца е било по-добре,от чисто музикална гледна точка..
Защо голяма час от днешната младеж вместо да учи и спортува , виси по градинките и пие/пуши?(Се едно аз не пия кат невидел ама айде)
Аз поне ще гледам да се махна оттук,защото искам да стана човек.
Излишен патриотизъм никому не е нужен , недей се заблуждава..
И къде точно смяташ да ставаш човек?Първоначално написано от Skullbreaker
Първоначално написано от Анонимко
Отначало мислих за Германия , но и Америка има някой предимства..В краен случай нищо не ми пречи да отида в Консерватория в Италия..Стига да положиш труд,света е пред теб.Не всичко се простира до границите на България.Пътувал съм достатъчно за да мога да преценя къде е по-добре.
Викаш където и да е само да е в България,а?Първоначално написано от Skullbreaker
За какви точно предимства става въпрос в тая страна Америка?
Или си тъп или се правиш на тъп...
Ама айде , ще ти обясня и без тва съм станал рано...
Такам :
1-В Америка средата е много по-добра,хората наистина оценяват това което правиш и влагат пари в него,поне там не съм видял училище издраскано с графити и тагове...А дори и да го надраскат,го изчистват,щот на някой му дреме , кво става с тая младеж...
2-В Америка нивото на учителите е изключително.В България аз познавам перфектни педагози..Но повечето грам не знаят какво правят.
3-Като вземеш диплома за висше в България , какво ше направиш?Ше отидеш да бачкаш като барман..Не благодаря.А като решиш да отидеш в чужбина , да работиш нещо сериозно,като видят откъде е дипломата , директно те пращат да береш ягоди...Се едно в Америка някой ше те наеме да си му адвокат с образование от България примерно...Мой приятели заминаха там и трябваше да вземат висше по медицина и в Америка , за да намерят хубава работа....
4-В България дори и да успееш , дори и да успееш да се издигнеш,пак приходите ти ще са по-малки от на средния американец / европеец . Дори и да си купиш къща , ще ти я разбият и оберат..
Ако не е достатъчно има поне още 10 причини да ти изредя.
Не съм казал, че това трябва да е Волен. Важното е да е силна личност без значение кой! Трябва ни водач!Първоначално написано от Valar
Skullbreaker, мойто момче, много ти е грешна представата за Америка и за света като цяло. Недей да вярваш на всичко що си чул, видял и неразбрал. Да, наистина медицината няма да ти я признаят в Америка, но за другото ще ме извиняваш. Американците дават мило и драго за българите, защото знаят на какво сме способни. Там е разликата, че в Америка хората отиват да бачкат. Защо тук не бачкат? Как очакваш нешата да се оправят, при положение че всеки гледа да си плюе на петите и да бяга, включително и ти самия. България, това сме всички ние. И недей ми разправя на мене тия, че държавата е длъжна да оправя вашите бумащини. Аз през живота си не съм надраскала нито една стена, чин или каквото и да било. И моите родители не си плащат данъците, за да може с тия пари държавата да оправя свинщините, които вие, подрастващите оставяте след себе си.
Навсякъде по света човек може да намери реализация, стига да има нещо в главата и да може да се справя с положението. Да, в България също може да успееш, но е по-трудно. Щом искаш, избери по-лесния вариант. Махай се. И без това на България не и трябват хора, които хвалят чужда страна, осланят се на чужди идеи и чужди идеали!!!