От този въпрос честно да ти кажа не казваш абсолютно нищо конкретно за да ти се помогне, А и не е възможно да имате всички в мрежата еднакво ИП защото тогава ще се получи кофликт. Може да сте зад рутер в който има едно релно ИП което се засича, но вътре в самата локалан мрежа всеки си има автономно локално ИП което е дадено от сървера или от рутера (зависи от мрежата която е направена).

А сега на въпроса, дали можеш да разбереш кой кога ти точи , отговорът ми е че е съвсем възможно! Има няколко начина. НО е важно да ми обясниш каква е самта мрежа за да ти кажа кое е възможно и кое не. Дали самата ви мрежа е с статични ИП или използвате автоматично раздаване на ИП и т.н. Важно е дали познаваш хората които са в мрежата. А ако искаш да не ти се тегли нищо по локалната мрежа, нищо не шервай и си сложи паролка или шерни сасмо това което искаш да се тегли. Това е което мога да ти кажа само от тази информация която си дал тук, И под "да разбера кога някои от мрежата ми тегли" какво точно искаш да кажеш час и дата или да ти сигнализира или да си гледаш мрежата когато ти решиш и ако някой в тоя момент тегли да го сгащиш, интересува те кое е ИП-то му или кой е той ? Бъди малко по конкретен