Всички изследвания доказват, че редовната консумация на ябълки може да окаже голямо влияние върху здравето ни и да увеличи нашите шансове за дълъг живот в добро здраве. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години - това са установили учени от университета в Кембридж. В проучваването са участвали 25 000 души на възраст от 49 до 79 години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от определени типове рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето.

Ябълките са прекрасен източник на растителни вещества, които наричат флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който снижава риска от рак на белите дробове с 46%. През 2001 година американски лабораторни изследвания откриха, че ябълките спират растежа на ракови клетки на простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%. Благодарение на противовъзпалителните свойства на кверцетина, ябълките подобряват работата на белите дробове и облекчават астмата. Употребата само на пет ябълки в седмицата подобрява функиите на белите дробове с 3%.

Друг флавоноид, с който могат да се похвалят ябълките, това е катехин, а изследванията потвърждават, че хора, при които съдържанието на катехин в кръвта е по-високо, по-рядко страдат от инфаркт.

Това обаче съвсем не е всичко. Наличието на пектин в ябълките, ги прави продукт с нисък гликемичен индекс, което означава, че при употребата им нивото на захарта в кръвта се вдига бавно. Индексът дава оценка на продуктите в съответствие с тяхното влияние на нивото на захарта в кръвта. Глюкозата например има индекс 100.

Макар че ябълките не са особено богати на витамини и минерали, в тях се съдържа огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Освен калий, в ябълките се съдържа бор, който предотвратява остеопорозата.


Грозде
Гроздето е богато на витамини: С, В, РР, провитамин А, поради което действа укрепващо на нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите; подобрява зрението. Наличието на много калий укрепва сърдечния мускул, подпомага отделянето на излишните течности. По тази причина гроздето и сокът му са полезни при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчния мехур. Магнезият, калцият, фосфора, желязото помагат за лечение на рахит, предпазват от анемия. Багрилоподобните вещества в гроздето имат съдоразширяващ ефект, което предпазва от инфаркт.
Особено полезно е гроздето за спортисти и за хора, понасящи големи физически натоварвания.