Цитирай Първоначално написано от SexyTka
Цитирай Първоначално написано от Nu[m
b]

Въпрос: Каква е разликата м/у "държавата ти" и "родината ти" ?
'Родина и държава са пресичащи се, но не и покриващи се понятия. Степента на сходство зависи от географските координати на територията, конкретните исторически условия и качествата на самия индивид.
Забелязвам, че у някой форумци "родина" се отъждествява само с "месторождение", което с удоволствие биха прикрили, когато имат такава възможност.'

Незнам дали от цитата които следва ще схванеш разликата но е нещо много смислено което си заслужава да се прочете според мен ...

Изпитвам неприязън към държавата България. Гадно звучи, нали? Всъщност е редно да поясня, че съм патриот и силно обичам Родината си, а неприязънта ми е само към институцията, наречена “държава”, но който е решил да ме разбира едностранчиво, едва ли ще схване тънката разлика между държава и Родина и със сигурност ще ме обяви за национален предател. Кухите кратуни обикновено не четат нищо, но се намират и някои които четат. Предимно в Интернет. Не обичам държавата си, защото тя харчи огромни средства за депутати, при положение, че повечето хора не са гласували изобщо за тях. Харчи безумно много за свои военни контингенти в чужбина, присъединява се към разни военни пактове и става двайсет и незнам коя република на ЕС, без някой, който я управлява, изобщо да е благоволил да пита народа си. Тази държава кажи-речи няма своя армия, но пък без да пита нас, нейните жители, пуска чужда държава да има военни бази на нейна територия. В тази държава учителите взимат три пъти по-ниски заплати от ватманите, и десет пъти по-ниски от депутатите. Тази държава убива децата си. В тази държава родителите на болни деца, които са и плащали години наред здравни осигуровки, нямат право да лекуват децата си. Защо да я обичам?
Игра на думи...